forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Plotki i ploteczki 2011

goltar - Sob 08 Sty, 2011
Temat postu: Plotki i ploteczki 2011
Na początek nie tylko plotka, a nawet realna makieta, czyli następca Sony A700 z nowym obiektywem i lampą.
LINK

B o g d a n - Sob 08 Sty, 2011

Sony mi akurat rybka, ale czy na tej liście są wszystkie nowości CES 2011 ? :zalamany:
Luke_S - Sob 08 Sty, 2011

Bida na tym CES 2011.
kozidron - Sob 08 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
Sony mi akurat rybka, ale czy na tej liście są wszystkie nowości CES 2011 ? :zalamany:

tak, w tym roku będzie tylko jedna premiera lustrzanki :razz: i jedna premiera bezlusterkowca bo wszyscy producenci mają wyjechane na marsa :razz: ....eh jak widać stare rekiny łykają wszystko tak samo jak młode :wink:

MC - Sob 08 Sty, 2011

Od jakiegoś czasu firmy przestały pokazywać co najlepsze na tego typu imprezach.
Chyba zbyt wielka szansa, że premiera zginie w tłumie.

kozidron - Sob 08 Sty, 2011

MC napisał/a:
Od jakiegoś czasu firmy przestały pokazywać co najlepsze na tego typu imprezach.

to nawet nie to, mamy początek roku, nikt nie będzie odkrywał kart w "zapowiedziach na dany rok" -przynajmniej nie tak oficjalnie...

co do następcy A700, na tą puszkę sporo osób czeka już za długo, przynajmniej na tyle długo, że nawet zainteresowani znudzili się "kolejnymi obiecankami" więc taki nius nic już nie zmienia, w takim przypadku emocje jak na rybach - czy to atrapa z gliny czy wytłoczka pcv.

jaad75 - Sob 08 Sty, 2011

I jakiś taki obły ten następca A700... :razz:
moronica - Sob 08 Sty, 2011

MC napisał/a:

na Photokinie nadal pokazuja to co najlepsze natomiast CES ma inny profil i innego typu ludzie tam jezdza, niekoniecznie akurat zainteresowani fotografia. dlatego pokazywana jest masa kompaktow i niewiele profesjonanego sprzetu foto

AM - Sob 08 Sty, 2011

CES to calkiem co innego niz Photokina wlasnie. Tam sie pokazuje wiecej megapikseli i wieksze zoomy i zdobywa klientow broszurkami. Na Photokinie probuje sie budowac atmosfere profesjonalizmu. Pokazuje sie zawodowcow bawiacych sie sprzetem dla nich by amatorzy mogli kupic entry level - czy to lustrzanki czy lampy czy jakiegokolwiek akcesorium. Kient Photokiny kupujac potem w sklepie taki netry level ma wyjsc z przeswiadczeniem, ze uzywa tego sprzetu co profesjonalisci. Jak klient CESa kupi cos co widzial na targach to ma miec swiadomosc, ze to co kupil jest najlepsze w segmencie i kasuje statystykami konkurencje.
jaad75 - Sob 15 Sty, 2011

Niebawem mają ponoć pojawić się dwa nowe i dość dziwne jak dla mnie szkła Pentaksa:

DA12-35mm F3.5-4.5 AL WR SDM
DA*25-350mm F3.3-5.6ED [IF] SDM

pitras - Sob 15 Sty, 2011

To drugie faktycznie trochę dziwny zakres ale dlaczego pierwsze jest dziwne ?
MM - Sob 15 Sty, 2011

To drugie nie jest dziwne. Do obiektyw do filmowania :razz:
AM - Sob 15 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Niebawem mają ponoć pojawić się dwa nowe i dość dziwne jak dla mnie szkła Pentaksa:

DA12-35mm F3.5-4.5 AL WR SDM

To brzmi ciekawie.
Zreszta na tym polega broniona przez pentaxiarzy teoria, ze Pentax powinien sie skupic tylko na aps-c. Trzeba jak Oly/Panas korzystac z malej matrycy i projektowac obiektywy korzystajace z tego a nie tylko kopie FF.

jaad75 - Sob 15 Sty, 2011

pitras napisał/a:
To drugie faktycznie trochę dziwny zakres ale dlaczego pierwsze jest dziwne ?
Po pierwsze, dlatego, że jest dość długie, co nie wróży zbyt dobrej jakości przy takim kącie, po drugie, że jeśli już, to dobrze by miał stałe światło (choćby f/4), po trzecie, jest już DA12-24/4 - lepiej i taniej byłoby dodać do niego SDM/DC i uszczelnienia, czy ewentualnie poprawić optykę, po czwarte, wiele osób od dawna czeka na DA*11-16/2.8, który był już w fazie działających prototypów i jakoś przepadł bez wieści...

AM napisał/a:
Zreszta na tym polega broniona przez pentaxiarzy teoria, ze Pentax powinien sie skupic tylko na aps-c. Trzeba jak Oly/Panas korzystac z malej matrycy i projektowac obiektywy korzystajace z tego a nie tylko kopie FF.
Owszem, tyle że drugi ultra zoom to już jakoś kiepsko wpisuje się w tę politykę... Chociaż może faktycznie, taki filmowy zakres kątów, a gwiazdka teoretycznie ma być gwarantem wysokiej jakości... Zobaczymy...
moronica - Pon 21 Lut, 2011

az nie wiedzialam gdzie to wkleic - tu czy w humorze ;)

pelnoklatkowy pc-e micro 10.5-600mm f/4
i pomyslec, ze wydawalo mi sie ze kiedys nikon wykazywal sie jakby wieksza wyobraznia jesli chodzi o konstrukcje a teraz wypuszcza tylko to, co sie sprzeda. no chyba se to zart, wtedy gratuluje wyobrazni autorowi ;)

hijax_pl - Pon 21 Lut, 2011

moronica napisał/a:
no chyba se to zart, wtedy gratuluje wyobrazni autorowi ;)
No przecież, że żart ;)
moronica - Pon 21 Lut, 2011

wiem wiem, jestem marzycielka i tyle ;)
Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Lut, 2011

Fajny żart, ale za bardzo przesadzony, gdyby tak pokazali 200-600/4 to można by uwierzyć :razz:
Pustelnik_ - Pon 21 Lut, 2011

Autorowi prawdopodobnie wcale nie zależało na tym, by ktoś mu uwierzył. :mrgreen:
lupo57 - Pon 21 Lut, 2011

ma nawet tilt&shift :mrgreen:
Debeściak - Sob 05 Mar, 2011

Ja myślę ze Nikon wyda następce D90 na przełomie maja:)
hijax_pl - Sob 05 Mar, 2011

Cytat:
Ja myślę ze Nikon wyda następce D90 na przełomie maja:)
Raczej D5000 ;)

Nie ten segment D5000 zostanie, D90 zostanie zastąpiona. D7000 jeszcze zejdzie z ceny by następny model po D90 wskoczył:)
jaad75 - Sob 05 Mar, 2011

Kolejny inteligentny post...
komor - Sob 05 Mar, 2011

D7000 stanieje żeby co? Chyba musiałby zdrożeć, żeby zrobić miejsce na następcę D90.
Sunders - Sob 05 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Kolejny inteligentny post...

:lol: :lol: :lol:
jaad75, skoro to wątek plotkarski, to czego się w nim spodziewasz :???:

Sunders, może logicznego myślenia? ;-)

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 15:17 ]
Debeściak napisał/a:
Nie ten segment D5000 zostanie, D90 zostanie zastąpiona. D7000 jeszcze zejdzie z ceny by następny model po D90 wskoczył:)
Coś się koledze potentegowało.. D5000 już nie jest produkowany; to model, który jest już "wiekowy" i wszystkie ptaszki ćwierkają, że za chwilę oficjalnie pojawi się D5100.

D7000 jest oficjalnym następcą D90, więc raczej spodziewam się, że cena D90 bardziej już nie spadnie, by zmieścił się tam właśnie.. D5100

No to już wszystko wiemy w maju D5100 :razz:

Debeściak, a co w tym nielogicznego?
jaad75 - Sob 05 Mar, 2011

Debeściak, tyle, że to wiadomo już od jakiegoś czasu i ten model nie zastępuje D90, a D5000... :roll:

W formacie DX było tak: D3000, D5000, D90, D300.
Dziś D3100, D5000, D7000, D300s...

sigmiarz - Wto 08 Mar, 2011

http://www.photographyblo...y_a77_hands-on/

moronica - Pią 15 Kwi, 2011

http://nikonrumors.com/20...ontent=FaceBook
niezly nikonowski patent, ciekawe czy kiedykolwek wypuszcza to cudo na rynek. przypomina mi 13mm 5.6

maput - Sob 16 Kwi, 2011

Jak wypuszczą 10mm/f2.0 to już się ceny boję ;)
moronica - Sob 16 Kwi, 2011

no cena moze byc podobna co tego cuda powyzej, czyli dla szejkow i kolekcjonerow ;) ale i tak fajnie ze nie mysla wlacznie o obiektywach praktycznych do bolu
Debeściak - Sob 16 Kwi, 2011

Wróbelki ćwierkają i wszystko na to wskazuje ze już nie długo będzie Nikon D400 :) :lol: :cool:
Luke_S - Sob 16 Kwi, 2011

Też o tym słyszałem z bardzo wiarygodnego źródła. Sklepy już robią miejsce dla nowej puszki i pozbywają się D300s.
dragossani - Nie 17 Kwi, 2011

Coś dziwnie wyglądają parametry tego patentu Nikona. Jeśli obiektyw jest rektilinearny to 10mm dla pełnej klatki daje pole widzenia 130,4 stopnia (dla DX 110,5 stopnia), a w patencie jest, że 155 stopni. To by wskazywało, że raczej jest to fisheye pod DX z niewielkim (jak na ten typ obiektywu) polem widzenia.
sigmiarz - Nie 17 Lip, 2011

d700x

kufel - Pią 07 Paź, 2011

d800 i 36 mpix

nie wiem na ile to wiarygodna informacja a na ile wróżenie z fusów.

moronica - Pią 07 Paź, 2011

kufel, przerzuc sie na lekture nikonrumors, bedziesz o kilka dni do przodu ;)
kufel - Pią 07 Paź, 2011

moronica napisał/a:
kufel, przerzuc sie na lekture nikonrumors, będziesz o kilka dni do przodu ;)
prawdę mówiąc to nie zaglądam tam :razz: a na artykuł o d800 to dość przypadkowo się natknąłem. pewnie w najbliższych "plotkach" na optycznych tez będzie o tym ;)

[ Dodano: Pią 07 Paź, 2011 19:47 ]
btw, jeśli te 36 mpix okaże się prawda to będzie to duży skok w liczbie pikseli.

B o g d a n - Pią 07 Paź, 2011

kufel napisał/a:
jeśli te 36 mpix okaże się prawda to ...
To hijax_pl nie będzie zadowolony. :wink:
hijax_pl - Pią 07 Paź, 2011

B o g d a n napisał/a:
To hijax_pl nie będzie zadowolony.
No nie będę i pozostanę przy swoich 12. A do filmowania kupię sobie coś innego :razz:
jaad75 - Pią 07 Paź, 2011

A dlaczegóż to? To daje takie zagęszczenie pikseli jak w 16MPix matrycach APS-C - jeśli matryca będzie klasy słynnej już IMX071, to będzie świetnie.
kufel - Pią 07 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
A dlaczegóż to? To daje takie zagęszczenie pikseli jak w 16MPix matrycach APS-C - jeśli matryca będzie klasy słynnej już IMX071, to będzie świetnie.
co nie zmienia faktu ze pojechali z ilością: 3-krotny wzrost liczby mpix w porównaniu do poprzednika.
maput - Pią 07 Paź, 2011

24Mpix chyba każdemu by wystarczyło. A przy zastosowaniu wspomnianej technologii byłoby rewelacyjnie.

jaad75 napisał/a:
A dlaczegóż to?
Bo jakoś nie potrzebuję takiej rozdzielczości (zwykłem kadrować przed zrobieniem zdjęcia i nie uznaję zoomu cyfrowego) a archiwizowanie 50MB RAWów.. No i nie wierzę by dali opcję mRAW i sRAW ;)
maput napisał/a:
24Mpix chyba każdemu by wystarczyło
24Mpx na FF - tak.

kufel napisał/a:
co nie zmienia faktu ze pojechali z ilością: 3-krotny wzrost liczby mpix w porównaniu do poprzednika.
Jeśli wciąż z DR prawie 14EV (biorąc pod uwagę liczbę pikseli będzie nawet więcej po normalizacji do 8MPix), to czemu nie. Jeszcze brak filtra AA i opcjonalny binning i jest świetnie.

[ Dodano: Pią 07 Paź, 2011 21:27 ]
hijax_pl napisał/a:
Bo jakoś nie potrzebuję takiej rozdzielczości (zwykłem kadrować przed zrobieniem zdjęcia i nie uznaję zoomu cyfrowego) a archiwizowanie 50MB RAWów.. No i nie wierzę by dali opcję mRAW i sRAW ;)
Ale pomyśl jaką jakość dostałbyś na skalowanych w dół wydrukach, nawet na wysokim ISO. To przecież rozdzielczości zarezerwowane do niedawna dla MF, który nawet szumiąc znacząco bardziej dawał świetne wydruki..

jaad75 napisał/a:
Jeszcze brak filtra AA i opcjonalny binning i jest świetnie.
Jeśli... No właśnie.. Binning i 16bit NEF...
jaad75 napisał/a:
Ale pomyśl jaką jakość dostałbyś na skalowanych w dół wydrukach, nawet na wysokim ISO.
Myślę... kusi... i jak pomyślę o 50MB per plik plikach to trzeźwieję i oczka już mniej maślane

te 50mb moze byc nawet fajne, trzeba by sie powaznie zastanawiac czy dane ujecie jest tego warte ;) takie wspomnienie analoga
kufel - Pią 07 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
Jeśli wciąż z DR prawie 14EV (biorąc pod uwagę liczbę pikseli będzie nawet więcej po normalizacji do 8MPix), to czemu nie. Jeszcze brak filtra AA i opcjonalny binning i jest świetnie.
w to ,ze będzie dobrze nie wątpię. tylko te mega wielkie pliki :roll: jak napisał maput, 24 mpix i większość byłaby zadowolona.

gdyby dali 24mpix to byloby to tylko o wlos wieksze od 5d mk2 ktory zdaje sie niedlugo zostanie zastapiony mk3. cykl zycia korpusow profesjonalnych jest dluzszy niz amatorskich i jesli d800 ma byc nadal konkurencyjny za 2-3 lata to musieli napakowac pikseli, takie brutalne prawo rynku
kufel - Pią 07 Paź, 2011

moronica napisał/a:
gdyby dali 24mpix to byloby to tylko o wlos wieksze od 5d mk2 ktory zdaje sie niedlugo zostanie zastapiony mk3
niekoniecznie. na chwile obecną 5dmk2 ma 21 mpix , nikon d700 "tylko" 12mpix i... wcale mu to nie stoi na przeszkodzie by sie dobrze sprzedawać ;) no ale moze faktycznie presja rynku okazała się tu silniejsza.
cybertoman - Pią 07 Paź, 2011

Predzej czy pozniej Nikoniarze przelkna taka rozdzielczosc. Bedzie ciezko opuszczac bastion 12 mpix, ale... jakos to bedzie. Bedziemy (jak zwykle) wzajemnie sie wspierac.

Sandisk 8GB 60MB/s.

Karta na 60 pstryków pozowanych bo do reporterki nie da rany - raptem 1 fps i ta mikra pojemność...

Tak - wiem, są już kart 64GB, ale nadal 90MB/s to maks...

maput - Pią 07 Paź, 2011

moronica napisał/a:
gdyby dali 24mpix to byloby to tylko o wlos wieksze od 5d mk2 ktory zdaje sie niedlugo zostanie zastapiony mk3. cykl zycia korpusow profesjonalnych jest dluzszy niz amatorskich i jesli d800 ma byc nadal konkurencyjny za 2-3 lata to musieli napakowac pikseli, takie brutalne prawo rynku

Jak wypuszczali D3, D700 czy D3s to jakoś umieli się powściągnąć. I mimo tych marnych 12Mpix ciągle są na nie chętni, mimo, że to "staruszki".. ;)

cybertoman - Pią 07 Paź, 2011

Naprawde mam wyszukiwac teksty typu 640 kilo pamieci wystarczy? Taka jest kolej rzeczy - nowosci powstaja czesto nie dlatego, ze ktos tego potrzebuje, tylko dlatego, ze istnieje taka mozliwosc... A staruszki zawsze sa w cenie, moj Zeiss Ikon w 1955 kosztowal 399 DM, dzis 399 Euro i chetni sa dalej.

hijax_pl napisał/a:
Tak - wiem, są już kart 64GB
Nawet i 128GB...
moronica - Pon 10 Paź, 2011

zestawienie tych ponoc pewnych i tych jeszcze nie potwierdzonych informacji nt d800

pewne:
  • The name will be Nikon D800
  • 36MP sensor
  • 100% viewfinder coverage
  • Improved AF with face recognition – the D800 will still have 51 points AF point
  • Dual memory card slots (still not sure if they will be SD, CF or both)
  • USB 3.0
  • ISO range: 100 – 6400, ISO LO @ 50 and ISO HI-2 @ 25600
  • The screen will be larger than 3 inches
  • The D800 will not have built-in GPS
  • Expeed 3 processor
  • There will be two different D800 versions/models, one with the antialiasing filter removed

niepewne:
  • 4 fps continuous shooting, about 6 fps in DX mode with optional battery pack
  • Full HD video in 1920 × 1080/30p
  • Headphone jack, can input from an external device such as a PCM sound recorder, available also in new small wireless transmitter
  • 86K pixel split control, AF, exposure, white balance, etc. compatible
  • CF card and SD card slot
  • Shutter durability of 200,000 cycles
  • Market price is about 300,000 yen
  • Announcement on October 26, released on November 24

kufel - Pon 10 Paź, 2011

moronica napisał/a:
Improved AF with face recognition
dziwi mnie ze tego typu dodatki trafiają do takiego sprzętu...

btw, tak wracając jeszcze do porównania 5dmk2 i d700 to ciekawy jestem na ile ten pierwszy odskoczył w sprzedaży od d700. jeśli dużo to tu faktycznie można doszukiwać sie powodów zwiększenia mpix az do 36.

kufel, przyda sie ten dodatek chociazby w sporcie
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011

kufel napisał/a:
tak wracając jeszcze do porównania 5dmk2 i d700 to ciekawy jestem na ile ten pierwszy odskoczył w sprzedaży od d700.
Ciekawe... jakby faktycznie tak odskoczyła piątka, to dziwne że zamiast obniżyć cenę D700 wprowadzają rakietę D800, która cenowo zabije... ;)
kufel - Pon 10 Paź, 2011

hijax_pl, ale ja nie znam statystyk stąd moje pytanie ;) ale zakładam ze przoduje ten pierwszy.

hijax_pl napisał/a:
jakby faktycznie tak odskoczyła piątka, to dziwne że zamiast obniżyć cenę D700 wprowadzają rakietę D800, która cenowo zabije... ;)

canon pewnie tez za jakiś czas wprowadzi 5dmk3 i obie puszki będą zabijać cenowo ;) d800 nie będzie konkurentem dla obecnej piątki tylko jej następcy.

moronica napisał/a:
kufel, przyda sie ten dodatek chociażby w sporcie
hmm , być może tak, nie mniej kojarzy mi się to ze sprzętem amatorskim, bo tam głownie lokowane są takie dodatki.

kufel napisał/a:
d800 nie będzie konkurentem dla obecnej piątki tylko jej następcy.
Przy tej specyfikacji przychylam się do głosów, że D800 jest następcą... D3x.

tak samo bylo z d7000, niektorzy mowili ze ociera sie o polke d300s i sie zastanawiali czy wyjdzie jego nastepca. moze to po prostu taka polityka firmy by pchnac "srodkowe" modele o pol polki do przodu

Tak, tylko te fpsy i "niskie" ISO.
Gdyby nie te (sztuczne zapewne) ograniczania, kto by kupował D4? ;)

I będzie studyjny D800 i reporterski D4...

ov_Darkness - Pon 10 Paź, 2011

To jeszcze by się przydał amatorski FX.
Tak z 18mpix, nie więcej.

A face recognition było już 5 lat temu w S5pro.

komor - Pon 10 Paź, 2011

ov_Darkness napisał/a:
To jeszcze by się przydał amatorski FX.
Tak z 18mpix, nie więcej.

Też tak uważam, ale jak Sony nie robi takiej matrycy, to chyba Nikon nie będzie miał takiej puszki. Szkoda. Przeskok z 12 mpix na 36 mpix brzmi przerażająco. Po co.

komor napisał/a:
Przeskok z 12 mpix na 36 mpix brzmi przerażająco. Po co.
Nowe matryce APS-C Sony mają 24Mpx. To FF będzie ich miał 48Mpx... To już takie przerażające nie jest, prawda?
lolek88 - Pon 10 Paź, 2011

Z plotek wynika, że FF Sony ma mieć taką samą matrycę jak D800. Więc raczej też 36Mpx.
Arek - Pon 10 Paź, 2011

A ja bym taką puszkę poważnie rozważył. Bo jest bardzo uniwersalna i nada się do wszystkiego co robię. Na FF z 36 MPix robiłbym w studio, krajobrazy, szerokie niebo. Gdyby to miało jakieś sRAWy to używałbym ich tam gdzie potrzebuje FF i jej GO. Na ptaki, samoloty, astro używałbym go w trybie DX i nadal miał 15 Mpix. To wszystko ze świetnym wizjerem, świetnym AF oraz w solidniej puszcze z pełnymi uszczelkami. Tylko do tego nowego 80-400 VR II poproszę...
MM - Wto 11 Paź, 2011

kufel napisał/a:

btw, tak wracając jeszcze do porównania 5dmk2 i d700 to ciekawy jestem na ile ten pierwszy odskoczył w sprzedaży od d700.

Tutaj mam wiedzę z dość pewnego źródła i nowe 5D cały czas sprzedaje się świetnie. Ten aparat to nieustanny hit. Ile byś nie sprowadził do sklepu to sprzedajesz niemal na pniu, czasami wręcz się o niego "tłuką" kto kupi pierwszy. Mnie to cały czas zadziwia... D700 też kupują, ale to skala o poziom mniejsza. FF od Sony sprzedaje się w ilościach kolekcjonerskich.

007areka - Wto 11 Paź, 2011

...ciekawe czemu ludzie wola 5d od d700... tylko cena??....a szkla tez sie tak sprzedja ??....
kozidron - Wto 11 Paź, 2011

pojęcia nie mam jak wygląda sprzedaż w Polsce ale fakt- faktem, że coraz częsciej spotkam pierwiastków z 5d2 niestety z przypiętym plastikowym 50/1.8
hijax_pl - Wto 11 Paź, 2011

Arek napisał/a:
Na ptaki, samoloty, astro używałbym go w trybie DX i nadal miał 15 Mpix.
Albo całkiem wystarczające 9 Mpx w trybie... CX ;) :D
007areka - Wto 11 Paź, 2011

kozidron napisał/a:
pojęcia nie mam jak wygląda sprzedaż w Polsce ale fakt- faktem, że coraz częsciej spotkam pierwiastków z 5d2 niestety z przypiętym plastikowym 50/1.8

...yhy, i maja co dziesiate jakosciowo (czyt ze zrozum ) naprawde dobre zdjecie...

moronica - Wto 11 Paź, 2011

chcialabym miec co dziesiate naprawde dobre zdjecie... trzeba bedzie zaczac zbierac na lepszy korpus :P
pitras - Wto 11 Paź, 2011

moronica napisał/a:
chcialabym miec co dziesiate naprawde dobre zdjecie... trzeba bedzie zaczac zbierac na lepszy korpus :P

Ja też :P

mozer - Wto 11 Paź, 2011

pitras, moronica, przecież napisał "jakościowo" i żeby czytać ze zrozumieniem ;)
kozidron - Wto 11 Paź, 2011

moronica napisał/a:

pitras napisał/a:
Ja też :P

racja, racja, to niestety wszystko kwestia szeroko pojętej "taktyki", wymiana 5d2 na d700 czasem może nie pomóc :razz:

edit.

mozer, ten temat akurat wykracza poza ten wątek :wink:

moronica - Wto 11 Paź, 2011

mozer, a widziales godzine edycji tego posta? ;)
mozer - Wto 11 Paź, 2011

moronica, to niech ja czytam ze zrozumieniem ;)
B o g d a n - Wto 11 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Arek napisał/a:
Na ptaki, samoloty, astro używałbym go w trybie DX i nadal miał 15 Mpix.
Albo całkiem wystarczające 9 Mpx w trybie... CX ;) :D

A te różne tryby różnią się czymś od docięcia, zarejestrowanej w pełnej rozdzielczości fotki, w kompie? :smile:

B o g d a n napisał/a:
A te różne tryby różnią się czymś od docięcia fotki w kompie?
Brakiem celowania w edytorze i lżejszymi RAWami ;)
jaad75 - Wto 11 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Brakiem celowania w edytorze
Tyle, że w CX to już nieco mały fragment wizjera będzie widoczny...
B o g d a n - Wto 11 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
A te różne tryby różnią się czymś od docięcia fotki w kompie?
Brakiem celowania w edytorze i lżejszymi RAWami ;)
To ja wolę w kompie bo przynajmniej mogę wycelować w ten fragment zdjęcia, który mnie interesuje i odpowiednio dobrać kompozycję, np. przesuwając środek zdjęcia ptaka na bok.

Mając na stałe założoną ramkę, nie jest to juz mmożliwe bez dalszej straty pikseli, prawda?

jaad75 napisał/a:
Tak sobie tylko dowcipkuję - wątpię by coś takiego zrobili ... ;)

Natomiats intryguje mnie te 36Mpx... bo tak sobie myślę, że to matryca 48Mpx z częścią punktów przeznaczoną na CDAF... :roll:

komor - Wto 11 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:

No to taki mały look & feel z dalmierza będzie i tyle. Ot, dodatkowy smaczek. ;)

hijax_pl napisał/a:
matryca 48Mpx z częścią punktów przeznaczoną na CDAF

12 Mpix dziur na AF???

nazgul - Pią 11 Lis, 2011

Własnie przeczytałem, że Nikon wycofuje z rynku japońskiego D300s i D700. Z powodów bezpieczeństwa... ??

http://www.digitalversus....news-21983.html

hijax_pl - Sob 12 Lis, 2011

nazgul napisał/a:
Z powodów bezpieczeństwa... ??
Bo w Japonii zmienili przepisy dot. baterii (szczegółów nie pamiętam) no i na tamtym rynku EN-EL3a stały się już towarem niepożądanym. Teraz jasne już jest dlaczego w D7000 zastosowano nowy typ.

Swoją drogą można domniemywać, że skoro zamiast się starać Nikon temat odpuścił - może następcy tych aparatów już w drodze są? ;)

kufel - Sob 12 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
EN-EL3a stały się już towarem niepożądanym.
ze względu na...? ciekawi mnie to.
hijax_pl - Nie 13 Lis, 2011

Na rumorsach jest taki komentarz:
Cytat:
Because a new law enforced them to confirm their batteries to a new recycling program.
Nikon has not yet commited to these new specifications and therefore are not allowed to sell equipment with batteries that do not comply with the new rules!

Manufacturers of batteries or equipment utilizing batteries are required to collect and recycle used small secondary batteries.
Nikon has still not joined Japan Portable Rechargeable Battery Recycling Center (JBRC), Ltd., a general incorporated association, to cooperate with the industry’s efforts to promote battery collection and recycling.

Therefore they are now not allowed to sell certain equipment anymore.

Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/20.../#ixzz1dZHwW5hC

kufel - Nie 13 Lis, 2011

yhym, czyli kwestie recyklingu. thnx.
sigmiarz - Nie 13 Lis, 2011

wyobrażacie sobie sytuację w Europie że urząd wprowadza nową normę i producent zwija produkty z rynku ? Ja nie słyszałem o takiej sytuacji. Zwykle jest to zmiana dla nowych "rzutów towaru" nie dla tych które leżą już na półkach. Takie rzeczy tylko w przypadku wad fabrycznych itp.
Luke_S - Nie 13 Lis, 2011

sigmiarz napisał/a:
wyobrażacie sobie sytuację w Europie że urząd wprowadza nową normę i producent zwija produkty z rynku ? Ja nie słyszałem o takiej sytuacji.

Nie słyszałeś o żarówkach?

sigmiarz - Nie 13 Lis, 2011

nie
hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011

sigmiarz, to kupuj póki jeszcze są ;)
pan.tadeusz - Wto 15 Lis, 2011

tyle że kolega wyraźnie zaznaczył
sigmiarz napisał/a:
Zwykle jest to zmiana dla nowych "rzutów towaru" nie dla tych które leżą już na półkach. Takie rzeczy tylko w przypadku wad fabrycznych itp.

o ile mnie pamięć nie myli, podobnie było z żarówkami.
zaprzestano produkcji w związku z Unijnym zakazem wprowadzania do obrotu.
nie oznaczało to jednak wycofania ze sprzedaży tych które w dniu wejścia w życie zakazu leżały już na sklepowej półce. tak więc chodziło o zakaz produkcji co słusznie zauważył kolega sigmiarz

oxygenium79 - Sob 19 Lis, 2011

Czy nie podobnie było z Nikkorem 28/1.4? Został wycofany z produkcji, bo wg norm (chyba w USA) miał za dużo ołowiu(?).
hijax_pl - Sob 19 Lis, 2011

Nikon firmware decrypted
http://nikonrumors.com/20...decrypted.aspx/

sigmiarz - Nie 20 Lis, 2011

oxygenium79 napisał/a:
Czy nie podobnie było z Nikkorem 28/1.4? Został wycofany z produkcji, bo wg norm (chyba w USA) miał za dużo ołowiu(?).

czyli został wprowadzony na rynek niezgodnie z istniejącymi normami,
zresztą zamykanie produkcji to coś innego niż utylizowanie już wyprodukowanych.

oxygenium79 - Nie 20 Lis, 2011

sigmiarz napisał/a:

czyli został wprowadzony na rynek niezgodnie z istniejącymi normami,
zresztą zamykanie produkcji to coś innego niż utylizowanie już wyprodukowanych.

Lub normy się zmieniły po jego wprowadzeniu. Tylko jeśli by chodziło o normy w USA, to dlaczego zniknął w produkcji w ogóle? Co prawda do dziś można dostać nowe sztuki, ale to inna bajka.

hijax_pl - Nie 20 Lis, 2011

Ponoc to pierwsze obrazki D800...

Na rumorsach chwalą się też,że mają też sample z tej 36Mpx matrycy. Ciekawe..

Czyli nadal lampa zostaje... co to może być za guzik, czwarty przy ISO/Qual/BKT? Natomiast mi się marzy, żeby PSAM przenieśli na pokrętło po lewej, tak jak w D7000 czy F80. Nigdy nie mogłem się przekonać do tego guzika MODE+pokrętło.

I jakoś mi się nie chce wierzyć, że zamiast przełącznika trybów AF dali przełącznik trybów LV.

maput - Nie 20 Lis, 2011

No brak przełącznika trybów AF to porażka jakaś...

oxygenium79 napisał/a:
co to może być za guzik, czwarty przy ISO/Qual/BKT?
WB? Tzn nowy to BKT...

Mnie się podoba wyciągnięcie LV na korpus. Uważam, że to dużo lepsze miejsce, niż na kółku trybów wyzwolenia migawki.

Ciekawe co oznacza ta ikonka przy "?" - trzecia rolka? :roll:

Nie żebym jakoś często używał przełącznika trybów AF, ale bez przesady :-)

maput napisał/a:
Tego nie widać na tych zdjęciach - ale może to jest zrealizowane jak w D7000?

[ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 08:56 ]
oxygenium79 napisał/a:
Nie żebym jakoś często używał przełącznika trybów AF, ale bez przesady :-)
Ja przełączam w zasadzie przed typem "sesji" - bo raz potrzebuję punkty a raz w zasadzie ciągły 3D ;)

hijax_pl napisał/a:
maput napisał/a:
Tego nie widać na tych zdjęciach - ale może to jest zrealizowane jak w D7000?

Pewnie tak, co może oznaczać szansę na genialne tryby u1 i u2 z D7000.
A ta ikonka - czy to nie ma czegoś wspólnego w przysłoną?

oxygenium79 napisał/a:
A ta ikonka - czy to nie ma czegoś wspólnego w przysłoną?
Być może... W menu HELP, w przeglądzie zdjęć LOCK, w trybie fotografowania GO... No... w takim razie nadal są 2 Fn dostępne :)
maput - Nie 20 Lis, 2011

Przycisk BKT to jak dla mnie duży plus, tym bardziej że zwalniamy wtedy jeden z guzików fn pod inną funkcję.
Ikonka przy "?" wygląda całkiem jak oznaczenie rolki w Nikonie. Ale w tym miejscu ?

ps. A jak jest z trybami AF w D7000 ? Nie chce mi się instrukcji ściągać. Dla mnie to ważny przełącznik jest, szkoda jakby go nie było...

maput napisał/a:
A jak jest z trybami AF w D7000 ?
Tam przy bagnecie masz przełącznik MF / AF. Środek tego przełącznika to też przycisk. Jak go wciśniesz to obiema rolkami ustawiasz tryby AF.

[ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 14:10 ]
hijax_pl napisał/a:
Ponoc to pierwsze obrazki D800...
Może stety może niestety... Ale to fake.
Admin NR się przyznał do żartu w komentarzach.

cybertoman - Nie 20 Lis, 2011

Ot zartownis.

hijax_pl napisał/a:
Admin NR się przyznał do żartu w komentarzach.
Że też się dałem nabrać :D

Porównajcie awatary i nicki:

Tego co ogłosił że to żart:
http://nikonrumors.com/20...#comment-188000

Admina:
http://nikonrumors.com/20...#comment-187669

I odpowiedź admina:
http://nikonrumors.com/20...#comment-188080

sigmiarz - Nie 20 Lis, 2011

fakt że pokazują go z gripem wydawał mi się dziwny, d700 przy premierach było bez gripa i generalnie bezgripowce tak sie prezentuje, ale potraktowałem newsa poważnie,
najwyższy czas na d800 lub coś podobnego.

sigmiarz napisał/a:
d700 przy premierach było bez gripa
No ale to nie jest prezentacja przecież ale jakiś pstryk...
jaad75 - Nie 20 Lis, 2011

sigmiarz napisał/a:
i generalnie bezgripowce tak sie prezentuje
"Generalnie" to akurat niekoniecznie... :razz:
P.S. Mnie się jakiś za mały wydał...

sigmiarz - Pon 21 Lis, 2011

http://nikonrumors.com/20...and-a-poll.aspx - chyba jednak nie fake..

hijax_pl, jaad75, jaki to ma sens, rozumiem że dla tych ktorzy chcą mieć jak największy aparat grip jest niezbędny :) bo zapasowa bateria jednak tańsza.
Wolałbym zobaczyć bez gripa, bo wolę używać bez gripa.

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 12:54 ]
jaad75 napisał/a:
"Generalnie" to akurat niekoniecznie...

generalnie czyli ogólnie, najczęściej. Nie jest to w tym przypadku znienawidzony przez polonistów pseudo wzmacniacz sensu.

jaad75 - Pon 21 Lis, 2011

sigmiarz napisał/a:
hijax_pl, jaad75, jaki to ma sens, rozumiem że dla tych ktorzy chcą mieć jak największy aparat grip jest niezbędny :)
Aparat z gripem pionowym znacznie wygodniej i stabilniej się trzyma, zwłaszcza jeśli dużo używa się go w pozycji portretowej.
sigmiarz napisał/a:
generalnie czyli ogólnie, najczęściej.
Zależy w jakich materiałach:

jaad75, można tak w kółko, z tego wynika że ja widziałem więcej oficjalnych prezentacji bez gripa.

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 15:57 ]
jaad75 napisał/a:
Aparat z gripem pionowym znacznie wygodniej i stabilniej się trzyma, zwłaszcza jeśli dużo używa się go w pozycji portretowej.

prawda.

maput - Pon 21 Lis, 2011

sigmiarz napisał/a:
jaad75, można tak w kółko, z tego wynika że ja widziałem więcej oficjalnych prezentacji bez gripa.

Co nie zmienia faktu, że to wycieknięte (prawdziwe czy też nie) zdjęcie D800 oficjalną prezentacją nie jest.
Mam nadzieję, że finalny produkt okaże się jednak inny. Zmniejszenie body i brak przełącznika AF bardzo mi nie pasi :/

hijax_pl - Pon 21 Lis, 2011

maput napisał/a:
Zmniejszenie body i brak przełącznika AF bardzo mi nie pasi :/
Jakby nie oceniać tych fot to jednak:
a) zmiana wymiarów jest.. hm.. aptekarska. Nie wiem jak z masą aparatu...
b) sprawa przełącznika AF podejrzewam, że jest jak w D7000 rozwiązana. Wielokrotnie się tym aparatem bawiłem i uważam, że to dużo lepsze rozwiązanie niż dwa przełączniki i menu w D700...

jaad75 - Pon 21 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
a) zmiana wymiarów jest.. hm.. aptekarska.
No nie wiem - z tych zdjęć wygląda na wyraźną...

to wszystko nic przy tej morderczej rozdz. matrycy...
hijax_pl - Pon 21 Lis, 2011

jaad75, no to zależy jak się na to spojrzy, może 5mm w te czy we wte czyni dla jednego dużą różnicę, a z drugiej strony widoczne to są różnice między D700 a D300. Tak czy siak takie różnice jak na tym przykładowym zdjęciu d800 dla mnie są bez znaczenia...
tomkkk - Czw 24 Lis, 2011

Jak dla mnie to te rzekome body D800 jakoś dziwnie wygląda. Ale zobaczymy za tydzień :)
kufel - Czw 24 Lis, 2011

tomkkk napisał/a:
Ale zobaczymy za tydzień :)
jakas premiera sie szykuje?
Pazuzu - Czw 24 Lis, 2011

Wydzielono z tematu o Pentaxie K-r. goltar
Może wzorem Sony, Pentax bedzie wydawał co roku nowy model różniący jest np umiejscowieniem przycisku. Najbardziej dziwi to że nie ma żadnych plotek na temat następcy.

ghost - Czw 24 Lis, 2011

Pazuzu napisał/a:
Może wzorem Sony, bedzie wydawał co roku nowy model różniący jest np umiejscowieniem przycisku. Najbardziej dziwi to że nie ma żadnych plotek na temat następcy.

wszyscy tu lubimy sony :mrgreen: , ale mistrzem w takim działaniu nie jest pomarańczowe korpo, a Canon *).
*) porównać seria 10-60d i 300-600d

komor - Czw 24 Lis, 2011

Oj nie do końca, Canonowi zajmuje znacznie więcej czasu wypuszczenie nowego modelu różniącego się jednym przyciskiem. :) A pomarańczowe korpo np. w swoim całkiem młodym systemie bezlustrowym wypuścił już prawie tyle modeli korpusów ile modeli szkieł do nich. :mrgreen:
ghost - Czw 24 Lis, 2011

nie chce mi się liczyć, ale czy taka praktyka nie jest normalna także u samsunga, panasłonika, olka i nikona 1?
no i jak by policzyć te coroczne wypusty canona, to wyjdzie wiele mniej niż zaprezentowanych w tym czasie szkieł?

komor - Czw 24 Lis, 2011

Jakby liczyć i segment 3-cyfrowy i 2-cyfrowy i pozostałe, to mooooże trochę. :) No i cykl jest raczej półtora roczny niż roczny.
hijax_pl - Czw 24 Lis, 2011

ghost, tak z zupełnej ciekawości - dlaczego wspomniałeś o nikonie?
ghost - Czw 24 Lis, 2011

bo na dzień dobry są dwa body, a szkieł chyba mniej.
dcs - Czw 24 Lis, 2011

Jak Nikon wypuści D7100, który będzie D7000 z ruchomym wyświetlaczem, to wpisze się w rynkowy trend -patrz C 550D - C 600D. Lipa.
moronica - Czw 24 Lis, 2011

ghost, szkiel wypuszczono 4 ale nie w tym rzecz. jako ze dotychczasowe produkty z linii Nikon 1 mialy wszystkie premiere jednego dnia trudno tu mowic o jakiejkolwiek praktyce. statystyk nie opiera sie na pojedynczym wydarzeniu
hijax_pl - Czw 24 Lis, 2011

ghost napisał/a:
bo na dzień dobry są dwa body, a szkieł chyba mniej.
J1, V1 oraz 10/2.8, 10-30VR, 30-110VR, 10-100VR

Ale w sumie nieważne...

dragossani - Pon 12 Gru, 2011
Temat postu: Nikon D4
Jest wyciek specyfikacji D4.

Przede wszystkim - jest ISO 100 i obłędne natywne ISO 102400. Do tego 11 fps i matryca 16,2 MP. Marzenie reportera.

Ciekawie wypada to w zestawieniu z przewidywaną specyfikacją D800, który z matrycą 36MP wygląda na maszynę do studia, architektury i krajobrazu. Właściwie idealnie uzupełnia D4. Jest sens nabyć obie puchy (jak kogoś stać :) ).

maput - Pon 12 Gru, 2011

Właśnie miałem to wrzucić do tematu plotkowego ;)

Jeśli tak D4 by wyglądał to może spokojnie walczyć z nowym Canonem, którego już niektórzy zdążyli okrzyknąć zabójcą Nikona :lol: Ciekaw jestem realizacji tego wykrywania twarzy w wizjerze - czyżby coś podobnego do wizjera Fuji ?
Specyfikacja D4 zdecydowanie bardziej mi leży niż D800, mam nadzieję że jednak się Nikon szarpnie na jeszcze jeden model - D4 w ciele D800, bo cena flagowca niewątpliwie mnie przerośnie.

hijax_pl - Pon 12 Gru, 2011

Cytat:
Właściwie idealnie uzupełnia D4. Jest sens nabyć obie puchy (jak kogoś stać :) ).
I chyba właśnie taka strategia ma być. Moim zdaniem to wiele lepsze niż D3/D700 (z biznesowego punktu widzenia)
MC - Pon 12 Gru, 2011

Czyli będzie można wreszcie fotografować d*** Murzyna pod kołdrą podczas nowiu. :lol:
dcs - Pon 12 Gru, 2011

Canon dał ciała z 5DII robiąc konkurencje dla topowego 1DsIII. Dla "studyjnych" nie jest priorytetem super pojemna bateria i ciężkie body z gripem będące przeciwwagą dla długich i jasnych zoomów /bądź co bądź reporterskich/. Oczywiście cechy te nie przeszkadzają, ale też nie są najważniejsze w wyborze. Canon nie miał wyboru w istniejących matrycach chcąc zrobić pełnoklatkowego następcę 5D. 16Mpix z 1DIV to aps-h. W wyniku tego stracił furmankę pieniędzy, bo część fotografów zamiast kupić ponad 3 razy droższego 1DsIII zaoszczędziła biorąc 5DII.
Nie sądzę żeby Nikon popełnił ten sam błąd i wypuścił tanie FF z matrycą z topowego modelu studyjnego. Seria .Dx zawsze była najdroższa w ofercie marki. Po co więc jej robić samemu tanią konkurencję?
Poza tym drugie body jest bardziej potrzebne reporterom, a nie "studyjnym" /ci mają czas na zmianę obiektywu/.

kufel - Pon 12 Gru, 2011

dcs napisał/a:
W wyniku tego stracił furmankę pieniędzy, bo część fotografów zamiast kupić ponad 3 razy droższego 1DsIII zaoszczędziła biorąc 5DII.
a teraz dolicz jeszcze ile amatorów zapaleńców kupilo tę puszkę i ile to przyniosło zysków. czy na pewno canon stracił kasę robiąc 5dmkII ? ;)
dcs - Pon 12 Gru, 2011

kufel,
Jakby miała 16Mpix /ze starego 1DsII/ też by kupili i było by to więcej niż 12Mpix w D700, ale nie stanowiłaby bezpośredniej konkurencji /jakość zdjęć z obu taka sama/ dla ponad 3 razy droższego 1DsIII.

kufel - Pon 12 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Jakby miała 16Mpix /ze starego 1DsII/ też by kupili i było by to więcej niż 12Mpix w D700, ale nie stanowiłaby bezpośredniej konkurencji /jakość zdjęć z obu taka sama/ dla ponad 3 razy droższego 1DsIII.
zgadza sie. ale czy wyszło by to na lepsze ( czytaj przyniosło więcej zysków) można gdybać. choć zgodzę się ze wydaje się to bardziej optymalnym rozwiązaniem.
maput - Pon 12 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Nie sądzę żeby Nikon popełnił ten sam błąd i wypuścił tanie FF z matrycą z topowego modelu studyjnego.

Topowy model studyjny Nikona to D3x. D3, D3s i następca to modele reporterskie. Zresztą już 16Mpix w specyfikacji D4 nam to sugeruje.
A co do "błędu" Canona - kto miał kupić wyższy model ten go kupił. To są modele dla osób, które potrzebują sprzętu bez kompromisów, a 5DMII zdecydowanie taki nie jest ;)

kufel - Pon 12 Gru, 2011

maput napisał/a:
To są modele dla osób, które potrzebują sprzętu bez kompromisów, a 5DMkII zdecydowanie taki nie jest ;)
ale też nigdy takim być nie miał ;) w założeniu to nie miał być aparat od zadań specjalnych i bicia rekordów.

maput napisał/a:
A co do "błędu" Canona - kto miał kupić wyższy model ten go kupił.
racja.
dcs - Pon 12 Gru, 2011

maput,
dcs napisał/a:
Seria .Dx

Chodziło mi oczywiście o D/.../x.
dcs napisał/a:
Nie sądzę żeby Nikon popełnił ten sam błąd i wypuścił tanie FF z matrycą z topowego modelu studyjnego.

/a tu że.../ Uważam, że Nikon D800 /czy jak tam będzie się nazywał/ nie dostanie topowej matrycy /36Mpix/ tylko 16Mpix z zapowiadanego D4, albo starą z D3x.

[ Dodano: Pon 12 Gru, 2011 17:55 ]
maput napisał/a:
A co do "błędu" Canona - kto miał kupić wyższy model ten go kupił.

Niezupełnie. Część mniej zamożnych fotografów skorzystała z okazji nabycia 5DII /patrz na polskich ślubnych/ zamiast wysilić się finansowo na 1DsIII. Tak musieli zrobić nikoniarze, którym zależy na rozdzielczości.
Może Canon liczył na pozyskanie nowych klientów dając tani, o wysokiej rozdzielczości model. Jednak wielu posiadaczy Nikona z tego powodu do nich nie przeszło, a klapy w sprzedaży D700 nie było.
Na jednym 1DsIII Canon zarabia pewnie ze dwa razy więcej niż na trzech 5DII. Koszt produkcji "jedynki" zapewne nie jest dużo większy od "piątki" /około 1.5 raza/.

Autofokus 5DII jest wystarczający do studia i krajobrazu, więc nie ma tu żadnych kompromisów.

MM - Pon 12 Gru, 2011

Mnie dziwi koment redakcji przy informacji, że ma się pojawić nowe 24-70/2.8 w Canonie i szkło to będzie "niestety bez stabilizacji". Ja się z tego cieszę bo po pierwsze szkło będzie tańsze, po drugie lżejsze a po trzecie może być ostrzejsze niż szkło ze stabilizacją. Za podobne pieniądze tak samo dobrej konstrukcji zrobić się nie da, wersja z IS musiałaby być droższa. Jeżeli byłaby równie dobra to zauważalnie droższa. W tym zakresie - piszę o tym od lat - stabilizacja jest mi całkowicie zbędna. Przy dłuższych szkłach jak najbardziej wskazana i często przydatna. I tak najlepszą stabilizacją jest solidny statyw i żadne IS-y, VR-y czy stabilizowane matryce tego nie zastąpią.
Arek - Pon 12 Gru, 2011

MM napisał/a:
I tak najlepszą stabilizacją jest solidny statyw i żadne IS-y, VR-y czy stabilizowane matryce tego nie zastąpią.

Co widać na Twoim avatarze... ;)

dcs - Pon 12 Gru, 2011

MM,
Całe szczęście Canon wie /w przeciwieństwie do kilku kombinatorów z tego forum/, że do zdjęć: o wieczorem i nocnych w mieście używa się jaśniejszych obiektywów stałoogniskowych , najlepiej w połączeni ze statywem.
Zgadzam się. Stabilizacja skomplikowałaby konstrukcję, zwiększyła wagę i cenę, pogorszyła jakość.

maput - Pon 12 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Część mniej zamożnych fotografów skorzystała z okazji nabycia 5DII /patrz na polskich ślubnych/ zamiast wysilić się finansowo na 1DsIII.

Mniej zamożni fotografowie i tak by się 1Dsa nie zdecydowali, tylko kupili topowe APS-C.
Nie patrz na rynek profi przez nasz polski pryzmat. U nas kotleciarz z aparatem z pełną klatką (jakimkolwiek) ciągle jest w mniejszości. Większość to dwucyfrowe Canony, D90, czasem D300 albo 7D. Ale nasz grajdołek nie jest reprezentatywny dla rynków najbardziej dla firm fotograficznych atrakcyjnych. Tam ślubniaki mają po dwa albo trzy korpusy z absolutnego topu danego producenta i nikt się nie bawi w wersje ekonomiczne. Moim zdaniem 5DMII jeśli zmniejszył sprzedaż jedynki to minimalnie.

krzys13k - Pon 12 Gru, 2011

maput napisał/a:
Ale nasz grajdołek nie jest reprezentatywny dla rynków najbardziej dla firm fotograficznych atrakcyjnych. Tam ślubniaki mają po dwa albo trzy korpusy z absolutnego topu danego producenta i nikt się nie bawi w wersje ekonomiczne. Moim zdaniem 5DMII jeśli zmniejszył sprzedaż jedynki to minimalnie.

Choć nie lubię dyskutować o takich sprawach nie mając konkretnych danych, to warto rzucić okiem na tą galerie:
http://blogs.reuters.com/...f-the-year-2011

Nie sprawdziłem całej, ale z pierwszych 10 zdjęć 7 było zrobionych 5D.

dcs - Pon 12 Gru, 2011

maput,
A ja znam parę "przypadków" :smile: zakupu D3x, który nie miał by miejsca, gdyby D700 miał bardziej napakowaną matrycę /klient wymaga/.
U canonowców byłoby tak samo.

kufel - Pon 12 Gru, 2011

krzys13k napisał/a:
Choć nie lubię dyskutować o takich sprawach nie mając konkretnych danych, to warto rzucić okiem na tą galerie:
http://blogs.reuters.com/...f-the-year-2011

Nie sprawdziłem całej, ale z pierwszych 10 zdjęć 7 było zrobionych 5D.
większość pozostałych tez ;)
mozer - Wto 13 Gru, 2011

Przecież profi lustrzanki to pewnie jakiś niewielki procent dochodów firmy - to raczej kwestia prestiżu. Może ktoś zna rzeczywiste dane? :)
dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer,
mozer napisał/a:
Przecież profi lustrzanki to pewnie jakiś niewielki procent dochodów firmy

Jak coś to aparaty ff to parę procent z lustrzanek, ale nie parę procent dochodów. Na profi zarabia się najwięcej na sztuce.

mozer - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Na profi zarabia się najwięcej na sztuce.

Oczywiście, że tak, ale mi chodzi o to, że zwykłych użytkowników jest o kilka rzędów wielkości więcej niż profesjonalistów, więc firmom wcale nie opłaca się w tych drugich inwestować.

Cytat:
Jak coś to ff to parę procent z lustrzanek

Nie rozumiem tego zdania.

dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer,
dcs napisał/a:

Najwięcej procent wartości. Na masówce najmniej, bo i konkurencja większa.
Duży procent z dużej kwoty z paru /z tego co pamiętam 2-4/ procent sprzedaży lustrzanek /sztuk/ daje sporą cześć przychodów /z lustrzanek/. Nie mówiąc, że ciągną one sprzedaż najdroższych obiektywów.

jago - Wto 13 Gru, 2011

komor napisał/a:
Oj nie do końca, Canonowi zajmuje znacznie więcej czasu wypuszczenie nowego modelu różniącego się jednym przyciskiem. :) .................

No właśnie. Od premiery 7D i 60D już trochę czasu minęło. Na następce którego z tych modeli stawiacie w przyszłym roku :?:

mozer - Wto 13 Gru, 2011

dcs, ale to Twoje rozważania, czy widziałeś dane liczbowe?
dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer,
mozer napisał/a:
czy widziałeś dane liczbowe?

A ty swoje wątpliwości opierasz na czymś oprócz nieufności do tego co piszę?

mozer - Wto 13 Gru, 2011

dcs, moje wątpliwości wyraziłem w formie pytania, dlatego pytam, czy Twoja odpowiedź opiera się na czymś konkretnym, czy również na przypuszczeniach.

Nieładnie tak odpowiadać pytaniem na pytanie ;)

maput - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:
mozer,
mozer napisał/a:
czy widziałeś dane liczbowe?

A ty swoje wątpliwości opierasz na czymś oprócz nieufności do tego co piszę?

Nawet jeśli... Więc skąd te dane ? ;) I jeszcze te o koszcie produkcji 1Dsa w stosunku do 5D ;)

dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer, maput,
Zawsze opieram na czymś więcej niż "widzimisie".
Jakbyś zechciał wygoglować: "market share full frame dslr"
A tam:
"Market segmentation

Because full frame cameras can deliver better image quality
they appeal to a higher segment of the market. The so-called
enthusiast and professional photographer markets. There
is a hidden consensus between Japanese camera makers (with
maybe the exception of Sony) to draw excessive margins
from the full frame market.
Therefore, full frame dSLRs
are either prohibitively expensive (Nikon D3X, Canon 1DsMkIII) or crippled
in one way or another. Sometimes not voluntariliy (Sony).
And they are all bulky and ugly because they have to show
"full frame inside", right? ;)

But despite all the artificial barriers to keep the
markets segmented, more popular models like Canon 5DmkII
or Nikon D700 have risen to 2-3% unit market share each
(estimated from BCN figures). Adding the many professional models from
Canon
and Nikon and the very affordable Sony A850 we have
a unit market share of full frame dSLRs of 5-10%." August 6, 2010

Gdzie indziej można zobaczyć, że w zakochanej w bezlusterkowcach Japonii:
http://4.bp.blogspot.com/...n+2008+2009.png

mozer - Wto 13 Gru, 2011

dcs, chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie pytam ile aparatów FF sprzedaje się na rynku, ale jaki procent użytkowników DSLR zarabia wykorzystując ten sprzęt.
dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer,
Umiesz się posługiwać Google?
Wysuwasz wciąż swoje wątpliwości i zadajesz pytania, więc wątpię.
mozer napisał/a:
Przecież profi lustrzanki to pewnie jakiś niewielki procent dochodów firmy - to raczej kwestia prestiżu. Może ktoś zna rzeczywiste dane? :)

-Tu nie pytałeś:
mozer napisał/a:
jaki procent użytkowników DSLR zarabia wykorzystując ten sprzęt.

Co to ma wspólnego ile posiadaczy D3, czy 1D używa go do pracy?
O udziale procentowym profi lustrzanek w dochodach /szybciej przychodach, ale nie chce mi się tłumaczyć dlaczego/ nie czytałem.
Udział procentowy pełnoklatkowych DSLR w ilości aparatów z wymienną optyką to ok. 5%, w tym ok.1% topowych.
Wyższy zysk /w procentach ceny/ z modeli topowych w porównaniu z modelami szczebel niżej to reguła nie tylko na rynku foto.
W jaki sposób ustala się ceny to nauka, a nie jakaś prawda objawiona /odsyłam do Ekonomii: Funkcje cen i metody tworzenia cen; Proces ustalania cen; Determinanty decyzji cenowej/

mozer - Wto 13 Gru, 2011

dcs, po pierwsze wg mnie FF nie jest równoznaczne z profi lustrzanką. Przez takie rozumiem D3, 1D itp. Na podanej przez Ciebie liście żadna z tych lustrzanek się nie znalazła.

Po drugie - jak liczony jest ten "udział w rynku" - na podstawie liczby egzemplarzy, czy ich sumarycznej wartości? Sensowny by był drugi przypadek.

Poza tym takie zastawienie ma bardziej sens w przypadku jednej firmy, a nie przemieszania różnych marek i różnych półek.

Może z Googla nie potrafię korzystać, bo nie znajduję informacji o udziale topowych lustrzanek.

dcs - Wto 13 Gru, 2011

mozer,
Jak poszukasz znajdziesz profi, źródła, itd.
Ile można klepać, żeby zaspokoić twoją ciekawość? Sam znajdź. Ja takiego barachła nie bookuję. Na Amazonie są zestawienia sprzedaży.
mozer napisał/a:
Po drugie - jak liczony jest ten "udział w rynku" - na podstawie liczby egzemplarzy, czy ich sumarycznej wartości? Sensowny by był drugi przypadek.

-
dcs napisał/a:
Udział procentowy pełnoklatkowych DSLR w ilości aparatów z wymienną optyką to ok. 5%, w tym ok.1% topowych.

mozer napisał/a:
Poza tym takie zastawienie ma bardziej sens w przypadku jednej firmy, a nie przemieszania różnych marek i różnych półek.

-Co jeszcze wymyślisz?

krisv740 - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:

biorąc to przez analogie do innych towarów na rynku (sprzedawanych w większej ilości sztuk,a nie jednostkowo) to nie masz racji... (skupiając się na zyskach firmy...)
zazwyczaj produkt masowy jest motorem/źródłem utrzymania firmy.
wersje specjalne/profesjonalne/najbardziej skomplikowane technologicznie są "wisienką na torcie"

piękną... , ale zysk z niej mizerny....

dcs - Wto 13 Gru, 2011

krisv740,
Największy procent z ceny jednej sztuki, a nie sumy sprzedaży modelu. Tak pisałem.

dcs, wiem..
tylko sam jednostkowy zysk ze sztuki nie koniecznie też musi być największy.
wiem, że koszty produkcji i materiałów użytych do... powodują pozornie największy zysk jednostkowy, jednak biorąc pod uwagę również koszty pozostałe wytworzenia ( r&d) oraz koszty promocji/sprzedaży ... zysk w końcowym rozliczeniu może okazać się mizerny i brak zaplecza w postać "motorków do zarabiania" może spowodować brak opłacalności produkcji... - patrz maybach... - ale chyba to rozumiemy obydwaj.. - prawda?

fis - Wto 13 Gru, 2011

krisv740 napisał/a:
... "wisienką na torcie"

piękną... , ale zysk z niej mizerny....

Zgadzam sie i dodam że również promocją, tak jak wystawianie samochodów w rajdach.

dcs - Wto 13 Gru, 2011

krisv740,
Maybach jest merca. Ma "motorek" :grin: , tylko ile można dokładać.
W EL jest największa konkurencja.
Koszty poniesione na topowe /i ich posiadanie w ofercie/ wpływają na postrzeganie całej marki /i niższych modeli/.

dcs,

prosta zasada naczyń (szczególnie... :mrgreen: ) połączonych.....

mozer - Wto 13 Gru, 2011

Załóżmy, że te topowe lustrzanki to faktycznie 1% zysków u danego producenta. Wątpię, żeby to było warte zachodu.
dcs - Wto 13 Gru, 2011

:shock:
hijax_pl - Wto 13 Gru, 2011

mozer, porównaj sobie Nokię i Appla (w kontekście komórek) ;)
cybertoman - Wto 13 Gru, 2011

Nie wiem na ile to zestawienie jest wiarygodne, ale na dole strony jest ranking sprzedazy poszczegolnych modeli. Czyli zadna topowa lustrzanka nie przekroczyla poziomu 1%. Tabelka zajmuje 92,4%
mozer - Wto 13 Gru, 2011

No to przecież cały czas o tym mówię. Co się tak dziwicie? ;)
Rafiki - Sob 17 Gru, 2011

Kurka wodna, chyba mi się fora pomyliły bo widzę że trafiłem na jakieś forum ekonomistów…
:)