|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - czy będzie pasował?
radaris - Sro 05 Sty, 2011 Temat postu: czy będzie pasował? jak w temacie
Sony Alpha DSLR-A100 do Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM ?
i jak mogę sprawdzić jakie body będzie kompatybilne z danym obiektywem?
ps. dopiero się uczę
Arek - Sro 05 Sty, 2011
Nie będzie pasować. Będą pasować wszystkie te obiektywy:
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
radaris - Sro 05 Sty, 2011
z tego co tak na szybkości przeglądnąłem to żaden canon do sony nie podchodzi
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
To oczywiste... Może zamiast zadawać dziesiątki pytań poznaj najpierw absolutne podstawy?
krisv740 - Sro 05 Sty, 2011
radaris, bo mafia fotograficzna tak sobie wymyśliła, że określony typ mocowania nie jest kompatybilny (dla ułatwienia-zamienny,współpracujący etc) z innym mocowaniem - więc z zasady każdy producent ma swój typ mocowania i dedykowane do niego obiektywy.... (wyjątek - otwarty system to micro 4/3 itp.)....
ale to zmowa .....
należy to koniecznie nagłośnić , napiętnować i wymusić unifikację!!!
Kocur - Sro 05 Sty, 2011
No raczej. Większość firm rozwija swoje systemy, które mają określony rodzaj mocowania i pasują tylko obiektywy w nie wyposażone. Jednym z wyjątków jest system 4/3, gdzie komponenty kilku firm można ze sobą bez problemu łączyć. Są też niezależni producenci obiektywów, jak np. Sigma czy Tamron, którzy produkują obiektywy wyposażone w różne mocowania. Czasami rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich przejściówek, ale nie masz wtedy AF, a w obiektywach bez pierścienia do ustawiania wartości przysłony jej ustawienie może się okazać bardzo trudne, lub wręcz niemożliwe.
dzięki, za wyjaśnienie
belkot77 - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | To oczywiste... Może zamiast zadawać dziesiątki pytań poznaj najpierw absolutne podstawy? |
Zgadzam sie. CO to FF co to IS co to USM jakie obiektywy.....
Uzywanie google nie boli!
Arek - Sro 05 Sty, 2011
To może pomóc:
http://www.optyczne.pl/52...tyw%C3%B3w.html
dzięki za linka
B o g d a n - Sro 05 Sty, 2011
radaris napisał/a: | Sony Alpha DSLR-A100 do ... |
To ma być ten zapasowy "obligatoryjny" aparat na śluby?
Usjwo - Czw 06 Sty, 2011
radaris Ja podziwiam Twoj zapal i optymizm. Pamietaj ze nawet jak przeczytasz wszystkie ksiazki i wszystkie wiadomosci z internetu, to i tak nie wystarczy. Do slubow potrzeba jeszcze troche praktycznej wiedzy, a z Twoich postow wynika ze ta jest zerowa.
Tym bardziej to dziwi ze juz miales/masz lustrzanke i nigdy jej nie wykorzystales.
Mam nadzieje ze zaplanowales dluuugi rozruch biznesu, bo zlecen szybko nie dostaniesz. Tak czy inaczej zycze powodzenia i proponuje jeszcze raz przemyslec "biznes plan".
komor - Czw 06 Sty, 2011
Kocur napisał/a: | Jednym z wyjątków jest system 4/3, gdzie komponenty kilku firm można ze sobą bez problemu łączyć. |
Nie do końca. Coś tam pisali o tym, jak to AF puszki od Panasa nie jest tak dobry z obiektywami Olka lub odwrotnie, już nie pamiętam.
Kocur napisał/a: | Są też niezależni producenci obiektywów, jak np. Sigma czy Tamron, którzy produkują obiektywy wyposażone w różne mocowania. |
Co bynajmniej nie oznacza, że dany obiektyw Sigmy czy Tamrona można podłączyć pod aparat dowolnego systemu. Po prostu producenci tacy produkują swoje obiektywy z paroma rodzajami mocowań, mając więc Sony i tak trzeba szukać obiektywy Sigmy/Tamrona/Samyanga z mocowaniem Sony, a nie innym.
jaad75 - Czw 06 Sty, 2011
komor napisał/a: | Nie do końca. Coś tam pisali o tym, jak to AF puszki od Panasa nie jest tak dobry z obiektywami Olka lub odwrotnie, już nie pamiętam. | To tak jak AF 5D nie jest tak dobry, jak AF 7D nawet z tym samym obiektywem Canona, czyż nie?... komor napisał/a: | Co bynajmniej nie oznacza, że dany obiektyw Sigmy czy Tamrona można podłączyć pod aparat dowolnego systemu. Po prostu producenci tacy produkują swoje obiektywy z paroma rodzajami mocowań, mając więc Sony i tak trzeba szukać obiektywy Sigmy/Tamrona/Samyanga z mocowaniem Sony, a nie innym. | No chyba, że to Adaptall...
kima - Wto 11 Sty, 2011
jaki obiktyw jest nbajlepszy do zrobienia zdjęc modelce mniej wiećej w takim stylu:
mam canon eos 500dZDJECIA
B o g d a n - Wto 11 Sty, 2011
kima napisał/a: | jaki obiktyw jest nbajlepszy do zrobienia zdjęc modelce mniej wiećej w takim stylu:
mam canon eos 500dZDJECIA |
Jak w takim stylu i do netu, to dowolny od 50mm w górę.
Tu bardziej światło trzeba opanować.
|
|