|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotograficznej prezentacji samochodów.
klinas - Sro 29 Gru, 2010 Temat postu: Obiektyw do fotograficznej prezentacji samochodów. Witam wszystkich fotografów,
poszukuję obiektywu do robienia zdjęć samochodów.
Na chwilę obecną chciałbym zakupić teleobiektyw,
stoję przed wyborem :
CANON L 70-200 F4
CANON L 70-200 F2.8
Chciałbym uzyskać efekt ''mydła'' w tle prezentowanego auta,
wiem ze obiektyw F2.8 zrobił by to na pewno lepiej ale to koszt 3350zl. Za to F4 można kupić już za 2100 zł. To bardzo duża różnica.
Moje pytanie brzmi czy obiektywem F4 uda mi się zamydlić choć trochę tło?
Nie mam gdzie wypróbować tych obiektywów, wiadomo że nikt nie da mi wyjść ze sklepu zrobić zdjęcie auta
Posiadam Canon 500D, na chwilę obecną używam Tamrona 28-75 f2.8 zdjecia robi dobre ale te tło...
Z góry dziekuję za pomoc.
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010
f/4 niczego nie "zamydli", głębia ostrości, przy tej samej skali odwzorowania będzie identyczna jak w obiektywie o krótszej ogniskowej, różnica będzie oczywiście w zawartości tła, ale po pierwsze, zdjęcie będzie wymagało długiego odejścia, by objęć cały pojazd, a po drugie, odległość samochodu od tła też będzie musiała być spora, by było ono rozmyte. Do tego, zdjęcia samochodów z większej odległości wyglądają zdecydowanie mniej ciekawie, niż te ujęte z krótszego dystansu szerokim kątem. Chcesz mieć ładne tło - postaw samochód w ładnym miejscu i dobrze skadruj, a najlepiej zrób mu zdjęcie w ruchu. To naprawdę podstawowa zasada.
klinas - Sro 29 Gru, 2010
Dzięki za szybką odpowiedź,
z tego co piszesz to zmiana mija się z celem,
efekt który chciałem uzyskać to coś na ten styl :
http://moto.allegro.pl/bm...1386130356.html
wiem ze zdjęcia z zewnątrz są robione Canon L 70-200 f2.8
edmun - Sro 29 Gru, 2010
wystarczy nawet 50 1.8
klinas, ok, tylko tam masz po pierwsze f/2.8, a po drugie tło jest dość daleko i stąd taki efekt. Zauważ też, że większa odległość daje Ci bardziej skompresowaną perspektywę - tu akurat to się sprawdza, ale mnie ogólnie podobają się bardziej zdjęcia robione szerokim kątem.
Dziękuje wam za rady,
kolega ma 50 1.8 wypróbuje ją, może będzie to jakieś rozwiązanie.
Co myślicie o tym obiektywie Samyang 14mm f2.8 UMC
http://optyczne.pl/189.11...dsumowanie.html
myślę o nim w kierunku wnętrza auta, będzie to dobre rozwiązanie?
Być może będzie dobry również do zewnątrz auta?
Jeśli tło bedzie daleko, to automatem rozmyjesz je bardziej, ale nie aż tak, jak przy f/2.8. Otwarta 50-tka pozwoli Ci na większe rozmycie, tyle, że moim zdaniem przeceniasz wagę rozmywania tła w tego typu zdjęciach...
Masz tu parę pstryków robionych w podobnym celu:
24mm@f/5.6
18mm@f/5.6
15mm@f/4
12mm@f/4
[ Dodano: Sro 29 Gru, 2010 22:20 ]
klinas napisał/a: | Co myślicie o tym obiektywie Samyang 14mm f2.8 UMC
http://optyczne.pl/189.11...dsumowanie.html
myślę o nim w kierunku wnętrza auta, będzie to dobre rozwiązanie?
Być może będzie dobry również do zewnątrz auta? | Do wnętrz wciąż może być trochę wąsko na APS-C...
Rozumiem o co chodzi,
pstryknełem już parę aut tym moim Tamronem 28-75 i dostawałem pytania w stylu czy auto na zdjęciach bedzię w rzeczywistości tak samo ładne
Chciałem się rozwinąć troszeczkę wiec pomyślałem o innym lepszym szkiełku.
Z szerokiego kąta co byście polecili ?
a raczej co byś polecił Jaad75
Może ten Samyang 14mm
Rozumiem że Samyang za wąski wiec co polecasz?
klinas napisał/a: | Rozumiem że Samyang za wąski wiec co polecasz? | Miałem kłopoty ze zmieszczeniem się we wnętrzach z 12mm na APS-C, więc raczej coś jeszcze szerszego, choć wszystko zależy od kadrów... Do tego czasem przydaje się więcej światła, więc może Tokina 11-16/2.8? Choć z drugiej strony przydałoby się mieć trochę dłuższe szkło, bo 16mm to jednak dość szeroko do "normalnych" ujęć samochodu... No, ale w końcu masz też tego Tamrona...
maput - Czw 30 Gru, 2010
Zawsze można zaszaleć z fisheye'm Samyang 8mm w sam raz by się wtedy zdał. Szczególnie we wnętrzach. Choć na żywo auto będzie nieco inne...
Usjwo - Czw 30 Gru, 2010
Jako kupowacz samochodu, zdecydowanie kupilbym to BMW, a nie VW, patrzac jak sie prezentuje na zdjeciu. A klinas chyba chce zarabiac na samochodach a nie na ich zdjeciach.
maput - Czw 30 Gru, 2010
Ja też... tylko zmniejszyłbym winietę i sprawił żeby śnieg nie był różowy...
Usjwo - Czw 30 Gru, 2010
maput napisał/a: | ... tylko zmniejszyłbym winietę i sprawił żeby śnieg nie był różowy... |
Myslisz ze z potencjalnych nabywcow ktos to zauwazy?
klinas - Czw 30 Gru, 2010
Jaad75 dziękuje za wszystkie porady!
Tokina to koszt 2.5tys zl trochę dużo ale poważnie sie nad tym zastanawiam...
maput - Czw 30 Gru, 2010
Usjwo napisał/a: | maput napisał/a: | ... tylko zmniejszyłbym winietę i sprawił żeby śnieg nie był różowy... |
Myslisz ze z potencjalnych nabywcow ktos to zauwazy? |
Niewielu, ale gdyby to zrobić to przy bezpośrednim porównaniu zdjęć przed i po, te z białym śniegiem podobałyby się bardziej
Usjwo napisał/a: | Jako kupowacz samochodu, zdecydowanie kupilbym to BMW, a nie VW, patrzac jak sie prezentuje na zdjeciu. A klinas chyba chce zarabiac na samochodach a nie na ich zdjeciach. |
Masz racje, ale jakbym zarobił na prezentacji innych aut to chyba nic złego by się nie stało
komor - Czw 30 Gru, 2010
klinas napisał/a: | prezętacji |
klinas, na boga, już tytuł wątku poprawiłem, pierwszy Twój post… teraz znowu…
prezentacja, prezentacja, prezentacja…
B o g d a n - Czw 30 Gru, 2010
Usjwo napisał/a: | Jako kupowacz samochodu, zdecydowanie kupilbym to BMW, a nie VW, patrzac jak sie prezentuje na zdjeciu. |
maput napisał/a: | Ja też... | Dopiszę tylko, że ja też. A dlaczego?
Trzeba wrócić do punktu wyjścia, czyli: klinas napisał/a: | Chciałbym uzyskać efekt ''mydła'' w tle prezentowanego auta, |
klinas, sam zauważyłeś, że zdjęcia zrobione węższym kątem (trochę dłuższa ogniskowa), wyglądają lepiej. Stosując szeroki, czy ultra szeroki kąt do nadwozia, trudniej Ci będzie to uzyskać jeśli nie będziesz miał otworu f/1.4. Ponadto szeroki kąt łapie Ci dużo więcej tła i trudniej wtedy znaleźć odpowiednie, czyste itd. Według mnie nie tędy droga.
Stałka 50mm f/1.8 to też nie to, ale np. Canon EF 100mm f/2 USM już byłby cacy. I nie kosztuje majątku. Możesz też zastosować EF 85mm f/1.8 USM. Obiektywy te dadzą podobny efekt, a nie będziesz musiał odchodzić od samochodu nie wiadomo jak daleko.
Oczywiście do tego potrzebujesz odpowiedniego planu zdjęciowego, w którym wybrane tło będzie ładne i stosunkowo daleko. Po jego rozmyciu będzie efekt, którego oczekujesz.
cygnus - Czw 30 Gru, 2010
Nic z tego nie rozumiem, przecież to całkiem jałowe rozważania.
Trzeba pooglądać dużo zdjęć, poczytać o perspektywie, KAŻDY obiektyw nadaje się do fotografowania samochodów, jeśli zostanie celowo i świadomie użyty.
Zarówno dłuższa ogniskowa się przydaje, jeśli fotografujemy z daleka samochody w ruchu, np. na wyścigach - jest niezastąpiona. Przy statycznych zdjęciach - główną rolę odegra aranżacja sceny, a nie użyta ogniskowa.
Rybiego oka używałem do fotografowania samochodów na wystawie, ale w celu uzyskania przerysowania a nie do wnętrz. Fotografowanie wnętrza auta jakimś super-szerokokątnym obiektywem da raczej karykaturalne efekty. W katalogach samochodowych pokazuje się szczegóły wnętrza a nie panoramiczne wnętrza kabiny.
Przy rozważaniach nad obiektywami całkowicie pominięto ŚWIATŁO. Oświetlenie ma ogromne znaczenie w fotografowaniu samochodów, gra refleksów o odbić w karoserii to potężny środek wyrazu.
Klinas - obawiam się, że jakiegokolwiek cudownego obiektywu użyjesz - małe masz szanse na zrobienie dobrego zdjęcia. A to dlatego, że wierzysz w jakiś cudowny sprzęt, który zapewni znakomite fotografie. Masz przecież obiektyw f:2.8 a pytasz o sprzęt do rozmycia tła. Czego Ci brakuje? Długiej ogniskowej? Krótkiej ogniskowej? Wiedzy!
Życzę powodzenia. Czytaj, oglądaj, porównuj, ucz się - PRZED zakupami.
cygnus napisał/a: | Nic z tego nie rozumiem, przecież to całkiem jałowe rozważania.
Trzeba pooglądać dużo zdjęć, poczytać o perspektywie, KAŻDY obiektyw nadaje się do fotografowania samochodów, jeśli zostanie celowo i świadomie użyty.
Zarówno dłuższa ogniskowa się przydaje, jeśli fotografujemy z daleka samochody w ruchu, np. na wyścigach - jest niezastąpiona. Przy statycznych zdjęciach - główną rolę odegra aranżacja sceny, a nie użyta ogniskowa.
Rybiego oka używałem do fotografowania samochodów na wystawie, ale w celu uzyskania przerysowania a nie do wnętrz. Fotografowanie wnętrza auta jakimś super-szerokokątnym obiektywem da raczej karykaturalne efekty. W katalogach samochodowych pokazuje się szczegóły wnętrza a nie panoramiczne wnętrza kabiny.
Przy rozważaniach nad obiektywami całkowicie pominięto ŚWIATŁO. Oświetlenie ma ogromne znaczenie w fotografowaniu samochodów, gra refleksów o odbić w karoserii to potężny środek wyrazu.
Klinas - obawiam się, że jakiegokolwiek cudownego obiektywu użyjesz - małe masz szanse na zrobienie dobrego zdjęcia. A to dlatego, że wierzysz w jakiś cudowny sprzęt, który zapewni znakomite fotografie. Masz przecież obiektyw f:2.8 a pytasz o sprzęt do rozmycia tła. Czego Ci brakuje? Długiej ogniskowej? Krótkiej ogniskowej? Wiedzy!
Życzę powodzenia. Czytaj, oglądaj, porównuj, ucz się - PRZED zakupami. |
Mam obiektyw 28-75mm jeśli Ty potrafisz rozmyć tło nawet przy f2.8 to jesteś Bogiem...
Brak mi wiedzy dokładnie, dlatego pytam na forum,
moja wiedza teoretyczna jest wystarczająca żeby stwierdzić że 70-200 f2.8 rozmyje tło wystarczająco(widzę to na zdjęciach z linku)
ale Moje pytanie brzmiało czy f4 zrobi to choć troszeczkę bo on kosztuje 2tys zl a nie jak f2.8 3.5tys zl
czy potrafię zrobić dobre zdjęcie,nie wiem oceńcie....
to przykładowa aukcja :
http://moto.allegro.pl/ve...1365919707.html
http://moto.allegro.pl/bm...1372884550.html
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010
cygnus napisał/a: | KAŻDY obiektyw nadaje się do fotografowania samochodów, jeśli zostanie celowo i świadomie użyty.
Przy rozważaniach nad obiektywami całkowicie pominięto ŚWIATŁO. Oświetlenie ma ogromne znaczenie w fotografowaniu samochodów, gra refleksów o odbić w karoserii to potężny środek wyrazu. | Trudno sie z tym nie zgodzić...
klinas napisał/a: | Mam obiektyw 28-75mm jeśli Ty potrafisz rozmyć tło nawet przy f2.8 to jesteś Bogiem... | W zupełności wystarczy do rozmycia tła, jeśli odpowiednio ustawisz scenę (czyt. tło będzie od samochodu wyraźnie dalej niż Ty), ale wciąż Ci powtarzam - przeceniasz ten środek wyrazu. Moim zdaniem dużo ważniejszym jest by nie spłaszczać samochodu jak ma to miejsce przy zdjęciach zrobionych teleobiektywem.
klinas napisał/a: | czy potrafię zrobić dobre zdjęcie,nie wiem oceńcie....
to przykładowa aukcja : | Podstawowym problemem jest tu tło i światło. Przy takiej aranżacji sceny, ani 70-200/2.8, ani 50/1.8, ani nawet 100/2 nic nie pomoże - poszukaj lepszego pleneru, odstaw go dalej od tła, poczekaj na odpowiednie światło lub oświetl...
pitras - Pią 31 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | Podstawowym problemem jest tu tło i światło. |
Nawet ja, jako laik to widzę, srebrne auto na tle srebrnych prążkowanych paneli metalowych, moim zdaniem gdzieś się zgubiło....
maput - Pią 31 Gru, 2010
Niech se panele srebrne będą, może z tego fajne tło być. ale odstawić od nich auto o jakieś 10 metrów.
Sajgon - Pią 31 Gru, 2010
BMW coś nie ostre
jaad75 - Pią 31 Gru, 2010
maput napisał/a: | Niech se panele srebrne będą, może z tego fajne tło być. ale odstawić od nich auto o jakieś 10 metrów. | Srebrny samochód na srebrnym tle, tyle, że bardziej rozmytym? Kiepski pomysł IMHO... No chyba, żeby tam rzucić jakiś kolor zażelowanym flashem... Problem w tym, że jak będzie za bardzo reklamowo/katalogowo, to zaraz zaczną się pytania, czy to napewno ten samochód na zdjęciu itd... Przeszedłem już raz przez to - najlepiej jak jest bez fajerwerków...
maczetka - Pon 03 Sty, 2011
A czy nie macie wrazenia, ze ta beemka na allegro to chyba nie przez obiektyw fajnie wyglada tylko przez obrobke? Wiec moze nie kwestia szkla tylko znalezienia dobrych presetow w lightroomie
belkot77 - Pon 03 Sty, 2011
Robie troche zdjec samochodow i motocykli. Szczegolnie czesto na sprzedaz. Dla mnie podstawowym obiektywem jest Canon 85 1.8. Nie jest drogi a daje mala GO. Wada to taka ze trzeba dosc daleko odejsc od auta aby je objac cale. Co do wnetrza to uzywalem 24-70 i na pelnej klatce bylo wystarczajaco szeroko. Jak sprzedalem 5D to 24-70 zamienilem na 10-22 canona (kupilem go do rigshota) i tym teraz robie zdjecia w srodku oraz pare kadrow z zewnatrz. Mysle ze 14 mm spokojnie ci starczy.
70-200 to super obiektyw. Rowniez go posiadam ale do zdjec w ruchu. Idealny do tego. Probowalem nim robic zdjecia statyczne ale 85 jest lepsza.
klinas - Wto 04 Sty, 2011
Witam po przerwie sylwestrowej
Bardzo dziękuje za pomoc!
Wszystkie rady biorę pod uwagę i z tego co widzę to sposobów jest tyle ile fotografów.
Rozmyślam teraz nad 85 f1.8 jak i 100 f2.0 ponieważ już co najmniej dwie osoby je polecają.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
Szukając 85 f1.8 na allegro spotkałem Samyang 85 f1.4 co myślicie o tym obiektywie?
Sunders - Wto 04 Sty, 2011
klinas napisał/a: | Szukając 85 f1.8 na allegro spotkałem Samyang 85 f1.4 co myślicie o tym obiektywie? |
To dobry obiektyw manualny. Jeśli nie przeszkadza Ci konieczność ostrzenia ręcznego, to warty uwagi. Posiada go m.in. komor, więc możesz go zapytać o praktyczne wrażenia
edmun - Wto 04 Sty, 2011
praktyczne wrażenia.... trzeba być dobrym w MF... nie wybitnie dobrym, ale przynajmniej dobrym. Jeśli zdjęcia w zaciemnionym pomieszczeniu to niestety bez dobrego wizjera, nie zobaczymy czy trafiamy z focusem. Ogólnie obiektyw wyjątkowo przyjemny. Przez właśnie ten obiektyw nie wiem czy nie uzbieram na kolejnego Samyanga
komor - Sro 05 Sty, 2011
Przy zdjęciach samochodów problemy z manualną naturą Samyanga 85/1.4 nie mają znaczenia. Bo statyw i tak chyba będzie w użytku (?), ostrzyć można precyzyjnie przy pomocy Live View, obiekt fotografowany nie ucieka a w grę i tak wchodzą raczej wyższe przysłony niż pełna dziura czy f/2. Ale nie wiem czy mogę polecić to szkiełko do takiej roboty, bo – przynajmniej latem – na zdjęciach samochodowych może zdarzyć się sporo odblasków i miejsc bardzo kontrastowych, a w nich Samyang lubi czasem pokazać purpurki. Co prawda Canon 85/1.8 też do mistrzów pod tym względem zdaje się nie należy, więc sam już nie wiem.
W każdym razie zalety Samyanga i powody dla których się na niego zdecydowałem – raczej mają się nijak do fotografii samochodów. No chyba, że rzeczywiście bez zbytniego spłaszczenie teleobiektywem zechcesz, klinas, robić nim fotki na f/2. Jest wtedy naprawdę ostry, a tło ładnie się rozmyje (jak odpowiednio ustawisz auto, zgodnie z poradami z tego wątku).
belkot77 - Sro 05 Sty, 2011
Roznica w cenie miedzy samyangiem a canonem chyba nie jest taka duza? Moim zdaniem warto kupic 85 canona. Przynajmniej mozesz go uzywac takze do innych celow np do obiektow poruszajacych sie (choc w tym przypadku 70-200 jest lepszy).
edmun - Sro 05 Sty, 2011
samyang to wciąż około 1000 zł co nie ? canon raczej o wiele drożej z takim światłem
Canona (1.8) kupisz za 1400 zl. Uzywane troche taniej. Ja nim robie zdjecia i obiektyw jest bardzo dobry. Juz od przeslony 2.5 masz ostre obrazy i mala go
komor - Sro 05 Sty, 2011
belkot77, a jak z purpurą na odblaskach? Też pojawia się?
Nie zauwazylem. Jak wroce do domu to wkleje pare zdjec zebyscie zobaczyli co i jak.
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 11:08 ]
I jeszcze jedno. Bardzo czesto uzywam z nim polara do fotografi samochodow
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
belkot77 napisał/a: | I jeszcze jedno. Bardzo czesto uzywam z nim polara do fotografi samochodow | Serio? A ja właśnie wolę jak są odbicia... Chociaż fakt faktem, polar nie wygasza wszystkich, więc tak czy inaczej coś zostaje...
jaad75 napisał/a: | Serio? A ja właśnie wolę jak są odbicia... Chociaż fakt faktem, polar nie wygasza wszystkich, więc tak czy inaczej coś zostaje... |
Polar fajnie usuwa odbicia z szyb...
Nie zawsze uzywam. Szczegolnie przy 50D przestalem bo wprowadzal niebieska poswiate na zdjeciu. Co dziwne przy 5D tego nie bylo....
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 17:50 ]
Zdjecia zrobione obiektywem 85 mm 1.8. Jakby kogos interesowalo
Wojteo - Pią 07 Sty, 2011
Witam.
Ja jeszcze tylko dodam, że polar w połączeniu z plastikowymi reflektorami pojazdów czasami daje taki efekt:
i to niezależnie od obr/min jakie nim wykonujemy
Ps. Zdjęcia robione 35/1,8 lekko skręcone + 1 lampka.
jaad75 - Pią 07 Sty, 2011
No i to ostatnie zdecydowanie najbardziej mi się podoba. Tak jak mówię, lepiej wychodzi ciut szerszy kąt i krótszy dystans.
Wojteo - Pią 07 Sty, 2011
I czasami warto zdjąć polara
|
|