forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka 20x- 108x70

karolaa_ - Czw 06 Sty, 2011
Temat postu: lornetka 20x- 108x70
Witam.
Przypadkowo zostałam właścicielką lornetki o parametrach 20x- 108x70. Nie ma na niej informacji o firmie. Próbowałam zasięgnąć informacji w sklepie myśliwskim jednak sprzedawca nie potrafił określić przeznaczenia takiego sprzętu. Z internetu dowiedziałam się jedynie że powiększenie 20x używane jest np. do obserwacji samolotów. Jednak wartość 108 do niczego mi nie pasuje...
Czy ktoś Państwa mógłby mi wyjaśnić do czego służy taka lornetka i jaka jest jej wartość?

Arek - Sob 08 Sty, 2011

Ta lornetka na prawie 100% nie ma takich parametrów jakie są napisane na obudowie. Powiększenie 108x jest zupełnie nierealne. Podejrzewam, że to tani, chiński sprzęt, o wartości na poziomie do 100 zł.
Guliwer - Sob 08 Sty, 2011

Te lornetki są na allegro po 100-120zł. Rzeczywiście mają takie dziwne oznaczenie 20x-108x70. Do tego jest statyw w komplecie.
Jeśli takie powiększenie i dobry obraz, to do astronomii, do wysoko lecących samolotów, do ptaków, na strzelnicę, ew. do oglądania szczegółów architektonicznych.
Jak pisał Arek to z parametrami przesadzono. Przy obiektywie 70mm można uzyskać obraz o powiększeniu do 70x ale będzie ciemny.
Powiekszenie można sprawdzić dzieląc 70 przez żrenicę wyjściową, czyli takie białe kółko, które zobaczysz w obiektywie oddalonym od oka o kilkadziesiąt cm.

Były na alle podobne lornetki z parametrami 20x-180x100 Bresser ale to chyba podróbki Bressera.

matszw - Sob 08 Sty, 2011

Z mojego nikłego doświadczenia wnioskuję, że żadna szanująca się firma nie wypuszcza sprzętu z tak nierealnymi parametrami. Jeżeli przez przypadkowe zostanie właścicielki tej lornetki nazywasz jej znalezienie, to pewnie ktoś przez nią zerknął po zakupie i ze "zdziwienia" ją zostawił ;)
Akurat tak się złożyło, że słyszałem rozmowę dwóch gości i jeden z nich mówił, że kupił sobie na alledrogo lornetkę o właśnie podobnie wyśrubowanych parametrach w niskiej cenie i po zerknięciu w nią zainwestował w nikona 16x50 ;)

Guliwer - Nie 09 Sty, 2011

Errata.
Źrenicę wyjściową widać oczywiście w okularze a nie w obiektywie.
Jeśli na najmniejszym powiększeniu jej średnica wyniesie np. 7mm a na największym 2mm, to przy obiektywie średnicy 70mm mamy powiększenie lornetki 10-35x.