|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy ten zestaw będzie dobry na safari?
Tomasz1987 - Sob 08 Sty, 2011 Temat postu: Czy ten zestaw będzie dobry na safari? Witam
Za parę miesięcy lecę do Kenii. Z tego wyjazdu chciałbym przywieźć jak najwięcej zdjęć zwierząt i krajobrazów. Poczytałem trochę o sprzęcie na safari i uznałem, że najbezpieczniej będzie pojechać z dwoma aparatami (nie będzie potrzeby wymieniania co chwilę obiektywów z tele na szeroki kąt, kurz nie śpi a tak przynajmniej nie będzie miał okazji rozrabiać). I tak uznałem, że dobrym rozwiązaniem będzie:
D3s z 70-200 f2.8 VRII i TC 2.0 III
D700 z 24-120 f4 VR i na wszelki wypadek 50 f1.4G
Jestem pewien, że przydadzą mi się wasze uwagi.
Tomek
MM - Sob 08 Sty, 2011
Masz dwa aparaty z FF. Ja bym zamiast tego D700 brał D300s. Crop bardzo się przyda na dalekie dystanse. Sam pracowałem ze starym D300, 70-200/2.8 VR i TC 2 II i spokojnie dawał radę. Nowsza optyka będzie jeszcze lepsza.
Tomasz1987 - Nie 09 Sty, 2011
Czyli do D3s podpiąć 24-120 a do dalekich zdjęć zabrać D300s z 70-200 i TC? Z takim rozwiązaniem będę miał dziurę 90mm między 120 a 210, ale nie będzie to chyba wielki problem? Dzięki za podpowiedź MM
sigmiarz - Nie 09 Sty, 2011
do Kenii najlepiej wybrać się w styczniu albo w lutym, szczególnie na safari (pora sucha)
Ja lecę w sierpniu
dr11 - Nie 09 Sty, 2011
Może jeszcze jakieś UWA do widoczków panoramicznych? Mam na myśli coś od 16mm plus połówkę z holderem.
Sunders - Nie 09 Sty, 2011
Jeszcze jakiś lekki statyw by się przydał.
dr11 - Nie 09 Sty, 2011
Albo cięższy lub przynajmniej z cięższą głowicą w celach samoobrony
dr11 napisał/a: | przynajmniej z cięższą głowicą w celach samoobrony |
Na słonie ??:Co proponujesz
MM - Nie 09 Sty, 2011
Tomasz1987 napisał/a: | Czyli do D3s podpiąć 24-120 a do dalekich zdjęć zabrać D300s z 70-200 i TC? Z takim rozwiązaniem będę miał dziurę 90mm między 120 a 210, ale nie będzie to chyba wielki problem? Dzięki za podpowiedź MM |
Ja bym się dziurą nie przejmował. Zawsze można przepiąć body. Można też pomyśleć o D700 i D300s a zaoszczędzone pieniądze wydać na dłuższą optykę (choć 300/2.8 swoje waży no i nie jest tak uniwersalny jak 70-200). Ja tam bym brał oba bo sam mam też coś na FF, ale nie wiem jak tam będzie to logistycznie wyglądało.
Ja na takie wszechstronne okazje mam 100-400L podpięte pod 7D (tutaj możesz dać stałkę 300/400/500 plus TC pod D300s - może być nawet Sigma 120-300/2.8 lub Nikkor 80-400) a pod swoje 5D mam podpięte 70-200/2.8. Jak potrzebuję szeroko to jest w torbie 16-35, Ty możesz kupić tego 24-120 lub 24-70 (ten ostatni pewnie będzie bardziej szczelny). Na takim safari jasne szkła nie są wymogiem, ale zawsze przydadzą sie na przyszłosć.
Nie znam specyfiki wymagań, zainteresowań i potrzeb, radzę trochę w ciemno. Jak wyjazd typowo amatorski i mają być jakieś fajne zdjęcia to może wystarczy np. Sigma 50-500 OS na D300s? Do tego 24-120 na D700 i po kłopocie.
AM - Nie 09 Sty, 2011
Sunders napisał/a: | Jeszcze jakiś lekki statyw by się przydał. |
Statyw na safari? Wydaje mi sie, ze autor watku jedzie na takie dzisiejsze safari, zorganizowane.
Moim zdaniem nie ma co wydawac wiecej pieniedzy niz d700 + 24-120, d300 + 70-200 i jakies TC. Jasne, jak ja bym jechal na safari to wzialbym dluzszy sprzet, ale ja mam z nim co potem zrobic. Ty za zaoszczedzone pieniadze mozesz sobie dokupic jakas fajna stalke po powrocie do domu. Powyzszy zestaw sprawdzi sie na safari a po powrocie do domu bedzie sluzyc jako dobra baza do ogolnej fotografii.
dr11 - Nie 09 Sty, 2011
Sunders napisał/a: | Co proponujesz | Dębina lub buczyna
AM napisał/a: | Statyw na safari? | A coś tam świtem czy zmierzchem widokowego można cyknąć. Dużo na to czasu nie ma, ale jak stojak lekki to można zabrać http://www.woophy.com/download/478835 to akurat przed wyjazdem, jeszcze z wybrzeża. Ale na sawannie widoczki niezgorsze Chyba, że obłożenie ekwipunkiem będzie duże, to można sobie darować.
dr11 napisał/a: | Dębina lub buczyna |
dr11, nie mylisz głowicy z kłonicą
AM napisał/a: | Statyw na safari? |
AM, to było a propos innej koncepcji dr11:
dr11 napisał/a: | Może jeszcze jakieś UWA do widoczków panoramicznych? |
IMO dla takich widoczków warto zabrać trochę więcej ekwipunku.
Lekki statyw na słonie zabiorę, bardzo dobry pomysł. Jeśli zaoszczędzę na D3s i wezmę D700 to mogę dokupić jeszcze jakiś stały szerokokątny obiektyw do widoków, może nikkora 14mm f2.8 (nie wiem tylko jakie filtry do tego dobrać). Zaintrygowała mnie Sigma 50-500, mógłbym ją podpiąć do D300s/75mm-750mm, a do D700 24-70 f2.8. Wtedy dopiero po powrocie zastanawiałbym się nad stałymi szkłami.
baracuda - Nie 09 Sty, 2011
Tomasz1987 napisał/a: | Witam
Za parę miesięcy lecę do Kenii. Z tego wyjazdu chciałbym przywieźć jak najwięcej zdjęć zwierząt i krajobrazów. |
Sześć stron - >>> Wyjazd na safarii <<<
Tomasz1987 - Pon 10 Sty, 2011
Decyzja podjęta
D300s z TC x2 i 70-200
D700 z 24-70
Po powrocie nie wiedziałbym co zrobić z Bigmą. 24-70 jest jaśniejszy i będzie podobno bardziej szczelny od 24-120.
W podjęciu decyzji pomogła mi też ta strona -> http://www.eyesonafrica.net/safari-photography.htm
Dziękuję wszystkim za rady
B o g d a n - Wto 11 Sty, 2011
Tomasz1987 napisał/a: | Decyzja podjęta
D300s z TC x2 i 70-200
D700 z 24-70 |
Pozostaje jeszcze tylko nauczyć się robić tym zdjęcia.
PS.
1. Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego.
2. Pomyśl jeszcze o czymś w rodzaju Lowepro Toploader Pro 75 AW dla zestawu długiego i Lowepro Toploader Pro 70 AW dla zestawu krótszego.
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
B o g d a n napisał/a: | 1. Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego. | Yyy, a to można inaczej? Ja bym się nigdy nie odważył nadać sprzętu foto w głównym. Chyba, że jako bagaż specjalny, objęty dodatkową opłatą. Ba, często przewoźnik nie pozwala umieszczać sprzętu foto w bagażu głównym. Statywu nie liczę, ten można do walizki. Zbyt wiele widziałem podczas częstych lotów...
Tomasz1987 - Wto 11 Sty, 2011
B o g d a n napisał/a: |
Pozostaje jeszcze tylko nauczyć się robić tym zdjęcia.
PS.
1. Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego.
2. Pomyśl jeszcze o czymś w rodzaju Lowepro Toploader Pro 75 AW dla zestawu długiego i Lowepro Toploader Pro 70 AW dla zestawu krótszego. |
Na naukę trochę czasu mam, więc może chociaż kilka dobrych zdjęć przywiozę
Cały sprzęt biorę do podręcznego, widziałem już nie raz co się dzieje z bagażami na lotniskach
Te torby to całkiem dobry pomysł, chociaż wcześniej myślałem nad plecakiem np. http://www.torbylowepro.p...er-400-aw,1025s
moronica - Wto 11 Sty, 2011
sprawdz jaki jest limit wagi bagazu podrecznego linii, ktora bedziesz podrozowal. LOT ma 6kg (choc nie wiem, czy to tylko na krotszych lotach czy na wszystkich) i raz kazali mi nadac walizeczke bo mialam 7kg z hakiem. biorac pod uwage, ze nawet jakies superlekkie kuferki typu samsonite cosmolite waza powyzej 2kg, to moze sie to okazac za malo
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
moronica, grunt to podejść do odprawy z uśmiechem, nawet, jeśli bagaż podręczny waży >10kg Na 10-15 lotów rocznie średnio 1-2 razy muszę otwierać plecak a ani razu jeszcze nie musiałem go ważyć. I to zarówno w tanich liniach, jak i rejsowych. Ważniejsze są wymiary, bo jak na półkę nie upchniesz to jest już większy kłopot...
Używam Computrekker AW, pakuję praktycznie do pełna. Wchodzi 5D, 40D, 100-400L, S150, 85L, 24L, 17L, fisz 15, 50 1.4, TC x1,4, databank lub/i laptop, drobnica: filtry x 6, holder, na lampę też jest miejsce.
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Na 10-15 lotów rocznie średnio 1-2 razy muszę otwierać plecak a ani razu jeszcze nie musiałem go ważyć. I to zarówno w tanich liniach, jak i rejsowych. Ważniejsze są wymiary, bo jak na półkę nie upchniesz to jest już większy kłopot... | Potwierdzam... Ja mam plecak wypchany sprzętem foto + laptop. Z reguły waży ok 10kg. I jeszcze nigdy nie miałem problemów, nawet latając Rayanairem
moronica - Wto 11 Sty, 2011
wlasnie doczytalam, ze do tej wagi nie wlicza sie aparat foto. tak wiec mozna tak to ominac, ze ciezsze body z najciezszym szklem w pokrowcu przewiesic przez ramie a reszte dac do podrecznego i powinno sie zmiescic w limicie. mi raz taki numer wykrecili (choc juz pozniej staralam sie pilnowac) i o tyle niefortunnie sie to skonczylo, ze mialam tego dnia 3 loty, bagaz zabrali mi przed drugim lotem i omylkowo nadali na przedostatnie lotnisko zamiast do konca. na szczescie nie zaginal i na drugi dzien mi go dostarczyli. kazali mi wazyc przy kilku innych okazjach ale akurat w tamtych liniach limit byl 10kg wiec sie zawsze miescilam
hijax_pl, Ryanair ma limit 10kg
Panowie uspokoiliście mnie, zaczynałem już panikować Limit wagowy mam 10kg do podręcznego a plecak będzie trochę cięższy.
Uśmiech od ucha do ucha nie zejdzie z mej twarzy
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
moronica napisał/a: | Ryanair ma limit 10kg | Wiem, ale kręcą nosem jak się ma więcej niż jedną paczkę
komor - Wto 11 Sty, 2011
Mnie się raz tak udało z Ryanairem, że na jednym ramieniu miałem przewieszony plecak foto (mieścił się w wymiarze/wadze), na drugim ramieniu plecak laptopowy (też mieścił się w wymiarze/wadze) i właśnie z uśmiechem wkroczyłem na pokład. Szedłem trzymając się tłumu, więc pani stojąca po jednej stronie widziała zasadniczo jeden plecak, pani stojąca z drugiej strony widziała tylko ten drugi. Udało się, jeden upchnąłem do szafki, drugi dałem pod nogi, tak, żeby nie rzucał się w oczy. Ale to było jakiś czas temu, jak Ryanair nie czepiał się jeszcze tak drobiazgowo tej wagi.
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
Oj proszę Państwa, Ryanerem na safari się nie lata
Często loty są z międzylądowaniem w Egipcie, bo paliwo tam tanie To i na wagę mniej zwracają uwagę.
dr11 napisał/a: | Oj proszę Państwa, Ryanerem na safari się nie lata |
Prawda
maput - Sro 12 Sty, 2011
Ja mam plecak CompuTrekker Plus AW, który jest dość spory i zdarzyło się parę razy, że chciano mi go mierzyć i ważyć, ale po informacji, że mam tam sprzęt foto, zawsze bez problemu mogłem go na pokład wnieść. Nie ma się co martwić na zapas. Linie lotnicze też wolą unikać nadawania drogiego sprzętu jako bagażu głównego, bo wiedzą co z nim robią, gdy właściciel nie patrzy.
B o g d a n - Sro 12 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Oj proszę Państwa, Ryanerem na safari się nie lata |
He, he, lata się pewnie TU-154
Oglądając bagaż podręczny (w którym mam sprzęt foto) zwykle mnie pytają, czy jestem zawodowym fotografem ... i nie zaprzeczam aby sie odczepili.
Dwa razy tylko miałem nieprzyjemną sytuację gdy amerykańcy brali mnie na stronę i cały sprzęt po podpisaniu zgody lądował w laboratorium, a ja miałem prawie osobistą. Brrr, ciarki przechodzą. Oczywiście tłumaczenie, że procedury i tego typu nawijki, no i sorryyyy
Z drugiej strony zdarzyło mi sie zabrać do podręcznego łańcuchy na koła, bo się nie zmieściły do głównego. Długo musiałem czekać na decyzję i zgodę ale udało się choć było już po pamiętnym 11 września.
Nie jest łatwo ......
Sunders - Sro 12 Sty, 2011
B o g d a n napisał/a: | Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego |
B o g d a n napisał/a: | Oglądając bagaż podręczny (w którym mam sprzęt foto) zwykle mnie pytają, czy jestem zawodowym fotografem ... |
B o g d a n, to w bagażu głównym przewozisz sprzęt amatorski, czy też profesjonalny tak jak w podręcznym
Sunders napisał/a: | to w bagażu głównym przewozisz sprzęt amatorski, czy też profesjonalny tak jak w podręcznym |
Ja używam tylko sprzętu amatorskiego.
B o g d a n napisał/a: | używam tylko sprzętu amatorskiego. |
To w co pakujesz ten, który leci w głłównym
Sunders napisał/a: | To w co pakujesz ten, który leci w głłównym |
Czy leci z nami pilot?
-----------
Sunders, nie wiem do czego zmierzasz składając jakieś wycinki z moich wypowiedzi. Pytań ni w ząb nie rozumiem, zwłaszcza ostatniego.
B o g d a n napisał/a: | Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego. |
Zastanawiam się skąd bierzesz takie porady
Sunders napisał/a: | Zastanawiam się skąd bierzesz takie porady |
Gdybyś od razu zadał wprost takie pytanie, zamiast owijać w bawełnę, udzielił bym Ci odpowiedzi, a tak limit gadania już wyczerpałem - sorry.
Widzę, że nadal masz z tym problem, trudno, ...
B o g d a n napisał/a: | limit gadania już wyczerpałem |
Dobra wiadomość. Trzymam Cię za słowo
B o g d a n napisał/a: | Widzę, że nadal masz z tym problem |
Ja nie, ale ktoś może się jednak nabrać
Usjwo - Czw 13 Sty, 2011
Przerwe wam ta mila dyskusje
Do mnie sie raz przyczepili na lotniku w Monachium. W zasadzie caly sprzet nie budzil zastrzezen, tylko biala L-ka (70-200) podazyla do "labolatorium" na "specjalistyczne" badania
Co do wagi podrecznego bagazu, jak pamietam to wazyli tylko jezeli glowny mial spora nadwyzke. Jak nie dasz po sobie poznac ze tam jest 100kg to nie ma problemu. Poza tym nie musisz biec do "checkinu" z bagazem podrecznym, potem juz bardziej interesuje ich zawartosci nie waga.
|
|