forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zakup canona eos 1000d - czy warto ?

barwnezycie - Nie 02 Sty, 2011
Temat postu: zakup canona eos 1000d - czy warto ?
Witam

Jak w temacie mam zamiar kupić Canona eos 1000d, a potem sprawić sobie jakiś dobry obiektyw. Jestem amatorką, a nie mam pieniędzy na lepszy sprzęt. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na jego temat i czy doradzacie mi jego zakup.

Pozdrawiam.

moronica - Nie 02 Sty, 2011

samym korpusem zdjec nie zrobisz, rozumiem ze chcesz go kupic z 18-55? moze chociaz udaloby sie z 18-135? albo ze stalka 50mm?
jesli masz budzet tylko na korpus entry-level to w zasadzie kazdy aparat da ci podobne rezultaty wiec nie ma sie co zastanawiac

Wujek_Pstrykacz - Nie 02 Sty, 2011

Ja myślę, że warto, sam go w zeszłym roku kupiłem. :grin:
I wcale nie jest taki zły jak go opisują :razz:

Sunders - Nie 02 Sty, 2011

barwnezycie napisał/a:
Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na jego temat

Czy to nie wystarczy?:
http://www.optyczne.pl/83..._EOS_1000D.html
barwnezycie napisał/a:
czy doradzacie mi jego zakup

Jak na lepszy sprzęt nie ma kasy, to jak najbardziej warto kupić canona 1000d.

jaad75 - Nie 02 Sty, 2011

A może warto jednak dozbierać trochę? Moim zdaniem, szkoda kasy na ten aparat, a jak nie masz pieniędzy, to kup przyzwoite używane body - z całą pewnością lepiej na tym wyjdziesz.
tkosiada - Nie 02 Sty, 2011

napisz co chcesz fotografować i ile $ możesz na to przeznaczyć
panmarecq - Pon 03 Sty, 2011

Jak nie przeraża Ciebie używany sprzęt to Canon 30D chodzi po ok. 1100 zł. Myślę że będzie to o wiele lepszy wybór i zostanie więcej kasy na obiektywy :) .
barwnezycie - Pon 03 Sty, 2011

tkosiada napisał/a:
napisz co chcesz fotografować i ile $ możesz na to przeznaczyć

chciałabym przeznaczyć ok. 1600, ponieważ nie ma zbyt dużo kasy na lepszą zabawkę, oczywiście gdybym mogła kupiła bym coś lepszego ale jak na razie zadowoliłabym się tym canonem z 18-55 , a potem uzbierała kasę na lepszy obiektyw. tak samo wolałabym nie kupować nic z neta, ponieważ był by to mój pierwszy samodzielny zakup, a nie mam stu procentowej pewność co dostanę : >
a co do tego co chciała bym fotografować, to głównie ludzi.

ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011

Będę powtarzał do znudzenia.
Używany D200+50/1.8 :D

Chociaż... jesteś młodą dziewczyną, więc pewnie łapki masz malutkie... Może Ci nie będzie zawadzał ten maluteńki korpus tak, jak mnie...
Jedynie wizjer, to będzie straszliwa masakra.

lotofag - Pon 03 Sty, 2011

barwnezycie napisał/a:

chciałabym przeznaczyć ok. 1600, ponieważ nie ma zbyt dużo kasy na lepszą zabawkę, oczywiście gdybym mogła kupiła bym coś lepszego ale jak na razie zadowoliłabym się tym canonem z 18-55 , a potem uzbierała kasę na lepszy obiektyw. tak samo wolałabym nie kupować nic z neta, ponieważ był by to mój pierwszy samodzielny zakup, a nie mam stu procentowej pewność co dostanę : >
a co do tego co chciała bym fotografować, to głównie ludzi.

No to jeśli to mają być nowe zabawki to chyba najbardziej budżetowy zestaw to IMHO 1000D + 18-55IS + EF 50/1.8, czyli najtańsza i najbardziej kompromisowa puszka Canona, ale dające dostęp do wszelakich szkieł C, typowy standardowy zoom i chyba najtańsza jasna stałka jaką można znaleźć ;)