|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pomoc w dokonaniu wyboru Canon vs. Tamron
Lotzu - Czw 06 Sty, 2011 Temat postu: Pomoc w dokonaniu wyboru Canon vs. Tamron Witam potrzebuje pomocy w wyborze pomiędzy:
1. Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
2. Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
http://www.optyczne.pl/po...d0=145&add1=916
Ma ktoś jakieś doświadczenia z w/w szkłami ?
dj_tomek - Czw 06 Sty, 2011
Posiadam Tamrona. Jestem wieloletnim amatorem a dopiero teraz kupiłem tele, ponieważ nie jest to zakres jakiego używam najczesciej. Na moje potrzeby jest świetny, naprawdę kapitalnie pracujący AF, jeszcze bardziej genialna stabilizacja ( naprawdę niesamowicie wydajna). Dodam, że używam z canonowską puszką. Ostry nawet na 300 mm. Mialem podobny dylemat, zdecydowałem się na niego ponieważ ufam optyce Tamrono a skoro dodali nowy naped to tymbardziej mnie to przekonało. Stabilizacja w Canonie nie jest aż tak wydajna i PODOBNO trafiaja sie egzemplaże nieudane oraz szwankuje AF. Osobiście nie pracowałem na nim, więc więcej nic nie powiem. Z Tamrona jestem niesamowicie zadowolony. Ale ktoś kto na tym zarabia i ma sprecyzowane wymagania mogłby sugerować najtańszą elkę, czytaj 70/200 f4, jednak 70-300 Canona już chyba nie.
Pozdrawiam
komor - Czw 06 Sty, 2011
Lotzu, w tym temacie masz parę informacji, w tym porównanie Tamrona do Canona: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD.
Lotzu - Czw 06 Sty, 2011
Dzięki czytałem.
lancer - Czw 06 Sty, 2011
Lotzu, miałem tego tamrona i był to najgorszy zakup jaki popełniłem podczas swojej dotychczasowej foto-przygody. Co oczywiście nie oznacza, że Canon będzie lepszy. Po prostu tele musi kosztować...
P_M_ - Czw 06 Sty, 2011
A moglbys byc bardziej konkretny? Silnik wysiadl, stabilizacja nie dzialala, mydlo bylo?
Z twojego pisania nic nie wynika, a mozna sobie pomyslec, ze komus marzyly sie 'cuda-niewidy' za grosze. Bo wybacz, ale w swojej klasie ten szkielek zbiera dobre recenzje. A jesli chce sie szklo profesjonalne, to faktycznie trzeba zaplacic i tylko glupi sie dziwi, ze tak jest.
Pod nikona szklo jest naprawde fajne optycznie. Moze nawet nieco lepsze niz 70-300vr, ktory jest lepszy od odpowiednika canona... Ja tamrona jednak nie kupie, bo to tania tandeta.
lolek88 - Czw 06 Sty, 2011
lancer, na pewno mówisz o nowym Tamronie ze stabilizacją i silnikiem?
lancer - Czw 06 Sty, 2011
oj przepraszam nie doczytałem - miałem poprzednią wersję i nikomu nie polecam, tej nie używałem, więc jedyne co mi pozostaje to wyłączyć się z wątku Kto wie może jest dobra.
Sorki za wprowadzenie w błąd
belkot77 - Pią 07 Sty, 2011
A moze 70-200 4L. To najlepszy wybor jak nie potrzebujesz 300 mm
Lotzu - Pią 07 Sty, 2011
belkot77 napisał/a: | A moze 70-200 4L. To najlepszy wybor jak nie potrzebujesz 300 mm |
L jest poza zasięgiem finansowym Mam obecnie zdobyczny EF 75-300 mm f/4-5.6 III ale powoli muszę go oddać, ogniskowa 200-300 to spora różnica zwłaszcza *1,6 tak ze raczej 200 to będzie trochę za mało
[ Dodano: Sob 08 Sty, 2011 11:09 ]
Panowie jest jakaś szansa obiektywnego testu tego szkła na Optyczne.pl ?
maczetka - Wto 11 Sty, 2011
Lotzu napisał/a: |
Panowie jest jakaś szansa obiektywnego testu tego szkła na Optyczne.pl ? |
raczej nie. na optycznych same nieobiektywne
konczako - Sro 12 Sty, 2011
Nowy Tamron wymiata i bije Canona pod każdym względem. Tylko kupuj u sprawdzonego sprzedawcy. To tyle.
Sunders - Sro 12 Sty, 2011
konczako napisał/a: | Nowy Tamron wymiata i bije Canona pod każdym względem. |
O którym "pobitym" canonie mowa?
konczako - Sro 12 Sty, 2011
Sunders napisał/a: | konczako napisał/a: | Nowy Tamron wymiata i bije Canona pod każdym względem. |
O którym "pobitym" canonie mowa? |
O tym z tematu .
Lotzu napisał/a: | Witam potrzebuje pomocy w wyborze pomiędzy:
1. Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
2. Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
|
|
|