forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc, nikon czy sony?

tomis16 - Sro 29 Gru, 2010
Temat postu: Pomoc, nikon czy sony?
Witam, Chciałbym kupić nowy aparat, lecz mam problem, nie wiem jakie mam wybrać :( , chciałbym mieć bardzo dobrą zalety, mam taki wybór:
-Nikon D5000;
-Nikon D3100;
-Sony Alfa 33lub 55;
-Lub jaki polecacie najlepiej aparat.
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże ;] Pozdrawiam.

Wujek_Pstrykacz - Sro 29 Gru, 2010

To teraz bardzo ważny wybór, wybór pomiędzy lustrzankami, a prawie lustrzankami :wink:
A tak poważnie, przez ostatnie pare dni podobne tematy sa wałkowane prawie na okrągło, więc warto trochę tematów podobnych na tym forum poczytać :grin:
Ja bym wybrał Nikona, jako system, jest znacznie bardziej rozwinięty.
Te Alfy jednak są inne, inne niż tradycyjne lustrzanki :razz:

MM - Sro 29 Gru, 2010

Chcesz kupić aparat po to, żeby leżał na półce? Do tego jeszcze obiektyw by się jakiś przydał. Jak zestaw dobry to obiektyw jest często droższy od aparatu. Tutaj nie jest prosto.
Pytanie pierwsze - ile masz kasy.
Pytanie drugie - co chesz najbardziej fotografować.
Pytanie trzecie - co już potrafisz, co masz lub miałeś.
GADAJ! :razz:

RB - Sro 29 Gru, 2010
Temat postu: Re: Pomoc, nikon czy sony?
tomis16 zadałeś tak oryginalne pytanie, że... weź chłopie poczytaj parę wątków grudniowych na właściwie ten sam temat.
No chyba, że Koledzy zaczną dla odmiany szanownemu tomisowi inaczej doradzać, tak dla jaj i kozackiej fantazji...

No che fotografować krajobrazy i do zdjęć osoby, np. rodzina, wycieczka itd. kasa jak na razie 2800zl, aparat miałem Olympus x-43 wiec to będzie mój pierwszy raz lustrzanka, ale kiedyś się bawiłem aparatem sony alfa 100.

No to bierz chłopie drogi Nikosia d3100 z 18-105 i foć tą rodzinę na wycieczkach :razz:
MM - Sro 29 Gru, 2010
Temat postu: Re: Pomoc, nikon czy sony?
RB napisał/a:

No chyba, że Koledzy zaczną dla odmiany szanownemu tomisowi inaczej doradzać, tak dla jaj i kozackiej fantazji...

Mam dzisiaj nastrój na robienie sobie jaj, ale skoro tutaj taka kasa wchodzi w grę to trzeba być poważnym.

Jak zdjęcia osób i wycieczki to by się jakaś troszkę dłuższa ogniskowa przydała.
Nie znam dokładnie cen, ale fajnym i stworzonym dla początkujących aparatem jest nowy Nikon D3100 a bardzo dobrym za małe pieniądze obiektywem ze sporą krotnością zooma jest Nikkor 18-105 VR. Zobacz sobie ile to kosztuje. Jak dasz radę to polecam.

Nikon d3100 z obiektywem Nikkor 18-105 VR kosztuje ok.3tys. i może myślę że warto...
MM - Sro 29 Gru, 2010

tomis16 napisał/a:
Nikon d3100 z obiektywem Nikkor 18-105 VR kosztuje ok.3tys. i może myślę że warto...

Aż tyle? Coś mi się zdaje, że jak dobrze w necie poszukasz, zadzwonisz i ponegocjujesz to kupisz taniej.

hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010

3tys???? A gdzie AŻ tyle?
MM - Sro 29 Gru, 2010

Ja teraz poszukałem i w sklepie mojego kumpla znalazłem za 2550 taki zestawik
RB - Sro 29 Gru, 2010

tomis16 napisał/a:

To postęp.
Warto. Tyle, ze zapłacisz jeszcze za:
kartę pamięci
jakiś poręczny worek z rzemykiem coby jakoś to transportować
filtr polaryzacyjny (slim!)

na tej cenie sklepowej juz na samym starcie się nie kończy.

Cola - Sro 29 Gru, 2010

@tomis16
powiem Ci jak to u mnie wyglądało :

poczytałem to forum wzdłuż i wszerz i co mi utkwiło jak chłopaki radzili (to się najczęściej pojawiało)

1) podejdź sobie do sklepu i potrzymaj jedną i drugą puszkę, bo ergonomia i wygoda jest ważna (mnie np zdawało sie ze ten d3100 wypadnie zaraz z ręki - za to mojej żonie leżał idealnie)

pojawiało sie jeszcze coś takiego :

2) puszka jest mniej ważna, za to ważne co do tego przykręcisz (chodziło o obiektyw)

i tak wybierałem w swoim budżecie :)

PS na obiektyw zbieram :D

MM - Sro 29 Gru, 2010

Za 3 koła kupi spokojnie z kartą z 8 GB, torbą foto i tym polarkiem. Na luzie wielkim.
Jeszcze na flaszkę wystarczy coby ten zakup opić :mrgreen:

RB - Sro 29 Gru, 2010

MM napisał/a:
Za 3 koła kupi spokojnie z kartą z 8 GB, torbą foto i tym polarkiem. Na luzie wielkim.
Jeszcze na flaszkę wystarczy coby ten zakup opić :mrgreen:

A za 3 koła to tak. Byle wiedział, ze musi/powinien jeszcze cus kupic co nie jest wliczone w cenę.

Nikkor 18-105 VR czy ma autofocus??? Wybaczcie, ale nie znam się za bardzo na aparatach.

No pewnie, że ma. I to nawet taki bezgłośny. Nie brzęczy :razz:

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :) bardzo mi się przydały wasze informację, pozdrawiam tomis16. :wink: :wink: :wink: Temat do zamknięcia.