forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Samyang 14 mm f/2.8 czy inny do Nikona

mikki852 - Sro 29 Gru, 2010
Temat postu: Samyang 14 mm f/2.8 czy inny do Nikona
Witam zastanawiam się nad kupnem obiektywu Samyang 14 mm f/2.8 wiem że ten obiektyw ma dużą dystorsje i z tego względu on się nie sprawdza przy fotografowaniu Architektury, a mnie interesuje tylko fotografowanie krajobrazów. Proszę o jakąś pomoc jeśli macie jakieś inne pomysły.Obiektyw ma być pod Nikona w chwili obecnej mam D7000,wiem że jest 14-24 ale na chwilę obecną jest poza moim zasięgiem.
Pozdrawiam

mavierk - Sro 29 Gru, 2010

Do krajobrazów masz tyle szkieł.. począwszy od taniej Sigmy 10-20 przez Tokiny 12-24 czy 11-16 po systemowe 10-24 :) Wszystko sie sprawdzi, bo f2.8 do krajobrazu aż takie potrzebne nie jest :)
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

mikki852 napisał/a:
wiem że jest 14-24 ale na chwilę obecną jest poza moim zasięgiem.
Myślę, że 14mm f/1.4 byłby również... Gdyby istniał... :razz:
Kocur - Sro 29 Gru, 2010

Przede wszystkim, na matrycy APS-C 14mm da znacznie mniejszy kąt widzenia niż 10mm. Jeśli lubisz bardzo szerokie kadry, to szkiełko zaczynające się od 10mm będzie lepszym rozwiązaniem. Sigma 10-20/3,5 nie jest wcale zła, a i cena nie zabija. ;)
komor - Sro 29 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Myślę, że 14mm f/1.4 byłby również... Gdyby istniał...

Poprawione.

mikki852 - Sro 29 Gru, 2010

Kocur napisał/a:
Przede wszystkim, na matrycy APS-C 14mm da znacznie mniejszy kąt widzenia niż 10mm. Jeśli lubisz bardzo szerokie kadry, to szkiełko zaczynające się od 10mm będzie lepszym rozwiązaniem. Sigma 10-20/3,5 nie jest wcale zła, a i cena nie zabija. ;)

Tak ale w nie dalekiej przyszłości mam zamiar przejść na Full Frame dlatego myślę nad Samyang :) ))

Kocur - Sro 29 Gru, 2010

mikki852 napisał/a:
Tak ale w nie dalekiej przyszłości mam zamiar przejść na Full Frame dlatego myślę nad Samyang :) ))

Patrząc na to w ten sposób, IMO nie ma nad czym myśleć. :) Są co prawda obiektywy klasy 10-20 itp., które od 14-17mm kryją pełną klatkę. Sam używam z powodzeniem C10-22 na analogu. Pozostaje co prawda problem monstrualnej winiety i nie najlepszej jakości w narożnikach, ale idzie z tym żyć. Tyle, że to takie półśrodki są, jak się już ma takie szkło to można się bawić, ale jak kupować nowe, to chyba jednak lepiej bardziej przyszłościowo, zwłaszcza że obiektyw będzie służył znacznie dłużej, niż niejeden aparat.

P_M_ - Czw 30 Gru, 2010

Nie da sie pracowac z filtrami na FX, wiec krajobraz tez nie ze wszystkim da sie focic.
Na optyke nikt nie narzekal.
Na forum nikoniarzy jest duzo o tym i sa sample.

jaad75 - Czw 30 Gru, 2010

P_M_ napisał/a:
Nie da sie pracowac z filtrami na FX, wiec krajobraz tez nie ze wszystkim da sie focic.
Bo bez filtrów oczywiście krajobrazu fotografować się nie da?... :razz:
mikki852 - Pią 31 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:

Nie znam się za bardzo na filtrach ale na Islandii jest nie samowite światło,od nie powtarzalnych wschodów i zachodów słońca po zorze polarne :mrgreen:

P_M_ - Pią 31 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:

Znowu sie czepiasz?
Doskonale wiesz, jak przydatne do widoczkow sa polowki. O polarkach nie wspominam. Kogo, jak kogo, ale ciebie o tym chyba nie musze przekonywac.

jaad75 - Pią 31 Gru, 2010

Ja akurat robię większość krajobrazów bez połówek czy polara... :smile: