forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS

Arek - Wto 21 Sie, 2007
Temat postu: Test obiektywu Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Coś, żeby odpocząć od nowości Canona....
goltar - Wto 21 Sie, 2007

Miłe zaskoczenie :o . W końcu bez problemów z AF :) Do wad dodałbym brak USM (w tej cenie już powinien być) i jasność (albo bardziej ciemność ;) ) 6.3 przy 200mm... Stabilizacja na poziomie 2 EV (mimo że gorsza niż u konkurencji) to chyba jednak bardziej zaleta niż wada.
Cytat:
(aczkolwiek ostatnio na japońskiej stronie Sigmy, bez specjalnego rozgłosu, pojawiła się informacja o wersji HSM pod Nikona, co ma niewątpliwie zapewnić możliwość współpracy tego obiektywu z lustrzankami D40/D40x).

To dyskryminacja ;) Nie dość że użytkownicy Nikona mogą kupić tańsze body (dzięki okrojeniu go o silnik napędzający autofokus) to jeszcze dostają lepsze obiektywy od Sigmy :)

Remol71 - Wto 21 Sie, 2007
Temat postu: Re: Test obiektywu Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Arek napisał/a:

Bardzo fajne turystyczne szkło. Jak na taką jakość cena wcale nie jest zaporowa. Te 2EV pewnie w sam raz wystarcza na moje latające ręce. Ciekawe jak długi czas można wyciągnąć używając do tego obiektywu monopoda??

P_M_ - Wto 21 Sie, 2007
Temat postu: Re: Test obiektywu Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Remol71 napisał/a:
Arek napisał/a:

Bardzo fajne turystyczne szkło. Jak na taką jakość cena wcale nie jest zaporowa. Te 2EV pewnie w sam raz wystarcza na moje latające ręce. Ciekawe jak długi czas można wyciągnąć używając do tego obiektywu monopoda??

Bardzo dlugi. Ja mam starsza wersje i czesto uzywam jej do zdjec IR. Na 18mm 1/4sek daje sie utrzymac. Inna sprawa, ze jestem chemikiem i kiedy trzymam szklo w rece, to nie ma prawa drzec :D
Jestem tez pod wrazeniem tej sigmy z OS. Na pewnym angielskojezycznym portalu tak dobrze nie wypadla.

Woytec_60 - Wto 21 Sie, 2007

Nie można było dołączyć do tego testu Zuiko 18-180?
Niby wiem, ze po cropie to inna ogniskowa i da się tylko z Olympusem ale byloby ciekawiej.

RAF - Czw 23 Sie, 2007

Arek jak ci się widzi ta sigma w porównaniu z nikkorem 18-200 VR?
Arek - Czw 23 Sie, 2007

Bardzo podobnie, choć Nikkor ciut lepszy, bo przemawia za nim lepsza stabilizacja, lepsze światło i SWM.
maciejwb - Czw 23 Sie, 2007

W wielu testach i wypowiedziach na różnych forach w internecie są opinie poparte zdjeciami że ta Sigma ma dwa "dołki" jeśli chodzi o rozdzielczość na brzegu jeden w okolicach 100mm co potwierdził Wasz test (nawet przy 200 jest lepiej) a drugi poddobno znacznie poważniejszy "dołek" jest przy 35mm gdzie rożdzielczość na brzegu ma być fatalna-w przeciwieństwie np do 18 czy 50mm. Czy macie jakieś informacje na ten temat? Może byłaby możliwość dodania pomiarów dla 35mm? Pozdrawiam i dziękuje za test!
P_M_ - Pią 24 Sie, 2007

maciejwb napisał/a:
W wielu testach i wypowiedziach na różnych forach w internecie są opinie poparte zdjeciami że ta Sigma ma dwa "dołki" jeśli chodzi o rozdzielczość na brzegu jeden w okolicach 100mm co potwierdził Wasz test (nawet przy 200 jest lepiej) a drugi poddobno znacznie poważniejszy "dołek" jest przy 35mm gdzie rożdzielczość na brzegu ma być fatalna-w przeciwieństwie np do 18 czy 50mm. Czy macie jakieś informacje na ten temat? Może byłaby możliwość dodania pomiarów dla 35mm? Pozdrawiam i dziękuje za test!

Poprzedni model tez niby ma dolek przy 35mm, ale niczego specjalnie irytujacego nie zauwazylem. Musze sie przyjrzec uwazniej.