|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - error 99 w Canon 30D
ziirek - Wto 21 Sie, 2007 Temat postu: error 99 w Canon 30D Witam
Mam problem z wykorzystaniem obiektywu Sigma 70-210 1:4-5,6 UC-II (od Canona analogowego) w Canonie 30D. Po zrobieniu kilku/kilkunastu zdjęć wyświetla się komunikat ERROR 99. Czy ktoś próbował przebrnąć przez taki temat i czy muszę pożegnać się jednak z tym obiektywem?
Jeżeli tak to jaki w zamian teleobiektyw w sensownym mariażu cena/jakość? Podstawowy obiektyw jaki mam to Canon EF-S 17-85 1:4-5,6 IS USM.
Będę wdzięczny za opinię.
Pozdrawiam IZ
goltar - Wto 21 Sie, 2007
ziirek napisał/a: | Mam problem z wykorzystaniem obiektywu Sigma 70-210 1:4-5,6 UC-II (od Canona analogowego) w Canonie 30D. Po zrobieniu kilku/kilkunastu zdjęć wyświetla się komunikat ERROR 99. |
Ponoć na error 99 (w przypadku obiektywów) pomaga oczyszczenie styków połączenia obiektyw/body. Inną przyczyną może być uszkodzenie obiektywu .
ziirek napisał/a: | Jeżeli tak to jaki w zamian teleobiektyw w sensownym mariażu cena/jakość? |
Idealny zamiennik to Canon 70-200 L f/4 USM ale nie wiem czy to dla Ciebie "idealna" cena ? Trochę tańszą alternatywą może być Canon 70-300 mm f/4-5.6 IS USM.
MM - Wto 21 Sie, 2007
Stara obiektyw Sigmy plus nowy korpus Canona to mogą być takie właśnie problemy. Jeżeli czyszczenie styków nie pomoże (a może nie pomóc) to zostaje tylko pytanie do serwisu Sigmy i ewentualna modyfikacja (być może softowa, generalnie elektroniczna) w sam obiektyw. Nowe Canony często nie czytają starych szkieł Sigmy.
|
|