forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - REPORTAŻ 2011

goltar - Sob 01 Sty, 2011
Temat postu: REPORTAŻ 2011
REPORTAŻ 2011 bez street-photo
degol - Sro 05 Sty, 2011

Widzę, że rok reportażowy 2011 ja otwieram !

W sumie rok otwieram reportażowy, ale moje zdjęcia są wspomnieniami z 2010 r.
Nie mogłem, nie miałem czasu, możliwości zaprezentowania tej serii wam wcześniej, wybaczycie, że początek reportażu 2011 odnosi się do reportażu 2010.

Materiał zebrany głównie spod Pałacu Prezydenckiego na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie podczas pierwszej nocy po katastrofie prezydenckiego samolotu w Smoleńsku .

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

skasowany - Sro 05 Sty, 2011

Imo za dużo, za dużo, za dużo... ;)
Wiele zdjęć się praktycznie powtarza i nie widzę sensu ich umieszczania. Różnią się jakimś niuansem i rozumiem dlaczego je wstawiłeś. Dla mnie te 28 zdjęć to materiał z którego bym dopiero wybrał to co trzeba. Odchudziłbym minimum o 2/3 ;) Bardziej podobał mi się Twój wcześniejszy reportaż z 'marszu', chociaż z wiadomych względów był słabszy technicznie.

kolouker - Sro 05 Sty, 2011

Z tego zestawu wybrał bym zdjęcie nr 3 i starczy. Reszta do kosza.
Nikitaa - Sro 05 Sty, 2011

Ruslan napisał/a:
Imo za dużo, za dużo, za dużo... ;)
Wiele zdjęć się praktycznie powtarza i nie widzę sensu ich umieszczania.

Poza tym bardzo interesujacy reportaz

pozdrawiam Nikita

moronica - Sro 05 Sty, 2011

kolouker napisał/a:
Z tego zestawu wybrał bym zdjęcie nr 3 i starczy. Reszta do kosza.

no nie przesadzajmy ;)
mi sie bardzo podobaja 3, 6, 9, 13, 24, 25

kolouker - Sro 05 Sty, 2011

moronica napisał/a:
no nie przesadzajmy
mi sie bardzo podobaja 3, 6, 9, 13, 24, 25

W kategorii obrazków może i ujdą, ale to nie jest reportaż.
Wszystkie te zdjęcia ilustrują to samo.

Cola - Sro 05 Sty, 2011

4,6,11,18,24
te lubie

baracuda - Sro 05 Sty, 2011

kolouker napisał/a:
ale to nie jest reportaż.
Wszystkie te zdjęcia ilustrują to samo.

a ponadto , temat katastrofy i związanych z tym innych
wydarzeń w naszym kraju wychodzi bokiem :wink: ,

skasowany - Sro 05 Sty, 2011

baracuda, to przede wszystkim ;)
kasiakaaz - Czw 06 Sty, 2011

degol, za poprzednikami - przydałaby się większa selekcja, ale jest kilka dobrych ujęć. Mnie najbardziej się podobają: 3, 6, 9, 25, 26.
degol - Czw 06 Sty, 2011

Dzięki wszystkim za wypowiedzi !
Co do powtarzalności, to macie rację, są kadry zbliżone do siebie, choć różnicę się jak gdyby niewielkimi szczegółami !
Chciałem też zauważyć, że tej nocy nie da się porównywać z innymi, kolejnymi nocami, jak również z wydarzeniami Marszu Płonących Pochodni , zupełnie inne emocje, zupełnie inna dynamika, zupełnie inna rzeczywistość .
Co do selekcji, fakt można było, ale tak zostawiłem !
Dzięki jeszcze raz za komentarze !
Mam jeszcze materiał z Marszu Płonących Pochodni - grudzień 2010 r., ale jeszcze go nie dokończyłem selekcjonować, a na pewno z tego co już wydzieliłem, będę musiał jeszcze nie jeden raz pozmieniać :) i chciałbym materiał z MPP-grudzień wstawić do WMF 2010 .

muzyk - Sob 08 Sty, 2011

Trochę zmiana tematu.

29. Budujemy nowy dom 1

30. Budujemy nowy dom 2

31. Budujemy nowy dom 3

32. Budujemy nowy dom 4

33. Budujemy nowy dom 5

34. Gotowy!

Poprawiłem numerację - Komor

skasowany - Sob 08 Sty, 2011

muzyk, masz specyficzne podejście do pewnych spraw... :P
muzyk - Sob 08 Sty, 2011

Ruslan napisał/a:
muzyk, masz specyficzne podejście do pewnych spraw... :P

Ba... nie sposób było nie docenić budowli tak okazałej. :wink:

Tworas - Wto 11 Sty, 2011

Witajcie! ;)
Przedstawiam wam reportaż - WOŚP Wrocław 2011
atrakcji było sporo : militaria,koncerty, pełno różnego jedzenia, rekord guinessa w ilości osób w autobusie, przepiękne "światełko do nieba" i wiele innych ;)
jest to moje pierwsze starcie z takim reportażem i chętnie poczytam co o nim myślicie :wink:
nie wiem jak z numeracją zrobić... zacznę od 1 tak jak kolega wyżej...

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

Poprawiłem numerację – Komor

degol - Wto 11 Sty, 2011

Tworas, podoba mi się zdjęcie 4 !
8 - szkoda tylko, ze w kadrze nie ma odniesienia do "Orkiestry" , a i nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale też byłeś namierzany aparatem ! ;)
9 - dobre !
10 również dobre !
11- czy ognie robiłeś na długim czasie ? Skąd te dziecko w tym kadrze, czy to efekt odbicia w szkle filtra ? Ogólnie super wyszły te sztuczne ognie ! Szkoda tylko, że tak ciasno, znaczy sie mało widoczne są osoby obserwujące !

kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011

Tworas, seria nieźle oddaje klimat Orkiestry, fajnie uchwyciłeś niektóre momenty. Mnie najbardziej podoba się 2, 4 i 9.

degol, dzięki :) co do ogni to wszystkie były na długim czasie od 3 do 6 sekund i jest ciasno bo ogniskowa 17mm a stałem w tłumie... bardzo ubolewam że nie miałem i nie mam czegoś z np 10mm :cry: ... :wink: a dziecko w kadrze bo na barana ktoś dzieciaka nosił i się wkradł w trakcie naświetlania ;)

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 23:06 ]
kasiakaaz, dziękuje :)

dr11 - Wto 11 Sty, 2011

Tworas, świetnie wyszło jako reportaż, 4 naj jako zdjęcie ;)
bhpchmiel - Wto 11 Sty, 2011

Tworas, bardzo fajna seria - fajerwerki wyszły bardzo ładnie! :wink:

dzięki! :smile: jak by ktoś chciał więcej to TUTAJ znajdzie pełny materiał :wink:
komor - Sro 12 Sty, 2011

Tworas napisał/a:
nie wiem jak z numeracją zrobić... zacznę od 1 tak jak kolega wyżej...

Nie, nie, nie! :) Numeracja ciągła, jak we wszystkich wątkach w tym dziale. Poprawiłem wstecz posty muzyka i Tworasa, niestety teraz komentarze są adresowane w kosmos.
Ładnie sztuczne ognie wyszły, BTW. :)

Tworas - Sro 12 Sty, 2011

komor napisał/a:
Nie, nie, nie! :smile: Numeracja ciągła

ok bede pamiętał :wink:
komor napisał/a:
niestety teraz komentarze są adresowane w kosmos.

trzeba sobie policzyć :razz:

muzyk - Czw 13 Sty, 2011

komor napisał/a:
Poprawiłem wstecz posty muzyka

O! Sorniczka :oops:

degol - Sob 15 Sty, 2011

dałem reportaż z MPP grudzień 2010 tu:
klik

Imperial - Wto 08 Mar, 2011

Nic sie tutaj nie dzieje, to ja zuchwale moze troche odswieze...

Frankfurt Messe
Budowlancy w trakcie rozbudowywania stanowiska:

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

uwagi wile widziane, mam znikowe doswiadczenie w reportazach :/

kasiakaaz - Wto 08 Mar, 2011

Imperial, całkiem udane zdjęcia. Fajne kadry i obróbka. Jedynie na 54 - szkoda, że pozbawiłeś faceta głowy, a na 50 - pozbyłabym się tej lewej poręczy. Całość bardzo spójna i bardzo na tym zyskuje.
MaciekNorth - Sob 12 Mar, 2011

KOLOSY
13. Ogólnopolskie Spotkania Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów
Gdynia, 11-13 marca 2011r.

DZIEŃ 1

59. Rowerami z dziećmi po Europie

60. W półtora roku dookoła świata

61. Rowerem dookoła Islandii

62.

63. Gringos na Panamericanie

64. Rok na Madagaskarze

65.

66. Rowerami przez lodowce i interior Islandii

67. Royal Enfield - do Indii po zakup motocykli

68. Rowerem przez Pamir

69. Śladami zbiegów z Syberii do Indii

70.

71. Piotr Pustelnik - zdobywca 14 ośmiotysięczników...

72. ... i statuetki Super Kolosa

73. Rowerem po Ameryce Południowej

74. Rowerami przez całą Afrykę

Późno, więc nie mam już czasu obrabiać, kadrować, odszumiać. A ujęcia takie a nie inne z powodu chwilowego braku niektórych ogniskowych ;)

Imperial - Sob 12 Mar, 2011

kasiakaaz dzieki!
54 wydawal mi sie po prostu zabawny..cialo faceta leci do przodu bez lba... :)

MaciekNorth
KOLOSY na pewno temat z potencjalem i wymagajacy (mocno niedoswietlone pomieszczenia)
widza prawie zawsze te same zdjecia: ludzie i telebim
ktos pomiedzy sie wspinal i dostal nagrode

cybertoman - Wto 15 Mar, 2011

Imperial napisał/a:
48.
i nastepne - akcja rozkreca sie niezle, ale brakuje zamkniecia, np. jednego zdjecia ze zbudowanym stoiskiem.
degol - Wto 15 Mar, 2011

Imperial, bardzo mi się podoba Twój reportaż !
Imperial - Pią 18 Mar, 2011

degol, piekne dzieki

cybertoman
niestety nie dane mi bylo zobaczyc gotowej wystawy, praca im zajela tydzien a ja tylko 1 dzien spedzilem

FrouFrou - Pon 21 Mar, 2011

Imperial - bardzo fajne podejście do tematu, zdjęcia są prawie monochromatyczne, ale i tak bardzo dużo się na nich dzieje. A to nr 54 z uciętą głową podoba mi się chyba najbardziej - jest trochę surrealistyczne :)
cybertoman - Pon 21 Mar, 2011

Imperial napisał/a:
niestety nie dane mi bylo zobaczyc gotowej wystawy
No jak sie nie da, to sie nie da.
myslidar - Wto 22 Mar, 2011

Manifestacja nacjonalistów we Wrocławiu.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011

Na 79 ta butelka, którą ten człowiek trzyma.. to co to jest za napój?
psylo - Wto 22 Mar, 2011

z ciekawości to można wiedzieć co było głównym celem manifestacji? zdjęcia technicznie dla mnie bardzo przyzwoite, sytuacyjnie do reportażu brakuje mi reakcji będącego jako współ- lub kontr-uczestnik społeczeństwa, no chyba że jako takiego właśnie nie było...
kasiakaaz - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:

Miejmy nadzieję, że tylko TO
:mrgreen: :wink:

kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
pewnie ice tea. tylko co to ma za znaczenie :P sugerujesz ze to cos innego?

kufel napisał/a:
tylko co to ma za znaczenie
W sumie można powiedzieć, że żadne - według mnie psuje jednak wymowę kadru. Dlaczego to nie jest kubek z mlekiem prosto od polskiej krowy? ;)

Taki detal, a ile może namieszać w odbiorze :roll:

psylo - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl wyjątkowo mono sie czepiasz;> wiem o co Tobie chodzi ale to nie dyskusja ideologiczna... ;>

psylo napisał/a:
wyjątkowo mono sie czepiasz;>
Absolutnie się nie zgadzam gdyż nie czepiam się. Po prostu pokazuje jak można takie zdjęcie odebrać.
psylo napisał/a:
to nie dyskusja ideologiczna..
Mam nadzieję, że w taką się nie przeobrazi. :???:

hijax_pl, Czepiasz się jak w innym wątku. Reportaż to reportaż i osoba fotografująca ma nikły wpływ na to czy pojawi się butelka czy cegła w kadrze, więc może po prostu napisz czy Ci się podoba, czy nie i będzie git.
kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
według mnie psuje jednak wymowę kadru. Dlaczego to nie jest kubek z mlekiem prosto od polskiej krowy? ;)
czepiasz sie :P
a co do zdjęć to całkiem dobry reportaż.

hijax_pl napisał/a:
psylo napisał/a:
to nie dyskusja ideologiczna..
Mam nadzieję, że w taką się nie przeobrazi. :???:

i tak długo by tu nie pociągnęła ;)

Coby nie mówić, mnie też od razu mocno rzuciła się w oczy ta butelka powodując zgrzyt w odbiorze, ale zapewne nie jest to wina autora zdjęcia. Może wręcz chciał w taki właśnie sposób ową manifestację ukazać...? Co więcej, widzę więcej zgrzytów, np. na 78 - nacjonalista z babciową siateczką na zakupy... :wink:
Ale to raczej pretensje do tych facetów na zdjęciach... :razz:

myslidar napisał/a:
Reportaż to reportaż i osoba fotografująca ma nikły wpływ na to czy pojawi się butelka czy cegła w kadrze
Oczywiście - zatem uznajmy, że reportaż jest niepełny, a zdjęcie 79 wyszło... komiczne. I z powagi (chyba) sytuacji wyszła taka mała groteska.
kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
zatem uznajmy, że reportaż jest niepełny, a zdjęcie 79 wyszło... komiczne
ale co tu komicznego? to tylko butelka...

kufel, myslidar, Artykułowanie uwag i myśli nie jest od razu czepianiem się. Więcej dystansu ;)

myslidar, reportaż fajny. Jedynie na 81 ktoś ze statywem wlazł Ci w kadr i to dość rzuca się w oczy.
hijax_pl napisał/a:

Oczywiście - zatem uznajmy, że reportaż jest niepełny, a zdjęcie 79 wyszło... komiczne. I z powagi (chyba) sytuacji wyszła taka mała groteska.

Dlaczego niepełny? Dla mnie ci faceci są komiczni. Jaka powaga sytuacji?

kufel napisał/a:
le co tu komicznego? to tylko butelka...
Dysonans przekazu...

psylo napisał/a:
z ciekawości to można wiedzieć co było głównym celem manifestacji? zdjęcia technicznie dla mnie bardzo przyzwoite, sytuacyjnie do reportażu brakuje mi reakcji będącego jako współ- lub kontr-uczestnik społeczeństwa, no chyba że jako takiego właśnie nie było...
Był jeden dzieciak, ale szybko zajęli się nim smutni panowie w cywilnych strojach. Mało kulturalnie powiedzieli mu żeby sobie poszedł.

Celem manifestacji była ogólnie pojmowania wolność słowa, sprzeciw wobec represji stosowanych przez władze za wyrażanie poglądów i obnażanie kłamstw pewnej mało obiektywnej gazety.

kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
Dysonans przekazu...
nie widze takowego :)

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 21:43 ]
myslidar napisał/a:
obnażanie kłamstw pewnej mało obiektywnej gazety.
walka z wiatrakami...
moronica - Wto 22 Mar, 2011

kufel, uczestnik przemarszu nacjonalistow powinien trzymac w dloni polski produkt, stad dysonans ;)
kufel - Wto 22 Mar, 2011

moronica napisał/a:
kufel, uczestnik przemarszu nacjonalistow powinien trzymac w dloni polski produkt, stad dysonans ;)
ja rozumiem co mial na myśli hijax, tylko dalej uważam to za czepialstwo. a dlatego ze raczej trudno unikać na siłe niepolskich produktów gdy ich pełno na rynku ;)
infocyk - Wto 22 Mar, 2011

75 dla mnie najciekawsze, ale najbardziej podobają mi się, ze względu na treść reportażu, czarne pogrubione ramki - to dzięki nim zdjęcia bardzo przypominają nekrologi.
masza - Wto 22 Mar, 2011

kufel, czepiasz się czepiania :)
psylo - Wto 22 Mar, 2011

zaraz wyjdzie że niektórzy czepiają sie tych, którzy według nich sie nie czepiają, natomiast czepiają sie ci, którzy nie czepiając sie zwrócili uwagę na tych, którzy w ich mniemaniu sie czepiają i stąd ci co zwrócili uwagę na czepianie, bardziej sie czepiają nie czepiając się... w ten sposób dochodzimy do dyskusji o czepianiu i chcąc nie chcąc trącimy ta rozmowę o ideologiczny kant... fotograf nie jest osoba uczestniczącą (choć tego nie wiemy to jest to mimo wszystko całkowicie nieistotne) i nie poda odpowiednich rekwizytów pewnym osobom... śmiesznym jest to że zdjęcia tego typu wywołały tego typu dyskusje przez butelkę...
moronica - Wto 22 Mar, 2011

ale dlaczego od razu jest to uwazane za czepianie sie fotografa? jasne, ze fotograf wrecz nie ma prawa ingerowac w wydarzenia wiec to nie o to chodzi. po prostu im bardziej radykalne sa czyjes poglady tym zabawniej sie wytyka przejawy hipokryzji i tyle ;) wiecej dystansu

psylo napisał/a:
śmiesznym jest to że zdjęcia tego typu wywołały tego typu dyskusje przez butelkę...
lepsza taka dyskusja niż żadna :D
kufel - Wto 22 Mar, 2011

infocyk napisał/a:
to dzięki nim zdjęcia bardzo przypominają nekrologi.
tekst trochę nie na miejscu...

to moze by tak coś o zdjęciach dla odmiany?..

psylo - Wto 22 Mar, 2011

moronica napisał/a:
ale dlaczego od razu jest to uwazane za czepianie sie fotografa? jasne, ze fotograf wrecz nie ma prawa ingerowac w wydarzenia wiec to nie o to chodzi. po prostu im bardziej radykalne sa czyjes poglady tym zabawniej sie wytyka przejawy hipokryzji i tyle ;) wiecej dystansu

no tu się zgodzę, jednak automatycznie jakość (nie wartość) tych zdjęć została sprowadzona do przejawu hipokryzji, której doświadcza 90% społeczeństawa bez względu na to po której stronie stoją....więc skoro mowa o większym dystansie to więcej dystansu;> (chcąc nie chcąc dodam że mam radykalnie inne poglądy niż manifestanci z ostatniej serii )

kufel - Wto 22 Mar, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Dla mnie ci faceci są komiczni.
tak odnośnie komiczności ;)

A ja myślałem, że prawdziwy fotograf nie ocenia tylko robi zdjęcia. No cóż..
kufel - Wto 22 Mar, 2011

myslidar, tak to juz bywa z reportażami , tym bardziej gdy dotykają spraw światopoglądowych ;) w takim przyapdku trudno uniknąć dyskusji poza fotograficznych.
kozidron - Wto 22 Mar, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Miejmy nadzieję, że tylko TO
:mrgreen: :wink:

ale się wystraszyłem :shock: , ja nie chce mieć tak jak ten gościu z reklamy :wink:

psylo - Wto 22 Mar, 2011

no niestety stały się one (zdjęcia), materiałem prześwietlonym w formie ideologicznej a nie technicznej, przez uczestników forum... naprawdę mnie to zdziwiło i wręcz delikatnie przeraziło (a patrząc po ilosci wpisów może nawet podnieciło ;> )
więc dla innych rada: łeb mieć swobodny i swą własną myśl co pozwala na dialog i konstruktywna krytykę...
pozdrawiam i sie wyłaczam skoro zdjęć nie wrzucam bo i podobnie jak ze sportu zostanie wydzielony osobny temat ;>

psylo napisał/a:
no tu się zgodzę, jednak automatycznie jakość (nie wartość) tych zdjęć została sprowadzona do przejawu hipokryzji,
Czy według Ciebie powinienem/-iśmy się rozwodzić nad technicznymi aspektami fotografii? Czy może na przekazie, czyli jej treści? A może na obu tych domenach jednocześnie?

Butelka w kadrze nie jest zamysłem fotografa - to nie inscenizacja, ot taka była sytuacja.
Ale pokazał ją, co mnie akurat rozbawiło. Nie wnikam, czy autor chciał mnie rozśmieszyć, czy wyszło mu przez przypadek - ale tak się właśnie stało. Tak odbieram to zdjęcie.

masza - Wto 22 Mar, 2011

A ja mam filozoficzną, cudownie dystansującą opowiastkę dla wszystkich dyskutantów :)
http://www.youtube.com/watch?v=8r5VMkZFC-Y

myslidar napisał/a:
A ja myślałem, że prawdziwy fotograf nie ocenia tylko robi zdjęcia. No cóż..

A to niby osoba fotografująca (tak, świadomie nie napisałam: "prawdziwy fotograf" - bo nie bardzo wiem, co pod tym pojęciem rozumiesz) nie może mieć swoich poglądów i ich wyrażać? Zdaje mi się, że to właśnie one nierozłącznie wiążą się z postrzeganiem i odbieraniem świata? Nie oceniam urody tych panów, czy też ich uroku osobistego, ale ich światopogląd, który mi wybitnie nie leży z bardzo wielu względów. Mogę?

kozidron napisał/a:
ale się wystraszyłem :shock: , ja nie chce mieć tak jak ten gościu z reklamy :wink:

No, też takie skojarzenie miałam... :wink: Ale kozi spoko - lubię liptona i jeszcze takich objawów niepożądanych u siebie nie zaobserwowałam... Na razie... :razz:

kufel napisał/a:
tak odnośnie komiczności ;)

kufel, nie wiem dlaczego, ale mnie się jeszcze nieodparcie kojarzy z tym Zwłaszcza w 1,05. :wink: :mrgreen: To już tak, dla rozluźnienia.

psylo - Wto 22 Mar, 2011

w takim razie nie zauważyłem że Ciebie to rozbawiło... jeśli tak jest to ok - podobnie jak na manifestacjach anarchistów, tudzież wolnościowej maści społecznej i anty-korporacyjnej ktos trzyma tego typu butelkę... jak widać mimo wszystko rozeszliśmy się w innych kierunkach i inaczej postrzeglismy uwagę, która była na początku, czyli 'butelka'... kazego z nas inna rzecz przyciągnie uwagę... a z drugiej strony miło podyskutować na temat zdjęć nie tylko zdjęciami ;>

E: masza wielkie thx za video;>

kufel - Wto 22 Mar, 2011

kasiakaaz napisał/a:
kufel, nie wiem dlaczego, ale mnie się jeszcze nieodparcie kojarzy z tym Zwłaszcza w 1,05 .
a mnie na myśl przychodzą sceny z akademii policyjnej ;)

kasiakaaz napisał/a:
A to niby osoba fotografująca (tak, świadomie nie napisałam: "prawdziwy fotograf" - bo nie bardzo wiem, co pod tym pojęciem rozumiesz) nie może mieć swoich poglądów i ich wyrażać? Zdaje mi się, że to właśnie one nierozłącznie wiążą się z postrzeganiem i odbieraniem świata? Nie oceniam urody tych panów, czy też ich uroku osobistego, ale ich światopogląd, który mi wybitnie nie leży z bardzo wielu względów. Mogę?
Średnio, bo to nie forum o poglądach tylko o fotografii. I szczerze mam głęboko w poważaniu Twoje zdanie nt. osób manifestujących. Jak oglądam zdjęcie manifestacji, której poglądy mi specjalnie nie leżą to mimo wszystko skupiam się na zdjęciach jeżeli jestem na forum fotograficznym. To tak jakby wynika z logiki..

masza napisał/a:
A ja mam filozoficzną, cudownie dystansującą opowiastkę dla wszystkich dyskutantów :)
http://www.youtube.com/watch?v=8r5VMkZFC-Y

masza, dawno się tak nie ubawiłam. Jesteś mi winna czyszczenie monitora... :mrgreen:

masza - Wto 22 Mar, 2011

kasiakaaz, ja po każdym obejrzeniu czyszczę monitor :D

myslidar napisał/a:
to mimo wszystko skupiam się na zdjęciach jeżeli jestem na forum fotograficznym.
Hm.. a co w takim razie się tu dzieje skoro to nie jest skupianie się na zdjęciu? :shock:

myslidar napisał/a:
Jak oglądam zdjęcie manifestacji, której poglądy mi specjalnie nie leżą to mimo wszystko skupiam się na zdjęciach jeżeli jestem na forum fotograficznym.

Ależ ja się skupiłam na zdjęciach oraz na ich przekazie... Przecież napisałam, że mi się generalnie ten reportaż podoba (nie mylić z sikaniem w majtki :twisted: ).
myslidar napisał/a:
I szczerze mam głęboko w poważaniu Twoje zdanie nt. osób manifestujących.

I tym przemiłym akcentem zakończmy tę jakże przyjemną wymianę poglądów.

Usjwo - Sro 23 Mar, 2011

Technicznie zdjecia bez zazutu. Zdjecia ciekawe, pokazuja troche sprawe "od drugiej" strony. Nie wiem co tam teoria mowi na ten temat, ale chyba ciezko jest zrobc taki reportaz bez pokazywania swoich sympati/antypati. Z drugiej strony oceniajacy tez powinni starac sie pominac sympatie/antypatie autora (szczegolnie na foto forum).
hijax_pl ta butelka to chyba proba zdyskredytowania pogladow manifestantow, a nie samego warsztatu.
myslidar pokazujac takie zdjecia mogles sie spodziewac ze dyskusja zejdzie z technicznej na "ideologiczna". "Poprawnosc polityczna" (i czuwajacy mod :mrgreen: ) nie pozwala napisac w kilku "zolnierskich slowach" co niektorzy mysla na temat manifestantow :mrgreen: .

Reportaz technicznie i tematycznie dobry. Pokazuje jednak stosunek autora do "tamatu", co jak pisalem nie wiem czy jest wada (zaleta raczej nie jest).

myslidar - Sro 23 Mar, 2011

Usjwo napisał/a:
myslidar pokazujac takie zdjecia mogles sie spodziewac ze dyskusja zejdzie z technicznej na "ideologiczna". "Poprawnosc polityczna" (i czuwajacy mod :mrgreen: ) nie pozwala napisac w kilku "zolnierskich slowach" co niektorzy mysla na temat manifestantow :mrgreen: .

Reportaz technicznie i tematycznie dobry. Pokazuje jednak stosunek autora do "tamatu", co jak pisalem nie wiem czy jest wada (zaleta raczej nie jest).
No to macie ciekawe hobby. Jak oglądacie zdjęcia modelki to zastanawiacie się też jaki "stosunek" miała z fotografem? :mrgreen:

Ja nie mam problemu z robieniem zdjęć na różnych manifestacjach. I tych, które mi pasują i tych z którymi zupełnie się nie zgadzam. Zdjęcie to zdjęcia, a mój stosunek do danego wydarzenia to zupełnie inna sprawa.

Usjwo - Sro 23 Mar, 2011

myslidar napisał/a:
Jak oglądacie zdjęcia modelki to zastanawiacie się też jaki "stosunek" miała z fotografem? :mrgreen:

Nie miala, tylko moglaby miec i nie z fotografem ... :razz:

myslidar napisał/a:
No to macie ciekawe hobby.

To nie komitet ludowy, ja pisalem w swoim imieniu :mrgreen:

kasiakaaz - Sro 23 Mar, 2011

myslidar napisał/a:
Ja nie mam problemu z robieniem zdjęć na różnych manifestacjach. I tych, które mi pasują i tych z którymi zupełnie się nie zgadzam. Zdjęcie to zdjęcia, a mój stosunek do danego wydarzenia to zupełnie inna sprawa.

I ok. Masz prawo mieć takie "zimne" podejście do tematu - suchy reportaż. Chcesz przekazać tylko obraz, bez swoich emocji i swojego punktu odniesienia i to też Twoje prawo, i ok.
Tyle, że "oglądącz" może ocenić te zdjęcia nie tylko ze względu na ich wartość techniczną. Może mieć swój emocjonalny odbiór poprzez perspektywę Twojego aparatu. I to też mz jest ok. Takie jego prawo.

kasiakaaz napisał/a:
I ok. Masz prawo mieć takie "zimne" podejście do tematu - suchy reportaż. Chcesz przekazać tylko obraz, bez swoich emocji i swojego punktu odniesienia i to też Twoje prawo, i ok.
Tyle, że "oglądącz" może ocenić te zdjęcia nie tylko ze względu na ich wartość techniczną. Może mieć swój emocjonalny odbiór poprzez perspektywę Twojego aparatu. I to też mz jest ok. Takie jego prawo.
Pewnie, że ma. Ale na forum fotograficznym raczej spodziewam się oceny zdjęć pod względem technicznym, jakościowym itd. Gdybym chciał poznać opinie nt. nacjonalistów to są od tego inne miejsca. Takie jest moje zdanie.
kasiakaaz - Sro 23 Mar, 2011

myslidar napisał/a:
Ale na forum fotograficznym raczej spodziewam się oceny zdjęć pod względem technicznym, jakościowym

I tu w końcu doszliśmy do sedna sprawy.

Chyba, że pod pojęciem:
myslidar napisał/a:
itd
rozumiesz coś więcej, niż suchą ocenę techniczną?... :wink:
jaad75 - Sro 23 Mar, 2011

myslidar napisał/a:
Był jeden dzieciak, ale szybko zajęli się nim smutni panowie w cywilnych strojach. Mało kulturalnie powiedzieli mu żeby sobie poszedł.
To dość komiczne w kontekście następnego zdania:
myslidar napisał/a:
Celem manifestacji była ogólnie pojmowania wolność słowa, sprzeciw wobec represji stosowanych przez władze za wyrażanie poglądów

BTW:
myslidar napisał/a:
i obnażanie kłamstw pewnej mało obiektywnej gazety.
Nasz Dziennik?... :lol:
kufel - Sro 23 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
a podasz jakieś kłamstwa tej gazety? bo ja GAZETY WYBORCZEJ o ktorej mowa moge cale sterty...

kufel napisał/a:
a podasz jakieś kłamstwa tej gazety?
Nie śledzę bredni idiotów pod kątem kłamstw - czytuję raczej dla rozrywki.
Usjwo - Sro 23 Mar, 2011

Tak myslalem, ze tak latwo sie nie skonczy :zalamany:
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011

myslidar, czym dla Ciebie różni się wątek "REPORTAŻ" od " FOTOGRAFIA LUDZI" czy też " FOTOGRAFIA SPORTU"? Przypomnę, że wszystkie wymienione są ulokowane w dziale Nasze zdjęcia.

Pytam, bo spokoju mi nie daje zestawienie takich oto cytatów z różnych działów tego forum:
myslidar napisał/a:
Ale na forum fotograficznym raczej spodziewam się oceny zdjęć pod względem technicznym, jakościowym itd.
myslidar napisał/a:
Nie dodałem zdjęć w dziale sprzęt, tylko dodałem zdjęcia tematyczne, w których nie gra roli abberacja tylko kadr, estetyka, moment i kilka innych aspektów.
myslidar napisał/a:
Nie liczę na to, że wszyscy będą klaskać i ślinić się na widok moich zdjęć, ale jakaś normalna ocena by się przydała (lub po prostu jej brak jak ktoś nie ma na to ochoty)
myslidar napisał/a:
Oceniać może każdy tak jak już napisałem, natomiast jego ocena jest dla mnie tyle warta na ile zobaczę zdjęcia tej osoby w podobnych warunkach.

A może z tym "nie daj mi spokoju" przesadzam?.. :roll:

kufel - Sro 23 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie śledzę bredni idiotów pod kątem kłamstw - czytuję raczej dla rozrywki.
aha, czyli argumentów brak :)

jaad75 napisał/a:
To dość komiczne w kontekście następnego zdania:
Nie widzę związku. Nacjonaliści mieli legalną manifestację, szli sobie rynkiem we Wrocławiu. Pojawił się nagle jakiś dzieciak, który zaczął dość niekulturalnie obrażać manifestujących. Po czym podszedł do niego milicjant i powiedział żeby albo sobie poszedł, albo go zawiną. Jaki ma to związek z celem manifestacji i ludźmi którzy tam szli? Podyskutujemy w końcu o zdjęciach?

Cytat:

Nie wiem, nie czytam.

kufel napisał/a:
aha, czyli argumentów brak :)
Nie, brak chęci rozwodzenia się nad "narodowymi" pi.erdołami.
kufel - Sro 23 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie, brak chęci rozwodzenia się nad "narodowymi" pi.erdołami.
ale ja nie o tym, ja o wspomnianych kłamstwach.

myslidar napisał/a:
Podyskutujemy w końcu o zdjęciach?
Zdjęcia są ok. Komiczne było to zestawienie bezpośrednio po sobie następujących zdań.
moronica - Sro 23 Mar, 2011

zanim tu sie rozpeta polityczna burza to ja poprosze tytul gazety czy innego mainstreamowego medium, ktore nigdy nie klamie ;) tak sie niestety dzieje, ze ostra konkurencja na rynku mediow zamiast sprzyjac rzetelnosci przekazu doprowadzila do tego, ze poszczegolne gazety i stacje w walce o czytelnika/widza formuluja informacje pod swoja publiczke bez wiekszego powazania dla obiektywizmu i oczywiscie okraszajac co sie da szczypta sensacjonalizmu. naprawde nie ma tu co kopiii kruszyc o to, kto klamie, bo praktycznie wszyscy klamia

hijax_pl napisał/a:
A może z tym "nie daj mi spokoju" przesadzam?.. :roll:
Nie wiem o co Ci chodzi. Umieszczam zdjęcia w dziale "Nasze zdjęcia" i tak jak na innych forach oczekuję że jak już ktoś się wypowiada na ich temat to będzie to wywód stricte dotyczący technik fotografowania, kadru itd. Mało mnie interesują poglądy polityczne użytkowników tego forum.
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011

myslidar napisał/a:
Nie wiem o co Ci chodzi.
Wczytaj się w cytaty, które podałem. Pochodzą z różnych działów ze zdjęciami.

hijax_pl napisał/a:
Wczytaj się w cytaty, które podałem. Pochodzą z różnych działów ze zdjęciami.
Oświeć mnie co w Twoim mniemaniu mam rozumieć przez zestawienie tych cytatów.

PS
Fajnie, że wzbudzam tak duże zainteresowanie iż pofatygowałeś się przewertować forum z moim wypowiedziami :mrgreen: Co chcesz mi udowodnić? Wal śmiało bo szkoda czasu.

rafax - Sro 23 Mar, 2011

fajny set, najbardziej 76 bo są jakieś emocje na twarzach, może jeszcze jakieś zbliżenie na któregoś rozemocjonowanego demonstranta by się przydało?

[OT] :mrgreen: :
nic nie poradzę że teksty typu "sport, zdrowie, nacjonalizm" od razu mi się kojarzą z "pokój, dobrobyt, socjalizm"
[end OT]

moronica - Pią 24 Cze, 2011

zastanawialam sie, czy zaczac to dzielic miedzy watki, czy moze wszystko dac do fotografii nocnej albo innej. wreszcie zdecydowalam sie zaprezentowac to jako reportaz ;)

Noc Swietojanska 2011, A Coruña, Hiszpania

generalnie to zaczne od tego, ze w Sylwestra bywaja kompletne pustki na ulicach i nic sie nie dzieje. ale noc swietojanska to swietosc i kto zyw wylega na plaze by pogrillowac sardynki, zapalic ognisko, obejrzec pokaz sztucznych ogni i palenie co roku innej drewnianej rzezby

82 zaczelo sie spokojnie od spacerkow wzdluz promenady ogladajac nieliczne nadal ogniska...

83 ...ktorych przybywalo wraz z zapadajacym zmrokiem

84 niektorzy postanowili spalic nie tylko drewniane odpady ale np Myszke Miki, bedaca zapewne w zamysle autora pomyslu symbolem komercji i konsumpcjonizmu (:P) w tych ciezkich ekonomicznie czasach

85 nie wszyscy mieli tak wysoko zakrojone plany i ograniczali sie jedynie do niewielkiego symbolicznego ogniska

86 stopniowo powietrze wypelnial dym, w ktorym wedzily sie coraz gestsze tlumy

87 alkohol niestety przyczynil sie do smierci 2 osob tej nocy, jedna osoba utonela, druga splonela podczas nieudanej proby przeskoczenia przez ognisko

88 tylko nieliczne panie zdecydowaly sie na odsloniecie swoich atutow jako ze temperatura jest wyjatkowo niska jak na czerwiec i raczej przypomina ta, ktorej mozna doswiadczyc tu w lutym czy marcu

89 krotko przed polnoca rozpoczal sie pokaz sztucznych ogni bedacy przedsmakiem tego, co sie bedzie dzialo w sierpniu podczas tzn bitwy morskiej

90

91

92

93 wieczor ukoronowalo spalenie sporych rozmiarow karuzeli, na ktorej znalazly sie postaci ktore zaistnialy na lokalnej scenie w generalnie negatywny sposob. byla tam m.in. postac w barwach Deportivo, ktore to niedawno spadlo do 2 ligi co bylo wyjatkowo gorzka pigulka do przelkniecia dla tutejszej spolecznosci

94

95

Imperial - Pią 24 Cze, 2011

94. mniam
pitras - Pią 24 Cze, 2011

moronica, świetny reportaż, delikatnie poprawiłbym WB na kilku zdjęciach ale to taka drobna uwaga Fotopsuja a całość jak najbardziej OK :)
bhpchmiel - Pią 24 Cze, 2011

moronica, fajnie, bardzo fajnie :wink:
komor - Sob 25 Cze, 2011

moronica napisał/a:
druga splonela podczas nieudanej proby przeskoczenia przez ognisko

:shock: Rzucił się w środek tej karuzeli, czy jak? Reportaż fajny, przypomina mi, jak ważne są w nim słowa oprócz zdjęć.

Tworas - Sob 25 Cze, 2011

94. mocne, fajne :)
moronica - Sob 25 Cze, 2011

komor napisał/a:
moronica napisał/a:
druga splonela podczas nieudanej proby przeskoczenia przez ognisko

:shock: Rzucił się w środek tej karuzeli, czy jak? Reportaż fajny, przypomina mi, jak ważne są w nim słowa oprócz zdjęć.

nie, z kolegami przeskakiwali przez 3-metrowe ognisko, innym sie udalo a on sie potknal zamiast odbic od czegos, zdaje sie kanapy, i wpadl w plomienie. nie pytaj mnie, jak jest mozliwy taki brak wyobrazni, nie mam pojecia

masza - Sob 25 Cze, 2011

moronica, płonąca karuzela mocno działa na wyobraźnię.
degol - Sro 14 Wrz, 2011

moronica fajny reportaż.
86, 87, 94 - b.dobre

Ja dam kilka fotek z wydarzenia " Kupalnocka " Opisałem to troszkę na blogu i oczywiście dałem tam więcej fotek ... zapraszam do obejrzenia tutaj wstawionych jak i tych zdjęć, które zarzuciłem na mojego BLOGA

Kupalnocka Serock 3 lipca 2011r.

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106