forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Sony A580 - test aparatu

sz.starczewski - Wto 28 Gru, 2010
Temat postu: Sony A580 - test aparatu
Serdecznie zapraszamy do lektury testu aparatu Sony A580 i dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=142

pan.tadeusz - Wto 28 Gru, 2010

konkurencyjna recenzja
http://www.photoclubalpha...three-way-view/

jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

Nie jest najgorzej jak na tę klasę sprzętu. Zastanawiającym jest tylko dlaczego Sony nie potrafi wykorzystać potencjału własnych matryc - o ile słabsze wyniki A55 są zrozumiałe, to A580 już nie bardzo...
Szabla - Sro 29 Gru, 2010

Eeeee. Czasami wystarczy poczytać inny test. :-)

P.S. W jaki sposób nie dało się zauważyć różnicy w poziomie szumów na wysokim ISO pomiędzy A55 a A580 - to jest zagadka. :cool:

goltar - Sro 29 Gru, 2010

Dyskusja na temat co lepsze A580+70-400 czy 50D+100-400 została wydzielona TUTAJ.
pan.tadeusz - Czw 30 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Nie jest najgorzej jak na tę klasę sprzętu.

http://www.cameralabs.com...oise_JPEG.shtml

patrząc na różnicę w cenie (wg skąpca A580 ~3100zł, D7000 ~4000zł, K-5 ~4500zł) to jest bardzo ciekawa oferta

konczako - Czw 30 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
jaad75 napisał/a:

patrząc na różnicę w cenie (wg skąpca A580 ~3100zł, D7000 ~4000zł, K-5 ~4500zł) to jest bardzo ciekawa oferta

Chyba dla masochistów :wink: .

maput - Czw 30 Gru, 2010

Wspólna matryca to nie wszystko...
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:

No sorry, ale akurat to (stojące zresztą na żenująco niskim poziomie) porównanie, pokazuje wyraźną przewagę obrazowania D7000... O przewadze samego body nawet nie piszę, bo to oczywiste.

Oczywiście, że ma przewagę.
To jednak korpusy z innego segmentu i 30% droższe.

jaad75 - Czw 30 Gru, 2010

Sugerujesz jednak, że to co widać na tych samplach dowodzi, że są to niewielkie róznice obrazowania, a akurat w przypadku tego porównania IMHO tak nie jest. Oczywiście wciąż poruszamy się w zakresie różnic trudno dostrzegalnych gołym okiem na wydrukach, ale w takich porównaniach zawsze rozchodzi się o dzielenie włosa na czworo i w tym przypadku nawet taka różnica obrazowania byłaby warta dopłaty (gdyby nie to, że to porównanie jest bardzo mało miarodajne).

Myślę, że wszystko zależy od kalkulacji planowanego budżetu i potrzeb.
hijax_pl - Pią 31 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
jaad75 napisał/a:

Zakładając, że te trzy aparaty posiadają tę samą matrycę, wniosek jest tylko jeden: Sony musi odrobić lekcję z oprogramowania matrycy :???:
pan.tadeusz - Pią 31 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Zakładając, że te trzy aparaty posiadają tę samą matrycę, wniosek jest tylko jeden: Sony musi odrobić lekcję z oprogramowania matrycy :???:

Sony czerpie spore korzyści z popytu na produkty odbiorców swoich matryc, a oprócz tego jest trzecim może czwartym liczącym się systemem na rynku lustrzanek. Widać dobrze, że uderza raczej w segment amatorski ale daleki byłbym od dywagowania, iż jest to spowodowane brakiem innych możliwości. Myślę, że obecna sytuacja jest dla Sony bardzo komfortowa i nie mają większego znaczenia bójki w piaskownicy skoro i tak większość dzieciaków ma pod d_pą pampersa z ich fabryki

kozidron - Pią 31 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
Sony czerpie spore korzyści z popytu na produkty odbiorców swoich matryc, a oprócz tego jest trzecim może czwartym liczącym się systemem na rynku lustrzanek. Widać dobrze, że uderza raczej w segment amatorski ale daleki byłbym od dywagowania, iż jest to spowodowane brakiem innych możliwości. Myślę, że obecna sytuacja jest dla Sony bardzo komfortowa i nie mają większego znaczenia bójki w piaskownicy skoro i tak większość dzieciaków ma pod d_pą pampersa z ich fabryki

czyli co..........? Nie ważne jaka jest jakość oprogramowania matrycy w swoich własnych produktach, która jak widać na innych przykładach daje bardzo przyzwoite efekty- ważne, że to sony :shock:

Luke_S - Pią 31 Gru, 2010

Większość odbiorców tego typu aparatów i tak nie orientuje się, jaka jest jakość obrazowania. W najlepszym wypadku pojęcie o tym ma nikłe, a źródłem ich wiedzy na ten temat są jakieś zasłyszane opinie lub bełkot sprzedawcy. I nawet już po zakupie większość z nich nie dowiaduje się o tym, że Sony ma "coś tam" gorsze, niż inni.
maput - Pią 31 Gru, 2010

Szkoda tylko, że wcale nie ma gorszego, bo ma takie samo, tylko nieumiejętnie oprogramowane...
jaad75 - Pią 31 Gru, 2010

maput napisał/a:
Szkoda tylko, że wcale nie ma gorszego, bo ma takie samo, tylko nieumiejętnie oprogramowane...
To akurat nie jest takie pewne... Wygląda na to, że może miec inne konwertery A/D (12-sto bitowe przetwarzanie), a te są w tych sensorach zintegrowane.

jaad75 napisał/a:
Wygląda na to, że może miec inne konwertery A/D (12-sto bitowe przetwarzanie), a te są w tych sensorach zintegrowane.
Jakoś nie wierzę w takie "nieumiejętności" Sony.. Przecież na rynku audio nie są też nowicjuszami ;)
Jestem raczej pewien, że to są jakieś ograniczenia patentowe lub wynikające z umów...

MM - Pią 31 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Przecież na rynku audio nie są też nowicjuszami ;)

Nowicjuszami nie są, ale szału jakościowego tam nie robią. Dużo mniejsze firmy dają dużo lepszy dzwięk. Tutaj nic mi nie wciśnie nikt z marketingu bo to moja działka od wieków :twisted: Inna sprawa, że mało która "wielka firma" w audio błyszczy. Najbardziej to chyba Yamaha, Denon i Maranzt. Aaaa, ja o stereo :wink:

AM - Pią 31 Gru, 2010

Yamaha, Denon i Marantz to moga blyszczec panelami. Yamaha sie jeszcze ratuje w studio.
kozidron - Pią 31 Gru, 2010

MM napisał/a:
Tutaj nic mi nie wciśnie nikt z marketingu bo to moja działka od wieków :twisted: Inna sprawa, że mało która "wielka firma" w audio błyszczy. Najbardziej to chyba Yamaha, Denon i Maranzt. Aaaa, ja o stereo :wink:

...tylko akurat w tej dziedzinie nie chodzi o wielkość i jakieś ogromne zaplecze techniczne.... sprzęt audio to troszku inna dziedzina .... i tam układy są dobierane, przechodzą bardzo mocną selekcję, zanim trafią do gotowego produktu, to nie jest masowa produkcja w Chinach czy Tajwanie.

konczako - Pią 31 Gru, 2010

Ja zawsze myślałem że Nikon robi przykładowe matryce na "bazie" matryc Sony. Jest po prostu wygodniej i taniej. Sony wytwarza matryce a Nikon ma produkcje przystosowana do ich "ulepszania" i to nie tylko programowo. Ale mogę się mylić. A zresztą nie tylko Nikon tak robi.

konczako napisał/a:
Ja zawsze myślałem że Nikon robi przykładowe matryce na "bazie" matryc Sony. Jest po prostu wygodniej i taniej. Sony wytwarza matryce a Nikon ma produkcje przystosowana do ich "ulepszania" i to nie tylko programowo.
Nie. Sony produkuje matryce od A do Z, czasem dostosowując ich warianty dla poszczególnych odbiorców. Większość podzespołów współczesnych lustrzanek jest dostarczana przez podwykonawców - tyczy się to zarówno matryc, jak i migawek, czy procesorów, a nawet wbudowanych lamp błyskowych.

konczako napisał/a:
Ja zawsze myślałem że Nikon robi przykładowe matryce na "bazie" matryc Sony. Jest po prostu wygodniej i taniej. Sony wytwarza matryce a Nikon ma produkcje przystosowana do ich "ulepszania" i to nie tylko programowo. Ale mogę się mylić. A zresztą nie tylko Nikon tak robi.

i tak pewnie funflom z osiedla opowiadasz :lol:
być może w interesie Sony jest abyś utrzymał ten tok i napędzał trybka w fabryce matryc :mrgreen:

lotofag - Pią 31 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:

być może w interesie Sony jest abyś utrzymał ten tok i napędzał trybka w fabryce matryc

Raczej niektórzy w ten sposób próbują "dowartościować" Nikona, że niby Sony tylko produkuje matryce wg autorskiego projektu N czy tym podobne ploty ;)
Albo tak jak wyżej, oczywiście "ulepsza"...

pan.tadeusz napisał/a:
konczako napisał/a:

i tak pewnie funflom z osiedla opowiadasz :lol:
być może w interesie Sony jest abyś utrzymał ten tok i napędzał trybka w fabryce matryc :mrgreen:

Sam jesteś funfel że tak powiem. Napisałem chyba że mogę się mylić bo sam sobie to wydedukowałem. A co tu jest w interesie Sony? A niech sobie Sony napędzą co chce.... Ale mnie takie "polskie" mądrale irytują...

[ Dodano: Pią 31 Gru, 2010 16:58 ]
lotofag napisał/a:

Raczej niektórzy w ten sposób próbują "dowartościować" Nikona, że niby Sony tylko produkuje matryce wg autorskiego projektu N czy tym podobne ploty ;)
Albo tak jak wyżej, oczywiście "ulepsza"...

Być może... Tyle że właściwie co za różnica kto produkuje matryce? dla mnie mogą nawet spadać jak chleb z nieba. Ciekawym również jest to skąd wiecie dokładnie na 100% kto co komu produkuje :wink: .

ghost - Pią 31 Gru, 2010

dokładnie nie wiemy, ale wiadomo kto ma fabryki zdolne do masowej produkcji półprzewodników.

zresztą był wywiad z jakimś ceo nikona i wspomniał on o matrycach sony, zmodyfikowanych względem oryginału. ciężko powiedzieć czy modyfikacja dotyczy półprzewodnika, czy osprzętu jak filtr AA.

jaad jesteś pewien że przetworniki A/D to część matrycy?

konczako napisał/a:
dla mnie mogą nawet spadać jak chleb z nieba

uważaj bo znowu sobie tak wydedukujesz jak z tym padłem :lol:
świstak Ci te matryce ulepsza :mrgreen:

ghost napisał/a:
zmodyfikowanych względem oryginału. ciężko powiedzieć czy modyfikacja dotyczy półprzewodnika, czy osprzętu jak filtr AA.

A o czym ja wcześniej pisałem? Może sprzedał bajeczkę i dostarczone matryce przez Sony od razu pakują do aparatów lub może coś tam przedtem ulepszają. Myślałem że z taką matryca coś tam można zrobić ale ja takiej wiedzy nie mam i jest to moje gdybanie.

[ Dodano: Pią 31 Gru, 2010 17:21 ]
pan.tadeusz napisał/a:
konczako napisał/a:
dla mnie mogą nawet spadać jak chleb z nieba

skąd Ty się urwałeś? No ale grunt to spokój. Szkoda klawiatury na takie prostackie teksty :wink: .

ghost napisał/a:
Pewny nie jestem, bo oficjalnego PDF-a nie widziałem, ale tak wynika z opisu tej matrycy, który wpadł mi w ręce... :smile:

ghost napisał/a:

Ja jestem pewien. Wystarczy zajrzeć do informacji o IMX021 czy IMX038

pan.tadeusz, sorki, ale zaczynasz już się robić nudny. Zero konstruktywności i oryginalności :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, sorki, ale zaczynasz już się robić nudny. Zero konstruktywności i oryginalności :zalamany:

aaa przepraszam, że nie pasuję do Twojej teorii o nieumiejętności Sony :mrgreen:
szczęśliwego Nowego Roku z nowymi matrycami Sony ;)
lada dzień zbiorą pewnie świetne recenzje w D7000 i K-5 :D

Wujek_Pstrykacz - Pią 31 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
lada dzień zbiorą pewnie świetne recenzje w D7000 i K-5

Pewnie tak skoro w rodzimych produktach niepotrafią :razz:

RB - Pią 31 Gru, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

To wszystko przez bezprzykładny, niebywały spisek nieprzychylnych mediów! Ale moralne zwycięstwo jest nasze (tzn. Sony)!

pan.tadeusz - Sob 01 Sty, 2011

oj chyba odwrotnie ;)
Sony jakie jest każdy widzi...
nie mało nie dużo lecz w sam raz... cena A580 jest adekwatna do możliwości :)
ale te fobie i spekulacje... dziecinada :D
sam jestem zdziwiony, że można tak emocjonalnie traktować znaczek na korpusie...
Udanych zdjęć w Nowym Roku :)

kozidron - Sob 01 Sty, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

pan.tadeusz napisał/a:

to już piaskownica :zalamany:

pan.tadeusz napisał/a:
sam jestem zdziwiony, że można tak emocjonalnie traktować znaczek na korpusie...

spójrz na swoje wpisy, jedyne emocje to te z twoich postów i to niestety wyłącznie w wątkach o twoim małym ołtarzyku albo o matrycy z ołtarzyka, gdzieniegdzie są nawet lamenty o to zeby moderator nie zamknął twoich ulubionych wątków.

Dyskusja jest o teście i o matrycy, miedzy innymi o tym, że "inni" potrafią wycisnąć z tego sensora więcej ale skoro -tak:

hijax_pl napisał/a:
Ja jestem pewien. Wystarczy zajrzeć do informacji o IMX021 czy IMX038

to część tematu się wyjaśniła.

hijax_pl - Sob 01 Sty, 2011

Cytat:
to część tematu się wyjaśniła.
Tyle, że IMX21 to matryca już "stara jak świat" ;) I choć w tych najnowszych raczej nie ma jakichś fundamentalnych zmian to jednak nie uogólniałbym tego tematu. Po prostu informacyjnie - aby zminimalizować szum toru analogowego od zawsze się go minimalizuje i separuje. Każdy kto konstruuje przetworniki to wie ;)
A minimalizacja to też umieszczenie jak najbliżej czujnika pomiarowego - czyli matrycy ;)

agat1 - Sob 01 Sty, 2011

No dajcie spokój, żeby tylu doswiadczonych hardwerowców wyciągało ostateczne wnioski o matrycy na temat porównania pompowanych jpegow. Teraz sie poprawia tzw"RAWa" a jpg to abstrakcja photoszopowa, im wyzsze ISO tym bardziej bo trzeba odszumić wyostrzyć (przygotować jpga do sprzedaży :) . Popatrzcie ile Nikon wpompował w tego jpega atarakcyjnej żółci robiąc z późnolistopadowej szarej sztucznej zieleni cieplutki srodek maja na rozkwieconej żywo-zielonej łące.
Ta żółć to skąd? Co powstała z tych dwóch dodatkowych bitów pomiedzy 12 a 14 bitów :) ?

Szumnie obróbke jpega nazywacie obrazowaniem matrycy :)

Nie mniej jednak brawo nikon mistrzowsko odszumione (czerwone barwy zdecydowanie najlepiej w branży), atrakcyjnie (Olympusowo) docieplone i zrecznie wyostrzone, kapitalny jpeg. W rawie Nikon też jest lepszy aczkolwiek siłą rzeczy różnica juz jest znacznie mniejsza bo sam masz szanse na ingerencje przy jego wywoływaniu i pewnie to miało na mysli cameralabs pisząc "Tweaking their default settings or working with RAW files allow you to closely match their output" . Podtrzymuje swoją opinię, że w temacie softu/ obróbki sony jest ciagle słabsze ale matryca jest identyczna.

jaad75 - Sob 01 Sty, 2011

agat1 napisał/a:
Szumnie obróbke jpega nazywacie obrazowaniem matrycy :)
Chyba nie doczytałeś co pisałem... :roll:
BTW, chodzi właśnie o to, że RAW-y wyglądają gorzej, a w niskich czułościach raczej jednak nie są ruszane nawet w K-5. Wygląda, jakby noisefloor wersji sensora z A580 był znacznie wyższy - nie wiem skąd takie wyniki...

agat1 - Sob 01 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
chodzi właśnie o to, że RAW-y wyglądają gorzej

Ale na cameralabs w tym linku podanym przez pan.tadeusz, pokazali jpegi co wyraźnie napisali, o rawach wspomnieli tylko te pare słów zacytowanych

co do rawów to moim zdaniem, jest wolna amerykanka w ustawieniach podstawoawych przetwarzania/wywoływania w LR i innych zaawansowanych wywoływarkach, bo materiał wstepny sie jednak różni i ustawieniami producent softu stara sie te różnice skompensować, a RAW rózni sie pomiedzy aparatami i systemami zaczynajac od ISO 100.
Dlatego potem wychodza takie kwiatki z ostroscią jak tutaj a założenie jest podobno takie, ze rawy maja być idealnie porównywalne. Niestety nie są . Popatrz na ostrość przy ISO 100 w porównaniu do 550D albo w porównaniu Sony do Olympusa i Nikona Pentaxa w poprzednich testach.
Mnie tam ta pentaxowa obróbka RAwa nie przeszkadza
http://www.optyczne.pl/14...razu_w_RAW.html

[ Dodano: Sob 01 Sty, 2011 22:33 ]
Szczerze mówiąc to szkoda czasu na takie bajdurzenie, pseudo argumenty wypaczone przez spoglądanie poprzez pryzmat logo marki posiadanej i nie oszukujmy sie to wypaczenie dotyczy wszystkich komentujących aczkolwiek być może jada75 najmniej, dużo ciekawsza byłaby dyskusja
A580 vs A55 vs (oczekiwany A77 :) a być może nawet vs Nex....

Arek - Sob 01 Sty, 2011

agat1 napisał/a:
aczkolwiek być może jada75 najmniej

:)

agat1 - Sob 01 Sty, 2011

Arek napisał/a:
agat1 napisał/a:

No dobrze ta pochwała była może troche na wyrost, konkluzja ogólna jest taka, że łatwiej spotkać jednorożca niż obiektywizm w wątkach sony na optycznych, trzeba jednak dla obrazu sprawy dodać , że większość osób w nich komentujących zwykle nie ma ni aparatów tej firmy ani obiektywów ani nie zamierza w żaden sposób ich nabyć i wie o tym zanim zacznie czytać jakiekolwiek testy nowych produktów sony :) a często zaczyna je komentować zanim je przeczytała.

[ Dodano: Sob 01 Sty, 2011 23:35 ]
agat1 napisał/a:
Arek napisał/a:
agat1 napisał/a:

No dobrze ta pochwała była może troche na wyrost, konkluzja ogólna jest taka, że łatwiej spotkać jednorożca niż obiektywizm w wątkach sony na optycznych, trzeba jednak dla obrazu sprawy dodać , że większość osób w nich komentujących zwykle nie ma ni aparatów tej firmy ani obiektywów ani nie zamierza w żaden sposób ich nabyć i wie o tym zanim zacznie czytać jakiekolwiek testy nowych produktów sony :) a często zaczyna je komentować zanim je przeczytała, po to tylko aby wpisać prymitywne hasła typu "padaka" :)

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 17:52 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
lada dzień zbiorą pewnie świetne recenzje w D7000 i K-5

e... nie jest tak źle

A580 DxOMark, zdaje sie że wynik porównywalny z sensorem D7000, co nie dziwi...

A580 sensor w DxOMark

Fitness Planet - Pon 24 Sty, 2011

Witam mam zamiar kupić A580 bo mam dużo szkieł , kusi D7000 cena podobna http://allegro.pl/nikon-d...1421136000.html

A300 znudził mi się chcę coś nowego , zdjęcia z pasji robię jak mnie coś napadnie lub w pracy jak muszę .
ustawienie "AUTO" już mi nie wystarcza , nowy aparat spowoduje nowe bodźce do robienia zdjęć .A może się mylę .

Na sali fitness słabo sobie radzi A300 , ale czy te nowe poradzą sobie ?

kasiakaaz - Pon 24 Sty, 2011

Fitness Planet napisał/a:
ustawienie "AUTO" już mi nie wystarcza , nowy aparat spowoduje nowe bodźce do robienia zdjęć .A może się mylę .

Fitness Planet, tzn. już wyszedłeś poza obszar zielonego trójkącika, czy dopiero masz zamiar? :wink:
To A300 nie wyzwala w Tobie takich bodźców?

Euzebiusz - Pon 24 Sty, 2011

Cytat:
ustawienie "AUTO" już mi nie wystarcza

To przestaw. ;-)

Fitness Planet - Wto 25 Sty, 2011

Tak zostałem zmuszony
Nie :mrgreen:

kozidron - Sro 26 Sty, 2011

nowy aparat spowoduje nowe bodźce do robienia zdjęć .A może się mylę .

nowy aparat może co najwyżej lepiej się sprawować albo umożliwić lepszą współpracę w trudniejszych warunkach ale jeżeli bodźce i tematy mają płynąć z posiadania nowej zabawki to ja bym brał A900, no może A850..... po co sobie żałować, z FF bodźce będą silniejsze :wink: :razz:

Ps. Fitness Planet, widzę że kolejny błyskotliwy come back bo długim niebycie na forumie :wink:

RB - Sro 26 Sty, 2011

kozidron napisał/a:

nowy aparat może co najwyżej lepiej się sprawować albo umożliwić lepszą współpracę w trudniejszych warunkach ale jeżeli bodźce i tematy mają płynąć z posiadania nowej zabawki to ja bym brał A900, no może A850..... po co sobie żałować, z FF bodźce będą silniejsze :wink: :razz:

No wyłącznie. 580 jako kreator bodźców to jest jak takie cieniutkie piffko :-( chyba że się operator do flesza podłaczy (ale to juz trzeba nieco zakombinowąć).

W sumie jak miałbym kupowac różowy młotek zamiast szarego młotka to na pewno poszedłbym na całego i wział młot pneumatyczny :mrgreen:

Fitness Planet - Sro 26 Sty, 2011

Ja troszkę przejaskrawiłem :mrgreen: ale zawsze jak macie nową zabawkę to więcej zdjęć się robi , prawda ? :wink:
MC - Sro 26 Sty, 2011

Tak. Głównie testowo-onanistycznych :lol:

Rozumiem :mrgreen:

[ Dodano: Sro 26 Sty, 2011 10:17 ]
kozidron napisał/a:
nowy aparat spowoduje nowe bodźce do robienia zdjęć .A może się mylę .

Ps. Fitness Planet, widzę że kolejny błyskotliwy come back bo długim niebycie na forumie :wink:

Tylko czemu tak zgryźliwie :neutral:

[ Dodano: Sro 26 Sty, 2011 10:24 ]
Idąc twoim tropem kupię APARAT NIKON D700 + 24-70 mm F/2,8G ED AF-S - 77mm lub CANON EOS 5D MARK II

RB - Sro 26 Sty, 2011

Ja troszkę przejaskrawiłem :mrgreen: ale zawsze jak macie nową zabawkę to więcej zdjęć się robi , prawda ? :wink:

Raczej jak się ma nową modelkę :-)
Jak masz nowa wiertarkę to nagle rzucasz się do wiercenia? Mimo braku rozsądnych pomysłów i potrzeb?

cybertoman - Sro 26 Sty, 2011

RB napisał/a:
Jak masz nowa wiertarkę to nagle rzucasz się do wiercenia?
A jak masz nowy samochod?
RB - Sro 26 Sty, 2011

cybertoman napisał/a:
RB napisał/a:
Jak masz nowa wiertarkę to nagle rzucasz się do wiercenia?
A jak masz nowy samochod?

To niby więcej jeżdżę? Żarty? IMO aparat i samochód to narzędzia. A nie źródła ekscytacji.

Natomiast prawdą jest że jak mam nowa ksiażkę i mam trochę czasu to ja więcej czytam niż jak mam starą ksiażkę i czas :-)

komor - Sro 26 Sty, 2011

RB napisał/a:
IMO aparat i samochód to narzędzia. A nie źródła ekscytacji.

A to współczuję krajanowi. :) Ale co do książki to się zgadzam. :)

kozidron - Sro 26 Sty, 2011

Tylko czemu tak zgryźliwie :neutral:

to tylko żart :wink:

Idąc twoim tropem kupię APARAT NIKON D700 + 24-70 mm F/2,8G ED AF-S - 77mm lub CANON EOS 5D MARK II

eee.... w sony też można sobie tak poskładać a 24-70 to sony akurat ma lepsze.

No to kupię to SONY A580 :mrgreen: tylko widzę że trzeba jednak zabrać kilka szkieł dla spokoju :wink:

[ Dodano: Sro 26 Sty, 2011 21:53 ]
Mogę kupić jakiś profesjonalny aparat , tylko czy to ma sens .

jaad75 - Sro 26 Sty, 2011

Mogę kupić jakiś profesjonalny aparat , tylko czy to ma sens .
Oczywiście, że nie ma, nie będziesz mógł ustawić go na zielony prostokąt.

To odpada :mrgreen:
ghost - Sro 26 Sty, 2011

a900 ma. :mrgreen:
jaad75 - Sro 26 Sty, 2011

ghost napisał/a:
a900 ma. :mrgreen:
O widzisz i to jest argument za A900. Fitness Planet, możesz spokojnie kupić ten profesjonalny aparat.
Fitness Planet - Pon 31 Sty, 2011

Wielki jednak :neutral: nowe szkła trzeba kupić :???:
RB - Pon 31 Sty, 2011

Wielki jednak :neutral: nowe szkła trzeba kupić :???:

Sprzedajesz tą przeciez mało rewelacyjna Sigmę i za bezcen kupujesz 'na razie' Minoltę 24-85/3.5-4.5 ew. 24-105 ew. (jak nie będzie nic innego) 28-105. Albo od razu tamrona 28-75/2.8
Możesz tez zapolować na M 28-70 G

ghost - Pon 31 Sty, 2011

sprzedajesz S1770, kupujesz KM2875, 24105. wiele dołożyć nie trzeba. :mrgreen:
reszta pasuje.
-------
faktycznie. minolta miała takich szkieł od groma
35105, 28105, 28135, 2485, 24105. za wyj 28-135 (4-4,5) wszystkie 3.5-4.5

jaad75 - Czw 03 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
to ja proponuję dodawać dres w zestawie do tych "sportowych" korpusów ;)
koniecznie z dużym logo producenta na plecach... taki bardziej kościelny niż casual :grin:
To miałaby być jakaś alternatywa, dla pomarańczowych krawatów?... :razz:
hijax_pl - Czw 03 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
to ja proponuję dodawać dres w zestawie do tych sportowych korpusów ;)
A nie tych z pomarańczowymi akcentami? ;)

I teraz powiedz czy nie zachowujesz się jak fanatyk... Jak coś jest w C/N/P be - to jest BEEEEEEEEE.. A jak pokazuje Ci ktoś, że coś S kuleje - to pokazujesz stronę niby obiektywną, ale jednak bardzo nieobiektywną i manipulującą a na dodatek pisaną ręką orędownika sony, stwierdzasz, że dynamika nie istotna, jakość nie istotna, szum nie istotny, ergonomia nie istotna, szczegółowość nie istotna - i co zostaje? Super ważny GPS i AF w filmie :D

pan.tadeusz - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
To miałaby być jakaś alternatywa, dla pomarańczowych krawatów?... :razz:

Jedni lubią pomarańcze, inni... :P

pan.tadeusz, coś giną Twoje posty.. ciekawe dlaczego :roll:

hijax_pl napisał/a:
A nie tych z pomarańczowymi akcentami? ;)

I teraz powiedz czy nie zachowujesz się jak fanatyk... Jak coś jest w C/N/P be - to jest BEEEEEEEEE.. A jak pokazuje Ci ktoś, że coś S kuleje - to pokazujesz stronę niby obiektywną, ale jednak bardzo nieobiektywną i manipulującą a na dodatek pisaną ręką orędownika sony, stwierdzasz, że dynamika nie istotna, jakość nie istotna, szum nie istotny, ergonomia nie istotna, szczegółowość nie istotna - i co zostaje? Super ważny GPS i AF w filmie :D

gdy pojawiły się tu posty z określeniami w rodzaju "padło" to jakoś nie przejawiałeś takie zaangażowania
ostatnio chętnie tutaj pojawia się DXoM jako wyznacznik jakości więc postanowiłem tylko o tym przypomnieć w kontekście aktualizacji ich bazy o wyniki A580 :)
a tu proszę - uderz w stół, a nożyce... czyż nie "przeciwwago"? :)

pan.tadeusz napisał/a:
ostatnio chętnie tutaj pojawia się DXoM jako wyznacznik jakości
Tylko trzeba rozumieć co te ich cyferki oznaczają i skąd je biorą. Polecam Ci zaznajomić się z ich metodologią ;)

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, coś giną Twoje posty.. ciekawe dlaczego :roll:

przykro mi ale to nie moja sprawka :roll: bo chyba nikogo w nich nie uraziłem tymi linkami do DXoM czy swoim komentarzem
"padło" wisiało dosyć długo i nikomu to nie przeszkadzało, dziwne ale cóż :roll:

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 20:17 ]
hijax_pl napisał/a:
Tylko trzeba rozumieć co te ich cyferki oznaczają i skąd je biorą. Polecam Ci zaznajomić się z ich metodologią ;)

Fakt, kiedy Ty je linkujesz to nabierają znaczenia :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Czw 03 Lut, 2011

Panowie, koledzy, dosyć przegadywania się o dresach i krawatach bo takie posty nie na temat będę kasował!
BeCkS - Sro 16 Lut, 2011

A powiedzcie mi taką rzecz. Ponoć wycofali je z produkcji z uwagi na wadliwe matryce czy brudne matryce, już nie pamiętam. Prawda to?
MC - Sro 16 Lut, 2011

Chyba masz na myśli Pentaxa K-5... i nie wycofali a czyszczą lub wymieniają. Prawia jak Radio Ewerań :zalamany:
BeCkS - Sro 16 Lut, 2011

O K5 to ja wiem. Ja mówię o Sony. W necie rożne rzeczy piszą na ten temat.
MC - Sro 16 Lut, 2011

W internecie to generalnie różne rzeczy można przeczytać. A ja zacytuję klasyka:
"BZDURA" :mrgreen:

jaad75 - Sro 16 Lut, 2011

Co prawda jeśli problem pojawił się zarówno w K-5, jak i w D7000, to nie można wykluczyć, że pojawił (bądź pojawi się) w jakiejś partii A580, czy A55, ale póki co nie słyszałem o takich przypadkach.
BeCkS - Sro 16 Lut, 2011

No to się niestety pojawił. Ponoć na 5 sztuk wszystkie miały brudną matryce. Ciekawe...

BeCkS napisał/a:
No to się niestety pojawił. Ponoć na 5 sztuk wszystkie miały brudną matryce. Ciekawe...
No cóż, widocznie problemy K-5 i D7000, to nie był celowy sabotaż Sony... :razz:
Baku - Sro 16 Lut, 2011

Chyba że w QC Sony pracował jakiś Konrad Wallenrod z Canona i osobiście paprochy umieszczał :mrgreen:

Baku napisał/a:
i osobiście paprochy umieszczał :mrgreen:
To ponoć jakaś substancja używana w produkcji, która miała odparować, a się skropliła... :smile:
Baku - Sro 16 Lut, 2011

Katar!
pan.tadeusz - Sro 16 Lut, 2011

Baku napisał/a:
Katar!

więc siedem dni muszą to czyścić... bez względu na markę tyle pewnie trzyma ;)

michalng - Sro 16 Lut, 2011

BeCkS napisał/a:

Jakie jest źródło tej informacji ? I czy chodzi o brudna matryce czy matryce "z gronkowcem" jak w Pentaxach ? Interesuje się bo planuje A580 nabyć droga kupna.

michalng napisał/a:
I czy chodzi o brudna matryce czy matryce "z gronkowcem" jak w Pentaxach ?
Zarówno w Pentaksach, jak i w D7000 problem wygląda tak samo i jego przyczyna jest niemal w 100% taka sama, bardzo prawdopodobnym jest więc, że jeśli faktycznie występuje w jakiejś partii A580, to przyczyna jest również identyczna. Chętnie jednak poznam źródło tych informacji...
pan.tadeusz - Pią 18 Lut, 2011

oo nie wiedziałem, że pojawiły się potwierdzone przypadki tej przypadłości w również D7000. można jakiś link do źródła takiej informacji?
hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Zarówno w Pentaksach, jak i w D7000 problem wygląda tak samo
Możesz mi podesłać info gdzie znalazłeś info o plamach w D7000?
jaad75 - Pią 18 Lut, 2011

hijax_pl, było bodajże na forum DPreview - będę miał chwilę, to poszukam. Na pewno nie jest to taka skala jak w przypadku K-5, ale problem wyglądał tak samo.

byłby chyba wysyp takich wątków bo D7000 jak i K-5 kupują raczej świadomi sprzętowo użytkownicy.
w zasadzie to była jakaś oficjalna nota mówiąca o tym, że to problem linii produkcyjnej samych matryc, a nie przypadkiem puszek?

poza tym, że w odróżnieniu od D7000, K-5 ma jeszcze ponoć mniej znaczący problem z FF w trudniejszych warunkach oświetleniowych

the K-5 FF is a separate issue. It's been proven that the problem is not limited to tungsten lighting, but rather low light levels in general. The K-5 incorporates a colour temperature sensor in its AF routines, which is meant to counteract the BF in tungsten lighting that would naturally occur otherwise. It looks like what is happening is that in very low light levels, the colour temperature readings are inaccurate and is causing the AF system to compensate incorrectly, thus resulting in FF.
http://forums.dpreview.co...9&q=stains&qf=m

pewnie jakiś kolejny update firmware to rozwiąże albo już rozwiązał

ale sygnałów nt problemu z glutami na matrycy w D7000 czy Soniakach raczej nie widać na dpreview

hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011

Cytat:
hijax_pl, było bodajże na forum DPreview - będę miał chwilę, to poszukam. Na pewno nie jest to taka skala jak w przypadku K-5, ale problem wyglądał tak samo.
To powiem szczerze, że jedyne co kojarzę to hot piksele na video. A co do stainsów to pierwsze słyszę a i wujek google nie pomaga - choć być może źle go zagadałem w tym temacie.. :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
byłby chyba wysyp takich wątków bo D7000 jak i K-5 kupują raczej świadomi sprzętowo użytkownicy.
Niekoniecznie, zwłaszcza w przypadku D7000. Poza tym, problem wcale nie jest tak łatwo zauważalny - trzeba poważnie przymknąć obiektyw (np. do f/11) i robić zdjęcia jednolitych powierzchni. Ja np. praktycznie nigdy przymykam szkła powyżej f/8, a i to nieczęsto i gdyby nie początkowy szum na forach, miałbym bardzo marne szanse na odnalezienie tych plamek (w moim przypadku jednej plamki), czy też stwierdzenie, że są czymkolwiek innym niż zwykłym kurzem na matrycy, którym nie przejmuję się w ogóle...
pan.tadeusz napisał/a:
w zasadzie to była jakaś oficjalna nota mówiąca o tym, że to problem linii produkcyjnej samych matryc, a nie przypadkiem puszek?
Przypadkiem matryc właśnie... Sony Semiconductors niestety dało dupy, a marna kontrola jakości Pentaksa to przepuściła. Być może, że Nikon i dział Sony odpowiedzialny za produkcję aparatów ma lepszą kontrolę jakości i stąd D7000 i A580 z problemem pojawiło się na rynku bardzo niewiele, a być może te aparaty trafiają po prostu do innej grupy odbiorców...
pan.tadeusz napisał/a:
poza tym, że w odróżnieniu od D7000, K-5 ma jeszcze ponoć mniej znaczący problem z FF w trudniejszych warunkach oświetleniowych
Jedna i druga puszka ma dziwne problemy z AF-em. Natomiast ten cytat:
Cytat:
It's been proven that the problem is not limited to tungsten lighting, but rather low light levels in general.
jest bzdurą. Nie chodzi o poziom światła, a o jego barwę właśnie - czujnik koloru po prostu w dużej części aparatów nie działa prawidłowo lub w ogóle. Niektórzy twierdzą, że potrzeba światła poniżej 4EV, by zreplikować zjawisko, co nie jest prawdą - bez problemu mogę tego dokonać w kuchni, gdzie mam grubo ponad 5EV, a kluczową kwestią jest barwa światła właśnie i jak sądzę nadwrażliwość układu na podczerwień, w związku z czym bez elektronicznej kompensacji (czyli "plusa" w nazwie SAFOX+), AF ma zbyt dużą odchyłkę. BTW, w bardzo słabych warunkach oświetleniowych problemu nie ma wcale, bo aparat wspomaga się wtedy zieloną diodą i trafia idealnie za każdym razem.
pan.tadeusz napisał/a:
pewnie jakiś kolejny update firmware to rozwiąże albo już rozwiązał
Teoretycznie ten który ma być lada moment ma to rozwiązać, ale sprawa może nie być taka prosta, bo część aparatów jednak działa dobrze na obecnym firmware... Zobaczymy.
pan.tadeusz napisał/a:
ale sygnałów nt problemu z glutami na matrycy w D7000 czy Soniakach raczej nie widać na dpreview
O Sony nic nie czytałem, natomiast o D7000 z całą pewnością było. Jak mówiłem, znajdę chwilę, to poszukam, choć szczerze mówiąc nie bardzo mi się chce.

[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 12:38 ]
BTW, tutaj:
http://klubkm.pl/forum/sh...t=33743&page=33
Boa twierdzi, ze podobny problem miał w Canonie 5D...

jaad75 napisał/a:

BTW, tutaj:
http://klubkm.pl/forum/sh...t=33743&page=33
Boa twierdzi, ze podobny problem miał w Canonie 5D...

tak, czytałem to kilka dni temu ale szczerze mówiąc nic nie wskazuje na to aby to był podobny problem. no chyba że każdy paproch na matrycy uznamy za podobny problem ;)

a te tęczowe przebarwienia na samplach z podlinkowanego wątku na dpreview to też jakiś defekt czy jakaś standardowa dyfrakcja spotykana również w innych puszkach?

http://img267.imageshack....4e758727825.jpg

pan.tadeusz napisał/a:
a te tęczowe przebarwienia na samplach z podlinkowanego wątku na dpreview to też jakiś defekt czy jakaś standardowa dyfrakcja spotykana również w innych puszkach?

http://img267.imageshack....4e758727825.jpg
Nie czytałem jeszcze tamtego wątku, ale to co linkujesz wyglada raczej jak załamanie światła na czymś, choć trudno ocenić na miniaturce.
RB - Pon 05 Wrz, 2011

A mógłby mi ktoś powiedzieć jak się w a580 włacza podświetlenie aktywnego pola AF-u w wizjerze? Miałem to już kilka razy w łapkach ale nigdy to coś właczone jakos nie było. Ani 'specjalista' w słynnym Sony Center ani użytkownik, który mi pozwolił to wziąć w rece nie potrafił na to pytanie odpowiedzieć... Nie ma tam tej jakże przydatnej funkcji czy co?