forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka lustrzanka dla początkującej osoby??

Paulina14 - Czw 30 Gru, 2010
Temat postu: Jaka lustrzanka dla początkującej osoby??
Mam 14 lat i już od dawna zastanawiałam się nad kupnem aparatu. (Jeszcze nigdy nie miałam lustrzanki.) Nie wiem co mam kupić przeglądałam różne fora i radziłam się kolegi(który się trochę na tym zna). Wybrałam Nikon d5000 18-105vr ale po przeczytaniu różnych forum znalazłam też Nikon d90 i już nie wiem która lustrzanka byłaby lepsza. Podkreślam że jeszcze nigdy nie korzystałam z lustrzanek i średnio się na tym znam, ale od dawna mnie to ciągnęło i nie wiem co kupić.

Mam na dzieje że mi pomożecie. Czekam też na propozycje innych rodzaji lustrzanek.
Pozdrawiam. :mrgreen:

MM - Czw 30 Gru, 2010

Lepszą lustrzanką jest D90. Bardziej perspektywiczną i zaawansowaną. choć jest starsza i nie ma "kręconego" wyświetlacza.
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010

Z tych dwóch D90 jest zdecydowanie lepszym sprzętem do robienia zdjęć.

Cytat:
Z tych dwóch D90 jest zdecydowanie lepszym sprzętem do robienia zdjęć.

A jeśli chodzi o inne aparaty??

Paulina14 napisał/a:
A jeśli chodzi o inne aparaty??
Wybór jest ogromny, ale D90 jest jedną z najlepszych opcji w przystępnej cenie. Kupuj, póki jeszcze jest dostępny i póki jeszcze nie zarzucono cię kilkunastoma innymi, niekoniecznie lepszymi, wariantami... :razz:
MM - Czw 30 Gru, 2010

Nie wiemy ile masz pieniędzy do wydania. Jeszcze lepszym korpusem będzie Canon 50D, ale jest też pareset złotych droższy. Do niego można na początek dokupić 18-135 IS lub nawet 17-85 IS USM. Wszystko to jednak ociera się już o granicę 4000 zlotych.

MM napisał/a:
Jeszcze lepszym korpusem będzie Canon 50D, ale jest też pareset złotych droższy.
Dla Ciebie. Dla mnie będzie wyraźnie gorszym. Nie wiadomo, jakim będzie dla Pauliny... :smile:

Do wydania mam jakieś 3tys.

Czytałam też, że d90 jest cieżki?? A ja w końcu jestem dziewczyną i nie wiem czy będzie praktyczny??

Paulina14 napisał/a:
Do wydania mam jakieś 3tys.
Na korpus, czy na całość?

Na całość.
MM - Czw 30 Gru, 2010

Jak trzy tysiące na WSZYSTKO to kup sobie D3100 plus Nikkora 18-105 VR plus filtr polaryzacyjny, torbę foto, kartę pamięci i statyw. Im więcej uzbierasz pieniędzy tym lepszy kupuj korpus Nikona. Najpierw niech to będzie D5000 choć ja już bym się bardziej zasadzał na D90.
kozidron - Czw 30 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
MM napisał/a:
Jeszcze lepszym korpusem będzie Canon 50D, ale jest też pareset złotych droższy.
Dla Ciebie. Dla mnie będzie wyraźnie gorszym.

jaad75, chyba zaczynasz się nudzić na forumie :razz: :wink:

Paulina14 napisał/a:
Czytałam też, że d90 jest cieżki?? A ja w końcu jestem dziewczyną i nie wiem czy będzie praktyczny??

to czy jest ciężki jest kwestią względną, wagę w specyfikacji masz podaną, pytanie ile to dla ciebie jest dużo i od jakiej masy zaczyna się to robić dla Ciebie niepraktyczne. Dla mnie np. ten korpus jest lekki nie to co solidniej zbudowany 50D :wink:

Paulina14 napisał/a:
Mamy tu taką jedną słabowitą, która taką tezę lansuje... :razz: To jest lekki plastikowy, korpus, a do tego na tyle wygodnie wyprofilowany i dobrze wykonany, że raczej ewenementem są ludzie, którym nie leży w ręce, ale oczywiście najlepiej przetestuj sama...
Paulina14 napisał/a:
Na całość.
Trochę mało niestety - będziesz musiała pójść na kompromis, albo dozbierać...

[ Dodano: Czw 30 Gru, 2010 22:03 ]
kozidron napisał/a:
Pisałem już sporo razy dlaczego uważam 50D za gorszy korpus i tezę tę podtrzymuję.
Sunders - Czw 30 Gru, 2010

MM napisał/a:
kup sobie D3100 plus Nikkora 18-105 VR

Wolałbym canona 500d+canona 18-135IS:
http://www.euro.com.pl/lu...html?from=ceneo
lub
canona 500d+canon 18-55IS+canon 55-250IS
http://www.redcoon.pl/ind...5/refId/ceneo/:

jaad75 napisał/a:
kozidron napisał/a:
Pisałem już sporo razy dlaczego uważam 50D za gorszy korpus i tezę tę podtrzymuję.

a ja nie pisałem ani razu i lepszość tą widzę tylko w układzie jako "trzepaczka" + lampki a do fotografii reportażowej, koncertowej bez lamp wolałbym 50D - zdecydowanie :razz: zdanie swoje opieram o własne obcowanie ze sprzętem a nie pędzlowanie Raw-a w cieniach, których nie wyłapiesz na A4 :razz:

[ Dodano: Czw 30 Gru, 2010 22:10 ]
Sunders napisał/a:
Wolałbym canona 500d+canona 18-135IS:
http://www.euro.com.pl/lu...html?from=ceneo
lub
canona 500d+canon 18-55IS+canon 55-250IShttp://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B194523/cid/10015/refId/ceneo/:

matko z córką, Paulina14, zamiast propozycji Sunders'a kup sobie zestaw marzeń - D90+18-105VR -dołożyć warto

MM - Czw 30 Gru, 2010

Mając dzisiejszą wiedzą o fotografowaniu to bardzo kusiłoby mnie coś takiego .
Potem bym tylko rodzicom dziurę wiercił w brzuchu o te wszystkie potrzebne akcesoria - w końcu mieliby z głowy myślenie co kupić na urodziny, imieniny, dzień dziecka, wigilię... no bo ta torebeczka, filterek, statywik, inny obiektywik, parasoleczka, lampeczka.... :lol: :mrgreen:

MM napisał/a:
bardzo kusiłoby mnie coś takiego .
Też polecałbym zacząć przygodę z fotografią od czegoś takiego - sama przyjemność.

MM napisał/a:
Mając dzisiejszą wiedzą o fotografowaniu to bardzo kusiłoby mnie coś takiego .

jak już w fotoaparacikach jest taka sama cena jak w cyfrowych to znaczy, ze tam jest drogo :zalamany: , nawet w fotojokerze jest taniej :razz: ale zestaw całkiem, całkiem.

MM - Czw 30 Gru, 2010

kozidron napisał/a:

jak już w fotoaparacikach jest taka sama cena jak w cyfrowych to znaczy, ze tam jest drogo :zalamany: , nawet w fotojokerze jest taniej :razz: ale zestaw całkiem, całkiem.

To nie wątek o cenach. Znam te zależności bardziej od Ciebie. Fotojoker to oddzielna para kaloszy. Np. takie 7D oni sprzedają w cenie po jakiej sklepy pro mogą to kupić w Canon Polska (czywiście po opłaceniu kosztów). Zdziwiony?

ov_Darkness - Pią 31 Gru, 2010

D90 +18-105 do nieambitnej fotografii (lub sportu lub jeśli nie wiesz, co chcesz fotografować)
Do ludzi, czyli street, portret jakieś bardziej ambitne kombinacje, to D90+ 35/1.8 lub 50/1.8.
Ja bym wybrał, posiadając wiedzę, której nie miałem dwa lata temu, ten sam korpus, ale inne obiektywy, w tym własnie oba powyższe i 85/1.8, bo ja sobie ustawiłem limit 2tys wyżej.

Czy kupisz d90 z 18-105, czy z 50/1.8, czy tez 35/1.8 nie będziesz żałować. A dokupienie każdego z tych obiektywów (używanych) to 400-700PLN - da się uzbierać :)

Reasumując, co nie kupisz, będzie dobrze i wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek, albo stałki do zuma i tak ;P

jaad75 - Pią 31 Gru, 2010

ov_Darkness napisał/a:
wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek
Serio?... :razz:
Sunders - Pią 31 Gru, 2010

MM napisał/a:
kusiłoby mnie coś takiego

Rzeczywiście kusząca opcja pod warunkiem, że Paulina 14 bierze pod uwagę dalsze nakłady na rozszerzanie szklarni.
ov_Darkness napisał/a:
wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek, albo stałki do zuma i tak ;P

A czemu nie zooma do zooma lub stałkę do stałki :???: :smile:

fis - Pią 31 Gru, 2010

Paulina poprzymierzaj sobie aparaty do ręki w sklepie żeby nie okazało się, że nawet stabilizacja nie pomoże :)
ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011

jaad75: Serio. Nie do każdego typu fotografii da się podejść ze stałką. Albo inaczej: da się, ale zum jest o niebo wygodniejszy.
Przytoczę tylko trzy przykłady:
1. spacery. Raz portrecik, dwa wiewiórek, trzy widoczek. I nie nadążysz z przykręcaniem stałek. a jak nadążysz, to w końcu upuścisz. a na pewno stracisz parę fajnych strząłów, bo mocowałeś się z aparatem.
Preferowane szkło: 18-105, albo nawet 18-200. Stabilizowane i z HSM. Czyli spacerzoom nie bez powodu się tak nazywa.

2. impreza w klubie:
Tutaj dresy dwa baunsują, tam się pijane laski całują, sytuacja analogiczna do powyższej, z tym, że w klubie dodatkowo występuje zagrożenie w postaci piwa, które ktoś Ci może wylać na sprzęt, możesz zostać potrącony, nadepnięty itp. Ogólnie hardkor, ale fajne motywy wychodzą i lubię ten typ fotografii.
preferowane szkło: 17-55/2.8. bo szczelny i pancerny. Ale o AF-S 18-85/1.8 bym isę nie obraził! (tu wielka przewaga stałek:nawet jeśli dysponujecie ISO6400 czystym, to strasznie się przydaje każda kropla światła. ja działam z fleszem, więc zazwyczaj mam F/9 (bo AF nie wyrabia i jadę na manualnym) 1/4-1/5s (bo mi daje odpowiednią ilosć zastanego i fajne rozmycie ruchu. Kompensacja gdzieś z -2.7EV i błysk różnie, ale zawsze na druga kurtynę. Flesza odbijam od ścian/ sufitów i rozpraszam.

To parę próbek z sylwestra. Zero jakiejkolwiek obróbki, poza zmniejszeniem i wystrzeniem.

3. dzieciarnia - bo trzeba nadążyć. i tutaj nie od parady znów byłby jasny, zum z szybkim AF, np. 17-55/2.8, ale budżetowo 18-105 da radę.

Jak mi nic nie spiernicza sprzed obiektywu, to wolę stałki. Dzisiaj się bawiłem 35DX na D700.... Och. Jeszcze mam mokro. Mało dziada nie kupiłem.

Sunders:
Ważne żeby się zdeycydować i zacząć focić. Później to już wedle własnych preferencji.
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka, czy vintage Nikona.
Dlaczego? Bo kocham zabawę z MF, lubię stałki, chcę wrócić do analoga, ale jednoczesnie zdajęsobie sprawę z tego, że kręcą mnie tez takie odmiany fotografii (reportaż, czy przyroda), gdzie zumy są o wiele bardziej wygodne.

Powyższa szklarnia to moja docelowa. Jeśli pójdęw MF, to odpuszczę szkła stałoogniskwe poza 35 i 50/1.8. Jeśli chodzi o korpusy, to FM2n i FX następnej generacji, albo D3s ,jeśl istanieje do ~5k :D
Do tego 3-5 SB-900 i byłbym szczęsliwym człekiem :D
Jak na razie prawie 2 lata się opędzam sprzętem z podpisu, wiem już dokładnie czego mi brakuje. (na razie kasa boli, ale coraz mniej)

Sunders - Pon 03 Sty, 2011

ov_Darkness napisał/a:
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka, czy vintage Nikona.

ov_Darkness napisał/a:
Do tego 3-5 SB-900 i byłbym szczęsliwym człekiem

ov_Darkness, mniej więcej o to mi chodziło-podaj jeszcze tylko Paulinie 14 jaki orientacyjnie masz budżet na takie zakupy i wszystko będzie dla niej jasne :smile:

PiotrOs - Pon 03 Sty, 2011

Paulina 14, ja tradycyjnie podam rade klasyczna- D90 + 18-105. Nie dlatego, ze taki zestaw daje producent i w ten sposob doradzic najprosciej. Aparat da Ci satysfakcje na dlugo, szkielko zas jest niezle i dobre zdjecia zrobisz. A przy okazji wybadasz co lubisz najbardziej fotografowac, jakie ogniskowe Ci pasuja, i jak MM podpowiedzial- rodzice nie beda mieli problemow z prezentami dla Ciebie, bo bedziesz juz wiedziec, jaka stalka Ci pasuje najbardziej :mrgreen:
ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011

Sunders: nie mam budżetu na to, to jest zestaw MARZEŃ :)
Ale fakt, uczciwie trzeba napisac, że to 10-15 tys. (a jakby polecieć po całości, to i do 30-40tys. nie bedzie trudno dobić)

Całkowicie popieram pomysł kupna D90+18-105.

jaad75 - Pon 03 Sty, 2011

Cytat:
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka,
W mojej torbie są same stałki w zakresie 31-200 i dwa zoomy - fisheye i UWA. Nie czuję najmniejszej potrzeby posiadania jakigokolwiek zooma w zakresie pokrywanym przez stałki.
komor - Pon 03 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie czuję najmniejszej potrzeby posiadania jakigokolwiek zooma w zakresie pokrywanym przez stałki

Ale pewnie wynika to z rodzaju uprawianej przez Ciebie fotografii. U mnie ostatnio też słoiki 17-70 czy 70-200 to głównie się kurzą, ale nie zamierzam ich sprzedawać. :)

komor napisał/a:
Ale pewnie wynika to z rodzaju uprawianej przez Ciebie fotografii.
Pewnie tak, ale napisałem to w związku z dość śmiałym stwierdzeniem, że:
ov_Darkness napisał/a:
i wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek
Otóż nie, nie dokupię... :smile:
Sunders - Pon 03 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Ale pewnie wynika to z rodzaju uprawianej przez Ciebie fotografii.
Pewnie tak, ale napisałem to w związku z dość śmiałym stwierdzeniem, że:
ov_Darkness napisał/a:
i wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek
Otóż nie, nie dokupię... :smile:

Pewnie wynika to też z tego, że do pentaxa nie robią dobrych zoomów w innych zakresach ogniskowych :?: :smile:

Sunders napisał/a:
Pewnie wynika to też z tego, że do pentaxa nie robią dobrych zoomów w innych zakresach ogniskowych :?: :smile:
Ależ robili i nadal robią, ale kompletnie nie czuję potrzeby ich używania. Jeśli przez kilka lat używasz niemal wyłącznie stałek, to downgrade do zoomów jakoś ciężko przełknąć. Takie głupie wrażenie robienia zdjęć na "pół gwizdka", nawet jeśli robisz coś na przysłonach, na których różnica zoom-stałka jest nie do wychwycenia.
ov_Darkness - Wto 04 Sty, 2011

jaad75: jeśli nie wychodził bym poza studio, czy w pełni kontrolowany plener, też bym nie widział potrzeby posiadania zooma.
Dopóki Ci obiekt zdjęcia nie spier..., nie potrzebujesz zuma.

jaad75 - Wto 04 Sty, 2011

Wychodzę. I nadal nie czuję takiej potrzeby.
ov_Darkness - Wto 04 Sty, 2011

To inaczej spróbuję:

Albo jesteś tyle *dziesiąt razy lepszym fotografem ode mnie, że Ci nigdy nie zabraknie miejsca i czasu, żeby odejść/podejść bo się gwałtownie zmienia odległość fotografowanego obiektu od Ciebie, albo robimy zdjęcia w tak różnych sytuacjach, ze nasze potrzeby się mocno rozmijają.
Grunt, że obaj je znamy: Ty potrzebujesz tylko stałek, ja stałek i zumów.
Początkujący fotograf nie zna swoich potrzeb, więc będzie musiał sprawdzić, czy bardziej mu leżą zumy czy stałki.
I o to mi chodziło.