|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Zdalne sterowanie lampy przy Nikonie D700
orange-lemur - Pon 03 Sty, 2011 Temat postu: Zdalne sterowanie lampy przy Nikonie D700 Witam,jestem nowa na tym forum więc nie wiem czy był juz kiedyś poruszany podobny wątek,jeśli tak to z góry przepraszam,
Jak w temacie mam Nikona D 700 i planuję zakup lampy błyskowej , głównie zamierzam jej używać do zdalnego oświetlania .
Myślałam o zakupie SB900 ale nie jestem pewna czy zadziałą ona zdalnie bez żadnego dodatkowego sprzętu /wyzwalacza radiowego/
Jeśli nie SB900 to jakie inne rozwiązanie byłoby najlepsze?
Z góry dziękuję za pomoc
hijax_pl - Pon 03 Sty, 2011
orange-lemur napisał/a: | Myślałam o zakupie SB900 ale nie jestem pewna czy zadziałą ona zdalnie bez żadnego dodatkowego sprzętu /wyzwalacza radiowego/ |
Otwierasz wbudowaną, ustawiasz ją w tryb C, na SB-900 przełącznik przestawiasz na Remote i o ile numer kanału komunikacyjnego jest ten sam - błyśnie
orange-lemur napisał/a: | Jeśli nie SB900 to jakie inne rozwiązanie byłoby najlepsze? | Jeśli nie chcesz korzystać z wbudowanego w D700 sterownika CLS pozostaje sterowanie radiowe zgodne z iTTL. Czyli Pixel TR-331 czy nowe PacketWizardy...
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Czyli Pixel TR-331 czy nowe PacketWizardy... | Albo system Quantum...
Obsługuje iTTL?
hijax_pl napisał/a: | Obsługuje iTTL? | QTTL, które jest kompatybilne z aparatami obsługujacymi D i iTTL...
http://www.qtm.com/?page=3236&qmode=c
orange-lemur - Pon 03 Sty, 2011
Dzięki za pomoc, chyba zdecyduję się na Pixel TR-331 wydaje się być najtańszy
http://allegro.pl/dodatko...1390710975.html
Mam pytanie czy przy użyciu wbudowanego CLS wbudowana lampa musi błysnąć ( bo chciałabym uniknąć światła na wprost ) ?
MC - Pon 03 Sty, 2011
orange-lemur, ale to jest tylko dodatkowy odbiornik.
Musisz mieć jeszcze do niego nadajnik.
orange-lemur napisał/a: | Mam pytanie czy przy użyciu wbudowanego CLS wbudowana lampa musi błysnąć ( bo chciałabym uniknąć światła na wprost ) ? | Nie musi brać udziału w ekspozycji (błysnąć musi, bo w ten sposób steruje slave'ami) - po to jest tryb commander.
ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011
orange-lemur musi błysnąć, bo musi przekazać informacje lampie zdalnej a robi to właśnie torem optycznym w podczerwieni. Błysk lampy w trybie commander nie powinien się rejestrować na zdjęciach.
Nawet najtańsze wyzwalacze iTTL są drogie (czyli TR-331) - 450-500PLN nadajnik i odbiornik + 250-300PLN każdy dodatkowy odbiornik.
Pocket Wizardy z iTTL to koszt od 850PLN za sztukę (czyli minimum dwie)
Zastanów się, czy Ci ten iTTL do szczęścia potrzebny. Może warto sprawdzić czy Ci nie wystarcza CLS, a jeśli nie, to czy proste wyzwalacze radiowe nie zaspokajają Twoich potrzeb?
komor - Pon 03 Sty, 2011
No zaraz, ale czemu w sumie ciągniemy temat wyzwalaczy radiowych, skoro lampa wbudowana w D700 bez problemu steruje SB-900, samemu się nie rejestrując na fotografii (z wyjątkiem wyjątków, o których kiedyś była mowa na forum)? Przecież ta możliwość zawsze jest podawana jako przewaga Nikonów nad Canonami…
orange-lemur napisał/a: | przy użyciu wbudowanego CLS | CLS co najwyżej jest obsługiwany - rozumiem, że mówisz o zdalnym sterowaniu lamp...
orange-lemur napisał/a: | wbudowana lampa musi błysnąć ( bo chciałabym uniknąć światła na wprost ) ? | jak już zostało wcześniej napisane, wbudowana wysyła serię sterujących błysków, którymi programuje lampy zewnętrzne, oraz krótki błsyk PRZED otwarciem migawki.
Czyli generlanie możesz wbudowaną zaprogramować, aby nie brała udziału w ekspozycji. Jest jednak taka możliwość że ten błysk "zagubi " się w kryształach jakich - wtedy musisz lampę wbudowaną zakryć tak, aby wyciąć widzialne widmo. Albo użyć SU-800.
ov_Darkness napisał/a: | Zastanów się, czy Ci ten iTTL do szczęścia potrzebny. Może warto sprawdzić czy Ci nie wystarcza CLS | Hm... CLS korzysta z iTTL właśnie.
komor napisał/a: | No zaraz, ale czemu w sumie ciągniemy temat wyzwalaczy radiowych, skoro lampa wbudowana w D700 bez problemu steruje SB-900, samemu się nie rejestrując na fotografii (z wyjątkiem wyjątków, o których kiedyś była mowa na forum)? Przecież ta możliwość zawsze jest podawana jako przewaga Nikonów nad Canonami… | Bo padło hasło:
hijax_pl napisał/a: | Jeśli nie chcesz korzystać z wbudowanego w D700 sterownika CLS pozostaje sterowanie radiowe zgodne z iTTL. |
ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011
hijax_pl skrót myślowy - albo CLS, ALBO wyzwalacze z iTTL jeśli potrzebne. ALternatywnie wyzwalacze bez iTTL, jak lepsze od CLS pod kątem zasięgu i niezawodności wyzwolenia, a tańsze od tych z iTTL, który IMHO nie jest niezbędny.
Oczywiscie ze wiekszy zasieg. Ale wtedy albo TTL albo asystent
Tyle ze mówimy o fotografii produktowej. Zasięg tu raczej nie potrzebny, bardziej martwilbym sie o "widoczność" lamp by CLS dzialal bez problemu
hijax_pl napisał/a: | Tyle ze mówimy o fotografii produktowej. | Tak?!?...
Oj wątki sie mi pomieszaly
komor - Wto 04 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Oj wątki sie mi pomieszaly |
To może tygodniowy ban, w ramach odwyku od forum?
Kolega Monastor zdaje się stosuje taką terapię w okolicach sesji…
hijax_pl - Wto 04 Sty, 2011
komor napisał/a: | To może tygodniowy ban, w ramach odwyku od forum? | Nie - po prostu ciężko się z komórki przegląda forum komor napisał/a: | Kolega Monastor zdaje się stosuje taką terapię w okolicach sesji… | Oj to już tak dawno było
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie - po prostu ciężko się z komórki przegląda forum | Ależ skąd! Mi się podoba. Klik i obszar się powiększa, klik i ładujemy co trzeba...
dr11, kwestia przyzwyczajenia
komor - Wto 04 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie - po prostu ciężko się z komórki przegląda forum |
W trybie landscape nieco łatwiej. Ciekawe czy na Retinie ładniej się małe literki renderują niż na standardowym ekranie poprzedniej generacji.
Być może ładniej, ale nie noszę przy sobie lupy
|
|