forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA ARCHITEKTURY Styczeń-Czerwiec 2011

goltar - Sob 01 Sty, 2011
Temat postu: FOTOGRAFIA ARCHITEKTURY Styczeń-Czerwiec 2011
FOTOGRAFIA ARCHITEKTURY Styczeń-Czerwiec 2011
dr11 - Nie 02 Sty, 2011

1.

2. Taki dziwny kadr z Wojanowa ;)

[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 01:23 ]
3. I troszkę bardziej ułożony.

Nikitaa - Pon 03 Sty, 2011

1
Mam wrazenie ze chyba leci troche w lewo, albo jeszcze sylwestrowy szampan mi nie do konca wyparowal :wink: , brakuje mi tylko czlowieka-pajaka wspinajacego sie po tych oknach :mrgreen:
2 i 3
Przepiekny palacyk na moj gust to chyba gotyk lub jedna z jego odmian , ta oranzeria ...hmm...cudo :mrgreen: , ladnie to pokazales dr11, ale zdecydowanie bardziej podoba mi sie 3 (lepszy kadr i kolorystyka)

pozdrawiam Nikita :razz: :razz:

jaad75 - Pon 03 Sty, 2011

1, fajne - lubię takie zdjęcia architektury, 3 nie podoba mi się wcale - zwłaszcza kadr, a 2 podoba mi się tylko trochę bardziej od 3... :razz:
Nikitaa napisał/a:
Przepiekny palacyk na moj gust to chyba gotyk lub jedna z jego odmian
No chyba jednak nie...
Nikitaa napisał/a:
Mam wrazenie ze chyba leci troche w lewo
Za to to leci w prawo... :cool:
4.

kasiakaaz - Pon 03 Sty, 2011

dr11, 1 - bardzo fajny kadr, ale trochę leci...
jaad75 napisał/a:
Nikitaa napisał/a:
No chyba jednak nie...

Nawet na pewno nie...

jaad75, 4 świetne i kadr, i kolorystyka.

dr11 - Pon 03 Sty, 2011

Oj tam, po prostu taki urok budowli z wielkiej płyty ;) :D
Dzięki za uwagi, poprawię na siatce.

jaad75, fajnie wyważone.

Adolfik - Pon 03 Sty, 2011

4 ładna, na ścianę by się nadało w czerni i bieli

kasiakaaz napisał/a:
dr11
jaad75 napisał/a:
Nikitaa napisał/a:
No chyba jednak nie...

Nawet na pewno nie...

Nie szukam sporu ani konfliktu , dlatego nie bede komentowala wrzuce jedynie linka
http://www.karkonosze.pl/...lac_wojanow.php
wtedy nie bylam pewna dlatego uzylam slowa "chyba" teraz sprawdzilam i raczej mam racje ze jest to jedna z pochodnych gotyku czyli neogotyk angielski

pozdrawiam Nikita :razz:

Nikitaa napisał/a:
wtedy nie bylam pewna dlatego uzylam slowa "chyba" teraz sprawdzilam i raczej mam racje ze jest to jedna z pochodnych gotyku czyli neogotyk angielski
Trudno neogotyk nazwać odmianą gotyku, bo to raczej nawiazanie do oryginalnego stylu, czyli historyzm, ale masz rację w tym sensie, że budowla ma przypominać budowle gotyckie.

jaad75 napisał/a:
Nikitaa napisał/a:
Trudno neogotyk nazwać odmianą gotyku, .

nadal nie szukam konfliktu wiec podaje linka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Neogotyk

...a konkretnie chodzi o zwrot " nawiazujacy formalnie do gotyku"

czy tak trudno powiedziec oki spoko tym razem Nikita mialas racje :?: :wink:

Nikitaa napisał/a:
Zaczekaj, zaczekaj - "nawiązujący formalnie do gotyku", nie oznacza jeszcze, że jest odmianą gotyku, oznacza jedynie, że ma budowle gotyckie przypominać. To dwie różne rzeczy.

[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 23:42 ]
Nikitaa napisał/a:
czy tak trudno powiedziec oki spoko tym razem Nikita mialas racje :?: :wink:
Cytat:
masz rację w tym sensie, że budowla ma przypominać budowle gotyckie.
:roll:

brak mi slow :cry: , jaka zawzietosc i nieustepliwosc tkwi w moich oponentach na tym forum :???: :cry: , dwa linki , wiedza encyklopedyczna a oni nadal sa przeciwko temu tylko dlatego ze ja to podalam :?: :?: :?:
Po prostu nie moge sie w ogole wypowiadac na tym forum bo zaraz jestem atakowana , co ja takiego tu napisalam , swoj koment do prac + jedno slowo o palacyku ktore jest prawdziwe , ktos probuje podwazyc moja wiedze wiec sie bronie i podaje wiedze encyklopedyczna ktora pokazuje za mialam racje wiec o co Tobie chodzi jaad75 ????

Nikita

jaad75 - Wto 04 Sty, 2011

Koleżanko droga, po pierwsze, nikt Cię nie "atakuje" (a już na pewno nie ja), a po drugie, napisałem Ci, o co mi chodzi - cytaty, które przytoczyłaś mówią zreszta dokładnie to samo, po prostu przeczytaj je jeszcze raz spokojnie.
Nikitaa - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:

Nikitaa napisał/a:
No chyba jednak nie...

to po co byla ta "zaczepka" z Twojej strony skoro tak wszystko dobrze wiesz :?:

:?: , skoro wiedziales ze jest to neogotyk to wiedziales rowniez ze nie myle sie w tym co napisalam bo sam przyznales mi teraz racje

jaad75 napisał/a:
ale masz rację w tym sensie, że budowla ma przypominać budowle gotyckie.

....mam juz tego dosc gdziekolwiek cokolwiek napisze zaraz pojawia sie ktos kto probuje podwazyc to co mowie , co ja tu takiego zlego napisalam ??? swoj komentarz do zdjecia + jedno malo znaczace zdanie o palacyku i oczywiscie znalezli sie tacy ktorzy lapia sie slowek i chca cos mi udowodnic - brak wiedzy- ja teraz sie bronie podaje linki encyklopedyczne ktore nie neguja tego co napisalam o tym palacyku ...ale nadal jest chec "dowalenia" Nikicie ...bo taka jak widac tu teraz moda nastala :cry: :cry:

dobranoc wszystkim Nikita

Nikitaa napisał/a:
To nie była zaczepka, tylko stwierdzenie faktu. Bez żadnego emocjonalnego zabarwienia, które tak bardzo chcesz mi wmówić...
Krótko i bez owijania w bawełnę: neogotyk, to nurt historyzmu (jak neorenesans, czy neobarok), nie jest więc gotykiem, ani jego odmianą, jak raczyłaś się wyrazić i to skwitowałem cytowanym stwierdzeniem. Kropka.
Nikitaa napisał/a:
...mam juz tego dosc gdziekolwiek cokolwiek napisze zaraz pojawia sie ktos kto probuje podwazyc to co mowie , co ja tu takiego zlego napisalam ??? swoj komentarz do zdjecia + jedno malo znaczace zdanie o palacyku i oczywiscie znalezli sie tacy ktorzy lapia sie slowek i chca cos mi udowodnic - brak wiedzy- ja teraz sie bronie podaje linki encyklopedyczne ktore nie neguja tego co napisalam o tym palacyku ...ale nadal jest chce "dowalenia" Nikicie ...bo taka jak widac tu teraz moda nastala :cry: :cry:
Wybacz, ale póki co nie zauważyłem, żeby ktoś chciał Ci "dowalić" bardziej, niż komukolwiek innemu. Jesteś najwyraźniej przewrażliwiona.
pitras - Wto 04 Sty, 2011

Nikitaa, chyba podpiszę się pod to co napisał wcześniej jaad75, ja też obserwując i czytając forum nic podobnego nie zauważyłem
Pozdrawiam z niezbyt słonecznej (DZIŚ) Italii

Nikitaa - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Nikitaa napisał/a:
To nie była zaczepka, tylko stwierdzenie faktu.
neogotyk, to nurt historyzmu

zapomniales dodac ze historyzm to styl architektury polegajacy na nasladownictwie stylistyki minionych epok a neogotyk jest zaliczany do historyzmu
czyli teraz reasumujac w czym popelnilam blad piszac ze to co napisalam w pierwotnej wersji o tym palacyku :?: , wszem i wobec jest wiadomym ze historyzm jest kierunkiem nietworczym i dlatego budowle z tego okresu to nasladownictwo innych styli
wiec pytam ponownie o co Tobie chodzilo :?: skoro palacyk jest w stylu budowli gotyckich , nie widze abym tam napisala cokolwiek o konkretnej dacie budowy tego obiektu :!: ....sam mi teraz przyznales racje i doczepiles sie ze powstal w innym okresie , ale powtorze ja nie pisalam o czasie budowy tylko o stylu jaki widze na zdjeciu co widac dokladnie w mojej wypowiedzi :!:

jaad75 napisał/a:
Wybacz, ale póki co nie zauważyłem, żeby ktoś chciał Ci "dowalić" bardziej, niż komukolwiek innemu. Jesteś najwyraźniej przewrażliwiona.

No to chyba molo czatasz ostanio forum skoro tak twierdzisz , co prawda admini w miare szybko kasuja posty zbyt brutalnie mnie atakujace ale dosc szybko pojawiaja sie nowe

to moj ostani post w tej sprawie, uwazam ze sie "przyssales" kompletnie bez powodu do tego gotyku , neogotyku i od razu ktos dostal wiatr w plecy i Cie poparl nie wiem czy to chociaz zauwazyles .......chce spokojnie funkjowac nie mam zamiaru ciagle czegos dementowac , tlumaczyc , i sie bronic ......nie studiuje architektury mam tylko w tym temacie wiedze ogolna ....po prostu daj mi juz spokoj jaad75 :cry:

dobranoc :???:

ok, Nikitaa, niech Ci będzie, że masz rację i się czepiam.
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

5. Gdynia.

kufel - Wto 04 Sty, 2011

muzyk, za bardzo jpg'a skompresowałeś...
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

Ja już nie wiem. Ciągle bania z tą kompresją. Normalnie odpalam "zemstę Canona", po lekkich poprawkach konwertuję 350 dpi, 800 x cuś tam i d..a.
Jak Wy konwertujecie, że zdjęcia są małe i "tłuste" w piksele?
A i zdjęcie w końcu mi się nie podoba :/

kufel - Wto 04 Sty, 2011

muzyk napisał/a:
Normalnie odpalam "zemstę Canona", po lekkich poprawkach konwertuję 350 dpi, 800 x cuś tam i d..a.
mowa o DPP ? ;) przy eksporcie jpg z raw'a jest opcja image quality , ale zakładam ,że masz ustawioną maksymalną,czyli 10 ?
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

Tak tak.
5. Gdynia 2

To zmniejszyłem w programie VSO Image Resizer 4, załadowałem na flickr'a i stamtąd BBC jako 600x400 i ... bania.
W "zemście" jest ok podostrzanie, ale później trzeba przez konwersję zapisać i wtedy jest jakość 10 i 350, ba nawet więcej DPI, do tego daję zmianę rozmiaru, ale ... wówczas DPI nie ma nic do rzeczy.
Pomocy! Bo mnie cholera bierze z tą konwersją już. Wiem, że dla niektórych to zabawne jest... ale mnie nie do śmiechu buuuuu

moronica - Wto 04 Sty, 2011

muzyk, to pozwalasz flickrowi za ciebie zmieniac rozmiar? pewnie w tym lezy problem
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

moronica napisał/a:
muzyk, to pozwalasz flickrowi za ciebie zmieniac rozmiar? pewnie w tym lezy problem

Rozmiar jest już gotowy na flickra czyli 800 x cuś tam, ale jak chcę na forum link wkleić to są opcje rozmiarowe, wśród nich też 800x coś tam, czyli niby tożsama z tym co już jest, ale może wówczas następuje masakryzacja zdjęcia.
Dajcie jakąś receptę na konwersję, bo zawału włosów można dostać!

moronica - Wto 04 Sty, 2011

ja uzywam imageshack, ktoremu w ogole nie pozwalam majstrowac przy rozmiarze, i jest ok, zdjecie uploaduje sie bez zmian. jesli twoje zdjecie przed uploadem wyglada lepiej niz po no to sprawa jest oczywista - flickr

jesli chodzi o kompresje (uzywam Corel Photopaint) to ustawiam na 0 i metode wybieram progresywna. wiadomo, ze nawet zerowa kompresja jest stratna jednakze tej progresywnej to z lupa mozna szukac

muzyk - Wto 04 Sty, 2011

Przed uploadem było 366 KB, po ... widać :neutral:
ophiuchus - Wto 04 Sty, 2011

muzyk, na flickrze masz opcję dot. obrazka która się nazywa Actions bodajże. Klikasz, rozwija się Menu, jeśli masz obrazek wgrany w formacie dajmy na to 800x533, to klikasz żeby pokazał pełny rozmiar, czy jakoś tak. Potem, nie wiem czy to ma znaczenie, ale ja nie używam wygenerowanych przez flickr znaczników, tylko klikam prawym klawiszem w obrazek, wybieram właściwości obrazka i kopiuję stamtąd dokładny adres do pliku.

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 18:34 ]
No i nie wiem czy jest sens wrzucać pliki z DPI większej niż 96.

muzyk - Wto 04 Sty, 2011

ophiuchus napisał/a:
klikam prawym klawiszem w obrazek, wybieram właściwości obrazka i kopiuję stamtąd dokładny adres do pliku.

aha. Spróbuję.

kolouker - Wto 04 Sty, 2011

ophiuchus napisał/a:
nie wiem czy to ma znaczenie, ale ja nie używam wygenerowanych przez flickr znaczników

Znaczenie ma o tyle, że w regulaminie Flickr jasno stoi, że jak wklejasz gdzieś swoje zdjęcia, to mają mieć linka do swojej strony na Flikrze.

ophiuchus napisał/a:
No i nie wiem czy jest sens wrzucać pliki z DPI większej niż 96.
To, czy dasz tam 72, 96, czy 1200DPI jest totalnie bez znaczenia.
BTW, flickr nie rekompresuje plików, ale jak pisałem kiedyś jeśli wrzucę oryginał 800px, to nie mogę go linkować... Po prostu nie mam dostępu do tego rozmiaru, a mniejsze są wyostrzane w sposób całkowicie nieakceptowalny. Dlatego zresztą olałem Flickra i wróciłem do swojego starego Zenfolio.

kolouker - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
jeśli wrzucę oryginał 800px, to nie mogę go linkować

To jest teraz dostępne chyba tylko w wersji płatnej.

kolouker napisał/a:
To jest teraz dostępne chyba tylko w wersji płatnej.
Wiem, dlatego stwierdziłem, że dość - nie będę płacił za dwa hostingi zdjęciowe i skupiłem się na Zenfolio.
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Po prostu nie mam dostępu do tego rozmiaru, a mniejsze są wyostrzane w sposób całkowicie nieakceptowalny.

Dzięki za to info. Czyli trzeba innego hostera znaleźć.
Imagesack może jednak.

Hmm... Ja tam za nic nie płacę i mam dostęp ;)
Chyba 7. (wersja niecałkiem regulaminowa - 800 px, tak jak wrzucona na konto)

7a (bbcode pobrany z obsługi obrazka - 800 px)

Ścianka by niechtoszlag, on Flickr

ophiuchus napisał/a:
Hmm... Ja tam za nic nie płacę i mam dostęp ;)
Wiem, ghost też mi pokazywał, że ma... Nie wiem dlaczego ja nie mam (przed zmianą layoutu i regulaminu miałem) - zaczynam podejrzewać, że chodzi o chodzi to, że konto zakładałem, gdy jeszcze byłem w Stanach i z tego powodu obowiązuje mnie jakaś amerykańska wersja regulaminu... :wink: Zresztą nie chce mi się w to już wgłebiać - opłaciłem po prostu kolejny rok na Zenfolio i mam spokój.
muzyk napisał/a:
Imagesack może jednak.
To jest wyjatkowo wolny hosting czasami... Seria zdjęć potrafi się ładować kilka minut i nigdy nie załadować...
kufel - Wto 04 Sty, 2011

muzyk napisał/a:
Imagesack może jednak.
nieeeeeeee!! no chyba ze chcesz nam tu forum spowolnić :twisted: mimo wszystko polecam jednak photobucket ;)

Poza tym kolega Ujswo chyba nie widzi fotek wgrywanych z Imageshack.

kufel napisał/a:
mimo wszystko polecam jednak photobucket ;)
Ja go nie polecam, ze względu na rekompresję. Bolesne zwłaszcza w przypadku zdjęć z subtelnymi detalami w cieniach.
kufel - Wto 04 Sty, 2011

jaad, dlatego napisałem : "mimo wszystko". wolę jednak trochę stracić na jakości , czego i tak nie dostrzegam :) ale to moze wynika z tego ,ze wgrywam juz docelowe wielkości plikow bez resizu ze strony photobucket niz w****c sie ze zdjęcie lub strona ładuje sie nie wiadomo ile co ma miesjce przy ImSh..

kufel napisał/a:
ale to moze wynika z tego ,ze wgrywam juz docelowe wielkości plikow bez resizu ze strony photobucket
Nie no robiłem (i czasem nadal robię) tak samo, tyle, że mnie ta kompresja w oczy gryzie i dlatego PB staram się nie używać.
Ilona - Wto 04 Sty, 2011

Nikitaa- problem polega na tym, że sama podajesz 2 różne informacje:

1.
Cytat:

informacja błędna

2.
Cytat:

Cytat:

Zgadza się- neogotyk nawiązuje do gotyku, jest pochodną gotyku.

Problem tylko w tym, że "pochodna", a "odmiana", to nie są synonimy. Odmianą gotyku jest np. gotyk płomienisty.

Neogotyk nawiązuje jedynie do gotyku, nie stając się przez to gotykiem.

Ty błędną informację chcesz udowodnić podając informację prawdziwą, która przeczy pierwszej ;) - ale Ty tej sprzeczności nie zauważasz.

To nie jest żadne czepianie się. Wszyscy piszą bardzo spokojnie - a to, że się z Tobą nie zgadzają nie znaczy, że ktoś Cię atakuje.

P.S. Słowo "raczej" także wyraża niepewność.

Na zdjęciach 7 jest przykład neogotyckiego sposobu budowania muru: rząd główka, rząd wozówka - czyli cały rząd cegieł układanych dłuższą stroną (wozówka), a pod/nad nim krótszą (główka)

muzyk - Wto 04 Sty, 2011

kufel napisał/a:
polecam jednak photobucket

Ta dzie! Mam konto. Zapomniałem hasła, zdarza się. Wszystkie procedury o odnowienie zapodałem - i NIC!!! Więc daruję sobie bukiecik.
A może jednak tego flickra pomęczę? Niebawem się jakoś to wyklaruje.

muzyk, załóż nowe - w czym problem?
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
że mnie ta kompresja w oczy gryzie i dlatego PB staram się nie używać.

Tia...

[ Dodano: Sob 08 Sty, 2011 00:28 ]
8. Wieżowiec.

maciej0507 - Nie 09 Sty, 2011

8. Stare... :) Trzeba kabel w PS usunąć.

9. Również stare :)

Numeracja poprawiona – Komor

moronica - Nie 09 Sty, 2011

maciej0507, numeruj kontynuujac numeracje z poprzednich zdjec i nie wstawiaj wiekszych niz 800px bo ci je mod zamieni na linki
baracuda - Nie 09 Sty, 2011

11."Ainfarty dwa"

z śląskiego na polski , dwie bramy.

veenee - Pon 10 Sty, 2011

poki co 4. w tym watki najbardziej mi pasuje

12. Ratusz

muzyk - Pon 10 Sty, 2011

Cytat:
12. Ratusz

Niezłą chata za wsią :razz:
baracuda napisał/a:
"Ainfarty dwa"

zer gut!

PiotrOs - Wto 11 Sty, 2011

13. ( 12+1?) :wink:

muzyk - Wto 11 Sty, 2011

PiotrOs napisał/a:
13.

Ale rudera!
... wow :lol:

Eee tam. Nowka niesmigana :mrgreen:
kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011

PiotrOs, rudera fajna do fotografowania, ale jakoś kadr mi nie leży. Mz za mało góry i ten kawałek trotuarka jakoś nieszczęśliwie ujęty... Sprawia wrażenie, jakby głównym elementem zdjęcia miała być lampa. :wink:
muzyk - Wto 11 Sty, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Mz za mało góry

W sumie jo, cięte mogłoby być powyżej linii okien, czy "wnęk okiennych" :mrgreen:

kasiakaaz, bo i drzwi i latarnia mi sie podobaly. Widac Wash-and-go nie sprawdza sie w tej sytuacji :wink:
muzyk, u gory niestety co rusz bylo cos do obciecia ;/

Dzieki za uwagi!

jaad75 - Wto 11 Sty, 2011

Nie chciałbym, żeby to wyglądało na TWA, ale mnie z ostatnich podoba się tylko 12... :smile:

14. Szklana pułapka

TS - Wto 11 Sty, 2011

Jaad75 widać Cię w szybie! A zdjęcie rewelacyjne, mimo że temat zupełnie nieciekawy :)

13 - Kadr mi nie pasuje (albo ciaśniej, albo luźniej), kolorki ładne, latarnia przeszkadza

kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011

TS napisał/a:
Jaad75 widać Cię w szybie!

Nawet w kilku kawałkach w różnych szybach... :wink:
A zdjęcie świetne. Pod względem kolorystycznym, również.

jaad75 - Wto 11 Sty, 2011

To nie ja!... :razz:

P.S. Dzięki za miłe słowa.

muzyk - Sro 12 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
14. Szklana pułapka

Dobra nazwa do bardzo ciekawego zdjęcia.
Dużo symetrii widzę, co łatwe nie jest robiąc z ręki.

Djwalkman - Sob 15 Sty, 2011

Pierwsze zdjęcie w nowym roku.
15.

kufel - Sob 15 Sty, 2011

Djwalkman, nie do konca udane kadrowanie ;) w PG upitoliłeś cześć budynku.
krych - Sob 15 Sty, 2011

15- nie podoba mi się, ucięta góra no i przy obróbce chyba za bardzo pojechałeś
Cola - Sob 15 Sty, 2011

i wrażenie że leci

PS czy tam najpierw nie było inne zdjęcie? :>

cybertoman - Nie 16 Sty, 2011

Djwalkman napisał/a:
15.
Ladny motyw, tym bardziej bolesnie odbieram kadrowanie + zniekszatlcenie perspektywiczne.
jaad75 - Nie 16 Sty, 2011

Fatalny pstryk. Zwłaszcza, że przed Teatrem Słowackiego jest miejsce, żeby się spokojnie ustawić i skomponować kadr.
Djwalkman - Nie 16 Sty, 2011

Niestety miałem tylko kite, nie mogłem szerzej skadrować, a na zoom w nogach też nie miałem czasu, gdy próbowałem to wyprostować, to kadr jeszcze bardziej cierpiał. Rozumiem, że powinienem kadrować szerzej. Dziękuję, za aż tyle opinii. kufel, co to jest PG?
Cola - Nie 16 Sty, 2011

szerzej, prosciej i nie ciąć góry
kufel - Nie 16 Sty, 2011

Djwalkman napisał/a:
co to jest PG?
Prawa, Górna cześć zdjęcia.czyli dokładnie tam gdzie upitoliles część teatru. ;)
diamond - Czw 20 Sty, 2011

testy nowego szkiełka
16.
17.

sklsk - Czw 20 Sty, 2011

diamond napisał/a:
testy nowego szkiełka

oddaj na reklamacji, jakieś krzywe ;)

dr11 - Nie 23 Sty, 2011

17 jest fajne, szkoda tylko białego nieba :)

18. Kolejne podejście. Tym razem panoramka ze statywu uzyskana shiftem 17L max w lewo, w prawo i centrum. Duża wersja po kliku ;)

kufel - Nie 23 Sty, 2011

dr11, 18 ładna panorama :)

i 19. z tego samego miejsca co 17 diamond'a ;) (wygrzebałem z szuflady)

moronica - Nie 23 Sty, 2011

cos nam sie wieza Herkulesa zapada ;)

20.

21.

sklsk - Nie 23 Sty, 2011

Moronica - trzeciego już nie zdążyłaś zrobić, zapadła się całkiem :) .
na ścianach i "szpicy" są ukośne pasy, jest to czymś podyktowane w budowli czy taka ozdóbka.
20-21 - bardzo ładne pocztówki :)

wlasnie sie doczytalam, ze podejrzewa sie ze tam byla niegdys zewnetrzna rampa (najprawdopodobniej drewniana) ktora transportowano drewno na gore (jest to nadal czynna latarnia morska)
Mik443 - Nie 23 Sty, 2011

Moronica potęgujesz tęsknotę za latam.

moronica napisał/a:
cos nam sie wieza Herkulesa zapada

Na moje oko to ona się bardziej chwieje niż zapada. Zwłaszcza na 20.

Mik443, nie chce cie dolowac ale to jest wykonane zima, a konkretnie dzisiaj ;) oczywiscie bylo duzo zimniej niz na to wyglada
TS - Pon 24 Sty, 2011

kufel, ja bardzo lubię cz-b, ziarniste i kontrastowe zdjęcia, więc 19 nie może mi się nie podobać, skoro kadr jest w porządku :) .

moronica napisał/a:
cos nam sie wieza Herkulesa zapada ;)

No faktycznie, pomysłowe kadry! Szkoda, że chmurki akurat się nie przyplątały, bo teraz niebo trochę łyse ;) . Aha, na 21 chyba ktoś podpisał się na kamieniu z prawej?

moronica - Pon 24 Sty, 2011

ano, cale szczescie ze nie na samej wiezy bo by ich UNESCO pogonilo ;)
diamond - Pon 24 Sty, 2011

Kufel, świetnie pokazana majestatyczność tej wieży św.Mikołaja...mam wielki sentyment do tego miejsca, byłem tam ochrzczony i miałem tam bierzmowanie a oprócz tego mój pradziad był majstrem budowy tej wieży.dodam jeszcze kadr
22.

jaad75 - Pon 24 Sty, 2011

Kadr fajny, obróbka trochę tandetna...
Rafiii - Pon 24 Sty, 2011

diamond fajne zdjęcie, wcześniej pokazałeś w dziale HDR i tam bardziej pasuje. Przerabiałeś przez program "MACHINERY" ? :wink:
diamond - Pon 24 Sty, 2011

Rafiii napisał/a:
diamond fajne zdjęcie, wcześniej pokazałeś w dziale HDR i tam bardziej pasuje. Przerabiałeś przez program "MACHINERY" ? :wink:

oj możliwe :oops: , tak to machinery, ale w bardzo małym stopniu ingerowane

kufel - Pon 24 Sty, 2011

TS, diamond, dzieki za opinie! :)

22 fajne, jedynie przeszkadza mi trochę nadmiar kontrastu lokalnego.

Mik443 - Wto 25 Sty, 2011

moronica napisał/a:
Mik443, nie chce cie dolowac ale to jest wykonane zima, a konkretnie dzisiaj ;) oczywiscie bylo duzo zimniej niz na to wyglada

Może i zimniej niż wygląda, ale za to pod nogami jest zielone. A u nas białe :wink:
A, bo chyba zapomniałem dodać. Oba zdjęcia mi się podobają (mimo, że 20 leci w lewo). Kolor i te czyste niebo :cool:

moronica - Sro 26 Sty, 2011

Mik443, zabawne, myslalam ze ci sie wydaje ze leci w prawo ;) na moje oko jest w miare prosto, po prostu linie sie zbiegaja w wyniku perspektywy
kufel - Czw 27 Sty, 2011

23.

[ Dodano: Czw 27 Sty, 2011 20:43 ]
czy tylko u mnie tło zdjęcia zlewa się z kolorem forum ?? :smile:

multics - Czw 27 Sty, 2011

Z tym kolorem to trafiłeś idealnie ;) Ciekawa kompozycja ale nie dało się tego zrobić trochę szerzej?
baracuda - Czw 27 Sty, 2011

kufel napisał/a:
czy tylko u mnie tło zdjęcia zlewa się z kolorem forum ?? :smile:

nie tylko u Ciebie , dół zdjęcia "wisi" na forum ,
w górnej jest lekka różnica :wink:

kufel - Czw 27 Sty, 2011

multics napisał/a:
Ciekawa kompozycja ale nie dało się tego zrobić trochę szerzej?
masz na myśli całość? czy którąś stronę za bardzo uciąłem? przy tej ogniskowej taka kompozycja wydawała mi sie optymalna, jak robiłem szerzej to w kadr wchodziło już sporo niepotrzebnych rzeczy. jak znajdę czas to podejdę bliżej i zobaczę czy da sie to inaczej skadrować, choć przyznam ze taki kadr akurat mi pasuje ;) mam jeszcze wersje z mniej obciętą prawa stroną ale to wydawało mi sie lepsze.

[ Dodano: Czw 27 Sty, 2011 20:56 ]
baracuda napisał/a:
w górnej jest lekka różnica :wink:
fakt :)
TS - Czw 27 Sty, 2011

baracuda napisał/a:
nie tylko u Ciebie , dół zdjęcia "wisi" na forum ,

Dół też się odcina, choć tylko z lewej i prawy róg, w środku nie chce ;)

kufel napisał/a:
przy tej ogniskowej taka kompozycja wydawała mi sie optymalna

Mnie się to kadrowanie podoba, choć całe obręcze byłyby jeszcze fajniejsze (ale może nie da się, nie wiem co to jest - co to jest? :) ).

Ten kadr jest o tyle ciekawy że obręcze rosną (bądź maleją). Ale ciekawi mnie jakby to wyglądało gdyby obręcze były w pełni widoczne. Niestety nie wiem jakie tam są warunki i czy faktycznie nie będzie problemów z jakimiś niechcianymi elementami w kadrze.

Tak czy siak zdjęcie przednie :)

baracuda - Czw 27 Sty, 2011

TS napisał/a:

Dół też się odcina, choć tylko z lewej i prawy róg, w środku nie chce ;)

tak , ale to już różnica w naszych monitorach ,
każdy trochę inaczej widzi :razz:

hajhet - Czw 27 Sty, 2011

Szuflada się pokłoniła ;)

24.

25.

Miłego oglądania.

lolek88 - Czw 27 Sty, 2011

25. chyba w prawo trochę leci i szkoda tego przepalonego nieba ;)

24 i 25 to Sandomierz?
Jeśli tak, to na 25 w rzeczywistości "horyzont" jest deko pochyły ;)

Cola - Czw 27 Sty, 2011

chyba tam jest poprostu z górki a nie że od razu leci ;)
Oggy - Czw 27 Sty, 2011

Na 25 widać, że horyzont pochyły po linii dachów. Ale samo zdjęcie też lekko leci w prawo, na oko jakieś 0,5 stopnia ;)
kufel - Czw 27 Sty, 2011

TS napisał/a:
nie wiem co to jest - co to jest? :) ).
zapuszczony od jakiegoś czasu budynek wystawowy w WPKiW mianowicie takie coś:

a stoi on obok bardziej znanego i ciągle działającego budynku zwanego "Kapelusz" :)

hajhet, okolice ładne, ale przepalone niebo daje po oczach ;)

TS - Czw 27 Sty, 2011

24 bardzo fajne! hajhet, gdybyś jeszcze trochę się wychylił ;) . Chodzi o lewą ścianę, albo pokazałbym jej więcej, albo całkiem się pozbył.

kufel, no to zamknąłeś temat lepszego kadrowania :) .

Oggy, fakt patrząc po dachach zdjęcie ma delikatny przechył :)

kufel, zacna budowla. Także wracając do poprzedniego Twojego zdjęcia - kadr jest mocno bardzo dobry. (w pierwszej chwili myślałem że to są pełne okręgi)

hajhet - Czw 27 Sty, 2011

multics, tak, to Sandomierz. Zdjęcie może troszkę lecieć, ale równie dobrze może to być dystorsja z bardzo małym przechyleniem w prawo. Budynek w centrum kadru wydaje się mieć prosty dach.
TS, racja, wychylić się za bardzo nie miałem możliwości, ale uciąć owszem. Rada na przyszłość.

Mik443 - Pią 28 Sty, 2011

moronica napisał/a:
Mik443, zabawne, myslalam ze ci sie wydaje ze leci w prawo ;) na moje oko jest w miare prosto, po prostu linie sie zbiegaja w wyniku perspektywy

Pewnie jest, jak piszesz :grin:

baracuda - Pią 28 Sty, 2011

26.browar

kufel - Pią 28 Sty, 2011

baracuda napisał/a:
.browar
kiedys moj ulubiony :mrgreen:

a co do zdjęcia , to kadr trochę niezdecydowany ;)

hajhet - Pią 28 Sty, 2011

baracuda, góra ucięta, za dużo bruku. może ciut szerzej?
kasiakaaz - Pią 28 Sty, 2011

kufel napisał/a:
a co do zdjęcia , to kadr trochę niezdecydowany

Może to po wizycie w tymże...? :wink:

kufel napisał/a:
a co do zdjęcia , to kadr trochę niezdecydowany ;)

hajhet napisał/a:
baracuda, góra ucięta, za dużo bruku. może ciut szerzej?

wiem bo łaziłem przy tym rogu w te i we te :razz:
nie wiedząc jak go ugryźć :mrgreen:

kufel - Pią 28 Sty, 2011

kasiakaaz napisał/a:
kto wie :smile: baracuda, tłumacz sie :mrgreen: :wink:

kufel napisał/a:
kasiakaaz napisał/a:
kto wie :smile: baracuda, tłumacz sie :mrgreen: :wink:

do domu wróciłem niczego nie straciwszy ze sprzętu :lol:

kufel - Pią 28 Sty, 2011

baracuda napisał/a:
:mrgreen:
baracuda - Nie 30 Sty, 2011

W Egipcie zadyma a ja chciałem zobaczyć piramidy ,
pozostała nasza , krajowa :mrgreen:

27.

28.

kufel napisał/a:
baracuda napisał/a:
:mrgreen:

a jednak zgubiłem jedną z pięciu książek które zakupiłem w muzeum
miejskim a te mieści się na terenie browaru :razz:

kufel - Nie 30 Sty, 2011

baracuda napisał/a:
a jednak zgubiłem jedną z pięciu książek które zakupiłem w muzeum
miejskim a te mieści się na terenie browaru :razz:
to pewnie przez to roztargnienie spowodowane degustacją :smile: :wink:

PS.
co do zdjec ,to ta antena satelitarna pasuje do tej piramidy jak świni siodło...

baracuda - Nie 30 Sty, 2011

kufel napisał/a:
PS.
co do zdjec ,to ta antena satelitarna pasuje do tej piramidy jak świni siodło...

zrobię z pewnością jeszcze nie raz piramidę , robiłem od ulicy a nawet też z ulicy z powodu
braku szerokiego szkła , w ogóle tak piramida jest skopana od podstawy , płot z rur ,
kupa krzaków , jakiś śmietnik :roll:
Wypadało by się położyć pod ścianą i wtedy sru w górę :mrgreen:

to stara fota całej piramidy z fuji:
http://fotoo.pl/hosting-z...da%20m.jpg.html

muzyk - Pon 31 Sty, 2011

29. "Zamek na wodzie" - Hamburg "Miasto Spichrzów".

kasiakaaz - Pon 31 Sty, 2011

muzyk, bardzo ładnie, lubię takie wyprane i zamglone... :wink:
Masz może jakiś poziomy kadr? Myślę, że mógłby być ciekawy. :smile:

Dyzmard - Pon 31 Sty, 2011

muzyk, widze, że namierzełeś kładki w Hamburgu :) . Fajne miasto, fotka też.
Ode mnie kawałek NY.
30.

PiotrOs - Pon 31 Sty, 2011

29 ale fajny klimacik..."oldschoolowy" taki...niemiecki Kuba Rozpruwacz polubilby to miejsce :mrgreen: Osobiscie ciachnalbym troche wody z dolu, ale to kwestia gustu raczej. Brawo muzyk!
30 bardzo podoba mi sie kolorystyka zdjecia...mocno niepokojaca.

diamond - Pon 31 Sty, 2011

Ostatnie dwa bardzo przyjemne
muzyk - Pon 31 Sty, 2011

Kasia, Dyzmard, Piotros, Diamond dzięki za miłe słowa!
Kasiu, poziomego za bardzo nie mam, tylko przez konstrukcję mostu zrobiony i przycięty od lewej.
(Jaad- dzięki! za DR).

31. "Zamek na wodzie 2".

moronica - Pon 31 Sty, 2011

29 bardzo fajne, zwlaszcza kolorystyka
30 troche zbyt HDRowe, wylaza obwodki wokol budynkow. mozna bylo bardziej subtelnie. kolorystyka na plus

muzyk - Pon 31 Sty, 2011

Cytat:

29 bardzo fajne, zwlaszcza kolorystyka

Dzięki Moronica!

kufel - Pon 31 Sty, 2011

muzyk, widzę ze eksploatujesz fotograficznie to miejsce w Hamburgu do granic możliwości :) 29 fajne.
co do 31 to nie wiem czy bez tego stalowego kawałka mostu nie było by lepiej.

30 tez Ok!

muzyk - Pon 31 Sty, 2011

kufel napisał/a:
muzyk, widzę ze eksploatujesz fotograficznie to miejsce w Hamburgu do granic możliwości :) 29 fajne.

Dzięki! No, przyczaić się muszę kiedyś o poranku, bądź gdy będzie ładny zachód słońca, do tego oświetlenie.
Ten kawałek stali ... hmmm, w sumie niepotrzebny, ale niech tam.

Dyzmard - Pon 31 Sty, 2011

dzięki wielkie za komentarze.
muzyk, co do 31. pomysł ze stalą na dole nie jest zły - zrobiłeś taką ramkę. Tylko, że tej ramki jest trochę za dużo i zamiast uzupełniać główny motyw- staje się nim. Może jakbyś trochę inaczej kadrował i ostrzył trochę dalej, byłoby lepiej. Na 29 brakowało mi czegoś na dole kadru. Pozdrawiam

kasiakaaz - Pon 31 Sty, 2011

Dyzmard, 30 mnie się podoba, bardzo ciekawa kolorystyka. :smile:
Aszex - Pon 31 Sty, 2011

32

Gdynia

kufel - Pon 31 Sty, 2011

Aszex, podoba mi sie chłodna kolorystyka.
RTL2000 - Wto 01 Lut, 2011
Temat postu: Plac Grzybowski
Plac Grzybowski
Usjwo - Wto 01 Lut, 2011

RTL2000 chaos w kadrze, nie bardzo widac co chciales pokazac, obydwa plany sie zlewaja :(
Dyzmard - Wto 01 Lut, 2011

Aszex, 32. na tak, brudy poczysc.
Aszex - Wto 01 Lut, 2011

@Dyzmard, jakie znowu brudy? :P
muzyk - Wto 01 Lut, 2011

Aszex napisał/a:
jakie znowu brudy

Zdaje się, że masz matrycę zafajdaną. :P
A zdjęcie fajne. To te budynki przy Śląskiej, nie?

Aszex, najwiecej przy prawej krawedzi.
Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Hmm, mam superzooma, więc może soczewka była brudna. Patrzyłem na większym pliku i też nic nie widzę. ;)

Aszex, no to poczysc w PS'ie :)
fatman - Wto 01 Lut, 2011

Aszex - 32 - bardzo dobry i mocny kadr. Graty !
Tak trzymać. Pokaż jeszcze cos swojego pls.

muzyk - Wto 01 Lut, 2011

Aszex napisał/a:
Hmm, mam superzooma, więc może soczewka była brudna. Patrzyłem na większym pliku i też nic nie widzę. ;)

Weź strzel se fotkę nieba na f22 32 bez na Mf... zobaczysz jaka zakidana franca.

baracuda - Sro 02 Lut, 2011

34. budujemy nowy ....... , czyli trochę socrealizmu ;)

muzyk - Czw 03 Lut, 2011

35. Zamek na wodzie 3. Hamburg, "Miasto spichrzów" (Kasia, kadr poziomy jak radziłaś. Z szuflady :) .

kufel - Czw 03 Lut, 2011

muzyk, 35 fajne,kadr OK, ale nie wiem czy bym nie dal trochę chłodniejszego WB.

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 01:34 ]
ps. to jpg z puchy czy z raw'a obrabiałeś?

muzyk - Czw 03 Lut, 2011

Dzięki! Czyli np. coś takiego?
35a.

Z RAWu. Teraz tylko RAWy robię.

kufel - Czw 03 Lut, 2011

muzyk napisał/a:
Czyli np. coś takiego?
tak, trochę chłodniejsza kolorystyka bardziej mi tu pasuje, poprzednie zbyt żółte jak na mój gust :)
muzyk - Czw 03 Lut, 2011

36. Hamburg, "Miasto spichrzów".

P.S. Dzięki Kufel!

jaad75 - Czw 03 Lut, 2011

muzyk, to znacznie lepsze - poprzednie to była lipa przede wszystkim jeśli chodzi o kadr, więc nawet znaczna poprawa kolorów wiele mu nie pomogła.
muzyk - Czw 03 Lut, 2011

Jaad, dzięki!
A co tam takiego lipnego w tym kadrze?

jaad75 - Czw 03 Lut, 2011

muzyk napisał/a:
A co tam takiego lipnego w tym kadrze?
Jak dla mnie, to wygląda, jakbyś nie mógł się zdecydować, czy chcesz to zrobić symetrycznie, czy asymetrycznie i co tak naprawdę chcesz mieć w kadrze. Poprzednie, symetryczne wyglądały dużo lepiej i właśnie w pionie.
Dyzmard - Czw 03 Lut, 2011

muzyk, 35a - bardzo na tak. 36 - jakos ten wiezowiec mi tu nie pasuje, nie można go jakoś usunąć :)
muzyk - Czw 03 Lut, 2011

Hmm, miałem takie jedno w zbliżeniu i właśnie w poziomie, stąd wstawka.
Dzięki za konstruktywne słowa.
Dyzmard napisał/a:
jakos ten wiezowiec mi tu nie pasuje, nie można go jakoś usunąć

Musiałbyś podanie do władz miasta Hamburga napisać :lol:
Dzięki Dyzmard!

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 13:59 ]
37. Najpierw ściany :)

fatman - Czw 03 Lut, 2011

muzyk - 35a lepsze imho niż 35. Cieplejsze barwy rulez !
muzyk - Czw 03 Lut, 2011

Fatman, dzięki!
Miło. :smile:

kasiakaaz - Czw 03 Lut, 2011

muzyk, a mnie się 35 bardziej podoba, niż 35a... (może dlatego, że zima?) :wink:
36 bardzo fajne, tylko te obwódki na dachu po lewej i mam wrażenie, że troszkę leci w prawo.
Pokopałeś numerację. :wink:

Aszex - Czw 03 Lut, 2011

Dzięki dobre recenzje. ;) Fatman, na forum wrzuciłem trochę zdjęć. Nie mam galerii online. ;)
muzyk - Pią 04 Lut, 2011

Kasia, dzięki!

Co do numeracji - wprowadziłem literkę, bo dotyczy tego samego zdjęcia.

kasiakaaz - Pią 04 Lut, 2011

muzyk, ale masz dwa 36... :wink:
muzyk - Pią 04 Lut, 2011

kasiakaaz napisał/a:
muzyk, ale masz dwa 36... :wink:

O jaaaa, ale nababrałem :oops:
Mógłby jakiś Moderator to poprawić? :neutral:

komor - Pią 04 Lut, 2011

Poprawione. Bardzo podoba mi się kolorystyka ostatnio wrzucanych zdjęć, tych z Hamburga, NY i paru innych. Klimatycznie.
muzyk - Pią 04 Lut, 2011

Komor, dzięki za miłe słowo.
Co do numerów, postaram się nie bałaganić :smile:

Dyzmard - Pią 04 Lut, 2011

Pstryk z ulubionej miejscówki
38.

kufel - Pią 04 Lut, 2011

Dyzmard, miejscowka fajna :) ale drzewa trochę przytłaczają imo.

kufel, to celowa ramka :)
kufel - Pią 04 Lut, 2011

Dyzmard napisał/a:
kufel, to celowa ramka :)
wiem wiem :) w takiej postaci ta ramka nie do końca mnie przekonuje ale jakby np te gałęzie były oblodzone to wtedy wyszłoby to super :) tak sobie głośno myślę ;)
Cola - Pią 04 Lut, 2011

widok fajny ale przeszkadza mi latarnia
lepsze4 by były mocne same krzesełka
PS drzewka świetnie zamykają

---------

Dyzmard, a jakbys tam poszedł i strzelił jeszcze 2 fotki? :)
jedną tak jak jest tylko bez latarni, a drugą zza krzesełek z ostrymi ławeczkami a z rozmytym tłem w postaci tych wieżowców :)

Cola, wrócić wrócę to na pewno - często wracam.
Muszę wykombinować mocniejszy ND ma ktos doswiadczenie z cokin albo lee ?

Dyzmard napisał/a:
Muszę wykombinować mocniejszy ND ma ktos doswiadczenie z cokin albo lee ?

Dyzmard, a mocniejszy, tzn. jaki?

kasiakaaz, co najmniej :) chodzi mi tez o uchwyt do filtrow i wszystko co trzeba zeby zbudowac system.
Cola - Pią 04 Lut, 2011

ND to skrót od?

Dyzmard, połówki, to ja mam Hitecha (są ok), ale szare, zwłaszcza te "ciemniejsze" to chyba jednak lepiej nakręcane. :wink:

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 19:33 ]
Cola napisał/a:
ND to skrót od?

tiu

kasiakaaz, mam nakrecany, tylko na 16 mm strasznie je widac
a jak dorzuce polara, to masakra. To juz nie winieta to czarna dziura :)

Dyzmard, to nie możesz se slima kupić? :razz: :wink:

Cola, ND- Neutral Density - obrazowo dziala jak maska spawalnicza, stosujesz jak chcesz wyciagnac dlugie czasy w dzien, albo zjechac z wartoscia przeslony (w celu osiagniecia plytkiej GO),
zastosowania - wodospody, woda, drzewa na wietrze itp. :)
W przypadku tego zdjecia jakbym zastosowal ND to woda byla wygladzona - tak jak "blur" w ps'ie.

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 13:55 ]
kasiakaaz, na slima nic wiecej nie nakrecisz... :idea:

hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011

Dyzmard, mam uchwyt Cokina Z-Pro, w to wkładam ND Hitecha 100mm (ale z 0,9 trafiłem na farbujący niestety i będę próbował z lee :( ). Uchwyt musiałem sobie przekręcić tak, żeby go odchudzić - na FF i 16mm nie winietuje

hijax_pl, dzieki za info i troche wykorzystam, cos takiego zadziala :

Cokin X-Pro 82mm Adapter Ring
Cokin X-Pro Filter Holder (Requires Adapter Ring)
Cokin P154 Gray Neutral Density (ND) 8x Resin Filter

Dyzmard, do x-pro to jako holder chyba lepiej kupić tanie chińskie podróby.. kosztują parę zł, no i nie szkoda ich pilnikiem spiłować ;) Gdzieś się po szufladach moich już takie 3 walają ;)

A jak chcesz porządnie - to pomyśl o holderze Hitecha.. jest bardzo porządnie zrobiony i warty swojej ceny

dzieki
Cola - Pią 04 Lut, 2011

kasiakaaz, Dyzmard,
dzieki :)

kasiakaaz, a co Ty bys zmienila w 38. ? :)

Dyzmard, pooglądam sobie w domu, bo jeszcze kwitnę w pracy, a niestety mam zblokowany Twój hosting (i nie tylko Twój) i nie widzę wielu zdjęć... :sad: Czuję się jak Ujswo w Chinach... :razz: :wink:

...usmiechnij sie do admina, to i tak dobrze ze forum wchodzi :) ja mam lepiej w pracy sam sobie odblokowuje i blokuje...

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 15:35 ]
hijax_pl, a masz 16-35 mm w wersji pierwszej czy w drugiej ?

lupo57 - Pią 04 Lut, 2011

Dyzmard napisał/a:

nie ten system :wink:

Dyzmard napisał/a:
lupo57 napisał/a:
nie ten system :wink:

Taaa jest... 16-35/4VR gwint 77 ;)

jaromyre - Pią 04 Lut, 2011

Mam takie cuś.. W sumie to raczej architektura.
39.

Przy okazji pytanko: jak zachować dane exif? Zaznaczam opcję zachowaj dane exif w irfanie przy zmniejszaniu i zapisywaniu ale się nie zachowują..

muzyk - Sob 05 Lut, 2011

Cola napisał/a:
Dyzmard, a jakbys tam poszedł i strzelił jeszcze 2 fotki? :)

Idź idż! A może jakiegoś panorama cyknij?

Dyzmard - Sob 05 Lut, 2011

muzyk, panaramy nie mam, na otarcie lez brooklyn bridge.

40.

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 20:34 ]
jaromyre, fajne

Cola - Sob 05 Lut, 2011

jaromyre, bardzo kolorki i mgła

cos się dzieje przy prawej krawędzi budynku/końcu prawym kadru
mógłby ktos wyjasnic co tu źle?
wydaje sie krzywo ale ja jakos nie wyobrażam sobie żeby prostowac to tej krawędzi, bo by nam sie woda wylała... no ale nie zmienia to faktu że rzuca sie w w oczy

Dyzmard,
super, ale nie wiem czy nie wolałbym centralnie symetrycznie az do bólu i osiagnięty byłby efekt odbicia lustrzanego jakby ktoś szybę na środku wstawił :D

PS jakosc chyba tej fotki kuleje... z naciskiem na chyba ;)

kufel - Sob 05 Lut, 2011

jaromyre, 39 podoba sie.

Dyzmard, w 40 trochę mi symetrii brakuje , a jakość faktycznie troche kuleje, pewnie kompresja ;)

kufel, Cola, nie analizujcie tego zdjecia za bardzo :) to taki szybki pstryk a obrobka jeszcze krotsza - chcialem muzykowi wrzucic, wiem ze lubi kladki :)
Miejsowka z wielkim potencjalem - czekam na dluzsze dni. Dzieki

baracuda - Sob 05 Lut, 2011

jaromyre napisał/a:
Mam takie cuś.. W sumie to raczej architektura.
39.

podoba mi się fota , miejsce takie jakiś "dziwne" , inne ,
nie wiem jak to określić , co i gdzie to jest.

jaad75 - Sob 05 Lut, 2011

baracuda napisał/a:
co i gdzie to jest.
Tampere, południowa Finlandia.

[ Dodano: Sob 05 Lut, 2011 15:20 ]
Dyzmard, niestety, bez symetrii wychodzi lipa. Miejsce obfotografowane do bólu...

Usjwo - Sob 05 Lut, 2011

kasiakaaz napisał/a:
bo jeszcze kwitnę w pracy, a niestety mam zblokowany Twój hosting (i nie tylko Twój) i nie widzę wielu zdjęć... :sad: Czuję się jak Ujswo w Chinach... :razz: :wink:

Ja mam odwrotnie, w pracy wiecej widze niz w domu, a ze ferie noworoczne to niewiele widze :mrgreen: .
Daltego sam wstawie. Dzisiaj tylko probka, jutro jak dobrze pojdzie to sie zasadze na dluzej, niestety 17mm to cigle zbyt duzo :sad:

41. Jinmao - trzeci co do wielkosci w Shanghaiu - 421m

42. World Finacial Center - najwyzszy 492m

43. No i razem w parze.

fatman - Sob 05 Lut, 2011

Usjwo - popraw numerację pls.
A ja wstawiam klasyczną, starą, klasztorną bramę...

44.

witkot - Sob 05 Lut, 2011

Usjwo Bardzo fajne.Skocz kiedyś na górę tych drapaczy.Chetnie by wszyscy zobaczyli panoramę z góry :shock: :shock:
Usjwo - Sob 05 Lut, 2011

witkot napisał/a:
Usjwo Bardzo fajne.Skocz kiedyś na górę tych drapaczy.Chetnie by wszyscy zobaczyli panoramę z góry :shock: :shock:

Wstyd powiedziec ale jeszcze nie bylem, (oprocz Oriental Pearl Tower, to drugia wysokosc 468m). Jak bedzie dobra pogoda i dam jeszcze rade, to wiade jutro na WFC.

kozidron - Sob 05 Lut, 2011

Usjwo, no ci powiem, że z 42 i 43 mozna było zaszaleć .......... ale miejscówka ... :shock: ..zasuwaj tam jeszcze raz i rób tak żeby 42 sie kładło na prawą a na 43 Jinmao miał czym oddychać na górze - fajne miejsce ...ja bym atakował szerokim bezpośrednio pod nimi :idea:
Usjwo - Sob 05 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
...ja bym atakował szerokim bezpośrednio pod nimi :idea:

45. Jinmao i WFC (moj szeroki jest za waski)

kozidron - Sob 05 Lut, 2011

Usjwo napisał/a:
Jinmao i WFC (moj szeroki jest za waski)

(45) ale właśnie o taki kadr chodziło :wink:

Usjwo, sprobuj bez lewej strony - ten budynek masz już w odbiciu :)
baracuda - Sob 05 Lut, 2011

fatman napisał/a:
44.

lubię takie klimaty :wink: ,

wieżowce Usjwo są fajne :smile: ,
z chęcią zobaczyłbym na własne oczy , fota jednak nie pokazuje
ogromu tych budowli.

Nikitaa - Sob 05 Lut, 2011

41, 42, 43 woww wlasciwie mam troche lek wysokosci wiec trudno je komentowac :mrgreen: :wink: :mrgreen: , a tak na serio to swietne :cool: Usjwo pokazuj nam czesciej takie "domki" :grin: ...i widoczki z nich :razz:
44 - Fatman klimacik bardzo mi odpowiada :razz: moze masz to samo tylko o zmierzchu lub nocna robione :twisted: :twisted:

fatman - Sob 05 Lut, 2011

Nikitaa napisał/a:
moze masz to samo tylko o zmierzchu lub nocna robione

Niestety. jeszcze nie. To z dzisiejszego spaceru. Pozdr!

kufel - Sob 05 Lut, 2011

Usjwo, toż to grzech mieć "pod nosem" takie kolosy i nie porobić zdjęć z samej góry :razz: ;) fajna miejscowa.
Tadeuszek - Nie 06 Lut, 2011

Usjwo, niezłe tam macie otwieracze do piwa! :lol: :smile:
kufel - Nie 06 Lut, 2011

Tadeuszek napisał/a:
Usjwo, niezłe tam macie otwieracze do piwa! :lol: :smile:
otwieracz jak otwieracz, jakie tam musza miec piwa :shock: :smile:
Imperial - Nie 06 Lut, 2011

43.
te dzwigi jak kwitnacy kwiat wygladaja, dobre ;)

ja mam z kolei pytanie:
ktory kolor najbardziej odpowiada wam, tak pierwszym rzutem oka ?
KLIK

i jedna fotka
46.

kufel - Pon 07 Lut, 2011

Imperial, fajne połączenie ciepłego i zimnego koloru ;)

47. chyba tu pasuje.

Dyzmard - Pon 07 Lut, 2011

kufel, fajne - dlugie czasy. Prawy dolny róg można by naciągnąć :)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

Dyzmard napisał/a:
Prawy dolny róg można by naciągnąć :)
nawet mi nie mów, tyle sie namęczyłem na prostowaniu ze masakra :mrgreen: choc masz racje , do końca prosto nie jest ;)
Dyzmard - Pon 07 Lut, 2011

kufel, denerwujace ale wole to niz czyscic tlo ;)
blaine - Pon 07 Lut, 2011

No 47 leci minimalnie w lewo, ale poza tym to całkiem mi się podoba :)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

Dyzmard napisał/a:
kufel, denerwujace ale wole to niz czyscic tlo ;)
ee tam chwila roboty w PS. z prostowaniem już tak łatwo nie jest ;)

blaine napisał/a:
ale poza tym to całkiem mi się podoba :)
miło ;)
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

kufel, ale ktoś bardzo nie chciał być na zdjęciu :D Mnie się podoba, lubię symetrię ;)

48.

ophiuchus - Wto 08 Lut, 2011

dr11, wygląda jak makieta ;)
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

ophiuchus, może dlatego, że szerokim kątem z góry?
Tu oryginalny widok: http://maps.google.pl/?ie...2,44.51,,0,5.89

kufel - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
ale ktoś bardzo nie chciał być na zdjęciu :D
chyba nawet nie zauważył ze mierze w jego stronę aparatem :smile: a nawet specjalnie czekałem dość chwile aż przeleci przed obiektywem ,coby kadr nie był pusty ;)
ophiuchus napisał/a:
wygląda jak makieta ;)

tez mi sie troche tak kojarzy :)

muzyk - Sro 09 Lut, 2011

ophiuchus napisał/a:
wygląda jak makieta

Zdecydowanie! Niemniej, przez to bardzo ciekawie.

Dyzmard - Sro 09 Lut, 2011

dr11, fajne, ja też myślałem, że makieta.
muzyk - Sro 09 Lut, 2011

49. ZDF

50. ZDF (2)

51. Biurowiec.

52. Biurowce.

53. Dom fotografii w Hamburgu.

54. Kładka. Hamburg "Miasto spichrzów"

55. Hamburg, "Miasto spichrzów".

P.S. Wszystkie zdjęcia wykonane Canonem 30D + Takumar 28-80 f3.5-4.5 z bagnetem Pentaxa. :cool:

dr11 - Sro 09 Lut, 2011

Mi się ZDFy najbardziej spodobały.
kufel - Sro 09 Lut, 2011

mnie rowniez zdf, w 51 i 52 raczej kiepskie kadry.
muzyk - Sro 09 Lut, 2011

Doktor, Kufel - dzięki!
godman - Sro 09 Lut, 2011

56. Poznań

kufel - Sro 09 Lut, 2011

godman, za szeroki kadr w tym przypadku i pokazanie całej budowli chyba w tym przypadku nie ma większego sensu. może warto np skupić sie np na odblaskach w szybach i tam coś ciekawego skadrować?
viper - Sro 09 Lut, 2011

57.

dragossani - Czw 10 Lut, 2011

58.

muzyk - Czw 10 Lut, 2011

59. Hamburg "Miasto spichrzów" - po prawej "Tarasy Magellana", w głębi po lewej nowa filharmonia. Pstryk poglądowy :razz:

kufel - Czw 10 Lut, 2011

dragossani napisał/a:
58.
ciekawi mnie co jest po prawej stronie zdjęcia i chyba bardziej w ta stronę bym kadrował. widoki ładne.

muzyk napisał/a:
59
jak dla mnie za dużo rzeczy w kadrze na raz.
muzyk - Czw 10 Lut, 2011

kufel napisał/a:
jak dla mnie za dużo rzeczy w kadrze na raz.

Pstryk poglądowy, poza tym nie moglem ich stamtąd zabrać :wink:

dragossani - Czw 10 Lut, 2011

@kufel: Mury miejskie i stare miasto w Dubrowniku. Po prawej już szybko mur przesłania resztę widoku. Masz rację że aż kusi żeby wyjrzeć co widać dalej (a jest co oglądać). Może znajdę jakąś fotkę na której widać więcej miasta to wrzucę.

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 15:51 ]
Dla ciekawych jak wygląda reszta starówki.

60.

61.

sklsk - Nie 13 Lut, 2011

widzę że dość dużo w-b, to i ja się dorzucę. w-b z powodu nie wykończenia remontu jeszcze dołu budynku
62 Cerkiew Prawosławna Św. Mikołaja Cudotwórcy w Tomaszowie Lubelskim

TS - Nie 13 Lut, 2011

dragossani, fajnie obejrzeć cz-b dachy Dubrownika, zwykle widzi się w kolorze! Bardzo podoba mi się 60 (widać nawet krzywiznę Ziemi ;) ), 58 trochę mniej (leci w prawo i jakoś przeszkadzają mi te zniekształcenia geometryczne).
muzyk, jak na ,,pstryk poglądowy'' fajne. Miasto się rozwija :) .
sklsk, trochę za ciemny dla mnie ten śnieg, ale ogólnie podoba mi się. Sporo Ukraińców jest w Tomaszowie, czy też cerkiew raczej dla Polaków?
viper, na 57 bardzo ładne kolory (woda!), kadr, światło, tylko znów te zniekształcenia...

Mik443 - Nie 13 Lut, 2011

63. - "Przybyli ułani pod okienko"... Ci na mniejszych koniach pod to z lewej.

kufel - Pon 14 Lut, 2011

dragossani, ładne miejsce.
cannot - Pon 14 Lut, 2011

62 jest prześlicze ;)
sklsk - Pon 14 Lut, 2011

TS - cerkiew jest ciągle w remoncie, w środku również. ostatnio jeszcze deski leżały w środku jednak msze odbywały się. czynna 1-2 razy w miesiącu, nie jestem pewny.
większość korzystających to miejscowi, choć na pewno duża część z nich ma pochodzenie ukraińskie
Mik443 - gdzie ci ułani :)

muzyk - Pon 14 Lut, 2011

Dzięki TS.
sklsk - leci trochę w prawo.

sklsk - Pon 14 Lut, 2011

muzyk napisał/a:

sklsk - leci trochę w prawo.

też mam takie wrażenie, ale wszystkie linie poziome wychodzą proste a starałem się stanąć centralnie na wprost. trzeba będzie przyjrzeć się liniom pionowym w domu.
dzięki

dragossani - Pon 14 Lut, 2011

@TS: Co do 60. to możemy przyjąć tę korzystną interpretację, że to krzywizna ziemi, a nie beczkowa dystorsja obiektywu. Co do 58. to prostowane było do linii horyzontu i pionowej ściany zamku w pobliżu środka kadru. Gdyby robić to pod to co po prawej stronie zdjęcia, to efekt byłby raczej opłakany. Rozumiem niechęć do zniekształceń geometrycznych ale bez obiektywu TS za dużo się tutaj zdziałać nie da.
Mik443 - Pon 14 Lut, 2011

sklsk napisał/a:
Mik443 - gdzie ci ułani :)

Z grzeczności wyszli z kadru :mrgreen:

TS - Pon 14 Lut, 2011

dragossani napisał/a:
Co do 58. to prostowane było do linii horyzontu i pionowej ściany zamku w pobliżu środka kadru.

Ale ta linia horyzontu z lewej nie powinna być poziomo, tylko nachylona lekko w lewo z powodu dystorsji... A ściana zamku jednak nie jest po środku kadru, wiec też raczej powinna być pochylona. To drobnostka i może niepotrzebnie się czepiam, ale moim zdaniem jest krzywo (abstrahując od zniekształceń).

dragossani napisał/a:
Rozumiem niechęć do zniekształceń geometrycznych ale bez obiektywu TS za dużo się tutaj zdziałać nie da.

Za dużo pewnie nie, ale co nieco można poprawić choćby w gimpie - za darmo :) .

krzys13k - Wto 15 Lut, 2011

64.

multics - Wto 15 Lut, 2011

64 -> Chciałoby się aby budowle były całkowicie czarne, a teraz czasem widać jakieś okna czasem drzewa przed budowlą.
viper - Sro 16 Lut, 2011

65.

Pustelnik_ - Sro 16 Lut, 2011

66.

witkot - Pią 18 Lut, 2011

Pustelnik_ gapię się już dłuższą chwilę ale sory -nie kumam..... :shock: :roll:
viper A ci ludzie to mi przeszkadzają :razz:

viper - Pią 18 Lut, 2011

niestety nie dało się ich przegonić :razz:
Adolfik - Pią 18 Lut, 2011

To się czeka aż sami pójdą ;)
viper - Pią 18 Lut, 2011

wtedy już nie ma takiego światła
Pustelnik_ - Pią 18 Lut, 2011

witkot, ależ tu nie ma nic do kumania. Dom, prosta, abstrakcyjna bryła, bez drugiego dna.
witkot - Pią 18 Lut, 2011

Cytat:
Dom, prosta, abstrakcyjna bryła, bez drugiego dna.

Ahhha :mrgreen: teraz to rozumię :lol:

fatman - Wto 22 Lut, 2011

67. Opactwo w Jedburgh

kufel - Wto 22 Lut, 2011

fatman, ładnie... lubie takie miejsca.
Dyzmard - Wto 22 Lut, 2011

fatman, nice :)
fatman - Wto 22 Lut, 2011

Jeszcze tylko Drynburgh mi został... ale lało wtedy ja z cebra kiedy tam byłem :cry:
kufel - Wto 22 Lut, 2011

fatman napisał/a:
Jeszcze tylko Drynburgh mi został
nie znam miejsca wiec zerknąłem na szybko w necie... tez ładne ruiny :shock:

ode mnie blizsze rejony ;)

68.

Aetius - Sro 23 Lut, 2011

Takie os, strzelone z barierki kładki nad ulicą. BKK czerwiec 2009. Nieobrabiane ani kadrowane.
Poradźcie jak to obrobić żeby było ładnie a nie chce stracić kolorów.

Uploaded with ImageShack.us

dr11 - Sro 23 Lut, 2011

Chyba miałeś uciapany obiektyw. Widać to świetnie na światłach Bayoke Sky Hotel. Deszcz skutecznie popsuł "czystość" zdjęcia i trudno będzie ją odzyskać. Do tego dużo przepalonych świateł, z których już nic nie wydobędziesz. Można spróbować pobawić się na warstwach w PS, nadać kontrast na części ulicznej, zbić to co się da ze świateł, występlować deszczowe smugi i krople.
zarzyka - Czw 24 Lut, 2011

70.
Kościół w Wysowej w blasku księżyca.

jest to jedno z wielu zdjęć kościołów i cerkwii ale je wlasnie rzucam pod wasza krytyczna ocene

fatman - Pon 28 Lut, 2011

kufel - 68 deko za ciemne imho. Jakbyś filter na żółty zamienił?
Widzę, że grzebałeś deczko przy strukturze pomnika bo poświata została. Postaraj sie ją zmniejszyć. Oczywiście struktura ma być jak najbardziej. Ten samochód na dole... jednak świetnie zamyka ujęcie !

Mała seryjka z Poznania:

71.

72.

73.

74.

kufel - Pon 28 Lut, 2011

fatman napisał/a:
68 deko za ciemne imho.
hmm niebo miało być ciemne ,dla kontrastu z budynkiem; wydawało mi sie OK :) ale być może przesadziłem .

fatman napisał/a:
Ten samochód na dole... jednak świetnie zamyka ujęcie !

ten samochód byl tam zaparkowany ,to jest rondo na którym jest miejsce do parkowania, a ja czekałem trochę aż pojedzie jakiś autobus żeby trochę go rozmyć i dynamizmy do kadru wprowadzić. no fakt, wyszło trochę halo kolo pomnika.
dzieki za uwagi!

kufel - weź jeszcze miejscowo wyostrz (albo dodaj struktury) do tych neonów "Lotos" i "Qubus hotel". Będzie super.
kufel - Pon 28 Lut, 2011

mam jeszcze taka wersje tego pstryka.nie wiem która lepsza.

75.

a propos, z calej Twojej serii 71 i 71 najbardziej mi podchodzi. 74 fajny kadr, dobry na nocne zdjęcie z dłuższym czasem.

kufel - 68 bardziej mi sie widzi. Z kolei do 75 dodałeś ziarenka - też daje to pewien wyraz. Trochę inaczej się to ogląda. Może rzeczywiście lepiej, nie tak gładko jest. Jaki papier symulowałeś ?

Co do 74 i nocnego - przymierzam się. na razie zobacz to (i kolor jest... i człowiek... i ruch :smile: ).

76.

kufel - Pon 28 Lut, 2011

fatman napisał/a:
Jaki papier symulowałeś ?
ojj nie pamiętam :oops: , to był któryś z presetów w którym trochę dopasowałem suwaki pod to zdjęcie.nie pamiętam jaki film był w tym presecie ustawiony.

[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 23:59 ]
76 kadrowałbym ciut bardziej w prawo :)

fatman - Wto 01 Mar, 2011

kufel napisał/a:
76 kadrowałbym ciut bardziej w prawo :)

Ha... właśnie nie chciałem robić całego chodnika jakbym wchodził na niego a tylko linią lewej podstawy poręczy zaczynać od lewego rogu, żeby lepiej to napiąć.
A może ciut tlko - tak aby prawa latarnia się zmieściłą w całości? Tu zgoda.

kufel - Wto 01 Mar, 2011

fatman napisał/a:
Ha... właśnie nie chciałem robić całego chodnika jakbym wchodził na niego a tylko linią lewej podstawy poręczy zaczynać od lewego rogu, żeby lepiej to napiąć.
ok, juz rozumiem zamysł :)

a co do tego filmu , jak co to mogę sprawdzić co to było musiałbym tylko raz jeszcze to zdjęcie wrzucić do PS'a.

Mik443 - Wto 01 Mar, 2011

[quote="fatman"]
kufel napisał/a:
A może ciut tlko - tak aby prawa latarnia się zmieściłą w całości?

Jestem za.

kufel napisał/a:
a co do tego filmu , jak co to mogę sprawdzić co to było musiałbym tylko raz jeszcze to zdjęcie wrzucić do PS'a.

W Nik-u są fajne nastawy gotowych filmów:

77.

kufel - Wto 01 Mar, 2011

fatman napisał/a:
A może ciut tylko - tak aby prawa latarnia się zmieściłą w całości? Tu zgoda.
no myślę ze wyszłoby to na dobre.

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 00:29 ]
fatman napisał/a:
W Nik-u są fajne nastawy gotowych filmów:
no to wlasnie ktoregos z nich uzylem ;) jeszcze nie wiem którego.

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 01:01 ]
dziwne przełączam miedzy presetami a film niby ciagle "neutral" :roll:

kufel napisał/a:
dziwne przełączam miedzy presetami a film niby ciagle "neutral" :roll:

Tak się dzieje jak masz za mało pamięci. Zmień ustawienia w preferencjach PS albo dokup kości :mrgreen:
U mnie też to się zdarza.
Metoda, którą stosuję to zmniejszenei rozmiaru pliku o 20% albo zamknięcie i otwarcie jeszcze raz PS.
Zobacz, że jak dołożysz w Niku 4-5 punktów kontrolnych to pamięć nie wyrabia i PS staje :sad:

kufel - Wto 01 Mar, 2011

fatman napisał/a:
Tak się dzieje jak masz za mało pamięci. Zmień ustawienia w preferencjach PS albo dokup kości :mrgreen:
hmm możliwe. w zasadzie u mnie obrazek przy każdym presecie sie zmienia,wszystkie wartości jak kontrast ,jasność etc sa inne ale zakładka "film" ani nie drgnie. wiec nie wiem czy to jest to. inna sprawa ze pamięci faktycznie mam mało ;)

fatman napisał/a:
Zobacz, że jak dołożysz w Niku 4-5 punktów kontrolnych to pamięć nie wyrabia i PS staje :sad:
widzę ze nie tylko ja pracuje na trupie :mrgreen: :smile:

kufel napisał/a:
widzę ze nie tylko ja pracuje na trupie :mrgreen: :smile:

U mnie matka to Aus P5Q Pro, Core2 Quad Q8400 i 4 GB pamiątek OCZ DDR2 2048MB 1066MHz ale czuję, że musze dołożyć do ósemki :mrgreen:

kufel - Wto 01 Mar, 2011

fatman napisał/a:
U mnie matka to Aus P5Q Pro, Core2 Quad Q8400 i 4 GB pamiątek OCZ DDR2 2048MB 1066MHz ale czuję, że musze dołożyć do ósemki :mrgreen:
:shock: toz to rakieta w porównaniu z moim :mrgreen: az sie dziwie ze cokolwiek jeszcze mi chodzi na moim zabytku...

kufel napisał/a:
... az sie dziwie ze cokolwiek jeszcze mi chodzi na moim zabytku...

No nie mów, że 486DX bo na tym to nawet mój pierwszy PS 3.0 ledwo dawał radę (w roku pańskim 1996) :mrgreen: :mrgreen:
Za tę maszynę dałem wtedy 1000 $ !!! :twisted:

kufel - Wto 01 Mar, 2011

fatman napisał/a:
No nie mów, że 486DX bo na tym to nawet mój pierwszy PS 3.0 ledwo dawał radę (w roku pańskim 1996) :mrgreen: :mrgreen:
hehe, nie ;) asus k8n-3 sepron 2800+ (1607 mhz) , i całe 768 mb RAM :mrgreen:
krych - Wto 01 Mar, 2011

78

witkot - Sro 02 Mar, 2011

krych -ciekawe.Fotka ma coś w sobie ale szkoda prawej obciętej góry (trochę inaczej bym skadrował).
Byłeś wewnątrz tego budynku.Wstaw coś jak masz.Lubię takie miejsca.

krych - Sro 02 Mar, 2011

witkot niestety nie mam, przechodziłem obok i zrobiłem pstryka. Też lubię takie klimaty i mam zamiar się tam wybrać jak czas pozwoli, na pewno coś wstawię
witkot - Czw 03 Mar, 2011

krych Kiedyś udało mi się odwiedzić takie miejsce i mam kilka fotek.
Może to nie achitektura ale jak jesteśmy w temacie to wstawię.

79.

kufel - Czw 03 Mar, 2011

witkot, ładnie :) co to za miejsce?

kufel napisał/a:
co to za miejsce?

Baaardzo stara cegielnia :roll:

Dyzmard - Czw 03 Mar, 2011

witkot, podoba się
kufel - Czw 03 Mar, 2011

witkot napisał/a:
Baaardzo stara cegielnia :roll:
to w zasadzie cud ze stoi jeszcze...
kasiakaaz - Czw 03 Mar, 2011

witkot, fajny klimacik, też takie lubię... :smile:

kufel napisał/a:
to w zasadzie cud ze stoi jeszcze...

Jakoś sie trzyma, bo ktoś chce to przerobić na lokal.

kufel - Pią 04 Mar, 2011

kolejny katowicki pstryk:

80.

kasiakaaz - Pią 04 Mar, 2011

kufel, bardzo fajnie wypatrzone, trzeba się dobrze przyjrzeć gdzie, co , do czego...? :wink: Podoba mi się.
kufel - Pią 04 Mar, 2011

fajnie ze sie choć trochę podoba ;)
kasiakaaz - Pią 04 Mar, 2011

kufel, nie kokietuj, nie mówiłam, że trochę... :mrgreen:
Dyzmard - Pią 04 Mar, 2011

kufel, 80. całkiem, całkiem :mrgreen:
kufel - Pią 04 Mar, 2011

kasiakaaz napisał/a:
kufel, nie kokietuj, nie mówiłam, że trochę...
a to tym bardziej się ciesze :mrgreen: :wink:

Dyzmard, dzięki :)

Dyzmard - Pią 04 Mar, 2011

kufel, b.interesujace - jak zasłonisz górna połówkę zdjecie to niewiadomo czy ten jasny trójkąt to sufit czy podłoga.
kufel - Pią 04 Mar, 2011

Dyzmard napisał/a:
jak zasłonisz górna połówkę zdjecie to niewiadomo czy ten jasny trójkąt to sufit czy podłoga.
m.in. o to mi chodziło :smile: choć przyznam ze dostrzegłem ten efekt dopiero po jakims czasie.
Djwalkman - Sob 05 Mar, 2011

80. była na pierwszy rzut oka słaba, ale już po chwili zauważyłem świetnie wypatrzony motyw, a zdjęcie jest zacne .
Miałem dylemat, gdzie wstawić oba zdjęcia, ale wrzucam tutaj.
81. Mam wrażenie, że to tragedia, ale wrzucić nie mi zaszkodzi (ew. wam :P )

82. Takie futurystyczne "miasto".

kufel - Pon 07 Mar, 2011

Djwalkman, 81 ciekawsze i z większym potencjałem. mogłeś stanąć na wprost, prostopadle do ściany , teraz troche krzywiznę widać.
Imperial - Czw 10 Mar, 2011

fajne swiatlo na 80!

81.

kufel - Czw 10 Mar, 2011

Imperial, przyjemne kolory. trochę chyba ciut przeostrzone bo linie dość mocno poząbkowane.
masza - Czw 10 Mar, 2011

kufel, 80 jak grafika Eschera. Fajne! :)
muzyk - Czw 10 Mar, 2011

kufel napisał/a:
kolejny katowicki pstryk:

Podoba podoba. :grin:

kufel - Czw 10 Mar, 2011

masza, no właśnie szukałem jakichś ciekawych brył ,geometrii etc. A że można tu dostrzec trochę "iluzji" to dość przypadkowe i później to dostrzegłem ;)

muzyk napisał/a:
Podoba podoba. :grin:
dzięki!
Daniel*1977 - Nie 13 Mar, 2011

81 ciekawy obiekt

82

cross lamp by Daniel*1977, on Flickr

83

Find an umbrella! by Daniel*1977, on Flickr

84

C shape by Daniel*1977, on Flickr

85

_V_ by Daniel*1977, on Flickr

86

edge by Daniel*1977, on Flickr

87

Reflected in the mirrors by Daniel*1977, on Flickr

veenee - Nie 13 Mar, 2011

Daniel*1977, fajna seria!

ode mnie ciekawostka - zdjecia zrobione...Nokia N8 :wink:

88. Canary Wharf

89 Canary Wharf II

blaine - Pon 14 Mar, 2011

90.

IMG_3644-Edit by ddmkr, on Flickr

91.

IMG_3664 by ddmkr, on Flickr

cybertoman - Pon 14 Mar, 2011

veenee napisał/a:
zdjecia zrobione...Nokia N8
Jak widac do forografii wystarczy w zupelnosci.

[ Dodano: Pon 14 Mar, 2011 20:47 ]
Forografia -> fotografia na potrzeby forum.

kufel - Pon 14 Mar, 2011

veenee napisał/a:
ode mnie ciekawostka - zdjecia zrobione...Nokia N8 :wink:
całkiem niezle :)

92.

veenee - Pon 14 Mar, 2011

cybertoman napisał/a:
veenee napisał/a:
zdjecia zrobione...Nokia N8
Jak widac do forografii wystarczy w zupelnosci.

[ Dodano: Pon 14 Mar, 2011 20:47 ]
Forografia -> fotografia na potrzeby forum.

masz racje, choc nawet nieco wiekszy rozmiar nadal wyglada dosc dobrze
http://www.mikphotography...468_EbnXP-O.jpg
http://www.mikphotography...019_CFyoT-O.jpg

wciaz jednak robienie zdjec telefonem to horror :mrgreen:
choc z drugiej strony mysle, ze moze warto by utworzyc osobny dzial, bo te zdjecia maja swoja specyfike (ba, sa nawet entuzjasci takiej fotografii!)

92. ma swietny klimat...

bhpchmiel - Wto 15 Mar, 2011

Daniel*1977, 84 ma klimat:)))
witkot - Wto 15 Mar, 2011

kufel - 92- Most fajnie się prezentuje w tych kolorach nieba.Ogólnie ciekawe.
Albo mi się wydaje albo dolna część fotki leci w prawo :wink: :wink:

Daniel*1977 - Nie 20 Mar, 2011

Udało się dostać do biurowca Rondo 1 w Warszawie. Jedną z niedogodności była pora zdjęciowa 17-20 godzina więc dosyć ciemno.
Tyle udało mi się wyciągnąć z tego miejsca :)
93

E&Y by Daniel*1977, on Flickr

94

square window by Daniel*1977, on Flickr

95

rectangles-2 by Daniel*1977, on Flickr

96

inside by Daniel*1977, on Flickr

97

733 by Daniel*1977, on Flickr

98

Entrace by Daniel*1977, on Flickr

99

waiting place by Daniel*1977, on Flickr

100

floors by Daniel*1977, on Flickr

101

evacuation routes by Daniel*1977, on Flickr

102

pole by Daniel*1977, on Flickr

103

City by Daniel*1977, on Flickr

Reszta z wewnątrz budynku dostępna tu jako pokaz slajdów:
http://www.flickr.com/pho...302516574/show/

witkot - Pon 21 Mar, 2011

Daniel*1977,najbardziej :: 94 nocne,symetrycznie wypatrzone,97 tajemnicze daje dużo do myślenia co tam się mogło wydarzyć.Proste ale fajnie skadrowane 101.102 za światełko
Tworas - Pon 21 Mar, 2011

102 mi sie podoba :)

ode mnie skromnie tylko jedna fotka

wnętrze katedry św. Wita w Pradze

104.

kadr może trochę dziwny bo ciasny a wysoki no ale katedra jest na prawde ogromna i tak mi to wyszło :razz:

Usjwo - Wto 22 Mar, 2011

104. A nie trzeba bylo stanac dokladnie po srodku? albo ciac zaraz pod oltarzem, krzywy dol psuje dobra calosc.

Daniel*1977 87 sie podoba

Tworas - Wto 22 Mar, 2011

jak utne pod ołtarzem to będzie lepiej :) dzięki Usjwo,
fatman - Czw 31 Mar, 2011

Niby Wielkopolska a kojarzy mi sie z Czarnobylem :mrgreen:

105.

psylo - Czw 31 Mar, 2011

105. - nie wiem czemu automatycznie skojarzyło mi się z Budomelem... onegdaj wejście na jego teren był bezproblemowy..po wypadku sprzed bodajże roku lub dwóch lat przyczynił się do 'strzeżenia' tego miejsca... ale muszę to sprawdzić organoleptycznie...
kufel - Wto 05 Kwi, 2011

106.

login_87 - Wto 05 Kwi, 2011

107.

108.

litlfisch - Wto 05 Kwi, 2011

109 architektura wewnętrzna :wink:

ophiuchus - Sro 06 Kwi, 2011

kufel, jakby tak je bardziej postarzeć? :D Ale podoba mi się i tak. :]

litlfisch, wzorki całkiem miłe w "dotyku", ogólnie to takie czyste foto :] nie umiem tak :D

login_87, a z Twoich 108 mi się podoba :]

litlfisch - Sro 06 Kwi, 2011

ophiuchus napisał/a:
litlfisch, wzorki całkiem miłe w "dotyku", ogólnie to takie czyste foto :] nie umiem tak :D

wychodzę z założenia że wszystkiego trzeba spróbować

1507 - Czw 07 Kwi, 2011

110 Biblioteka (starożytna) :wink: w Efezie

litlfisch - Czw 07 Kwi, 2011

1507 napisał/a:
110 Biblioteka (starożytna) :wink: w Efezie
Obrazek

coś ubogie zbiory w tej bibliotece :mrgreen:
pewnie nasi wyniwśłi :wink:

1507 - Czw 07 Kwi, 2011

111.Lewy dolny róg przy schodach biblioteki.

dr11 - Czw 07 Kwi, 2011

1507, jednak coś poczytać można ;)
110 fajna panoramka :)

1507 - Czw 07 Kwi, 2011

112. Pierwszy pomnik z lewej :smile:

litlfisch - Pią 08 Kwi, 2011

1507 ciekawe okolice
kufel - Pią 08 Kwi, 2011

dr11 napisał/a:
ano można. a dokładnie o "Tyberiuszu Juliuszu Polemaeanusie,prokonsulu Azji i jego synu który , zbudował tą bibliotekę"...

;)

choć takie inskrypcje akurat czyta się fatalnie, dużo skrótów, brak interpunkcji...

1507 - Pią 08 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
dr11 napisał/a:
ano można. a dokładnie o "Tyberiuszu Juliuszu Polemaeanusie,prokonsulu Azji i jego synu który , zbudował tą bibliotekę"...

;)

choć takie inskrypcje akurat czyta się fatalnie, dużo skrótów, brak interpunkcji...

a z kąd ta wiedza?

kufel - Pią 08 Kwi, 2011

1507 napisał/a:
a skąd ta wiedza?
no przecież jak byk napisane jest,wystarczy przeczytać :P ;)

a tak poważniej to wynika ona z nietypowego kierunku studiów ;)

1507 - Pią 08 Kwi, 2011

kufel, to swietnie, coś jeszcze znajdę z napisami to będziesz translacił :mrgreen:
cybertoman - Pią 08 Kwi, 2011

kufel, a ta Zoska na 112 to co za jedna?
kufel - Pią 08 Kwi, 2011

cybertoman napisał/a:
kufel, a ta Zoska na 112 to co za jedna?
"Sofia Kelsou" czyli mądrość Celsusa.
cybertoman - Pią 08 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
mądrość Celsusa.
Aaa, tego od stopni...
dr11 - Pią 08 Kwi, 2011

cybertoman napisał/a:
kufel napisał/a:
mądrość Celsusa.
Aaa, tego od stopni...
A nie od para-herbatki? ;)
kufel - Pią 08 Kwi, 2011

1507 napisał/a:
kufel, to swietnie, coś jeszcze znajdę z napisami to będziesz translacił :mrgreen:
spoko, byle czytelne bylo :P ;)
1507 - Pią 08 Kwi, 2011

113

kufel - Pią 08 Kwi, 2011

Arete Kelsou czyli cnota, dobroć Celsusa. skoro była wcześniej "mądrość" to jeszcze dwie cechy ( i dwa posągi) powinny być ;)
1507 - Pią 08 Kwi, 2011

będą :wink: , ale jutro idę spać
:wink:

[ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 08:01 ]
114

[ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 19:34 ]
115 jest i czwarty

litlfisch - Nie 10 Kwi, 2011

1507 dziewczyny aż głowy potraciły :wink:
ciekawe widoczki, zawsze jest co powspominać

116 jeden z budynków Politechniki na kwiecistym dywanie

1507 - Nie 10 Kwi, 2011

no a gdzie ten antyczny tłumacz? :mrgreen:
bluebird - Pon 11 Kwi, 2011

a w międzyczasie czekając na tłumacza
117.

kufel - Pon 11 Kwi, 2011

1507 napisał/a:
no a gdzie ten antyczny tłumacz? :mrgreen:
jest jest tylko tu nie zagldał ;)

na 114.
"Ennoia Filippou" czyli rozsadek Filipa. ( choć tu tłumaczeń może byc więcej i wszystkie będą poprawne) .

na 115.
"Episteme Kelsou" czyli wiedza Celsusa.

1507 - Pon 11 Kwi, 2011

kufel, dzięki będzie w takim razie ciąg dalszy napisów :mrgreen:
kufel - Pon 11 Kwi, 2011

1507, to ile Ty tego masz ? :P łacińskie tez mogą być ;)
Ilona - Pon 11 Kwi, 2011

115- Episteme- wiedza :wink: ?

Widzę, że kufel mnie uprzedził :) - ale miło wiedzieć, że dobrze odczytałam :D

kufel - Pon 11 Kwi, 2011

Ilona napisał/a:
115- Episteme- wiedza :wink:
tak , stąd tez np słowo epistemologia ;)
1507 - Pon 11 Kwi, 2011

118. Działaj mistrzu :wink:

kufel - Wto 12 Kwi, 2011

1507, tu juz tak łatwo nie będzie, mój słownik nie posiada dużej części wyrazów ;)
1507 - Wto 12 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
1507, tu juz tak łatwo nie będzie, mój słownik nie posiada dużej części wyrazów ;)

:cry: no i co teraz

Ilona - Wto 12 Kwi, 2011

1507- znajdź wersję łacińską :P
kufel - Wto 12 Kwi, 2011

1507 napisał/a:
:cry: no i co teraz
będziesz musial dluzej poczekac ;) tłumaczenie jednej inskrypcji jest czasem gorsze niz kilka stron normalnego tekstu. a czemu to już wcześniej pisałem.

Ilona napisał/a:
1507- znajdź wersję łacińską
obawiam sie ze nie ma takowej ;)
hijax_pl - Wto 12 Kwi, 2011

Zacytuję kolegę, któremu podesłałem zdjęcie ;)
Cytat:
Napis glosi (:-D) :

„Jestem stela Theudosioitelethosa (czy jakos tak – dziwne imie skadinad) swiadczaca (doslownie swiadkiem) o sprawiedliwosci, znoju wojennym (w sensie pozytywnego trudu), umiarkowaniu i cnotach (zapewne to wszystko dotyczy fundatora tej steli, czyli tego Theudo… itd.)”

Czy to gdzies z Turcji? Bo dialekt nie pochodzi chyba z Attyki.

kufel - Wto 12 Kwi, 2011

hijax_pl, dzięki za wsparcie :)

hijax_pl napisał/a:
Bo dialekt nie pochodzi chyba z Attyki.
to na pewno nie attycki.
krzys13k - Pią 15 Kwi, 2011

kufel, 106. dla mnie super, pomysł na obróbkę mi się podoba

119. Taka sobie kładka

ophiuchus - Nie 17 Kwi, 2011

120.

Daniel*1977 - Pon 18 Kwi, 2011

119 i 120 bardzo fajne. 120 mogło by w pionie też być ciekawe.

121

Corner by Daniel*1977, on Flickr

122

open by Daniel*1977, on Flickr

123

lamps by Daniel*1977, on Flickr

124

square holes by Daniel*1977, on Flickr

hijax_pl - Pon 18 Kwi, 2011

Daniel*1977, w Łodzi byłeś?

Tak, nawet dwa razy w ciągu 3 dni :) ale mało czasu na zdjęcia było.
Może w dwa majowe weekendy ( podczas foto festiwalu) będzie więcej czasu.

Tu jeszcze kilka:
http://www.flickr.com/pho...398419119/show/

dr11 - Pon 18 Kwi, 2011

hijax_pl napisał/a:
Daniel*1977, w Łodzi byłeś?

Ba, nawet w galerii :D
Najlepsze, że Błękitka otagowało Nowym Rokiciem :D I nie tylko jego :P

Fajnie skomponowane 123.

dr11, Nie mogłem odnaleźć dokładnie na mapie :) stąd może być pomyłek.
dr11 - Pon 18 Kwi, 2011

Daniel*1977, na mapie jest OK, miejsce jak najbardziej prawidłowo. Tylko nie wiem czemu taka nazwa, bo akurat tą dzielnicę mam pod nosem a to kawałek od Śródmieścia ;) Ujawnij się jak będziesz to możemy zetrzeć trochę zelówek :)
hijax_pl - Pon 18 Kwi, 2011

dr11 napisał/a:
Ujawnij się jak będziesz to możemy zetrzeć trochę zelówek :)
O! I nawet nie będziemy sobie szkieł podbierać :D

Dam znać jak będę i będę miał trochę czasu :)
psylo - Pon 18 Kwi, 2011

Daniel*1977 dla mnie jak zwykle bardzo ciekawie... lubię te Twoje poszukiwania w industrialnej naturze symetrii i tym podobnych podróży...
Quaint - Sro 20 Kwi, 2011

125

126

127

128

komor - Czw 21 Kwi, 2011

Quaint, ostre od A do Z… Ale w zasadzie niezgodne z regulaminem, bo w tym dziale mamy ograniczenie maks. do 800 pikseli.
arietiss - Czw 21 Kwi, 2011

125 świetne, a 127 - coś dla mojej córeczki... :wink:
Quaint - Czw 21 Kwi, 2011

komor napisał/a:
Quaint, ostre od A do Z… Ale w zasadzie niezgodne z regulaminem, bo w tym dziale mamy ograniczenie maks. do 800 pikseli.

Max 680 px mają

dr11 - Czw 21 Kwi, 2011

Quaint napisał/a:
komor napisał/a:

Max 680 px mają
1024. Do powierzchni płaskich odnosimy się w dwóch wymiarach ;)

dr11 napisał/a:
Quaint napisał/a:
komor napisał/a:

Max 680 px mają
1024. Do powierzchni płaskich odnosimy się w dwóch wymiarach ;)

myślałem że tylko szerokość może być problemem dla forum nie wysokość, okay

mozer - Czw 21 Kwi, 2011

Quaint, wg mnie tylko ostatni kadr się broni...

129

130

131

132

133

hijax_pl - Czw 21 Kwi, 2011

Quaint, a czemu teraz takie mniejsze? Możesz spokojnie wklejać 800x532 ;)

Swoją drogą ostre tak bardzo, że na mój gust - aż za ostre...

hijax_pl napisał/a:
Quaint, a czemu teraz takie mniejsze? Możesz spokojnie wklejać 800x532 ;)

Swoją drogą ostre tak bardzo, że na mój gust - aż za ostre...

Tak wiem, przeostrzone 131, 132, 133 ale nie podmieniałem na flickerze już. Mea culpa.

[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2011 16:05 ]
134

135

136

Dyzmard - Czw 21 Kwi, 2011

Quaint, fajne kadry.
krzywy77 - Pią 22 Kwi, 2011

dzięki

137.

komor - Sob 23 Kwi, 2011

krzywy77, pamiętaj o numeracji fotek, na zasadzie n+1, w każdym wątku zdjęciowym osobno. To w celu ułatwienia komentowania i oceny.
spootnick - Wto 26 Kwi, 2011

138 Dore Abbey- Herefordshire UK

litlfisch - Wto 26 Kwi, 2011

to może dla odmiany trochę architektury wojennej "pancernej"
kompleks bunkrów dla pociągu dowodzenia w Konewce

139 wjazd dla pociągu dowodzenia

140 budynek hydroforni

141 budynek maszynowni i obsługi technicznej, ma czynne podziemne przejście z głównym bunkrem

142 widok od tyłu od strony lasu

51.562247,20.151767 a tak wygląda z lotu ptaka, pionowa kreska to główny bunkier

sklsk - Wto 26 Kwi, 2011

obiekt super, ale google map po namiarach gps źle niesie.
hijax_pl - Wto 26 Kwi, 2011

sklsk, szukaj na mapie zielonej strzałeczki położenia, a nie czerwonego "balonika" najbliższego, znanego googlowi obiektu ;)
komor - Wto 26 Kwi, 2011

spootnick, na 138 fajne światełko, ale brakuje trochę ostrości. Ma potencjał. Te bunkry wasze fajne. Czy to Niemcy budowali, że napis jest "Konewka Bhf"? Jak sądzę po 142 całość schodzi pod ziemię, tak?
bhpchmiel - Wto 26 Kwi, 2011

litlfisch, fajne zdjęcia.. przyłączam się do pytania komora
sklsk - Wto 26 Kwi, 2011

hijax_pl napisał/a:
sklsk, szukaj na mapie zielonej strzałeczki położenia, a nie czerwonego "balonika" najbliższego, znanego googlowi obiektu ;)

to dość duży rozrzut 9 km w linii prostej

spootnick - Wto 26 Kwi, 2011

komor, te zjecie jeszcze pochodzi z moich czasow analogowych manuali (praktica) Zdjecie na papierze lepiej wyglada, byc skan filmu byl nie wyrazny. sprobuje skanowac odbitke. :) Dzieki
komor - Wto 26 Kwi, 2011

bhpchmiel napisał/a:
przyłączam się do pytania komora

W zasadzie wszystko już sobie wyczytałem tutaj: http://www.bunkierkonewka.eu/historia.html
Pozostaje tylko pytanie, czy te tory zjeżdżają pod ziemię, jak sugeruje 142.

dr11 - Wto 26 Kwi, 2011

komor, nie zjeżdzają. Sugestia z 142 jest spowodowana wykonaniem panoramy, która wygięła bunkier tak, że wydaje się schodzić pod ziemię. W rzeczywistości to 400m naziemnej kupy betonu.
litlfisch - Wto 26 Kwi, 2011

komor, wcześniej nie mogłem odpisać
tak jak pisze dr11 cały bunkier jest budowlą naziemną
142 łączone z 3 fotek robionych z ręki, 1 na wprost i stąd to wygięci

Quaint - Sro 27 Kwi, 2011

143 rio

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 23:15 ]
144 "podlany" disneyland

moronica - Pią 29 Kwi, 2011

symetrycznie...

145

146

147

...i nie
148

149

bhpchmiel - Pią 29 Kwi, 2011

moronica, 145 jest fajne :wink:
dr11 - Pią 29 Kwi, 2011

Tak jak bhpchmiel, 145 mi naj :)

Z dzisiaj. Industralnie.

150.

151.

Daniel*1977 - Pią 29 Kwi, 2011

moronica, cóż to za widoki widzą moje piękne oczy :D
dr11, takie też bardzo lobię - zużyte i zniszczone są wdzięczne do fotografowania

kasiakaaz - Sob 30 Kwi, 2011

moronica, mnie 145 i 146 naj.
dr11, 150 - fajne drzwi, ale się chyba ciutkę w lewo gibnęły.

moronica - Sob 30 Kwi, 2011

152

153

litlfisch - Nie 01 Maj, 2011

moronica,
153 bardziej do mnie przemawia

skansen wsi Łowickiej

154 szkoła

155 pokój nauczyciela

156 klasa

bluebird - Nie 01 Maj, 2011

moronica: udana seria, jak dla mnie 147 naj
dr11: niezły klimat zdjęć
litlfish: fajne bo naturalne, a gdzie ten skansenik?

litlfisch - Nie 01 Maj, 2011

bluebird napisał/a:
a gdzie ten skansenik?

Maurzyce pod Łowiczem ale trzeba dobrą pogodę trafić, dzisiaj była do D ....

bluebird - Pon 02 Maj, 2011

157. Stairways to Heaven

spootnick - Pon 02 Maj, 2011

moronica, 152 Perfekcja :) 153 jakos mi sie widzi
litlfisch, Bardzo ciekawe miejsce, "Cudze chwalicie, swojego nie znacie"
bluebird, Wielki balagan. Gdyby nie tytul zdjecia to bym nie wiedzial
co przedstawia...

mozer - Pon 02 Maj, 2011

158

degol - Pon 02 Maj, 2011

dr11, 150,151, z jakiego obiektu ?

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2011 15:27 ]
litlfisch, ciekawie przedstawiłeś skansen , 155 szkoda uciętej maszyny i jakby było okno.

litlfisch - Pon 02 Maj, 2011

degol napisał/a:
155 szkoda uciętej maszyny i jakby było okno.

fakt, okno było ale 10 mm to wszystko co miałem

hijax_pl - Pon 02 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
ale 10 mm to wszystko co miałem
Musisz zatem zacząć się bawić w sklejanki ;)
dr11 - Pon 02 Maj, 2011

degol, pińdziesiąt canonowe z dziurą 1.4. Nieczęsto go używam ;)
litlfisch, 155 najlepsze wg. mnie :)

hijax_pl napisał/a:
litlfisch napisał/a:
ale 10 mm to wszystko co miałem
Musisz zatem zacząć się bawić w sklejanki ;)

popatrzę może znajdę coś co się nada

dr11 - Pon 02 Maj, 2011

litlfisch, ale obiektywu jeszcze nie trzeba sklejać? ;) :D
komor - Pon 02 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
degol, pińdziesiąt canonowe z dziurą 1.4.

Dobra odpowiedź, ale nie na zadane pytanie:
degol napisał/a:
dr11, 150,151, z jakiego obiektu ?

;)

dr11 - Pon 02 Maj, 2011

Aaa, ojej. Oczy już nie te :D
Obiekt to jakieś budynki pofabryczne zaadaptowane na firmy, przedsiębiorstwa...
http://maps.google.pl/map...004292&t=h&z=19

dr11, było piwko w Rif-Rafie? ;)
dr11 - Pon 02 Maj, 2011

Dawno tam nie byłem, ale podejrzewam, że ono tam nadal jest ;)

Aaa... Jeśli knujesz cel spaceru to podpowiem w ten sposób:

;)

dr11 napisał/a:
litlfisch, ale obiektywu jeszcze nie trzeba sklejać? ;) :D

jak to się ludziom dowcip wyostrzył :mrgreen:
a skąd wiesz że nie trzeba jeszcze go nie widziałeś po plenerze :mrgreen: :razz:

159 pokój nauczyciela w pełnej krasie

dr11 - Pon 02 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
a skąd wiesz że nie trzeba jeszcze go nie widziałeś po plenerze
No właśnie nie wiem, dlatego się pytam :P

Dobry pogląd na izbę w 159.

dr11 napisał/a:
litlfisch napisał/a:
a skąd wiesz że nie trzeba jeszcze go nie widziałeś po plenerze
No właśnie nie wiem, dlatego się pytam :P

Dobry pogląd na izbę w 159.

coraz bardziej mi się ta 10 podoba :wink:

litlfisch, co to za sklepienie łukowe? :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
litlfisch, co to za sklepienie łukowe? :mrgreen:

średniowieczy gotyk zaadoptowany do chłopskiej chałupy :razz: :wink:

degol - Pon 02 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
degol napisał/a:

czy mogłeś się ciupkę przesunąć do prawej, można było spróbować połączyć dwie ujęcia ?

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2011 20:38 ]
litlfisch, 159 ładnie :)

degol napisał/a:
litlfisch napisał/a:
degol napisał/a:

czy mogłeś się ciupkę przesunąć do prawej, można było spróbować połączyć dwie ujęcia ?

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2011 20:38 ]
litlfisch, 159 ładnie :)

właśnie to są połączone 2 ujęcia z EF-S 10-22 robione na 10 mm
z czego robi się bardzo ładna ryba

sklsk - Wto 03 Maj, 2011

160 -pozwolę sobie wstawić

litlfisch - Sro 04 Maj, 2011

sklsk, trzeba było podciągląć wyżej ten żyrandol :wink: żeby był cały na fotce

161 Oporów - zamek wejście przez most na fosie

162 dziedziniec wewnętrzny

163 sypialnia

164 sala główna

165

166 jadalnia

167

sklsk - Sro 04 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
sklsk, trzeba było podciągląć wyżej ten żyrandol :wink: żeby był cały na fotce

nie, trzeba go było stempelkiem potraktować
161-162 - ostrość na cegle przeszkadza w odbiorze

Daniel*1977 - Sro 04 Maj, 2011

litlfisch, Fajnie ostre i kolorowe zdjęcia, kompletnie nie gustuje w takich wnętrzach, a te wyglądają miło :)

168

walls by Daniel*1977, on Flickr

169

wave of glass by Daniel*1977, on Flickr

170

shutters by Daniel*1977, on Flickr

171

eyes by Daniel*1977, on Flickr

arietiss - Sro 04 Maj, 2011

172.
Tam, gdzie architektura stapia się z naturą...

Daniel*1977, łojezu! Tyle okien opitolić na święta... :lol:

kufel - Sro 04 Maj, 2011

Daniel*1977, 169 dla mnie najlepsze!
bodzio239 - Sro 04 Maj, 2011

Chałupa.

Daniel*1977, dzięki
nie śnią Ci się te okna po nocach ? :wink:

Daniel*1977 - Sro 04 Maj, 2011

litlfisch, No właśnie tak myślę, że za dużo ich robię. Przestanę albo wymyslę coś oryginalnego. Na szczęście niedługo śmigam w miejsce gdzie będzie sporo do zrobienia w zupełnie innych klimatach.

174 Gród rodzinny Boruty

witkot - Sro 04 Maj, 2011

Daniel*1977 za kufel 169 naj
arietiss fajny klimat
bodzio239 ten płotek na pierwszym planie :wink: :wink:

muzyk - Czw 05 Maj, 2011

bodzio239 napisał/a:
Chałupa.

Skansen w Sanoku?
Daniel. 169 i po zawodach.

bodzio239 - Czw 05 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
bodzio239 napisał/a:
Chałupa.

Skansen w Sanoku?
Daniel. 169 i po zawodach.

Potwierdzam.

kufel - Pią 06 Maj, 2011

175.

176.

bhpchmiel - Sob 07 Maj, 2011

Daniel*1977 napisał/a:
litlfisch, No właśnie tak myślę, że za dużo ich robię. Przestanę albo wymyslę coś oryginalnego. Na szczęście niedługo śmigam w miejsce gdzie będzie sporo do zrobienia w zupełnie innych klimatach.

Ej no... nie będzie zdjęć z Wawy?? :shock: :mrgreen:

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 13:14 ]
Parę zdjęć z Rezydencji Prezydenta RP w Wiśle

Zamek Górny i kaplica
177.

178.

179.

180.

181.

182.

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 13:25 ]
Zamek Dolny:
183.

184.

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 13:33 ]
185.

hijax_pl - Sob 07 Maj, 2011

bhpchmiel, a to można tam sobie wejść? :shock:
kufel - Sob 07 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
bhpchmiel, a to można tam sobie wejść? :shock:
no właśnie. ile razy tam jestem to zza płotu robię zdjęcia :mrgreen:

kufel napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
a to można tam sobie wejść? :shock:
no właśnie. ile razy tam jestem to zza płotu robię zdjęcia :mrgreen:

Tam są przecież organizowane wycieczki :wink: :lol: :cool:

kufel - Sob 07 Maj, 2011

bhpchmiel napisał/a:
Tam są przecież organizowane wycieczki :wink: :lol: :cool:
może.w sumie nigdy nie dowiadywałem sie jak dokładnie wygląda zwiedzanie tego obiektu ;)

No łatwo nie jest :wink:
litlfisch - Nie 08 Maj, 2011

Tum kolegiata o wschodzie słońca

186

187

188

bhpchmiel - Nie 08 Maj, 2011

litlfisch, dobrze pamiętam, że tam na murach został ślad pazurów diabła? Mi najbardziej 186 :wink:

bhpchmiel napisał/a:
litlfisch, dobrze pamiętam, że tam na murach został ślad pazurów diabła? Mi najbardziej 186 :wink:

nie zauważyłem ale może dla tego że murem się mało interesowałem

189 pałac w Ujeździa

moronica - Nie 08 Maj, 2011

187 mi sie najbardziej podoba

moronica, dzięki

Opatów zamek

190 strona zachodnia

191 strona wschodnia, wejście

192 wejście na dziedziniec

193 dziedziniec, wieża z kaplicą

194 krużganek

moronica - Nie 08 Maj, 2011

w powyzszej serii wolalabym naturalne mocne cienie niz takie granatowe i zielone
ophiuchus - Nie 08 Maj, 2011

Ale kadry same w sobie bardzo mi się podobają, można niektóre z nich było mniej "uhadeerzyć" ;)

195. Ogólnie

196. Węziej

197. W szczególności

eljot1987 - Pon 09 Maj, 2011

litlfisch, dla mnie 190 fajna, podoba mi się to odbicie w wodzie :wink:
Daniel*1977 - Pon 09 Maj, 2011

198

HOTEL by Daniel*1977, on Flickr

199

Romeo and Juliet by Daniel*1977, on Flickr

200

in line by Daniel*1977, on Flickr

201

inside by Daniel*1977, on Flickr

Bramka prawie bez przepaleń i ze szczegółami w cieniach 8-)

202

The Silent wall by Daniel*1977, on Flickr

203

5+1 by Daniel*1977, on Flickr

204

playground by Daniel*1977, on Flickr

Tu ewidentnie przepaliłem dół :/

205

bedclothes by Daniel*1977, on Flickr

206

one window by Daniel*1977, on Flickr

207

choose the door by Daniel*1977, on Flickr

208

Unloading point by Daniel*1977, on Flickr

209

orange and pipe by Daniel*1977, on Flickr

210

in the distorting mirror by Daniel*1977, on Flickr

211

reflection in the glass by Daniel*1977, on Flickr

muzyk - Pon 09 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
190 strona zachodnia

To ogrodzenie na dole po lewej by wyłamać :twisted:
Ale mimo to fajnie, za to 189 i 191 - zajetegowiste!!!
Bardzo bardzo się podobają.
No ten "koleś" ze 197 to nie ma zadowolonej miny z tego kolucha :mrgreen:
Też spoko zdjęcie!

Daniel. - 202 i 205 - bardzo.
Ale rudery wytrzaskujesz :mrgreen:

litlfisch - Pon 09 Maj, 2011

ophiuchus napisał/a:
Ale kadry same w sobie bardzo mi się podobają, można niektóre z nich było mniej "uhadeerzyć" ;)

fotki robione wcześnie rano a krużganek jest od południa i wyszły za duże kontrasty
muzyk napisał/a:
To ogrodzenie na dole po lewej by wyłamać :twisted:

212 mówisz i masz, wersja bez "ogrodzenia" robiona 30 minut później + dodatkowo widok na mostek

muzyk - Wto 10 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
212 mówisz i masz, wersja bez "ogrodzenia" robiona 30 minut później + dodatkowo widok na mostek

No no...
Zajefajne, ale ... co te jasne farfocle na dole robią? :smile:

litlfisch - Sro 11 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
litlfisch napisał/a:

No no...
Zajefajne, ale ... co te jasne farfocle na dole robią? :smile:

maruda
to nie farfocle tylko środowisko naturalne, mówią na to rzęsa :wink:

213

jaromyre - Czw 12 Maj, 2011

Witajcie optyczni!
Dawno nic nie dawałem, chodząc sobie takie cuś ustrzeliłem..
214.

Co Wy na to?!

muzyk - Czw 12 Maj, 2011

jaromyre napisał/a:
Co Wy na to?!

Zdjęcie jak zdjęcie - ok.
Ale spójrzcie na minę psa :grin: bezcenna :lol:
litlfisch napisał/a:
213

Litlfisch, niezła "chata za wsią", fajne odbicie w wodzie i ... trochę bruździ, ale trochę - żeby nie było, że marudzę, ta nowoczesna chata po lewej. :razz:
No a te farfocle z wody ... może je zgrabić było? :twisted: :wink:

litlfisch - Czw 12 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
... trochę bruździ, ale trochę - żeby nie było, że marudzę, ta nowoczesna chata po lewej. :razz:

ten budynek znajduje się w kompleksie zabudowań parku

muzyk napisał/a:
No a te farfocle z wody ... może je zgrabić było? :twisted: :wink:

na następny wypad jedziesz ze mną i będziesz grabił wodę :razz: :mrgreen:

muzyk - Pią 13 Maj, 2011

Cytat:

ten budynek znajduje się w kompleksie zabudowań parku

No ale jakiś za "świeży" wobec tego na wysepce.
litlfisch napisał/a:
na następny wypad jedziesz ze mną i będziesz grabił wodę

:razz: :mrgreen:

witkot - Pią 13 Maj, 2011

litlfisch 213- tak parę kroków w lewo aby pozbyć się tego "nowocześniaka" i byłoby miodzio.
litlfisch - Pią 13 Maj, 2011

215 "nowocześniak" schowany, na dokładkę 1 z lwów

bodzio239 - Sob 14 Maj, 2011

Bystre. Cerkiew.
Usjwo - Sob 14 Maj, 2011

216 za malo dolu, drzewo przeszkadza, no i w prawo leci
Daruu - Nie 15 Maj, 2011

Jako, że jestem amatorem proszę Was o konstruktywną krytykę :)

217
http://img638.imageshack....826internet.jpg
Dziękuję :)

wymiary niezgodne z regulaminem

Daniel*1977 - Nie 15 Maj, 2011

Daruu, NIby fajnie, ale coś mi nie pasuje. Najbardziej chyba ten wytryski. Uważam, że mogło by to wyglądać dużo fajniej po zmroku na dłuższym czasie.

218

white dots by Daniel*1977, on Flickr

219

secret door No. 13 by Daniel*1977, on Flickr

220

red flowers by Daniel*1977, on Flickr

221

old vs new by Daniel*1977, on Flickr

222

universal by Daniel*1977, on Flickr

litlfisch - Nie 15 Maj, 2011

Daniel*1977,
221

hijax_pl - Nie 15 Maj, 2011

Daniel*1977, znów się po Łodzi kręciłeś? ;)
bhpchmiel - Nie 15 Maj, 2011

Daniel*1977, za litlfishem :wink:
litlfisch - Nie 15 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
Daniel*1977, znów się po Łodzi kręciłeś? ;)

trzeba będzie mu bilet za wstęp do centrum wystawiać :mrgreen:

DevEBM - Nie 15 Maj, 2011

Z pewną nieśmiałością... Mój pierwszy wrzut. Nie mogłem się zdecydować: architektura czy nocne, ale ostatecznie wybrałem architekturę.

223

L'Hemisfèric & El Palau de les Arts Reina Sofia (Ciudad de las Artes y las Ciencias - The City of Arts and Sciences) by Dev EBM, on Flickr

moronica - Nie 15 Maj, 2011

piekny obiekt i fajnie utrwalony, swietne kolory. moze ciut za ciasno ale generalnie jak z folderu ;)
kufel - Nie 15 Maj, 2011

223, świetne, dla mnie bez zarzutów :)
Daniel*1977 - Nie 15 Maj, 2011

hijax_pl, Tak, chwaliłem się gdzieś, że będę na foto festiwalu, ale nie wiem gdzie :)

[ Dodano: Nie 15 Maj, 2011 20:24 ]
litlfisch, :cool:
223 światło super, jedynie pół ciuta za ciasne jest, ale nie wiem jak wygląda miejsce gdzie było to robione.

martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011

223 rewelacja, robi wrażenie.

moronica, kufel, Daniel*1977, martin33-73, dzięki za miłe słowa :) Rzeczywiście mogło być trochę szerzej z lewej. Wcześniej nawet tego nie zauważyłem.

Miejsce warte odwiedzenia, bo ma niesamowity potencjał http://www.cac.es/ Z czasem dorzucę coś więcej, jak się już na forum rozkręce trochę ;)

bhpchmiel - Nie 15 Maj, 2011

DevEBM, o żeś człowieku pojechał - jak mnie bomba :shock:
witkot - Nie 15 Maj, 2011

DevEBM-Piękny start. :shock: :lol:
1507 - Nie 15 Maj, 2011

DevEBM, :shock:
arietiss - Nie 15 Maj, 2011

DevEBM, ciasne, ale wymuskane jak na widokówkę! :wink:
komor - Nie 15 Maj, 2011

Daniel*1977 napisał/a:
Najbardziej chyba ten wytryski

Wytryski… :) Te wytryski kosztowały podatnika parę ładnych milionów zetów… :) Choć rzeczywiście, jeśli temat zdjęcia jest Hala Stulecia, to można było wybrać moment, w którym jest np. tylko jeden wysoki strumień w górę, bez tych bocznych.

Daruu - Nie 15 Maj, 2011

No to może tak?

224
http://img707.imageshack.us/img707/3417/halavp.jpg

wymiary niezgodne z regulaminem

komor - Nie 15 Maj, 2011

Dla mnie lepiej. :)

Dzięki za wszystkie komentarze. Swoją drogą najbardziej obawiałem się nagonki za... ramkę.
kmosw - Pon 16 Maj, 2011

DevEBM, dlaczego od razu nagonki? ... :)

Zdjęcie rewelacja, ta ramka moim zdaniem dodaje klimatu pocztówkowego, w pozytywnym sensie oczywiście.

DevEBM napisał/a:
Z czasem dorzucę coś więcej, jak się już na forum rozkręce trochę ;)

Po takim początku chętnie zobaczę, jak się rozkręcasz :)

Daniel*1977 - Pon 16 Maj, 2011

komor napisał/a:
Dla mnie lepiej. :)
No tak, to tak :)
muzyk - Pon 16 Maj, 2011

225. Rudera.

DecEBM, 223 jest po prostu niesamowite!!!

litlfisch - Pon 16 Maj, 2011

muzyk,
farby Ci na matrycę ktoś wycisnął :mrgreen: :mrgreen:

muzyk - Pon 16 Maj, 2011

litlfisch napisał/a:
farby Ci na matrycę ktoś wycisnął :mrgreen: :mrgreen:

Jo jo, Deutsche Bahn w postaci jej szyby w pociągu i matka natura z troszku wody z chmurek.

dr11 - Czw 19 Maj, 2011

226.

muzyk - Czw 19 Maj, 2011

227. Muzeum.

kozidron - Czw 19 Maj, 2011

228. Na budowie ( :mrgreen: )

dr11 - Czw 19 Maj, 2011

muzyk, nasi budowali? ;) Fajny kadr, jakby nieba jeszcze nie było to już chyba nie architektura a abstrakcja by wyszła :P
kozidron, piękne jajo :)

bhpchmiel - Czw 19 Maj, 2011

kozidron, 228 podoba mi się :wink:
muzyk - Czw 19 Maj, 2011

Doktor. Dzięki!
Nie wiem, czy nasi budowali. Jest to muzeum (nie pamiętam jakie) w nowej części Miasta Spichrzów w HH.
Kozi, 228 jest w deseczkę kadrzyk, tzn. w jajeczko - cool!

Daniel*1977 - Czw 19 Maj, 2011

dr11, No ze ja tego nie znalazłem, widocznie plątałem się nie tam gdzie powinienem :(
kozidron, gdyby jeszcze niebo było bez chmur to ja cię!
Ale oczywiście z chmurami też jest bardzo fajne.
muzyk, też zupełnie mi się podoba, chociaż w kwadracie było by mi bardziej odpowiadało. Jak nie widac Niebieskiego rogu to fajny zamęt z tymi liniami i oknami się robi.

229

vertical lines by Daniel*1977, on Flickr

muzyk - Czw 19 Maj, 2011

Daniel - dzięki. Pójdę tam dziś po nowe motywy. Trochę niebo nie tego, ale...
jego ma nie być :wink:

Tadeuszek - Czw 19 Maj, 2011

Daniel*1977, 229 nie wiem o co chodzi, ale daje po oczach, więc ciekawe :lol: :mrgreen:

228 lepsze od tego z galerii, ale kolor mi się nie podoba, wiem, że nie zależy on od Ciebie :P , Warto w BW to pokazać ;)

jeszcze takie mam, nie wiem czy ciekawe, ale ja lubię symetrie :)

on track by Daniel*1977, on Flickr

dr11 - Czw 19 Maj, 2011

Daniel*1977 napisał/a:
dr11, No ze ja tego nie znalazłem, widocznie plątałem się nie tam gdzie powinienem
Wpadnij do stolicy SE to Ci pokażę ;)
229. Filharmonia w Łodzi :)

Tera to nie wiem kiedy nadarzy się okazja. Za niedługo będe zdejmował Rodos.
Przydało by się zrobić jakiś foto plan, w celu fajnego udokumentowania :)

Imperial - Czw 19 Maj, 2011

225. Rudera podoba mi sie

230(?)

osator007 - Czw 19 Maj, 2011

231

232

233

Street ArtPoznań
Festiwal Murali Outer Spaces

bhpchmiel - Czw 19 Maj, 2011

Daniel*1977, kozak z Ciebie, wszedłeś na torowisko przy Centralnym :cool: Ale jakoś mało samochodów widać :?: - kiedy robiłeś tą fotkę :?:
Daniel*1977 - Pią 20 Maj, 2011

bhpchmiel, I jeszcze kawę w ręku trzymałem :D
Jak z exifu widać, o tej porze sporo ludzi jeszcze śpi po piątku :D "Taken on May 14, 2011 at 6.56am CEST "

bhpchmiel - Pią 20 Maj, 2011

Daniel*1977, o widzisz - zapomniałem w exif zajrzeć :razz:
muzyk - Nie 22 Maj, 2011

234. Prawie nieskończoność.

235. Muzeum 2.

236. Muzeum 3.

237. Muzeum 4.

238. Muzeum 5.

komor - Nie 22 Maj, 2011

muzyk, muzealna seria fajna (236 dla mnie naj), natomiast gdzie jest ostrość na 234? Chyba też na nieskończoności? ;)
muzyk - Nie 22 Maj, 2011

Dzięki Komor

Jeśli chodzi o 234 to, mimo, że nie ma usprawiedliwienia - zdjęcie powinno być ostre gdzie trzeba, chciałem tylko napisać, że było już pod wieczór i manualnym obiektywem fotografowałem.
Poza tym, nie najlepsze wybrałem z kilku. :neutral:

Myślę, że wrócę tam przy okazji - miejsce niesamowite, wysoko nad bardzo długim kanałem i z wysokimi budynkami.

kufel - Nie 22 Maj, 2011

muzyk, 236 naj
komor - Nie 22 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
było już pod wieczór i manualnym obiektywem fotografowałem

I tu właśnie przydaje się Live View, które dla niektórych purystów ciągle jest wymysłem szatana. :)

muzyk - Nie 22 Maj, 2011

Dzięki Kufel
komor napisał/a:
I tu właśnie przydaje się Live View, które dla niektórych purystów ciągle jest wymysłem szatana. :)

Jo jo. Ino ino i statyw wówczas.
No to następnym razem wezmę czterystapięćdziesiątkę na "Einsatz". :grin:

dr11 - Nie 22 Maj, 2011

236. lepsze w kolorze niż BW według mnie :)
martin33-73 - Nie 22 Maj, 2011

komor, ale dobre z tym wynalazkiem szatana :mrgreen:
DevEBM - Pon 23 Maj, 2011

Takie tam z dzisiejszej wyprawy do City

239

Lloyds Building by Dev EBM, on Flickr

240

Gherkin by Dev EBM, on Flickr

muzyk - Pon 23 Maj, 2011

240 - piękne!
239 - też, ale 240 lepsze. :grin:

Dzięki :)
Plan był taki, że chmury miały się ładnie poruszyć/rozmyć, ale założenie polara + ND9 niewiele mi dało. Najbliższy (nieplanowany wcześniej) zakup: B+W ND110

hijax_pl - Pon 23 Maj, 2011

DevEBM napisał/a:
ale założenie polara + ND9 niewiele mi dało.
ND9? Tzn co? 9 stopni? Chyba raczej 9x jak widzę z EXIFa, czyli ND0.9 ;) ... No to jest dobre by w słoneczny dzień zrobić portret na małym GO ;)

Oooops! Miało być ND8 - 0.9 => taki mam filtr Cokin
dr11 - Pon 23 Maj, 2011

Mi bardziej 239, lepiej widać wysokość :)

Inne spojrzenie na Victoria Tower.
241.

komor - Wto 24 Maj, 2011

dr11, czy to jest tak, że oni budowę zaczynają od położenia zewnętrznej tapety, żeby im zimno nie było i dopiero potem w środku coś budują? :)
kozidron - Wto 24 Maj, 2011

dr11, doktorku na tym budynku jest "powieszona" siatka mesh czy tak jak sugeruje komor ?
dr11 - Wto 24 Maj, 2011

komor, kozidron, w tym przypadku chyba zaczęli od szybów windowych :) http://forum.skyscraperpa...t=139526&page=3
Na 4 stronie widać jak się budują piętra.

rysiu - Sro 25 Maj, 2011

komor napisał/a:
dr11, czy to jest tak, że oni budowę zaczynają od położenia zewnętrznej tapety, żeby im zimno nie było i dopiero potem w środku coś budują? :)

Przypomniał mi się kawał:
- Panie majster, zawalił się blok, co to go ostatnio stawialiśmy.
- A mówiłem, żeby nie składać rusztowania zanim nie położymy tapety.

Daniel*1977 - Sro 25 Maj, 2011

239, 240 bardzo fajne.
239 powinni umyć na wypadek zdejmowania :D

242

shadows and light by Daniel*1977, on Flickr

243

double stairway by Daniel*1977, on Flickr

244

four floors by Daniel*1977, on Flickr

245

reality by Daniel*1977, on Flickr

246

entry by Daniel*1977, on Flickr

muzyk - Sro 25 Maj, 2011

Daniel, 242 rządzi!
Fawu - Czw 26 Maj, 2011

247

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 23:15 ]
248

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 23:22 ]
249

Usjwo - Pią 27 Maj, 2011

Fawu To jakis angielski zamek?

Ja troche starego z nowym,

251.

252.

253.

Fawu - Pią 27 Maj, 2011

Cytat:
Fawu To jakis angielski zamek?

Nie, to nasz! krajowy :) Moszna, koło Krapkowic, woj. opolskie.
Ja też tak jak Ty, po pierwszej fotce z tym zamkiem myślałem,że "taka bajka" jest z zagranicy.

[ Dodano: Pią 27 Maj, 2011 12:21 ]
Teraz jeszcze kwitną Azalie i Rododendrony, warto jechać, chociaż "ludziów od groma" i na focenie ciężkie warunki :) tak też było ze mną :( środek dnia, rodzina itd. zrobiłem troszkę pstryków i tyle.

Usjwo - Pią 27 Maj, 2011

Cos mi sie pomieszalo i nie ma zdjecia 250, wiec

250.

Fawu - Nie 29 Maj, 2011

254, w takim razie

Dawno,dawno temu księżniczka (ale czy piękna???) czekała na księcia, a może tylko na swojego ukochanego rycerza??? czekała,czekała i ..... się nie doczekała!!!

Zamek Moszna.

Helium - Nie 29 Maj, 2011

255. In progress :)

Uploaded with ImageShack.us

kufel - Wto 31 Maj, 2011

256.

bhpchmiel - Wto 31 Maj, 2011

kufel, ciekawy pomysł z tym fiolecikiem :wink:
dragossani - Wto 31 Maj, 2011

257.

kufel - Wto 31 Maj, 2011

bhpchmiel napisał/a:
kufel, ciekawy pomysł z tym fiolecikiem :wink:
w BW nudno wyglądało , to spróbowałem dodać trochę fioletu ;)
multics - Pią 10 Cze, 2011

256 i kadr i obróbka. Fajna sprawa.

Teraz moja kolej, komentarze bardziej niż wskazane :)

258

tower by mz.multics, on Flickr

pitras - Pią 10 Cze, 2011

multics, moje zdanie fotopsuja
Nieco irytujące ciemne palmy w lewym dolnym rogu, troszkę brak mi ostrości, i... sam nie wiem... tak do końca kadr mi nie "leży"
To tylko zdanie fotopsuja :P więc nie bierz go za bardzo do siebie

multics - Pią 10 Cze, 2011

pitras, dzięki za uwagi.
Rozumiem że lepiej byłoby kadrować bez dołu (znikają cienie na dole) i ewentualnie przesunąć jakoś wieżę coby tak centralnie nie było? Co do ostrości to ona gdzieś tam jest :D

MM - Pią 10 Cze, 2011

Kto zgadnie gdzie to cudo jest w Łodzi?

259.

Tak na marginesie - Zeiss 35/1.4 :P

litlfisch - Pią 10 Cze, 2011

MM napisał/a:
Kto zgadnie gdzie to cudo jest w Łodzi?

stawiam na Poznańskiego

Helium - Pią 10 Cze, 2011

Pewnie Brama do Manu ?
dr11 - Pią 10 Cze, 2011

Madafaktura jak nic ;) http://maps.google.pl/map...oid=po-49045006
MM - Pią 10 Cze, 2011

Helium napisał/a:
Pewnie Brama do Manu ?

Jesteście lepsi niż agent 007 :mrgreen:

kozidron - Sob 11 Cze, 2011

260. (trochę centralny kadr)

261.

krzys13k - Nie 12 Cze, 2011

kozidron, z tych dwóch wybieram 261 - bardzo fajne

A co powiecie o czymś takim:

262.

litlfisch - Pon 13 Cze, 2011

ruiny zamku - miejscowość Borysławice Zamkowe

263 główna brama - a właściwie to co z niej zoatało

264

265

Imperial - Pon 13 Cze, 2011

262. cos ma...brakuje mi otwartej piekarni i piekarza w okienku ;)

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 23:57 ]
266.
leci na lewo, albo krzywo siedze?

Daniel*1977 - Sro 15 Cze, 2011

kozidron, fajne, ale jaki czad był by robic z góry na dół :)

267 Zombie Land Warsaw :twisted:

zombie land by Daniel*1977, on Flickr

[ Dodano: Sro 15 Cze, 2011 13:11 ]
Udało mi się wykorzystać chwilę zanim ludzie zaczęli zajmować leżaczki.

268

pool view by Daniel*1977, on Flickr

269

ready for us by Daniel*1977, on Flickr

270

white umbrellas by Daniel*1977, on Flickr

271

preparing to relax by Daniel*1977, on Flickr

272

smooth water by Daniel*1977, on Flickr

kozidron - Sro 15 Cze, 2011

268. fajne

Daniel*1977, ale ( w tym miejscu gdzie robiłeś te zdjęcia) tam mozna by zaszaleć z tym wzorkiem i uzyć go jako głównego elementu planu by "powyginać linie" w jakimś szerszym kadrze- ciekawe miejsce, chociaż pewnie turysta leży na turyście

Daniel*1977 - Sro 15 Cze, 2011

kozidron na początku czerwca więc jeszcze tłumów nie było.
Niestety jadąc z 1,5 rocznym maluchem nie ma tyle tyle czasu ile myślałem że będzie.

Co do wzorków to zrobiłem cóś takiego:

veins by Daniel*1977, on Flickr

more dimensions by Daniel*1977, on Flickr

going down to water by Daniel*1977, on Flickr

Imperial - Czw 16 Cze, 2011

Daniel*1977
269. przykulo moja uwage, ale mam pare uwag: szkoda, ze kolo ratunkowe jest przez drabinke zasloniete i te lampe (bosak?) po prawej bym wycial
ostatnio wzorek z drabina tez ciekawy

Daniel*1977 - Czw 16 Cze, 2011

Imperial, O kurka, tak patrzyłem żeby wszystko było równo, ze nie zauważyłem zasłoniętego kółka, mogłem lekko w prawo jednak dać.
litlfisch - Czw 16 Cze, 2011

273 mieszkano dawniej

274 dom bartnika + kram z pamiątkami

raf7775 - Pią 17 Cze, 2011

275.
Brama Opatowska

mozer - Pią 17 Cze, 2011

raf7775, taka sytuacja aż się prosi o HDR, bo przepalone niebo drażni. Nie wiem czy kompozycja pionowa nie byłaby lepsza lub chociaż trochę 'odcentralizowana' pozioma.
blaine - Pią 17 Cze, 2011

Poza tym przydałoby się wyprostować.. ;)
Imperial - Pią 17 Cze, 2011

275. nie chce dorzucac oliwy do ognia, ale zdjecie bardzo nie symetryczne...

Miało byś nie symetryczne ;-)
tam jest tak krzywo ;-)
Niebo wcale nie jest przepalone.

moronica - Pią 17 Cze, 2011

to niebo to przepal totalny, czysty 255.255.255

276.

[ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 13:33 ]
No jest przepał, ale trudno, wtedy jeszcze się nie bawiłem w hdr.

MaciekNorth - Pią 17 Cze, 2011

Raf7775, ale przepalone niebo można zawsze przerobić, jak tutaj: link :razz:
litlfisch - Pią 17 Cze, 2011

kościół w Gąsawie

277 otwarte drzwi psują widok ale nie dało się ich zamknąć

278 kawałek wnętrza

pitras - Sob 18 Cze, 2011

litlfisch, widzę, że ostatnio intensywnie podróżujesz :)
muzyk - Sob 18 Cze, 2011

litlfisch napisał/a:
277 otwarte drzwi psują widok ale nie dało się ich zamknąć

O! Organy! Ciekawe, czy zabytkowe, czy spaprane przez jakiegoś domorosłego organNISZCZA? :neutral:

raf7775 - Sob 18 Cze, 2011

MaciekNorth,
Dziękuję za poradę, udało się zmienić kolor na wieczorne niebo bez chmur ;-)

litlfisch - Sob 18 Cze, 2011

pitras,
2 tygodnie wolnego to trzeba się po kraju poszwendać

muzyk,
organy są ok, kościół zabytkowy po kompletnej renowacji

279 wnętrza po dobudowie :mrgreen: :wink: trochę źle stanąłem bo małżeńskie łoże się nie zmieściło

raf7775 - Sob 18 Cze, 2011

pełen wypas ;-)
muzyk - Nie 19 Cze, 2011

280. Elbphilharmonie.

litlfisch napisał/a:

organy są ok

To świetnie! Może kiedyś będzie mi dane "ograć".

Cytat:
276.

Sandomierz?

litlfisch - Pon 20 Cze, 2011

architektury sakralnej ciąg dalszy

281 mały kościółek w miejscowości Orle

raf7775 - Pon 20 Cze, 2011

276, Sandomierz, jak najbardziej, moje miasto ;-)
litlfisch - Sro 22 Cze, 2011

dla odmiany trochę wsi

282

283

raf7775 - Sro 22 Cze, 2011

Skansen jakiś?
Fajne.

litlfisch - Sro 22 Cze, 2011

raf7775 napisał/a:
Skansen jakiś?
Fajne.
miejscowość Kłóbka kilka kilometrów na wschód od Chodeczy, przewodnik w cenie nawet dla jednej rodziny
bhpchmiel - Sro 22 Cze, 2011

litlfisch, 281 bardzo na tak :smile:
litlfisch - Czw 23 Cze, 2011

bhpchmiel napisał/a:
trzeba przyznać że stare drewniane kościoły w małych wioskach coś w sobie mają
dr11 - Czw 23 Cze, 2011

litlfisch napisał/a:
bhpchmiel napisał/a:
Chyba, że ktoś je wcześniej rozszabrował ;)
litlfisch - Czw 23 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
litlfisch napisał/a:
bhpchmiel napisał/a:
Chyba, że ktoś je wcześniej rozszabrował ;)
fakt bardzo często się tak trafia ale na szczście mamy uuże zasoby w tym teacie tylko trzeba trochę powszyć i poszukać :smile: