forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do portretów dla amatora

krokodajl - Wto 28 Gru, 2010
Temat postu: Zestaw do portretów dla amatora
Witam,

jak w temacie, poszukuję zestawu do portretów(przede wszystkim) najlepiej do 3200zł.

moje typy to:
sony a500 + tamron 17-50 2.8
pentax k-r(lub k-x) + kit 18-50 + 50-200
pentax k-r(lub k-x) + tamron 17-50 2.8

może ktoś z was ma inne propozycje lub zastrzeżenia do wymienionych opcji. proszę o opinie, bo to jednak dość kosztowny sprzęt i chciałbym dobrze wybrać.

pozdrawiam

Sunders - Wto 28 Gru, 2010

krokodajl, z podanych przez Ciebie najlepsza jest opcja z pentaxem k-r i tamronem.

zapomniałem dodać, że może być również nikon d90 + 50 1.8

Chcesz kupić zooma czy stałkę?

Sunders napisał/a:
Chcesz kupić zooma czy stałkę?

ciągle się waham i wydaje mi się, że dla amatora lepszy będzie zoom, a na stałki przyjdzie jeszcze czas... bardzo spodobał mi się tamron, o którym pisałem

To kup tego tamrona z pentaxem k-r lub nikonem d90/obie puszki maja porównywalne możliwości=obejrzyj je w sklepie/.
hijax_pl - Wto 28 Gru, 2010

krokodajl napisał/a:
że może być również nikon d90 + 50 1.8
No może i może to najlepszy zestaw. Tym bardziej, że ma CLSa co Ci się może w plenerze/domu/studiu przydać ;)
A jak się rozkręcisz to i 85/1.8 możesz później dokupić.

W sumie za 3200zł można dostać zestaw D90 + 18-105VR...

RB - Wto 28 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:

nooo, super zestaw portretowy, nie ma co...

Luke_S - Wto 28 Gru, 2010

A ja bym polecał jakiegokolwiek Canona, nawet najtańszego, bo najprościej i najtaniej można dostać do niego portretowe stałki.
hijax_pl - Wto 28 Gru, 2010

RB napisał/a:
ooo, super zestaw portretowy
W studiu zupełnie wystarczający ;)
maput - Wto 28 Gru, 2010

Jak ma być typowo portretowo to kupować stałki, a nie zoomy zaczynające się od 17mm...
mavierk - Sro 29 Gru, 2010

krokodajl napisał/a:
zapomniałem dodać, że może być również nikon d90 + 50 1.8
to by było na tyle, dokup do tego zestawu jeszcze jakikolwiek (może być używany, stary, nowy z VR lub bez :D ) 18-55 i ciesz się kreatywną fotografią :)
P_M_ - Sro 29 Gru, 2010

RB napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Jesli ktos nie musi miec ostrego jedynie jednego oka lub samego nosa, to w zupelnosci wystarczy :P

Nie lubie szkla 50mm. Preferuje 35 i 85mm na matrycy DX. Najlepiej kupic body z dobrym kitem (vide 18-105) i samemu dobrac odpowiednia stalke. Juz tyle razy bylo walkowane na forum, a nikt sobie trudu nie zada, zeby poszukac. To nie jest tak, ze co miesiac mamy rewolucje w obiektywach (to nie lustrzanki sony) i co rusz trzeba pytac. Nie zmienily sie takze podstawy fotografii. Od czasu analoga portrety robi sie tak samo i pod katem planowanych ujec dobiera sie ogniskowa.
50mm do fotografowania twarzy nie nadaje sie zupelnie.

RB - Sro 29 Gru, 2010

P_M_ napisał/a:
RB napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Jesli ktos nie musi miec ostrego jedynie jednego oka lub samego nosa, to w zupelnosci wystarczy :P

Czy ja wiem... 5.6 z brzydkim nerwowym bokehem... ale jak gładkie tło albo ma 'wystarczyć' to OK. Wszystkim da się zrobić portret, szczególnie jak się ma otwarty łeb, otwarte oczy i... pomysły. Tyle, że to będzie w portretowaniu nieco ograniczało.

Wbrew temu co niektórzy tu starają się przemycić to szkieł 1.8 lub 1.4 nie kupuje się wyłącznie po to aby robić na 1.8 lub 1.4 - wystarczy aby nie musieć robić na conajmniej 5.6 i parę innych zalet w porównaniu do zuma.
Już dużo poniżej 5.6 mamy GO odpowiednie do ostrego odwzorowywania całości twarzy, sylwetki itede. Oddanie tła - zwykle niewspółmierne. A jak chcemy innego efektu - domknąc zawsze można. Zuma nie rozwiercisz.

Generalnie zas widzę tendencje do dawania rady 'producenckjej': kup se korpus z kitem (lub lepsiejszym kitem względnie podwójnym kitem a nawet powoli już 'przedłużonym kitem'), i tak wszystko nim zrobisz na 'wystarczy' a jak będziesz chciał więcej to sam zobaczysz i wybierzesz jak zmądrzejesz. Tyż piknie...

P_M_ - Sro 29 Gru, 2010

A czego bys sie spodziewal? Przychodzi taki zielony, jak szczypior na wiosne i nawet nie wie, czego chce, a czesto nawet nie wie, o co pyta. Namawianie do kupienia takiego zestawu ma sens.
Niech pocwiczy, a potem sam bedzie wiedzial. Bo wybacz, ale to zakrawa na kpine, zeby polecac stalke, ktora ma raczej ograniczone spektrum uzytecznosci z uwagi na odwzorowanie, kiedy ktos nawet nie wie, jakie te portrety maja byc.

RB - Sro 29 Gru, 2010

P_M_ napisał/a:

Niech pocwiczy, a potem sam bedzie wiedzial. Bo wybacz, ale to zakrawa na kpine, zeby polecac stalke, ktora ma raczej ograniczone spektrum uzytecznosci z uwagi na odwzorowanie, kiedy ktos nawet nie wie, jakie te portrety maja byc.

Powiedzmy, ze polecanie stałki jest innym podejściem do tego samego zagadnienia :-) Takim nieco bardziej konserwatywnym.
Niemniej, jak już zooma, to faktycznie chyba z dwojga złego wolałbym mieć te 70, 85 czy 105 niż względnie jasne tylko 50mm w Tamronie

jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

P_M_ napisał/a:
50mm do fotografowania twarzy nie nadaje sie zupelnie.
Ależ nadaje się.
Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z zależności odległość-perspektywa i wykorzystać je na swoją korzyść.

[ Dodano: Sro 29 Gru, 2010 12:39 ]
P_M_ napisał/a:
ktora ma raczej ograniczone spektrum użytecznosci z uwagi na odwzorowanie
50-tka na cropie jest znacznie użyteczniejszą i uniwersalniejszą portretówką, niż 85-tka.

P_M_ napisał/a:
Nigdy do tej pory nie współczułem wszystkim fotografom, którzy focili przed 90 rokiem właściwie tylko na kozackich stałkach :)

A potem takie początkujące osoby, które pytały mnie na gg, co mają kupić, z podobnym problemem zastanawiają się, czemu wydały 3k na sprzęt, z którego właściwie nie korzystają - głównie dlatego, że zdjęcia nie takie :)
Ba - ja sam zastanawiam się, czemu jak idiota słuchałem się ludu (kup sobie zooma!) zamiast iść za głosem serca i kupić tylko 50/1.8 za 2 tysie mniej.. Jestem przekonany, że frajdy miałbym z tego zestawu dużo więcej ;)

Ja od siebie jeszcze jedną propozycję dam:
Jak najtańsza puszka z kitem + Tamron 60/2 ewentualnie 90/2.8!

Bo:
Sprzęt nie jest drogi, co za tym idzie w przypadku, gdyby fotografia się znudziła wiele kasy się nie straci. A w 99% przypadków aparat spełni oczekiwania (ustawienie A i iso nie wymaga miliona pokręteł na obudowie).

Kit jest wystarczającym szkłem, które spełnia wymogi codziennego, imprezowego i wycieczkowego focenia a szeroki kąt urozmaici i uprości wiele kadrów.

Tamron z racji swojej ogniskowej i światła będzie dobrym rozwiązaniem dla portrecisty. Dodatkowo posiada funkcję macro, którą rozwijać po pewnym czasie chce większość początkujących amatorów.

RB - Sro 29 Gru, 2010

mavierk napisał/a:
Nigdy do tej pory nie współczułem wszystkim fotografom, którzy focili przed 90 rokiem właściwie tylko na kozackich stałkach :)

One i tak wszystkie post-nazistowskie :mrgreen: A te z takiego DDR (a była to nawet swego rodzaju elyta soc-stałek) to nawet jeszcze trochę bardziej :wink:

RB napisał/a:
mavierk napisał/a:

One i tak wszystkie post-nazistowskie :mrgreen: A te z takiego DDR (a była to nawet swego rodzaju elyta soc-stałek) to nawet jeszcze trochę bardziej :wink:
jeden z postów, po których chce się napisać tylko: :mrgreen:
ghost - Sro 29 Gru, 2010

:zalamany:

paul rudolph, tessar, sonnar, planar.. i żadnej swastyki ;-)

RB - Sro 29 Gru, 2010

ghost napisał/a:
:zalamany:

paul rudolph, tessar, sonnar, planar.. i żadnej swastyki ;-)

No dobra z tą swastyka..., niech więc będzie że te kozackie szkła były.... hmmm... sprowadzone i licencjonowane.
Albo że pochodzą od potomków samego Arminiusza (jak kto woli to Hermana).