forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dodatkowe obiektywy do Canon 550d+kit

minik - Sro 05 Sty, 2011
Temat postu: Obiektywy uzupełniające do EOS550d + kit
Witam,

Od miesiąca jestem posiadaczem EOS550d+18-55IS. Zaczynam myśleć o zakupie dodatkowych obiektywów. Jestem amatorem, no może trochę zaawansowanym już teraz. Planuję przyszłościowo zakup:
1. Canon EF 50mm f/1.8 II - potrzebuję jasny obiektyw do zdjęć w pomieszczeniach
2. Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS.

Proszę Was o pomoc w wyborze, o Wasze zdanie w tym temacie.

Pozdrawiam

Sunders - Sro 05 Sty, 2011

Najlepiej jeden i drugi :smile: Jesli musisz wybierać, to wybór zależy od potrzeb=preferowanego rodzaju fotografii :?:
Sunders - Sro 05 Sty, 2011

Nie dubluj tematu.
Baku - Sro 05 Sty, 2011

Stałkę 50/1.8 zawsze warto kupić, bo dobra i tania.
Co do tele-zooma to skoro rozważasz jego zakup, to i widzisz dla niego zastosowanie. Można kupić nowy teleobiektyw ciut taniej, ale ja bym nie polecał.
Gdybyś przywitał się nagle z większym dopływem gotówki to warto rozważyć 70-300IS lub 70-200/4.

komor - Sro 05 Sty, 2011

minik, nie wysyłamy tych samych tematów do różnych działów. Zapoznaj się z regulaminem. Scaliłem. Ponadto, w sumie jest już parę podobnych tematów, w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu.
minik - Sro 05 Sty, 2011

A więc tak.

Przepraszam za umieszczenie tego tematu w dwóch działach. Niestety nie mogłem tego naprawić przed pracą, chciałem to zrobić teraz.

komor,
Jeśli są podobne tematy to proszę o linki, chętnie poczytam.

Pozdrawiam

baracuda - Sro 05 Sty, 2011

komor napisał/a:
minik, nie wysyłamy tych samych tematów do różnych działów. Zapoznaj się z regulaminem. Scaliłem. Ponadto, w sumie jest już parę podobnych tematów, w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu.

minik napisał/a:
komor,
Jeśli są podobne tematy to proszę o linki, chętnie poczytam.

kliknij na Pomagamy w wyborze obiektywu , komor napisał Ci to wcześniej :lol:

cartman1285 - Sro 05 Sty, 2011

Jest dużo fajnych obiektywów zarówno u canona jak i u innych producentów. Te które wymieniłeś to dobre obiektywy, jednak trzeba się z nimi obchodzić dość ostrożnie. W zasadzie maił byś już praktycznie cały zakres. OD szerokiego do tele. Dodatkowo fajna portretówka.
baracuda - Sro 05 Sty, 2011

I jest jeszcze jedna sprawa , na portalu jest masa testów ,
opisy są dokładne , plus opinie użytkowników , nikt nie będzie
wskazywał palcem dokładnie który obiektyw , sprzęt macie
kupić , wasza kasa więc czytajcie :wink:

>>> Testy - all - klik <<<

I dopiero po zawężeniu co do wyboru danego sprzętu , ceny ,w razie wątpliwości
pytajcie lub znowu przeczytajcie już istniejące tematy na forum , uffff :mrgreen:

a tak poza tematem, co zamiast kita :?: :mrgreen:
(najpopularniejsze pytanie na forum )

ecosilver1 - Czw 06 Sty, 2011

Witam
Jako, że przymierzam się do kupna zestawu 550d + 55-250 + 50/1.8 to postanowiłem nie zakładać nowego tematu tylko wpisać się tu. Jestem amatorem fotografii i będzie to moja pierwsza styczność z lustrzanką - przesiadka z hybrydy sony dsc-h5, to myślę, że taki zestaw na początek wystarczy. Nasuwa mi się tylko jedno pytanie czy do takiego zestawu warto dokupić jeszcze kita 18-55 is lub coś podobnego jako obiektyw uniwersalny? Wiadomo 55-250 do zbliżen, 50 portrety i macro. Wydaje mi się, że 18-55 lub coś podobnego było by dobrym uzupełnieniem zakresu ogniskowych. Proszę o radę co do trzeciego obiektywu.
Pozdrawiam

oranżewski - Czw 06 Sty, 2011

dobrze myślisz! jako "uzupełnienie" tych szkieł na pewno się przyda, szczególnie, że kosztuje grosze. chodzi o Canon 18-55 IS.
moronica - Czw 06 Sty, 2011

nie zapominaj tylko, ze sama 50tka macro nie wykonasz, trzeba bedzie do niej cos doczepic albo z przodu albo z tylu :wink:

Rozumiem, że chodzi o jakiś konwerter? np. Raynox DCR-250
Czy w przypadku droższych stałek również trzeba dokupywać konwertery?
Czy żeby podłączyć taki konwerter do 550d + 50mm są potrzebne jakieś pierścienie czy tuleje dodatkowe ?

Usjwo - Czw 06 Sty, 2011

lub pierscienie do makro

ecosilver1 napisał/a:
Czy w przypadku droższych stałek również trzeba dokupywać konwertery?

sa rozne stalki (szerokokatne, standardowe, portretowki, tele), do tych stalek z oznaczeniem macro (a sa rozne, do jakichs 35mm do nawet 200mm, oczywiscie zazwyczaj im dluzsze tym drozsze; najwiecej jest ich zazwyczaj w okolicach 60mm i 100mm) nie trzeba dokupowac zadnych konwerterow czy pierscieni

Możecie coś polecić:
lepiej 50mm + konwerter czy jakaś droższa stałka z funkcją macro ?

stalka dajaca skale odwzorowania 1:1 zawsze bedzie lepsza niz konwertery. dodatkowo mozna ja rowniez polaczyc z pierscieniami do makro by uzyskac jeszcze wieksza skale

radzilabym ci poszukac np uzywanego Tamrona 90mm

pitras - Czw 06 Sty, 2011

moronica napisał/a:
stalka dajaca skale odwzorowania 1:1 zawsze bedzie lepsza niz konwertery. dodatkowo mozna ja rowniez polaczyc z pierscieniami do makro by uzyskac jeszcze wieksza skale

radzilabym ci poszukac np uzywanego Tamrona 90mm

Lub Canona 60mm F2.8 Macro cena zbliżona, choć trochę "krótszy" od tamrona

Chyba rzeczywiście skuszę się na jakąś droższą stałkę z funkcją makro o 60 czytałem podobno bardzo dobra, o tamronie jeszcze poczytam, ciekawy w tej cenie wydaje się też być CANON EF 100mm f/2,8 Macro USM (też używany :P ).
oranżewski - Czw 06 Sty, 2011

ecosilver1, jeśli chcesz macro, to zastanów się nad teleobiektywem z funkcją macro.
taką oferuje np. Sigma 70-300 APO. skala odwzorowania to 1:2 przy 300mm ogniskowej 95cm odległości, więc sporo.
jeśli nie interesuje Cię macro 1:1, to IMO najlepszy wybór!
a przy okazji to do tej sigmy można też można dokupić rzeczy typu raynox, itp.
do ważek jak znalazł, a i kreatywnie można ją wykorzystać.
polecam!
a stałka 50mm i tak się przyda. oraz 18-55 IS.

minik - Pią 07 Sty, 2011

WRACAJĄC DO TEMATU,

Czy ktoś słyszał o złej współpracy 550d z 50/f1.8 w kwestii autofocusa? Dotarły do mnie takie informacje i chciałbym zapytać Was o zdanie w tej kwestii.

Jaki polecacie jasny obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej mniejszej od 50mm do Canona?

ophiuchus - Pią 07 Sty, 2011

minik, akurat 50/1.8 nie jest demonem celności w ogólniejszym ujęciu i problemy z autofokusem mogą wystąpić na każdym korpusie (na trzycyfrowych pewnie częściej). Trochę celniejszy byłby 50./1.4 ale jest już dobrego tysiąca droższy. Z krótszych jasnych stałek prawie wszystkie kosztują powyżej 1500 zł. Mógłbym polecić Canona 28/1.8 lub Sigmę 30/1.4 - bardzo wygodne standardowe ogniskowe na APS-C. Ale ceny jednego jak i drugiego oscylują w okolicach 1800 zł. Jeśli chcesz taniej to np Canon 28/2.8. Kosztuje jakieś 800 zł, ale myślę, że już lepiej byłoby dołożyć do jakiegoś zuma stałoświetlnego zawierającą tę ogniskową - Tamron 17-50 lub Sigma z tego zakresu. Tanie hobby to niestety nie jest ;)

[ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 10:02 ]
Zapomniałem jeszcze o Canonie 35/2.0 Jest jaśniejszy niż zumy i tańszy niż obiektywy z przysłoną 1.4-1.8. Kosztuje jakieś 1000 zł. Ale konstrukcja już dosyć leciwa i z AF pewnie porównywalnym do 50/1.8

lupo57 - Sob 08 Sty, 2011

minik napisał/a:
WRACAJĄC DO TEMATU,

Czy ktoś słyszał o złej współpracy 550d z 50/f1.8 w kwestii autofocusa? Dotarły do mnie takie informacje i chciałbym zapytać Was o zdanie w tej kwestii.

w tej 50/1.8 autofokus jest po prostu wolny i głośny ale szkiełko warte swojej ceny

Sunders - Sob 08 Sty, 2011

minik napisał/a:
Czy ktoś słyszał o złej współpracy 550d z 50/f1.8 w kwestii autofocusa?

AF 50/1,8 często pudłuje nie tylko z 550D :smile:
minik napisał/a:
Jaki polecacie jasny obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej mniejszej od 50mm do Canona?

Samyang 14/2,8
Canon 35/2,0
Sigma 30/1,4