forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Wasza opinia na temat oświetlenia

wojo2010 - Sro 29 Gru, 2010
Temat postu: Wasza opinia na temat oświetlenia
Witam

Fotografuje towar do internetu, przekrój wielkości duzy od małych 10 cm do dużych 1,5 m - 2 m

większe fotografuje na tłach z użyciem tego sprzętu
http://allegro.pl/zestaw-...1387227173.html
+
http://allegro.pl/studyjn...1382389320.html
i jedna stojąca blenda

przy mniejszych przedmiotach używam stołu bezcieniowego i tak jak wyżej lamp i dodatkowo od dołu doświetlam tymi samymi lampami bez softboxów tylko skierowane w dół
http://allegro.pl/studyjn...1382389320.html

główne rozdzielczości to 800px

czasami używam 1600px

Nie jestem żaden zawodowiec nie świadczę usług tylko na własne potrzeby a chwiałbym znać wasze zdanie na temat takich lamp.

Czy takie coś w zupełności wystarczy ?
Ze zdjęć na stole jestem zadowolony bo łącznie w użyciu jest 5 lamp
Gdy używam tła to wtedy używam tylko 3 lampy.

Co jest lepszym rozwiązaniem softbox z podwójnym dyfuzorem czy parasolka ?

jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

Uzywasz tego sprzętu i pytasz na forum o opinie na jego temat? Sam nie wiesz, czy Ci wystarcza?
Jak dla mnie, jego główne wady, to niewielka energia i długi czas błysku, mały zakres regulacji, słabe piloty i niestandardowe mocowanie, ale te wady niekoniecznie bedą istotne dla Ciebie...
wojo2010 napisał/a:
Zależy do czego - softbox daje większą kontrolę nad światłem, ale też większe straty we wnetrzu i na dyfuzorze, parasolki są efektywniejsze, ale świecą szerzej i trudno kontrolować tzw. spill, czyli oświetlanie wszystkiego wokół. Zupełnie inne jest też odbicie obydwu modyfikatorów w błyszczących przedmiotach...
wojo2010 - Sro 29 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Uzywasz tego sprzętu i pytasz na forum o opinie na jego temat? Sam nie wiesz, czy Ci wystarcza?
Jak dla mnie, jego główne wady, to niewielka energia i długi czas błysku, mały zakres regulacji, słabe piloty i niestandardowe mocowanie, ale te wady niekoniecznie bedą istotne dla Ciebie...

A jaka energia i czas błysku jest odpowiedni ?

wojo2010 napisał/a:
Zależy do czego - softbox daje większą kontrolę nad światłem, ale też większe straty we wnetrzu i na dyfuzorze, parasolki są efektywniejsze, ale świecą szerzej i trudno kontrolować tzw. spill, czyli oświetlanie wszystkiego wokół. Zupełnie inne jest też odbicie obydwu modyfikatorów w błyszczących przedmiotach...

Czyli parasoli lepiej mi doświetlą obiekt !
A co lepsze do metalicznych przedmiotów aby było jak najmniej odblasków ?

jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

wojo2010 napisał/a:
A co lepsze do metalicznych przedmiotów aby było jak najmniej odblasków ?
Zalezy jak dużych... Namiot, softobox, scrim jim... Generalnie chodzi o to, żeby to, co się odbija było większe od fotografowanego przedmiotu...