forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LUDZI - ULICA 2011

goltar - Sob 01 Sty, 2011
Temat postu: FOTOGRAFIA LUDZI - ULICA 2011
FOTOGRAFIA LUDZI - ULICA 2011
street-photo

Usjwo - Pon 03 Sty, 2011

No to ja zaczne jako pierwszy w 2011, ale zdjecia z grudnia 2010. Po ostatnich eksperymentach, kilka pstrykow z ulic Hanoi

1. Glownym srodkiem trasportu sa dwuslady

2. Niektorzy jeszcze sie nie wyspali

3. Kroj undurow indochinskich caly czas modny, pomimo ze Francuzow juz dawno nie ma.

4. Nawet mieszkajac w Chinach mozna byc zaszokowanym ruchem na ulicy

5. Mazoleum wodza

6. i troche blizej

7. Nie kazdemu sie jednak fotografowoanie podoba

8. U szewca

9. i u stolarza

10. za waskimi bramami toczy sie zycie

11. najwazniejsza jest herbatka

12. i dwa z beckstage'u wiec jakosc nienajlepsza :mrgreen:

13.

skasowany - Pon 03 Sty, 2011

Hehe Usjwo, 7 najlepsza ;) Pozostałe też ciekawe ;)
kasiakaaz - Pon 03 Sty, 2011

Mnie też 7 się najbardziej podoba. :mrgreen: Pozostałe też bardzo na tak. Fajnie masz w tych Chinach... :wink:
arietiss - Pon 03 Sty, 2011

Dobrze, ze groził tylko palcem, a nie sięgnął do kabury... :wink:
Usjwo - Pon 03 Sty, 2011

Im wiekszy rezim tym mundury bardziej kolorowe i tym bardziej fotografowac nie wolno. Tam nie bylo zadnego zakazu.
Sunders - Pon 03 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:
ja zaczne jako pierwszy w 2011

Mocne otwarcie :smile: Foty jak zwykle interesujace.
Usjwo, orientujesz sie moze czy te maski na twarzach to wietnamczycy noszą z powodu smogu czy SARS?

Usjwo - Pon 03 Sty, 2011

Sunders napisał/a:

Usjwo, orientujesz sie moze czy te maski na twarzach to wietnamczycy noszą z powodu smogu czy SARS?

Raczej chodzi smog, SARS to byl w 2002 (chyba) i juz nikt o nim nie pamieta. Jezeli chodzi o chinczykow to oni nosza maski, kiedy sa przeziebieni/chorzy, zeby innych nie zarazac

PiotrOs - Pon 03 Sty, 2011

Z nowym rokiem mocnym krokiem...swietna seria Usjwo :mrgreen:

Nr 7 na granicy ryzyka, hehe...bardzo mi sie podoba. Ale "Kapral Warzywniak" z trojeczki najbardziej :wink:

Tworas - Pon 03 Sty, 2011

Usjwo, bardzo fajna seria! :)
po zrobieniu zdjęcia 7 nie miałeś nieprzyjemności ? :P

Usjwo - Pon 03 Sty, 2011

Tworas napisał/a:

po zrobieniu zdjęcia 7 nie miałeś nieprzyjemności ? :P

Eee tam, oddalilem sie spokojnie w, z gory zaplanowanym, kierunku :razz: . Wystroil sie jak choinka, a potem sie dziwi ze mu zdjecia robia. :mrgreen:

ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011

13. śliczna!
handlowiecupc - Pon 03 Sty, 2011

Dla jasności by nie było, że się "miszcz" znalazł. Sporo podróżuję i niebawem czeka mnie kolejny ciekawy wypad, więc szukam technicznego natchnienia. Od kilku lat mam w miarę przyzwoity aparat (Minolta A200) ale fotki, które przywożę nie mają tego "czegoś". Twoje biją moje na głowę wartościami technicznymi jak GO czy rozpiętość tonalna, ale wciąż nie znajduję w nich tego, co by mnie miało do Wietnamu przekonać. Pomimo iż posiadam trochę wiedzy teoretycznej i do focenia nie używam trybu auto, to i tak to co oglądam na monitorze nie oddaje magii miejsc, które widziałem. Zastanawiam się czasem czy te albumowo-kalendarzowe doskonałości to efekt wybrany spośród 10000 klików, obróbka po fakcie czy jednak kunszt operatora. Oczywiście wiem, że wszystko na raz, ale chyba ja jedyne co mogę osiągnąć to 2 pierwsze... Noszę się z zamiarem nabycia lustra ale obawiam się, że to niewiele pomoże. Po prostu nie umiem focić (dla zainteresowanych moje męczarnie http://picasaweb.google.com/kablowka ). Jaką optyką robiłeś te fotki ? Czy gdzieś piszesz o swoim pobycie bo za rok planuję Wietnam z Kambodżą ?
kufel - Pon 03 Sty, 2011

Usjwo, fajna seria
czy 13 nie odszumiona za bardzo? (vide beton)

Usjwo napisał/a:
Jezeli chodzi o chinczykow to oni nosza maski, kiedy sa przeziebieni/chorzy, zeby innych nie zarazac
altruizm godny pochwały :)
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011

Jak dla mnie 2 fajna, a 6 podobało mi się w wersji czarnobiałej z tryptyku - takie szersze wyglądałoby jeszcze lepiej. Poza tym... Szczerze mówiąc nie zaciekawiły mnie szczególnie - pokazywałeś już znacznie lepsze i bardziej przemyślane zdjęcia, a sama egzotyczność miejsca jakoś nie jest tu dla mnie wystarczającym wabikiem..
kolouker - Pon 03 Sty, 2011

handlowiecupc napisał/a:
kunszt operatora.

Kup sobie książkę 'Magnum Magnum' da Ci więcej niż większość zachwalanych podręczników do fotografii.

TS - Pon 03 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:

5. Mazoleum wodza
6. i troche blizej

W środku zapewne żadnych aparatów? Pamiętam jak do Lenina odbierali cały sprzęt foto, a wewnątrz było naprawdę poważnie (jeden żołnierz całkiem ostro kazał chłopakowi ściągać czapkę)

Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

handlowiecupc Zeby miec dobre foty to trzeba jechac na wycieczke fotograficzna a nie turystyczno-wypoczynkowa z rodzina.
Trzeba wiedziec gdzie byc i o ktorej godzinie, a czesto i tak trzeba wocic na drugi dzien, bo cos bylo nie tak (swiatlo, kadr, itp).
Przyklad bazyliki Notre-Dame w Sajgonie. Jak poszedlem tam to nie dosc ze okazalo sie ze otwarta tylko w niedziele i swieta to i przed wejsciem zaparkowal autobus. Jak sie ma 10min na foty to d... zbita.

Bez numeru bo to pstryk

Ja czesto robie tak ze wstaje wczesnie rano (kiedy reszta famili jeszcze spi) i ide na dlugi spacer, moge wtedy zajzec gdzie chce, spokojnie zrobic zdjecia i popatrzec na codzienne zycie, a i swiatlo wtedy jest bardziej sprzyjajace dla tropikow. Nastepna seria bedzie z takiego wypadu, mam nadzieje ze ciekawsza.

Cytat:
Czy gdzieś piszesz o swoim pobycie bo za rok planuję Wietnam z Kambodżą ?

Ja nie prowadze zadnego bloga, wiec opisu nie znajdziesz. Do Kambodzy (Siem Reap) to chyba najlepiej z Sajgonu, na kazdym rogu ulicy jest biuro turystyczne oferujace przeloty lub przejazdy autokarowe. Warto jednak zobzczyc tez cos innego, dlatego ja planuje osobna wycieczke tylko do Kambodzy.Ja zawsze kupuje tylko bilety lotnicze i hotele, reszte organizuje sam.

Ja bym z checia na taka fotograficzna wyprawe po Indochinach sie pisal (Birma, Kambodza, Laos, Vietnam), moze jakis wyjazdowy plener optycznych? (do Hanoi jest bezposredni lot z Warszawy :grin: )

ov_Darkness napisał/a:
13. śliczna!

kufel napisał/a:
czy 13 nie odszumiona za bardzo? (vide beton)

moze za bardzo, ale to nie moja modelka, ani nie moje swiatlo, dlatego ratowalem sie PSem

jaad75 bo te zdjecia powinny byc chyba w reportazu, a te co wstawilem w ludziach, tutaj w street-photo, troche kategorie mi sie poplataly.

TS Tutaj tez wszystko zabieraja, mozna wykupic jakis bilet na foto. Na szczescie Ho Chi Minh byl w konserwacji wiec nie musialem go ogladac :mrgreen:

Dzieki wszystkim za komentarze, c.d.n

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 12:35 ]
Tyle sie napisalem i zapomnialem o jednym

[quote = "handlowiecupc"] Jaką optyką robiłeś te fotki[/quote]

C 17-55 f2.8 na 40D

[quote = "handlowiecupc"]ale wciąż nie znajduję w nich tego, co by mnie miało do Wietnamu przekonać. [/quote]

Nie uzalezniaj decyzji od fotek, naprawde warto tam pojechac (nawet bez aparatu) :smile:

handlowiecupc - Wto 04 Sty, 2011

Dzięki za wyjaśnienia. Pojadę na pewno o ile nie zaistnieją nieprzewidziane okoliczności. Napisałeś dokładnie to co sam czułem. Wszędzie pędzi się z tym aparatem, bo do przejścia jeszcze 15 km a zostały 2 godziny, bo autokar zaraz odjeżdża, bo tyle jest jeszcze do zobaczenia a czas ucieka itp... Dzięki testowi na optycznych lepiej poznałem możliwości swego sprzętu, więc może pod tym kątem będę teraz miał lepsze wyniki. W marcu wrzucę fotki z objazdówki (na własną rękę) po Meksyku.
jaad75 - Wto 04 Sty, 2011

handlowiecupc napisał/a:
Napisałeś dokładnie to co sam czułem. Wszędzie pędzi się z tym aparatem, bo do przejścia jeszcze 15 km a zostały 2 godziny, bo autokar zaraz odjeżdża, bo tyle jest jeszcze do zobaczenia a czas ucieka itp...
Daruj sobie wszelkie zorganizowane wyjazdy - w większości przypadków jest to kompletnie bez sensu, nie tylko jeśli chodzi o zdjęcia. Zrób dobry research przed wyjazdem, na miejscu wynajmij samochód i zwiedzaj na własną rękę.
Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Daruj sobie wszelkie zorganizowane wyjazdy - w większości przypadków jest to kompletnie bez sensu, nie tylko jeśli chodzi o zdjęcia. Zrób dobry research przed wyjazdem, na miejscu wynajmij samochód i zwiedzaj na własną rękę.

I to jest dobra rada, ktorej ja od jakiegos czasu tez sie trzymam. Co nie oznacza ze juz mozna robic zdjecia jak sie chce i gdzie sie chce, bo jest jeszcze rodzina, ktora ma inne plany :razz:

jaad75 - Wto 04 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:
Co nie oznacza ze juz mozna robic zdjecia jak sie chce i gdzie sie chce, bo jest jeszcze rodzina, ktora ma inne plany :razz:
Rodzinę niezainteresowaną fotografią można zawsze zostawić w domu... :razz:
kolouker - Wto 04 Sty, 2011

Skoro jesteśmy w temacie fotografii turystycznej to kilka starych pstryków z wycieczki turystycznej ode mnie. Wycieczka była pamiętna, bo pierwszego dnia szlag trafił matrycę i przywiozłem głównie wspomnienia :wink:

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

baracuda - Wto 04 Sty, 2011

kolouker napisał/a:
Skoro jesteśmy w temacie fotografii turystycznej to kilka starych pstryków z wycieczki turystycznej ode mnie. Wycieczka była pamiętna, bo pierwszego dnia szlag trafił matrycę i przywiozłem głównie wspomnienia :wink:

To bym kupił idiotenkamere , chyba mają takie rzeczy na Kubie ,
bo tak mi to wygląda na fotach :wink:

moronica - Wto 04 Sty, 2011

mi rowniez tylko cos malo oldsmobili na ulicach ;)
kolouker - Wto 04 Sty, 2011

baracuda napisał/a:
To bym kupił idiotenkamere , chyba mają takie rzeczy na Kubie

Szczerze mówiąc nie widziałem. Tam raczej mało co mają w ogóle. A towary takie jak mydło czy podstawowe kosmetyki są dostępne tylko w czymś na wzór naszego Pewexu, tylko dużo biedniej to wygląda.

bechcik - Nie 09 Sty, 2011

21.

Nie wiem czy to tu się nadaje, ale wysyłam ;d

PiotrOs - Pon 10 Sty, 2011

22. Bissau, artysta (5 Marlboro)

23. Bissau, muza? ( 3 Marlboro)

Komorke zauwazylem dopiero przy obrobce :mrgreen:

krych - Pon 10 Sty, 2011

albo GPS-a :mrgreen:
a fotki się podobają

TS - Pon 10 Sty, 2011

bechcik napisał/a:
21.
Nie wiem czy to tu się nadaje, ale wysyłam ;d

Mnie się podoba :) .
Ponieważ człowiek siłą rzeczy przyciąga uwagę, to od razu jedna rzecz lekko mi nie pasuje - ciemne tło, od którego słabo się odcina. Dobra byłaby ta ściana, bo na jasnych kamieniach z kolei ręcznik by się wtapiał.
Wolałbym też ciaśniej (z lewej strony drzwi nic się nie dzieje, "krzaczak" z prawej albo całkiem uciąłbym, albo bardziej zdecydowanie złapał).

PiotrOs,
22 - bardzo fajnie wypatrzona scenka i kadr też akurat, rewelacja!
23 - niezbyt mi się podoba, w sumie nie wiem czemu, bo komóra na szyi oraz zestawienie aut z tym strojem na + ;)

PiotrOs - Wto 11 Sty, 2011

TS dzieki.

kolouker, z serii kubanskiej 17 i 19 bardzo mi sie spodobaly. Konkretne kolry takie :wink:

TS - Czw 13 Sty, 2011

Też mam trochę z ulicy, jednak u mnie zero egzotyki :wink: Ciekaw jestem co sądzicie:
24.

25.

26.

27.

28.

Adolfik - Czw 13 Sty, 2011

Przepały gryzą moje oczy ;) Dopal te nieba i wtedy wrzuć na 100% odbiór będzie łatwiejszy
TS - Czw 13 Sty, 2011

Adolfik napisał/a:
Przepały gryzą moje oczy ;)

Hmm, przy krótszym czasie główny temat tudzież cienie słabo by wyszły... Chociaż tak teraz patrzę, że 24 można by jednak trochę niedoświetlić (to moje ulubione z serii). Nad niebem myślałem i ostatecznie stwierdziłem, że mi nie przeszkadza :razz: .
Dzięki!

veenee - Czw 13 Sty, 2011

25 mi sie bardzo podoba, ma jakis specyficzny klimat...
Nikitaa - Czw 13 Sty, 2011

26 fajne, ale bez czlowieczka w prawym dolnym :grin: jednak mimo wszystko za jasne jezeli chodzi o moj gust :roll: 27, 28 rozumiem ze ten ratusz czy cokolwiek innego to jest :wink: to 2 lub nawet 3 plan ale az tak bardzo przejaskrawione to chyba lekka przesada :roll: to samo 24 :roll: . Widzialam juz bardzo duzo Twoich zdjec ale te moim zdaniem sa malo udane jezeli chodzi o ich techniczna strone :evil: , no chyba ze jest to efekt zamierzony :wink:

pozdrawiam Nikita :razz:

Cola - Czw 13 Sty, 2011

24 za jasne chociaz nie wiem czy tak fajnie odbijałałyby się okna w glebie jakby było ciemniejsze
25 szkoda że ucina cień bo to mocny punkt foty
26 fajnie i człowiek w prawym dolnym musi byc bo inaczej fotka byłaby nudna (drzwea na tle budynku wyszły jak czarne plamy ale nie wiem czy dałoby sie to wyratowac i czy w zasadzie jest to konieczne)
27 troche leci, ale patrząc na wieżę w tle wygląda jakby tak zostały zbudowane te kamienice :) - fajny efekt!
28 najfaniejsza fotka w całej udanej serii - bardzo klimatyczna

całość przepalona, ale jest to wspólny mianownik tych fotek i wygląda jak efekt zamierzony (czy tak nie jest?)

no to tyle wymądrzania z mojej strony :P

pzdr

kolouker - Czw 13 Sty, 2011

@Nikitaa
Ten 'ratusz' na zdjęciu 27 to jest zamek królewski w Warszawie.

kasiakaaz - Czw 13 Sty, 2011

TS, 24 mz za bardzo centralnie - głównie pomnik przyciąga uwagę, a nie ludź...
26 jakoś nic mnie nie zaintrygowało,
25 podoba mi się, ale mam wrażenie, że leci trochę w lewo i może ciut jaśniejszy dół by się zdał?
27 szkoda przepału w tle. I tyż leci w lewo...?
Na 28 brakuje mi ludzia/ów i też szkoda przepału.

Dyzmard - Pią 14 Sty, 2011
Temat postu: Pare fotek z NY
pierwszy post na optycznych - jak cos nie wyjdzie, sorki
muzyk - Pią 14 Sty, 2011

Dyzmard napisał/a:
pierwszy post na optycznych

Witaj!
Numeruj zdjęcia wg. numeracji z poprzednich postów.
4. Zabawne dość, ale brakuje troszkę ruchy w szprychach roweru - trochę za krótki czas, dlatego ruch jest zamrożony.
3. Nie wiem, czy nie pokazałbym więcej rur z lewej, czy więcej napisów z prawej.
Klimat fajny!
2. Po lewej ucięta postać - może linię cięcia między nią a grupą?
Fajny klimat!
1. Dokumentacja zabawy - taki sobie wielowątkowy pstryk ilustrujący śmieszną zabawę. :lol:

Co do 4 fajnie by bylo, ale nie bylo czasu na zabawe z czasem.:)
Trzy - rury lepiej pasuja do saksofonu - ale za ciasno kadrowalem, nie da sie wykropowac.

Dzieki za uwagi i wskazowki
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 21:55 ]
te jest lepiej kadrowane

TS - Pią 14 Sty, 2011

Dzięki za komentarze!
Nikitaa i Cola, co do przepałów: 25 - pod ostre światło trudno powiedzieć co jest poprawnym naświetleniem, to był taki eksperyment :razz: ; 27 i 28 - zamek i kościół miały być jasne, ale ze szczegółami i to się udało, niewiadomą było dla mnie tylko to jak wyjdzie niebo, ostatecznie stwierdziłem że ujdzie, ale chyba myliłem się, bo wszyscy na to zwracacie uwagę :wink:
kasiakaaz, mi też trochę brakuje większych ludzików na 28, zastanawiałem się nawet czy do ,,architektury'' nie dać, ale w końcu to jedna seria...

Dyzmard - 3 wpadło mi w oko. Pozostałe są fajnie uchwycone, nie przeszkadzają mi błędy (w ulicznej foto nie ma czasu na ustawianie, kadrowanie i powtarzanie), ale kolory są kiepskie (nie chodzi o obróbkę, tylko o to jakie one faktycznie były) i w takich sytuacjach wolę cz-b.

Cola - Pią 14 Sty, 2011

a ja mam fundamentalne pytanie : czy ten saksofonista zna nuty? ;) :P
jaad75 - Pią 14 Sty, 2011

Cola napisał/a:
a ja mam fundamentalne pytanie : czy ten saksofonista zna nuty? ;) :P
Zdziwiłbyś się, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa tak... Muzycy grający w nowojorskim metrze muszą przejść specjalny egzamin - byle kto nie dostanie pozwolenia, żeby tam grać, a bez niego granie w metrze jest nieco ryzykowne...

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 12:09 ]
TS, nie słuchaj xxx o przepałach - jest dobrze, niech sobie kupią lepsze monitory... :twisted: 26 i 28 bardzo mi się podobają.

Cola - Pią 14 Sty, 2011

jaad75, ja dla żartów pisałem to pyanie i w pytaniu nie zawiera sie odpowiedź czy zna czy nie ;)

tak czy siak oczywiście masz rację - tam na ulicy goście tak wymiatają że profesorzy tutaj mogliby buty wiazać

TS - Pią 14 Sty, 2011

Cola napisał/a:
tam na ulicy goście tak wymiatają że profesorzy tutaj mogliby buty wiazać

Kiedyś w Moskwie natknąłem się w przejściu podziemnym na grupkę grającą Vivaldiego. Nigdy czegoś tak świetnego na ulicy nie słyszałem (i niech ktoś powie, że w aparacie choćby kiepskie filmy nie są przydatne ;) ).

Cola napisał/a:
jaad75, ja dla żartów pisałem to pyanie i w pytaniu nie zawiera sie odpowiedź czy zna czy nie ;)
Wiem... Dygresja taka... :smile:
muzyk - Pią 14 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Muzycy grający w nowojorskim metrze muszą przejść specjalny egzamin

:shock:
Ciekawe! :o

TS - Pią 14 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
TS, nie słuchaj ...... o przepałach - jest dobrze, niech sobie kupią lepsze monitory... :twisted: 26 i 28 bardzo mi się podobają.

Mówisz :roll: ? W sumie nie wiem jak te zdjęcia wyglądają na innych monitorach. Sprawdzę później na laptopie. W każdym razie mam odbitki i wyglądają na pewno ładniej niż u mnie na ekranie, a dokładnie lepiej widać detale (z wyjątkiem 27 - niepotrzebnie ściemnili).
Dzięki!

muzyk napisał/a:
:shock:
Ciekawe! :o
Mają nawet wyznaczone gdzie i kiedy mogą grać, tak by nie kolidowało to z występami innych... Ale stąd poziom jest naprawdę zdumiewająco wysoki - zdarzyło mi się przepuścić niejeden pociąg słuchając...

Cola napisał/a:

tak czy siak oczywiście masz rację - tam na ulicy goście tak wymiatają że profesorzy tutaj mogliby buty wiazać

nie zgodze się - może po prostu w Polsce artyści rzadziej wychodzą na ulicę.

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 10:35 ]
TS napisał/a:
Dzięki za komentarze!
Nikitaa i Cola, co do przepałów: 25 - pod ostre światło trudno powiedzieć co jest poprawnym naświetleniem, to był taki eksperyment :razz: ; 27 i 28 - zamek i kościół miały być jasne, ale ze szczegółami i to się udało, niewiadomą było dla mnie tylko to jak wyjdzie niebo, ostatecznie stwierdziłem że ujdzie, ale chyba myliłem się, bo wszyscy na to zwracacie uwagę :wink:
kasiakaaz, mi też trochę brakuje większych ludzików na 28, zastanawiałem się nawet czy do ,,architektury'' nie dać, ale w końcu to jedna seria...

Dyzmard - 3 wpadło mi w oko. Pozostałe są fajnie uchwycone, nie przeszkadzają mi błędy (w ulicznej foto nie ma czasu na ustawianie, kadrowanie i powtarzanie), ale kolory są kiepskie (nie chodzi o obróbkę, tylko o to jakie one faktycznie były) i w takich sytuacjach wolę cz-b.

A masz wykalibrowany monitor :) polecam spyder3express .
Co do przepalow na niebie mozesz np. wyrownac gradientem w PS i probowac cos wyciagnac z cieni poziomami.
Dzieki za komentarz

Dyzmard napisał/a:
nie zgodze się - może po prostu w Polsce artyści rzadziej wychodzą na ulicę.
Zależy w jakim mieście...
Dyzmard napisał/a:
A masz wykalibrowany monitor :) polecam spyder3express .
Co do przepalow na niebie mozesz np. wyrownac gradientem w PS i probowac cos wyciagnac z cieni poziomami.
Takie "przepały", to nie są przepały - jest jak najbardziej akceptowalnie, a to, że swiatła są bardzo wysoko gra właśnie na korzyść tych zdjęć. I tak, mam z całą pewnością prawidłowo "wykalibrowany" monitor.
Cola - Pią 14 Sty, 2011

Dyzmard, Twoje prawo się nie zgadzać, ale nie rozwijajmy tego tematu tutaj, bo ja sobie niewinnie zażartowałem (z tymi nutami i saxem - mając w pamięci ostatnią tłustą dyskusję :) )

Cola >>> a tak, tak rozmawiajmy o fotografii a nie o pierdułach :)

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 20:39 ]
się z canona 50 1.2 :)

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 20:42 ]
miało być : ze specjalną dedykacją dla wszystkich którzy nabijają się z canona 50 1.2

Adolfik - Sob 15 Sty, 2011

Dyzmard napisał/a:
miało być : ze specjalną dedykacją dla wszystkich którzy nabijają się z canona 50 1.2
do tej pory dedykacja była do mnie, teraz mnie trochę zjadło, plastyka rozbiła. To jest 1.4?
Cola - Sob 15 Sty, 2011

ja naprawdee nigdy nie wyostrze tak fotek swoją alfetką 500? :(
kasiakaaz - Sob 15 Sty, 2011

Cola, przestań w końcu marudzić i zacznij wstawiać zdjęcia, to sobie trochę po Tobie pojeździmy i się wtedy okaże... :grin: :wink:
Dyzmard, numeruj zdjęcia. Rzeczywiście kolorki i plastyka fajne.

Dyzmard - Sob 15 Sty, 2011

Adolfik napisał/a:
Dyzmard napisał/a:
do tej pory dedykacja była do mnie, teraz mnie trochę zjadło, plastyka rozbiła. To jest 1.4?

tak, ale zawsze mozesz sprawdzic exif'a.

moze ktos nie wie :) (zapisz plik na dysku >> prawy klik >> properties >> summary)

panmarecq - Sob 15 Sty, 2011

Jak dobrze liczę to teraz czas na zdjęcie nr.

35.

36.

kasiakaaz - Sob 15 Sty, 2011

panmarecq, 36 podoba mi się. Kadr i kolory fajne. Zastanawiam się jakby wyglądało, gdyby szerzej kadrować - tak, by w kadrze zmieścił się cały cień/odbicie przechodnia i więcej "tunelu"... :smile:
panmarecq - Sob 15 Sty, 2011

kasiakaaz,

Odbicie właśnie zobaczyłem dopiero po zrobieniu zdjęcia,jeszcze kiedyś zaczaję się tam na ludzi :mrgreen:

Usjwo - Wto 18 Sty, 2011

37. Takie z integracji miedzynarodowej :wink:

[ Dodano: Wto 18 Sty, 2011 14:38 ]
38. Oczekiwanie na klienta

kasiakaaz - Wto 18 Sty, 2011

Usjwo, tzn, Ty się integrujesz?... :wink: 38 fajne.
Usjwo - Wto 18 Sty, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Usjwo, tzn, Ty się integrujesz?... :wink: 38 fajne.

Tak, ja lubie posiedziec z tubylcami, nawet jak nie rozumie co mowia, a i piwo wypic, popatrzec na codzienne zycie

dr11 - Pon 24 Sty, 2011

39.

Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

dr11 Ladnie w kadrze, ja bym to widzial bez tych "duchow".

Ponizej kilka ktore nie sa dokladnie "street-photos", ale kategorii "wakacyjne pstryki" nie mamy. Do reportazu tez chyba nie bardzo pasuje, bo tam jest "oprocz street-photos" ;) .
Bedzie dlugo

40. Cyrulik wietnamski

41. Transport publiczny

42. Transport prywatny- wielkosc rodziny wietnamskiej jest limitowana wielkoscia skutera

43. Transport towarowy

44. Transport towarowy 2

45. W oczekiwaniu na klienta

46. W oczekiwaniu na klienta 2

47. Lunch time

48. Uliczna kawiarnia

49. i McDrive

50. Na ulicy mozna kupic wszystko: i owoce,

51. i gazety

52. i towary masci wszelakiej

53. zasluzony odpoczynek

54. rzut oka na czesc mieszkalna

55. i troche blizej

56. i na ulice, ruch jest prawostronny, chyba

57. stacja benzynowa

58. w ogole to oni tam maja niezly Sajgon.

Wiecej was nie bede meczyl, no chyba ze pojedyncze pstryki :mrgreen: .
Tak to jest jak czlowiek narobi duzo dobrych zdjec :razz:

arietiss - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, fajny reportaż z życia zwykłego Wietnamczyka. Bardzo egzotycznie to wygląda, ale jakoś im nie zazdroszczę...
przemek51p - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, jeśli można zapytać, to powiedz jak tak robisz zdjęcia ludziom w obcym kraju, to oni z reguły są dobrze nastawieni na robienie im zdjęć, bo chyba nie robiłeś z biodra bo zdjęcia są chyba za dobre jak na bioderko :) , zdradź jak możesz tą tajemnice
Sunders - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, IMO możesz dalej nas męczyć :smile: Foty jak zwykle ciekawe. Czemu zrezygnowałeś z kolorów?
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

Robie normalnie, bez zadnych "shootow" z biodra, ale i bez obskakiwania czlowieka dokola i wtkania mu obiektyw pod nos zeby ujecie bylo lepsze. Jak ktos daje do zrozumienia ze nie chce, to nie robie, ale i jak zaczyna machac, usmiechac i pozowac to tez nie (wiecej jest tych drugich). chocaz pokazalem tu dwa wyjatki od tych regol.
Zdjecia sa od mojego wlaiasnego uzytku, wiec jak nie zrobie to tragedii nie ma. Nie przeginam w zadna strone, ani sie nie pytam czy moge, ani nie strzelam z ukrycia. Dlatego zdjecia to ani reportaz o ludziach, dla ktorego trzeba byc troche "blizej" obiektu, (a na to po prostu nie ma czasu), ani street-photo gdzie trzeba byc "niewidzialnym" (czyli tez byc blizej :wink: )

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 16:46 ]
Sunders napisał/a:
[b]Czemu zrezygnowałeś z kolorów?

Ze wzgledow jakosciowych, nie zawsze swiatlo bylo ladne (im blizej rownika tym gorzej) i dla calego setu trzeba by trzymac te sama "tonacje", a jeszcze za slaby jestem z PSa

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 16:47 ]
a i tak do konca nie zrezygnowalem, najwazniejsze jest w kolorze :wink: :mrgreen:

dr11 - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, fajna seria, dzięki za możliwość poznania tych bardziej egzotycznych miejsc, przynajmniej na obrazkach ;) Potwierdzam, że jest kłopot z dobrym światłem w tamtych rejonach :P Ale tu czegoś mi w tym cz/b jeszcze brakuje.
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

dr11 napisał/a:
Ale tu czegoś mi w tym cz/b jeszcze brakuje.

Pewnie koloru, serio. Dobrze zrobione zdjecie w kolorze ladnie sie konwersuje do B&W, tak ze "widac" kolory. Przy kiepskim trzeba machac suwakami, a i tak skutek jest taki sobie (no chyba ze ktos ma opanowany warsztat parfekcyjnie)

Mik443 - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo cała seria ciekawa.
B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, fajna seryjka, podoba się.

Najbardziej wymowne dla mnie jest 55, które można zatytułować "Dom".
Lubię też portrety w stylu nr 51. Wyciągnij z tego ile się da bo warto. :grin:

Dyzmard - Wto 25 Sty, 2011

dr11, idealnie byloby miec "Na przecięciu łuków dwóch" z elementem ludzkim z tego tym w oddali :)
Usjwo, fajne kadry i komentarze.
Pozdrawiam

kasiakaaz - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo, mnie też się seria podoba. :smile:
jaad75 - Wto 25 Sty, 2011

Mnie podobają się niektóre fotografowane sytuacje, ale kompletnie nie podobają mi sie kadry. Mówię o ostatniej serii.
degol - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo widzę całą Twoją serię ;) Podoba mi się, a szczególnie 43, 46
infocyk - Wto 25 Sty, 2011

Witam wszystkich serdecznie na tym forum.

59. Parada Niepodległości - Gdańsk 2009.

Znajomi stwierdzili, że koń się spłoszył na mój widok. :smile:

witkot - Wto 25 Sty, 2011

Usjwo Fajnie pokazane codzienne życie ludzi i oto ci chyba chodzi w większości twoich prac.Wstawiaj więcej bo miło się ogląda
Dyzmard - Wto 25 Sty, 2011

infocyk, 59. Fajne. Dużo się dzieje i znowu fotografujesz fotografa.
Zdjęciu trzeba pomóc czasem >>> "..Znajomi stwierdzili, że koń się spłoszył na mój widok." :)

Usjwo - Sro 26 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Mnie podobają się niektóre fotografowane sytuacje, ale kompletnie nie podobają mi sie kadry. Mówię o ostatniej serii.

Bo to jak mowilem, ani to reportaz, ani street. Niestety, czas czlowieka goni nawet na wakacjach :sad: , a zeby byc "blizej" trzeba czasu.
Dziekuje wszystkim za uwage i komentarze, na razie dam Wam odetchnac, juz wyrobilem limit na ten miesiac :mrgreen:

jaromyre - Wto 08 Lut, 2011

Cuś tu cicho.. A ja mam takie oto zjawisko, pojawiło się przy Zygmuncie pewnie już jakiś czas temu, ale teraz dopiero zauważone przeze mnie.
60.

kasiakaaz - Wto 08 Lut, 2011

Oooo Mikołaj zmienił wizaż..., ale radyjo to samo. :wink:
muzyk - Sro 09 Lut, 2011

61. Przyjazd kanclerzowej.

P.S. 30D + Takumar 28-80 f3.5-4.5 (PK)

kozidron - Sro 09 Lut, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Oooo Mikołaj zmienił wizaż..., ale radyjo to samo. :wink:

pewnie na wielkanocne się przebierze za zająca, interes musi się kręcić :wink:

panmarecq - Nie 13 Lut, 2011

W sumie to nie ulica,lecz las no ale w sumie bardziej to tu niż do "ludzi" moim zdaniem :

62.

Usjwo - Nie 13 Lut, 2011

panmarecq napisał/a:
W sumie to nie ulica,lecz las no ale w sumie bardziej to tu niż do "ludzi" moim zdaniem :

albo do albumu raczej :sad:

Pustelnik_ - Wto 15 Lut, 2011

Potraktuję poniższe jako street. :mrgreen:
64.

muzyk - Wto 15 Lut, 2011

Pustelnik_ napisał/a:
Potraktuję poniższe jako street.

Można tak bez zgody osoby fotografowanej pokazywać jej zdjęcie?

Pustelnik_ - Wto 15 Lut, 2011

Jak inaczej istniałaby cała fotografia uliczna i reportażowa? :smile:
cybertoman - Wto 15 Lut, 2011

muzyk napisał/a:
Można tak bez zgody osoby fotografowanej pokazywać jej zdjęcie?
jesli jest glownym motywem, to nie bardzo mozna. A jak sie taka osoba uprze, to bardzo nie mozna. Jesli jest w tlumie, niejako przypadkiem, np. jako uczestnik publicznej imprezy masowej, to mozna dyskutowac...

Tak na boku, to Hamburg ma wyjatkowo restrykcyjne przepisy w tym zakresie.

lancer - Czw 17 Lut, 2011

pomyłka
komor - Czw 17 Lut, 2011

cybertoman napisał/a:
Tak na boku, to Hamburg ma wyjatkowo restrykcyjne przepisy w tym zakresie

A to poszczególne miasta mogą stanowić przepisy w takiej materii? Myślałem, że tylko federacja, no, może land.

A tak przy okazji 64…

W jakim to jest języku? :) Mi się kojarzy z „sure piss”. :)

cybertoman - Czw 17 Lut, 2011

komor napisał/a:
Myślałem, że tylko federacja, no, może land.
No Hamburg to Land.
Pustelnik_ - Czw 17 Lut, 2011

Nazwijmy ten język "literówkowym", ok? :mrgreen:
Usjwo - Pią 04 Mar, 2011

65.

komor - Pią 04 Mar, 2011

Podoba mi się jasna tonacja 65. Sytuacyjnie też wymowne. :)
nazirus2411 - Nie 06 Mar, 2011

Witam , prosze o ocene moich wypocin :mrgreen: :

66

67

komor - Nie 06 Mar, 2011

nazirus2411, przeniosłem Twoje zdjęcia do działu, do którego bardziej pasują, czyli Ludzie-Ulica. Ponadto poprawiłem numerację – stosujemy w danym wątku numerację ciągłą, czyli zawsze dajesz o numerek wyżej niż poprzednia osoba.
godman - Pon 14 Mar, 2011

68.

degol - Sro 16 Mar, 2011

nazirus2411, bardzo fajne fotki !
Tworas - Sro 16 Mar, 2011

godman, 68 wygląda jakby za plecami chował dwa UZI :cool: :cool: :cool: :mrgreen:
kufel - Nie 20 Mar, 2011

69. im bardziej patrze na to foto tym mniej mi sie podoba.krytyczne uwagi mile widziane.

dr11 - Nie 20 Mar, 2011

70.

Tworas - Wto 22 Mar, 2011

dr11, 70 jak dla mnie w porządku klasycznie :wink:

71. Praski malarz

kufel - Wto 22 Mar, 2011

Tworas, fajne, ale do pełni szczęścia brakuje mi by bardziej widoczne było to co malarz maluje. calosc bardziej wymowna by była, ale to tylko takie moje luźne uwagi i wizje ;) inna sprawa ze akurat wpływu na to dużego raczej nie miałeś.
dr11 - Wto 22 Mar, 2011

71 podoba mi się widokowo przede wszystkim ;)

72. Druid? :P

73.

Tworas - Wto 22 Mar, 2011

dr11, 72 - REWELACJA :mrgreen:
kasiakaaz - Wto 22 Mar, 2011

kufel, 69 nostalgiczne, podoba mi się. Nie leci czasem nieco w lewo?
Tworas, ładny widok, fajny kadr.
dr11 napisał/a:
72. Druid? :P

No przeca to w tamtych rejonach mieszkają Druidzi, no może troszkę bardziej na wschód... :wink:
dr11, obydwa świetne.

kufel - Sro 23 Mar, 2011

kasiakaaz napisał/a:
kufel, 69 nostalgiczne, podoba mi się. Nie leci czasem nieco w lewo?
jak na moje koślawe oko to chyba nie ;) może jest takie wrażenie przez to ze tam ogólnie jest spory spad.
Dyzmard - Sro 23 Mar, 2011

71.72 - podobają mi się.
Usjwo - Sro 23 Mar, 2011

dr11 72 - Dobre zdjecie, slaby podpis
73 - takie jakies pstrykowate wyszlo

dr11 - Sro 23 Mar, 2011

Usjwo, oba są pstrykami :P
Tworas - Sro 23 Mar, 2011

dr11 napisał/a:
oba są pstrykami :razz:

moze i pstryki ale i tak 72 jest świetne! :)

dzięki odnośnie 71 :wink: kufel, no niestety za bardzo blizej podejsc sie nie dało... choć z drugiej strony nie spróbowałem... ;)

dr11 - Sro 23 Mar, 2011

Tworas, kasiakaaz, Dyzmard, Usjwo dzięki :D

74. Wiosenne porządki ;)

BAWARCZYK.pl - Sro 23 Mar, 2011

dr11, 72 pierwsza liga...
lolek88 - Sro 23 Mar, 2011

BAWARCZYK.pl napisał/a:
dr11, 72 pierwsza liga...

ja bym ekstraklasa powiedział, szczególnie z opisem :mrgreen:

Dyzmard - Czw 24 Mar, 2011

75.

76.

bluebird - Czw 24 Mar, 2011

77.

78.

dr11 - Czw 24 Mar, 2011

Dyzmard, 76 - safety first! :D
bluebird, złotą parę bym nasycił a srebrną panią odbarwił ;)

79.

kufel - Czw 24 Mar, 2011

bluebird, czy zdjęcie 78 jest zrobione w Krakowie?
Dyzmard - Pią 25 Mar, 2011

dr11, ale 1.2 - łał, bocznymi punktami czy w manualu ?
Usjwo - Pią 25 Mar, 2011

Dyzmard napisał/a:

Widac ze forum techniczne, bo to glowna wartosc tego zdjecia :razz:

dr11 - Pią 25 Mar, 2011

Dyzmard, używam centralnego punktu AF i przekadrowuje. W 99% zdjęć z AF :)
bluebird - Pią 25 Mar, 2011

kufel napisał/a:
bluebird, czy zdjęcie 78 jest zrobione w Krakowie?

obydwa z Krakowa :-)

dr11 napisał/a:
Dyzmard, używam centralnego punktu AF i przekadrowuje. W 99% zdjęć z AF :)
łatwo wyjechac poza głębie ostrości, ja popsułem tak wiele.
Na 1.2 na FF masz głębie 4 cm z odległości 2m.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Zdjęcie fajne, lubie takie.

dr11 - Pią 25 Mar, 2011

Dyzmard napisał/a:
łatwo wyjechac poza głębie ostrości
Ja nie potrafię w 85L. Zbyt mały kąt obrotu przy zmianie kadru. Przekadrowanie mam przećwiczone i nie mam obaw, mniejsze zaufanie mam wtedy do samego układu AF, czy trafił mając obiek wprost. Gorzej jest przejść z punktem ostrości ze środka w któryś z mocnych punktów z zapiętym 24L na f/1.4 i jakimś 1-2m dystansu. Wówczas trzeba przekadrować z lekkim cofnięciem się (na wyczucie) lub korektą za pomocą FTM.

Usjwo napisał/a:
Dyzmard napisał/a:

Widac ze forum techniczne, bo to glowna wartosc tego zdjecia :razz:

co zrobić - umysł ścisły :)

kufel - Pią 25 Mar, 2011

bluebird napisał/a:
obydwa z Krakowa :-)
tak właśnie myślałem :) postać z 78 wyglądała mi dość znajomo :)

u mnie chyba sama osoba od drugiej strony , straszy jakąś dziewczynkę ;)

80.

bluebird - Pią 25 Mar, 2011

dr11 napisał/a:
bluebird, złotą parę bym nasycił a srebrną panią odbarwił

pozmieniałem trochę nasycenie, kolory i bardzo fajnie wygląda srebrna pani w czarno-białym kadrze :-)

moronica - Pią 25 Mar, 2011

80 swietne, ta minka tworzy cala scene ;)

kufel, mi trochę nie pasują tak cięte głowy.
kufel - Pią 25 Mar, 2011

to nie jest pełny kadr, a kadrowałem tak specjalnie żeby uwagę skupić tylko na dwóch postaciach. obecność pozostałych była imo trochę rozpraszająca. taki kadr wydawał mi się najbardziej optymalny. ale uwagę przyjmuje oczywiście :)

kufel, spróbuj niżej ciąć tuż nad biustem tej pani i lewą stronę :idea:
kufel - Pią 25 Mar, 2011

Dyzmard, taki zamysł tez miałem ale wtedy musiałbym tez przyciąć postać lewej a tego nie chciałem. no ale faktycznie byc moze to lepsze rozwiązanie. dla porównania skadrowałem mniej wiecej jak napisałeś:

80.b

[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 18:15 ]
obróbka na obydwóch zdjęciach nie do końca taksa sama.

kufel, zwróć uwagę, że zmieniła sie perspektywa i oglądający jest bardziej na poziomie wzroku dziewczynki, co jest korzystniejsze.
kufel - Pią 25 Mar, 2011

po krotkim namysle muszę przyznać racje :) taki kadr jednak lepszy.
nazirus2411 - Pon 28 Mar, 2011

testy nx100 ;)
81

82

83

Tworas - Sro 30 Mar, 2011

nazirus2411, 81 jakbyś strzelał z niższego poziomu i np trochę bardziej z boku to było by bardzo fajne :)

84.

[ Dodano: Sro 30 Mar, 2011 10:43 ]
zapomniałem podpisać :razz:
zdjęcia ze zmiany warty w pradze.

85.

86.

87.

88.

bluebird - Sob 09 Kwi, 2011

89.

infocyk - Sob 09 Kwi, 2011

bluebird, nie trzymasz pionu - budynek leci w lewo :smile: , a osobiście wolałbym więcej konia, za ludźmi to ja nie przepadam.

90. Na plaży.

bluebird - Sob 09 Kwi, 2011

infocyk napisał/a:
bluebird, nie trzymasz pionu - budynek leci w lewo :smile: , a osobiście wolałbym więcej konia, za ludźmi to ja nie przepadam.

racja, ale jak budynek prostowałem to wtedy woźnica łapał nienaturalny przechył ;-)
90 całkiem fajny kadr

ophiuchus - Pon 11 Kwi, 2011

91. (BW z galerii)

Dyzmard - Pon 11 Kwi, 2011

ophiuchus, dobre.
Usjwo - Pon 11 Kwi, 2011

91 Mnie sie podoba bardziej w B&W, dobre
Nie wiedzialem gdzie wstawic, wiec wyladawalo tutaj.

92. Latarnik

Dyzmard - Pon 11 Kwi, 2011

Usjwo też dobre.
komor - Pon 11 Kwi, 2011

Usjwo, jako całość 92. bardzo misię. Podejrzewam, że góra tak mocno ucięta bo pewnie była tam jakaś przeszkadzajka, ale dołożyłbym troszkę czarnego na zamknięcie tego fajnego odbicia w wodzie.
ophiuchus, 91. fajny obrazek.

raf7775 - Pon 11 Kwi, 2011

Cardiff Street:
93.

Usjwo - Pon 11 Kwi, 2011

komor Jest jak mowisz, wyzej sie nie dalo, ale faktycznie mozna bylo recznie dorysowac troche czrnego.
arietiss - Pon 11 Kwi, 2011

Ale i tak bardzo fajne! :smile:
bluebird - Pon 11 Kwi, 2011

91. bardzo dobry kadr i recepta na udaną kompozycję: linie ukośnie + mocny punkt
92. też fajne ze względu na klimat

raf7775 - Pon 11 Kwi, 2011

93. ?
bluebird - Pon 11 Kwi, 2011

93 sam kadr nawet interesujący oparty na widocznym kontrascie zachowań (przekupka grająca na ulicy na gitarze). Ale niestety góra zdjęcia przepalona.
kasiakaaz - Wto 12 Kwi, 2011

ophiuchus, 91 fajnie złapane, dobry kadr. Mnie w kolorze też się podobało, tylko dałabym chyba większy kontrast.
Usjwo, 92 fajny klimacik, dobre zdjęcie, szkoda że więcej góry się nie dało. :wink:
raf7775, przede wszyskim przepaliłeś górę zdjęcia i uciąłeś ludziom głowy. Może trzeba było bardziej się skupić na kobiecie z gitarą? Generalnie w ogóle światło nieciekawe i kadrowałabym z niższej perspektywy.

Dyzmard - Wto 12 Kwi, 2011

raf7775, babcia jest rock'n'rollowa :) chociaż do samego zdjęcia można mieć trochę zastrzeżeń ;)
Usjwo - Wto 12 Kwi, 2011

94. Polow ryb za pomoca kormoranow

raf7775 - Sro 13 Kwi, 2011

Dyzmart, tą babcie to strzeliłem, ot tak, idąc ulicą i testując nowo kupiony obiektyw, tak że wyszło jak wyszło, to nie była jakaś specjalna wydumka ;-)
kufel - Sro 13 Kwi, 2011

ophiuchus, Usjwo, bardzo udane ! zreszta sporo dobrych zdjęć na poprzedniej stronie.
panmarecq - Sro 13 Kwi, 2011

Tworas, Cała seria świetna! Szczególnie 87. :)
komor - Sro 13 Kwi, 2011

raf7775 napisał/a:
Dyzmart, tą babcie to strzeliłem, ot tak, idąc ulicą i testując nowo kupiony obiektyw, tak że wyszło jak wyszło, to nie była jakaś specjalna wydumka

Zanim wrzucisz zdjęcie na forum to pomyśl jednak, czy na pewno warto. Zdjęcia wychodzą lepiej lub gorzej, ale na forum wrzucajmy raczej te zrobione z rozmysłem, a nie testowe pstryki. Szanuj czas i oczy innych osób.

raf7775 - Sro 13 Kwi, 2011

No ale czasem się uda coś fajnego pstryknąć niezamierzenie, wykadrowałem tak jak rozmawialiśmy w wątku o kwiatach a że góra przepalona, to juz nic nie poradzę. ogólnie uważam że fotka była ciekawa dlatego ją wrzuciłem.
Gdybym się tam rozstawiał ze statywem i kazał jej pozować to by pewnie uciekła, poza tym chyba o to chodzi w fotografii ulicznej, aby łapać chwile.

kasiakaaz - Sro 13 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
94. Polow ryb za pomoca kormoranow

Usjwo, te kormorany to chyba raczej mają nadzieję na "sępa" się załapać? :grin:

[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 17:28 ]
raf7775 napisał/a:
Gdybym się tam rozstawiał ze statywem i kazał jej pozować to by pewnie uciekła, poza tym chyba o to chodzi w fotografii ulicznej, aby łapać chwile.

raf7775, a po co Ci tam statyw? Wystarczyło trochę bardziej przemyśleć kadr.

Tworas - Sro 13 Kwi, 2011

panmarecq, dzięki :razz:
raf7775 - Czw 14 Kwi, 2011

kasiakaaz, a co Ci się w kadrze nie podoba?
maintechh - Sob 16 Kwi, 2011

" Dyzmard, używam centralnego punktu AF i przekadrowuje. W 99% zdjęć z AF
łatwo wyjechac poza głębie ostrości, ja popsułem tak wiele.
Na 1.2 na FF masz głębie 4 cm z odległości 2m. "

Mam prosbe zebyscie wszelkie "techniczne" sprawy pisali pelnym zdaniem. Tj co robicie i w jakim celu i jak to zastosowaliscie w zdjeciu przez was zamieszczonym tutaj - dzieki :) )

litlfisch - Sob 16 Kwi, 2011

Usjwo, 92 ma klimat

komor sorki
popiermandolił mi się dział :oops:

Shibuya - Sob 16 Kwi, 2011

Nie to miejsce ... Sorki :)
Tworas - Sob 16 Kwi, 2011

litlfisch, szkoda, że takie kiepskie światło... jak by to było na mieście wieczorem to wyszło by genialnie :razz: albo przynajmniej gdyby na tych kadrach zasymulować uliczne oświetlenie... :)

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 2011 19:34 ]
Shibuya, 97 niestety pstryk do tego przeostrzony :wink:

komor - Sob 16 Kwi, 2011

Shibuya, ja bym to dał do fotografii ludzi, nie street. W sumie litlfischa też, bo sytuacje są chyba pozowane, a street to tak bardziej dokumentalnie. Co sądzicie?
Shibuya - Sob 16 Kwi, 2011

Ups ... :D Zmieniam.

Tworas napisał/a:
litlfisch, szkoda, że takie kiepskie światło... jak by to było na mieście wieczorem to wyszło by genialnie :razz: albo przynajmniej gdyby na tych kadrach zasymulować uliczne oświetlenie... :)

Tworas tam było tyle ludzi że ledwo się dopchałem

Tworas - Sob 16 Kwi, 2011

litlfisch, ja wiem że inaczej na pewno się nie dało w takim miejscu :) chodzi mi o to że gdyby to było w teatrze albo na prawdziwej ulicy to wyszły by MEGA foty :)

Tworas napisał/a:
litlfisch, ja wiem że inaczej na pewno się nie dało w takim miejscu :) chodzi mi o to że gdyby to było w teatrze albo na prawdziwej ulicy to wyszły by MEGA foty :)

mogło by być ciekawie

ophiuchus - Nie 17 Kwi, 2011

95. (?)

Portra dla Gimpa

96.

97.

98.

99. Rzecz o tym, że czasami warto używać innych niż centralny punktów ustawiania ostrości (jakbym tak zrobił, to by się piłka zmieściła...)

Usjwo - Wto 19 Kwi, 2011

100. Odpoczynek

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 13:29 ]
Jeszcze dwa z tego samego regionu

101. Nikon cienko przedzie, dilerzy ratuja sie czym moga...

102. ...no i zblizenie na asortyment... :mrgreen:

pitras - Wto 19 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:

102. ...no i zblizenie na asortyment... :mrgreen:

Uaaauu - wędzone :P

kufel - Wto 19 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
...no i zblizenie na asortyment... :mrgreen:
Usjwo, podziel sie wrażaniami smakowymi :mrgreen:

100 jest w dechę ale mam wrażenie ze ciut przekombinowane z obróbką, bo miejscami jakość siada..

Morpheus - Wto 19 Kwi, 2011

litlfisch napisał/a:
Tworas tam było tyle ludzi że ledwo się dopchałem

Mimo to ciekawe ujęcia :roll:

Usjwo - Wto 19 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
Usjwo, podziel sie wrażaniami smakowymi :mrgreen:

Bardzo dobre (podobno :razz: ) z pomidorami i papryczka chili. Jadlem troche mniej egzotyczne danie, ale nie bede mowil co, ze wzgledu na ostatni temat WP :razz: Widzalem za to zdecydowanie wiekszy hardcore spzywczy, niz te szczury.

kufel napisał/a:

100 jest w dechę ale mam wrażenie ze ciut przekombinowane z obróbką, bo miejscami jakość siada..

Swiatla wtedy bylo malo... i bardzo specyficzne, wiec trzeba sie bylo ratowac obrobka

dr11 - Wto 19 Kwi, 2011

Usjwo, ja też się nie skusiłem na grillowane. Źle im z oczu patrzy :P ;)
Sunders - Wto 19 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
Widzalem za to zdecydowanie wiekszy hardcore spzywczy, niz te szczury.

Czy masz to również na zdjęciach?

kufel - Wto 19 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
Jadłem trochę mniej egzotyczne danie, ale nie będę mówił co, ze względu na ostatni temat WP :razz:
jakiej był rasy ten piesek ? :grin:

Sunders napisał/a:
Usjwo napisał/a:

właśnie, jak masz to wrzuć na forum ;) a jeśli faktycznie to "hard core" to zamieść z dopiskiem "od lat 18" czy coś takiego ;)
Usjwo - Pią 22 Kwi, 2011

kufel napisał/a:

Sunders napisał/a:
Usjwo napisał/a:

właśnie, jak masz to wrzuć na forum ;) a jeśli faktycznie to "hard core" to zamieść z dopiskiem "od lat 18" czy coś takiego ;)

Nie mam zdjec, to byla wieczorna kolacja na prowincji wiec nikt nie wzial aparatu niestety.
W restauacji mieli nalewke domowej roboty. Piec malych, dopiero co urodzonych (albo nawet nie), plodow psa (albo kota) zalanych alkoholem ok 150ml 50-60%, takie jeszcze bez siersci. Wodka z zakaska w jednym. Nie odwazylem sie.
Dla mnie byloby to wieksze wyzwanie niz zjedzenie tego szczura w pomidorach. W "restauracji" byl caly zywy zwierzyniec, mozna bylo wybrac co sie chcialo.
Na poludniu w okolicach Kantonu jedza wszystko. Wszystko co ma cztery nogi oprocz stolu, wszystko co lata, oprocz samolotu i wszystko co plywa oproc,z lodzi podwodnej. :mrgreen:

dr11 - Pią 22 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
Wodka z zakaska w jednym.
Piłem taki bimber w Laosie. Tyle, że z wężami. Ale do wyboru były inne zwierzaczki. Nie zagryzałem :|
Usjwo napisał/a:
Na poludniu w okolicach Kantonu jedza wszystko. Wszystko co ma cztery nogi oprocz stolu, wszystko co lata, oprocz samolotu i wszystko co plywa oproc,z lodzi podwodnej.
Dobry tekst :D
hijax_pl - Pią 22 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
Wszystko co ma cztery nogi oprocz stolu, wszystko co lata, oprocz samolotu i wszystko co plywa oproc,z lodzi podwodnej. :mrgreen:
Gdyby wiedzieli jak doprawić - jedli by też stół, samolot i łódź podwodną ;)
oranżewski - Pią 22 Kwi, 2011

o tak, 100. bardzo dobre!
kufel - Pią 22 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
Na poludniu w okolicach Kantonu jedza wszystko. Wszystko co ma cztery nogi oprocz stolu, wszystko co lata, oprocz samolotu i wszystko co plywa oproc,z lodzi podwodnej. :mrgreen:
:mrgreen:

Usjwo napisał/a:
W restauacji mieli nalewke domowej roboty. Piec malych, dopiero co urodzonych (albo nawet nie), plodow psa (albo kota) zalanych alkoholem ok 150ml 50-60%, takie jeszcze bez siersci. Wodka z zakaska w jednym. Nie odwazylem sie
tez bym sie raczej nie odwazyl ;)
sklsk - Pią 22 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Jadłem trochę mniej egzotyczne danie, ale nie będę mówił co, ze względu na ostatni temat WP :razz:
jakiej był rasy ten piesek ? :grin:

Sunders napisał/a:
Usjwo napisał/a:

ale już w odpowiednim temacie - fotografia produktu/reklamowa ;)
post trwa, wiec każdy się łakomie patrzy na kawałek mięska.

Quaint - Sob 23 Kwi, 2011

103

104

105

106

107

108

109

oranżewski - Sob 23 Kwi, 2011

patrząc na zdjęcia 104-109 nie wiem o co chodzi :sad: za mało dowiaduję się z tych zdjęć.
Quaint - Sob 23 Kwi, 2011

oranżewski napisał/a:
patrząc na zdjęcia 104-109 nie wiem o co chodzi :sad: za mało dowiaduję się z tych zdjęć.

masz rację, opisy:

103 - warszawski pan katarynka
104 - autografy w disneylandzie
105 - Buffalo Bill
106 - Gustave Eiffel - autor wieży Eiffla
107, 108, 109 - Indianie Amazonii

spootnick - Wto 26 Kwi, 2011

110

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 01:11 ]
111

Quaint - Sro 27 Kwi, 2011

111 śmigus dyngus w wawie

Usjwo - Czw 28 Kwi, 2011

111 zlewa sie wszystko razem i gdzie ten dyngus
Quaint - Czw 28 Kwi, 2011

Usjwo napisał/a:
111 zlewa sie wszystko razem i gdzie ten dyngus

no właśnie, sam zadaję sobie to pytanie...

no i jest mniej "zlewające"

godman - Czw 05 Maj, 2011

112.

Poznań Hussars - Lacrosse Team

komor - Wto 10 Maj, 2011

A ja sobie właśnie przejrzałem zdjęcia uliczne tego gościa/gościówy (nie wiem) El-Tounsy i bardzo mi się spodobały. Masa pomysłów.
komor - Pią 13 Maj, 2011

Wątek dotyczący dyskusji czy zdjęcia z powyższego linku pochodzą z obiektywu typy tilt & shift czy są efektem obróbki programowej – zostały wydzielone do osobnego tematu:
Discussion about photos linked above has been moved to separate thread:
Obiektyw Tilt & shift czy obróbka programowa?

lutzegon - Pią 13 Maj, 2011

Some stuff from this year:

113.

114.

115.

116.

All pics taken during a 1-day stay in Munich, Germany. I hope it is okay to post in english...if not, let me know.

hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011

lutzegon napisał/a:
I hope it is okay to post in english...
Fine for me... In fact in the forum rules there is no such a regulation :lol:

Usually I do not comment photos in this threat but must say that this nun is really nice shot. Great job! :grin:

kufel - Pią 13 Maj, 2011

lutzegon, nice photos ! so , it seems like your'e going to stay with us for a longer time? :)
lutzegon napisał/a:
I hope it is okay to post in english...if not, let me know.
there is no big problem with that, but...i guess that you don't understand polish ? ;)
kozidron - Pią 13 Maj, 2011

kufel napisał/a:
there is no problem with that, but...i gues that you don't understand polish ? ;)

and may be it's better for him .... :wink:

lutzegon, try to give the number of photos, last number of godman wos 112

hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011

lutzegon, nice set, but to allow discussing particular one we do assign a number to them. Just take a look at previous ones and you will get the idea. :wink:
komor - Pią 13 Maj, 2011

lutzegon, thanks for visiting our humble forum. :) Of course I understand you’re not able to read Polish rulesbook for this forum, so please be informed, that we post photos with numbers, to help to comment on them. The numbering scheme is n+1 from previous photo of previous person. I’ve edited your post to include numbers.
And last but not least: Willkommen in Polen. :)

Zaraz nas ktoś zjedzie za używanie lengłydża. :)

bhpchmiel - Pią 13 Maj, 2011

Na razie piszecie zrozumiale:wink:
Cyrk się zacznie, jak zaczniecie pisać po paru piwach :zalamany: :lol:

muzyk - Sob 14 Maj, 2011

komor napisał/a:
Zaraz nas ktoś zjedzie za używanie lengłydża. :)

Nein. Warum denn?
bhpchmiel napisał/a:
Cyrk się zacznie, jak zaczniecie pisać po paru piwach

Ruhig. Das kriegen wir schon hin :wink:

oranżewski - Sob 14 Maj, 2011

114. The woman seems to avoid photographer so I don't like this photo, but other look nice. I'm keen on stuff like that :) I hope you'll be back ;)
piotr_u. - Sob 14 Maj, 2011

117. Pokazywałem już tego mima kiedyś... Teraz lepiej?

Uploaded with ImageShack.us

bhpchmiel - Nie 15 Maj, 2011

muzyk napisał/a:

Ruhig. Das kriegen wir schon hin :wink:

Że jak :?: :shock:

piotr_u. - Nie 15 Maj, 2011

Rozumiem, że 117 też słabe. A co powiecie o tym?
118.

kozidron - Nie 15 Maj, 2011

piotr_u. napisał/a:
Rozumiem, że 117 też słabe.

czemu mi się podoba, ciekawie sie podkurczył :wink:

piotr_u. - Nie 15 Maj, 2011

Zazwyczaj brak komentarza tak się chyba odbiera... ale, widocznie nie zawsze :)
Imperial - Nie 15 Maj, 2011

118. interesujace te 2 twarze po bokach

119.

BVB Borussia Dortmund - Mistrzem Niemiec :)
120.

(na murze jest napisane: "glupota")

dr11 - Nie 15 Maj, 2011

Imperial, dobrze, że szalików sobie nie obszczał :P
muzyk - Nie 15 Maj, 2011

bhpchmiel napisał/a:

Że "damy radę".

bhpchmiel - Nie 15 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
bhpchmiel napisał/a:

Że "damy radę".

aha... :mrgreen: :lol: w to nie wątpię :cool:

kozidron - Pon 16 Maj, 2011

Czy ktoś widzi zdjęcia 118, 119, 120 ?

Bo mi się nie załadowały

blaine - Pon 16 Maj, 2011

Wczoraj widziałem, dziś już nie widzę.
bhpchmiel - Pon 16 Maj, 2011

118 jeszcze widzę, pozostałych już nie :???:
komor - Pon 16 Maj, 2011

118 widzę, a po dwóch następnych nie mam nawet śladu w postaci ikonki oznaczającej brak pliku.
muzyk - Pon 16 Maj, 2011

Imperial, 120 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I napis i czynność i koleś pasują :twisted:

121. Niebieski balonik :grin:

Canon 30D + SMC Pentax 75-150 f4

hijax_pl - Pon 16 Maj, 2011

muzyk, to już nie zabawa - to radosne suwanie suwakami :D
muzyk - Pon 16 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
to radosne suwanie suwakami :D

No ba :grin:
Pan puścił tego dnia chyba z pięć baloników w różnych kolorach.
Publika cieszyła jak bum bum :grin:

Imperial - Pon 16 Maj, 2011

sory za problemy
strona www.toopix.eu na ktora wysylam fotografie cos ostatnio wariuje :/

kozidron - Nie 22 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
muzyk, to już nie zabawa - to radosne suwanie suwakami :D

hijax_pl, stworzyłeś potwora :wink:
muzyk, widzę że już sie bawisz na całego :wink:

122. (kabelman)

hijax_pl - Nie 22 Maj, 2011

kozidron napisał/a:
stworzyłeś potwora
jaaaaaaaaaa? :oops: :wink:
dr11 - Nie 22 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
kozidron napisał/a:
stworzyłeś potwora
jaaaaaaaaaa? :oops: :wink:
Nein!!!
http://www.youtube.com/watch?v=1ZeciX-3wfs :D

panmarecq - Nie 22 Maj, 2011

kozidron, Do mnie nie przemawia może żeby bardziej wykadrować samego "kabelmana"

123.

Gdyby się tylko trzymali za ręce...

Imperial - Nie 22 Maj, 2011

122.
Cytat:
kozidron, Do mnie nie przemawia może żeby bardziej wykadrować samego "kabelmana"

tez mi sie tak wydaje, troche ten van odciaga uwage od glownego tematu

muzyk - Pon 23 Maj, 2011

kozidron napisał/a:
muzyk, widzę że już sie bawisz na całego

Fotografia hobbystyczna musi być zabawą, inaczej... szkoda czasu. :grin:

kozidron - Pon 23 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Fotografia hobbystyczna musi być zabawą, inaczej... szkoda czasu. :grin:

Muzyk -co racja, to racja

Imperial, panmarecq- macie racje - rzeczywiście ten van odbiera odbiór i teraz widzę, ze niepotrzebnie kadrowałem "centralnie"

oranżewski - Pon 23 Maj, 2011

panmarecq napisał/a:
Gdyby się tylko trzymali za ręce...
e tam, wygląda na takie niedopowiedziane ;) fajne.
Imperial - Wto 24 Maj, 2011

124.

Usjwo - Wto 24 Maj, 2011

Imperial swietnie zlapane, dobrze ze po jednej ztronie siedzieli :)
To ja pociagne metrowy temat
125.

[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 01:08 ]
Cenzura siegnela szczytow, nie widze swoich wlasnych zdjec :twisted:

Helium - Nie 29 Maj, 2011

126. Gone...

piotr_u. - Nie 29 Maj, 2011

127.

panmarecq - Nie 29 Maj, 2011

125. fajne ale szkoda uciętych butów tego pana.

126 Akurat tutaj nie widzę nic ciekawego. Wiadomo że to trudne ale polecam fotografować ludzi z przodu. :wink:

127 Dobre,chociaż wolałbym trochę szerzej :) .

Imperial - Pon 30 Maj, 2011

Usjwo dzieki !
128.

oranżewski - Wto 31 Maj, 2011

Imperial, :!: :!: :!: Brawoszki :) Jedno z lepszych zdjęć, jakie widziałem w tym wątku :)
raf7775 - Nie 05 Cze, 2011

129.

pitras - Nie 05 Cze, 2011

raf7775, uciąłeś nogę królowi... możesz głową zapłacić :)

130.

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 13:41 ]
Pitras, to tylko rycerz jakowyś, szczęściem moim.

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 13:47 ]
131.

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 13:56 ]
132.

pitras - Nie 05 Cze, 2011

131. była by fajna (bo dynamiczna) gdybyś był bliżej akcji, lub gdyby nieco wykropować tak by walczące postacie bardziej dominowały nad resztą planu, teraz gubią się wśród całego bałaganu na kadrze.
Imperial - Nie 05 Cze, 2011

te Rycerze to nie reportaz?
Cytat:
131. była by fajna (bo dynamiczna) gdybyś był bliżej akcji, lub gdyby nieco wykropować tak by walczące postacie bardziej dominowały nad resztą planu, teraz gubią się wśród całego bałaganu na kadrze.

albo dluzszy czas naswietlania i troche zoomem sie pobawic
na 132 panoramowane foto by fajnie wygladalo :)

133.

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 15:21 ]
134.

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 15:24 ]
No może reportaż by był odpowiedniejszy...

blaine - Nie 05 Cze, 2011

135.

IMG_7853 by ddmkr, on Flickr

Imperial - Pon 06 Cze, 2011

136.
hihi

bluebird - Pon 06 Cze, 2011

Imperial napisał/a:
136.
hihi

jak równouprawnienie to równouprawnienie, chciały emancypacji to ją mają ;-)

kasiakaaz - Wto 07 Cze, 2011

Imperial napisał/a:
136.
hihi

bluebird napisał/a:
jak równouprawnienie to równouprawnienie, chciały emancypacji to ją mają ;-)

Ja bym raczej powiedziała, że panu mocno brzuch przeszkadza w schylaniu i pani się ulitowała, coby nie zabił się o rozwiązaną sznurówkę, sirota... :razz:

raf7775 - Wto 07 Cze, 2011

Fajna ta ostatnia fotka.
Musze nabrać więcej śmiałości żeby pstrykać tak ludziom znienacka.

komor - Wto 07 Cze, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Ja bym raczej powiedziała, że panu mocno brzuch przeszkadza w schylaniu

Ty chyba nie widziałaś mocno przeszkadzającego brzucha, kobieto… :)

komor napisał/a:
Ty chyba nie widziałaś mocno przeszkadzającego brzucha, kobieto… :)

komor, ojtam, ojtam...
Zatem przyjmijmy, iż oprócz niewielkiego brzuszka, pan ma stawy kolanowe zaatakowane przez zaawansowane reumatoidalne zapalenie stawów, a do tego mocno schorowany kręgosłup... Bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć... :twisted: :razz: :wink:

hijax_pl - Wto 07 Cze, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć... :twisted: :razz: :wink:
A Harrego Pottera i Księcia Półkrwi oglądałaś? ;)

hijax_pl napisał/a:
A Harrego Pottera oglądałaś? ;)

hijax_pl, no, niestety nie...

Imperial - Wto 07 Cze, 2011

dr11 - Sro 08 Cze, 2011

137.

raf7775 - Czw 09 Cze, 2011

138.

Imperial - Czw 09 Cze, 2011

137. oryginalny plecak

139.
ja znowu dodam z serii "bezdomni"

Usjwo - Pią 10 Cze, 2011

139. Dobre i ciekawe, gada.
oranżewski - Pią 10 Cze, 2011

139 już mi się nie bardzo, mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że zmrożone byłoby lepsze, no ale nie wiem czy mówię prawdę ;)
Coman - Nie 12 Cze, 2011

140. W zoo.

Imperial - Pon 13 Cze, 2011

140. bardzo mi sie podoba, to maly Lewek?
spotkanie dwoch mlodych istot...

degol - Wto 14 Cze, 2011

dr11, 137 to nie tylko w Wa-wce walka pod Pałacem ?
Imperial - Wto 14 Cze, 2011

141.

142.

Usjwo - Sro 15 Cze, 2011

141. Male i nieciekawe. Zdjec bezdomnych i zebrakow ostatnio w necie "miliony", wiec radzilbym unikac tematu, bo wszyscy sa "znieczuleni"

142. Nie wiem o co chodzi.
:sad:

Imperial - Sro 15 Cze, 2011

Usjwo napisał/a:
141. Male i nieciekawe. Zdjec bezdomnych i zebrakow ostatnio w necie "miliony", wiec radzilbym unikac tematu, bo wszyscy sa "znieczuleni"

142. Nie wiem o co chodzi.
:sad:

Moze brakuje mi tematow na ulicy, nie wiem... :? , to moj maly "fetysz" ostatnio. Obiecuje, ze nie bede was zadreczal bezdomnymi wiecej.

viper - Czw 16 Cze, 2011

to i ja coś dorzucę z szuflady:

143.

Royal Baths Park by viper1313, on Flickr

dr11 - Nie 19 Cze, 2011

144. Podpatrzone ;) :D

kufel - Nie 19 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
144. Podpatrzone ;) :D
hmm a gdzie to? czyżby Szwecja? ;)
panmarecq - Nie 19 Cze, 2011

Ode mnie takie kiczyki nocne :)

145.

146.

147.

148.

dr11 - Nie 19 Cze, 2011

kufel, tak.
panmarecq, pierwsze dwa fajne. 145 za światło, 146 za ruch :)

raf7775 - Nie 19 Cze, 2011

Wojskowa orkiestra na statku.
149.

Usjwo - Pon 20 Cze, 2011

150. Mieszkaniec Angkor

panmarecq - Pon 20 Cze, 2011

Usjwo, Nie lepiej było te dwa zdjęcia wstawić oddzielnie? Szczególnie te po prawej?
dr11 - Pon 20 Cze, 2011

panmarecq, popieram! :)

Kontynuując, ale z innej części świata ;)
151.

Usjwo - Wto 21 Cze, 2011

Samo prawe byloby smutne, obydwa chyba nie sa.
B o g d a n - Sro 22 Cze, 2011

152.

bhpchmiel - Sro 22 Cze, 2011

B o g d a n, widzę, że Stolycę odwiedziłeś :wink:
hijax_pl - Sro 22 Cze, 2011

dr11, świetnie to wyszło :)
witkot - Sro 22 Cze, 2011

Usjwo zaryzykuj z tym rozdzieleniem bo uważam że prawa strona choć smutnie wygląda w samej sobie ma to "coś" :shock: .Światło,prostota,delikatność,chwila z życia wzięta to tylko niektóre atrybuty tego zdjęcia,które moim zdaniem jest świetne. :!: :!: Pozdrawiam
psylo - Sro 22 Cze, 2011

Usjwo jestem za witkotem a może by jakieś jeszcze trzecie co by zamknąć w tryptyk?
Spinq - Sro 22 Cze, 2011

153

154

Imperial - Pią 24 Cze, 2011

Spinq street foty? ;)

panmarecq -> 145. super (:

degol - Sob 25 Cze, 2011

a ja zapodam link do galerii :

http://www.afganskaruletka.pl/galeria.htm

raf7775 - Sob 25 Cze, 2011

Szkoda że mnie nie ma w Wawie, chętnie bym podjechał do Izabelina, świetne fotki.
Tworas - Sob 25 Cze, 2011

panmarecq, 145 super:)
Spinq, 153 świetne kolory i fajny kadr, można by na siłę podciągnąć pod "ludzie-ulica" ale 154? ;)

manulx - Sob 25 Cze, 2011

155.

B o g d a n - Sob 25 Cze, 2011

156.

oranżewski - Nie 26 Cze, 2011

manulx, 155 - ekstra! za mydło, przekręcenie kadru i kolor! no po prostu super!
manulx - Nie 26 Cze, 2011

oranżewski napisał/a:
manulx, 155 - ekstra! za mydło, przekręcenie kadru i kolor! no po prostu super!

Dzięki, nigdy w życiu nie miałem do czynienia z fotografowaniem ludzi, to moje pierwsze zdjęcie :)

Imperial - Wto 28 Cze, 2011

157. nie wiem czy ulica, ale do statkow nie chcialem...

kozidron - Wto 28 Cze, 2011

Imperial, na 157 bardzo ciekawy kadr to zdjęcie mogłoby mieć "jaja" ale znowu mnie przytłacza "ten czar polaroidu" - jak to określił Komor
raf7775 - Pon 11 Lip, 2011

158,

skibinski - Sob 16 Lip, 2011

145 - best :shock:
lutzegon - Wto 19 Lip, 2011

some pictures from a 1day trip to Leipzig, Germany earlier this year:

159

160

161

162

kufel - Czw 21 Lip, 2011

warto było pogrzebać parę stron wstecz :)
Spinq, 153 dla mnie bomba!

lutzegon, nice set!

hijax_pl - Czw 21 Lip, 2011

Indeed nice set lutzegon. Good job!
161 is my favourite.

raf7775 - Sob 30 Lip, 2011

163

[ Dodano: Sob 30 Lip, 2011 08:47 ]
164

muzyk - Sob 30 Lip, 2011

I tak sobie można focić ludziki i je sieciować? Tak po prostu?
Eeee :roll:

raf7775 - Sob 30 Lip, 2011

Idąc deptakiem można spotkać wiele osobowości wartych sfotografowania ale nie zawsze mam dość odwagi, jest ryzyko, że komuś się to nie spodoba.
muzyk - Sob 30 Lip, 2011

Mi chodzi o radosne wklejanie owych osób w net - bez zapytania ich o zgodę.
Focić wszak można zawsze, ale czy publikować?

hijax_pl - Sob 30 Lip, 2011

Nie wolno rozpowszechniac bez zgody.
Dyzmard - Czw 04 Sie, 2011

Kilka strzałów ze spaceru po "Times Square" w Nowym Jorku
165.

166.

167.

168.

bhpchmiel - Czw 04 Sie, 2011

Dyzmard, czemu oni tak leżą na 167 :?: To był jakiś happening, czy po prostu cuś zwaliło ich z nóg :?: :grin:
krych - Czw 04 Sie, 2011

bhpchmiel oni z Maca wyszli
bhpchmiel - Czw 04 Sie, 2011

krych napisał/a:
bhpchmiel oni z Maca wyszli

:mrgreen: :razz:

komor - Czw 04 Sie, 2011

raf7775, jak już musisz pokazać nam drobnego pijaczka (ale czy musisz?) to zadbaj o to, żeby to nie był zwykły pstryk. Na 164 jest za duża głębia ostrości, nie wiadomo czy patrzeć na ryło, czy czytać numery telefonu z reklamy w tle. Masz szkiełka 28/2.5 czy 50/1.8 to korzystaj z nich.
163. to w ogóle zwykły pstryk. Co na nim jest ciekawego?

Imperial - Czw 04 Sie, 2011

komor napisał/a:

168. spiderman dzwoni po posilki :D

Usjwo - Czw 04 Sie, 2011

Imperial napisał/a:
komor napisał/a:

168. spiderman dzwoni po posilki :D

Chyba masz brudny monitor w miejscu pierwszej polowy osemki :razz:

Imperial - Czw 04 Sie, 2011

Usjwo napisał/a:
Chyba masz brudny monitor w miejscu pierwszej polowy osemki :razz:

nie nie, chcialem napisac poparcie co to wypowiedzi komora, a pozniej skomentowalem kolejne, glupio wyszlo ^^

[ Dodano: Pią 12 Sie, 2011 00:39 ]
169.

baracuda - Sob 13 Sie, 2011

170.

Dyzmard - Sob 13 Sie, 2011

baracuda,mocne, zastanawiam się na bw, żeby wzmocnić przekaz.

Dyzmard, dzięki , gdybym miał lepszy refleks inaczej by to
wyglądało , ten młody człowiek stał trzymając oburącz drutów
patrząc w głąb obozu , ale ...
Zdjęcia dziś robiłem , wrzuciłem na gorąco , co do black&white
to jeszcze będę kombinował.

oranżewski - Sob 13 Sie, 2011

baracuda, tak, dobre. tak, daj bw ;)

dzięki oranżewski, zrobię i wrzucę.
kasiakaaz - Sob 13 Sie, 2011

baracuda, 170 zdecydowanie w BW i choć pewnie kadr mógłby być lepszy - mocny przekaz.

dzięki kasiakaaz, zrobiłem co mogłem , widziałem coś innego
a zanim ..... , to wyszło to :wink: :

170 b&w

kasiakaaz - Sob 13 Sie, 2011

O wiele lepiej.
baracuda napisał/a:
zrobiłem co mogłem , widziałem coś innego
a zanim ..... , to wyszło to :wink: :

Nie tylko Ty masz z tym problem... :wink:

radaris - Nie 14 Sie, 2011

baracuda 170 refleksyjne - może delikatna winieta by się przydała i lepiej by to pasowało w ludziach albo w B&W a nie w street IMO
cin3k - Nie 14 Sie, 2011

171.

IMG_5161 by cin3k1, on Flickr

baracuda - Nie 14 Sie, 2011

radaris napisał/a:
może delikatna winieta by się.....
lepiej by to pasowało w ludziach albo w B&W a nie w street IMO

dzięki za opinie , nie będę wrzucał gdzie się da tego zdjęcia.

oranżewski - Nie 14 Sie, 2011

radaris, zdecydowanie bez winiety. zdjęcie jest zbyt ciemne.
baracuda, jeszcze raz napiszę - podoba mi się bardzo!! :)
cin3k, podoba mi się ze względu na nieksiążkowe kadrowanie, które fajnie można sobie w głowie tłumaczyć ;)

muzyk - Pon 15 Sie, 2011

cin3k - super!
Dyzmard - Sro 17 Sie, 2011

171 - ciekawy kadr.
172.

173.

witkot - Czw 18 Sie, 2011

Dyzmard 173 -"przystojniak" z gościa :lol:
kasiakaaz - Czw 18 Sie, 2011

Dyzmard, egzotyczne "typki", aczkolwiek wyglądają sympatycznie. Nie wiem czy na 173 niefortunnie "uciąłeś" facetowi prawą rękę, czy rzeczywiście ma coś z nią nie tak?
Dyzmard - Pią 19 Sie, 2011

kasiakaaz, wymachiwał kończynami bez większych problemów :)
Helium - Pon 22 Sie, 2011

Uchwycone w Rzymie:

174.

175. ( Dziewczyna pozowała ale nie mnie, więc chyba łapie się pod StreetPhoto ? :roll: )

muzyk - Wto 30 Sie, 2011

176. Kobieta - posąg.

177. Kobieta - posąg (2).

Canon 30D + 70-210 f4.

hijax_pl - Wto 30 Sie, 2011

Przy czasie 1/2000s to w zasadzie wszystko będzie posągiem, no nieee?..
Ale wyzwaniem byłoby takie zdjęcie zrobione ze statyw i naświetlaniem 20s. ;)

muzyk - Wto 30 Sie, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ale wyzwaniem byłoby takie zdjęcie zrobione ze statyw i naświetlaniem 20s.

Tia, ale najpierw nogi w beton i gipsem oblać. :wink:

Dyzmard - Pią 02 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Przy czasie 1/2000s to w zasadzie wszystko będzie posągiem, no nieee?..
Ale wyzwaniem byłoby takie zdjęcie zrobione ze statyw i naświetlaniem 20s. ;)
:lol:
178.rodzina z afryki :)

179. jak wyrwać laskę w wielkim mieście

muzyk - Pią 02 Wrz, 2011

Dyzmard napisał/a:

Na "fujarkę" :lol:
Albo na wiele rozstrojonych... :lol:

Dyzmard - Pią 02 Wrz, 2011

muzyk napisał/a:
Dyzmard napisał/a:

Na "fujarkę" :lol:
Albo na wiele rozstrojonych... :lol:

fujarka dobrze grała - jak koleś wyciął AC/DC to sam prawie się zakochałem :)

Imperial - Nie 04 Wrz, 2011

180.

181.

ktore waszym zdanie jest lepsze (jak byscie musieli tylko jedno wybrac) ?
dla mnie oba cos maja, na jednym ta reka jest fajna i wiecej ruchu w tle widzimy z kolei te inne ma ciekawa sylwetke tego dziadka, ladne slonce na plecach i jednoczesnie jest jasniejsze

mozer - Nie 04 Wrz, 2011

Imperial, dla mnie chyba jednak 2. 1 byłoby fajne jakby ten 'dziadek' patrzył na gościa w środku kadru (wydaje mi się, że kieruje wzrok wyżej), a tak jest imho zbędny.
traceur - Nie 04 Wrz, 2011

182.

Dyzmard - Pon 05 Wrz, 2011

Imperial, wybieram 180. Nie jestem przekonany co do tej ręki (takiego cięcia),ale wiem co miałeś na myśli i nie jest to zły pomysł
traceur, bardzo dosłowanie potraktowałeś temat :)
183.

184.

185.

cin3k - Pią 09 Wrz, 2011

186. To nie ulica, ale w sumie nie wiem gdzie indziej by to pasowało.

Panowie ratownicy stojący na straży... :twisted:

Ratownicy by cin3k1, on Flickr

panmarecq - Pią 09 Wrz, 2011

Dyzmard, Wszystkie strzały bardzo dobre! Jakim to obiektywem?
Dyzmard - Sob 10 Wrz, 2011

panmarecq, dzieki.
183/185 Carl Zeiss Planar 50 1.7 C/Y
184 Zuiko 28 2.0 OM
podłączone przez adaptery do canona 5D II

panmarecq - Nie 11 Wrz, 2011

Dyzmard, Właśnie się zastanawiałem skąd taka mała GO przy tak szerokim kącie :) .

187.

Imperial - Pon 12 Wrz, 2011

183. spoko!
187. dobre te nogi uziemione :)

188.

Usjwo - Pon 12 Wrz, 2011

188. dobre, ale za malo pani w kadrze, chociaz do pasa trzebabylo
raf7775 - Nie 25 Wrz, 2011

189.
w nawiązaniu do 185 ;-)

Imperial - Nie 25 Wrz, 2011

190.
Swiety z Turcji ;-)

191.

192.

MaciekNorth - Sro 28 Wrz, 2011

189 - obciąć lewą stronę, tak żeby został chłopiec w niebieskiej bluzie i będzie poprawny kadr, teraz zbyt centralnie ;)

Imperial, ładna seria, 191 świetnie uchwycone, na 190 nieco za dużo góry i trochę szkoda że przepalone niebo, ale bardzo fajna scenka ;)

193.

Imperial - Pią 30 Wrz, 2011

MaciekNorth napisał/a:
ale bardzo fajna scenka ;)

193. ty to masz dopiero niczego sobie SCENKE... :D

Usjwo - Sro 12 Paź, 2011

194. Zielone

Imperial - Czw 13 Paź, 2011

194. fotograficzny raj, tyle ludzi !! :idea:
Dyzmard - Pią 14 Paź, 2011

MaciekNorth, nie znam, dawno nie byłem w domu :)
Usjwo, nie wiem czy nie za dużo ulicy z przodu.

Raczej to reportaż, ale z ulicy.

195.

196.

197.

198.

199.

slawomirro - Wto 18 Paź, 2011

200.

201.

202.

203.

Imperial - Sro 19 Paź, 2011

slawomirro niechlujne te zdjecia jakos...
nie przyciagaja uwagi

radaris - Sro 19 Paź, 2011

chociaż nie lubię takich kolorowanek to 201 - podoba mi się
B o g d a n - Sro 19 Paź, 2011

204.

205.

kasiakaaz - Czw 20 Paź, 2011

slawomirro, 201 może i wyglądałoby nieźle z tym selektywnym kolorem (mimo, że też za tym nie przepadam), ale w niektórych obszarach czerwieni dzieje się coś dziwnego, np.: górna część piętrowego autobusu, usta i okolice twarzy rowerzysty itp. Nie wygląda to dobrze. 202 fajny moment, ale wstrzeliłeś się w nie najlepszy kadr. 203 w ogóle mi nie podchodzi. 200 niechlujny kadr. :wink: :smile:
B o g d a n, 204 - całkiem sympatyczne - tylko mz twarz zbyt pomarańczowa. :smile:

slawomirro - Pon 24 Paź, 2011

206.

Parę osób mi wytknęło, że zdjęcie jest bardzo zaszumione. Ja tego nie widzę. Czy faktycznie tak jest?

moronica - Pon 24 Paź, 2011

oj jest, widac to wyraznie praktycznie na calej powierzchni zdjecia
kufel - Pon 24 Paź, 2011

slawomirro napisał/a:
Czy faktycznie tak jest?
troche ;)
Kazix - Wto 25 Paź, 2011

Proszę o szkolenie :wink:
Imperial - Wto 25 Paź, 2011

Kazix napisał/a:

wersja szybka i bolesna czy długa i naiwna?

hijax_pl - Wto 25 Paź, 2011

Kazix napisał/a:

To ja zadam parę pytań tak na zupełny początek:
1) dlaczego miniaturka zdjęcia?
2) dlaczego priorytet migawki?
3) dlaczego matrycowy pomiar światła?
4) dlaczego brak korekty ekspozycji?
5) dlaczego ISO320?
6) dlaczego automatyczny balans bieli?

Kazix - Wto 25 Paź, 2011

Ciężko mi się wytłumaczyć, ale spróbuję
dlaczego miniaturka?, bo się nie przygotowałem, ale już następne zdjęcie będzie nie miniaturowe
dlaczego priorytet migawki? nie wiem, chyba lepiej przysłony, tak?
dlaczego matrycowy? nie wiem, zapewne lepszy byłby centralny?punktowy?
dlaczego bez korekty? wydała mi się nie potrzebna
dlaczego ISO 320?lepiej pewnie mniejsze 200?
dlaczego automatyczny balans bieli?bo się sprawdza
Prosiłbym o radę, ale nie wiem czy to dobry czas i miejsce

mozer - Wto 25 Paź, 2011

hijax_pl, a co jest złego w pomiarze matrycowym - szczególnie w reportażu? Robisz reportaż na punktowym?

Nie - na centralnym. A dlaczego matrycowy nie? Bo mimo wszystko jest najbardziej "nieprzewidywalny".
fatman - Wto 25 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Nie - na centralnym. A dlaczego matrycowy nie? Bo mimo wszystko jest najbardziej "nieprzewidywalny".

Centralnie ważony tu by sie nie sprawdził. Za dużo "bieli" w tle.
Najlepszy byłby jednak matrycowy z korekcją i małym doświetleniem (lub blendą) na tę "rzeźbę" imho.
A prioritet migawki i wysokie ISO bo... może facet się ruszał i Kazix chciał go "zamrozić" :grin:
czego nie można wykluczyć patrząc na jego prawą dłoń.

fatman napisał/a:
Najlepszy byłby jednak matrycowy
Tyle, że ten nikonowski matrycowy to nie jest matrycowy jak w Canonie ;)

Ja bym nadal robił z centralnie ważonym + korekcja -0,7EV

mozer - Wto 25 Paź, 2011

hijax_pl, w nikonie matrycowy źle działa?

Generalnie to dobrze. Choć ja nie jestem jego zwolennikiem ;)
I jeszcze raz podkreślam: matrycowy to nie wielostrefowy ;)

bhpchmiel - Wto 25 Paź, 2011

Imperial napisał/a:
Kazix napisał/a:

:mrgreen: :lol:

Kazix - Wto 25 Paź, 2011

Imperial napisał/a:
Kazix napisał/a:

Generalnie zależy mi żeby się uczyć, więc ból wpisałem w scenariusz. Czytam Wasze opinie i w taki sposób zapewne będę eliminował błędy w przyszłości. Dzięki

Imperial - Pią 28 Paź, 2011

Kazix napisał/a:
Generalnie zależy mi żeby się uczyć, więc ból wpisałem w scenariusz. Czytam Wasze opinie i w taki sposób zapewne będę eliminował błędy w przyszłości. Dzięki

generalnie to jakie szkolenie, 10 pompek rano na dobre krazenie styka,
poczytaj o podstawach Fotografii no i rob mase zdjec, zrob sobie "projekt 365" i sie dobrze baw, a po jakis 1-2 latach dojrzejesz do tego zeby swierdzic ze krajobrazy sa bardzo nudne ;-)
na poczatek twoje zdjecie nie pasuje do tematu...(imo.)

radaris - Pią 28 Paź, 2011

Imperial napisał/a:
dojrzejesz do tego zeby swierdzic ze krajobrazy sa bardzo nudne

tu się z Tobą nie zgodzę :razz:

caleb - Wto 01 Lis, 2011

208

kozidron - Czw 03 Lis, 2011

208 i nie wiem co napisać :shock:
bodzio239 - Czw 03 Lis, 2011

209
Imperial - Pią 04 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
208 i nie wiem co napisać :shock:

mialem podobnie, ale nie chcialem jako pierwszy wyciagac dzial :D
caleb to zdjecie jest po prostu bardzo kiepskie i nic tego nie zmieni

cybertoman - Sob 05 Lis, 2011

210. Fotopozdrowienie

Tworas - Wto 08 Lis, 2011

cybertoman, 210 fajny team ;)

Niedawno miałem okazje pospacerować po Krakowie:)
niżej kilka zdjęć z tego spacerku ;)

211.

212.

213.

214.

215.

216.

217.

218.

komor - Wto 08 Lis, 2011

215 +++ :)
Tworas - Pią 11 Lis, 2011

komor, odważne skubańce ;)
sklsk - Pią 11 Lis, 2011

217. smoki atakują z ukrycia ;)
bluebird - Pią 11 Lis, 2011

podoba mi się 218 - ciekawe kolory, taka fotka z fajnym klimatem i nastrojem
kufel - Pią 11 Lis, 2011

Tworas,ogólnie fajna seria. i tez 218 zwróciło moją uwagę.

Dzięki ;) też lubie te kolory i klimat na 218 ;)
MaciekNorth - Pią 11 Lis, 2011

218 ładne, ale gdzie tam ludzie? :razz:
mozer - Pią 11 Lis, 2011

218 mogłoby być ciekawe, gdyby zadbać o kadrowanie tego łuku - w tej postaci robi chaotyczne wrażenie. 214 się broni.

MaciekNorth, bo to taki dodatkowy element do całości... ;)
MaciekNorth - Pią 11 Lis, 2011

Tworas napisał/a:
MaciekNorth, bo to taki dodatkowy element do całości...
Wybroniłeś się :mrgreen:
dragossani - Sob 12 Lis, 2011

219.

bluebird - Nie 13 Lis, 2011

mozer napisał/a:
214 się broni.

ze względu na fajny kontrast miejsca i sutuacji

komor - Nie 13 Lis, 2011

220.

Street 2603 by komor, on Flickr

raf7775 - Nie 13 Lis, 2011

W tyle plac solny i kwiaciarki, oj miłe wspomnienia z tegoż rynku.
2 lata WSO Zmech.

Majitsu - Wto 15 Lis, 2011

221.

mozer - Wto 15 Lis, 2011

Majitsu, hehe - dobre! :) Szkoda, że moja nie chce tak podróżować :(
Usjwo - Sro 23 Lis, 2011

222.

223.

kufel - Sro 23 Lis, 2011

Usjwo, obydwa fajne. mazane w PSie? :P
Usjwo - Sro 23 Lis, 2011

Nie, nie bylo PS (oprocz konwersji B&W), to panoramowanie na dosc ruchliwej ulicy
kufel - Sro 23 Lis, 2011

no to szacun, wyszło świetnie.
moronica - Sro 23 Lis, 2011

223 swietne jak sie przeplata z rozmytymi przechodniami/cyklistami
bluebird - Czw 24 Lis, 2011

Usjwo, całkiem fajnie wyszło to panoramowanie, szkoda że na 222 nie udało się złapać troche ostrzej pani na motorze
Kinga - Czw 24 Lis, 2011

Majitsu super! podoba mi się konwersja tego zdjęcia :smile:
kufel - Pią 25 Lis, 2011

nie zdazylem wrzucić do sztafety to tu wrzucę.

224.

225.

komor - Sob 26 Lis, 2011

kufel, bardzo przestrzennie wyszło. A na 225 ta pompa taka wielka w stosunku do dzieciaków :) Przepraszam, ale muszę zapytać, czy rozmycie tła jest naturalne? Ale pytam z ciekawości technicznej, nie z czepialstwa. Bo nawet jak nie jest naturalne to i tak dobrze wyszło moim zdaniem.
kufel - Sob 26 Lis, 2011

komor napisał/a:
Przepraszam, ale muszę zapytać, czy rozmycie tła jest naturalne?
nie ;) nie mam na stanie żadnej jasnej stalki wiec improwizowałem w PS :)
cybertoman - Wto 13 Gru, 2011

Improwizuj dalej i wstaw zdjecie.
kufel - Wto 13 Gru, 2011

dzięki . no to idzie...

osobiście wole w BW ;)

conversation by kufel1985, on Flickr

ophiuchus - Wto 13 Gru, 2011

kufel, jak dla mnie oba są dobre, ale chyba kolor mi się bardziej podoba (może dlatego, że tęsknię za wiosną :D )
dcs - Wto 13 Gru, 2011

kufel,
Linie mógłbyś poprostować :grin:

kufel - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Linie mógłbyś poprostować :grin:
oj tam oj tam ;)

[ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 20:57 ]
ophiuchus napisał/a:
(może dlatego, że tęsknię za wiosną :D )
a ja za śniegiem :mrgreen: planuje jakis wypad w góry a bez sniegu to lipa :P

dzieki za opinie ;)

dcs - Wto 13 Gru, 2011

Wiem, widać po chodniku, że nie było prostopadle do ściany.
kufel - Wto 13 Gru, 2011

fakt, moglem trochę poprawić...
cybertoman - Wto 13 Gru, 2011

Szkoda, ze jablka nie ma w reku...
Nikonka - Czw 15 Gru, 2011

kufel,

co to za drzewko na Twoim zdjęciu tak ładnie rośnie ?

kufel - Czw 15 Gru, 2011

Nikonka napisał/a:
co to za drzewko na Twoim zdjęciu tak ładnie rośnie ?
pewny nie jestem ale chyba jakiś wieloletni bluszcz :idea:
guli - Pią 16 Gru, 2011

z wczoraj
nikon d5100 szkło 35mm

pandorra - Pią 16 Gru, 2011

guli jak dla mnie zdjęcie jak zdjęcie, fotografia w sobie nic ciekawego nie zawiera , ale jeśli chciałeś poćwiczyć efekt 'promieni' to udało Ci się i wygląda to ciekawie :)
guli - Pią 16 Gru, 2011

no efekt promieni głównie o to mi chodziło.
hijax_pl - Pią 16 Gru, 2011

guli napisał/a:
no efekt promieni głównie o to mi chodziło.
No to trzeba było przymknąć przysłonę bardziej...
mozer - Pią 16 Gru, 2011

guli, ale ten efekt jest na tym zdjęciu od czapy. Pokombinuj, żeby to miało sens. :)
witkot - Pon 19 Gru, 2011

guli --Nastaw dłuższy czas i przeciągnij ogniskową podczas naświetlania a będziesz miał taki efet promieni że hej :wink: :wink: