forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - a55 + TAMRON AF 70-300 F/4-5.6 DI LD MACRO 1:2 - PROBLEM

Lukas 7Art - Pią 31 Gru, 2010
Temat postu: a55 + TAMRON AF 70-300 F/4-5.6 DI LD MACRO 1:2 - PROBLEM
Witam.
Mam problem albo nie potrafie robić zdjęć :) Aparat to SLT-A55 i zdjęcia zimowe robione tym obiektywem wychodzą z wielkimi duchami czy jak to nazwać, fiolety na przejściach z np koloru białego na jakis ciemny lub odwrotnie. Na kitowym obiektywie 18-55 zdjęcia wychodzą dobrze przy tych samych ujęciach. Może być obiektyw uszkodzony czy ja poprostu ustawić aparatu nie potrafie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

jaad75 - Pią 31 Gru, 2010

No niestety, niektóre obiektywy tak się zachowują w kombinacji z niektórymi matrycami - przymknij nieco szkło, staraj się nieco niedoświetlać, unikaj takich kontrastowych elementów przy otwartej przysłonie...
kasiakaaz - Pią 31 Gru, 2010

Lukas 7Art, to aberracja chromatyczna , którą ten obiektyw "produkuje" - zwłaszcza dla dluższych ogniskowych.

Właśnie zauważyłem że na kitowskim też duchuje ale trzeba zrobić powiększenie aż do widocznych pikseli :) Pobujam się jeszcze trochę z ustawieniami aparatu i zobacze co wychodzi. Obiektyw dopiero co niedawno kupiłem, może by lepiej było jakbym dopłacił i wymienił go na SIGME 70-300 z APO ? Jest wogule sens ??
jaad75 - Pią 31 Gru, 2010

kasiakaaz napisał/a:
Lukas 7Art, to aberracja chromatyczna , którą ten obiektyw posiada - zwłaszcza dla dluższych ogniskowych.
Więcej tu purple fringingu, niż CA...

Faktycznie typowy purple fringing bo zrobiłem korekcję purple fringingu i od razu wszystko zniknęło :)