forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Panasonic-Leica DG MACRO-ELMARIT 45 mm f/2.8

Arek - Pon 10 Sty, 2011
Temat postu: Test obiektywu Panasonic-Leica DG MACRO-ELMARIT 45 mm f/2.8
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=211

Zapraszam do lektury!
Arek

mavierk - Pon 10 Sty, 2011

No cóż... solidny i bardzo ostry obiektyw do macro, który przy niewielkich odległościach potrafi wspaniale rysować, a z racji mniejszej matrycy oferuje świetne odwzorowanie i super głębie już na f2.8. Szkoda tylko tej ceny - może Zuiko będzie dużo lepszy (chociaż osobiście liczę na Samsunga)
hijax_pl - Pon 10 Sty, 2011

mavierk napisał/a:
z racji mniejszej matrycy oferuje świetne odwzorowanie
Co masz na myśli? Rozumiem, że chodzi o dwukrotne powiększenie w stosunku do FF?
mavierk napisał/a:
i super głębie już na f2.8
Przy powiększeniu 1:1 to będzie ok 0,2mm niezależnie od użytej ogniskowej (czyli też i matrycy). Biorąc zaś pod uwagę limit dyfrakcyjny dla m4/3 gdzieś na poziomie f/5.6 to zabawnie chyba nie jest... No chyba, że jestem w totalnym błędzie :roll:

Winieta i utrata ostrości w rogach to dla znak, że to szkiełko będzie się lepiej w portretach sprawdzać niż w makro :)

No ale to moje smęcenie jest czysto teoretyczne, jako że nie posiadam nic z logo u4/3 i nie zmierzam mieć :)

Luke_S - Pon 10 Sty, 2011

Ostrość w rogach kadru jest zupełnie akceptowalna. To ostrość w centrum kadru jest wyjątkowo wysoka. A i tak jest to chyba najmniejszy problem w fotografii makro, gdzie w granicach głębi ostrości znajduje się jedynie mały fragment zazwyczaj w centrum kadru, a reszta to już i tak mydło.

Arek, wiesz może jak bardzo optycznie niesymetryczny jest ten obiektyw?
Arek - Pon 10 Sty, 2011

Wiem tylko tyle, co można wyczytać ze schematu zaprezentowanego w rozdz. 3.
Marian - Pon 10 Sty, 2011

Uważam, że macro obiektywy powinniście inaczej prezentować i oceniać. Zaledwie jedno ze zdjęć przypomina macro zdjęcie.
Na ocenę powinny mieć wpływ tylko ujęcia z bardzo małych odległości, najlepiej dających maksymalną skalę odwzorowania. To jak obiektyw macro spisuje się przy potretach lub innych niemacro ujęciach nie powinno w ogóle wpływać na ocenę ich jakości.

Arek - Pon 10 Sty, 2011

Marian, testowanie obiektywów makro w pracy makro jest sztuką dla sztuki. W skalach rzędu 1:1 i tak te obiektywy przymyka się bardzo mocno, więc pracują w limicie dyfrakcyjnym. Bez testów więc wiadomo jakie są osiągi.

Z wyliczeń dla 12Mpix matrycy E-PL1 limitu dyfrakcyjnego wychodzi to co widać na wykresie - czyli f/4.... Czyli wystarczy skręcić ten obiektyw o więcej niż jedną działkę by już tracić na jakości. Na całe szczęście to szkiełko ma z czego tracić ;)
Arek - Pon 10 Sty, 2011

A w skali 1:1 na pewno nie robi się na f/4.0 ale raczej na f/11 czy f/16...
Marian - Pon 10 Sty, 2011

Ale Arku jednak nawet najlepsze macro się między sobą różnią efektami dla maksymalnych skał odwzorowania.
W każdym razie ocenianie zachowania tych obiektywów na podstawie ujęć innych niż macro prowadzi do opisywania wad które w zastosowaniu tych obiektywów mogą zupenie nie mieć znaczenia, i w tym sensie zniechęca do obiektywu lub jego ceny.

Arek - Pon 10 Sty, 2011

W okolicach pełnej dziury pewnie tak, po przymknięciu nie specjalnie.
Jerry_R - Pon 10 Sty, 2011

Tu troche sampli: http://forum.getdpi.com/f...ead.php?t=11594
mir - Pon 10 Sty, 2011

Pewnie przesadzam, ale te szkło jest bez sensu. Do portretu są inne, a do makro ?. Nie ma zdjęć makro w teście. Pewnie nie trafił z powodu małej głębi ostrości.
mavierk - Pon 10 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:
Przy powiększeniu 1:1 to będzie ok 0,2mm niezależnie od użytej ogniskowej (czyli też i matrycy). Biorąc zaś pod uwagę limit dyfrakcyjny dla m4/3 gdzieś na poziomie f/5.6 to zabawnie chyba nie jest... No chyba, że jestem w totalnym błędzie :roll:
Sam nie wiem, jednakże żeby otrzymać obraz taki, jak z 1:1 na FF, wystarczy mieć 1:2 w tej leice - wtedy już odwzorowanie jest inne i głębia też inna - o to mi chodziło :)

mavierk napisał/a:
o to mi chodziło :)
OK - rozumiem :)