|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - na cropie
radaris - Wto 04 Sty, 2011 Temat postu: na cropie Witam wszystkich forumowiczów
rozpoczynam aktywność na forum więc proszę o wyrozumiałość!
Fotografowaniem zajmuję się od 4 lat- czysto amatorsko - pora poważnie podejść do tematu
przeglądam wątki i nie rozumiem pewnych pojęć:
"aparat pod cropa", "na cropie" - o co chodzi
"na FF"
przy fotografiach ślubnych.
belkot77 - Wto 04 Sty, 2011
FF - full frame - czyli pelna klatka -dawniej maly obrazek - matryca o rozmiarze 36X24
Crop - wycinek z kadru - uzywany jako okleslenie matrycy o rozmiarze mniejszym niz FF. Moze byc APS-C naprzyklad
kufel - Wto 04 Sty, 2011
witamy
radaris napisał/a: | "aparat pod cropa", "na cropie" - o co chodzi
"na FF"
przy fotografiach ślubnych. | mowa o obiektywach. a pojecia crop ,FF (full frame-pelna klatka) to pojęcia określające wielkość matrycy. crop-potocznie o matrycach apsc,czyli mniejszych od FF.
a teraz sedno nie zawsze obiektyw pod aps-c podepniesz do aparatu z pelną klatką. w zasadzie jest to niemożliwe. ale np w druga stronę juz tak.i stad mowi sie ze obiektyw pod cropa, albo na full frame.
hijax_pl - Wto 04 Sty, 2011
kufel napisał/a: | a teraz sedno nie zawsze obiektyw pod aps-c podepniesz do aparatu z pelną klatką. w zasadzie jest to niemożliwe | Ale tak to tylko w Canonie chyba
edmun - Wto 04 Sty, 2011
pod cropa i na cropie to bardziej podchodzi pod opis obiektywów.
wyobraź sobie że obiektyw rzuca obraz na matrycę zawsze tak samo
A teraz zauważ ile faktycznie pada na matrycę pełnoklatkową FF a ile na mniejszą matrycę APS-C/H.
Stąd będziesz wiedział dlaczego przy obiektywach jest przelicznik oraz skąd bierze się pojęcie ekwiwalent 35mm
kufel - Wto 04 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ale tak to tylko w Canonie chyba | hmm , no fakt, trzeba zaznaczyć ze to cecha systemu na C. choć wydawało mi sie ze w nikonie tez nie podepnę np 10-24 do pełnej klatki. mój bład
kufel napisał/a: | choć wydawało mi sie ze w nikonie tez nie podepnę np 10-24 do pełnej klatki. mój bład | Podpiąć podepniesz, a korpusy FF mogą z automatu przejść w tryb "cropa"
kufel - Wto 04 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Podpiąć podepniesz, a korpusy FF mogą z automatu przejść w tryb "cropa" | czyli z równoczesnym "obcięciem" matrycy ? tzn w tym trybie nie jest wykorzystana cała ilość mpix matrycy?
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 18:40 ]
tak czy inaczej przyznam, że rozwiązanie bardzo przydatne...
jaad75 - Wto 04 Sty, 2011
kufel napisał/a: | czyli z równoczesnym "obcięciem" matrycy ? tzn w tym trybie nie jest wykorzystana cała ilość mpix matrycy? | Tak. Ewentualnie możesz wymusić zapisywanie pełnej klatki - niektóre obiektywy cropowe są używalne na FF.
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 18:54 ]
kufel napisał/a: | tak czy inaczej przyznam, że rozwiązanie bardzo przydatne... | Wiadomo. Ciekawe ile lat Canonowi przyjdzie dochodzić do tej konkluzji...
kufel napisał/a: | czyli z równoczesnym "obcięciem" matrycy ? | Tak - do wielkości pola obrazowego Ale najfajniejsze to jest jak w D3 wyczernia się część wizjera, ta "niepotrzebna". W D700 wyświetla się tylko rameczka..
kufel - Wto 04 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Wiadomo. Ciekawe ile lat Canonowi przyjdzie dochodzić do tej konkluzji... | no ale czy to w ogóle jest możliwe z technicznego pktu widzenia? wydaje mi sie ze nie...
kufel napisał/a: | no ale czy to w ogóle jest możliwe z technicznego pktu widzenia? wydaje mi sie ze nie... | W przypadku dotychczasowych EF-S-ów - nie, ale przecież mogą zrobić normalne szkła pod cropa, które nie haczą o lustro w FF...
kufel - Wto 04 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | ale przecież mogą zrobić normalne szkła pod cropa, które nie haczą o lustro w FF... | mogą .ale wiążę sie to ze zmiana bagnetu, czyli... powtórka z historii
kufel napisał/a: | mogą .ale wiążę sie to ze zmiana bagnetu, czyli... powtórka z historii | Ależ skąd - przecież cropowe obiektywy producentów niezależnych możesz podpiąć pod FF, a przynajmniej część z nich.
kufel - Wto 04 Sty, 2011
czy "cropowe obiektywy" oznacza również to ,ze mają bagnet ef-s? albo inaczej , czym sie roznią cropowe obiektywy producenta niezależnego od obiektywów canona na cropa ze jedne można podpiąć na ff a drugich nie?
kufel, "cropowe" obiektywy mają po prostu mniejsze pole obrazowe, EF-S-y, czyli w praktyce chyba wyłącznie cropowe Canony, maja taką konstrukcję tylnego układu soczewek, że mogą w pewnych pozycjach zawadzać o lustro FF, stąd taka konstrukcja mocowania, by nie dało się ich do FF podpiąć.
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 20:34 ]
BTW, to ja używam Canonów, czy Ty?...
belkot77 - Sro 05 Sty, 2011
Niektore obiektywy cropowe do canona da sie podpiac do FF i robic zdjecia np Samyang fish eye.... Wiec technicznie jest mozliwe wykonanie takich obiektywow aby nie chaczyly o lustro
radaris - Sro 05 Sty, 2011
dzięki za odpowiedź
teraz moje pytanie brzmi:
jakiego aparatu szukać? Pod cropa czy FF? Co jest praktyczniejsze?
Baku - Sro 05 Sty, 2011
To zależy do jakich zastosowań i jakie korpusy.
FF na ogół może się także pochwalić lepszą jakością obrazowania i mniejszą głębią ostrości. Należy jednak pamiętać, że obiektywy są droższe, większe i cięższe. Większe są także problemy np. z winietowaniem. FF to róża, która ma jednak dość dużo kolców.
belkot77 napisał/a: | Niektore obiektywy cropowe do canona da sie podpiac do FF i robic zdjecia np Samyang fish eye... |
Są jakieś przykłady zdjęć zrobionych takim zestawem?
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
Baku Zapomniales dodac ze same aparaty FF tez sa drozsze
radaris napisał/a: |
teraz moje pytanie brzmi:
jakiego aparatu szukać? Pod cropa czy FF? Co jest praktyczniejsze? |
Ja bym postawil najpierw pytanie: "na co mnie stac?" i wtedy moze powyzszy problem sam sie rozwiaze.
Baku napisał/a: | Są jakieś przykłady zdjęć zrobionych takim zestawem? |
Prosze bardzo sam podpinalem do 5D http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#159522
z finansami to sprawa się niebawem rozwiąże...
Co jest bardziej rozwojowe?
Już wolę zainwestować w FF jeżeli miałby większe możliwości...?
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
Już wolę zainwestować w FF jeżeli miałby większe możliwości...? |
Jezeli wytrzymasz finansowo to kupuj FF, bo ma wieksze mozliwosci.
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
Usjwo napisał/a: | Jezeli wytrzymasz finansowo to kupuj FF, bo ma wieksze mozliwosci. | ...rozmywania tła...
wybaczcie nieznajomość
gdzie i jak jest oznaczone czy jest to crop czy FF?
...na obudowie?
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Jezeli wytrzymasz finansowo to kupuj FF, bo ma wieksze mozliwosci. | ...rozmywania tła... |
...najwazniejsze ze nie kupi Pentaxa...
kufel - Sro 05 Sty, 2011
Nie.tzn tak ale nie bezpośrednio a dokładniej: informacja ta zawarta jest w... nazwie modelu aparatu. np, canony "jedynki"(1ds) i piatki (5D). nikony D3 i D700. te modele maja "pelną klatke". reszta to apsc bądź aps-h.
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
gdzie i jak jest oznaczone czy jest to crop czy FF?
...na obudowie? |
w specyfikacji, sprzwdzi moze jednak ceny zebys czasu nie tracil, jakby co (czego Ci nie zycze)
kufel - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | BTW, to ja używam Canonów, czy Ty?... | no niby ja z tym ze zawsze bylem przekonany ze w Canonie w żadnym wypadku nie da sie tego podłączyć , nawet jeśli chodzi o szkło producenta niezależnego.
Usjwo napisał/a: | ...najwazniejsze ze nie kupi Pentaxa... | No chyba, że będzie chciał coś jeszcze bardziej rozwojowego...
czyli mam rozumieć, że:
c50d
c40d
c30d
c20d
to są cropy?
tak, cropy 1.6x
hijax_pl - Sro 05 Sty, 2011
radaris, dla ścisłości Canon 5D to FF ale Canon 7D to nadal APS-C. Z drugiej strony Canon 1D to APS-H ale Canon 1Ds to już FF
to prze_lipa
przebieram w tych modelach i myślałem, że znajdę FF...
hijax_pl napisał/a: | Z drugiej strony Canon 1D to APS-H | Czyli też crop, dla jasności...
Jak nie masz kasy to kup Aps-c i sie nie przejmuj. Malo kto ma FF (w stosunku do APS-c) i nie narzeka
Powiem więcej Leica S2, Mamiya DM33, czy Pentax 645D, to też crop, mimo, że matryce mają znacznie większe niż FF, a taki Olympus E-5, to pełna klatka, mimo, że matryce ma dużo mniejszą od tego, co zwykło się rozumieć przez "FF"...
jaad75 napisał/a: | a taki Olympus E-5, to pełna klatka | Hm... To Nikon D300 to też pełna klatka?
jaad75 napisał/a: | co zwykło się rozumieć przez "FF"... | A zwykło się rozumieć, że matryce FF to takie, które mają wielkość taką jak klatka filmu 35mm, czyli 36×24 mm.
hijax_pl napisał/a: | Hm... To Nikon D300 to też pełna klatka? | Nie, bo system mocowania jest projektowany pod materiał rejestrujący o większej powierzchni. W sumie Leicę S2 nazwałem cropem nieprawidłowo, bo bagnet jest projektowany pod taką właśnie wielkość detektora.
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 11:22 ]
hijax_pl napisał/a: | A zwykło się rozumieć, że matryce FF to takie, które mają wielkość taką jak klatka filmu 35mm, czyli 36×24 mm. | Czyli tzw. "mały obrazek"...
jaad75 napisał/a: | Nie, bo system mocowania jest projektowany pod materiał rejestrujący o większej powierzchni. W sumie Leicę S2 nazwałem cropem nieprawidłowo, bo bagnet jest projektowany pod taką właśnie wielkość detektora.
| OK, rozumiem, w tym znaczeniu Samsung NX to też FF... jaad75 napisał/a: | Czyli tzw. "mały obrazek"... | Mały bo mały, ale jakoś wyznaczający trendy w oznaczaniu przynajmniej ogniskowych obiektywów
dr11 - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | ...najwazniejsze ze nie kupi Pentaxa... | No chyba, że będzie chciał coś jeszcze bardziej rozwojowego... | To będzie miał coraz większy wybór wśród bezlusterkowców
hijax_pl napisał/a: | OK, rozumiem, w tym znaczeniu Samsung NX to też FF... | Tak. FF z matrycą o rozmiarze APS-C.
hijax_pl napisał/a: | Mały bo mały, ale jakoś wyznaczający trendy w oznaczaniu przynajmniej ogniskowych obiektywów | O tak? Zapytaj pierwszego z brzegu, czy ogniskowe obiektywów zaczynających się od 18mm to ultraszeroki kąt...
jaad75 napisał/a: | O tak? Zapytaj pierwszego z brzegu, czy ogniskowe obiektywów zaczynających się od 18mm to ultraszeroki kąt... |
Niom.. Na kompakcie z matryca 1/2.5" to będzie nawet tele
hijax_pl napisał/a: | Niom.. Na kompakcie z matryca 1/2.5" to będzie nawet tele | Wiesz o co mi chodzi - cropy są na rynku juz tyle lat i są tak popularne, że wiele osób wcale nie przelicza ogniskowych na ekwiwalenty FF. Standardowy zoom zaczyna się dla nich od 17-18mm, a UWA od 10-12... Popularność formatu naprawdę szybko potrafi wytworzyć u ludzi nowe przyzwyczajenia...
jaad75 napisał/a: | że wiele osób wcale nie przelicza ogniskowych na ekwiwalenty FF. | No w przypadku kompaktów robią to za nich producenci A przypadku lustrzanek wszystko się ukropowiło.. W efekcie gdzieś tam komuś coś dzwoni, ale zwykle nie wie w którym kościele...
jaad75 napisał/a: | Popularność formatu naprawdę szybko potrafi wytworzyć u ludzi nowe przyzwyczajenia... | Zgadza się.
a jak się ta sprawa ma u nikonów?
taki np. n d90 to jest crop?
W nikonie FF jest tylko D700 oraz seria D3...
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
d90 to crop.
Nikon - D700 i D3
Sony - A850 i A900
Pentax - brak, ale ma sredni format.
Pewny jestes ze nie wystarczy Ci APS-C?
jednak finanse nie pozwolą na tą pełną klatkę
Cola - Sro 05 Sty, 2011
no to sie teraz zacznie
PS dobrze ze jako trzeciego nie dał jakiegoś sony bo by temat urósł na 30 stron wiecej w 1 dzień
moronica - Sro 05 Sty, 2011
d7000, to nowosc i zauwazalny krok do przodu w stosunku do d90
50d zostal juz zastapiony nowszym 60d
jak cie tak ciagnie w kierunku semi-pro to moze d300s?
Cola - Sro 05 Sty, 2011
nowszym a niekoniecznie lepszym
sorry zedytowałem post
chodziło o wybór C50d a N d7000
Cola, zamiast odpowiadac frazesem to moze, skoro sie nie zgadzasz, napisalbys w czym jest "niekoniecznie lepszy"
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
To dyskusja do innego dzialu.
D700 - w koncu chciales FF
readaris napisał/a: | sorry zedytowałem post
...
jednak finanse nie pozwolą na tą pełną klatkę
|
To je tez zedytuje
A nie mowilem
radaris napisał/a: | chodziło o wybór C50d a N d7000 | Zdecydowanie D7000
Ale spójrz też na to, co do takiego korpusu chcesz podpiąć. Bo może się okazać, że jednak lepszym wyborem będzie 50D
radaris, to sa rozne polki, 50d jest dla zaawansowanego amatora, d700 to korpus profesjonalny. poczytaj moze o tym troche bo bladzisz we mgle
edit: no to chodzi w koncu o d7000 czy d700? bo edytujesz i wszystko sie miesza
Cola - Sro 05 Sty, 2011
moronica napisał/a: | Cola, zamiast odpowiadac frazesem to moze, skoro sie nie zgadzasz, napisalbys w czym jest "niekoniecznie lepszy" |
dopiero co była o tym dyskusja na tym forum (chyba przy okazji testu) i większość znawców z tego forum takie oto zdanie preferowała
ja się o to oparłem bo swojego doświadczenia nie mam
PS tak może być pszePani?
ale jakie zdanie? ze "nowsze niekoniecznie lepsze" czy "50d lepszy od d7000"?
chodzilo mi o pełną klatkę czyli o N d7000
a czy N d700 to też FF
radaris, d7000 to crop. d700 to pelna klatka
serio, naucz sie czytac specyfikacje
przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna |
i zaraz znowu sie okaze ze FF za droga, bo D7000 to nie D700
Cola - Sro 05 Sty, 2011
moronica napisał/a: | ale jakie zdanie? ze "nowsze niekoniecznie lepsze" czy "50d lepszy od d7000"? |
odniosłem się tylko do tego co nazwałaś frazesem czyli porównanie d50 do d60
z resztą dokładnie to wynika z mojego frazesu pod Twoim postem
---------------------------
Ty : "50d zostal juz zastapiony nowszym 60d"
ja : "nowszym a niekoniecznie lepszym"
PS troszkę sie akademicka dyskusja między nami robi nie uważasz?
radaris napisał/a: | chodzilo mi o pełną klatkę czyli o N d7000
| D7000 to nie jest pełna klatka. radaris napisał/a: | a czy N d700 to też FF | od zawsze.
no widzisz, rzucasz haslem i nie wiadomo nawet, do czego sie odnosisz konkretnie
nie napisalam, ze 50d jest gorszy od 60d, tylko ze zostal juz zastapiony. faktem jest, ze niedlugo nie bedzie juz dostepny i zostana tylko uzywki
napisalam, ze jest gorszy od d7000
radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna | Zaczynam podejrzewać, że robisz sobie jaja...
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna | Zaczynam podejrzewać, że robisz sobie jaja... |
kazdy kiedys zaczynal, ale fakt ze to dziwny poczatek
krisv740 - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna | Zaczynam podejrzewać, że robisz sobie jaja... |
a ja w jakiś przedziwny sposób wiedziałem , że do tego wyjaśnienia (fotografia ślubna) dojdzie...
a wypowiedź taka (w tym wypadku jaad) ... padnie...
radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna |
Wiedzialem!
Myslisz ze to tak latwo? Raz dwa trzy i kasiorka leci?
Usjwo - Sro 05 Sty, 2011
belkot77 napisał/a: | radaris napisał/a: | przeznaczenie aparatu: fotografia ślubna |
Wiedzialem!
|
To bylo w pierwszym poscie
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 20:58 ]
a kolega moze ma zamiar robic te sluby za kilka lat i chce sie dobrze przygotowac, coby nie bylo takiego zdziwienia jak tutaj
Cola - Sro 05 Sty, 2011
moronica napisał/a: | no widzisz, rzucasz haslem i nie wiadomo nawet, do czego sie odnosisz konkretnie |
no właśnie konretnie odniosłem sie do d50/d60
Cytat: | nie napisalam, ze 50d jest gorszy od 60d |
ja tez nie napisałem że Ty tak napisałaś
napisałas że jest nowszy a ja dopisałem że nowszy niekoniecznie lepszy i tyle
Cytat: | tylko ze zostal juz zastapiony. faktem jest, ze niedlugo nie bedzie juz dostepny i zostana tylko uzywki
napisalam, ze jest gorszy od d7000 |
tu pełna zgoda
PS a teraz wróć do naszej pierwszej wymiany zdań i przeczytaj jeszcze raz i zobacz ze rozbieranie tej "szybkiej piłki" nie było wcale konieczne
pzdr
Usjwo napisał/a: | To bylo w pierwszym poscie | jakoś przeoczyłem... Cola napisał/a: | no właśnie konretnie odniosłem sie do d50/d60 | tzn. do Nikonów?
Cola - Sro 05 Sty, 2011
i tu mnie masz
uuu... narobiłem zamieszania!!!!
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 14:49 ]
prawda jest taka, że szukam sprzętu, czytam forum i nie rozumiałem pewnych pojęć!
Kocur - Sro 05 Sty, 2011
prawda jest taka, że szukam sprzętu, czytam forum i nie rozumiałem pewnych pojęć! |
SŁOWNICZEK
Polecam, powinno pomóc w zrozumieniu kilku pojęć.
|
|