|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wycieczki i wnętrza kościelne - K-r, D3100 czy 550D?
volt.er - Sro 29 Gru, 2010 Temat postu: Wycieczki i wnętrza kościelne - K-r, D3100 czy 550D? Mam problem jakich mieliście tu pewnie wiele - nie wiem co kupić?
Mamy w domu Olympusa E-410 który przed świętami postanowił "odejść z tego świata" a wcześniej był dwukrotnie naprawiany po sromotnych upadkach. Więc postanowiliśmy z żoną kupić coś nowego.
Fotografujemy przede wszystkim naturę w czasie wyjazdów-wycieczek, różne akademie i "przedstawienia" dziecięce w szkole i wnętrza kościołów (hobby żony). Do tego ostatniego ś.p. olympus średnio się nadawał, no chyba że wzięło się statyw, a to należało do rzadkości.
Poczytaliśmy trochę i zastanawiamy się nad:
- Pentax K-r (+ 18-55)
- Nikon D3100 (+18-105 VR)
- Canon 550D (+18-55 IS)
kilka uwag
-nie chcemy żadnej hybrydy, superzooma czy bezlusterkowca
-nie mam w planie wymiany obiektywu na "coś lepszego". No chyba że w bardzo niedookreślonej przyszłości tamron 17-50, albo coś co wtedy będzie w jego cenie i z jego "światłem"
-dobrze żeby miał filmowanie w celu sfilmowania takiego wnętrza - af w czasie filmowania niekonieczny (dawałem radę na kolegi D5000 + 18-55 z bdb rezultatem) + full hd nie konieczne, hd wystarczy
-cena do ok. 2500zl
-wiemy że decydującą sprawą w ostatecznym wyborze jest jakość obrazu, będąca pochodną tych podstawowych obiektywów. Wiele głosów które słyszeliśmy mówiło, że pentax w jakości obiektywów tzw. kitowych jest mistrzem. Inni mówią, weź nikkora 18-105 i jego uniwersalność, choć body (D3100) co najmniej o klasę gorsze od K-r i 550D. Co o tym myślicie, czy to wszystko prawda???
-jaka jest różnica między obiektywem pentaxa tym "w standardzie" (DAL) a SMC DA 18-55 AL II i czy są to różnice rzutujące na jakość obrazu?
-wreszcie, żeby być całkowicie wobec Państwa szczerym, to przyznam się że kolega w USA kupił sobie Canona G12 z rewolucyjnym fabrycznym adapterem (DC58B), coś takiego jak tutaj : http://www.flickr.com/gro...57625217381501/ i... bardzo mi się podoba. Ale czy w słabym świetle, np w starym kościele da takie "cóś" rade (bez statywu!) żeby potem wywołać fotkę 30x40cm? W innym wypadku żona pogoni mnie z tym do sklepu abym wymienił na nową lustrzankę. A cena takiego G12 średnio zachęcająca, ale ma - warunek sine qua non żony - wizjer optyczny.
Jeśli wydaję się Państwu nie logicznym lub mało komunikatywnym, to z góry wszystkich przepraszam .
maput - Sro 29 Gru, 2010
Do wnętrz kościołów polecam coś o jasności przynajmniej f1.8. A statyw to raczej podstawa.
Może za 3 lata, jak ISO 12800 szumieć mocno w lustrach EL mocno nie będzie, to wtedy kity do takich zadań się nadadzą.
Póki co kiepsko to widzę...
hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | Ale czy w słabym świetle, np w starym kościele da takie "cóś" rade (bez statywu!) żeby potem wywołać fotkę 30x40cm? | Moim zdaniem - nie. volt.er napisał/a: | Wiele głosów które słyszeliśmy mówiło, że pentax w jakości obiektywów tzw. kitowych jest mistrzem. | W tej chwili stawki się wyrównały dość mocno i szkiełka klasy 18-55 prezentują w zasadzie ten sam poziom. volt.er napisał/a: | choć body (D3100) co najmniej o klasę gorsze od K-r i 550D | No nie sądzę...
Co myślę? Ja bym brał D3100+18-105VR i zbierał 35/1.8DX (nie jest drogi)
panmarecq - Sro 29 Gru, 2010
Pentax K-r pewnie będzie najmniej szumił (wiem że to pewnie przekręt z odszumianiem i wyostrzaniem ale dla amatora liczą się zdjęcia). Sądzę że dobre jakościowo może być nawet iso 3200(jeszcze nie ma testów na polskich stronach).Więc tam gdzie będzie ciemno(akademie,przedstawienia) da radę. Do kościołów i tak lepiej kupić statyw i robić na iso 100.
hijax_pl napisał/a: | zbierał 35/1.8DX (nie jest drogi) |
Obiektyw fajny tylko czy taka ogniskowa będzie odpowiadać? Do kościołów na pewno będzie za ciasno...
Insider - Sro 29 Gru, 2010
Ja tam specjalistą nie jestem, ale na Twoim miejscu pomyślałbym nad kupnem Pentaxa K-r. Skoro 3-krotny zoom standardowego kita Ci wystarcza, to pentax na pewno Cię nie zawiedzie.
Zobacz sobie pierwszą na polskim rynku większą recenzję K-r'a zamieszczoną w najnowszym numerze "Digital Foto Video" a nie będziesz miał wątpliwości. K-x był na Zachodzie (Europa, USA) oceniany b.wysoko (u nas byle co z literką C, N lub S ma lepszą prasę - dzięki kasie potężnych dystrybutorów - niż Pentax) a K-r jest jego maksymalnie dopracowanym następcą.
Co do Canona 550d, to puszka pierwsza klasa, ale obiektyw kitowy marny.
Inna sprawa jeśli kupowałbyś z myślą o szybkiej wymianie "kita" na choćby wspomnianego przez Ciebie Tamrona, wtedy nie ma znaczenia co weźmiesz - P czy C, będzie git.
Dlaczego nie Nikon, wg mnie, po za filmowaniem, pod każdym względem najsłabsza puszka - zobacz sobie różne testy, a dojdziesz do podobnych wniosków (mam nadzieję )
Zgadzam się z przedmówcami co do jasnej stałki i nieodzownego statywu.
I jeszcze słowo odnośnie G12. Mam nadzieję, że nie narażę się Twojej Małżonce, gdyby nie jej kościelne hobby (nie jestem ateistą ) i wykonywanie odbitek 30x40 to byłby bezproblemowy wybór. No i ten wygląd który wrzuciłeś... jest za co złapać i przyłożyć do oka, odchylany "telewizorek"... Faktycznie ładny i funkcjonalny.
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010
Insider napisał/a: | Co do Canona 550d, to puszka pierwsza klasa, ale obiektyw kitowy marny. | Wszystkie obiektywy kitowe są marne, a ten z 550D nie odbiega swoją marnością od reszty. Szczególnie od wersji DAL Pentaksa. Trudno nazwać też 550D puszką "pierwsza klasa", chyba, że o pierwszą klasę szkoły podstawowej Ci chodzi...
Insider napisał/a: | Dlaczego nie Nikon, wg mnie, po za filmowaniem, pod każdym względem najsłabsza puszka - zobacz sobie różne testy, a dojdziesz do podobnych wniosków (mam nadzieję ) | Mówisz o D3100? Jest może najsłabszą w tym zestawie, ale z pewnością nie odstaje mocno od pozostałych...
Insider napisał/a: | Zgadzam się z przedmówcami co do jasnej stałki i nieodzownego statywu. | Statyw owszem, ale na jego wykorzystanie zazwyczaj potrzebna jest zgoda, jasna stałka już niekoniecznie, zazwyczaj ważniejszy jest szeroki kąt, a ten rzadko bywa jasny...
Kompakt (niekoniecznie G12) daje nad lustrzanką jedną kolosalną przewagę - jasny, często stabilizowany szeroki kąt (np. w LX3 mam ekwiwalent 24mm f/2), dający dużą GO dobra jakość od pełnej dziury i brak wstrząsów od lustra i migawki, co pozwala z łatwością utrzymywać dużo dłuższe czasy, niż te możliwe do utrzymania z ręki lustrem. To nawet dwie przewagi...
Sunders - Sro 29 Gru, 2010
Z podanych opcji wybrałbym pentaxa k-r+18-55 i dokupiłbym statyw.
panmarecq napisał/a: | Obiektyw fajny tylko czy taka ogniskowa będzie odpowiadać? Do kościołów na pewno będzie za ciasno... | Zawsze można bawić się w składanie panoram
jaad75 po co ta opryskliwość
Przecież każdy rozsądny człowiek, pisze tu odnosząc się do pewnego kontekstu - stąd "pierwsza klasa" w stosunku do 550D w TYM ZESTAWIENIU przy D3100 już to załapałeś, tak?
Gdybyś przeczytał uważnie wpis volt.er'a to "wyczułbyś" atencję do G12 ze względu na jego wygląd i obecność wbudowanego wizjera.
Wiec uwagi o Twoim LX3 są trochę poza głównym nurtem dywagacji
Insider, miałbym prośbę - mógłbyś rozwinąć myśl: Insider napisał/a: | Dlaczego nie Nikon, wg mnie, po za filmowaniem, pod każdym względem najsłabsza puszka - zobacz sobie różne testy, a dojdziesz do podobnych wniosków (mam nadzieję ) |
Które względy to spowodują, że będzie się gorzej nadawał do w/w zastosowań?
Insider napisał/a: | jaad75 po co ta opryskliwość | Opryskliwość?
Insider napisał/a: | Gdybyś przeczytał uważnie wpis volt.er'a to "wyczułbyś" atencję do G12 ze względu na jego wygląd i obecność wbudowanego wizjera.
Wiec uwagi o Twoim LX3 są trochę poza głównym nurtem dywagacji | Przeczytałem. Piszę jednak o tym konkretnym kompakcie, bo po pierwsze go używam, a po drugie, dobrze ilustruje tezę o zaawansowanych kompaktach w ogólności.
Po trzecie, conditio sine qua non żony autora wątku uważam za absurdalny, jeśli tyczy się wizjera lunetkowego, jakości takiej jak w serii G Canona.
Oooo.. to ja mogłem napisać o EX1, który to też posiada ekwiwalent 24mm ale o f/1.8 i matrycy porównywalnej z LX3
hijax_pl, stary nikoniarzu-fanatyku , "zwietrzyłeś krew"?
Ja nigdzie nie napisałem że będzie się "gorzej nadawał do w/w zastosowań"
Najzwyczajniej w świecie - otworzyłem sobie powszechnie uznawany za niedościgniony dp.....w - a tam D3100 tylko pod względem jakości budowy i ergonomii minimalnie przewyższa 550D w na innych polach (wg znacznie ważniejszych) przewagę ma Canon (wg dp....w, wynik końcowy D3100 72% a 550D 77%)
Własnego laboratorium nie prowadzę a jakoś ufam anglosaskiej obojętności i pragmatyzmowi.
Tyle w temacie.
Mam nadzieję że usatysfakcjonowałem Cię swoją odpowiedzią
Insider napisał/a: | jakoś ufam anglosaskiej obojętności i pragmatyzmowi. | "obojętność i pragmatyzm", to coś, co jakoś ciężko mi dopasować do hasła "dpreview"...
jaad75, a którego to koncernu zakamuflowaną ekspozyturą jest wg Ciebie dp....w?
Insider, od zawsze pchali głównie produkty Canona. Zwłaszcza za czasów Phila, ale teraz jest podobnie - o absurdalnych ocenach DPreview było już zresztą parę razy na forum. Nie tylko tym forum zresztą.
Insider napisał/a: | tary nikoniarzu-fanatyku , "zwietrzyłeś krew"? | Ależ skąd. Pytam z czystej ciekawości
Bo dla mnie te puszki są praktycznie takie same - obie tak samo tandetne Insider napisał/a: | a jakoś ufam anglosaskiej obojętności i pragmatyzmowi. | Tzn tymi co mają pewne problemy ze zrozumieniem co to jest pole widzenia?
Insider napisał/a: | otworzyłem sobie powszechnie uznawany za niedościgniony dp.....w | No nie żartuj... To już szybciej niedoścignione jest DxOmark
I żeby nie było - wcale nie uważam, że dpreview jest jak to napisałeś "pragmatyczne i obojętne"
Insider napisał/a: | Ja nigdzie nie napisałem że będzie się "gorzej nadawał do w/w zastosowań" | Wiem, ale pytam w kontekście Twojej wypowiedzi właśnie. Jak sam zauważyłeś postawiony został konkretny cel użycia aparatu, sam piętnujesz za odchodzenie od głównego nurtu dywagacji - więc pytam o Twoją opinię w tym konkretnym zastosowaniu.
volt.er - Czw 30 Gru, 2010
Panowie, widzę że wywołałem tutaj jakąś małą wojnę - a wierzcie mi nie było to moim zamiarem
Muszę się pochwalić że byłem dziś w salonie (Presov-Słowacja) i miałem okazję nawet zrobić kilkanaście klapnięć Canonem i Pentaxem - interesującego mnie Nikona nie mieli w tym momencie na stanie (ale Sony "do koloru, do wyboru" )
I znowu kilka uwag - do których proszę abyście się jakoś odnieśli.
- w Canonie świetna rzecz to czujnik przybliżenia oka
- w Pentaxie wizjer jakiś taki większy i jaśniejszy się wydaje (czy to moje subiektywne odczucie? )
- obydwa wyświetlacze to w stosunku do mojego Olympusa PRZEPAŚĆ JAKOŚCIOWA
- grafika menu zdecydowanie ładniejsza w Canonie (w Pentaxie jakby logiczniejsze menu ale to pewnie podobieństwo i przyzwyczajenie do poprzedniego mojego apataru)
- znowu wrażenie subiektywne: Pentax wydaje się zdecydowanie precyzyjniej zbudowany w stosunku do Canona - u którego zauważyłem minimalne szczeliny w spasowaniu plastików. W Pentaxie jakby wszystko było spojone "na gorąco" i więcej okładziny. Wreszcie FANTASTYCZNY uchwyt u Pentaxa.
Sprzedawca starał się być obiektywny choć namawiał mnie nie na... Sony A33.
W przypadku tych aparatów mówił, że Pentax ma (cytuje z pamięci) wypróbowana i praktycznie bez szumową matryce i (teraz rzeczy nazbyt specjalistyczne dla mnie i rozumiane ze słowacko-angielskiego ) "9 krzyżowych czujników krzyżowych - a w Canonach i Nikonach dają taki tylko na środku" (proszę o wyjaśnienie istotności). "Bardzo dużo dobrych i tanich obiektywów (<em forti tu>) M-42 można bez problemu podpiąć i użytkować". Czy to prawda? Czy M-42 to nie takie jakie kiedyś zakładało się do Zenitów?
W Canonie polecał lepsze kodowanie przy filmowaniu i bezproblemowy dostęp do różnych nowych obiektywów, ale tym nie jestem póki co zainteresowany.
Co o tym wszystkim myślicie?
Na koniec - przyznam się mnie "zastrzelił" i powiedział że za porównywalną cenę miałbym Sony A500 z Tamronem 17-50. Chociaż bez filmowania.
I jestem w kompletnie skołowany.
Czy ta ostania propozycja jest według was trafiona? Poszli byście na coś takiego?
(Różni ludzie mówili mi do tej pory, żebym dał sobie spokój z Sony'm. Jakie są przewagi takiego zestawu, na tymi które brałem pod uwagę, a jakie niedomagania (oprócz filmowania)?
Poradźcie co byście zrobili na mim miejscu, proszę.
pan.tadeusz - Czw 30 Gru, 2010
rozważ A55
niskie szumy, uchylny LCD, video z AF i wbudowany mikrofon stereo sprawdzą się kapitalnie do dokumentowania imprez szkolnych, przedstawień itp
kit 18-55 jest bardzo przyzwoity, a do kościołów dokupisz przyjemną i tanią 35/1.8
do tego GPS geotaguje fotki - dla mnie rewelacja bo też jestem fanem turystyki
body jest troszkę mniejsze i lżejsze ale po dłuższej chwili bardzo wygodne i funkcjonalne
wbudowana poziomica, panorama z puszki, HDRy oraz multiekspozycja sprawdzą się zarówno do krajobrazów jak i architektury
dla kogoś kto podróżuje moim zdaniem idealny kompromis pomiędzy ciężkim lustrem semi pro a lekką amatorską hybrydą
tu bardzo rzeczowy tekst nt tego aparatu:
http://www.photoclubalpha...-pros-and-cons/
do końca roku Sony daje 5 lat gw o ile dobrze pamiętam
volt.er - Czw 30 Gru, 2010
pan.tadeusz, no to namieszałeś mi w głowie jeszcze bardziej niemniej dziękuję za propozycję!
Poczytam, rozważę...
będą Ci tu odradzać bo wielu dostaje wysypki na widok tego nowego wynalazku Sony ale sprawdź sobie w sklepie funkcje o których wspomniałem
tu masz jeszcze kilka tekstów:
http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta55/
http://www.pixiq.com/arti...5-and-a33-dslrs
http://www.imaging-resour.../AA55/AA55A.HTM
http://www.popphoto.com/2...a-year-sony-a55
pozdrawiam i udanych zakupów cokolwiek zdecydujesz
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | - w Canonie świetna rzecz to czujnik przybliżenia oka | Owszem, fajnie, że jest, ale z drugiej strony, ekran główny zazwyczaj gaśnie, gdy wciskasz migawkę do połowy (pomiar światła, AF) więc jest to przydatne tylko wtedy, gdy chcesz sobie popatrzeć przez wizjer i oślepia Cię LCD, a nie gdy chcesz zrobić zdjęcie...
volt.er napisał/a: | - w Pentaxie wizjer jakiś taki większy i jaśniejszy się wydaje (czy to moje subiektywne odczucie? ) | Nie, rzeczywiście jest ciut większy - 0.54x w K-r vs. niecałe 0.52x w 550D. Wciąż jednak są to niezbyt duże lustrzane wizjery i nieszczególnie jest się czym zachwycać.
volt.er napisał/a: | - obydwa wyświetlacze to w stosunku do mojego Olympusa PRZEPAŚĆ JAKOŚCIOWA | No rzeczywiście, LCD w nowych lustrzankach są zdecydowanie lepsze.
volt.er napisał/a: | - grafika menu zdecydowanie ładniejsza w Canonie (w Pentaxie jakby logiczniejsze menu ale to pewnie podobieństwo i przyzwyczajenie do poprzedniego mojego apataru) | Grafika menu Pentaksów nigdy mi się nie podobała. W zasadzie każdy producent ma ładniejszą.
volt.er napisał/a: | - znowu wrażenie subiektywne: Pentax wydaje się zdecydowanie precyzyjniej zbudowany w stosunku do Canona | Tak było od zawsze. Zresztą porównując te same półki sprzętu trudno o aparaty wyraźnie lepiej zbudowane od Pentaksów.
volt.er napisał/a: | Wreszcie FANTASTYCZNY uchwyt u Pentaxa. | To też typowy wyróżnik nawet najmniejszych korpusów Pentaksa.
volt.er napisał/a: | Sprzedawca starał się być obiektywny choć namawiał mnie nie na... Sony A33. | To jednak trochę inna klasa sprzętu...
volt.er napisał/a: | "9 krzyżowych czujników krzyżowych - a w Canonach i Nikonach dają taki tylko na środku" (proszę o wyjaśnienie istotności). | Czujniki krzyżowe reaguja zarówno na pionowe, jak i poziome granice, więc są bardziej uniwersalne i czulsze od liniowych, które reagują tylko albo na pionowe, albo na poziome.
volt.er napisał/a: | "Bardzo dużo dobrych i tanich obiektywów (<em forti tu>) M-42 można bez problemu podpiąć i użytkować". Czy to prawda? | Prawda, ale nie przeceniałbym tego, chyba, że faktycznie zamierzasz skupić się na używaniu szkieł M42. Zresztą, Canony współpracują z M42 na niewiele gorszym poziomie.
volt.er napisał/a: | Czy M-42 to nie takie jakie kiedyś zakładało się do Zenitów? | Tak. Między innymi.
volt.er napisał/a: | W Canonie polecał lepsze kodowanie przy filmowaniu | Było już parę dyskusji, czy AVCHD jest lepsze, niż MJPEG. Niewątpliwie pliki AVCHD są mniejsze, ale moim zdaniem, dla materiału źródłowego lepszym wyjściem jest jak najmniej skompresowany MJPEG. Ważniejszym jest jednak to, jakie mozliwości kontroli nad parametrami filmowania daje korpus i tu 550D zdecydowanie wygrywa z K-r.
volt.er napisał/a: | i bezproblemowy dostęp do różnych nowych obiektywów, ale tym nie jestem póki co zainteresowany. | Tymczasem dostęp do obiektywów i akcesoriów powinien interesować Cię najbardziej i własnie tu główne atuty ma Canon.
volt.er napisał/a: | Na koniec - przyznam się mnie "zastrzelił" i powiedział że za porównywalną cenę miałbym Sony A500 z Tamronem 17-50. Chociaż bez filmowania.
I jestem w kompletnie skołowany.
Czy ta ostania propozycja jest według was trafiona? Poszli byście na coś takiego? | Nie znam tego modelu Sony na tyle, by mieć wyrobione o nim zdanie... Samo szkło, da Ci jednak wyraźnie większe możliwości, niż obiektywy klasy 18-55 dodawane w zestawie do body, więc z tego punktu widzenia jest to interesująca propozycja. Tyle tylko, że akurat tego Tamrona możesz kupić zarówno do Canona, jak i do Pentaksa...
hijax_pl - Czw 30 Gru, 2010
pan.tadeusz napisał/a: | będą Ci tu odradzać bo wielu dostaje wysypki na widok tego nowego wynalazku Sony | Wysypki to chyba dostajesz Ty jak powoli odkrywasz, że to co mówimy się sprawdza
Tu nie chodzi o A55 jako takie, ale o politykę firmy Sony. Produkuje ona aparaty dla osób chcących pstrykać. Nie robić zdjęcia, ale pstrykać. I nie rozwijać się - bo jeśli ktoś chce się rozwijać w ramach tegoż systemu to - musi mieć naprawdę dużo kasy. A jak nie ma to zmienia system
A co do A33/55 to polecam spojrzeć przede wszystkim w wizjer oraz wziąć w rękę ten korpus...
Podsumowując: volt.er napisał/a: | W Pentaxie jakby wszystko było spojone "na gorąco" i więcej okładziny. Wreszcie FANTASTYCZNY uchwyt u Pentaxa. | b]volt.er[/b], Gdybym był na Twoim miejscu i coś takiego powiedział - wiedziałbym już co kupić
Co ro reszty detali - jaad75 już wszystko przedstawił, więc nie będę powtarzać
kozidron - Czw 30 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Wysypki to chyba dostajesz Ty jak powoli odkrywasz, że to co mówimy się sprawdza
|
masz ty zdrowie hijax_pl, że jeszcze Ci się chce dyskutować ale w nastepnym zdaniu:
hijax_pl napisał/a: | Produkuje ona aparaty dla osób chcących pstrykać. Nie robić zdjęcia, ale pstrykać. I nie rozwijać się |
zaczynasz już jak MM
Jakby nie trolować, mimo wszystko uważam, że niezależnie od korpusu statyw lub choćby monopod w kościele się przyda.
kozidron napisał/a: | zaczynasz już jak MM | Wiesz. Ostatnio zrobiłem mały eksperyment. Otóż zachodzę do sklepu FJ gdzie zaczynam gadkę, która powoli schodzi na jedyny możliwy system - Sssss
Kieruję je ku systemowym szkłom, tym nie-kitowo-amatorskim. Zmienia się mój rozmówca - nowy jest zdecydowanie lepiej zorientowany w tematyce fotograficznej, ale nadal prze ku systemie z pomarańczowym logo. Cisnę dalej. Odkrywam kolejne karty. Z pewnym zaskoczeniem, choć to reakcja zupełnie do przewidzenia, zaczynam obserwować powolne wymiękanie sprzedawcy. Niestety. I po kolejnych 15min owocnego dialogu jesteśmy już przy Canonie 7D
Zatem jak to jest? Jak klient kce lustszanke bo trendy to się wpycha sony? Jak klient rozumny i potrafi zaskoczyć pytaniem - to się usuwa Sony na boczny tor?
hijax_pl napisał/a: | Wysypki to chyba dostajesz Ty jak powoli odkrywasz, że to co mówimy się sprawdza |
masz chyba jakieś kompleksy
wiem, że chętnie zakopałbyś ten aparat w gorącym piasku aby tylko udowodnić pewne urojenia ale zapewniam Cię, że póki co sprawdza się dobrze
gdy zacznie mi czegoś brakować to wybiorę taki który spełni moje potrzeby bez względu na kolor znaczka
hijax_pl napisał/a: | Tu nie chodzi o A55 jako takie, ale o politykę firmy Sony. Produkuje ona aparaty dla osób chcących pstrykać. Nie robić zdjęcia, ale pstrykać. I nie rozwijać się - bo jeśli ktoś chce się rozwijać w ramach tegoż systemu to - musi mieć naprawdę dużo kasy. A jak nie ma to zmienia system
|
znowu uprawiasz jakąś dziwną ideologię i pewnie zaraz zaczniesz polecać ten rozwojowy D3100, który Nikon rozdaje za półdarmo
życzę więcej dystansu
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Otóż zachodzę do sklepu FJ gdzie zaczynam gadkę, która powoli schodzi na jedyny możliwy system - Sssss | Fakt... Często byłem świadkiem takiej sytuacji - naprawdę żenujące... Co najciekawsze, gdy później zdarzyło mi się porozmawiać ze sprzedawcą, okazał się całkiem ok i w miarę kompetentnym kolesiem (używającym prywatnie Nikona BTW)...
goltar - Czw 30 Gru, 2010
Panowie...
Wujek_Pstrykacz - Czw 30 Gru, 2010
Hijax_pl ja mam podobne doświadczenia z FJ. Jak się zaczynam dopytywać o rozwijanie w systemie na S, to nagle już nie jest tak gorąco polecany, wtedy zaczyna dominować system na C lub N. Coś w tym jest. Jak klient naiwny to Sony, jak ma coś pojęcia to już nie jest to takie oczywiste.
Z tych wymienionych w temacie p[olecam Pentaxa K-r. Chociaż też nie jest łatwo w skompletowaniu systemu. Jednak już szkła podstawowe są bardzo dobre.
A33/55 to nie są takie do końca tradycyjne lustrzanki, trzeba się mocno do wizjera przyzwyczaić, żeby potem nie narzekać.
kozidron - Czw 30 Gru, 2010
goltar napisał/a: | Panowie... |
ale tylko trochę
hijax_pl, to znaczy, że sprzedawca jest słaby, bo w sony jest co podczepić, moze i są małe luki i nie tam gdzie tu na forumie utarło się mówić " że te luki są" - wśród długich stałek tele ...
jaad75 napisał/a: | Fakt... Często byłem świadkiem takiej sytuacji - naprawdę żenujące... Co najciekawsze, gdy później zdarzyło mi się porozmawiać ze sprzedawcą, okazał się całkiem ok i w miarę kompetentnym kolesiem (używającym prywatnie Nikona BTW)... |
była tu juz parę razy dyskusja o prowizjach dla sprzedawców, moim zdaniem normalna praktyka - sprzedawca też musi z czegoś żyć a sony dobrze płaci, sentymentów nie ma w handlu i sprawa jest jasna.
pan.tadeusz napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
Wysypki to chyba dostajesz Ty jak powoli odkrywasz, że to co mówimy się sprawdza
masz chyba jakieś kompleksy |
Panie Tadeuszu, wydaję mi się że nie, chyba Ty masz jakis mały ołtarzyk
Ps. hijax_pl, sprzedawcy pamiętają takich klientów, wiem coś o tym
Sunders - Czw 30 Gru, 2010
kozidron napisał/a: | sprzedawca też musi z czegoś żyć a sony dobrze płaci, sentymentów nie ma w handlu i sprawa jest jasna. |
To prawda sentymentów nie ma w handlu, trzeba się kierować własnym interesem, a nie sprzedawcy
B o g d a n - Czw 30 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | Poczytaliśmy trochę i zastanawiamy się nad:
- Pentax K-r (+ 18-55)
- Nikon D3100 (+18-105 VR)
- Canon 550D (+18-55 IS) |
Dorzucę się do dyskusji:
1. Oddaję głos na Canona 550D.
2. Do kościołow i innych podobnych pomieszczeń gdzie ze statywem wyglądamy dziwnie lub wręcz nie na miejscu, polecam woreczek z grochem i wężyk spustowy lub samowyzwalacz.
3. W tym miejscu masz zebrane parametry trzech, wstępnie wybranych przez Ciebie aparatów.
volt.er napisał/a: | Fotografujemy przede wszystkim naturę w czasie wyjazdów-wycieczek, różne akademie i "przedstawienia" dziecięce w szkole i wnętrza kościołów |
To również moja "dziedzina" ale oprócz standardowego zooma koniecznością dla mnie jest dłuższa ogniskowa dla wychwycenia detali, które mnie interesują. Z tego względu na Twoim miejscu do (przykładowo) 550D wybrałbym EF-S 18-135mm IS, czyli ze stabilizacją. Według mnie warto dołożyć kilkaset złotych.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jak się zaczynam dopytywać o rozwijanie w systemie na S, to nagle już nie jest tak gorąco polecany, wtedy zaczyna dominować system na C lub N. Coś w tym jest. |
jak zwykle od czapy w takim wątku pojawia się zdekonspirowany sprzedawca z FJ i związane z nim spiskowe teorie
Może chodziło mu o to, że większe systemy i jeśli ktoś zamierza przebierać w obiektywach to będzie mu łatwiej?
No ale oczywiście natura spekulanta podpowiada spiskową teorię o złych intencjach sprzedawcy. tymczasem facet był całkiem rzeczowy i chciał być pomocny
Trzeba będzie opisać to na forum jak to próbowałem mnie namówić na Sony ale trafiła kosa...
Myślę, że w Sony tak jak w innym systemie przeciętny fotoamator skompletuje interesujący go zestaw szkieł.
Jeśli będzie miał z tym problem to wybierze inny system i cześć pieśni
nad czym się tu spuszczać? aaa trzeba się dowartościować
jeszcze o tym, że Sony można tylko pstrykać, absolutnie nie można się rozwijać:
http://www.flickr.com/photos/el_caruso/
ok teraz pora ocalić zagubionego OPa przed złym Sony
ROUND ONE....FIGHT!
pan.tadeusz napisał/a: | Może chodziło mu o to, że większe systemy i jeśli ktoś zamierza przebierać w obiektywach to będzie mu łatwiej? | Łatwiej? Co to znaczy przebierać? Tak bez celu mieszać w garze? pan.tadeusz napisał/a: | tymczasem facet był całkiem rzeczowy i chciał być pomocny | I chwała mu za to! W moim przypadku polecił 7D, który niestety nie robi panoram 3d
pan.tadeusz napisał/a: | Myślę, że w Sony tak jak w innym systemie przeciętny fotoamator skompletuje interesujący go zestaw szkieł. | Poproszę przykłady dla fotoamatora i tzw zapaleńca, fascynata:) pan.tadeusz napisał/a: | Jeśli będzie miał z tym problem to wybierze inny system i cześć pieśni | A to nie można tak od razu? pan.tadeusz napisał/a: | jeszcze o tym, że Sony można tylko pstrykać, absolutnie nie można się rozwijać: | A kto tu mówi, że nie można? Pstrykać można każdym aparatem. Zabawkowym też.
P.S.
Jaki żółty ten wątek
MM - Czw 30 Gru, 2010
Kolesie wciskający Sony mieli z tego kiedyś kasę za każdy wciśnięty aparat. Teraz chyba zbierają jakieś punkciki które mogą zamienić na sprzęt marki Sony, który później będą wywalać na allegro albo w komisach foto. Nie pytajcie skąd o tym wiem
Jaki jest tego skutek? Zdwojony pęd do wciskania ssssssssss bo jest z tego zysk dla własnej kieszeni. PROSTE?
hijax_pl napisał/a: | I chwała mu za to! W moim przypadku polecił 7D, który niestety nie robi panoram 3d |
To jednak chwała? przed chwilą był złym sprzedawcą czyhającym na naiwnego klienta
hijax_pl napisał/a: | A to nie można tak od razu? |
No widocznie nie można skoro z tego co pamiętam korzystasz dziś z puszek Nikona
bo 7D to chyba Canon
hijax_pl napisał/a: | A kto tu mówi, że nie można? Pstrykać można każdym aparatem. Zabawkowym też.
|
to super
volt.er - Pią 31 Gru, 2010
Panowie, widzę że atmosfera gęstnieje
moja żona kierując się dzisiejszą wizytą w sklepie foto i wpisem pan.tadeusz'a zaczęła czytać i kontemplować nad Sony'm A33
Argumentacja jej i moja nadal pozostaje w zasadzie nie naruszona - nie jesteśmy zawodowcami jak Panowie, nie mamy ambicji nimi być, nie zamierzamy rozbudowywać "szklarni" (jak Państwo to tutaj ciekawie nazywają ), itp.
Chcemy najlepszy aktualnie aparat (body i obiektyw) bez zastanawiania się nad ścieżką jego przyszłej rozbudowy, bo jak mi się wydaje, za kilkaset złotych do każdego aparatu (niezależnie od systemu) można dokupić jasny obiektyw stałoogniskowy czy wspomnianego przeze mnie Tamrona. I to tyle. Nikt tym sprzętem nie będzie zarabiał...
Chodzi np. o to żeby kadry przy wysokich czułościach nie były zaszumione jak w poprzednim Olympusie (jeden z priorytetów)
Więc postawmy tu pytanie takie, który ze wspomnianych zestawów (+ Sony A33) wraz ze wzrostem 'iso' będzie robił najczystsze foty? Albo w którym - przy wspomaganiu stabilizacją - da się w rękach utrzymać najdłuższy czas naświetlania? Który najlepszy na wyprawę-podróż?
Łaskawie proszę o podpowiedź...
B o g d a n - Pią 31 Gru, 2010
Do dyskusji o Sony, się nie włączam ale:
maput napisał/a: | Do wnętrz kościołów polecam coś o jasności przynajmniej f1.8. A statyw to raczej podstawa.
Może za 3 lata, jak ISO 12800 szumieć mocno w lustrach EL mocno nie będzie, to wtedy kity do takich zadań się nadadzą.
Póki co kiepsko to widzę... |
Trudno się nie zgodzić, że może byc ciężko ciemnym standatdowym zoomem.
Sam czasami muszę schodzić do dość "napiętych" parametrów ekspozycji.
Dwa przykłady moich kadrów z Bieszczadów poniżej.
W kapliczce było dośc ciemno, za oknami pochmurno i siąpił deszcz.
Pierwszy przy ISO 6400, f/2.8 i 1/30s.
Drugi wymagał już zejścia do czasu 1/10s.
volt.er - Pią 31 Gru, 2010
B o g d a n, bardzo dziękuję za piękną egzemplifikację. Jak mówią młodzi -SZACUN
niemniej... budżetu (do 2500zł) i zarobków w budżetówce nie przeskoczę, rodzina ważniejsza...
hijax_pl - Pią 31 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | nie zamierzamy rozbudowywać "szklarni" |
volt.er napisał/a: | Chcemy najlepszy aktualnie aparat (body i obiektyw) | Zatem Sony A55 + Nikkor 18-105VR
A tak na poważnie:
volt.er napisał/a: | Chodzi np. o to żeby kadry przy wysokich czułościach nie były zaszumione jak w poprzednim Olympusie (jeden z priorytetów) |
Tami 17-50/2.8VC i jakakolwiek puszka.
B o g d a n - Pią 31 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | B o g d a n, bardzo dziękuję za piękną egzemplifikację. Jak mówią młodzi -SZACUN |
Dziękować.
Aby nie zanudzać jeszcze tylko dwa pstryki.
To wnętrze tak mnie urzekło, że zapomniałem odstawić ..... krzesło.
@35mm, ISO 3200, f/3,5, 1/30s
"Wchodzisz ...?"
@70mm, ISO 800, f/4, 1/160s
Mam nadzieję, że wybierzecie optymalny zestaw.
jaad75 - Pią 31 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | Więc postawmy tu pytanie takie, który ze wspomnianych zestawów (+ Sony A33) wraz ze wzrostem 'iso' będzie robił najczystsze foty? Albo w którym - przy wspomaganiu stabilizacją - da się w rękach utrzymać najdłuższy czas naświetlania? Który najlepszy na wyprawę-podróż?
Łaskawie proszę o podpowiedź... | Z wymienionych w tytule - K-r.
Sunders - Pią 31 Gru, 2010
volt.er napisał/a: | który ze wspomnianych zestawów (+ Sony A33) wraz ze wzrostem 'iso' będzie robił najczystsze foty? Albo w którym - przy wspomaganiu stabilizacją - da się w rękach utrzymać najdłuższy czas naświetlania? Który najlepszy na wyprawę-podróż? |
Też uważam, że pentax k-r.
maput - Pią 31 Gru, 2010
Ja też chyba za k-r... z Tamronem.
Jeśli chodzi o bezszumność JPGów na wysokim ISO - to ja też za K-r
Ilona - Pią 31 Gru, 2010
A jak to jest ze stabilizacją w korpusie/obiektywie? Tzn. wiem, jak to wygląda w obiektywie- w wizjerze widzę jej efekt.
A w korpusie? czy mimo włączonej stabilizacji obraz w wizjerze skacze? Jako nie potrafię sobie tego wyobrazić
MM - Pią 31 Gru, 2010
W wizjerze nie widać dobroczynnych skutków działania stabilizacji. Jest tak jakby jej nie było.
Ilona napisał/a: | czy mimo włączonej stabilizacji obraz w wizjerze skacze? | Skacze (ale nie w Sony SLT ) Ilona napisał/a: | Jako nie potrafię sobie tego wyobrazić | Nie musisz - wyłącz w obiektywie i będziesz widzieć już...
Ilona - Pią 31 Gru, 2010
MM napisał/a: | W wizjerze nie widać dobroczynnych skutków działania stabilizacji. Jest tak jakby jej nie było. |
To skąd wiadomo- przed zrobieniem zdjęcia- że ona działa ?
hijax_pl- aktualnie nie mam na czym
MM - Pią 31 Gru, 2010
Ilona napisał/a: |
To skąd wiadomo- przed zrobieniem zdjęcia- że ona działa ?
|
Mówimy cały czas o stabilizacji w korpusie.
Po czym widać? Po przełączniku
W Sony jest coś co pokazuje kiedy się operatorowi najmniej łapki trzęsą. W Pentaksie ... nie pamiętam
MM napisał/a: | W Pentaksie ... nie pamiętam | W Pentaksie jest symbol w wizjerze ("łapka"), który oznacza, że stabilizacja ustabilizowała (na tyle, na ile mogła)... Przy długich ogniskowych trzeba trzymać aparat maksymalnie stabilnie, bo inaczej może być ciężko kadrować (co z drugiej strony pomaga też stabilizacji), albo użyć LV.
edmun - Pią 31 Gru, 2010
Powiem inaczej... Jako sprzedawca. Nikt mi za Sony nie płaci, ale jak przychodzi za przeproszeniem frajer po "luszczankę" to mu dam Sony... bo on i tak nie zrozumie co to dynamika tonalna, lepszy AF i że LiveView nie jest najważniejszy.
Taki "miszcz" to potrzebuje - filmów, dużego zoomu, odchylanego ekranu i żeby dobrze ustawiał ostrość na LCD (czyli LV)...
po co mam się spuszczać nad Canonem/Nikonem/Pentaksem?
Przychodzi świadomy klient, to mogę z nim porozmawiać o każdym sprzęcie...
Przychodzi taki co musi mieć luszczankę, bo wszyscy mają, to mu daje Sony w komplecie z 18-55 i 55-200 i na 80% jestem pewien że nic więcej nigdy nie będzie miał.
Stąd może być każdego zdziwienie, że wchodzą do jakiegokolwiek sklepu i proponują Sony... co mają innego proponować? Low-Level to właśnie A290,A330,A390 itp.
te lustra są ostatnio w cenach około 1500 zł czy też 2300 zł za zestaw z 18-55 i 55-200... i co z tego że uchwyt jakoś nie leży, ale są dwa obiektywy i torba z pomarańczową naklejką gratis w kształcie jakiegoś A....
Tyle na temat... wybaczcie że offtopic, ale zostawcie w spokoju biednych sprzedawców, którzy dzień w dzień muszą grzecznie odpowiadać klientom że lustrzanki są najlepsze na świecie i tłumaczyć że lustrzanka z obiektywem 55-200 ma tylko niecały 4 krotny zoom optyczny.
edmun, z jednej strony Cię rozumiem, ale z drugiej widziałem sytuację, w której koleś zastanawia się nad 500/550D/D5000 i czy nie doplacić do D90, a sprzedawca słysząc, że wspomina o filmowaniu, nachalnie wciska mu A33 i zachwala wszystko, od AF-a po znakomity wybór obiektywów i tryb seryjny...
konczako - Pią 31 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | edmun, z jednej strony Cię rozumiem, ale z drugiej widziałem sytuację, w której koleś zastanawia się nad 500/550D/D5000 i czy nie doplacić do D90, a sprzedawca słysząc, że wspomina o filmowaniu, nachalnie wciska mu A33 i zachwala wszystko, od AF-a po znakomity wybór obiektywów i tryb seryjny... |
A dziwisz się? Pewnie koleś myślał że lustrzanka mu kamerę HD zastąpi to wcisnął mu dla jego dobra Soniacza. D90 polecił bym komuś kto ma chociaż mgliste pojecie...
Ilona napisał/a: | To skąd wiadomo- przed zrobieniem zdjęcia- że ona działa ? | Jak się włączy LV - to widać gdy działa albo i nie działa
ophiuchus - Pią 31 Gru, 2010
volt.er, biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi przychylę się za kolegami Pentax K-r + Tamron. W przyszłości pomyśl nad przejściówką M42 i jakimś jasnym stałoogniskowcem Ale to już raczej w ramach relaksu
pan.tadeusz - Pią 31 Gru, 2010
konczako napisał/a: | Pewnie koleś myślał że lustrzanka mu kamerę HD zastąpi to wcisnął mu dla jego dobra Soniacza. |
to też sobie sam wydedukowałeś?
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647
Wujek_Pstrykacz - Pią 31 Gru, 2010
K-r będzie najbardziej rezolutnym wyborem
pan.tadeusz - Sob 01 Sty, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | K-r będzie najbardziej rezolutnym wyborem |
bo zaraz pomyślę że to Twoja rezolutna opinia
edmun napisał/a: | Nikt mi za Sony nie płaci, ale jak przychodzi za przeproszeniem frajer po "luszczankę" to mu dam Sony... |
i tak trzymaj bo nie ma większego frajera niż sprzedawca, który lekceważy klienta
napisz jeszcze gdzie można Cię spotkać za ladą skoro jesteś taki szczery kozak. będą przynajmniej wiedzieć mniej doświadczeni, że trzeba Cię połechtać zanim podzielisz się wiedzą... żenua miszczu
klapnąłeś swoim 40D 48k, masz swoje foto z korpusem w ręku w avatarku i czujesz, że jesteś już teraz pro... szacun
hijax_pl - Sob 01 Sty, 2011
Zadziwia mnie Pan, Panie Tadeuszu
Minęło zaledwie dwa miesiące, od kiedy przeskoczył Pan z, jak to sam Pan określił: pan.tadeusz napisał/a: | wysłużonego FinePixa S6500fd na jakieś lusterko. | Co więcej, jeszcze nie tak dawno porównując sample pisał Pan: pan.tadeusz napisał/a: | przyznam, że jestem zaskoczony szczegółowością i jakością zdjęć z K-x'a. w zasadzie już od ISO 800 jest zdecydowanie lepiej niż na obu wspomnianych Alfach (przyp: Sony SLT) i nie chodzi tylko o szumy ale również o szczegółowość i reprodukcję w zakresie zwłaszcza czerwieni (tu Alfy z czerwonej poduchy na zdjęciu testowym robią coraz to gorsze "mazy"). jeśli chodzi o szumy od 1600 wzwyż to jednak D90 wymiata (chociaż najbardziej przypadła mi do gustu plastyka 60D). |
Trochę nie pasuje mi to do tego kreowanego przez Pana własnego wizerunku znawcy rynku fotograficznego, człowieka z doświadczeniem, posiadającego bogaty warsztat.
Zresztą sam Pan o sobi pisze: pan.tadeusz napisał/a: | co prawda brak mi doświadczenia z innymi puszkami bo przesiadam się z S6500fd ale póki co A55V spełnia moje oczekiwania | Pragnę tylko przypomnieć, że To tylko Pana oczekiwania. Bardzo subiektywne i osobiste. A jako takie trudno rozszerzalne na ogół użytkowników aparatów fotograficznych.
pan.tadeusz napisał/a: | klapnąłeś swoim 40D 48k, masz swoje foto z korpusem w ręku w avatarku i czujesz, że jesteś już teraz pro... szacun | A tak z ciekawości zapytam: ile Pan przez te dwa miesiące posiadania Alfy zrobił zdjęć oraz jaka jest sumaryczną ilość "klapnięć" migawki?
P.S.
Naprawdę się cieszę, że jest Pan zadowolony z podjętego wyboru, że zakupiony aparat przynosi Panu dużo radości.
kasiakaaz - Sob 01 Sty, 2011
Nigdy nie uczestniczyłam w wojenkach systemowych i nie mam zamiaru, ale wybacz edmun, Twoja wypowiedź:
edmun napisał/a: | Nikt mi za Sony nie płaci, ale jak przychodzi za przeproszeniem frajer po "luszczankę" to mu dam Sony... | jest z letka nie na miejscu. Nie czuję się frajerem...
edmun - Sob 01 Sty, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | i tak trzymaj bo nie ma większego frajera niż sprzedawca, który lekceważy klienta |
widzisz. ja po prostu dostosowuje produkt do rynku.
jeśli nie zrozumiałeś choćby odrobiny ironii w słowie "luszczanka", to widocznie nie ma sensu nad tym dalej dyskutować.
Tak jak wspomniałem. Jeśli przychodzi klient, który chce szczerej porady, to i taką dostanie, a jak przychodzi kozak co traktuje mnie jak śmiecia, to i śmiecia dostanie z półki w taki sposób, że będzie myślał że złapał Boga za nogi.
kasiakaaz napisał/a: | edmun napisał/a:
Nikt mi za Sony nie płaci, ale jak przychodzi za przeproszeniem frajer po "luszczankę" to mu dam Sony...
jest z letka nie na miejscu. Nie czuję się frajerem... |
Nie obrażam użytkowników Sony.... obrażam frajerów co to się kozaczą bo biorą "luszczankę" na raty, bo wszyscy mają i oni też będą mieć.
Profil takiego idioty?
Zazwyczaj szeroki kark, obok panienka co to nie potrafi nawet wypowiedzieć słowa "kompaktowy", bo jej się język łamie już na literkach "mp", on znawca i wielki spec tematu sprzętu foto, bo przecież ostatnio na ceneo poczytał opinie i dla niego informacja że lustrzanka z obiektywem 18-55 ma tylko 3x zoom, to "kłamstwo i Pan się w ogóle nie zna, bo ja czytałem wczoraj że lustrzanki to mają zoom nawet 1000x tylko się to w menu włącza"....
Więc daje mu A330, zapewniając że ma nowy ergonomiczny uchwyt który pozwoli łatwiej łapać aparat w dwóch dłoniach i on się jeszcze z tego cieszy....
I tak jak wcześniej wspomniałem... chcesz kozaczyć? idź do sklepu... sprzedawca, mający chociaż odrobinę inteligencji, tak Cię zrobi na szaro, że z uśmiechem wyjdziesz ze sklepu a sprzedawca będzie zacierał rączki... chcesz żeby sprzedawca traktował Cię serio? to Ty też podejdź do niego jak do człowieka, a nie jak ostatnio ładnie ktoś opisał także i mnie... że mam psie obowiązki i mam służyć klientowi
pan.tadeusz napisał/a: | masz swoje foto z korpusem w ręku w avatarku i czujesz, że jesteś już teraz pro... szacun |
przynajmniej nie chowam się za avatarkiem, a jak pragniesz podyskutować na żywo, to zapraszam do tematu Warsztaty Foto Wrocław, gdzie dowiesz się gdzie się spotykamy i kiedy...
Zapraszam serdecznie
Co w tym filmie jest specyficznego, czego nie da się uzyskać innymi "filmującymi" lustrzankami? Pytam, bo mam przeświadczenie, że osoba kręcąca ten film nie korzystała z AF...
edmun napisał/a: | Tak jak wspomniałem. Jeśli przychodzi klient, który chce szczerej porady, to i taką dostanie, a jak przychodzi kozak co traktuje mnie jak śmiecia, to i śmiecia dostanie z półki w taki sposób, że będzie myślał że złapał Boga za nogi.
Nie obrażam użytkowników Sony.... obrażam frajerów co to się kozaczą bo biorą "luszczankę" na raty, bo wszyscy mają i oni też będą mieć.
Profil takiego idioty?
Zazwyczaj szeroki kark, obok panienka co to nie potrafi nawet wypowiedzieć słowa "kompaktowy", bo jej się język łamie już na literkach "mp", on znawca i wielki spec tematu sprzętu foto, bo przecież ostatnio na ceneo poczytał opinie i dla niego informacja że lustrzanka z obiektywem 18-55 ma tylko 3x zoom, to "kłamstwo i Pan się w ogóle nie zna, bo ja czytałem wczoraj że lustrzanki to mają zoom nawet 1000x tylko się to w menu włącza".... |
Ok, edmun - Pax...
edmun napisał/a: | I tak jak wcześniej wspomniałem... chcesz kozaczyć? idź do sklepu... sprzedawca, mający chociaż odrobinę inteligencji, tak Cię zrobi na szaro, że z uśmiechem wyjdziesz ze sklepu a sprzedawca będzie zacierał rączki... |
edmun, proszę....
edmun napisał/a: | chcesz żeby sprzedawca traktował Cię serio? to Ty też podejdź do niego jak do człowieka, a nie jak ostatnio ładnie ktoś opisał także i mnie... że mam psie obowiązki i mam służyć klientowi |
edmun, jestem blondynką (ale sztuczną) i z reguły nie noszę białych kozaczków oraz potrafię wypowiedzieć "kompaktowy", "kompaktowy", "kompaktowy"...
Nie było moim zamiarem obrażanie blondynek, także tych sztucznych ani właścicielek oraz właścicieli białych kozaczków.
MC - Sob 01 Sty, 2011
edmun, ja bym Twoją wypowiedź skomentował tak:
Fajny z Ciebie facet jak gadaliśmy na plenerze, ale jak napiszesz takie rzeczy, to przykro się robi.
A cóż jest złego w tym, że ktoś kupuje lustrzankę na raty? Może kogoś nie stać? Może tak komuś wygodniej? Mam rozumieć, że kupujący za gotówkę go "gość" a kupujący na raty to lanser lub wręcz śmieć dla sprzedawcy?
Co do traktowania sprzedawców przez klientów to jest różnie. Po jednej i po drugiej stronie zdarzają się chamy i prostaki. Nie ma reguły. Ja zawsze podchodzę do sprzedawcy w taki sposób jak bym chciał aby do mnie podchodzono w pracy. Ale czasami, jak sprzedawca opowiada idiotyzmy, to ciężko wytrzymać.
MM - Sob 01 Sty, 2011
Dobry sprzedawca (taki z doświadczeniem) to jak dobry gliniarz. Mając ileś tam lat pracy (na ulicy) naprawdę czasami wystarczy na kogoś popatrzeć by poznać "profil klienta" w zarysie. Ludzie którzy się tym nie parają tego nie zrozumieją, ale naprawdę "coś w tym jest". Często jak ktoś wejdzie do sklepu i zamieni kilka zdań to już wiadomo o co chodzi i czy warto się starać, tłumaczyć itd. czy zwyczajnie olać, podać towar bo klient np. myśli tylko o tym by wytargować niższą cenę a swoje mądrości uważa za jedynie słuszne bo reklamę widział...
jasiekcom - Sob 01 Sty, 2011
MM napisał/a: | Kolesie wciskający Sony mieli z tego kiedyś kasę za każdy wciśnięty aparat. Teraz chyba zbierają jakieś punkciki które mogą zamienić na sprzęt marki Sony, który później będą wywalać na allegro albo w komisach foto. Nie pytajcie skąd o tym wiem
Jaki jest tego skutek? Zdwojony pęd do wciskania ssssssssss bo jest z tego zysk dla własnej kieszeni. PROSTE? | w 100 % się zgodzę z tym zgodzę zresztą opisywałem dokładnie ten cały proceder ale Mateusz weź jeszcze jedno pod uwagę politykę marketingową Sony zobacz kogo tak właściwie było widać na tarach Łódzkich kto ma tak intensywna politykę reklamową i można wiele powiedzieć dobrego jak i złego o Sony ale na pewno marketing maja na najwyższym poziomie
baracuda - Sob 01 Sty, 2011
jasiekcom napisał/a: | marketing maja na najwyższym poziomie |
gdyż liczy się efekt końcowy (finansowy)
baracuda napisał/a: | gdyż liczy się efekt końcowy (finansowy) |
oczywiście ale bez działań w tym zakresie nigdy by tego nie osiągnęli
jasiekcom napisał/a: | oczywiście ale bez działań w tym zakresie nigdy by tego nie osiągnęli | Jak widać celują w rynek niewymagającego użytkownika - zatem starać się technicznie nie muszą. A tam gdzie klient wymagający - jakoś posucha...
W tym kontekście Sony jest jak Nokia, która jest największym producentem telefonów komórkowych. Ale jakich? No takich co potrafią zadzwonić i sms'a wysłać...
I sprzedają setki milionów takich prostaczków na rynkach indyjskim i chińskim. I mimo, że jest największym producentem, to wcale nie jest przy okazji firmą z największym przychodem z ich sprzedaży, bo w segmencie smartfonów - posucha a konkurencja jest daleko z przodu
edmun - Sob 01 Sty, 2011
MC napisał/a: | Fajny z Ciebie facet jak gadaliśmy na plenerze, ale jak napiszesz takie rzeczy, to przykro się robi.
A cóż jest złego w tym, że ktoś kupuje lustrzankę na raty? Może kogoś nie stać? Może tak komuś wygodniej? Mam rozumieć, że kupujący za gotówkę go "gość" a kupujący na raty to lanser lub wręcz śmieć dla sprzedawcy? |
ehh nikogo nie mam zamiaru obrażać, sam połowę życia mam na raty, ale nie chcę żeby w kółko wszyscy obrażali mnie (jako sprzedawcę który poleca Sony nieświadomym, czy w ogóle sprzedawcy który wg ostatnich opinii na forum, jest służącym klienta)
Podałem kilka stereotypów, którzy i tak kupią aparaty na S i to wcale nie przez to, że sprzedawcy im to wciskali... taki target...
Prosty przykład?
- Dzień dobry chciałbym lustrzankę, ma mieć dużo megapikseli, odchylany ekran i ma być łatwa w obsłudze
Przedstawiam każdą po kolei.
A230, A290, A330, A390, A450, 1000D, C500D, C550D, D3100, D5000, D3000, K-x, E-450
Wyboru może nie ma za dużo, ale zawsze jest.
No i weź przekonaj zielonego, że o 1000-1500 zł zł droższy Canon czy Nikon jest lepszy....
W czym jest lepszy dla totalnego żółtodzioba?
Daję do ręki każdego, włączam, pokazuję....
No i przychodzi taki zwykły Kowalski, którego to będzie pierwsza lustrzanka.... Pytanie do czytelników... z czym wychodzi i dlaczego ?
Proste.... jest AF w LV... jest 1000 zł w kieszeni... czasami nawet drugi obiektyw... co z tego że kiepskiej jakości a te zdjęcia i tak będzie z lampą robił, więc nie zależy mu na ISO1600 i małej ilości szumów.
On ma lustrzankę, 2 obiektywy, odchylany ekran i zaoszczędził około 1500 zł w porównaniu z innymi firmami... Dla niego dynamika tonalna to jakaś czarna magia, jego przecież robi 7klatek na sekundę... nieważne że te same parametry ekspozycji i autofocus nie wyrobi... ważne że w 3 sekundy zrobi 20 zdjęć.
Ja kończę temat... jak ktoś nie rozumie to tak jak MM napisał... nie wyobrazi sobie, że dziennie trzeba od 10 do 40 takich nieświadomych - uświadamiać.
Na początku myślałem że każdemu po prostu doradzę wedle wymagań.
Teraz po prostu sprzedaję, chyba że trafi się naprawdę w porządku klient, który szanuję mnie, moją pracę i mój czas.
MM, dziękuję za odrobinę zrozumienia
RB - Sob 01 Sty, 2011
edmun napisał/a: |
Ja kończę temat... jak ktoś nie rozumie to tak jak MM napisał... nie wyobrazi sobie, że dziennie trzeba od 10 do 40 takich nieświadomych - uświadamiać. |
Po co? Przecież i tak ludzie uczą się głównie na błędach. Prawie wyłącznie własnych.
A230, A290, A330, A390, A450, 1000D, C500D, C550D, D3100, D5000, D3000, K-x, E-450
Wyboru może nie ma za dużo, ale zawsze jest.
No i weź przekonaj zielonego, że o 1000-1500 zł zł droższy Canon czy Nikon jest lepszy....
W czym jest lepszy dla totalnego żółtodzioba?
|
A jest lepszy od 450-tki? Naprawdę? Korpus? A w czym niby, żeby gościu mógł to kiedykolwiek zauważyć?
A jak bym przylazł do Ciebie i powiedział że chcę a850 do widoczków... to co bys zrobił? Że chcę te 24Mpix itede... To co byś mi cierpliwie doradził?
kozidron - Sob 01 Sty, 2011
........ale lipa Panowie, daliście się podpuścić jednemu trolowi i powyłaziła słoma z butów i to starzy wyjadacze dali się złapać, chłopak za Sony potrafi umrzeć a wy myślicie, że go to rusza
MM napisał/a: | Dobry sprzedawca (taki z doświadczeniem) to jak dobry gliniarz |
hehe dobre dobry gliniarz to taki co siedzi na komisariacie i nie wychodzi lub zwykły krawężnik co pilnuje, żeby jakiejś babki nie zdziesionowali w ciemnej bramie ale to już rzadkość, bo oni z bloczkami biegają jak pies nasra na chodnik albo drobnych meneli wyłapują za spożycie piwka pod sklepem
MM, oj ta twoja ułańska fantazja
edmun - Sob 01 Sty, 2011
RB napisał/a: | A jak bym przylazł do Ciebie i powiedział że chcę a850 do widoczków... to co bys zrobił? Że chcę te 24Mpix itede... To co byś mi cierpliwie doradził? |
pewnie bym Ci dał.. pamiętaj że to sklep/handel a nie poradnia
Chcesz to masz... tak to działa w sklepach niestety. Nikt Ci nie powie czy robisz dobry czy zły wybór.
Jeśli jednak trafiasz do miejsca gdzie znajdzie się taki biedny samarytanin (jak czasami i ja), który powie Ci prawdę, to wracaj do takiego sklepu, coraz mnie takich miejsc gdzie ktoś szczerze Ci podpowie czy dobrze wybierasz czy też nie, bo takie miejsca niestety są wypierane przez zysk, pieniądze, marżę i niczym w filmach Bareji "Następny proszę!!"
Sunders - Sob 01 Sty, 2011
edmun napisał/a: | nikogo nie mam zamiaru obrażać, sam połowę życia mam na raty, ale nie chcę żeby w kółko wszyscy obrażali mnie (jako sprzedawcę który poleca Sony nieświadomym, czy w ogóle sprzedawcy który wg ostatnich opinii na forum, jest służącym klienta)
Podałem kilka stereotypów, którzy i tak kupią aparaty na S i to wcale nie przez to, że sprzedawcy im to wciskali... taki target... |
Niepotrzebnie uwagi dotyczące sprzedawców sprzętu foto sony bierzesz tak osobiście do siebie. Frustracje w swojej pracy to chyba każdy przeżywa, ale trzeba nabrać dystansu do klienta i nie traktować go protekcjonalnie czy lekceważąco dlatego, że nie umie się zachować, jest nieobyty lub w twojej opinii dokonuje nieracjonalnego wyboru. Jego pieniądze, jego sprawa=w końcu kupuje to co chce.
jasiekcom napisał/a: | Mateusz weź jeszcze jedno pod uwagę |
MM dotąd używał imienia Mariusz, czy coś się zmieniło
Proponuję ostatnie posty dotyczące sposobu sprzedaży przenieść do tego wątku:
http://forum.optyczne.pl/...t=8088&start=60
Z tematem tego wątku nie mają wiele wspólnego, o ile w ogóle cokolwiek.
kozidron napisał/a: | dobry gliniarz to taki co siedzi na komisariacie i nie wychodzi lub zwykły krawężnik co pilnuje, żeby jakiejś babki nie zdziesionowali w ciemnej bramie ale to już rzadkość, bo oni z bloczkami biegają jak pies nasra na chodnik albo drobnych meneli wyłapują za spożycie piwka pod sklepem |
A to, to chyba do "wolnych tematów"
Sunders napisał/a: | jasiekcom napisał/a:
Mateusz weź jeszcze jedno pod uwagę
MM dotąd używał imienia Mariusz, czy coś się zmieniło |
oczywiście że Mariusz to chyba efekt intensywnego sylwestra sorki MM za to że tak dowaliłem masz u mnie piwko na targach jak będziesz
edmun napisał/a: | sprzedawcy który wg ostatnich opinii na forum, jest służącym klienta |
edmun, chyba nie traktujesz poważnie trollowania pewnego fotoartysty, który zresztą został nota bene za takowe prawie zlinczowany? Ja nie zauważyłam tutaj takich opinii... Wyluzuj i więcej dystansu
RB - Sob 01 Sty, 2011
Jeśli jednak trafiasz do miejsca gdzie znajdzie się taki biedny samarytanin (jak czasami i ja), który powie Ci prawdę, |
Prawdę? Łoj, edmun, wysoko mierzysz
edmun napisał/a: | to wracaj do takiego sklepu, coraz mnie takich miejsc gdzie ktoś szczerze Ci podpowie czy dobrze wybierasz czy też nie, |
Ale edmun, to jest piękne co piszesz, ale absolutnie nieweryfikowalne. Chyba że zastosujemy taką prostą zasadę: jak doradza Sony to nieszczerze, a jak nie doradza Sony to szczerze...
fis - Sob 01 Sty, 2011
Poza wojna "systemową" każdą pracę powinno wykonywać się rzetelnie, ja po moim zdaniu że "ciężko w pracy" usłyszałem od szefa "ja Ci zawodu nie wybierałem".
krzysztoff77 - Sob 01 Sty, 2011
A ja jestem ciekaw co wybierze volt.er. I czy podzieli się pierwszymi wrażeniami. Osobiście uważam k-r plus Tamron 17-50 za sympatyczny duecik. Wszystkiego naj w Nowym Roku.
edmun - Nie 02 Sty, 2011
Na korzyść K-r to przede wszystkim ładny szum a wręcz jego znikoma ilość. Na 550D mogą przemawiać atuty filmowania, D3100 za to odznacza się łatwiejszą obsługą.
Jeśli o kościoły chodzi, chyba skusiłbym się na K-r
mono - Sro 12 Sty, 2011
hej wszystkim,
odświeżę temat i podepnę się jak to forumowi użytkownicy mają w zwyczaju.
miałam brać już d3100, ale zobaczyłem jak głośno pracuje gdy kręci filmy i jak długo łapie ostrość z porównaniu z k-x/k-r, że aż doszłam do wniosku, że pentax ma moc mimo, że wygląda jakby obsługa była trudniejsza (czyt. gorzej rozmieszone klawisze) niż d3100. no nie ważne..
mam pytanie na ekranie wyświetlane są wartości różne, albo tryb lv. czy w k-x/r ekran wyłącza się po naciśnięciu spustu migawki jak to jest u nikona d3100?
P_M_ - Czw 13 Sty, 2011
Aparat pracuje tak glosno, jak zapiety do niego obiektyw. Trzeba wybrac inny i po klopocie.
K-x nie ma autofocusa podczas filmowania, wiec halasowac nie moze.
Z lapaniem ostrosci jest tak samo, wiec nie generalizuj.
Co do twojego pytania - jest podobnie, bo nie ma czujnika zblizeniowego, jak np. canon 550d http://www.optyczne.pl/ap...OS550D_back.jpg
panlysy - Pon 24 Sty, 2011
Żeby nie zakładać nowego wątku na forum - zwłaszcza że zgrubsza odnosiłby się do poruszanego tu tematu - mam taką sprawę: Który z wymienionych na początku aparatów tj. K-r z 18-55 lub D3100 z 18-105 (Canon odpada i nie będę tego szerzej uzasadniał ) byście na moim miejscu kupili, przy założeniach że pod żadnym warunkiem nie mogę przekroczyć 2,5 tys.zł, aparat ma służyć do wszelakich rodzinno-wycieczkowych zastosowań tak jak u vol.era, w przyszłości dokupiłoby się najwyżej "N" 35mm f/1.8G lub "P" 35mm f/2.4 (o żadnym Tamronie 17-50 nie ma mowy)
Czytałem gdzieś że w D3100 świruje AF z jasnymi obiektywami, czy to prawda? I jak to jest z AF w K-r i rzekomym FF/BF? Generalnie który ma lepszy, pewniejszy AF z wymienionymi wyżej obiektywami?
(To byłaby moja pierwsza lustrzanka, teraz mam Casio QV-5700)
maput - Pon 24 Sty, 2011
Oba są dobre. Pomacaj i wybierz sam. W codziennych zastosowaniach nie zauważysz i tak różnicy.
FuzBal - Pon 24 Sty, 2011
w pentaxie masz mozliwosc korekcji BF i FF prosto w puszce wiec... nawet jak jakies szklo nie bedzie banglalo jak nalezy to samemu mozesz mu ''pomoc'' w d3100 ratuje tlyko serwis
hijax_pl - Czw 27 Sty, 2011
panlysy napisał/a: | Czytałem gdzieś że w D3100 świruje AF z jasnymi obiektywami, czy to prawda? | Ten D3100 co używam w komplecie z 35/1.8DX działa bez problemu. Z 18-105VR, 70-300VR, 105VR i tamronem 70-200/2.8 też AF nie "świruje"... FuzBal napisał/a: | w pentaxie masz mozliwosc korekcji BF i FF prosto w puszce wiec... nawet jak jakies szklo nie bedzie banglalo jak nalezy to samemu mozesz mu ''pomoc'' | Zapytam krótko - korzystałeś z tej funkcji?
jaad75 - Czw 27 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Zapytam krótko - korzystałeś z tej funkcji? | Ja korzystałem w K100D i w K10D (o K-5 nie wspominając, ale tu jest nieco bardziej zaawansowana)...
hijax_pl - Czw 27 Sty, 2011
jaad75, nie mam wątpliwości, że jak korzystałeś to robiłeś to świadomie.
W moim pytaniu chodziło mi o to, że dla wielu osób to funkcja potrafiąca zdziałać cuda - a później się okazuje, że tu ostrzy lepiej, tam gorzej, przy jednym świetle tak przy innym siak i ostatecznie się ją dezaktywuje, bo z wyłączoną działa lepiej aparat
FuzBal - Czw 27 Sty, 2011
korzystalem w sumie toretycznie mozna by powiedziec... sprawdzilem tylko jak dziala i jak wyglada no ale chodzilo bardziej o to ze w razie potrzzeby taka opcja jest i to bez grzebania w menu serwisowym
dr11 - Czw 27 Sty, 2011
Ja bym wolał tak, niż, jak dotychczas, imbusem stroić
hijax_pl - Pią 28 Sty, 2011
dr11, ale imbusem to nie stroisz AF ale tor optyczny... Przynajmniej tak ja to interpretuje
jaad75 - Pią 28 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | dr11, ale imbusem to nie stroisz AF ale tor optyczny... | Jeśli nawet tor optyczny (w sensie położenie czujnika), to jest to tor optyczny układu AF. To zresztą zawsze wydawało mi się pewniejszym, niż dodawanie software'owego biasu.
komor - Pią 28 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | To zresztą zawsze wydawało mi się pewniejszym, niż dodawanie software'owego biasu. |
Rozwiązanie programowe pozwala zdefiniować osobne wartości dla poszczególnych szkieł, co jest niewątpliwą zaletą, bo pozwala „naprawiać” błędne działanie AF obiektywów a nie tylko puszki.
dr11 - Pią 28 Sty, 2011
hijax_pl, tor optyczny, a jakże! Dokładnie odległość lustra AF do czujnika AF.
Tak, jak to komor napisał, software daje się podpiąć pod szkła, natomiast śrubką jest to ustawienie "globalne"
jaad75 - Pią 28 Sty, 2011
komor, dr11, zarówno w K-r, jak i wszystkich starszych Pentaksach (nie licząc oczywiście K20D, K-7 i K-5), software'owy bias też jest dodawany globalnie. Jedyna różnica polega na tym, że w K-r nie trzeba już w tym celu wchodzić w menu serwisowe, co zresztą jest bardzo mądrym posunięciem ze strony Pentaksa, bo wiedzieli, że użytkownicy tak, czy inaczej beda korzystać z tej funkcji, a wchodzenie tylko w tym celu do menu serwisowego było nie tylko bardziej uciążliwe, ale potencjalnie mogło spowodować przestawienie również jakichś innych istotnych parametrów.
preq - Nie 27 Lut, 2011
Tak z ciekawości, założyciel tematu który model wybrał?
|
|