forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 50d opcje

panmarecq - Pią 31 Gru, 2010
Temat postu: Canon 50d opcje
Witam. Stałem się wreszcie posiadaczem Canona 50D :)
I chciałbym wykorzystać go jak najlepiej. Jakie funkcje są przydatne a jakie warto wyłączyć? Czy wyostrzanie i odszumianie lepiej włączyć w puszce czy zrobić to za pomocą programu? A jak nastawiam tryb C1 to wszystkie ustawienia są zapamiętane tylko przysłona i czas naświetlania się zmienia...znaczy jak kręcę to przysłona się zmienia jednak jak "wyceluję w inne miejsce to od razu mi się zmienia.

To chyba tyle Szczęśliwego nowego roku! :wink: :wink: :wink:

MM - Pią 31 Gru, 2010

Po pierwsze usiądź i ochłoń.
Po drugie cierpliwie przebrnij przez instrukcję.
Co do tego C1... przebrnij przez instrukcję - tam jest wszystko napisane - to się ustawia pod siebie tak jak chcesz.
Po kolejne ustaw sobie czas i datę :razz:
Nie włączaj najmocniejszego odszumiania bo aparat będzie tylko kilka zdjęć w serii robił.
Nie włączaj odszumiania przy wysokim ISO. Czemu? Włączysz coś na 30 sekund to zrozumiesz jak będziesz czekał drugie 30 żeby coś znowu z nim zrobić.
Włącz jeden punkt AF-u.
...
Rany - jestes z Łodzi? Jak tak to wpadnij szybko do.... pewnego sklepu. Zaraz tam będę i wszystko Ci poustawiam.
Najlepszego w Nowym Roku :mrgreen:

Niestety Białystok :D Co do zwolnienia serii przez odszumianienie to słyszałem :) .
MM napisał/a:
Po kolejne ustaw sobie czas i datę :razz:

Przecież to się robi po włączeniu aparatu,nie myśl że naprawdę jestem jakiś podeksyscytowany
:smile:

MM napisał/a:
Nie włączaj odszumiania przy wysokim ISO. Czemu? Włączysz coś na 30 sekund to zrozumiesz jak będziesz czekał drugie 30 żeby coś znowu z nim zrobić.
Włącz jeden punkt AF-u.

A to nie jest normalne że tyle czasu jaki był czas naświetlania zdjęcia to tyle też się czeka po zrobieniu? :roll:

maput - Pią 31 Gru, 2010

Zapewne robi darka o tak samo długiej ekspozycji i odejmuje;) sporo aparatów tak ma, choć myślałem że to głównie kompaktowa forma odszumiania długich ekspozycji...
edmun - Pią 31 Gru, 2010

zgadza się. chodzi o odejmowanie darka.

i również polecam: przeczytać całą księgę, najlepiej z aparatem obok siebie co by od razu wszystko sprawdzić.

zajrzeć na www.szerokikadr.pl do działu Poradnik.

Dobra a co do Raw-ów???
ophiuchus - Pią 31 Gru, 2010

panmarecq, a co z nimi nie tak? :D Tak jak zauważył MM - powyłączaj wszelkie możliwe odszumiania, być może dotatki typu podbijanie jasnych partii obrazu, coby na dzień dobry nie obciążać za mocno procesora. No i kółko nastaw oczywiście proponuję przekręcić na którąś z pozycji z zakresu P Av Tv M ;) Lub C :D

ophiuchus Chodziło mi bardziej o program-taki skrót myślowy :wink:

A pokrętło to tylko na razie na AV siedzi ale dzisiaj w nocy będzie trzeba użyć manuala :)

bacruk - Sob 01 Sty, 2011

panmarecq, gratuluje nowej zabawki:)

Zainteresuj się również konfiguracją przycisku AF-ON. Przydatna sprawa.
Pozwala uwolnić AF ze spustu migawki i pozostawić pod nim tylko blokadę ekspozycji.

ophiuchus - Sob 01 Sty, 2011

panmarecq, jak cię stać, to pewnie jakiś lightroom albo adobe photoshop... ja używam Canonowskiego DPP, do konwersji do TIFF, a jeśli obrazek jest dobrze naświetlony, to minimum poprawek i od razu do JPG. Końcową obróbkę robię GIMPem. Póki co mi to wystarcza.
panmarecq - Sob 01 Sty, 2011

ophiuchus, A znasz jakiś dobry(nie pierwszy lepszy po wyszukaniu w googlach) tutorial/poradnik do gimpa? Bo zanim sam zrozumiem ten program trochę minie.
B o g d a n - Sob 01 Sty, 2011

panmarecq, proponuję kupić książkę "GIMP Praktyczne projekty", cieszącą się dobrymi opiniami, również mojej żony, która z jej pomocą nauczyła się pracować w Gimpie. :smile:
ophiuchus - Sob 01 Sty, 2011

panmarecq, niestety nie znam. Chyba sam pójdę za namową Bogdana :D A wiedzę na temat wszystkiego czego do tej pory się nauczyłem czerpałem z sieci. Generalnie mam tak, że chcę w danym momencie uzyskać jakiś efekt i skupiam się na wyszukiwaniu informacji na ten temat, a nie całościowo. Być może jest to złe podejście ;)
panmarecq - Pon 03 Sty, 2011

B o g d a n, Dzięki niedługo zamówię :) . Ej a Balans bieli i prześwietlenie/niedoświetlenie(zmiana o ile punktów EV,zapomniałem żargonowej nazwy :) )
można zmienić TYLKO w menu?

Pigul - Pon 03 Sty, 2011

Co... drugiego kółeczka się wcześniej nie miał :-)

Tylko wajcha od włączania na ten "dzyndzoł" ma być ustawiona.

A WB pod drugim guzikiem, zmiana drugim kółkiem.

Pozdrawiam

Nowo50DCanonier.

panmarecq - Wto 04 Sty, 2011

Pigul napisał/a:
A WB pod drugim guzikiem, zmiana drugim kółkiem.

Znowu zbyt jasno sie nie wypowiedziałem chodziło mi o to że muszę najpierw zrobić zdjęcie a potem dopiero wybrać w menu że z tego zdjęcia ma brać balans.To strasznie wolne rozwiązanie.

Co do korygowania ekspozycji to dzięki za tą radę :) .A dwa kółka to już miałem tyle że na analogu. :wink:

Sandacz - Pią 20 Sty, 2012

Witam. Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 50d. Jedno co mnie w niej rozczarowało to głośny spust migawki (wcześniej miałem 10d i była bardziej cicha) miałem nadzieje że w 50 będzie przynajmniej taka sama. Jest to dla mnie irytujące, gdyż ma mi ona służyć do ptasiarstwa. Czy w 40d też jest taka głośna? :neutral:
bacruk - Pią 20 Sty, 2012

Sandacz, sprzedaj to badziewie i kup jakiegoś bezlusterkowca :roll:
edmun - Sob 21 Sty, 2012

Sandacz, w 40D też.
kufel - Sob 21 Sty, 2012

bacruk napisał/a:
Sandacz, sprzedaj to badziewie i kup jakiegoś bezlusterkowca :roll:
świetna rada :razz:
edmun - Sob 21 Sty, 2012

przy ptaszkach to akurat nie taki głupi pomysł :D
bacruk - Sob 21 Sty, 2012

edmun, gdyby były dostępne do tego jasne długie i stabilizowane to może i tak.

Szczęście, ze kolega nie kupił FF, tam dopiero jest wielkie kłapiące lustro...

ophiuchus - Sob 21 Sty, 2012

Hmmm... Analogowy EOS30 też jest pełnoklatkowy a w porównaniu do współczesnych tej klasy aparatów chodzi cichutko jak wiosenna bryza ;d Do tego ma jeszcze mechanizm przewijania filmu.
moronica - Sob 21 Sty, 2012

bacruk, Nikon 1 + adapter z AF + dlugi jasny stabilizowany Nikkor ;) nawet 200mm byloby juz dlugie
bacruk - Sob 21 Sty, 2012

moronica, to może kompakt z gigazoomem :wink:

Do tych zastosowań liczy się również sprawny AF i dobry wizjer.
Uważam, że Sandacz, ciut przesadza. Przykryć aparat "kocykiem" i tłumik gotowy :mrgreen:

kufel - Sob 21 Sty, 2012

moronica napisał/a:
bacruk, Nikon 1 + adapter z AF + dlugi jasny stabilizowany Nikkor ;) nawet 200mm byloby juz dlugie
"zwiększenie ogniskowej" to jedyna zaleta takiego zestawu.
moronica - Sob 21 Sty, 2012

bacruk, kompakt z gigazoomem nie spelni postawionego przez ciebie wymagania "jasny" ;)

a tak poza tym chyba wam sie ta mrugajaca emotikona nie wyswietlila

hijax_pl - Sob 21 Sty, 2012

kufel napisał/a:
"zwiększenie ogniskowej" to jedyna zaleta takiego zestawu.

http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

:D

kufel - Sob 21 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
do zbliżeń fajny zestaw. mnoznik 2,7 robi swoje :wink:
Sandacz - Nie 22 Sty, 2012

Dzięki za rady :wink: , kilka wypadów w teren już zrobiłem i się z tym pogodziłem. Ale mam do niego dobre, dość długie szkło- Canon EF 100-400 i to pozwoli zachować większy dystans. Najtrudniej jednak będzie przy najbardziej czujnych i płochliwych (czaple, żurawie), tu faktycznie będę musiał pomyśleć nad jakimś "tłumikiem" :idea: