forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Stabilizacja

bodzio239 - Pią 24 Gru, 2010
Temat postu: Stabilizacja
Witam.
Mam prośbę - jeżeli ktoś wie z praktyki lub posiada wiadomości z innych wiarygodnych źródeł to prosiłbym o informację na temat wydajności stabilizacji matrycy Pentax-k5 . Ktoś wcześniej w takim przypadku zapytał kogoś : czy masz parkinsona , że cię to interesuje ?
Na razie jeszcze nie mam , ale kto wie co dalej będzie . A tak poważnie to uważam , że jeżeli mieć stabilizację, to dobrą albo wcale.

jaad75 - Pią 24 Gru, 2010

Napisałem kiedyś w wątku o K-5:
Cytat:
A w temacie K-5 - przetestowałem wczoraj skuteczność stabilizacji. Dla 200mm, wyszła mi 2 i 1/3 EV - bez stabilizacji utrzymuję 1/100s, ze stabilizacją 1/20s. Co ciekawe na K10D, też schodzę do 1/20s, ale nie jestem w stanie utrzymać 1/100s bez stabilizacji - prawdopodobnie lustro jest znacznie gorzej wytłumione.

Testowane metodą podobną do tego jak robią to Optyczni, czyli seria kilkudziesięciu zdjęć bez stabilizacji i ze stabilizacją i porównanie różnic czasów możliwych do utrzymania.

bodzio239 - Pią 24 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Napisałem kiedyś w wątku o K-5:
Cytat:
A w temacie K-5 - przetestowałem wczoraj skuteczność stabilizacji. Dla 200mm, wyszła mi 2 i 1/3 EV - bez stabilizacji utrzymuję 1/100s, ze stabilizacją 1/20s. Co ciekawe na K10D, też schodzę do 1/20s, ale nie jestem w stanie utrzymać 1/100s bez stabilizacji - prawdopodobnie lustro jest znacznie gorzej wytłumione.

Testowane metodą podobną do tego jak robią to Optyczni, czyli seria kilkudziesięciu zdjęć bez stabilizacji i ze stabilizacją i porównanie różnic czasów możliwych do utrzymania.

Dziękuję za szybkie info . To wiele mi wyjaśnia.