|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Karta tylko do odczytu - jak odblokować?
nazgul - Pon 27 Gru, 2010 Temat postu: Karta tylko do odczytu - jak odblokować? Może problem był już poruszany, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku - po D90 została mi karta SDHC 4GB, niestety formatowana w body co skutkuje tym, że na karcie nie można zapisać niczego spod Windy, nie można z niej usunąć partycji ani jej sformatować. Zapis może robić tylko body, usuwać można takoż plus poprzez Nikon Transfer. Pytanie brzmi: Jak ją odblokowac do zapisu? Nie jest to kwestia slidera "lock" na karcie, body umieściło na niej znacznik "read-only" i nijak - czy to spod Win czy spod Linuxa nie daje się tego obejść, w każdym razie nie znanymi mi narzędziami (fdisk, GParted, Partition Magic 8, Easeus PM spod DOS).
Znam jeden sposób. Jest to sformatowanie karty w body Pentaxa. Ale nie mam Pentaxa pod ręką. Jakieś pomysły?
hijax_pl - Pon 27 Gru, 2010
Próbowałeś to http://www.sdcard.org/consumers/formatter/
nazgul - Pon 27 Gru, 2010
Spróbowałem. Tez się poddał
pitras - Wto 28 Gru, 2010
a próbowałeś usunąć partycję z karty za pomocą windowsowego Diskpart ? A potem ponownie założyć...
jaad75 - Wto 28 Gru, 2010
A cóż za cuda Nikony robią z tymi kartami? Nie musisz formatować karty koniecznie w Pentaksie - Panasoniki i kupa innych aparatów też radzi sobie z tym dobrze...
nazgul - Wto 28 Gru, 2010
pitras napisał/a: | a próbowałeś usunąć partycję z karty za pomocą windowsowego Diskpart ? A potem ponownie założyć... |
Wszystkiego juz chyba probowalem. Partition table is read only and cannot be written. Szlus. Wlasnie siedze pod Knoppixem. Zaraz ciepne te karte do smieci...
pitras - Wto 28 Gru, 2010
Ciekawostka
Przyznam, że lubie połamać sobie głowę nad takimi upartymi problemami. Szkoda, że mam tak daleko bo chętnie wpadłbym z pomocą Najlepiej chyba tak jak próbujesz czyli Linuchem...
edmun - Wto 28 Gru, 2010
jeśli i Linux się poddaję to wyrzuć kartę do kosza. pozostaje wniosek że jest uszkodzona
nazgul - Wto 28 Gru, 2010
edmun napisał/a: | jeśli i Linux się poddaję to wyrzuć kartę do kosza. pozostaje wniosek że jest uszkodzona |
Karta na pewno nie jest uszkodzona i na pewno dala sie sformatowac w kompakcie corki (fuji) ale on tez zabezpiecza. Jak pisalem - Pentax nie zabezpiecza ale nie mam Pentaxa. Pana slonika tez nie. Jak sie wkurze, to w koncu ja wyrzuce ale ze swiadomoscia, ze wywalam sprawna karte.
Nigdy wiecej formatowania w aparacie...
edmun - Wto 28 Gru, 2010
ostatnia moja próba.
może coś pomoże z tego tematu?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727959.html
nazgul - Sro 29 Gru, 2010
Nie. Sprawdziłem kartę DiskPartem windowsowym, on obsługuje atrybuty. I karta ma dwa atrybuty readonly: Jeden, ktróry można ustawić i wyczyścić i drugi, który winda nazwała "bieżącym atrybutem readonly". Ten drugi jest niezmienny i to on bruździ. Jutro robię ostatnią próbę - jadę do sklepu z Pentaxami i może mi ją tam sformatują. Jak nie pójdzie w Pentku - wywalam to gówno do kosza...
pitras - Sro 29 Gru, 2010
nazgul napisał/a: | Jutro robię ostatnią próbę - jadę do sklepu z Pentaxami i może mi ją tam sformatują. Jak nie pójdzie w Pentku - wywalam to gówno do kosza... |
Zostaw dla potomnych, ostatecznie nauka idzie do przodu CSI, DNA, CIA,
nazgul - Pią 31 Gru, 2010
Poddałem się. Karty używa teraz córka, czytnik poszedł w odstawkę Kupiłem se pendrajwa
|
|