forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIE IMPREZ 2011

goltar - Sob 01 Sty, 2011
Temat postu: FOTOGRAFIE IMPREZ 2011
FOTOGRAFIE IMPREZ 2011
Koncerty, przedstawienia, uliczne teatry... czyli wszystkie spędy pomijając sport.

skasowany - Wto 04 Sty, 2011

No to rozpocznę Moniką Brodką :P Jeszcze z ubiegłego roku... ;)

1.

2.

3.

4.

5.

jaad75 - Wto 04 Sty, 2011

Wszystkie dobre (no może poza ostatnim), ale pierwsze po prostu świetne.

jaad75, dzięki!
Co do ostatniego, fakt, też się zastanawiałem czy wrzucić czy nie, ale chęć pokazania 'dekoracji' zwyciężyła ;)

Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

mie sie najbardziej 2 podoba, szkoda ze mikrofon zakryl cala twarz. Ruslan musisz sie niezle gimanstykowac z tymi swiatlami, a efekt dobry.
Pustelnik_ - Wto 04 Sty, 2011

Pipes and Pints na teraz już zeszłorocznych Mikołajkach Folkowych.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

Czasem odnoszę wrażenie, że tylko ja stale walczę w miejsach, w których minimalne iso to 1600. Najwyższy czas zmienić pracodawcę...

Usjwo, z tymi mikrofonami już tak jest... Są jednak wykonawcy, którzy wykonują różne dziwne ewolucje odrzucając wcześniej mikrofon w róg sceny i z takiego koncertu będzie kolejna seria... ;)

Usjwo napisał/a:
musisz sie niezle gimanstykowac z tymi swiatlami

Masz na myśli kręcenie pokrętłami w trakcie koncertu czy obróbkę zdjęć po? :)
Jeśli to pierwsze to rzeczywiście, robię zawsze na manualu i paluchy bez przerwy kręcą przednim i tylnym w międzyczasie naciskając przycisk iso... ;) Jeśli to drugie to obróbka praktycznie zerowa, na większości zdjęć nie byłoby widać różnicy między oryginałem, a obrobionym. Wstyd się przyznać, ale nawet tych zdjęć nie odszumiam... :oops:

Pustelnik_, patrząc na Twoje (i innych) zdjęcia jestem przekonany, że każdy robiący zdjęcia na koncertach (i nie tylko) powinien mieć fisha ;) Ostatnio ten rodzaj szkieł najczęściej widuję w fosie! Trochę się to monotonne robi, ale dobrze użyty potrafi czynić cuda!
9 - fajnie uchwycona! :)
12 - imo za dużo dołu.
13 - niezły kontrast - wypruwający sobie flaki muzycy na scenie i znudzona widownia podpierająca twarz dłonią! :grin:

kufel - Wto 04 Sty, 2011

Ruslan, jedynka najlpesza. reszta tez ok.

Pustelnik_, Twoja seria tez mi sie podoba. i za Ruslanem, mniej dołu w 12 by sie przydało.

bbeeaa - Wto 04 Sty, 2011

Pustelnik_, 9, 12 i 13 - super ;)
skasowany - Pią 07 Sty, 2011

Kontynuacja zaległości z 2010...

COMA:

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

Więcej TUTAJ...

Tworas - Pią 07 Sty, 2011

Pustelnik_, ładna seria :) 13 najbardziej mi się podoba :)

Ruslan, też ładnie! :razz: 16 i 19 jakoś najbardziej mi sie spodobały :wink:

bhpchmiel - Pią 07 Sty, 2011

Ruslan, 1, 16, 18 bardzo na tak!
jaad75 - Pią 07 Sty, 2011

I znowu ten imageshack... :evil: Im więcej zdjęć na stronie, tym mniej się ładuje...
Sunders - Pią 07 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Im więcej zdjęć na stronie, tym mniej się ładuje...

Mam to samo :evil:

kufel - Pią 07 Sty, 2011

Sunders napisał/a:
Mam to samo :evil:
bo to juz "znak rozpoznawczy" ImSh... dlatego zawsze odradzam tego badziewia nowym forumowiczom chcącym wrzucić zdjęcia . i poszedłbym dalej i zabronil go regulaminowo :smile:
skasowany - Pią 07 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
I znowu ten imageshack... :evil:

Z przyzwyczajenia... Następnym razem będzie jakiś flickr... ;)

[ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 20:39 ]
Próba generalna linkowania z 'nowego' flickra...

Jeszcze raz 19.

kozidron - Sob 08 Sty, 2011

podbijam :wink:
skasowany - Sob 08 Sty, 2011

Hypnotic Brass Ensemble

Tym razem linkowane z flickra ;) Nie wiem co zrobić, żeby linkować zdjęcia z 'notką' i linkiem pod zdjęciem, dlatego jest bez...

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

ophiuchus - Sob 08 Sty, 2011

Ruslan, 28 i 29 odjęły mi mowę ;) a jak chcesz z notką to na podstronie ze zdjęciem jest opcja share bodajże, i tam nawet możesz wybrać czy ma wygenerować kod html czy bb i dla jakich rozmiarów podglądu :]
bhpchmiel - Sob 08 Sty, 2011

Ruslan, 23 IMO the best!
kozidron - Sob 08 Sty, 2011

mi też najbardziej 23 ale gratuluje całej serii i koncertu.
jaad75 - Sob 08 Sty, 2011

Jak dla mnie też 23 miażdży, w 28/29 dla odmiany zupełnie mi się nie podoba kadr. Ale dużo naprawdę fajnych zdjęć. No i wreszcie się ładują... :wink:
muzyk - Sob 08 Sty, 2011

Mnie pasi zaś bardzo 25.
Ruslan. Wymiatasz!

Sunders - Sob 08 Sty, 2011

Wymiata 23, reszta taka sobie :smile:
kufel - Sob 08 Sty, 2011

Ruslan, większość na tak ze wskazaniem na 23 :)
kasiakaaz - Nie 09 Sty, 2011

Ruslan, cała seria dobra, za poprzednikami - 23 świetne. Mnie się też bardzo podoba 22. :smile: Na 29 widać u mnie coś w rodzaju posteryzacji w tle i aureolkę nad głową. :wink:
jasiekcom - Nie 09 Sty, 2011

Ruslan, 23 fajne ale najbardziej mnie się widzi jednak 25
skasowany - Nie 09 Sty, 2011

Dzięki wszystkim za komentarze! :)
jaad75, 28 i 29 to takie eksperymenty, chociaż muszę powiedzieć, że mi osobiście takie 'kadry od czapy' się podobają ;)
kasiakaaz, 'aureolka' to lampa na ścianie w głębi sceny ;) A pasteryzacji u siebie nie zauważam, ale może to dlatego, że mam słabiutki monitor ;)

moronica - Nie 09 Sty, 2011

29 byloby ok gdyby cos (jakies swiatlo chociazby) tam na gorze po prawej domykalo kompozycje

mi sie podobaja 22 za swiatlo, 23 za kolory i aureole, 24 i 27 za kompozycje

kasiakaaz - Pon 10 Sty, 2011

Ruslan napisał/a:
A pasteryzacji u siebie nie zauważam, ale może to dlatego, że mam słabiutki monitor ;)

No tiaaa..., ja to mam wypasiony - lapkowy... Nawet się nie przyznam, jak kalibrację robię... :razz: :wink:

P.S.
Monitora nie pasteryzujemy, może mu to zaszkodzić - wystarczy ściereczka i jakiś środek do czyszczenia... :razz:

skasowany - Pon 10 Sty, 2011

kasiakaaz napisał/a:
wystarczy ściereczka i jakiś środek do czyszczenia... :razz:

No ja nie pluję jak rozmawiam przez skypa przed kompem, dlatego nie mam takiej potrzeby ;)

Usjwo - Pon 10 Sty, 2011

Ruslan gratulacje niezle pojechales, mnie najbardziej sie podoba 25 i 29
bhpchmiel - Nie 16 Sty, 2011

Odświeżę wątek :mrgreen:
Zdjęcia z próby generalnej spektaklu "Trojanie" w TW-ON w Wawie
30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

Jesienny - Pon 17 Sty, 2011

41 bardzo przyjemny moment :)
Cola - Pon 17 Sty, 2011

39,41 :)
bhpchmiel - Pon 17 Sty, 2011

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

53.

54.

55.

56.

57.

58. Troja upadła... wszyscy wylądowali na czacie :lol: :wink:

jaad75 - Pon 17 Sty, 2011

Jak dla mnie 41, 42, 43, 44 - prawie jak screeny z jakiejś gry SF. Ciekawie zrealizowany spektakl...
Cola - Pon 17 Sty, 2011

46 - may the force be with you :)
Nikitaa - Pon 17 Sty, 2011

Jak zwykle fajnie to pokazales bhpchmiel mnie podoba sie najbardziej 36 :twisted: , ale wszystkie sa interesujace :smile:

pozdrawiam Nikita :razz:

skasowany - Pon 17 Sty, 2011

bhpchmiel, fajnie! Chociaż sama sztuka po premierze (przed premierą wszyscy się bardzo podniecali takim widowiskiem w Stolycy ;) ) przez krytyków nie była przyjęta zbyt entuzjastycznie, często właśnie też dekoracja ;) Niestety sam nie miałem okazji ocenić, grali tylko trzy razy, ostatni raz wczoraj...

Ruslan, tak szczerze.... nie ma czego żałować... Twórców dopadł "przerost formy nad treścią" :roll: :razz:

bhpchmiel napisał/a:
Twórców dopadł "przerost formy nad treścią" :roll: :razz:

Właśnie taki ton przeważa w większości wypowiedzi, więc coś w tym musi być ;)
Tak czy owak niektóre zdjęcia naprawdę fajne! :)

Ruslan, dla fanów Gwiezdnych Wojen, Predatora i Obcego pozycja obowiązkowa :razz:
Fani mitologii raczej niczego ciekawego nie znajdą :neutral:

Dziękuje Wam wszystkim za pozytywne komentarze :lol:

bhpchmiel napisał/a:
dla fanów Gwiezdnych Wojen

No właśnie oni chyba częściej porównują dekorację do tej z 'S-exmisji' ;) (przez myślnik, bo inaczej cenzura zżera ;) ) No ale ja tylko powtarzam, sam się nie znam, a forum jest o fotografii... :P

Ruslan, dekoracja z "S-exmisji" to przy tym mistrzostwo świata :razz:
moronica - Pon 17 Sty, 2011

u nas na studiach byl taki zapaleniec, co robil filmy, i do jednego udalo mu sie wypozyczyc oryginalne kostiumy z seksmisji ;)

mnie zastanawia co tam robi ten Elvis?

moronica, z tego co usłyszałem, to podobno wersja "polska" tego spektaklu została wzbogacona o Elvisa. Tak szczerze, to wyszło nawet zabawnie - gościu śpiewa arię, a zachowuje się jak Elvis :mrgreen: :roll:
moronica - Pon 17 Sty, 2011

cale szczescie ze go Milowicz nie gral :P
kasiakaaz - Pon 17 Sty, 2011

bhpchmiel, tak, czy siak - zdjęcia bardzo udane... :smile:
baracuda - Pon 17 Sty, 2011

Strona otworzyła mi się na 39 zdjęciu , i pierwsze skojarzenie, pink floyd :shock: ,
kojarzę podobną scenę z flodami :razz: (tylko gdzie to wsadzić ?)
bhpchmiel, generalnie b.fajna cała seria :wink:
Cytat:
39.

nozomi - Pon 17 Sty, 2011

baracuda ciekawa instalacja :cool:
baracuda - Pon 17 Sty, 2011

nozomi napisał/a:
baracuda ciekawa instalacja :cool:

ciekawa, ale to robota bhpchmiel :smile: , ja mam takie nie inne skojarzenia
co do tej foty :wink:

Jeszcze raz dziękuje za przychylne komentarze - lepszej zachęty do kolejnych zdjęć nie mogłem dostać :mrgreen: :wink:
crasch - Wto 18 Sty, 2011

Jak to co robi "Elvis" - nie oglądaliście dnia niepodległości ? są kosmici to i Elvisa Nam przywieźli ;) , a tak serio serio , na spektaklu nie byłem ale z recenzji i wypowiedzi wychodzi na to że fotorelacja lepsza od sztuki scenicznej - dobra robota ;)
pozdrawiam

bhpchmiel - Sro 19 Sty, 2011

crasch, dzięki :wink:
Mik443 - Pią 21 Sty, 2011

Próba generalna do przedstawienia tanecznego pt.: "Mała Syrenka"

ISO 3200 + C50D + C18-135. I tutaj moje pierwsze pytanie: Z czym pod scenę? (chodzi oczywiście o obiektyw)
59

60

61

62

63

64

65

66

67

Spektakl wystawia lokalny MOK. Aktorami są dzieci i młodzież, mieszkańcy okolicy.
Nie bijcie za mocno, są to moje pierwsze zdjęcia z tego typu imprezy. Liczę na konstruktywną krytykę połączoną z radami bardziej doświadczonych forumowiczów.

bhpchmiel - Pią 21 Sty, 2011

Mik443, generalnie całość niczym nie zachwyca... Po pierwsze robiąc zdjęcia na spektaklu musisz przyjąć założenie co chcesz pokazać. Czy to będą układy choreograficzne, czy mimika aktorów, czy też całość przedsięwzięcia (dekoracja, efekty sceniczne itp.) I tak (jadąc od końca):
67 - zrobione z boku na dole masz urwaną podłogę sceny. Moment niestety klapa - część się kłania, część podnosi ręce do góry itp. Zdaje sobie sprawę, że to dzieciaki i każde ma inny refleks :wink: , ale mogłeś wyczekać na TEN moment kiedy choć na chwilę staną spokojnie :wink:
64, 62, 60 i 59 - zobacz, że z twarzy wyszły jakieś mydlane maski, ponadto masz poobcinane postaci, więc kadry wyszły nijakie.
Zdjęcia masz rozmazane, ciemne, albo znowu miejscami poprzepalane - ale widząc jakie było światło to się nie dziwię, że tak mogło wyjść.
Reasumując - po pierwsze musisz sobie znaleźć jakieś dobre miejsce na widowni skąd będziesz chciał uzyskać takie a nie inne ujęcie. Po drugie (jak pisałem wcześniej) musisz wiedzieć co chcesz pokazać danym zdjęciem. Po trzecie popracuj trochę nad ostrością zdjęć i jasnością. Może czasami warto przerobić zdjęcie na BW, zamiast na siłę uszczęśliwiać je "dzikimi" barwami? :wink:
Co do obiektywu, wszystkie zdjęcia, które wstawiałem w tym wątku robiłem Sigmą 50-500. Przysłonę miałem ustawioną różnie - od 6,3 do 10-11. Czasy też były różne - przy scenach statycznych mogłem nawet zejść do 1/40, przy dynamicznych (balet) potrzeba już krótszych czasów. ISO od 3200 do 5000.
Moim skromnym zdaniem idealnym obiektywem przy spektaklach byłoby 70-200 ze światłem 2,8 :cool:

Mik443 - Sob 22 Sty, 2011

Bhpchmiel dziękuję za krytykę, za to, że Ci się chciało.

bhpchmiel napisał/a:
67 - zrobione z boku na dole masz urwaną podłogę sceny. (...) mogłeś wyczekać na TEN moment

67 – musiałem robić z boku, podobnie jak wszystkie inne zdjęcia, na wysokości środka sceny stała kamera, nie chciałem wchodzić w kadr. I tak kamerzysta zabijał mnie wzrokiem.
Dół sceny obciąłem przy kadrowaniu. Wydawało mi się, że tak wygląda lepiej. Dzięki Twojej uwadze wiem, że się myliłem. "TEN" moment niestety nie nastąpił. Ukłon poszedł meksykańską falą i zanim fala doszła do końca to na scenie zapanował chaos.
bhpchmiel napisał/a:
64, 62, 60 i 59 - zobacz, że z twarzy wyszły jakieś mydlane maski, ponadto masz poobcinane postaci, więc kadry wyszły nijakie.

Od początku nie podobało mi się to mydło i dużo różowego. Ale widziałem masę zdjęć z różnych imprez, które były podobne lub gorsze. Chciałem się dowiedzieć co myślą o tym forumowicze. Pokryło się to z moimi odczuciami. Z postaciami mam problem. Na scenie równocześnie tańczy od 8 do 20 osób (a czasami więcej). Scena jest mała i zawsze osoby stojące skrajnie są w połowie za kurtyną (przy zdjęciach na wprost). A robiąc pod skosem łapię w kadr głośniki stojące na wysokości 1m. nad poziomem sceny i to co dzieje się niejako za kulisami i też jest źle - wiem, tłumaczę się zamiast nauczyć się robienia dobrych zdjęć.
bhpchmiel napisał/a:
widząc jakie było światło to się nie dziwię

Światło... Było jakie było, czyli koszmarne. Ale to ja się muszę do tego światła dopasować, na sytuację odwrotną nie mam co liczyć.

Twoje podsumowanie - to ja sobie wydrukuję i powieszę na lodówce.
Co do BW, na własny użytek pozmieniałem te zdjęcia i wyglądały nieco lepiej. Nie wklejałem ich jednak na forum z dwóch powodów. Po pierwsze, takie BW wśród mocno kolorowych wyglądałoby tragicznie. Po drugie, chciałem poznać opinie na temat tej koszmarnej kolorystyki (i poznałem).
W przypadku moich zdjęć nie ma szans na statykę. Wszystko dzieje się z dynamiką zbliżoną do tej, jaką zaprezentowałeś na zdjęciu nr: 53.
ISO 3200 to maksimum jakim dysponuje mój C50D.
Pod koniec stycznia spektakl ma być powtarzany. Postaram się coś pstryknąć używając 70-200 f/2,8 - tej rady posłuchałem jako pierwszej.

Wklejał efektów mojego pstrykania raczej nie będę, nie mam ochoty stać się liderem wśród ignorowanych userów :mrgreen:

bhpchmiel - Sob 22 Sty, 2011

Mik443, ponieważ wątek zdjęc z imprez raczej nie jest oblegany przez forumowiczów :razz: to właśnie wklejaj swoje zdjęcia, bo dzięki temu będzie można zobaczyć jak poprawiają się efekty Twojej pracy :wink:
Co do moich uwag to opierałem się na tym, co sam zauważyłem jak zacząłem robić fotki na próbach generalnych :wink:
Wcale Ci się nie dziwię, że nie mogłeś znaleźć sobie miejsca na tak małej widowni jaką zapewne dysponuje ten MOK... Ja podczas focenia siedzę w miejscu i się nie ruszam, bo tak naprawdę robienie przeze mnie zdjęć na próbach generalnych jest sprawą drugorzędną i robię je niejako przy okazji... Nie ukrywam, że bardzo często dzięki temu jestem w stanie przetrwać ten horror na scenie :zalamany:
Zdjęcia w BW wstawiaj - mają swój niezaprzeczalny urok :wink:

Cieszę się, że mogłem Ci jakoś pomóc... Wniosek i pociechę z tego mam taką, że jak codziennie kogoś szkolę, to ludzie coś z tego rozumieją :mrgreen:

Flashalpha - Pon 24 Sty, 2011

Koncert zespołu New Bone
Bardzo proszę o konstruktywną krytykę i komentarze :wink:
68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

[ Dodano: Czw 27 Sty, 2011 22:52 ]
Przepraszam za post pod postem... ale aż tak beznadziejne te zdjęcia...?

karp1225 - Sob 29 Sty, 2011

Przystanek Woodstock
76

77

78

baracuda - Sob 29 Sty, 2011

karp1225 napisał/a:
Przystanek Woodstock
76

to raczej survival :mrgreen: , b.fajne.

kasiakaaz - Sob 29 Sty, 2011

karp1225, sprzęt przeżył??? Fajne. :grin:
Cola - Sob 29 Sty, 2011

karp1225, fajna seria
bardzo mi sie podoba
77 - szkoda dreda

kasiakaaz, - przeżył :)
Cola, - musiałem tak ciąc ,wchodziła w kadr inna osoba.

Mik443 - Sob 29 Sty, 2011

Karp1225 - dla mnie rewelacja, jak i pozostałe Twoje zdjęcia.
lolek88 - Sob 29 Sty, 2011

Ach ten klimat Woodstockowy... <3
karp1225, masz zdjęcia zespołów występujących ?

krych - Sob 29 Sty, 2011

stare dobre czasy :mrgreen:

lolek88 napisał/a:

karp1225, masz zdjęcia zespołów występujących ?

podpinam się pod pytanie

foty z 2008 i z 2009 - mam zdjęcia zespołów,ale niestety są kiepskie ;(
Cola - Nie 30 Sty, 2011

czemu na 76 iso az 800?
swiatlo dobre, obiektyw jasny, czas wcale nie na formułe 1 :)

jaad75 - Nie 30 Sty, 2011

Flashalpha napisał/a:
Przepraszam za post pod postem... ale aż tak beznadziejne te zdjęcia...?
Kadry nie są złe, ale światło i klimat takie sobie...

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 06:10 ]
Z ostatnich, 76 jeszcze ok, ale kadry na 77 i 78 to totalna porażka.

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 06:13 ]
Cola napisał/a:
czemu na 76 iso az 800?
ja tam widzę czas 1/800s, a wartości ISO brak... BTW, jak widać nawet 1/800s to nie było wystarczająco krótko, by zamrozić ruch całkowicie, więc nie wiem czemu Cie to dziwi...
Sunders - Nie 30 Sty, 2011

karp1225, twoje 78 bardzo mi się podoba :smile:
Cola - Nie 30 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
ja tam widzę czas 1/800s, a wartości ISO brak...

racja :oops:
ale godzina juz taka że mi sie zlało :)

jaad75 napisał/a:
nawet 1/800s to nie było wystarczająco krótko, by zamrozić ruch całkowicie, więc nie wiem czemu Cie to dziwi

a czy ja gdzies napisalem ze to (czas) mnie dziwi?
zwróciłem uwage na ISO
dziwiło mnie iso wysokie, bo swiatlo bylo duze (i naturalne i obiektywu) i czas wcale nie jakis extra krótki wiec naświetlenie wystarczające (dlatego nie rozumiałem uzycia tak wysokiego iso)

rasta - Wto 01 Lut, 2011

spektakl Teatru Klinika Lalek „Poemat o Słońcu i Księżycu"
miłego oglądania :)

79.

80.

81.

82.

83.

84.

85.

Sajgon - Wto 01 Lut, 2011

rasta, numeruj zdjęcia i prostuj tez czasem, raz leca w prawo a raz w lewo :razz:
rasta - Wto 01 Lut, 2011

Co do prostowania, to świat nie jest idealnie prosty,skrzywienia są codziennością. ;)
kozidron - Sob 05 Lut, 2011

rasta, fajna impreza, z tym ogniem można było zaszaleć a wyszło tak statycznie.
Jason Cox - Nie 13 Lut, 2011

86 :: Kult Unplugged w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu

kufel - Nie 13 Lut, 2011

no niestety ale dla sprzętu którego użyłeś warunki okazały sie za trudne. zdjęcie technicznie nie wyrabia.
blaine - Wto 15 Lut, 2011

Parę fotek z wczoraj...
Jednak AF w 450D/50mm/f1.8 w takich warunkach radzi sobie wyjątkowo marnie ;)
Oddam królestwo za użyteczne ISO3200 :twisted:

87.

asa_04 by ddmkr, on Flickr

88.

asa_12 by ddmkr, on Flickr

89.

asa_10 by ddmkr, on Flickr

90.

asa_09 by ddmkr, on Flickr

91.

asa_06 by ddmkr, on Flickr

92.

asa_01 by ddmkr, on Flickr

godman - Czw 17 Lut, 2011

93.

dr11 - Nie 27 Lut, 2011

26.02.2011 Mikromusic @ Wytwórnia

Coś na ucho: http://soundcloud.com/mikromusic-1

94.

95.

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

ophiuchus - Nie 27 Lut, 2011

dr11, ładnie, równiutko, aż miło popatrzeć :cool: i emocje są :roll:
blaine - Nie 27 Lut, 2011

Ech, z takim światłem na koncertach to można poszaleć.
dr11, bardzo mi się podobają zdjęcia ;)

A ode mnie:

106.

insult-01 by ddmkr, on Flickr

107.

insult-14 by ddmkr, on Flickr

108.

insult-26 by ddmkr, on Flickr

109.

insult-09 by ddmkr, on Flickr

110.

insult-16 by ddmkr, on Flickr

111.

insult-19 by ddmkr, on Flickr

112.

insult-23 by ddmkr, on Flickr

113.

insult-06 by ddmkr, on Flickr

psylo - Nie 27 Lut, 2011

94. fajnie stworzona tuba, a i cała seria bardzo przyjemna dla oka...zaraz trzeba odsłuchać tego co dla ucha tylko na razie nie wiem jak;>
MaciekNorth - Nie 27 Lut, 2011

Blaine,
87-92 - moim zdaniem zbyt agresywne kolory i nienaturalny odcień skóry, może to wina oświetlenia, ale ujęcia fajne. Najbardziej z tych podoba mi się 90, za oczy.
106-113 - stylizacja na stare zdjęcia bardzo tu pasuje, 112 aż mi przypomniało koncerty metalowe z lat 90-tych :D

godman, gdyby można było przeczytać napis może byłoby lepiej, bo nie wiadomo o co chodzi, a jestem ciekaw co to za wydarzenie ;) Ale i tak dobrze bo fotka nostalgiczna, niezły też ten padający śnieg.

dr11, szacunek, mogę tylko pozazdrościć, 99 najlepsza według mnie, bo uchwycone emocje na twarzy.

jaad75 - Nie 27 Lut, 2011

blaine napisał/a:
Ech, z takim światłem na koncertach to można poszaleć.
Poniżej 5EV, to nie są dobre warunki, wbrew pozorom, choć oczywiście bywają gorsze...
dr11, podoba mi się choć jakoś tak grzecznie bardzo... :)
BTW, ja bym nie ryzykował czasów poniżej 1/80s - całe szczeście, że koncert wyglądał na dość statyczny, a i szerokie kąty też pomogły...
blaine, całkiem fajne kadry i klimat. Jakość kiepska, ale jakoś to szczególnie nie przeszkadza.

dr11 - Nie 27 Lut, 2011

blaine, fajna obróbka i kadry :)

jaad75, niczym nie ryzykowałem, nawet jak się coś delikatnie poruszy to wychodzi na plus dla dynamiki. Koncert był kameralny jak widać, muzyka grzeczna to i foty grzeczne :P

bhpchmiel - Nie 27 Lut, 2011

dr11, ładnie, czysto, bez szumów, ostro... :wink: :grin:
Możesz ujawnić jakie szkiełka miałeś w użyciu??

bhpchmiel napisał/a:
Możesz ujawnić jakie szkiełka miałeś w użyciu??
Przecież to widać z exifów: 15/2.8, 24L i 85L...

jaad75 napisał/a:
Poniżej 5EV, to nie są dobre warunki, wbrew pozorom, choć oczywiście bywają gorsze...

jaad75, bardziej chodziło mi o kolor/jakość oświetlenia, a nie o jego ilość ;)
A jakość jest jaka jest, bo to RAWy z ISO1600 ciągniętę o 1-2EV w postprocessie, więc jakość siłą rzeczy powalająca nie będzie ;)

blaine napisał/a:
A jakość jest jaka jest, bo to RAWy z ISO1600 ciągniętę o 1-2EV w postprocessie, więc jakość siłą rzeczy powalająca nie będzie ;)
Mówisz? ISO1600 z CCD, pchane o działkę w postprocesie:
114.

115.

116.

MaciekNorth - Nie 27 Lut, 2011

jaad75, 114. super!

A teraz moje, było cholernie ciemno, więc trzeba było lampą walić. Proszę o komentarze.

117.

118.

119.

120.

121.

122.

123.

124.

125.

126.

jaad75 napisał/a:
Mówisz? ISO1600 z CCD, pchane o działkę w postprocesie

Ja wiem, że się da jak się chce ;) Ale ja tych zdjęć nawet nie odszumiałem poza domyślnymi ustawieniami z Lightrooma (0 Luminance i 25 Color), to miały być docelowo zdjęcia dla znajomych na stronę właśnie w takiej małej rozdziałce (800 na długim boku), więc nie zaprzątałem sobie specjalnie głowy jakością. ;)
A inna też sprawa, że większość była ciągnięta bliżej 2EV (albo i wiecej nawet, jak tak teraz patrzę) niż 1 ;)

kozidron - Pon 28 Lut, 2011

MaciekNorth napisał/a:
A teraz moje, było cholernie ciemno, więc trzeba było lampą walić. Proszę o komentarze.

no, w anawie jest dość ciemno ale da radę bez lampy :wink:

blaine - Pon 28 Lut, 2011

No, jeśli da radę bez lampy, to robię bez lampy, jeśli nie da rady bez lampy, to nie robię w ogóle. ;)
Nie lubię błyskania na koncertach zarówno jako fotograf jak i muzyk. ;)

MaciekNorth - Pon 28 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
no, w anawie jest dość ciemno ale da radę bez lampy :wink:
Uwierz mi, tym razem było tak ciemno że nawet obiektyw 1,7 nie dawał rady, zapalili jedynie dwa kolorowe słabiutkie reflektorki... W dodatku oświetlony był tylko basista i perkusista - patrz zdjęcie 118. Ale do muzyki taki mrok pasował :twisted:

blaine napisał/a:
No, jeśli da radę bez lampy, to robię bez lampy, jeśli nie da rady bez lampy, to nie robię w ogóle.
Nie lubię błyskania na koncertach zarówno jako fotograf jak i muzyk.
Ja wolę jednak jakieś zdjęcia z koncertu mieć ;) Starałem się aby z dyfuzorem, na najmniejszej mocy i z odległości (albo z odbicia) błysk aż tak nie dokuczał ;) Bo widziałem tam kiedyś kolesia który walił lampą na kablu 30cm od twarzy artystów, to już na pewno było upierdliwe...
blaine - Pią 04 Mar, 2011

Maigra@Madness, 26.02.2011

127.

IMG_3042 by ddmkr, on Flickr

128.

IMG_3023 by ddmkr, on Flickr

129.

IMG_3041 by ddmkr, on Flickr

130.

IMG_3058 by ddmkr, on Flickr

131.

IMG_3056 by ddmkr, on Flickr

kufel - Pią 04 Mar, 2011

blaine, fajna seria, szkoda upitolonego Ibaneza (128) .
blaine - Pią 04 Mar, 2011

No szkoda, szkoda, ale dalej sie odsunąć nie mogłem, barierka mnie przyblokowała ;)
Aetius - Nie 06 Mar, 2011

132.

WSJD 2010 Cindy Blackman

Uploaded with ImageShack.us

lolek88 - Pon 07 Mar, 2011

Z koncertu lokalnego zespołu Hajva.

133. (niebieska postać z tyłu, wiem, wiem..., ale mina wokalisty tutaj mi się podoba, dlatego zamieściłem)

134

135

139

137

138

139

Głównie chodzi mi o obróbkę, bo trochę eksperymentalnie to zrobiłem? Może być/za mocna/masakra? :P

multics - Pon 07 Mar, 2011

Pojechane suwakami całkiem mocno, ale mi w niczym nie przeszkadza. Fajna seria.
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011

lolek88 napisał/a:
Głównie chodzi mi o obróbkę, bo trochę eksperymentalnie to zrobiłem? Może być/za mocna/masakra? :P
Za mocna i niepotrzebna. Trzeba było w trakcie robienia zdjęć powstrzymać się od napieprzania fleszem bez pomysłu.

jaad75 napisał/a:
Za mocna i niepotrzebna. Trzeba było w trakcie robienia zdjęć powstrzymać się od napieprzania fleszem bez pomysłu.

Wiem, że usprawiedliwianie się tutaj na forum nie jest modne (:mrgreen:), ale można powiedzieć, że to był mój debiut z zewnętrzną lampą błyskową. Dlatego właśnie wrzuciłem tutaj parę zdjęć aby otrzymać jakieś uwagi, co jest źle (chociaż pewnie wszystko :oops: ). I wszystkie uwagi (co do kadrów , oświetlenia) mile widziane, te krytyczne chyba najbardziej ;) szczególnie od osób doświadczonych w takiej fotografii.
jaad75, byłbym bardzo wdzięczny jeżeli zasugerowałbyś jak można inaczej/ciekawiej/lepiej takie miejsce doświetlić? 'Scena' akurat w tym klubie to ok 5m szerokości, 4m długości i też ok 4m wysokości. Nie ma żadnego rozdzielenia zespołu od publiczności, stoi się z nimi na tym samym poziomie, tylko perkusja jest na podwyższeniu (wokalista czasami też:P). Standardowo próbowałem odbijać błysk od sufitu, no ale, jak mówisz, nie dało to dobrego efektu. Więc jak inaczej można do tego podejść?

lolek88, nie wiem jakie tam były warunki jeśli chodzi o światło zastane, ale jeśli absolutnie musiałeś użyć flasha, to lepiej było zrobić to na dużo dłuższym czasie, tak by rozmazać wszelki ruch i dołożyć do tego zamrożoną błyskiem sylwetkę, ewentualnie sciągnąć lampę ze stopki i strzelać z zawężonym gridem strumieniem, trzymając ją choćby w ręce.

Światła zastanego było tam niestety mało. Na ISO200 bez lampy wychodziło ok 1/2s. Więc nawet na ISO3200 czasy były by mniej więcej 1/32s.
I dzięki za te wskazówki, kolejnym razem na pewno będę o nich pamiętał ;)
Jeszcze mam 2 pytania. Teraz pomijając oświetlenie, jak takie kadry oceniasz? I czy obróbka (jeżeli oświetlone byłoby lepiej :roll: ) była by akceptowalna, czy mimo wszystko za mocna?

lolek88 napisał/a:
Więc nawet na ISO3200 czasy były by mniej więcej 1/32s.
No cóż, dlatego potrzebujesz jaśniejszych szkieł, koncerty wymagają zazyczaj, być miał chociaż to f/2 do dyspozycji. 1/30s przy f/3.2, to 1/80s przy f/2, co jest już czasem pozwalającym fotografować z dużym odsetkiem nieporuszonych zdjęć. Zdjęcia, które wkleiłem poprzednio to f/1.8, 1/80s i ISO1600 ciągnięte o działkę, czyli warunki o 1/3EV gorsze od tych, które opisujesz... Oczywiście, tam były światła sceniczne współtworzące show, których tu zapewne nie miałeś, ale jak widzisz, takie warunki też się zdarzają i też bywa, że trzeba jakieś zdjęcia zrobić, ba zdarzają się znacznie gorsze i trzeba użyć np. ISO10000, czy wręcz 12800:

140.

141.

142.

143.

Muzyka tej kapeli jest TU.

Wracając do Twoich zdjęć - same kadry nie są złe, problemem jest brak klimatu, wynikający z kiepskiego oświetlenia wszystkiego "po całości", a który chciałeś, trochę na siłę, zamaskować obróbką. Tak się niestety nie da, chyba, że namalujesz zdjęcie od nowa w PS-ie, ale przecież nie o to tu chudzi... Moim zdaniem w tego typu fotografii tak mocna obróbka nie wygląda dobrze, ale być może, że po prostu jeszcze nie widziałem dobrych zdjęć (dobrze) obrobionych w ten sposób.

Tam problemem jest to, że praktycznie wszystkie zdjęcia robiłem szerokim kątem bo stoi się dokładnie przed zespołem. I jeszcze mm brakowało, np na 17mm niestety gitara jest też ucięta. Mam Tamrona 17-50/2.8, więc jasność w miarę ok. Tutaj bym potrzebował czegoś pokroju 20/2, ale niestety funduszy brak na razie na więcej szkiełek.
Co do klimatu, z tego co pamiętam, teraz nie było włączonych żadnych kolorowych świateł niestety. Ale na przyszłość zapamiętam Twoje wskazówki i w takich warunkach będę bardziej uważał.

Dla porównania zdjęcia bez większej obróbki:

133b

134b

135b

137b

138b

139b

Tylko 'płasko' według mnie to wyszło, dlatego starałem się ratować obróbką, ale teraz chyba widzę, że wyszło gorzej niż w oryginale... :oops:

lolek88, już bardziej podoba mi się w tej wersji. Pododawałbym trochę winiety i przekonwertował do B&W...
blaine - Wto 08 Mar, 2011

Mi też się bardziej podoba bez obróbki.
A swoje zdanie co do błyskania na koncertach już wyraziłem. ;)

Flashalpha - Wto 08 Mar, 2011

Corpus
140.

141.

142.

Miłość i polityka
143.

144.

145.

146.

Tajemniczy ogród
147.

148.

149.

Raz, dwa, trzy
150.

151.

152.

153.

Wszystko strzelane a300+ Sigma 70-300 i Samyang 8, a także Sony 50 1.8
ISO 100-1600

cra89 - Czw 10 Mar, 2011

Kilka fotek z koncertu Czeslawa :)
potem dorzuce kolejne.

154.

155.

156.

bhpchmiel - Czw 10 Mar, 2011

Flashalpha, co do zdjęć ze spektaklu to najbardziej mi pasuje 144. - fajnie zgrałeś skrzywienie kadru z przechyłem aktora :wink:
Co do reszty to widzę sporo nieostrości, parę przepalonych miejsc (biały trykot dziewczynki na 148 i jej twarz na 149) oraz za dużo pomarańczowego koloru - zwłaszcza na twarzach :neutral:
To była jakaś próba generalna?

Flashalpha - Czw 10 Mar, 2011

bhpchmiel, dzięki za opinię.
Co do przepaleń, może być, że to wina nierównomiernego oświetlenia...? Czy może powinienem był trochę nie doświetlić i później powyciągać co trzeba? Z drugiej jednak strony gdybym nie doświetlił i wyciągał na ISO1600 w alphie, to mógłbym z miejsca wyrzucić te fotki.
Nie była to próba, tylko już właściwy spektakl. Dlaczego pytasz?

Flashalpha napisał/a:
Nie była to próba, tylko już właściwy spektakl. Dlaczego pytasz?

Pozwolili Ci robić fotki na spektaklu :shock: ? W Wielkim w Wawie to nie do pomyślenia :roll:

Przed spektaklem zostało tylko powiedziane, że zdjęcia mają być wykonywane bez lampy i żeby nie przeszkadzać widzom. Akurat na Tajemniczym ogrodzie nie było problemów, lecz na spektaklu Miłość i polityka, mimo wcześniejszych uzgodnień, w czasie trwania spektaklu zostaliśmy poproszeni by nie robić więcej zdjęć, gdyż jeden z aktorów robił zadymę za kulisami.

Tak to już z nimi jest... Tylko oficjalne fotosy :???:

Hm... nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, być może niejasno się wyraziłem. Jeden z aktorów nie życzył sobie robienia zdjęć i ochrzanił za kulisami menadżerkę, która podeszła do nas i powiedziała, że dość na dzisiaj...

Flashalpha, ok, wiem, wiem o co chodzi... :grin:
MaciekNorth - Pią 11 Mar, 2011

Flashalpha, 140-142 robione Ciamciangiem i trochę wykadrowane? I chyba bez dyfuzora, bo ostre światło. Moim zdaniem skoro z błyskiem to za długie czasy - rozmyta publika. I nieco za jasne. Ale ujęcie 142 bardzo mi się podoba :) [/b]
Flashalpha - Pią 11 Mar, 2011

MaciekNorth napisał/a:
Flashalpha, 140-142 robione Ciamciangiem i trochę wykadrowane? I chyba bez dyfuzora, bo ostre światło.

Dokładnie tak jak piszesz. :wink:

MaciekNorth napisał/a:
Flashalpha, Ale ujęcie 142 bardzo mi się podoba.

Dzięki :grin:

kozidron - Nie 13 Mar, 2011

157. Troitsa

158. Psio Crew

159. Mercedes Peón

160. Mercedes Peón

161. Mercedes Peón

162. Mercedes Peón

163. Mercedes Peón

164. Mercedes Peón

drabcio - Sob 19 Mar, 2011

Zdjęcia z koncertu Strachy na Lachy wczoraj w Wiatraku -> Zabrze

165.

166.

167.

168.

169.

170.

171.

Zdjęcia robione Canonem 500D, kitem 18-55 z konwerterem szerokokątnym ;)

Flashalpha - Sob 26 Mar, 2011

Koncert Grupy Teatralno-Happenerskiej PRÓG z Wadowic

a300+50 1.8@ 2-2.8 ISO 800-1600
172.

173.

174.

175.

176.

177.

178.

179.

180.

MaciekNorth - Sob 26 Mar, 2011

Drabcio, zdjęcia (165-171) jak dla mnie trochę za mało ostre, ale ujęcia ładne, podoba mi się również że takie ciemne, oddają klimat. Nie wiem jakie były czasy naświetlania, bo brak exif-ów, ale czy ten konwerter był konieczny? Bo to przecież strata światła (i jakości) w i tak dość ciemnym obiektywie ;) A nie było winiety w rogach?

Flashalpha, szkoda że balans bieli automatyczny a nie żarowy, zdjęcia zbyt żółte. I trochę za dużo tych skośnych ujęć, chociaż w przypadku 180. bardzo to pasuje. Mogłeś w pełni wykorzystać jasność obiektywu, mógłbyś wtedy zmniejszyć czułość (i szumy), albo nieco skrócić czas. Poprzedni Twój koncert bardziej mi przypadł do gustu ;)

Flashalpha - Sob 26 Mar, 2011

MaciekNorth, dzięki :smile:
Prócz 173, praktycznie wszystkie skośne... :P nawet nie zwróciłem uwagi.

Isis - Sob 26 Mar, 2011

London Tattoo Convention:

181.

182.

183.

184.

185.

Perkusista First Blood podczas koncertu w Londynskim Underworld:

186.

187.

bhpchmiel - Nie 27 Mar, 2011

No to teraz ja:
Próba generalna "... i przejdą deszcze".
Miły dla oka i bardzo miły dla ucha spektakl baletowy - szczególnie śpiew chóru pieści zmysły :cool:
W użyciu miałem dwa obiektywy - 85/1.8 i swoją poczciwą armatę 50-500 przymykaną do 7.1 :roll: Czasy bardzo różne - bodajże od 1/30 do 1/200, ISO 1000-5000 (jak zwykle oszczędzali na świetle :evil: )
Z niektórymi ujęciami trochę eksperymentowałem, dlatego kadry mogą się powtarzać :wink:
188.

189.

190.

191.

192.

193.

194.

195.

196.

197.

198.

199.

200.

201.

202.

203.

204.

205.

206.

207.

208.

209.

210.
[

211.

212.

213.

To na razie tyle... kolejne już niedługo :smile:

[ Dodano: Nie 27 Mar, 2011 20:48 ]
No to kolejne...
214.

215.

216.

217.

218.

219.

220.

221.

222.

223.

224.

225.

226.

:wink:

[ Dodano: Nie 27 Mar, 2011 21:00 ]
227.

228.

229.

230.

231.

Na dzisiaj starczy :wink:

crasch - Wto 29 Mar, 2011

eksperymenty się udały ;)
chyba wybiorę się do teatru
pozdrawiam

kasiakaaz - Czw 31 Mar, 2011

bhpchmiel, bardzo lubię balet i Twoje zdjęcia fajnie oddają jego charakter. Też uważam, że udane eksperymenta. Zdjęcia generalnie mi się podobają, zwłaszcza 192, 194, 200, 210, 211, 214, 215, 216, 223, 224 (super), 225, 227 i 228. Nie podchodzi mi 229 (bo totalne mydło) i 230. :grin:
bhpchmiel - Pią 01 Kwi, 2011

kasiakaaz, crasch, bardzo Wam dziękuje... :lol: Dzięki kasiakaaz za zwrócenie uwagi na 230 - widzę o co chodzi, postaram się to poprawić. Co do 229 świetnie wyglądały na żywo te snopy światła puszczone ze sztankietów, wydłużyłem czas, ale artyści stać w miejscu nie chcieli :roll: :razz:
Osobiście jeszcze raz polecam ten spektakl - balet nowoczesny, ale ładnie i gustownie zrobiony :wink:

reconmaslo - Nie 10 Kwi, 2011

225 - nie wiem... pierwsze skojarzenie - rozpływające się dusze. Klimat w 150% fotografia ma : )

232.

Koncert znajomego.

A jak impreza to impreza.
233.

234.

18-stka znajomej : )

bhpchmiel - Pon 11 Kwi, 2011

reconmaslo, dzięki :wink:
lolek88 - Pią 15 Kwi, 2011

Tym razem bez lampy ;)
Zespół Hajva, Dni Otwarte Kolegium Nauczycielskiego w Gliwicach.

235.

236

237

238

239

240

241

242

243

pitras - Pią 15 Kwi, 2011

lolek88, moje typy to 238, 241, 243 - jako amator ale odbiorca podpowiem - poczytaj temat od początku i podpatruj innych (choć wymienione są ok)
lolek88 - Sob 16 Kwi, 2011

pitras, dzięki za opinie ;)
a na fotografię imprezową/koncertową patrzę i podglądam cały czas. i słucham (staram się przynajmniej słuchać:P) porad mądrzejszych ode mnie, udzielonych z resztą w tym temacie. i właśnie chętnie usłyszałbym opinie jaada75 nt. tych zdjęć.

bhpchmiel - Sob 16 Kwi, 2011

lolek88, z całej serii 237, z jednym ale - szkoda że nie ma całej postaci :wink:
lolek88 - Wto 19 Kwi, 2011

bhpchmiel, o, na to uwagi nie zwróciłem wcześniej, dzięki za uwagę ;)
panmarecq - Sro 20 Kwi, 2011

244.

245.

bhpchmiel - Pią 29 Kwi, 2011

To ja w ramach odświeżenia wątku tak bardzo nietypowo :wink: Zdjęcia z Wielkiej Soboty - trochę tematyką gryzą się z nazwą wątku, ale... :wink:
246.

247.

248.

249.

250.

251.

252.

[ Dodano: Pią 29 Kwi, 2011 00:27 ]
253.

254.

255.

256.

257.

258.

259.

260.

kozidron - Sob 30 Kwi, 2011

bhpchmiel, sam nie wiem czy to kwaśna tematyka mnie źle nastawiła ale cała seria jakoś "nie powala", no i może rzeczywiście trzeba było to wrzucić do "reportażu".
Fotki jakieś takie mało kontrastowe, niektóre krzywe a część mydlana może gościa z 252 z tą kadzielnicą dało by sie jakoś uratować -obróbką, część wpada w żółcie, część w magente, tinta "lata" jak ta lala od lewej do prawej, tego nie da się zrzucić na kłopoty z monitorem, bo co zdjęcie jest inaczej.

kasiakaaz - Sob 30 Kwi, 2011

bhpchmiel, mnie też ta seria nie podchodzi... Może ze względu na tematykę... Pomijając "technikalia", nie potrafię wyłuskać jakoś specjalnie podobającego mi się kadru.
mozer - Sob 30 Kwi, 2011

To ja dla rozluźnienia wrzucam trochę 'chińszczyzny' z Xi'an ;)

261

262

263

264

265

kasiakaaz - Sob 30 Kwi, 2011

mozer, kadry fajne, ale nie dało się trochę magenty zdjąć? Najlepsze kolorystycznie 265, ale kadry bardziej mi się podobają na 262 i 263. Generalnie fajna egzotyka. :wink: :smile:
mozer - Sob 30 Kwi, 2011

kasiakaaz, tak myślałem, że będą uwagi na temat kolorystyki :) Nie zdejmowałem, bo chciałem zachować klimat oryginalnego oświetlenia - w sumie było jeszcze bardziej czerwone. :) Dzięki za komentarz :)
panmarecq - Nie 01 Maj, 2011

266.

267.

Sunders - Nie 01 Maj, 2011

panmarecq, 267 fajnie wyszło - masz może wersję w kolorze? :smile:
bhpchmiel - Nie 01 Maj, 2011

kozidron, kasiakaaz, macie rację faktycznie mogłem wrzucić do "reportażu"... Co do kolorystyki to pierwszy raz robiłem zdjęcia w takich warunkach, gdzie co i rusz było inne światło... Próbowałem to później trochę poprawić w DPP Canona, ale widzę po Waszym odbiorze, że jednak mi nie wyszło :neutral:
Poza tym, nie bardzo miałem czas i możliwości żeby się ustawiać, albo przepychać między ludźmi dla lepszego kadru lub też trzaskać migawką nie wiadomo ile razy :sad:
Nie ten czas i miejsce na ekwilibrystykę z aparatem :roll: :oops:
Za uwagi dziękuję - skupię się jednak w tym wątku na fotografii z teatru... :razz:

[ Dodano: Nie 01 Maj, 2011 13:13 ]
mozer, mi najbardziej z całej serii 262, ale przyłączam się do spostrzeżenia Kasiakaaz

panmarecq - Nie 01 Maj, 2011

Sunders, Dzięki, ale tam od razu było białe światło i to co było kolorowe raczej przeszkadzało. Tak jest dobrze a i szum nie przeszkadza. :wink:
Imperial - Wto 03 Maj, 2011

267 cool!

268.

269.

270.

271.

272.

takie male, bo jakos w pionie mi za duze wychodza...

komor - Wto 03 Maj, 2011

Za małe, ale dla mnie bardzo klimatyczne 268, 270. Zrób takie max. 800px na dłuższym boku i będzie git. :)
krych - Sro 04 Maj, 2011

Dzień flagi
273

274

275

276

hijax_pl - Sro 04 Maj, 2011

O... kunie w Manu :D
Flashalpha - Sro 18 Maj, 2011

Zespół IRA
277.

IRA by FlashD3, on Flickr

278.

279.

280.

281.

282.

283.

284.

285.

Opinie i komentarze bardzo mile widziane :wink:

bhpchmiel - Czw 19 Maj, 2011

Flashalpha, podoba mi się 280 ze względu na światło z tyłu- ciekawie się ułożyły smugi światła :wink: Na tak jest również 284. Natomiast 277, 278 i 285 mi nie pasują :razz:
Flashalpha - Czw 19 Maj, 2011

bhpchmiel, dzięki :smile:
Mógłbyś określić co Ci nie pasuje w tych ujęciach czy tak po prostu się nie widzą i tyle? :wink:

Flashalpha, w 277 za mocno biją po oczach reflektory, w 278 spore ziarno i to "coś" niebieskiego na I planie, 285 biała kasza :wink:
lolek88 - Czw 19 Maj, 2011

Znowu ja z zespołem Hajva. Bardzo proszę o opinie ;)

286

287

288

289

290

291

292

293

294

lolek88, z całej serii naj to 292... Fajne nawiązanie do koszulki :wink: Jednakże, ja bym jeszcze coś pokombinował, żeby bardziej uwypuklić te smugi światła - ale to takie moje marudzenie :razz:
komor - Pią 20 Maj, 2011

Poprawiłbym kontrast na tych fotkach, miejscowo tam, gdzie są postaci.
lolek88 - Sob 21 Maj, 2011

bhpchmiel, komor, dzięki za opinie.
bhpchmiel - Sob 21 Maj, 2011

lolek88, nie ma sprawy - polecam się na przyszłość :lol:

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2011 22:51 ]
Próba generalna spektaklu "Turandot" w TW-ON w Wawie...
Parę dni już od tej próby minęło, ale jakoś nie miałem zapału do obróbki zdjęć. Może przez to, że spektakl mi jakoś nie podszedł - owszem muzyka jest rewelacyjna, ale doładowanie do tego wątku i inscenizacji współczesnej mi nie pasowało :cry:
Może to kwestia gustu, ale osoby, które obok mnie siedziały miały podobne zdanie :razz:
295.

296.

297.

298.

299.

300.

301.

302.

303.

304.

305.

306.

307.

308.

309.

310.

311.

312.

313.

314.

315.

316.

317.

lolek88 - Pią 27 Maj, 2011

Po raz kolejny z zespołem Hajva.
318

319

320

321

322

323

324

325

326

I jak zwykle krytyka mile widziana. Zwłaszcza interesują mnie opinie o kadrach 321, 324 i 325. Czy nieprzesadzone z górą?

Trochę 'prywaty' na koniec. Zespół Hajva dostał się do ostatniego etapu konkursu Coke Live Fresh Noise. Zwycięzca tego konkursu zagra podczas festiwalu Coke Live Fresh Noise w Krakowie. Hajva w pierwszym etapie - głosowaniu zebrali najwięcej głosów spośród 400 ponad zespołów. Potem z 20 zespołów wybrano 5, które zagrały w Warszawie - zdjęcia właśnie z tego koncertu. I teraz czas na ostatnie głosowanie ;) Głosować (jak i posłuchać paru ich kawałków) można tutaj http://www.cocacola.pl/co...icArtistID=4410 . Trzeba się jednak wcześniej zarejestrować, co długo nie zajmuje. Przy głosowaniu wymagany jest nr. telefonu komórkowego, na który przysyłany jest sms z kodem aby zweryfikować głosy. Żadne reklamy potem nie przychodzą:D W ich imieniu bardzo proszę was o głosy na ten zespół ;)

moronica - Pią 27 Maj, 2011

czy to sa zdjecia z tego samego koncertu co powyzej czy oni zawsze ubieraja to samo? ;)
jaad75 - Pią 27 Maj, 2011

moronica napisał/a:
czy to sa zdjecia z tego samego koncertu co powyzej czy oni zawsze ubieraja to samo? ;)
Takie pytanie może zadać tylko kobieta... :razz:
lolek88 - Pią 27 Maj, 2011

moronica napisał/a:

Czy zawsze nie wiem, tutaj, chociaż sam zobaczyłem to dopiero po Twojej wypowiedzi, są tak samo ubrani:D Koncerty odbywały się w odstępie 10 dni.
Co nie zmienia faktu, że zależałoby mi jednak na opiniach nt. zdjęć a nie ubioru zespołu :mrgreen:
jaad75, Twoją krytykę baardzo chętnie bym usłyszał, chyba, że nie warto komentować;)
i bhpchmiel polecał się na przyszłość :cool:

bhpchmiel - Pią 27 Maj, 2011

lolek88, cierpliwości - obrabiam Jumbo Obamy :wink: :roll:
lolek88 - Sob 28 Maj, 2011

bhpchmiel, ok, rozumiem :D
kozidron - Sob 28 Maj, 2011

moronica napisał/a:

hehe... :mrgreen: dobre :razz:

bhpchmiel - Pon 30 Maj, 2011

lolek88, na Twojej ostatniej serii postacie są zamglone - brakuje ich wyrazistości, kontrast też bym poprawił. Ciekawe są fotki, gdzie widać smugi świateł, ale sporo też mają szumu, co pogarsza ich odbiór.
Postacie są też ciut rozmazane - długie czasy dały o sobie znać :razz:
Ja bym na Twoim miejscu trochę pokombinował suwakami - mogą wyjść ciekawe efekty :wink:

dragossani - Wto 31 Maj, 2011

Parę fotek z zeszłorocznej edycji wrocławskiego Asymmetry Festival:

327.

328.

329.

330.

331.

blaine - Wto 31 Maj, 2011

329 ma potencjał jak dla mnie, ale jest takie szaro-szare troszeczkę ;)
330 też byłoby dobre, gdyby całość była ostra ;) swoją drogą, to Tesseract?

kasiakaaz - Wto 31 Maj, 2011

bhpchmiel, może i spektakl cudaczny, ale zdjęcia ciekawe. Fajne ujęcia i prawdę mówiąc po ich obejrzeniu chętnie zobaczyłaby przedstawienie... Mnie zaciekawiły :smile:

[ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 20:51 ]
dragossani, udana seria. Najbardziej 328 i 331. 329 i 330 też niezgorsze

dragossani - Wto 31 Maj, 2011

Co do 329 to faktycznie jest szare ale ciężko coś z tym zrobić bo kontrast na oryginalne jest gigantyczny i zdjęcie jest właściwie czarne, a na plecach głównego bohatera jest kompletny przepał. Nie wiem czy coś się da jeszcze z niego wycisnąć.

330 - Tak, to Tesseract. Żeby całość była ostra to z f/11 by musiało tu być, a jest f/2.2, 1/80s przy iso1100 i sporo wyciągania z cieni. W tych warunkach raczej niewykonalne :wink:

bhpchmiel - Wto 31 Maj, 2011

dragossani, jak dla mnie 329 naj :wink:
kasiakaaz, co by Ci tu powiedzieć - jak będziesz jechała do Warszafki do daj wcześniej znać - doradzę na co warto pójść do Opery :wink: :cool:

blaine - Wto 31 Maj, 2011

Wiem, że niewykonalne, wiem jakie warunki oświetleniowe panują na koncertach ;)
Ja tylko mówię, że wtedy byłoby super ;)

kasiakaaz - Wto 31 Maj, 2011

bhpchmiel, ok, będę pamiętać... :wink:
psylo - Wto 31 Maj, 2011

mnie z innej strony ciekawi 331. - rozumuje że na gardle były zamontowane mikrofony, które przekierowane są do przesteru... czy to jakoś fachowo się nazywa? bo nie spotkałem się z czymś takim...
edit...
ok... najzwyczajniej z tego co widzę to oczywiste: throat microphone... w dalszym etapie poszukam jakie efekty są dobre dla niego oprócz beat boxu...

dragossani - Sro 01 Cze, 2011

Na 331 to wokalista "Black Shape of Nexus". Chłopaki generalnie nie biorą jeńców: http://wschodnia21.pl/public/bson.jpg
Stylistycznie bliżej do rannego niedźwiedzia niż do beatboxu. W każdym razie tembr głosu tego Pana trudno określić inaczej niż nieludzki ryk.

jedrus68 - Pon 13 Cze, 2011

Witam Wszystkich, na początek trójeczka The Brew, po kliknięciu w zdjęcie będzie większe.
332.

333.

334.

Imperial - Pon 13 Cze, 2011

fajna miejscowka, gdzie bylo?
jedrus68 - Pon 13 Cze, 2011

Imperial,
Wrocław, 15.04.2011, klub Od Zmierzchu do Świtu, naprawdę genialne miejsce.
335.

dr11 - Wto 14 Cze, 2011

jedrus68 napisał/a:
klub Od Zmierzchu do Świtu, naprawdę genialne miejsce.
Ha znam. Parę imprez studenckich tam się spędziło tak, jak nazwa wskazuje :D
edmun - Wto 14 Cze, 2011

również lubię ten klub... choć czasami nie da się porozmawiać pomimo braku koncertu (za duże nagłośnienie)
blaine - Wto 14 Cze, 2011

Ile razy tam grałem, to było super. ;) Ale nigdy nie byłem tam w sytuacji niekoncertowej ;)
caleb - Wto 14 Cze, 2011

Buldog z Juwenaliów w Katowicach
336.

337.

338.

339.

340.

341.

342.

Imperial - Wto 14 Cze, 2011

341. bialo czerwoni !!
jedrus68 - Sro 15 Cze, 2011

342.

panmarecq - Sro 15 Cze, 2011

caleb, jak dla mnie 340 bardzo dobre, jednak z koncertu wolałbym widzieć więcej fotek samego zespołu :)
Ps. nie sądziłem że Buldog bez Kazika potrafi tak działać na ludzi :) .

342. Bardzo, bardzo dobre :)

caleb - Sro 15 Cze, 2011

Niestety nie stałem za barierkami - tam gdzie fotografowie, tylko przy barierkach jak zwykła publiczność i szczerze mówiąc niebardzo wiedziałem jak zrobić fajne zdjęcie zespołowi. 338 przedstawia cały zespół, mam też indywidualne zdjęcia każdego artysty, ale są takie że się tak wyrażę - standardowe ;) .

Buldog na mnie też dobrze działa, szczerze mówiąc nawet bardziej mi się podoba z Kłaptoczem niż z Kazikiem - być może to dlatego, że wokalistę znam osobiście - jest to bardzo dobry znajomy mojej siostry.

Żeby nie offtopować:
343.

komor - Sro 15 Cze, 2011

Na 343 widzę wyraźny brak zaufania. :) Powinna położyć głowę, zamknąć oczy i pozwolić się ponieść tłumowi. :D
bhpchmiel - Pon 04 Lip, 2011

W końcu przebrnąłem przez RAWy - poniżej zdjęcia z próby generalnej nowego "Króla Rogera" w TW-ON w Wawie :wink: :
344.

345.

346.

347.

348.

349.

350.

351.

352.

353.

354.

355.

356.

357.

358.

359.

360.

361.

362.

363.

to na razie 1. połowa... Kolejne już jutro :wink:

dr11 - Pon 04 Lip, 2011

bhpchmiel, bardzo mi się podoba, że 346 pochyliłeś!

Dzięki Doktorku :wink:
kozidron - Pon 04 Lip, 2011

344- kurcze fajny kadr ale z tego mozna (po obróbce) zrobić kawał dobrej fotografii

366,357 - też, no gratuluje

kozidron, dzięki :cool:
komor - Pon 04 Lip, 2011

Mi też się bardzo podoba seria, fajna scenografia pod względem oświetleniowym, zdjęcia dużo na tym zyskują na pewno. Dla mnie 344, 346, ale też 351, 356.

kozidron napisał/a:
366

Nie ma takiego. :razz:

komor, - kozidron najwidoczniej uznał, że pod tym numerkiem będzie kolejna dobra wstawka :razz:
mozer - Wto 05 Lip, 2011

Fajna seria, a w 346 też mi się rzuciło w oczy przemyślane kadrowanie :)
bhpchmiel - Wto 05 Lip, 2011

komor, mozer, dziękuje :wink:

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2011 09:48 ]
No to teraz czas na 2. połowę :grin:
364.

365.

366.

367.

368.

369.

370.

371.

372.

373.

374.

375.

376.

378.

379.

380.

381.

382.

383.

384.

385.

I to byłoby na tyle :razz:

mozer - Wto 05 Lip, 2011

bhpchmiel, fajnie Ci wychodzą te spektakle:) Można wiedzieć czym strzelałeś przy f>300 mm?

mozer, dzięki :mrgreen: Wszystkie zdjęcia robiłem Sigmą 50-500 tą starszą wersją bez stabilizacji :wink:
dr11 - Wto 05 Lip, 2011

bhpchmiel, 381-383 niezła rzeźnia :twisted:
kufel - Wto 05 Lip, 2011

bhpchmiel,zdecydowanie fajna seria :)

dr11 napisał/a:
bhpchmiel, 381-383 niezła rzeźnia :twisted:

A daj spokój :razz: Potem się nie dało po scenie łazić, bo ta sztuczna krew była wszędzie porozlewana i kleiła się do butów :razz: :cool:

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2011 22:13 ]
kufel, a dziękuje :wink: jak zwykle ciemnica na scenie, ale coś tam mi się udało powyciągać :razz:

kufel - Wto 05 Lip, 2011

widzę ze warunki świetlne byly dość zróżnicowane: na jednym iso 3200 a na innym 125 i czas 1/1000 .
mozer - Wto 05 Lip, 2011

a czasami czas 1/60 - dość ryzykowny ;)
dr11 - Wto 05 Lip, 2011

Łojej, 3200 i 7D? Toż to się nie da nic powyciągać ;) :)
kufel - Wto 05 Lip, 2011

mozer napisał/a:
a czasami czas 1/60 - dość ryzykowny ;)
a nawet 1/40 ;) no przy dłuższych ogniskowych to już faktycznie groźnie :)

Doktorku :twisted: sporo zdjęć robiłem też na ISO 4000-5000 :razz: :wink:
mozer - Wto 05 Lip, 2011

Czyli nie taki 7d straszny, jak go piszą/malują ;)

kufel, faktycznie, zapomniałem o tym ISO 125 - to było tylko przy scenie finałowej - włączyli te słoneczko stąd tak nisko :razz: :wink:

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2011 22:33 ]
mozer, ja jestem bardzo zadowolony- brakuje mi tylko porządnego długiego szkła z dobrym światłem :cry: :oops:

degol - Sro 06 Lip, 2011

caleb, 341 fajne !

bhpchmiel, ciekawa seria.

bhpchmiel - Sro 06 Lip, 2011

degol, a dziękuje :wink:
raf7775 - Pon 11 Lip, 2011

386,

hijax_pl - Pon 11 Lip, 2011

Zakładając, że aparat ustawiłeś w płaszczyźnie równoleżnika, czyli biorąc pod uwagę pochylenie wybrzeża, dochodzę do wniosku, że to jakieś wybrzeże Szkockie i widok w kierunku wschodnim. Prawda? ;)

Walijskie ;-) (Ta sama plaża , która była sporem o poziomy przy zdjęciu nieba, jakiś czas temu).
hijax_pl - Pon 11 Lip, 2011

Aaaaa.. czyli po prostu jest krzywo... :cool: :roll:

Poza tym - fajne zdjęcie :)

kasiakaaz - Pon 11 Lip, 2011

bhpchmiel, z serii pierwszej najbardziej mi się podobają: 344, 346, 351 (szkoda, że troszkę więcej góry nie ma) i 359. 373-374 i 381-384 - robią dość makabryczne wrażenie... :wink:
Z drugiej serii, mz najlepsze: 364, 365 i 366 (szkoda, że troszku ostrości zabrakło w 365 i 366), 367. Bardzo mi się podobają 368, 369, a i 370 oraz 385 też niezgorsze...
Generalnie doścć ascetyczna scenografia, ale bardzo ciekawe oświetlenie. Charakteryzacja też dość nietypowa, aby nie powiedzieć - dziwna. Zdjęcia bardzo fajne i na pewno zachęciłyby mnie do obejrzenia spektaklu. :smile:

Patrząc na ludzi stojących na plaży, są oni pod kątem 90 stopni do podstawy zdjęcia a ludzie zwykle stoją prosto, więc mniema, że jednak nie jest tak krzywo jak by się mogło zdawać, patrząc tylko na horyzont ;-)
(Wziąłem sobie do siebie Twoje rady, ustawiłem stałą korektę ekspozycji -1/3 EV, bo mi puszka przepalała)

bhpchmiel - Wto 12 Lip, 2011

kasiakaaz, dzięki wielkie :wink:
Co do spektaklu to niestety w tej chwili odchodzi się od pompatycznej, pełnej przepychu i pomysłu dekoracji :sad:
Poprzedni "Król Roger" miał - w stosunku do nowej wersji - bardzo ciekawą scenografię.
Tak samo jest na czym oko zawiesić w "Carmen", "Madame Butterfly", "Pasażerce", "Nabucco"....

radaris - Nie 31 Lip, 2011

wybaczcie podniecenie ale właśnie wróciłem z mojego pierwszego koncertu: Oddział Zamknięty :mrgreen:
Fotografia koncertowa - piękna sprawa, zwłaszcza jeżeli lubi się te klimaty muzyczne, które sie fotografuje :wink: Są emocje :cool: Jak przygotuję foty - wrzucę do oceny

kozidron - Sro 03 Sie, 2011

komor napisał/a:
Nie ma takiego. :razz:

miałem na myśli 356 - "literówka"

387. kilema

388. besh o drom

389. besh o drom

390. besh o drom

391. beh-0-drom

dr11 - Sro 03 Sie, 2011

kozidron, na moje oko wszystkie z wyjątkiem 390 mają za dużo góry. Pewnie strzelane centralnym AF i nieprzekadrowane :P

dr11, zawsze tak robię, bo nikt nie lubi oglądać "przodów"(potrafią być dużżże przy polskich realiach nagłośnieniowych - hehe, nie dorabiam teorii jak czesiu :wink: ) a jeszcze się lewitować nie nauczyłem
dr11 - Sro 03 Sie, 2011

kozidron, kadrowanie w kompie powinno więc pomóc :)

dr11 napisał/a:
kadrowanie w kompie powinno więc pomóc :)

hehe tak ale nie w odzyskaniu dołu :razz: doły były obstawione grubo przez "przody" aż tak:

392. sedaa

dr11 - Sro 03 Sie, 2011

kozidron, no i spoko, sam mam trochę takich z "dodatkami" na pierwszym. Można z nich zrobić element kompozycji zdjęcia.
Albo pozostaje tele i z oddali...

blaine - Sro 03 Sie, 2011

kozidron napisał/a:
potrafią być dużżże przy polskich realiach nagłośnieniowych

A co mają wspólnego "polskie realia nagłośnieniowe" do wielkości odsłuchów? ;)

blaine napisał/a:
A co mają wspólnego "polskie realia nagłośnieniowe" do wielkości odsłuchów? ;)

to, że na każdą imprezę niezależnie od wielkości jest jeden zestaw :razz: obojętne czy to mały koncert w plenerze czy duża impreza masowa :razz:

jaad75 - Sro 03 Sie, 2011

kozidron, też jestem za tym, żeby pokazywać odsłuchy i całą resztę w takiej sytuacji. Taka niewyważona kompozycja wygląda słabo IMHO.

jaad75 napisał/a:
kozidron, też jestem za tym, żeby pokazywać odsłuchy i całą resztę w takiej sytuacji.

gdybyś tylko ty mi to napisał to na pewno bym sie nie zgodził ale jeżeli juz blaine i dr11 maja podobne zdanie to chyba czas zmienić podejście do tematu, bo w sumie w podobny sposób robie chałtury. Dzięki Panowie, nawet nie wiecie jak mi się takie uwagi przydają.

moronica - Sro 03 Sie, 2011

Entremuralhas 2011, Leiria, Portugalia

Irfan

393

394

Nitzer Ebb

395

396

397

398

399

Brainderstörm

400

401

Sieben

402

403

404

405

406

Rosa†Crvx

407

408

409

410

co to za instrument na 392 ?

Podoba mi się 402, własnie sobie słucham Sieben'a, bardzo ciekawa muzyka gdyby nie skrzypce i loop stacja pomyślałbym, że Ian Curtis maczał w tym palce.

hmm nie wiem, jakas lutnia czy inny czort
Sieben byl rewelacyjny, wszystko loopowal na zywo i z jednego instrumentu tworzyl ilestam warstw dzwiekowych. bebnil w te skrzypce palcami, szarpal struny, gral na nich zebami, ma facet wyobraznie ;) ale RC byli najlepsi. to co ta panna ma na sobie to instrument, uderzajac w te czarne krazki na ciele i wykonujac rozne ruchy grala na sobie

komor - Sro 03 Sie, 2011

Koleżanka moronica raczyła się walnąć z numeracją o jeden :) więc naprawiłem jej post oraz komentarz kolegi kozidrona, żeby nie było bałaganu.

mozliwe, zmeczona jestem ;)

moronica, właśnie sobie słucham :smile:

moronica napisał/a:
wszystko loopowal na zywo

fajne hasło, chyba sprzedam je na próbie :wink:

psylo - Sro 03 Sie, 2011

a cóż innego robi Pani U.Dudziak? ;>
moronica - Czw 04 Sie, 2011

psylo, spiewa :P
psylo - Czw 04 Sie, 2011

mnoronica ano śpiewa i loopuje... zawsze ma automacik, na którym nagrywa jedną barwę, potem dodaje kolejno dźwieki;> przynajmniej na takim koncercie Jej byłem ;>
moronica - Czw 04 Sie, 2011

Ignis Fatuus Luna

411

412

413

dr11 - Pią 05 Sie, 2011

moronica, 397, 399 najbardziej mi się podobają.
radaris - Pon 08 Sie, 2011

moronica mi najbardziej do gustu przypadły: 396, 397, 401, 402

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 14:31 ]
i rozpoczynam zabawę z fotografią koncertową :lol:

Oddział Zamknięty

414.

415.

416

417.

cygnus - Pią 12 Sie, 2011

Z szuflady, Nowy Rok 2011:
jasiekcom - Pon 15 Sie, 2011

z przed dwóch miesięcy koncert Norbiego klimaty nie moje :mrgreen: jednak musiałem wykonać kilka ujęć dla pewnej instytucji :mrgreen: jakoś organizacyjna koncertu fatalna a oświetlenie żałosne :zalamany: najgorzej osiedlony koncert od kilku lat i nie chodzi o ilość światła tylko o jakość
421

422

423

424

425

426

427

428

radaris - Pon 15 Sie, 2011

po co Norbiemu basista :shock:
czonek - Sro 17 Sie, 2011

Moje pierwsze na forum: Toruń, rocznica z okazji Gagarina
429.

radaris - Wto 23 Sie, 2011

dorzucę coś z OZ:

430

431

432

433

bhpchmiel - Sob 01 Paź, 2011

Nowy sezon w Operze Narodowej rozpoczęto premierą spektaklu baletowego "Persona". Przedstawienie nie grzeszy rozmachem - wystawiane jest na Scenie Kameralnej. Do minimum ograniczono dekorację i liczbę osób biorących udział w spektaklu. Sam spektakl w dość ciekawy sposób pokazuje temat przemijania...
Pod względem focenia nie było pola do popisów :cry:
Ale za to już niedługo na Dużej Scenie będzie premiera "Dziadka do orzechów". Tutaj może już być ciekawie - sporo dekoracji na to szykują :lol:
Poniżej fotki z próby generalnej "Persony":
434.

435.

436.

437.

438.

439.

440.

441.

442.

443.

444.

445.

446.

447.

448.

449.

450.

to na razie I tura...

Tworas - Sob 01 Paź, 2011

bhpchmiel, 434, 435, 448 bardzo mi się podobają :)
panmarecq - Sob 01 Paź, 2011

radaris, Cos balans Bieli nawala.
jasiekcom, fajne kadry ale coś się stało z ostrością i kolorami...
bhpchmiel, Jak zwykle fantastycznie ! :D

No to ja trochę fotek z wczorajszego koncertu Spiętego.(wybaczcie za jakość ale to Raw->Jpeg->zmniejszony w paincie->na pendrive'a i na fb :D , zero obróbki i wyostrzania)

451.

452.

453.

454.

455.

456.

457.

458.

459.

Quaint - Nie 02 Paź, 2011

460 dwór cadyka

461 dwór cadyka

bhpchmiel - Pon 03 Paź, 2011

II tura zdjęc z próby generalnej "Persony"
462.

463.

464.

465.

466.

467.

468.

469.

470.

471.

472.

473.

474.

III tura już wkrótce :wink:

[ Dodano: Pon 03 Paź, 2011 23:09 ]
Tworas, panmarecq, dzięki :wink:

ophiuchus - Pon 03 Paź, 2011

bhpchmiel, dawno do tego wątku nie zaglądałem, ale za 445 należą Ci się laury Panie i to takie, że aż! :D
bhpchmiel - Pon 03 Paź, 2011

ophiuchus, :oops: :mrgreen:
kozidron - Nie 09 Paź, 2011

bhpchmiel, a ja dopiero do wątku zajrzałem i powiem ci że szacun, kawał dobrej roboty, podobają mi sie kadry i światło
bhpchmiel - Nie 09 Paź, 2011

kozidron, wielkie dzięki - dzisiaj jeszcze wstawię 3. część zdjęć :wink:

[ Dodano: Nie 09 Paź, 2011 21:23 ]
3. tura zdjęć z próby

475.

476.

477.

478.

479.

480.

481.

482.

483.

484.

485.

i to tyle :wink:

[ Dodano: Nie 09 Paź, 2011 21:25 ]
Przepraszam za zdublowane zdjęcie 483 i 484 - nie mogę tego poprawić :oops:

radaris - Pon 10 Paź, 2011

bhpchmiel, super foty :cool:
bhpchmiel - Pon 10 Paź, 2011

radaris, dzięki :wink:
kasiakaaz - Sro 12 Paź, 2011

bhpchmiel, świetne zdjęcia, znakomita większość bardzo mi się podoba. Dużo świetnych kadrów i dobrze dobrana oraz wykonana obróbka.
bhpchmiel - Sro 12 Paź, 2011

kasiakaaz, bardzo dziękuje :lol:
slawomirro - Wto 18 Paź, 2011

Poniższe zdjęcia wykonałem na warszawskim koncercie Ursynalia 2011 (oczywiście z fosy)

486.

487.

488.

489.

490.

i bonus 491.

A to powstało parę dni później na innym koncercie:

492.

493.

494. (bonus 2)

myslidar - Sob 05 Lis, 2011

495. Koncert TRIOSPHEREZ we Wrocławiu

komor - Sob 05 Lis, 2011

myslidar, 495 bardzo mi się podoba, flara jeszcze dodatkowo dodała uroku.

slawomirro, 489 ze względu na jakość słabszą od reszty wrzuciłbym stanowczo mniejsze, jeśli w ogóle. Z pozostałych najbardziej mi się podobają 487 i 493.

myslidar - Sob 05 Lis, 2011

Dzięki.
bhpchmiel - Nie 06 Lis, 2011

myslidar, za komor, 495 na plus :wink:
radaris - Nie 06 Lis, 2011

slawomirro, fajna seria, choć na niektórych jakość się posypała...
myslidar, super :lol:

myslidar - Nie 06 Lis, 2011

496. Z tej samej imprezy tylko trochę wcześniej

jaad75 - Sro 09 Lis, 2011

bhpchmiel, Jak zwykle dobrze, może ostatni wrzut ciut gorszy od poprzednich (chociaż 485 miażdży), ale we wszystkich trzech są świetne zdjęcia.
myslidar, oba mi się podobają.

Coś wrzucę coś nowego od siebie - pierwszy koncert DMT-A (czyli kapelki, której sesję kiedyś pokazywałem TUTAJ ) z zeszłej soboty.

497.

498.

499.

500.

501.

502.

503.

504.

505.

506.

507.

508.

kufel - Sro 09 Lis, 2011

jaad75, b.dobra seria...

kufel, dzięki. Trochę chaotycznie to wyszło, ale światła były koszmarne z fotograficznego punktu widzenia (szczątkowe światło z przodu i do tego wyłącznie od dołu + nieprzewidywalne "wybuchy" z tyłu) i ciężko wybrać jakąś spójną serię.
mozer - Sro 09 Lis, 2011

Wszystko fajnie, tylko kompletnie nie rozumiem zdjęcia 497 :)
kufel - Sro 09 Lis, 2011

mozer napisał/a:
Wszystko fajnie, tylko kompletnie nie rozumiem zdjęcia 497 :)
a czego tu nie rozumiec? to wstęp do serii, początek ;)

mozer, plan ogólny, tuż przed rozpoczęciem koncertu, z banerem z logo zespołu - takie wprowadzenie w "reportaż"... :razz: Było też zakończenie, ale robiła je moja dziewczyna drugim korpusem, więc nie wrzucałem tutaj...
mozer - Sro 09 Lis, 2011

IMHO nic nie wnosi dla postronnego obserwatora - mogłeś chociaż pokazać ile ludzi przyszło ;) Ja się nie domyśliłem, że tamto to jest baner zespołu i że to o niego chodziło na zdjęciu...

mozer napisał/a:
mogłeś chociaż pokazać ile ludzi przyszło ;) Ja się nie domyśliłem, że tamto to jest baner zespołu i że to o niego chodziło na zdjęciu...

509.

Tak lepiej?... :razz:

mozer - Sro 09 Lis, 2011

jaad75, ano - i przynajmniej całe logo widać ;)

mozer, ale kolorystycznie tamto mi bardziej pasowało do kolejnego... :smile:
kufel - Sro 09 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
Trochę chaotycznie to wyszło, ale światła były koszmarne z fotograficznego punktu widzenia (szczątkowe światło z przodu i do tego wyłącznie od dołu + nieprzewidywalne "wybuchy" z tyłu) i ciężko wybrać jakąś spójną serię.
jeśli masz na myśli ten mix kolorów to mnie sie on akurat widzi. fajny kontrast barw. szczególnie na 504, 506 508 :)
moronica - Sro 09 Lis, 2011

506 i 508 najbardziej mi podchodza, sa czyste i minimalistyczne. ogolnie cala serie lekko bym wyostrzyla

kufel, bardziej chodzi mi o to, że z przodu oświetleniowiec wrzucił tylko trzy snopy światła z dołu, z których muzycy często wychodzili, a jak już weszli, to zazwyczaj to światło było zbyt mocne w stosunku do tylnego oświetlenia (no chyba, że walnął właśnie jakimś mocnym tyłem) i trudno było nie złapać przepałów... Poza tym front był zwyczajnie ciemny, co może było i ciekawe z punktu widzenia publiczności, ale fotograficznie - masakra...
moronica, dzięki - serio mało ostre? Mnie się wydawały wystarczająco - mam wprawdzie ostatnio fazę na nieostrzenie, ale te akurat pojechałem Lightroomowym standardem... Może to raczej kwestia kontrastu...

kontrast mi akurat pasuje. 498, 499 i 501 wg mnie prosza sie o podostrzenie, reszta jest ok i to kwestia gustu
kufel - Sro 09 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
kufel, bardziej chodzi mi o to, że z przodu oświetleniowiec wrzucił tylko trzy snopy światła z dołu, z których muzycy często wychodzili, a jak już weszli, to zazwyczaj to światło było zbyt mocne w stosunku do tylnego oświetlenia (no chyba, że walnął właśnie jakimś mocnym tyłem) i trudno było nie złapać przepałów... Poza tym front był zwyczajnie ciemny, co może było i ciekawe z punktu widzenia publiczności, ale fotograficznie - masakra...
yhym, czyli krotko mowiac bardzo zmienne warunki...

a co do ostrosci, ja bym juz więcej nie ostrzył.

moronica, ale to jest dym - nie sądzisz, że ostrzenie tego tak, by wyglądały jak robione w normalnej przejrzystości powietrza odebrałoby im klimat?

mozliwe. nie sa to i tak najmocniejsze zdjecia z tego zestawu wiec bym sie nimi nie przejmowala ;)

No ok... :smile: Co nie oznacza, że się z Tobą zgadzam... :razz:

To może wrzucę taki set (z wyjątkiem dwójki, wszystkie były robione przez moją dziewczynę zapasowym korpusem):

510.

511.

512.

513.

514.

515.

516.

517.

518.

bhpchmiel - Sro 09 Lis, 2011

jaad75, dzięki :wink:
jaad75 - Czw 10 Lis, 2011

Jakby ktoś chciał się zobaczyć jak ten koncert wyglądał, to tu jest klip w 1080p:
http://www.youtube.com/wa...nel_video_title

lolek88 - Pią 11 Lis, 2011

519

520

521

522

kozidron - Sob 12 Lis, 2011

komentarz totalnie oderwany od fotografii, jak można grać na czymś takim jak na zdjęciu 498. :roll: o w mordę :arrow: dobrze, dla typa że jest początkujący albo tłumaczy się uzyskaniem specyficznego brzmienia i gra kostką bo od tego chyba wilka można dostać podczas klangowania

ps. chociaż ze zdjęć może wynikać, że koleś wyjął gitarę na jeden numer, żeby wilka nie złapać :wink:

jaad75 - Sob 12 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
dobrze, dla typa że jest początkujący
Bartek z całą pewnością nie jest "początkujący"... :razz:
http://bartbass.com/?page_id=13
Oprócz brania udziału w nagraniu (i komponowaniu) płytek wymienionych w dyskografii, był wieloletnim basistą m.in. Marka Piekarczyka oraz Złych Psów Andrzeja Nowaka...
Zresztą w tym zespole nikt nie jest początkujący... :cool:

lolek88, trochę biedne te światła były, albo wybrałeś niezbyt ciekawe momenty...

kozidron - Sob 12 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
Bartek z całą pewnością nie jest "początkujący"... :razz:

dobra, dobra :razz: wiem, wiem .... :wink:

lolek88 - Sob 12 Lis, 2011

jaad75, świateł niestety było tyle co na 522 widać
myslidar - Nie 13 Lis, 2011

Ponieważ temat manifestacji z okazji 11 listopada jest na topie, to zamieszczam kilka klatek z Wrocławia, gdzie zgromadziło się ok. 3 tyś osób.

Większość robiona Samyangiem 14mm, a ISO w okolicach 3200-6400

523.

524.

525.

526.

527.

528.

529.

530.

531.

532.

533.

534.

535.

536.

bhpchmiel - Pon 14 Lis, 2011

myslidar, fajna seria - jak dla 529 naj :wink:
myslidar - Pon 14 Lis, 2011

Dzięki.
bhpchmiel - Sob 26 Lis, 2011

Tak na szybko kilka fotek z najnowszej inscenizacji "Dziadka do Orzechów i Króla Myszy", które miała właśnie premierę w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej w Warszawie.
Bardzo polecam ten spektakl - szczególnie dzieci będą zachwycone.
537.

538.

539.

540.

541.

542.

543.

544.

545.

546.

547.

548.

549.

Następne wkrótce :wink:

Nikonka - Nie 27 Lis, 2011

myslidar,

świetny reportaż

bhpchmiel,
również rewelacyjna seria,
naj 542, 543, 548

bhpchmiel - Nie 27 Lis, 2011

Nikonka, dziękuje :wink:
Kinga - Nie 27 Lis, 2011

myslidar świetnie uchwycone! Podziawiam odwagę ja bym tam ze sprzętem trochę bała sie wejść :wink:
bhpchmiel dobra seria!

myslidar - Nie 27 Lis, 2011

Dzięki.

Nie wiem gdzie to wrzucić, więc daję tutaj :)

Wypad do kopalni złota w Złotym Stoku. Warunki były ciężkie i czasem w ruch szło nawet ISO12800, ale było warto :)

550.

551.

552.

553.

554.

555.

556.

557.

558.

559.

560.

Więcej tutaj: http://www.islight.pl/201...w-zlotym-stoku/

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2011 18:04 ]
Kinga napisał/a:
myslidar świetnie uchwycone! Podziawiam odwagę ja bym tam ze sprzętem trochę bała sie wejść :wink:
bhpchmiel dobra seria!
Ogólnie w takich warunkach trzeba po prostu wiedzieć kiedy NIE robić zdjęcia i wszystko jest OK. Natomiast we Wrocławiu na 11 listopada zawsze jest spokojnie, wiele starszych ludzi, osoby z dziećmi. Nie ma obawy :)

Kinga, dziękuje :wink:
myslidar, na 556 czemu woda jest wlewana do rynny? 553 naj :wink:

myslidar - Nie 27 Lis, 2011

Bo to był taki wypad integracyjny połączony z różnymi konkurencjami. Trzeba było napełnić rurę ze zdjęcia 557 żeby wyciągnąć jakaś karteczkę z informacją co trzeba zrobić dalej..

myslidar napisał/a:
Bo to był taki wypad integracyjny połączony z różnymi konkurencjami. Trzeba było napełnić rurę ze zdjęcia 557 żeby wyciągnąć jakaś karteczkę z informacją co trzeba zrobić dalej..

aha - dzięki za info :wink:

mozer - Nie 27 Lis, 2011

553 siemipodoba ;)
bhpchmiel - Wto 29 Lis, 2011

kolejne z "Dziadka..."
561.

562.

563.

564.

565.

566.

567.

568.

569.

570.

cdn.. :wink:

mozer - Wto 29 Lis, 2011

bhpchmiel, jak zwykle świetny poziom. 563, 567, 568 najbardziej przypadły mi do gustu :)

mozer, bardzo dziękuje :wink: cieszy mnie, że to co robię innym sprawia przyjemność w oglądaniu :wink:
dcs - Wto 29 Lis, 2011

bhpchmiel,
Aż chce się pójść obejrzeć...

dcs, polecam, zwłaszcza dla dzieci :grin:
Problem tylko w tym, że biletów brak, a grają to jedynie w okresie świątecznym :neutral:

moronica - Czw 01 Gru, 2011

Brainderstörm i S.C.U.M z wczoraj. ciemno bylo :???:

571

572

573

574

575

576

577

578

579

bhpchmiel - Czw 01 Gru, 2011

moronica, ładną serię wstawiłaś - dla mnie jakoś tak to wyszło statycznie, ale tym się nie przejmuj, bo rozbestwiłem się po szaleństwach baletowych na scenie :cool: :lol:
Warciarz - Pią 02 Gru, 2011

@bhpchmiel

Bardzo fajna cała seria :)

A z ostatniej 572 i 578 najlepsze.

A teraz może coś ode mnie.

Independance 2011 Bydgoszcz

580

581

582

583

bhpchmiel - Pią 02 Gru, 2011

Warciarz, 581 i 583(masz pomyłkę w numeracji) mi się :wink: :grin:
Warciarz - Sob 03 Gru, 2011

Chyba ktoś już ją poprawił z tego co widzę ;)
Bzyku_dg - Nie 04 Gru, 2011

Witam Wszystkich ;)
Mam pewien problem związany z Rybim okiem samyanga 8mm- pokrótce zajmuje się fotografią ,,clubową,, od 2 tygodni mam rybke, robiąc portret z odległości obiektywu od twarzy około 40 cm uzyskuje tragicznie rozproszone światło z Lampy jest ono skupione w okolicach czoła fotografowanej postaci, bawie się też lampą z ręki, ale to jest straszliwie męczące i być moze macie jakieś rozwiązanie na moje problemy;) moze jakiś dyfuzor, ale jaki? co polecicie?
Oto przykłady- pierwsze oki światło z ręki ale 2 to porazka wykonana z około metra co dało i tak zadowalający efekt// rozchodzi się o fotografie z bliska (około 40 cm)
584

585

Pozdroo :)

kasiakaaz - Pon 05 Gru, 2011

bhpchmiel, obie serie z "dziadka" jak zwykle świetne, choć tym razem bardziej podobają mi się te w kolorze. Też chętnie bym obejrzała... :wink:
myslidar, mnie oprócz 553, podoba się również 558. Poprzednia seria - cała dobra.
moronica, komorowi to się na pewno 572 baaaaardzo spodoba... :razz: :grin:
Warciarz, fajnie wyszło 581 i 582. Na 583 jakoś mi ta ryba nie podchodzi. :wink:

Usjwo - Pon 05 Gru, 2011

Bzyku_dg Jak walniesz z 40cm lampa na wprost, to nie ma szans na rozproszenie swiatal. Z takiej odleglosci to dyfuzory tez nie wystarcza, chociaz powinno byc lepiej. Nie mozesz odbic swiatla gdzies od sciany? Moze "sztuczny sufit" by sie sprawdzil?

Warciarz mnie sie podobaja, fish tez, popracuj nad podpisem bo bardzo w oczy wali.

[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 16:15 ]
Fashion show YCIS 2011, czyli szkolny pokaz mody :mrgreen:

Zdjecia robione z widowni, wiec sa jakie sa :smile: , po pol godziny trzymania 40D+70-200 juz wiem po co jest grip :razz:

586.

597.

588.

589.

590.

591.

592.

593.

594.

595.

bhpchmiel - Pon 05 Gru, 2011

kasiakaaz, bardzo dziękuje :smile:
mozer - Pon 05 Gru, 2011

Usjwo, dla mnie wyszło dobrze - przyjemne babeczki ;)
Warciarz - Pon 05 Gru, 2011

@ujswo

Ma walić po oczach napis :mrgreen: Następnym razem wrzucę bardziej przeźroczysty :wink:

A Twoja seria całkiem fajna, na niektórych psują całokształt tylko to kawałki głów u dołu kadru.

bhpchmiel - Pon 05 Gru, 2011

mozer napisał/a:
Usjwo, dla mnie wyszło dobrze - przyjemne babeczki ;)

Też się z tym zgadzam :cool: - szkoda tylko tych łepków co powchodziły na dole niektórych kadrów :wink:

Bzyku_dg - Wto 06 Gru, 2011

Usjwo Własnie nie robie na zasadzie prosto w oczy tylko pod kątem 60' musze zakupic dyfuzor ale na zasadzie tej nasadki czy moze lepszy jest jakiś materiałowy o kształcie ,, poduszki,, ?
Mozesz wyjaśnic sztuczny sufit pierwszy raz o tym słysze ;)

Zdjęcia bardzo fajne na jakim iso?

Usjwo - Wto 06 Gru, 2011

ISO800 + lampa na wprost, na koncu jak bateria w lapie zaczela dluzej ladowac chyba ISO1000.

Sztuczny sufit przyklad, jadno zdjecie z lampa pod katem 60 deg z wyciagniata biala "karteczka", drugi lampa na wprost ze "sztucznym sufitem", zdjecie robione z ok. 50cm

No i sam dyfuzor

czonek - Wto 06 Gru, 2011

rozumiem, że zdjęcia Ujswo z poprzedniego postu wypadają z numeracji jako instruktażowe?

Moje pierwsze doświadczenie z koncertu (Zakopower w Brodnicy).
595.

bhpchmiel - Sob 10 Gru, 2011

No to wrzucę parę kolejnych fotek z "Dziadka..."
596.

597.

598.

599.

600.

601.

602.

603.

604.

605.

606.

607.

608.

609.

610.

611.

612.

cdn... :wink:

komor - Nie 11 Gru, 2011

kasiakaaz napisał/a:
moronica, komorowi to się na pewno 572 baaaaardzo spodoba... :razz: :grin:

Mam spore opóźnienia ostatnio. Spodoba się mi? :) Zależy co sobie pan muzyk myślał. Np.:

Moronica, mam nadzieję, że wybaczysz profanację Twojego zdjęcia… :)

moronica - Nie 11 Gru, 2011

komor, wiesz, moze on juz ma windows a ta niebieska poswiata to od blue screen of death ;)
dj_tomek - Pon 12 Gru, 2011

Tu parę fotek z konkursu rzeźbienia w lodzie na poznańskim Starym Rynku... Ludzi było więcej niż w Realu jak jest przedświąteczna promocja na karpia
http://www.youtube.com/watch?v=39DrQ6hZyyc

Warunki kiepskie, dlatego kadry niezbyt rewelacyjne, ale wrzucam i tak, może coś się spodoba ;) Przyznam, że w takich warunkach to było dla mnie duże wyzwanie ;) Samo robienie zdjęć w takiej ciemnicy nie jest dla mnie łatwe a co dopiero jak tyle ludu...

Canon 350d + T17-50 VC i T 70-300 VC USD oraz lampa nissin 622 ;)

596

597

598

599

600

601

Warciarz - Sob 17 Gru, 2011

Ano kadry nie wybitne, jednak nie najgorzej pokazałeś to wszystko. Czasami jest jednak trochę za ciasno, a i centralne kadrowanie to nie najlepszy pomysł. Ostatnie moim zdaniem najlepszych, choć przydało by się jeszcze kilka milimetrów wolnej przestrzeni po bokach.
dj_tomek - Nie 18 Gru, 2011

Zdaję sobie sprawę z tych wszystkich wad, moje zdjęcia robione w bardziej przyjaznych dla mnie warunkach raczej ich nie posiadają (centralne, ciasne kadrowanie), ale tu nie byłem w stanie unaczej bo albo w kadrze byłyby reflekrory albo ludzie... :neutral:
KwusheR - Nie 18 Gru, 2011

Z wczorajszego koncertu. Tragiczne warunki (ciepło od świateł + dym), stres związany z występem i ja z obiektywem z kit'a :P Mój zespół grał jako pierwszy (i wygrał :P ) więc miałem trochę spokoju na zdjęcia. Kadry monotonne bo nie miałem jak stanąć pod sceną - pogo o długości 2 kilometrów -,-

602.

603.

604.

605.

606.

:zalamany:

kufel - Pon 19 Gru, 2011

603 i 604 wporzo:)