forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sony alfa 290 czy 390 ?

TheSkateChuck - Wto 28 Gru, 2010
Temat postu: sony alfa 290 czy 390 ?
Hej .
chcę się zaopatrzyć w lustrzankę . to będzie moja pierwsza . i mam dylemat , nie wiem która była by lepsza . czytałam na forach opinie , ale to nie ułatwiło wyboru . proszę o rady ;)

MM - Wto 28 Gru, 2010

Czemu akurat takie? Musi być Sony? Są lepsze aparaty na świecie, szczególnie patrząc pod kątem optyki z którą ma to pracować. Najlepszy tani amatorski obiektyw podstawowy dobrej jakości ma Nikon. Tam bym poszukał.

wiem , że nikony są lepsze od sony . natomiast nie podobają mi sie . no dobra jeden mi sie spodobał . ale nie jestem do niego przekonana , co myślicie o Nikon D3000 ?
MM - Wto 28 Gru, 2010

TheSkateChuck napisał/a:
wiem , że nikony są lepsze od sony . natomiast nie podobają mi sie . no dobra jeden mi sie spodobał . ale nie jestem do niego przekonana , co myślicie o Nikon D3000 ?

Myślimy kup D3100 plus Nikkora 18-105 VR. Dla mnie koniec tematu :wink:

Jeżeli aparat ma się podobać to może coś z tej gromadki?

czy ja wiem ? pentaxy na zdjęciu są takie sobie . tak wiem jestem wybredna . ale mam też ograniczenie do 2 tys . i chciałabym żeby mój nowy zakup był skromny bez żadnych dodatków itp . i bez żadnych skomplikowanych nazw proszę , jestem blondynką .
kasiakaaz - Wto 28 Gru, 2010

Jeśli potrzebujesz LV - to A390. Bardziej istotną sprawą jest, jaki/jakie obiektywy chcesz do tego aparatu podpiąć?
MM - Wto 28 Gru, 2010

To może daj sobie spokój z lustrzankami, bezlusterkowcami i kup dobry kompakt. Np. takiego Canona G12.
http://www.canon.pl/For_H.../PowerShot_G12/
Tego typu sprzęt używają zawodowcy - tyle że na spacerze z rodziną :wink:

kasiakaaz napisał/a:
Jeśli potrzebujesz LV - to A390. Bardziej istotną sprawą jest, jaki/jakie obiektywy chcesz do tego aparatu podpiąć?

zwykły obiektyw , 18-55mm . lepszy nie jest mi potrzebny ;)

RB - Wto 28 Gru, 2010

TheSkateChuck napisał/a:
mam też ograniczenie do 2 tys .

Jak juz Sony to chociaz takie;
http://www.cyfrowe.pl/apa...-18-55-sam.html

kasiakaaz - Wto 28 Gru, 2010

RB, słusznie prawi... :wink:
RB - Wto 28 Gru, 2010

TheSkateChuck napisał/a:

zwykły obiektyw , 18-55mm . lepszy nie jest mi potrzebny ;)

A to weź wydaj 1800 PLN na to G12 by Canon co Ci je MM rai albo cokolwiek w tym guście i lepiej na tym wyjdziesz

TheSkateChuck - Sro 29 Gru, 2010

;/ w średniowieczu żyjecie ? i nie szukam cyfrówki..
maput - Sro 29 Gru, 2010

analoga ??

nie , lustrzankę ;p
maput - Sro 29 Gru, 2010

A podasz jakiś powód dla którego chcesz lustrzankę a nie porządny kompakt ? Poza tym, że to modne ? ;)
RB - Sro 29 Gru, 2010

TheSkateChuck napisał/a:
;/ w średniowieczu żyjecie ? i nie szukam cyfrówki..

TheSkateChuck napisał/a:
nie , lustrzankę ;p

na film?
bo każda inna to cyfrówka...
na płyty szklane chyba lustrzanek nie było, ale głowy nie dam.

ale tak poważnie, jeśli nie jest Ci potrzebny lepszy obiektyw niż 18-55... to kup większego kompakta. Po cholerę Ci wymienne obiektywy jak chcesz dospawać sobie standardowy i to najzwyklej w świecie marny? Obiektywy w lepszych kompaktach są lepsze i mają ciekawszy zakres ogniskowych. Tzn. większego zooma mają, tak nie po średniowiecznemu :-)
tania lustrzanka rodzaju a290, a390 czy d3000... ze standardowym obiektywem to dość kosztowna zabawka o conajwyżej przecietnych możliwościach.

A jak musisz lustrzankę, to cokolwiek kupisz za swoje pieniadze to dostaniesz praktycznie to samo. Ale jak już baaardzo muuuusisz to nie kupuj ani a290 ani a390 tylko a450...

maput napisał/a:
A podasz jakiś powód dla którego chcesz lustrzankę a nie porządny kompakt ? Poza tym, że to modne ? ;)

może i modne . robi lepszej jakości zdjęcia , lepszy zoom . jest poręczniejsza , może i cięższa . miałam już z 4 cyfrówki ;/ znudziły mi sie pospolicie . chciałam się przerzucić na coś lepszego - lustrzankę .

Ilona - Sro 29 Gru, 2010

:roll:

- lepsze zdjęcia zrobi ... z lepszym obiektywem. I jak się umie ją obsługiwać.
- zoom znowu zależy od konkretnego obiektywu... a im większy, tym gorszy optycznie zazwyczaj

tania lustrzanka rodzaju a290, a390 czy d3000... ze standardowym obiektywem to dość kosztowna zabawka o conajwyżej przecietnych możliwościach.

A jak musisz lustrzankę, to cokolwiek kupisz za swoje pieniadze to dostaniesz praktycznie to samo. Ale jak już baaardzo muuuusisz to nie kupuj ani a290 ani a390 tylko a450...[/quote]

<blondynka> czyli wychodzi na to , że a290, a390 czy d3000 nie ma sensu kupować . dobrze zrozumiałam ? : >

[ Dodano: Sro 29 Gru, 2010 14:38 ]
Ilona napisał/a:
:roll:

- lepsze zdjęcia zrobi ... z lepszym obiektywem. I jak się umie ją obsługiwać.
- zoom znowu zależy od konkretnego obiektywu... a im większy, tym gorszy optycznie zazwyczaj

nie raz miałam lustrzankę w ręku , i nie raz robiłam nią zdjęcia. :|
nie potrzebuję obiektywu nie wiadomo jakiego zaje*istego . żeby robił dobre zdjęcia . na tym mi najbardziej zależy .

ghost - Sro 29 Gru, 2010

sens może i jest. ale lepiej kupić np 450 ;-)
różnica w kwocie niewielka, a sama większa bateria wynagrodzi dopłatę.

maput - Sro 29 Gru, 2010

Ja się poddaję...

ghost napisał/a:
sens może i jest. ale lepiej kupić np 450 ;-)
różnica w kwocie niewielka, a sama większa bateria wynagrodzi dopłatę.

a czym się różni np. a390 od a450 ? . mhm , bateria , jakieś dodatkowe funkcje o których nie wiem ?

ghost - Sro 29 Gru, 2010

450 nie ma LiveView z AF (390 ma, 290 w ogóle nie posiada LV), ma matrycę CMOS (a nie CCD jak 290 i 390, czyli mniej szumu na wyższych czułościach), ma lepszy wizjer od 390 (identyczny jak w 290), większą baterię i lepszą ergonomię.
maput - Sro 29 Gru, 2010

ghost napisał/a:
450 nie ma LiveView z AF (390 ma, 290 w ogóle nie posiada LV), ma matrycę CMOS (a nie CCD jak 290 i 390, czyli mniej szumu na wyższych czułościach), ma lepszy wizjer od 390 (identyczny jak w 290), większą baterię i lepszą ergonomię.

Jeśli pisałeś to bez zaglądania w tabelki to podziwiam... Ktoś te Sony jeszcze rozróżnia jednak.

ghost - Sro 29 Gru, 2010

kłopotliwe jest dopiero zapamiętanie ile mpx i jaki ekran mają 450-500-550-560-580.
450 ma zdaje się ekran z 500 i matrycę z 550, 560 ma mniej mpx niż 16 w 580 (ale w sumie u nas nie wyjdzie, więc mało ważne). i jeszcze 33...
;-)

MM - Sro 29 Gru, 2010

Nie wiem tylko, czy autorka wątku ma świadomość, że obiektyw 18-55 to zoom 3x a jego jakość optyczna jest słaba. Do tego odwrotnie niż w kompaktach wymaga domykania przysłony do około f/8 by te zdjęcia znośnie wyglądały. F/8 to tyle co maksymalna wartość w niemal wszystkich kompaktach. Do tego głębia ostrości jest w lustrzance dużo mniejsza niż w kompakciku (czyli nie wszystko będzie ostre a będzie ostrość selektywna) a na domiar złego jak włączy funkcję auto to te punkty ostrości mogą łapać się mocno przypadkowo. Może być koszmar, ale to będzie koszmar na własne życzenie.

TheSkateChuck napisał/a:
czyli wychodzi na to , że a290, a390 czy d3000 nie ma sensu kupować . dobrze zrozumiałam ?

Warto. Tylko z czymś lepszym niż najtańszy - dawany prawie za darmo - obiektyw.
Warto. Tylko wtedy trzeba mieć trochę wiedzy foto by ten sprzęt wykorzystać. Na trybie auto może być więcej problemów niż korzyści - porównując z dobrym kompaktem.

RB - Sro 29 Gru, 2010

A weź Ty se kup jakiegoś Canona czy Nikona. Chociaż nie będziesz potem psioczyła że miałaś Sony ale on kiepskie zdjęcia robił... :mrgreen:
MC - Sro 29 Gru, 2010

MM napisał/a:
obiektyw 18-55 to zoom 3x a jego jakość optyczna jest słaba

Akurat ten obiektyw nie jest gorszy od innych kitów.

MM - Sro 29 Gru, 2010

MC napisał/a:

Rany... :zalamany: Akurat to wszystkie te kity są siebie tyle samo warte :evil:
Po drugie czy ja napisałem o jaki kit mi chodzi, czy napisałem tylko obiektyw 18-55?

MC - Sro 29 Gru, 2010

Hmm, skoro piszemy tutaj w wątku o Sony, to chyba tylko jeden wchodzi w grę. I tak się składa, że to jest kit.
MM - Sro 29 Gru, 2010

Tak się składa, że ktoś tutaj jeszcze myśli o D3000
RB - Sro 29 Gru, 2010

MC napisał/a:
MM napisał/a:
obiektyw 18-55 to zoom 3x a jego jakość optyczna jest słaba

On (sonowski, bo o nikkorze w tym rozmiarze to nie mam pojęcia) nawet nie jest specjalnie dużo gorszy od S16-105 czy N18-105...
Problem w tym, ze po co? Po co lustrzanka z jednym jedynym obiektywem co to ma kijowy zakres, żadne światło, niezłą aberrację chromatyczną itede...
Nawet GO nie zrobisz takiej bardziej kulowej dla swej chwały mołojeckiej...
Po co?

MM napisał/a:
Tak się składa, że ktoś tutaj jeszcze myśli o D3000

Że też ja jeszcze w tym wątku o tej kolejnej kupie wspomniałem... łojojoj :cry: :cry:

Wujek_Pstrykacz - Sro 29 Gru, 2010

Kto ma jakie kompleksy pewnie autorki tematu nie obchodzi, a kity są do kitu, to powszechnie wiadomo :razz:
Kupowanie lustrzanki tylko po to, aby mieć ją z kitem, mija się z celem. Znacznie lepiej kupić porządnego kompakta :grin:
dlatego nie ma się co obrażać na dobre rady doświadczonych forumowiczów.

A jak już się koleżanka uprze na lustrzankę i do tego firmy Sony - to A450 to minimum :grin:

panmarecq - Sro 29 Gru, 2010

Na fotojokerze jest Nikon d3100+18-55 vr za 2077

Jak dla mnie to byłby najlepszy wybór.

Ilona - Sro 29 Gru, 2010

a nie miało być przypadkiem dużego zoomu? Był podawany jako jedna z zalet lustrzanki, o ile dobrze pamiętam
maput - Sro 29 Gru, 2010

Ilona napisał/a:
a nie miało być przypadkiem dużego zoomu? Był podawany jako jedna z zalet lustrzanki, o ile dobrze pamiętam

Ale czy do każdej bzdury trzeba się ustosunkowywać ?

hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010

panmarecq napisał/a:

Dziś widziałem za 1777zł. Z kitem w wersji bez VR ;)

MM - Sro 29 Gru, 2010

Ilona napisał/a:

Duży zoom to przypadłość kompaktów. Dochodzi do wielkości x35.
Lustrzanki mają inne plusy - jakość zdjęć, szybkość działania, wymienna optyka. Obiektyw z największym zoomem to bodaj x15. Wybór różnorodnej optyki ogromny - przynajmniej w Canonie i Nikonie. Możliwe wydatki jeszcze większe. Możliwości rozwoju, kreatywności - też.
Najlepsza jakość jest w tych obiektywach które my nazywamy stałoogniskowymi. Zoom - x1 :mrgreen: Dodatek do nich to tzw. zoom nożny - czyli cofasz się lub przybliżasz do fotografowanego obiektu. Normalka przy pracy z lustrzanką. Jakość zdjęć naprawdę niesamowita, trzeba myśleć i chodzić, zmieniać obiektywy, torba foto może być duża i ciężka. Naprawdę tego chcesz? :razz:

RB - Sro 29 Gru, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
a kity są do kitu, to powszechnie wiadomo :razz:

No właśnie powszechnie wiadomo, że (i trudno się z tym nie zgodzić, choć wszystko jest względne) ... ale w sumie to one wydobrzały od nie tak znowu dawnych czasów Canona 18-55 bez ISa czy Sony 18-70 zgiń przepadnij... w każdym razie różnica do następnych w kolejce 'lepszych' ciemnych zumów znacząco zmalała.

Niemniej to:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Kupowanie lustrzanki tylko po to, aby mieć ją z kitem, mija się z celem. Znacznie lepiej kupić porządnego kompakta :grin:

radziłbym naprawde wziąć sobie do serca.

MM napisał/a:
Normalka przy pracy z lustrzanką. Jakość zdjęć naprawdę niesamowita, trzeba myśleć i chodzić, zmieniać obiektywy,

Obiektywów zmieniać wcale nie trzeba. Osobiście znam gościa co ma d3 z przyspawanym doń na sicher Nikkorem

400/2.8 + TC1.7
:mrgreen:

O ile wiem, nigdy tam niczego innego jeszcze nie przykręcił.
Lustrzanka jest po to by do korpusu przykręcić taki obiektyw jaki potrzebujemy.

hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010

RB napisał/a:
Lustrzanka jest po to by do korpusu przykręcić taki obiektyw jaki potrzebujemy.

Hm... Ja bym napisał to tak:

Lustrzanka to jest to, co nakręcamy na obiektyw, który użyć chcemy ;)

fis - Pią 31 Gru, 2010

Napisz może jakich kompaktów używałaś to będzie wiadomo jaki skok w górę chcesz zrobić.
TheSkateChuck - Sob 01 Sty, 2011

serdecznie dziękuję za porady , myślę że przydały mi się one i pomogły w podjęciu decyzji ;)
kistian - Pon 03 Sty, 2011

a co w końcu kupiłaś?
TheSkateChuck - Wto 04 Sty, 2011

nic jeszcze , ale zdecydowałam się na alfa 450 :D
kistian - Wto 04 Sty, 2011

i sądzę że jak za tą kasę to będzie dobry wybór :)
TheSkateChuck - Nie 09 Sty, 2011

panmarecq napisał/a:

Jak dla mnie to byłby najlepszy wybór.

mam zaledwie 14 lat , nie pracuję , a 2 tysiaków nie znajdę w zlewozmywaku rano , muszę se uzbierać . myśle że nie zaszkodzi poszukać jakiegoś modelu do 1700 - 1800 . ok , to twoja propozycja , spoko . ale też trzeba się liczyć z ceną .

kistian - Nie 09 Sty, 2011

To nie lepiej dla Ciebie kupić kompakta? Np. http://www.optyczne.pl/12...ja_aparatu.html aparat pierwsza klasa. Sporo ludzi poleca, w tym i zawodowcy, którzy używają tego modelu na spacery, żeby nie nosić ze sobą torby obiektywów.
Nawet biorąc taki kompakt na wycieczkę nie boisz się o niego tak bardzo jak o lustrzankę. Jeśli miałabyś zamiar brać lusterko na wycieczki w Twoim wieku to bałbym się żeby ktoś Ci go nie ukradł:/ Bo lustrzanki są bardziej łakomym celem potencjalnego złodzieja, tym bardziej że masz tylko 14 lat.
Zastanów się na poważnie nad takim kompaktem. Nawet robiąc zdjęcia makro wychodzą pięknie a w lustrzance do tej zabawy potrzeba dość drogi obiektyw.

dynia - Pon 10 Sty, 2011
Temat postu: Jak dla ciebie to idealna byłaby alpha 290
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena oraz wymiary i ciężar (będzie Tobie wygodniej). Porównanie znajdziesz np. tutaj . A zdjęcia zrobisz nimi podobne. Podejrzewam, że to będzie Twój pierwszy aparat i będziesz na nim chciała nauczyć się robienia zdjęć. Dlatego może na początek wybrać coś tańszego o podobnych parametrach, a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona :)
kasiakaaz - Pon 10 Sty, 2011

dynia napisał/a:
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena oraz wymiary i ciężar (będzie Tobie wygodniej).

No, to jest kwestia co najmniej dyskusyjna. Zgodzę się tylko, co do ceny. dynia miałeś w ręce A290?
dynia napisał/a:
a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona

:zalamany:

P_M_ - Pon 10 Sty, 2011

Niby a450 jest drozszy, ale jesli ma to byc nowy sprzet, to sugerowalbym a450 raczej.

Nikon? Wyzsze modele sa naprawde dobre, ale nie wiem, czy np. d3000 jest lepszy od a450, bo jest to nikon?...

RB - Pon 10 Sty, 2011
Temat postu: Re: Jak dla ciebie to idealna byłaby alpha 290
dynia napisał/a:
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena

450 jest droższa o... 300 złotych.

dynia napisał/a:
oraz wymiary i ciężar

i całe 90 gram cięższa :mrgreen:

dynia napisał/a:

A zdjęcia zrobisz nimi podobne.

Prktycznie tak. Poza tym jednym wrednym przypadkiem... jak jest ciemno i nie masz lampy. 450 dużo lepiej działa na wyższych czułosciach. I to widać szybko.

Do widoczków i ISO100 zaś matryca 290 jest IMO nie do pobicia. Ale tego nie zauważy i tak...

dynia napisał/a:
Podejrzewam, że to będzie Twój pierwszy aparat i będziesz na nim chciała nauczyć się robienia zdjęć. Dlatego może na początek wybrać coś tańszego o podobnych parametrach, a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona :)

Jak będzie obyta ze sprzętem to i z kija wystrzeli - ze wszystkim da sobie radę.
Fakt, z najbadziewniejszym z Nikonów także :-)
Nota bene - w potężnej większości wypadków rezultaty fotografowania za pomocą d300s i a450 z podobnymi obiektywami będą praktycznie nieodróżnialne. Ale zawsze warto miec naprawde dobry sprzęt. To znaczy Nikona :mrgreen: :roll:

P_M_ napisał/a:

Nikon? Wyzsze modele sa naprawde dobre, ale nie wiem, czy np. d3000 jest lepszy od a450, bo jest to nikon?...

od 450 :shock: ? Jaja Waść se robisz? Problematycznym byłoby uzasadnienie lepszości od 290-tki...

dynia - Pon 10 Sty, 2011
RB napisał/a:

Dziewczyna pisała że ma 14 lat i nie ma kasy. Dla takiej osoby 300 zł robi różnicę, dlatego pisałem o A290. Ta lustrzanka nie jest zła, ale wiadomo że zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś "ale" :p

edmun - Pon 10 Sty, 2011

jak dla mnie, to różnica w trzymaniu A290 a a450 jest minimalna.
Oczywiście skłaniałbym się ku a450, ale nie ze względu na uchwyt

RB - Pon 10 Sty, 2011
dynia napisał/a:
RB napisał/a:

Dziewczyna pisała że ma 14 lat i nie ma kasy. Dla takiej osoby 300 zł robi różnicę, dlatego pisałem o A290. Ta lustrzanka nie jest zła, ale wiadomo że zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś "ale" :p

Nie jest zła... ale dziewczyna nie pisała o aż takich ograniczeniach budżetowych. A znowu 450-ka jest wyprzedawana po bardzo niskiej cenie. A różnic parę jest...

Abstrahując juz od CCD vs. CMOS i konsekwencji tego (a one są, i to różne...) to powiedzmy sobie szczerze że 290 to po prostu kompakt z lusterkiem. Sterowanie tego aparatu jest okrojone do bólu, wszystko jest zaszyte w menu, ilośc przycisków jest symboliczna. Kompakt w całej krasie i to z tych ładnych maych i nieprzestawialnych. 450 jednak zdecydowanie mniej zniechęca do tego aby cos zmienić w ustawieniach a nie właczyć tylko auto i naciskac spust.
to IMO wystarczy. Juz samo to jest warte 3 stów, jeśli sie te 3 stówy ma.

kasiakaaz - Pon 10 Sty, 2011

edmun, pytając dynię o to, czy miał w ręku A290 miałam na myśli mniej więcej to, o czym wyżej napisał RB, czyli sposób obsługi tego aparatu...
P_M_ - Wto 11 Sty, 2011
RB napisał/a:

P_M_ napisał/a:

od 450 :shock: ? Jaja Waść se robisz? Problematycznym byłoby uzasadnienie lepszości od 290-tki...

Spalo sie na jezyku polskim? Przeczytales posta, do ktorego te odpowiedz napisalem?
Cyt. '...a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona'.

TheSkateChuck - Sro 12 Sty, 2011

dynia , fajny nick :DD

a mam jeszcze pytanie . kupno przez neta czy w normalnym sklepie ?
przez neta jest taniej , fakt , ale bałabym się że coś może zostać uszkodzone podczas przesyłki.. :/

P_M_ - Sro 12 Sty, 2011

Mozna zamowic przez net i odebrac samemu. Np. w fotojoker, morele.net etc.
maput - Sro 12 Sty, 2011

Jak coś jest uszkodzone podczas przesyłki, to z kurierem wypełniasz druczek.
Inna sprawa, że jeszcze mi się nie zdarzyło, a praktycznie wszystko co mam kupiłem w sieci.

hijax_pl - Sro 12 Sty, 2011

Dokładnie tak. Dodatkowo odbierając od kuriera masz prawo zwrotu bezpodania powodu. Odbierając w sklepie takiego prawa nie masz ...
dynia - Sro 12 Sty, 2011

TheSkateChuck napisał/a:
dynia , fajny nick :D D

Heh :)

TheSkateChuck napisał/a:
przez neta jest taniej , fakt , ale bałabym się że coś może zostać uszkodzone podczas przesyłki.. :/

Przesyłki kurierskie są ubezpieczone, więc bym się nie obawiał. A teraz na ALL są promocje, bo ludzie sprzedają nietrafione prezenty świąteczne. Idealny moment na zakupy. A powiedz, bom ciekaw - zmieniłaś zdanie czy obstawiasz swój wybór?