|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa błyskowa do zdalnego wyzwolenia? 450 D
Damaran - Sob 25 Gru, 2010 Temat postu: Jaka lampa błyskowa do zdalnego wyzwolenia? 450 D Witam,
Poszukuję lampy błyskowej do zdalnego wyzwolenia jej z lampy wbudowanej w Canon 450D a oprocz tego lampy sprawnie działającej z body. Ogólnie byłem zdecydowany na lampe C 430 I lub II jednak coś mnie dawno temu podkusiło do poszukiwania lampy którą także wywołam lampa wbudowaną. Więc zacząłem grzebać w temacie 580 ale doczytałem, że lampa wbudowana także jej nie wywoła.
Co polecacie dla 580 aby wywołać ją z lampą wbudowaną, jaki sprzęt jakie fotocele?
I drugie pytanie, jaką lampę o podobnych możliwościach polecacie?
Czyli wywołanie z aparatu jako główny flash oraz wywołanie zdalnie jako dodatkowe źródło światła.
candy - Sob 25 Gru, 2010
a nie lepiej wyzwolić radiowo?
lampy nie muszą sie w takim przypadku "widzieć"
Tutejszyn - Sob 25 Gru, 2010
Lampa moze być w zasadzie dowolna. Wystarczy kupić fotocelę za 40 zet. Sprawdź tylko, czy lampa wbudowana w 450D pracuje też w trybie manualnym. Inaczej lampa zdalna zostanie wyzwolona przedbłyskiem sterującym..
palindrom - Sob 25 Gru, 2010
Bez sensu. W Canonie nie da się wyzwolić lampy systemowej za pomocą wbudowanej?
Swoją lampę wyzwalam zdalnie z przedbłyskami pomiarowymi na wszystkich lampach...
Tutejszyn - Sob 25 Gru, 2010
Przepraszam, co jest bez sensu?
Z wypowiedzi Damarana wywnioskowałem że nie można odpalić systemowej lampy zdalnie:
"Więc zacząłem grzebać w temacie 580 ale doczytałem, że lampa wbudowana także jej nie wywoła. "
Jak dla mnie to dziwne, bo odpalam lampę producenta niezależnego (Metz 58AF-1) lampą wbudowaną i mam pomiar przedbłyskiem. Oczywiście systemowa też to potrafi. Dziwi mnie że Speedlight 580 nie posiada zdalnego systemu błysku i nie może być slavem przy masterze w postaci lampy wbudowanej. Bez sensu.
dr11 - Sob 25 Gru, 2010
palindrom, 580 posiada system zdalnego błysku i może być slave'm dla lampy wbudowanej. Ale nie przy tej puszce.
To bardzo nieładna polityka C.
W takim razie poszedł bym w wyzwalacz radiowy.
B o g d a n - Sob 25 Gru, 2010
Damaran napisał/a: | Poszukuję lampy błyskowej do zdalnego wyzwolenia jej z lampy wbudowanej w Canon 450D | Lampa wbudowana w 450D nie może wyzwolić żadnej dodatkowej lampy zewnętrznej. Do tego może służyć lampa 580 EX II (pracująca jako master) na aparacie. Lampa ta może wyzwolić zdalnie lampy typu 430EX II lub 580EX II rozmieszczone nawet w trzech grupach.
Proponuję poczytać: http://cpn.canon-europe.c...reless_flash.do
jaad75 - Nie 26 Gru, 2010
palindrom napisał/a: | To bardzo nieładna polityka C. | Ale dość powszechnie znana...
W każdym razie w 7D i 60D wreszcie dali możliwość sterowania lampami przy pomocy wbudowanej... Ładnych parę lat im to zajęło... Tutejszyn napisał/a: | Sprawdź tylko, czy lampa wbudowana w 450D pracuje też w trybie manualnym. | Nie pracuje. B o g d a n napisał/a: | Lampa wbudowana w 450D nie może wyzwolić żadnej dodatkowej lampy zewnętrznej. | Może. Slave musi stać na fotoceli zliczającej przedbłyski. Oczywiście musi też działać w trybie manualnym lub tyrystorowym. Wbudowana w takim schemacie oświetleniowym praktycznie musi stanowić wypełnienie osiowe, to zresztą jedyny w miarę sensowny sposób jej użycia w takiej konfiguracji.
Damaran - Pon 27 Gru, 2010
Czyli dobrze odnalazłem informacje. Szkoda, bo w tym momencie chcąc np. dostawić do zdjęcia dodatkową lampę, 430 staje się obiektywem bezużytecznym, oczywiście w " " bo i tak wymagana bedzie fotocela.
Tak naprawdę chcę się pokusić na lampę z 2 powodów: po pierwsze zmiana wbudowanej lampy na cos mocniejszego a zarazem z perspektywą przyszłościową, a druga sprawa dołączenie do zestawu jakiejś drugiej taniej lampy jako dodatkowe światło.
Podsumowując zebrane info: 430 na body + druga lampa z dodatkową fotocelą powinno wypalić bez problemu.
Czytałem też że zamontowanie nadajnika radiowego na body uniemozliwia skorzystanie z wbudowanej lampy, czyli tak czy inaczej zawsze ta wbudowana lampa jest bezużyteczna gdy pojawia się drugie źródło światła.
jaad75 - Pon 27 Gru, 2010
Damaran napisał/a: | Podsumowując zebrane info: 430 na body + druga lampa z dodatkową fotocelą powinno wypalić bez problemu. | Niekoniecznie. Fotocela działająca z pominieciem przedbłysków wystarczy, żeby wyzwalać zdalną lampę przy pomocy wbudowanej. Problemem bedzie oczywiście zasięg wbudowanej i to, że działa w TTL, więc będziesz musiał trochę pokombinować z kompensacją błysku.
Damaran napisał/a: | Czytałem też że zamontowanie nadajnika radiowego na body uniemozliwia skorzystanie z wbudowanej lampy, czyli tak czy inaczej zawsze ta wbudowana lampa jest bezużyteczna gdy pojawia się drugie źródło światła. | Wbudowana lampa, to nie jest szczególnie użyteczne źródło światła...
ov_Darkness - Pon 27 Gru, 2010
Przyjrzyj sie ofercie Yongnuo. modele 460II-manualny (200PLN) i 468 z ETTL (450pln). Jak chcesz lepiej to Nissin 622 i 866. Wszystkie mogą być wyzwalane zdalnie AFAIR.
Kupujesz najtańsze porzadne wyzwalacze: yongnuo rf-602 i po krzyku. dobre sa tez nowe Phottixy Strato, nadajnik przenosi TTL do lampy nad nim, ale nie do bezprzewodowychl. Do bezprzewodowych TTL'a przenosi Pixel tr-332.
komor - Wto 28 Gru, 2010
Ja ze swojej strony mogę wstępnie polecić tego najsilniejszego manualnego Yongnuo YN-560, którego w końcu się zdecydowałem kupić. Postaram się za jakiś czas napisać coś o nim więcej, na razie mogę napisać tyle, że poziom tandetności jest dość niski a użyteczność wysoka (pamiętając o tym, że jest to lampa manualna!). Tryb z użyciem fotoceli na pierwszy błysk działa sprawnie, tyle już wiem.
Usjwo - Wto 28 Gru, 2010
YN-560 to najmocniejsza lampa tej firmy (prawie jak 580EX i wszystkie acesoria pasuja) i warta jak najbardziej tych 200PLN. Jednak teraz do Canona to ja bym sie zastanawial nad lampa YN-460-RX, to nowa lampa ktora moze pracowac zdalnie i z TTL. Trzeba dokupic nadajnik YN-460-Tx i mamy zdalny TTL. Cena troche wyzsza (prawie 2x za sama lampe) ale mozna bedzie sterowac grupa lamp (jak sie dokupi w przyszlosci nastepne YN-460 RX). Ja bym poszedl w tym kierunku. Ja jak kupowalem swoje YN to jeszcze tego nie bylo, albo nie zauwazylem
Link do lampy i nadajnika: http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=279
komor - Sro 29 Gru, 2010
Usjwo napisał/a: | i warta jak najbardziej tych 200PLN |
Em… YN560 w Polsce kosztuje 300 zł.
Usjwo - Sro 29 Gru, 2010
komor napisał/a: | Usjwo napisał/a: | i warta jak najbardziej tych 200PLN |
Em… YN560 w Polsce kosztuje 300 zł. |
Em... przepraszam ale 300PLN tez jest warta
Damaran - Czw 30 Gru, 2010
No dobra, teraz to już się zakręciłem, nie będę ukrywał że w temacie lamp błyskowych jestem zielony. Proszę o potwierdzenie informacji:
1)430 II z fotocelą osobno da się wywołać błyskiem lampy wbudowanej
2) Nissin można wywołać błyskiem lampy wbudowanej bez dokupowania fotoceli jeśli dobrze zrozumiałem?
Cały czas dążę do tego żeby jednak w jakimś stopniu i w wybranych sytuacjach wykorzystać też tą lampę wbudowaną przynajmniej dopóki nie odłożę na dodatkowe źródło światła. W czym rzecz, chciałbym aby główna lampa była warta swojej ceny i dobrze spełniała swoją funkcję współpracując z body, ale nie ukrywam, że mam wielokrotnie okazję także robić zdjęcia gdzie chciałbym lampę postawić w terenie (jako jedyne źródło światła) i zrobić zdjęcie. Tu zakładam że niezbędny będzie nadajnik radiowy?
No i w końcu trzeci wariant, lampa wbudowana + lampa dodatkowa np. na statywie czy gdzieś ulokowana w terenie, wyzwolona najlepiej błyskiem lampy wbudowanej tak aby i ją wykorzystać.
Czy jeśli mimo to skuszę się na 430 II i do tego dokupię jakąś tanią lampę do 200 zł z fotocelą, to czy nie będzie problemu aby wtedy 430stą wywołać drugą lampę.
komor - Czw 30 Gru, 2010
Damaran napisał/a: | 1)430 II z fotocelą osobno da się wywołać błyskiem lampy wbudowanej |
Tak, pod warunkiem, że fotocela jest w stanie pominąć przedbłysk pomiarowy. Zwykła „głupia” nie wyzwoli prawidłowo lampy.
Damaran napisał/a: | Czy jeśli mimo to skuszę się na 430 II i do tego dokupię jakąś tanią lampę do 200 zł z fotocelą, to czy nie będzie problemu aby wtedy 430stą wywołać drugą lampę. |
Tak, o ile 430EX II będzie pracowała w manualu bo jeśli w TTL to też będzie błysk pomiarowy, który może ogłupić fotocelę tak samo jak lampa wbudowana.
Ja Ci radzę: kup jedną „prawdziwą” lampę, która pozwoli pracować Ci wygodnie w TTL z lampą założoną na aparat. To pozwoli na obsługę „reporterską” imprez rodzinnych itd. Taką lampą może być Canon 580EX II, 430EX II (zaraz Jaad napisze, że jest za słaby) albo np. tańszy Nissin Di622. Jak błyskanie Cię wciągnie to kup sobie drugą tanią lampę manualną, np. jakieś Yongnuo itd., wyposażoną w fotocelę. Wtedy tę drugą lampę wyzwolisz błyskiem pierwszej lampy (np. 430EX II) pracującej manualnie, bo przy zabawie w strobing to i tak jest wygodny sposób pracy. W następnym etapie możesz zainwestować w proste radio, które uniezależni Cię od fotoceli, która być może będzie sprawiać problem w słoneczne dni, na dworze, itd.
ov_Darkness - Pią 31 Gru, 2010
Komor, z jakim czasem Ci się synchronizuje YN-560? Bo AFAIR to ma błysk trwający 1/200 sekundy i były problemy z krótszymi czasami...
Zastanawiam się nad następnymi dwiema lampkami i nie wiem, czy kupić 460-II, czy 560...
Damaran - Pią 31 Gru, 2010
No dobra, to czym w zasadzie rozni sie 430 II od Di622 majac na uwadze moje wymagania? Bo jak dla mnie to niczym, co mialo by wplyw na sens wydawania większej kasy. Poza logiem.
ov_Darkness - Pią 31 Gru, 2010
Masz pewność, że będzie 100% kompatybilna z E-TTLII. Nissin miał problemy z RF-602, na pewno pierwsza wersja, nie wiem, jak druga.
Olej fotocelę, kup porządne wyzwalacze, bo fotocela jest zawodna.
Jeśli nigdy nie ściągniesz (hahaha) lampy z aparatu, to bierz Nissina, powinno być ok.
Usjwo - Sob 01 Sty, 2011
ov_Darkness napisał/a: | Komor, z jakim czasem Ci się synchronizuje YN-560? Bo AFAIR to ma błysk trwający 1/200 sekundy i były problemy z krótszymi czasami...
Zastanawiam się nad następnymi dwiema lampkami i nie wiem, czy kupić 460-II, czy 560... |
Ten czas 1/200 to wyglada na t.1, gdzie dla innych jest podawany t.5. W jednym watku porownywalem YN560 z 580EX na czasie 1/250 i rezultaty sa porownywalne, to znaczy dobre.
komor - Nie 02 Sty, 2011
ov_Darkness napisał/a: | Komor, z jakim czasem Ci się synchronizuje YN-560? Bo AFAIR to ma błysk trwający 1/200 sekundy i były problemy z krótszymi czasami... |
To chyba nie chodzi o czas błysku tylko prędkość „zbierania się” elektroniki, żeby się zsynchronizować z migawką. Zrobiłem taki eksperymencik, który niebawem przedstawię, jak opracuję materiał. Ale rzeczywiście przy zastosowaniu mojego prostego radia Powerlux FW-1B, przy 1/250 dolna część kadru jest czasem czarna. Założę osobny wątek dotyczący tej lampy i tam to przedstawię.
Damaran - Pon 03 Sty, 2011
Jeszcze jedno pytanie, rozumiem ze Canon 60D bez problemu wyzwoli 430 II oraz inne tego typu lampy? Czy w tym czasie wykorzystanie zbudowanej lampy będzie możliwe czy także odpada taka opcja?
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011
Damaran napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie, rozumiem ze Canon 60D bez problemu wyzwoli 430 II oraz inne tego typu lampy? Czy w tym czasie wykorzystanie zbudowanej lampy będzie możliwe | Podobno tak, chociaż wciąż nie rozumiem, dlaczego chcesz koniecznie używać wbudowanej - zazwyczaj ustawia się ją jako sterownik, który nie błyska w czasie ekspozycji...
FotoTomek - Pon 03 Sty, 2011
komor napisał/a: | Damaran napisał/a: | 1)430 II z fotocelą osobno da się wywołać błyskiem lampy wbudowanej |
Tak, pod warunkiem, że fotocela jest w stanie pominąć przedbłysk pomiarowy. Zwykła „głupia” nie wyzwoli prawidłowo lampy.
|
I jeszcze jedna uwaga. Fotocela musi obsługiwać lampy Canona - trzeba zwrócić na to uwagę. Canon w swoich lampach stosuje dość niskie napięcie - ok. 4,5 V. Dla fotoceli może to być za mało i nie zadziała.
Generalnie chyba lepiej kupić wyzwalacz radiowy. Jest bardziej uniwersalny.
Damaran - Pon 03 Sty, 2011
Niesamowite jak prosta czynność może zostać utrudniona. Generalnie to już nawet zacząłem się zastanawiać czy nie wymienić sobie 450D na 60D z powodu tego, że lubię nocną fotografię, dwa chciałbym nieco bardziej zżyć się z lampą błyskową, no i trzy niebawem dojdzie kolejny członek rodziny więc z pewnością wykorzystać możliwości Video tego aparatu.
Ale ten pomysł na zmianę samego body to już zrodził mi się wczoraj czytając test no i informacje o zdalnym wywołaniu speedlite...
|
|