|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampy błyskowa TUMAX - opinie
Benedykt - Wto 21 Sie, 2007 Temat postu: Lampy błyskowa TUMAX - opinie Witam !
Planuję zakup lampy błyskowej do 350D.
Trafiłem w necie na lampę TUMAX 386AFZ (Canon).
Patrz: http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/5349
Zachęcająca jest cena i parametry techniczne.
Czy ktoś ma doświadczenie w używaniu tej lampy z 350D?
Będę wdzięczny za opinie.
MM - Wto 21 Sie, 2007
Moim zdaniem zakup bez sensu. Z tego co widzę to nie pracuje w E-TTL II i ma zakres 24-85mm. A kit zaczyna się przy 18mm, więc....
Na lampie czasami nie warto oszczędzać i nie spodziewaj się cudów na kiju za takie pieniądze. Kup coś Canona.
Benedykt - Wto 21 Sie, 2007
MM,
moim podstawowym szkłem jest TAMRON 28-75/F2.8
Więc z zakresem ogniskowych nie powinno być problemu.
Proszę Cię o wyjaśnienie, co daje praca w E-TTL II, bo z tego jestem zielony.
już znalazłem ... http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
MM,
cytat z canon board:
"Czy jedyną lampą zgodną z E-TTL II jest Canon 580 EX?
Nie. Zgodna jest każda lampa której mocą błysku jest w stanie sterować body. Systemy E-TTL i E-TTL II są zgodne "od strony lampy".
W praktyce wszystkie lampy serii EX Canona oraz odpowiedniki niezależnych firm zgodne z E-TTL są zgodne z E-TTL II. Jeśli w specyfikacji widnieje że lampa jest zgodna z E-TTL to jest zgodna z E-TTL II. Jeśli pisze ze E-TTL II to i z E-TTL musi działać."
Lampa Tumax jes zgodna z E-TTL, więc powinna być zgodna również z E-TTL II. Dobrze rozumuję ?
MM - Wto 21 Sie, 2007
Dorwałeś tekst guru od lamp na CB to jego się pytaj. Ja zamienników nie stosuję. A co będzie jak podłączysz szkło szersze niż 24mm? Ja wiem jak taki kadr potem wygląda. Są ciemne brzegi. Twój wybór.
Benedykt - Sro 22 Sie, 2007
Lampa TUMAX to wielka kicha.
Otrzymałem ją dzisiaj i nie działa poprawnie. Dziwny objaw: przy ogniskowych poniżej 50 mm ( obiektyw TAMRON 28-75/F2.8 ) nie wyzwala lampy.
Zwracam lampę TUMAX i dopłacam do Sigmy Flash EF-500 DG ST /Canon http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/5370
Mam nadzieję, że Sigma będzie się sprawować poprawnie.
protazy - Sro 22 Sie, 2007
Benedykt napisał/a: |
Mam nadzieję, że Sigma będzie się sprawować poprawnie. |
A nielepiej dołożyć od razu do chociażby 430Ex zamiast eksperymentować na własnych nerwach ?? Jak potrzebujesz taniej mogę Ci sprzedać moją 430 wraz ze stofenem a sam w końcu kupię 580Ex
MM - Sro 22 Sie, 2007
Witam !
Planuję zakup lampy błyskowej do 350D.
Trafiłem w necie na lampę TUMAX 386AFZ (Canon). |
MM napisał/a: |
Moim zdaniem zakup bez sensu.
Na lampie czasami nie warto oszczędzać i nie spodziewaj się cudów na kiju za takie pieniądze. Kup coś Canona. |
Lampa TUMAX to wielka kicha. |
Hmm... co by tutaj jeszcze napisać...
Benedykt - Pon 27 Sie, 2007
Protazy,
zdecydowałem się na zakup sprzętu nowego z gwarancją, dlatego kupiłem w sklepie. Mimo wszystko dziękuję za propozycję.
Dzisiaj dostałem SIGMĘ.
Co tu dużo pisać - jest to sprzęt o co najmniej jedną klasę wyższy niż TUMAX. Jakość wykonania, cicha praca, szybkość ładowania, zastosowane dużo lepsze tworzywo - po prostu sprzęt z innej bajki w porównaniu do TUMAXa.
No i najważniejsze - poprawnie współpracuje z moim 350D.
Jeśli ktoś ma zamiat kupić TUMAXa i trafił na ten wątek, to przestrzegam go popełnieniem błędu zakupu tej lampy. Wystarczy, że ja się naciąłem.
Muszę natomiast bardzo pochwalić sklep FOTOZAKUPY.PL za szybką i bezproblemową wymianę TUMAXa na SIGMĘ.
magiler - Pią 05 Paź, 2007
A tak kontynuujac temat lamp niefirmowych...
Zainteresowala mnie lampa pierscieniowa do makro Delta DRF-14, bo kosztuje tylko 360PLN. Napisane jest ze ma mocowanie na gwint filtra o srednicy 52 mm i pierscienie posrednie dla wiekszych srednic. Nasuwa mi sie tu jedno z tzw silly questions: czy po zalozeniu na canona 100/2.8 nie bedzie powodowala winietownia, zawsze wydawalo mi sie ze pierscienie posrednie dobre sa w druga strone tzn. z np. 72 na 58.
Osobna kwestia jest czy do amatorskiego makro takie cos za ulamek ceny firmowki (20%) sie sprawdzi.
pozdrawiam - nowy
Warciarz - Sob 25 Kwi, 2009
Odnośnie tego Tumaksa. Posiada ktoś do niego jakąkolwiek instrukcję PL ? Jeśli tak byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie
Gość - Nie 20 Cze, 2010 Temat postu: Lampa Tumax Witam,
z fotorafią mam do cznienia od niedawan i za bardzo nie jestem oblatany w temacie jeszcze, więc proszę o wyrozumiałość. Chaiłem kupić lampe błyskową do sony a 200 i znalazłem takie coś: TUMAX 983 AFZ. Czy to jest dobra lampa? Z tego co widzę to nie ma żadnych możliwości regulacji, wszytko auto. Mam pytanie co oznacza:
Funkacja AF/TTL
Manualny zoom
Jaka będzie różnica pomiędzy wbudowaną lampą a w/w i czy warto taką kupować?
Może wybrać TUMAX 383 AFZ? Z tego co widzę to ma jakieś ustawienia typu zoom, iso, light. Co one dają w praktyce?
Bardzo bym prosił o wyjaśnienie różnicy między tymi lampami.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ghost - Nie 20 Cze, 2010
odpuść tumaxa. nie poznałem jeszcze jednego zadowolonego posiadacza.
jak cię stać - hvl42
jak nie minolta 3600 / sony 36 (to to samo)
Gość - Nie 20 Cze, 2010
Niestey to przekracza dostępna kwotę .
Max do 500 zł.
Może takie coś SUNPAK PZ42X? Jest napisane ze z sony alpha może pracować w tybie ADI.
ghost - Nie 20 Cze, 2010
za 500 zł spokojnie dostaniesz 36 / 3600
zubrstw - Sob 17 Wrz, 2011
a jaka lampe polecacie do olympus e-510 ? Mialem zakupic tumaxa 383 ale nie wide dobrych opini.
Warciarz - Pon 10 Paź, 2011
Nie ma dobrych opinii o Tumaksie bo to badziew, a nie lampa. Po 1000 błysków wysiadł mi żarnik. Myślę sobie pewnie jakiś wadliwy był. Wymienili na gwarancji kolejne 1000-1500 błysków i to na mocy 1/8-1/16 i znów pada! Wysyłam na gwarancję i co się okazuje? 2 letnią gwarancję sprzedawcy można sobie w buty wsadzić, bo Tumax daje rok. Dodatkowo nie mają części i nie mogą naprawić jej nawet odpłatnie. Do tego dodajmy fatalną współpracę w trybie automatycznym (Sony), wpadający odbłyśnik do środka lampy i późniejszy brak możliwości jego używania, czy nie najlepszą powtarzalność błysków nawet w trybie manualnym i mamy przepis jak wyrzucić ponad 300zł w błoto..
Kup najtańszą ale systemową lampę. Na tym nie opłaca się oszczędzać.
MaciekNorth - Pon 10 Paź, 2011
Warciarz, a czy jesteś pewien że to na pewno przepalony żarnik, rozkręcałeś lampę? Bo w mojej 386 ułamał się przewód przy żarniku, zlutowałem i działa. A co do TTL to się zgadza, tę lampę da się od biedy używać tylko w manualu. Do wad dodałbym jeszcze dyfuzor nadający światłu różowawy odcień, bardzo głośny zoom i słyszalny pisk nawet przy naładowanym kondensatorze. Lampa dla masochistów...
Warciarz - Sro 12 Paź, 2011
MaciekNorth napisał/a: | Warciarz, a czy jesteś pewien że to na pewno przepalony żarnik, rozkręcałeś lampę? Bo w mojej 386 ułamał się przewód przy żarniku, zlutowałem i działa. A co do TTL to się zgadza, tę lampę da się od biedy używać tylko w manualu. Do wad dodałbym jeszcze dyfuzor nadający światłu różowawy odcień, bardzo głośny zoom i słyszalny pisk nawet przy naładowanym kondensatorze. Lampa dla masochistów... |
Taką diagnozę wydał autoryzowany serwis. W sumie drugi serwis do którego ją posłałem napisał, że uszkodzony jest z kolei bodaj układ wyzwalania i także nie mają tej części, więc nie naprawią. W gratisie ograbili mnie jeszcze za wysyłkę w 2 strony i jako bonus uszkodzili do kompletu szybkę na palniku. Zatem żadnych dobrych wspomnień nie mam. Zresztą nie znam nikogo kto ma, a na allegro często można znaleźć uszkodzone Tumaksy, a to o czymś świadczy. Jedyny plus tej lampy to wspomagania autofokusa, które jako jedyne jako tako działało. Jednak to trochę za mało jak na 400zł. Zwłaszcza, że za połowę tej ceny można mieć Minoltę 5400, która pod każdym względem jest lepsza od tego dziadostwa.
A co do Wad wymienionych przez Ciebie wszystko się zgadza. Jedynie nie zauważyłem tego różowego odcienia, ale to zapewne dlatego, że ów dyfuzor po zakupie zaraz wpadł mi do lampy i nie mogłem go używać.
edmun - Sro 12 Paź, 2011
A tak tylko zapytam... brałeś na firmę że pozostaję Ci tylko gwarancja od producenta?
Jeśli nie na firmę, to o drugi rok możesz ładnie zawalczyć
Warciarz - Sro 12 Paź, 2011
Kupiłem tą lampę jako używaną. Jak ją kupowałem miała dopiero 2 miesiące, a była 150zł tańsza niż nowa, więc skorzystałem z "dobrej" oferty. Podejrzewam, że poprzedni użytkownik też nie był świadomy, iż jest tylko rok gwarancji, bo na allegro jest mnóstwo tych lamp rzekomo z 2 letnią gwarancją.
Tej lampy nie mam już dobry rok, albo i lepiej, więc i tak nic nie można z tym zrobić. Piszę to tylko ku przestrodze, aby ktoś nie wkopał się tak jak ja.
|
|