forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Torba na lustrzanke Canon

kistian - Nie 09 Sty, 2011
Temat postu: Torba na lustrzanke Canon
Co sądzicie o torbie CANON Deluxe 10EG? Prosiłbym o odpowiedzi osób które miały z tym do czynienia :)
Sunders - Nie 09 Sty, 2011

Kupiłem z 50D. Mam nadal i używam. Mieści 50D+580EX+2obiektywy/np.17-55 i 24L/ i trochę drobiazgów. Dla mnie jest O.K.

A wykonanie, jakoś materiałów? Ja mam na razie 60D + 18-135mm. z myślą na rozbudowę
Sunders - Nie 09 Sty, 2011

Wykonanie na dobrym poziomie-przez 2,5roku użytkowania nic mi się w niej nie zepsuło.Zamki są całe.Nie przemaka.

ok, to dzięki za cenne informacje :)
ophiuchus - Nie 06 Lut, 2011

kistian, hm... nie wiem czy już kupiłeś, czy nie, ale nie lepiej dobrać coś co mniej rzuca się w oczy? ;) bez nazw marki na każdej możliwej klapce? :P Do tego zapewne produkty firm takich jak Tamrac czy Lowepro wyjdą taniej, a będą miały więcej możliwości "konfiguracyjnych" typu możliwość doczepienia dodatkowych kabur na fanty czy pokrowce przeciwdeszczowe ;)
Shibuya - Sob 19 Mar, 2011

Jestem przed zakupem izastanawiam sie nad taka trojkatna torbe na aparat. Jest malych rozmiarow,wiec dla mnie idealna. jednak zastanawiam sie nad jednym,w takiej torbie aparat lezy obiektywem w dol. To bezpieczne?
hijax_pl - Sob 19 Mar, 2011

Shibuya napisał/a:
To bezpieczne?
A dlaczego nie?

Bo cały ciężar na obiektywie spoczywa. Nie można go w ten sposób łatwo uszkodzić ? Nie wiem,zielona jestem,dlatego pytam :)

Shibuya napisał/a:
Nie można go w ten sposób łatwo uszkodzić ?
Nie samym ciężarem korpusu.
Poza tym w niektórych tego typu torbach (toploader) jest specjalne "zawieszenie" by właśnie obiektyw sobie wisiał. Ale w przypadku 500D i 18-55 to wg mnie przesada...

Patrzę już pod 200 mm. Ok,skoro twierdzisz,że takie torby są bezpieczne,to kupię taką,ponieważ najbardziej mi pasuje wielkość.

Shibuya napisał/a:
Patrzę już pod 200 mm.
Czyli?
moronica - Sob 19 Mar, 2011

Shibuya, pamietaj tylko ze dwusetka dwusetce nierowna i w zaleznosci od tego, jaki obiektyw chcesz by w przyszlosci pasowal do tej torby, moze sie okazac ze ona bedzie sporych rozmiarow

jak juz wspomniano najlepsze sa takie z takim hamaczkiem na ktorym zawiesza sie zestaw, jak tu

wtedy nawet niewielki zestaw nie bedzie sie majtal gdzies na dole w torbie dla niego zbyt duzej

ophiuchus - Sob 19 Mar, 2011

Shibuya, http://torbylowepro.pl/to...-pro-65-aw,904s
z pokrowcem przeciwdeszczowym, bardzo solidna, a jak zechcesz dodatkowy obiektyw, to sobie dokupisz kaburę, którą można przytroczyć paskiem. Nie jest najtańsza, ale myślę, że sprzęt za parę tysiaków warto porządnie chronić ;) Jak chcesz coś większego to poszukaj toreb z nazwą 70AW albo 75AW, ale to będą na obiektywy wielkości 70-200 F2.8, a więc już dosyć obszerne :)

Ja osobiście uważam, że toploader do 70-200/2.8 to już lekka przesada - lepsze coś typu plecakowego ;)
ophiuchus - Sob 19 Mar, 2011

:oops: mam toploadera do obiektywu tej wielkości :D hmm... w sumie o plecaku nie myślałem pod tym kątem, póki co jakoś nie narzekam, ale może i na dłuższe wyprawy są wygodniejsze rozwiązania ;)

ophiuchus, no widzisz.. gusta są różne ;)
moronica - Sob 19 Mar, 2011

no ja rowniez (jeden z vanguardow uprise) ;) takiej wielkosci, ze miesci nawet 300mm f/4 z podpietym telekonwerterem lub 80-200 z oslona przeciwsloneczna (bo mam jakas niemarkowa i odwrotnie nie da sie jej nakrecic to jej po prostu nie zdejmuje)
Shibuya - Nie 20 Mar, 2011

moronica napisał/a:
Shibuya, pamietaj tylko ze dwusetka dwusetce nierowna i w zaleznosci od tego, jaki obiektyw chcesz by w przyszlosci pasowal do tej torby, moze sie okazac ze ona bedzie sporych rozmiarow

jak juz wspomniano najlepsze sa takie z takim hamaczkiem na ktorym zawiesza sie zestaw, jak tu
Obrazek
wtedy nawet niewielki zestaw nie bedzie sie majtal gdzies na dole w torbie dla niego zbyt duzej

O wółaśnie coś takiego chciałabym na początek. Tylko w sklepach,po których chodzę tego typu torby nie mają takiego podwieszania. Muszę szukać dalej. Dzięki :)

Bobby - Sro 23 Mar, 2011

Jesli toploader do 70-200 obiektywem w dol, to i przesada juz nie bedzie taka lekka.

Ja np. w toploader zawsze klade zestaw na "plecach" aparatu, obiektywem do gory. A ze nie nosze aparatu z podczepionym szklem tego typu (w moim przypadku to akurat 80-200 F2.8), to juz inna sprawa.

B o g d a n - Sro 23 Mar, 2011

ophiuchus napisał/a:
Shibuya, http://torbylowepro.pl/to...-pro-65-aw,904s
z pokrowcem przeciwdeszczowym, bardzo solidna, a jak zechcesz dodatkowy obiektyw, to sobie dokupisz kaburę, którą można przytroczyć paskiem. Nie jest najtańsza, ale myślę, że sprzęt za parę tysiaków warto porządnie chronić ;) Jak chcesz coś większego to poszukaj toreb z nazwą 70AW albo 75AW, ale to będą na obiektywy wielkości 70-200 F2.8, a więc już dosyć obszerne :)

Do aparatu z podpiętym 70-200/2.8 jedynie Lowepro Toploader Pro 75 AW wchodzi w grę z serii Pro. 70-ka będzie za ciasna.

Jest jeszcze linia Zoom, czyli np. Lowepro Toploader Zoom 55 AW i sporo tańsza bo 129 zł.
Tak samo solidnie wykonana, jedynie nie mieści aparatów serii Pro, czyli wielkości np. 1Ds.