forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - czy będzie pasował?

radaris - Sro 05 Sty, 2011
Temat postu: czy będzie pasował?
jak w temacie

Sony Alpha DSLR-A100 do Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM ?

i jak mogę sprawdzić jakie body będzie kompatybilne z danym obiektywem?

ps. dopiero się uczę :wink:

Arek - Sro 05 Sty, 2011

Nie będzie pasować. Będą pasować wszystkie te obiektywy:
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj

z tego co tak na szybkości przeglądnąłem to żaden canon do sony nie podchodzi :cry:
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011

To oczywiste... Może zamiast zadawać dziesiątki pytań poznaj najpierw absolutne podstawy?
krisv740 - Sro 05 Sty, 2011

radaris, bo mafia fotograficzna tak sobie wymyśliła, że określony typ mocowania nie jest kompatybilny (dla ułatwienia-zamienny,współpracujący etc) z innym mocowaniem - więc z zasady każdy producent ma swój typ mocowania i dedykowane do niego obiektywy.... (wyjątek - otwarty system to micro 4/3 itp.)....

ale to zmowa ..... :evil:

należy to koniecznie nagłośnić , napiętnować i wymusić unifikację!!! :roll:

Kocur - Sro 05 Sty, 2011

No raczej. Większość firm rozwija swoje systemy, które mają określony rodzaj mocowania i pasują tylko obiektywy w nie wyposażone. Jednym z wyjątków jest system 4/3, gdzie komponenty kilku firm można ze sobą bez problemu łączyć. Są też niezależni producenci obiektywów, jak np. Sigma czy Tamron, którzy produkują obiektywy wyposażone w różne mocowania. Czasami rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich przejściówek, ale nie masz wtedy AF, a w obiektywach bez pierścienia do ustawiania wartości przysłony jej ustawienie może się okazać bardzo trudne, lub wręcz niemożliwe.

dzięki, za wyjaśnienie :wink:
belkot77 - Sro 05 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
To oczywiste... Może zamiast zadawać dziesiątki pytań poznaj najpierw absolutne podstawy?

Zgadzam sie. CO to FF co to IS co to USM jakie obiektywy.....

Uzywanie google nie boli!

Arek - Sro 05 Sty, 2011

To może pomóc:
http://www.optyczne.pl/52...tyw%C3%B3w.html

dzięki za linka
B o g d a n - Sro 05 Sty, 2011

radaris napisał/a:
Sony Alpha DSLR-A100 do ...

To ma być ten zapasowy "obligatoryjny" aparat na śluby? :wink:

Usjwo - Czw 06 Sty, 2011

radaris Ja podziwiam Twoj zapal i optymizm. Pamietaj ze nawet jak przeczytasz wszystkie ksiazki i wszystkie wiadomosci z internetu, to i tak nie wystarczy. Do slubow potrzeba jeszcze troche praktycznej wiedzy, a z Twoich postow wynika ze ta jest zerowa.
Tym bardziej to dziwi ze juz miales/masz lustrzanke i nigdy jej nie wykorzystales.
Mam nadzieje ze zaplanowales dluuugi rozruch biznesu, bo zlecen szybko nie dostaniesz. Tak czy inaczej zycze powodzenia i proponuje jeszcze raz przemyslec "biznes plan".

komor - Czw 06 Sty, 2011

Kocur napisał/a:
Jednym z wyjątków jest system 4/3, gdzie komponenty kilku firm można ze sobą bez problemu łączyć.

Nie do końca. Coś tam pisali o tym, jak to AF puszki od Panasa nie jest tak dobry z obiektywami Olka lub odwrotnie, już nie pamiętam.

Kocur napisał/a:
Są też niezależni producenci obiektywów, jak np. Sigma czy Tamron, którzy produkują obiektywy wyposażone w różne mocowania.

Co bynajmniej nie oznacza, że dany obiektyw Sigmy czy Tamrona można podłączyć pod aparat dowolnego systemu. Po prostu producenci tacy produkują swoje obiektywy z paroma rodzajami mocowań, mając więc Sony i tak trzeba szukać obiektywy Sigmy/Tamrona/Samyanga z mocowaniem Sony, a nie innym.

jaad75 - Czw 06 Sty, 2011

komor napisał/a:
Nie do końca. Coś tam pisali o tym, jak to AF puszki od Panasa nie jest tak dobry z obiektywami Olka lub odwrotnie, już nie pamiętam.
To tak jak AF 5D nie jest tak dobry, jak AF 7D nawet z tym samym obiektywem Canona, czyż nie?... :razz:
komor napisał/a:
Co bynajmniej nie oznacza, że dany obiektyw Sigmy czy Tamrona można podłączyć pod aparat dowolnego systemu. Po prostu producenci tacy produkują swoje obiektywy z paroma rodzajami mocowań, mając więc Sony i tak trzeba szukać obiektywy Sigmy/Tamrona/Samyanga z mocowaniem Sony, a nie innym.
No chyba, że to Adaptall... :smile:
kima - Wto 11 Sty, 2011

jaki obiktyw jest nbajlepszy do zrobienia zdjęc modelce mniej wiećej w takim stylu:

mam canon eos 500dZDJECIA

B o g d a n - Wto 11 Sty, 2011

kima napisał/a:
jaki obiktyw jest nbajlepszy do zrobienia zdjęc modelce mniej wiećej w takim stylu:

mam canon eos 500dZDJECIA

Jak w takim stylu i do netu, to dowolny od 50mm w górę.
Tu bardziej światło trzeba opanować. :wink: