forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do alfy - uniwersalny

mataszi - Pią 07 Sty, 2011
Temat postu: Jaki obiektyw do alfy - uniwersalny
Witam
Poszukuję obiektywu w miarę uniwersalnego najlepiej Minolty (dobry-niska cena) do systemu sony.
Obecnie posiadam aparat A550 i zamocowany kit 18-55 - dla mnie mało ostry
Zdjęcia jakie będą nim robione to w pomieszczeniach oraz w plenerze. Oczywiście im jaśniejszy tym lepiej.
Czytałem opinie o "flincie" i zastanawiam się nad nim no ale może jest coś co bardziej spełniało by moje wymagania.
pozdrawiam

ghost - Pią 07 Sty, 2011

akurat 1855 jest w miarę ostry, więc raczej nie w nim upatrywałbym problemów.
flinta nijak nie jest zamiennikiem kita i do pomieszczeń nie nada się kompletnie. popatrz na SAL1680, może tamrona 1750.

No tak, fajne szkła tylko cena spora dlatego szukam w minolcie a może jakieś ruskie obiektywy?
B o g d a n - Pią 07 Sty, 2011

mataszi napisał/a:
dobry-niska cena
mataszi napisał/a:
im jaśniejszy tym lepiej
mataszi napisał/a:
a może jakieś ruskie obiektywy?

A może sprzedaj wszysto i kup ... kompakta? :razz:
PS.
Można jeszcze poniemieckie dostać. :wink:

a może ... i zabawna to odpowiedź, lecz oczekuję raczej konkretnej i na temat.
jaad75 - Pią 07 Sty, 2011

mataszi napisał/a:
a może ... i zabawna to odpowiedź, lecz oczekuję raczej konkretnej i na temat.
Konkretna i na temat w przypadku Bogdana, to może być tylko "kup Canona"... :razz:

No tak tylko Canon jeśli mowa o niskich szumach to raczej 40d a najlepiej 50d lecz cena już spora w drugim a w pierwszym brak stabilizacji .
MC - Pią 07 Sty, 2011

Akurat z tym kompaktem to nie jest zła rada.

Duszek prawdę napisał - 18-55 wcale nie jest nieostry. Lepiej pokaż zdjęcia z któryh tak bardzo jesteś niezadowolony, bo wina może leżeć gdzie indziej.

ghost - Pią 07 Sty, 2011

nie liczyłbym, że w ruskich pleśniakach i złomie minoltowskim znajdziesz coś ostrzejszego od kita i w jego cenie.

jeżeli obiektyw ma służyć do wnętrz to heliosy i koledzy robią się zbyt długie, plus manualne ostrzenie to nie jest sprawa trywialna.

bardziej upatrywałbym problemu w AFie lub umiejętnościach operatora.

maput - Pią 07 Sty, 2011

mataszi napisał/a:
No tak tylko Canon jeśli mowa o niskich szumach to raczej 40d a najlepiej 50d lecz cena już spora w drugim a w pierwszym brak stabilizacji .

Znaczy się że 50D stabilizacje ma ?

No pominąłem słowo. Brak w drugim też
lolek88 - Pią 07 Sty, 2011

Pokaż te nieostre zdjęcia.
W teście na Photozone 18-55 wypadł niewiele gorzej niż Tamron 17-50/2.8, więc to raczej nie w ostrości obiektywu wina.

a jak się tutaj na forum wrzuca te fotki ?
kasiakaaz - Pią 07 Sty, 2011

Najlepiej wrzuć na jakiś zewnętrzny serwer typu Photobucket/Imageshack itp. i podlinkuj [img] [/img]