|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka + obiektyw ( cena poniżej 4tys.)
mefiu666 - Pią 07 Sty, 2011 Temat postu: Lustrzanka + obiektyw ( cena poniżej 4tys.) Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna lustrzanki i obiektywu. Obecnie jestem fotoamatorem, który od 4 lat korzysta z kompaktu Panasonic Lumix FZ7. Fotki robię głównie w trybie manualnym, więc podstawowe zagadnienia takie jak czas migawki, przysłona, balans bieli itd. mam opanowane. Chciałbym się przesiąść na lepszy sprzęt, który da mi możliwości wykonywania wyższej jakości zdjęć no i rozwoju. Fotografuję głównie krajobrazy, lubię sobie połazić po górach i "popstrykać" pejzaże, ładne widoczki, czasami też lubię sfotografować jakiegoś robaczka, kwiatka. Różne opcje chodzą mi po głowie. Na początku myślałemt ylko o canonie, bo zdjęcia wykonywane tymi apratami najbardziej mi się pdoobają. Jednak gdyby spojrzeć na stosunek cena/jakość, to odnoszę wrażenie, że nikony czy sony lepiej wypadają. Jaki zestaw: lustrzanka + obiektyw byście zaproponowali w cenie najlepiej do 3500zł ewentualnie do 4tys.:P Długo myślałem o canonie 50d, ale samo body kosztuje 3tys., obiektywy kitowe canona mnie nie przekonują, a już takie ciut lepsze kosztują ponad 1000zł. Poważnie zastanawiam się więc nad nikonem d90 w zestawie z 18-105mm VR. Cenowo i jakościowo też nieźle prezentują się sony alpha. Skoro 50d + poczciwy obiektyw to wydatek obecnie dla mnie za duży, to może canon 500d + obiektyw za ponad 1000zł byłby rozwiązaniem? A może nikon d90 z 18-105? Sam już nie wiem. Napiszcie co wybralibyście w mojej sytuacji, a może macie jeszvcze inne opcje niż te co wymieniłem? Bardzo proszę o propozycje:)
moronica - Pią 07 Sty, 2011
d90 z 18-105 to bardzo fajny rozwojowy zestaw, lepszy bylby nowy d7000 ale niestety na chwile obecna sie w budzecie nie zmiesci. lap go poki nie zniknie ze sklepow
lancer - Pią 07 Sty, 2011
używane 50D + Tamron 17-50mm + jakieś 70-300 ze stabilizacją - na tych zabawkach poszalejesz 500D sobie daruj a Nikon D90 może i fajny ale... 50D to jest jednakTO szybszy, mocniejszy i ostatni z dwuceyfrowej serii Canona który można uznać za profesjonalny
hijax_pl - Pią 07 Sty, 2011
Ja tez uważam, że Nikon D90 z 18-105VR to dobry wybór. Fakt, że 50D jest ciut lepszy ale... no własnie. Ciut to w sumie labolatoryjnie mało Później możesz sobie dokupić świetne stałki nikkora 50/1.8 czy 35/1.8DX oraz tani i świetny zarazem 70-300VR
Baku - Pią 07 Sty, 2011
W założonym budżecie zmieści się korpus 50D i obiektyw 18-135IS.
50d już znasz, a polecany przeze mnie obiektyw będzie bardzo dobrym kompanem na górskie wycieczki; daje niezłą jakość obrazu, wygodny zakres ogniskowych, wydajną stabilizację a wszystko w połączeniu z niewielką wagą i wymiarami.
Za jakiś czas można tez zestaw wzbogacić o tanią stałkę 50/1.8 II (ok. 400 zł).
Tyle o Canonie. Nikon D90 i 18-105VR wypada znacznie taniej, a tak jak napisał hijax_pl, jest tylko ciut gorszy (choć można też napisać, że też ciut lepszy, bo ma opcje filmowania a 50d nie ma).
Proponuje przymierzyć się do obydwu i kupić zestaw Canona w sytuacji gdyby Nikon z jakichś względów bardzo Ci nie pasował. Inaczej należy zastosować maksymę Dosi: "Jeżeli nie widać różnicy, to po przepłacać?".
mefiu666 - Pią 07 Sty, 2011
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszce mam jedną małą prośbę:P Zapodajcie jak znacie linki do stron, w których można oglądać zdjęcia wykonane ściśle określonym aparatem, czy obiektywem. Ja znam jedynie fotopasja.pl, ale tam nie ma zdjęć robionych szkłem Canon 18-135mm. Fotek nikonowskich się naoglądałem już sporo i teraz dla porównania chciałbym właśnie obejrzeć dzieła szkłem canona:) Dzięki z góry
moronica - Pią 07 Sty, 2011
http://pixel-peeper.com/
tylko ze niestety wiele osob lubi sie "chwalic" w sieci zdjeciami zaszumionymi, poruszonymi czy w ogole z ostroscia przed/za obiektem wiec trzeba na to wziac poprawke
Sunders - Pią 07 Sty, 2011
C50D+Tamron 17-50/2,8.
mefiu666 - Pią 07 Sty, 2011
To chyba jednak zdecyduję się na nikona. Zastanawiam sie jeszcze czy oprócz nikona d90 i 18-105mm kupić 55-200VR. Cenowo wychodzi właśnie koło 4tys. Co sądzicie o tym obiektywie?
maput - Pią 07 Sty, 2011
Wstrzymaj się i dozbieraj do 70-300
hijax_pl - Pią 07 Sty, 2011
maput napisał/a: | i dozbieraj do 70-300 | Oczywiście chodzi o 70-300VR
kistian - Pią 07 Sty, 2011
Odnośnie obiektywu 18-135mm chłopaki mi polecili i nie żałuje. Mam 60D +18-135mm i jest to świetny zestaw. Wiec sądzę że 50D z tym obiektywem też pięknie będzie śmigać
mefiu666 - Pon 10 Sty, 2011
kistian, hej a co fotografujesz? Jak masz jakies fotki pejzazowe zrobione tym zestawem to wyslij mi na maila: mefiu666@poczta.onet.pl Chętnie zobacze jak to wygląda:P Pozdrawiam
krzysztoff77 - Pon 10 Sty, 2011
A może właśnie C500d a za różnicę pomiędzy nim a C50d dokup lepsze szkiełko np. C 17-55 lub C 15-85?
lancer - Pon 10 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | To chyba jednak zdecyduję się na nikona. |
No i to będzie błąd. Focę na Canonie bardzo dużo, na Nikosiu dorywczo i to jest zupełnie inna półka. Oszczędź sobie na razie jednego obiektywu i weź zestaw który poleca Sunders, to rewelacyjne rozwiązanie.
hijax_pl - Pon 10 Sty, 2011
lancer napisał/a: | Focę na Canonie bardzo dużo, na Nikosiu dorywczo i to jest zupełnie inna pułka. | Przesadzasz...
jaad75 - Wto 11 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Przesadzasz... | I to grubo...
mefiu666 - Wto 11 Sty, 2011
krzysztoff77, no wlasnie bardzo zastanawiam sie nad ta opcja. Bo przeciez lepiej miec lustrzanke z nizszej półki i dobre szkła niż dobre lustro i kiepskie szkła, które nie będą wykorzystywały możliwości tego aparatu. Lustro postanowiłem, że kupie po pewnym waznym egzaminie ktory mnie czeka pod koniec lutego, co by sie przed nim nie rozpraszac aparatem i nie tracic na niego czasu zamiast sie uczyc Takze mam jeszce ponad 1,5 miesiaca do namyslu
komor - Wto 11 Sty, 2011
No dobra, dwa razy wystarczy. Półka, półka, półka… Pułki to są w wojsku.
lancer - Wto 11 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | Przesadzasz... |
No dobrze jakość zdjęć jest podobna, szumy też wypadają podobnie ale jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy. Już nie mówiąc o lepszym wykonaniu, szybszej pracy itd...
mefiu666 napisał/a: | lepiej miec lustrzanke z nizszej pułki i dobre szkła niż dobre lustro i kiepskie szkła |
Teoretycznie tak ale kupując lustrzankę musisz pamiętać o tym, że kupujesz system. Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką.
Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje. To wszystko kosztuje. Chyba, że uważasz się za amatora i chcesz nim zostać, wtedy owszem taki zestaw Ci posłuży bo nie prędko będziesz go wymianiał ale jak złapiesz "bakcyl" to finanse się ostro nadszarpną.
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
lancer napisał/a: | jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy | Tzn? Dla mnie nie ma znaczenia czy to D90 czy 50D - komfort jest taki sam. A wyższy fps czy też ciut więcej megapiksów w 50D nie każdy potrzebuje I ciężko mi uznać, że to różne półki - bo jeśli różne - to z z czym porównać 50D? Z D300?
lotofag - Wto 11 Sty, 2011
lancer napisał/a: |
No dobrze jakość zdjęć jest podobna, szumy też wypadają podobnie ale jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy. Już nie mówiąc o lepszym wykonaniu, szybszej pracy itd... |
Szczerze wątpię czy byś odróżnił jakiekolwiek zdjęcia z D90 i 50D. Ergonomię też mają bardzo podobną, osobiście mi np. nie leży rozwiązanie Canona z tylnym kółkiem i wolę to co prezentują Nikon, Pentax czy Sony
Co do wykonania - główna różnica to ten nieszczęsny magnez, którego następca 50D już nie ma, a za to pojawił się w następcy D90
Szybsza praca? W jakim sensie, ogólnego działania i czasu reakcji puszki, szybszej serii czy czego tam jeszcze?
Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką. |
Raczej odwrotnie, dobry obiektyw to zwykle niemała inwestycja. A puszka - co 1-2 lata wychodzi nowa
Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje. To wszystko kosztuje. |
Zapewne kwestia czasu i SD pojawi się też w topowych korpusach C i N. Poza tym to szukanie problemu na siłę, karty to nie jest jakieś bardzo kosztowne akcesorium, w dodatku sukcesywnie tanieją jak pojawiają się coraz większe pojemności.
Chyba, że uważasz się za amatora i chcesz nim zostać, wtedy owszem taki zestaw Ci posłuży bo nie prędko będziesz go wymianiał ale jak złapiesz "bakcyl" to finanse się ostro nadszarpną. |
50D to tak samo amatorska puszka jak D90
komor - Wto 11 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | I ciężko mi uznać, że to różne półki - bo jeśli różne - to z z czym porównać 50D? Z D300? |
No tradycyjnie między D90 a D300.
lotofag napisał/a: | Szczerze wątpię czy byś odróżnił jakiekolwiek zdjęcia z D90 i 50D. |
Te z 50D będą bardziej zaszumione w ciemnych partiach.
Wujek_Pstrykacz - Wto 11 Sty, 2011
D90 jest wyraźnie mniejszy od 50d, mnie to nie pasuje, źle mi się trzyma d90/d7000.
maput - Wto 11 Sty, 2011
Karty SD już niedługo będą we wszystkich puszkach. Szybkość rośnie, pojemności rosną. Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD.
Trochę kolego lancer bzdury piszesz. Zresztą nie tylko o tych kartach...
Z tymi kartami SD w lustrzankach to największe nieszczęście ostatnich czasów
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | D90 jest wyraźnie mniejszy od 50d, mnie to nie pasuje, źle mi się trzyma d90/d7000. | A jak się trzyma 1000D? Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Z tymi kartami SD w lustrzankach to największe nieszczęście ostatnich czasów | Takie czasy. Widać 7D jest ostatnią konstrukcją na CF - nowe zapewne będą CF/SD lub SD only...
hijax_pl napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a:
D90 jest wyraźnie mniejszy od 50d, mnie to nie pasuje, źle mi się trzyma d90/d7000.
A jak się trzyma 1000D? |
1000d się trzyma jeszcze gorzej, ale co to ma za znaczenie w temacie różnic pomiędzy 50d, a d90
jaad75 - Wto 11 Sty, 2011
lancer napisał/a: | Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje. |
lotofag napisał/a: | Zapewne kwestia czasu i SD pojawi się też w topowych korpusach C i N. |
maput napisał/a: | Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD. | Wprawdzie o ile w Nikonach SD jest tylko w D300s (kwestia czasu), to w jedynkach Canona jest od czasów 1D Mk.II - no chyba, że to są mało profesjonalne korpusy wg Was... BTW, jak linkowałem w innym wątku w 1D Mk.III SD są szybsze niż CF.
komor napisał/a: | Te z 50D będą bardziej zaszumione w ciemnych partiach. | Nie tylko w ciemnych... A w ciemnych dodatkowo będzie banding. lancer napisał/a: | Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką. | Zdecydowanie wymienia się raczej puszki niż obiektywy... No chyba, że jest się na etapie budżetowych plastików typu Tamron...
maput - Wto 11 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD. | Wprawdzie o ile w Nikonach SD jest tylko w D300s (kwestia czasu), to w jedynkach Canona jest od czasów 1D Mk.II - no chyba, że to są mało profesjonalne korpusy wg Was... BTW, jak linkowałem w innym wątku w 1D Mk.III SD są szybsze niż CF. |
Mój błąd Chodziło mi o podwójne sloty SD. zresztą ja nigdzie nie pisałem że jedynki canona nie są profesjonalne
mefiu666 - Czw 13 Sty, 2011
Mam pytanie co sądzicie odnośnie sigmy 18-200 DC OS HSM do canona 50d. Polecaliście 50d z canonem 18-135mm. Zastanawiam sie wlasnie z jakim obiektyw zestawic canona 50d (jeśli oczywiście sie na niego zdecyduję) i biorę pod uwagę te 2 opcje. W teście sigma sposrod teleobiektywów o dużym zakresie ogniskowych wypada chyba najlepiej, opinie też raczej w większości są pozytywne. Co sądzicie, będzie to dobre szkło na początek, czy jednak canon 18-135 bije na łeb na szyję sigmę i mimo mniejszego zakresu ogniskowych, jego warto kupić?
hijax_pl - Czw 13 Sty, 2011
Jak dla mnie: mefiu666 napisał/a: | W teście sigma sposrod teleobiektywów o dużym zakresie ogniskowych wypada chyba najlepiej | Nikkor zdecydowanie lepszy mefiu666 napisał/a: | Co sądzicie, będzie to dobre szkło na początek, czy jednak canon 18-135 bije na łeb na szyję sigmę i mimo mniejszego zakresu ogniskowych, jego warto kupić? | Jak dla mnie warto.
Sunders - Czw 13 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | Polecaliście 50d z canonem 18-135mm. |
Ja polecałem z tamronem 17-50/2,8
mefiu666 napisał/a: | Co sądzicie, będzie to dobre szkło na początek, czy jednak canon 18-135 bije na łeb na szyję sigmę i mimo mniejszego zakresu ogniskowych, jego warto kupić? |
Canon nie "bije tej sigmy na łeb, na szyję", ale jest nieco lepszy i warto go kupić.
hijax_pl napisał/a: | Nikkor zdecydowanie lepszy |
To prawda, ale trzeba by dokupić przjściówkę i nieco dopłacić, a poza tym mefiu666 napisał/a: | biorę pod uwagę te 2 opcje |
B o g d a n - Czw 13 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | Zastanawiam sie wlasnie z jakim obiektyw zestawic canona 50d (jeśli oczywiście sie na niego zdecyduję) |
Canona 50D już raczej nie kupisz, a na pewno nigdzie (gdzie go nie ma w magazynie), nie zamówisz. Tylko używane.
Z Canona pozostaje Ci wybór pomiędzy 500D, 550D lub 60D.
mefiu666 - Czw 13 Sty, 2011
B o g d a n, na allegro, ceneo itd jeszce widze ze mają nowe egzemplarze, no chyba że kłamią:P
P_M_ - Pią 14 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | B o g d a n, na allegro, ceneo itd jeszce widze ze mają nowe egzemplarze, no chyba że kłamią:P |
A sprawdzales sklep? Skapiec i ceneo potrafia pokazac cene produktow, o ktorych juz nikt nie pamieta, wiec nie dziw sie, ze 50d jeszcze tam znajdziesz w dobrej cenie. A w sklepie - "chwilowy" brak towaru.
maput - Pią 14 Sty, 2011
To normalna praktyka, że sklepy podają na swoich stronach informacje o dostępności towaru. Ba, jak zadzwonisz, to często zapewnią Cię, że sprzęt mają w magazynie. Natomiast już po złożeniu zamówienia nagle okazuje się, że ostatnia sztuka została sprzedana 5 minut zanim Ty kliknąłeś "kupuj". No i przed Tobą czekanie, aż sklep ściągnie sprzęt od dystrybutora. Albo i nie ściągnie...
Allegro wierzyłbym bardziej, choć też nie bezgranicznie.
mefiu666 - Sob 15 Sty, 2011
rzeczywiscie z tymi canonami 50d juz jest ciezko, nikony d90 tez sie juz pewnie pwooli beda konczyc w magazynach. Zakupu chcialbym dokonac pod koniec lutego, a do tego czasu nie wiem czy nie zostaną wszytskie nówki "wysprzątane" ze sklepów. No nic, pozostaje mi tylko śledzić to i jak trzeba będzie to kupić ciut szybciej zanim będzie za późno.
I jeszcze zastanawiam sie czy do N D90 kupić 18-200VR. Co prawda troche by to przekroczyło 4tys. ale jakby dobrze poszukać to wcale nie dużo. Co sądzicie, jest wart swej cenie, czy lepiej wziąć dużo tańszego 18-105?
PiotrOs - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 pewny jestes, ze te 200mm bedzie Ci potrzebne? Bo 18-105 jest lepszy optycznie i na poczatek da Ci duzo radosci. Kasy troche zostanie na gadzety niezbedne typu karta, torba itp. A jak bedzie Cie ciagnelo do dluzszego konca, dozbierasz na 70-300vr.
Sam zaczalem od 18-105 i powoli dowiaduje sie, czego chce
o dluzszej ogniskowej mysle, bo lubie tez zrobic zdjecie terenu bez nieba. Mieszkam w górzystym terenie i np. jak sobie chodzę po stoku jednej góry i chcę zrobić zdjęcie wzniesień i dolinek góry przeciwległej, to przydałaby się dłuższe ogniskowe do tego celu, poza tym to raczej pewnie na krótkich ogniskowych bym operował. Kto wie, może te 105 by wystarczyły? Skoro lepszy optycznie i dużo tańszy, to może faktycznie jego wybiorę
hijax_pl - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | o dluzszej ogniskowej mysle, bo lubie tez zrobic zdjecie teremu bez nieba. | A możesz takie zdjęcie pokazać?
krzysztoff77 - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 jeżeli napaliłeś się na 50d to OK. Świetny aparat. Zresztą tak naprawdę to czy Canon, Nikon, Pentax czy .... itd. w zakresie finansowym powiedzmy 2000-3000 tys. to sprawa drugorzędna. Są to wszystko modele zbliżonej jakości. Ja bym patrzył na to jak Ci leży w dłoni, funkcjonalność menu no i oczywiście bardziej perspektywicznie tj. możliwość rozbudowy szklarni. Jeżeli już zdecydujesz się na body to migiem przekieruj się na forum "Pomagamy w wyborze obiektywu". Pozdrawiam.
hijax - oto przykład takiego zdjęcia ściągniętego z neta (nie jest moje). Jak widać użyta została ogniskowa 135mm, więc na miejscu autora fotografii nikonem 18-105 juz by mi zabrakło mm do "pstryknięcia" tej scenerii. Z dośwaidczenia wiem, że duża ogniskowa jest przydatna do takich zdjęć w terenie. Swoim kompaktem musiałem nieraz robić powiększenie 10-12x, ale tych moich fotek wole nie pokazywac bo jakością nie powalają
Sunders - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | oto przykład takiego zdjęcia ściągniętego z neta |
mefiu666, gdzie jest ten przykład?
ale dałem gola
hijax_pl - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | z neta (nie jest moje). Jak widać użyta została ogniskowa 135mm, | Użyta tak, ale czy to jest pełny kadr? Bo może tamta osoba cierpi na brak.. 300mm?
Pytałem o przykład bo się zastanawiałem co ciekawego można tak przedstawić patrząc na zbocze po drugiej stronie doliny wycinając niebo Dlaczego? Bo wyjątkowo dobra przejrzystość powietrza musi być w takim sytuacjach... Jak jej niema to kontrast siada i ogólnie fota też. To tak z mojego doświadczenia.
Powiem tak: na Twoim miejscu wziąłbym 18-105VR i 70-300VR, ale jak nie chcesz zmieniać szkieł wtedy w tej samej cenie brałbym 18-200VR
P_M_ - Sob 15 Sty, 2011
Do widoczkow zazwyczaj uzywa sie ogniskowych sporo krotszych niz te 135mm. Po drugie - roznica kata widzenia miedzy 105 a 135mm jest nieznaczna.
Bladego pojecia nie masz o fotografii, wiec nie wiesz, czego ci potrzeba.
Najlepiej kup nikona d3100 i nikkora 18-200. Bedzie, jak z kompaktem. Dla ekstremistow jest tamron 18-270.
komor - Sob 15 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Pytałem o przykład bo się zastanawiałem co ciekawego można tak przedstawić patrząc na zbocze po drugiej stronie doliny wycinając niebo |
A bo to mało takich fot krajobrazowych? Co do opisanych trudności z przejrzystością to zgoda.
Sunders - Sob 15 Sty, 2011
mefiu666 napisał/a: | o dluzszej ogniskowej mysle, bo lubie tez zrobic zdjecie terenu bez nieba. Mieszkam w górzystym terenie i np. jak sobie chodzę po stoku jednej góry i chcę zrobić zdjęcie wzniesień i dolinek góry przeciwległej, to przydałaby się dłuższe ogniskowe do tego celu, poza tym to raczej pewnie na krótkich ogniskowych bym operował. | mefiu666, mozesz kupić D90 z kitem 18-55VR+nikkor 70-300VR. Trochę budzet przekroczysz/o ok.350pln/, ale będzesz miał i "krótsze ogniskowe" i 300mm.
mefiu666 - Nie 16 Sty, 2011
P_M_, dobra "mistrzu fotografii" różnica jest nie wielka miedzy 105 a 135, ale jednak jest. Co prawda mógłbym robić zdjęcia z niebem i w razie potrzeby wycinać niebo, ale chyba nie o to chodzi. Do krajobrazów rzeczywiście krótkie ogniskowe są najczęściej wykorzystywane, ale do zdjęć, o których teraz mowa potrzebne są dłuższe ogniskowe i dlatego zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego obiektywu. Także wiem co chce fotografować, pisałem o tym już na wstępie...
hijax_pl - Nie 16 Sty, 2011
mefiu666, więc idź w propozycję Sundersa...
|
|