|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki kompakt od canona?
adriana - Pon 10 Sty, 2011 Temat postu: Jaki kompakt od canona? Witam.
Uwielbiam fotografować i podobno nawet dobrze mi to idzie Fotografuję głownie dzieci i bardzo kręci mnie makrofotografia.
Od pięciu lat intensywnie użytkuję canona a610 (ponad 36 tysięcy zdjęć) i bardzo lubię ten aparat, ale niestety jego żywot dobiega końca dlatego szukam czegoś nowego.
Początkowo zakładałam wydać na nowy sprzęt około 1000 zł i w tej kategorii wybrałam trzy modele (ostatni ciut budżet przekracza):
- SX120
- A1100
- SX20
Potem zaczęłam dumać czy się troszkę nie zapożyczyć i nie kupić czegoś lepszego i tu moje propozycje:
- S95
- SX30
- G11
- G12
No i tu utknęłam, i zupełnie nie potrafię się zdecydować. Kusi mnie SX20 ale boję się trochę superzooma no i jego wielkość... G12 wydaje mi się idealny, ale cena... czy na pewno warto?
Najbardziej zalezy mi na dobrej jakości zdjęciach, na ładnym odwzorowaniu kolorów itd... no i na makro też!
Poradzicie mi coś? Baaardzo proszę
blaine - Pon 10 Sty, 2011
G11 jest tańszy a różnicy między nim a G12 nie ma dużej, wiec ja bym optował za G11.
S95 też jest do rozważenia, ale G11-12 bardziej nadawałby się chyba do makrofotografii.
adriana - Pon 10 Sty, 2011
No G12 jest o jakieś 200zł droższy, ale za to ma lepsze filmy (korzystam przy dzieciach z tej funkcji) i chyba ciut lepszą stabilizację (czy się mylę?). Czy dla tych dwóch rzeczy nie warto dołożyć?
No ale na razie ważniejsze pytanie dla mnie czy w ogóle warto wydawać aż tyle kasy? Czy one są dużo lepsze od SX120 np?
wielbicielxx - Pon 10 Sty, 2011
Jeśli robisz zdjęcia w programach PASM i chcesz się rozwijać i mieć dobrą jakość zdjęć z pewnością G11 lub G12 jest najlepszym wyborem z całej listy.
Jeśli ogranicza cię kasa a nie jesteś przywiązana do marki rozważ samsunga EX1 moim zdaniem to o niebo lepsza propozycja niż G11,12 i jest o wiele tańszy ma jaśniejsze szkło dobre makro i świetny wyświetlacz i balans bieli który w makro nie pozostaje bez znaczenia.
Tutaj troche o EX1
http://forum.nikoniarze.p...cd865d&t=142045
Ostanim canonem jaki miałem byl A85 był też G3,6 i do tej pory do canona nie wróciłem.
SX120 ma zdecydowanie gorszą jakość przy nagrywaniu video, a pisałaś że zależy ci na tym.
Ja osobiście wybierałbym między G11/12 a S95.
edit: Ten Samsung też nie wygląda źle, ale jakość video ma podobną jak SX120.
adriana - Pon 10 Sty, 2011
Pozostanę raczej przy canonie
No ok, czyli z droższej serii g12, a jeśli musiałabym wybrać spośród pierwszych trzech - to który wtedy?
Z tych trzech to zdecydowanie SX20.
adriana - Wto 11 Sty, 2011
Byłam wczoraj pooglądać aparaty i ten sx20 jest ogromny także raczej odpada, bo potrzebuję czegoś bardziej poręcznego... G12 jest cudny, ale cena mnie wciąż zniechęca...
SX120 zrobił na mnie słabe wrażenie, taka plastikowa zabawka, no ale jest 4 razy tańszy niż G12...
Nie wiem co wybrać Zaczęłam, już myśleć o innej firmie. Może nikon?
Plis, doradźcie coś niezdecydowanej...
blaine - Wto 11 Sty, 2011
No to może jednak S95? Mały, poręczny, ma wszystkie funkcje które by Ciebie interesowały, dobrą jakość zdjęć, itp, itd..
Ale makro ma beznadziejne ;(
Wiem, wiem, marudzę... W sumie doszłam do wniosku, że albo g12 albo jakiś najtańszy, bo w cała reszta ma jakieś 'ale'...
S95 i słabe macro? Wydaje mi się, że do amatorskich zastosowań w zupełności się nadaje, ostrzy od 5cm, zresztą, zobacz sobie pare przykładów i sama oceń czy jest wystarczające:
http://forums.steves-digi...s95-macros.html
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
adriana napisał/a: | Ale makro ma beznadziejne | Co masz na myśli?
No dla mnie ostrzenie od 5cm to zdecydowanie za daleko Te przykłady to słabe makra IMHO
Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie...
Nigdy nie ma tak, że dostaniesz coś poręcznego, o świetnej jakości zdjęć i do tego taniego. Albo cena, albo jakość
Jeśli na poważnie interesujesz się zdjęciami, to naprawdę warto dołożyć do G12, nie będziesz rozczarowana.
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
adriana napisał/a: | Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie... | A jak sobie radzisz z oświetleniem?
hijax_pl napisał/a: | adriana napisał/a: | Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie... | A jak sobie radzisz z oświetleniem? |
Jakoś sobie radzę Generalnie makra wychodziły naprawdę fajnie Przynajmniej ja byłam zadowolona
[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 10:43 ]
Przykładowe makra zrobione moim poczciwym a610:
wielbicielxx - Wto 11 Sty, 2011
Jesli aparat ma 20x zoom to albo makro albo ogulnie szklo nie bedzie najwyzszych lotow. Jesli na pierwszym miejscu jest fotografia makro to wybor sx20 jako aparatu jest nieporozumieniem.
ov_Darkness - Sro 12 Sty, 2011
Seconded.
Jeśli oczekujesz świetnego makro, to kup EVIL'a i pierścienie.
W cenie G12 już da się coś porzeźbić.
S95 jest fajny, nie wiem czy nie wolałbym Fujifilma F200EXR. Świetna jakość zdjęć i sporo tańszy. Z minusów brak RAW i stabillizacji.
Na Twoim miejscu rozejrzał bym się po rynku, jest sporo ciekawych propozycji poza Canonem.
Może np. NEX, lub coś z m4/3?
adriana - Sro 12 Sty, 2011
No ale jak pisałam s95 ma makro od 5cm i z tego powodu odpada...
A z innymi firmami jakoś nie bardzo mi się chce eksperymentować.
hijax_pl - Sro 12 Sty, 2011
adriana, tak z czystej ciekawości - możesz zrobić zdjęcie papieru milimetrowego/linijki swoim a610 tak, by wyło widać ile mm obejmuje kadr w poziomie?
Kadr w poziomie obejmuje około 22 mm
Sprawdziłem na EX-1. Przy szerokim kącie (ekwiwalent 24mm) odległość fotografowania jest około 1cm od soczewki - kadr obejmuje wtedy w poziomie 57mm. Biorąc pod uwagę wielkość sensora daje to skalę odwzorowania 1:7 vs 1:3 dla A610
Ale... dla wąskiego kąta (ekwiwalent 70mm) minimalna odległość fotografowania w trybie macro to ponad 20cm. A to daje już duże pole manewru - nie dość, że nie zwieją nam te bardziej płochliwe owady to i prościej oświetlić no i co najważniejsze - można założyć soczewkę, np +4 czy +5 dioptrii by uzyskać duże zbliżenie
wielbicielxx - Sro 12 Sty, 2011
canon się skończył wraz z tym modelem:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
w 2004 roku potrafili zrobić szkło f 2/0-3/0 a teraz serwują szajs f 2.8-4,6 i w końcu ten szajs ma odchylany ekranik i szeroki kąt w końcu dogonił konkurencję i ma HD ale jak G6 drugiego wyświetlacza monochromatycznego się nie doczekaliśmy. I był porządny grip i gumowany. To tyle na temat jaki kompakt od canona. Od roku 2004 żaden.
wielbicielxx, to ja widać mam zaniżone wymagania, bo mnie canon z 2005 roku satysfakcjonował :>
hijax_pl napisał/a: | Ale... dla wąskiego kąta (ekwiwalent 70mm) minimalna odległość fotografowania w trybie macro to ponad 20cm. A to daje już duże pole manewru - nie dość, że nie zwieją nam te bardziej płochliwe owady to i prościej oświetlić no i co najważniejsze - można założyć soczewkę, np +4 czy +5 dioptrii by uzyskać duże zbliżenie |
A wiesz jakie wtedy pole obejmuje kadr? Poza tym nie wiem zupełnie jak się fotografuje na soczewkach (nie zniekształcają obrazu?) bo do tej pory jedynie pracowałam na pierścieniach (ale to za czasów zenitowskich jeszcze )
adriana napisał/a: | A wiesz jakie wtedy pole obejmuje kadr? | Nie wiem, ale mogę sprawdzić i przeliczyć w jakiejś wolnej chwili... adriana napisał/a: | Poza tym nie wiem zupełnie jak się fotografuje na soczewkach | Tak samo jak bez soczewek... adriana napisał/a: | nie zniekształcają obrazu? | Dlatego właśnie pisałem o wąskim kącie. Maksymalna ogniskowa zapewni, że będzie używany tylko wycinek nałożonej soczewki. Straty jakości są, ale na bokach kadru o ile soczewka nasadzona nie jest większa od soczewki czołowej obiektywu i jest to też bardzo silnie związane z jakością samych soczewek nasadkowych. Komplety z allegro "5 soczewek makro za 40zł" na pewno świetnych efektów nie dadzą... adriana napisał/a: | bo do tej pory jedynie pracowałam na pierścieniach | Pierścienie zmniejszają minimalną odległość ogniskowania. Tylko tyle. A soczewka nasadkowa zmniejsza ogniskową.
adriana - Czw 13 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Komplety z allegro "5 soczewek makro za 40zł" na pewno świetnych efektów nie dadzą... |
No czyli to generuje kolejne koszty + dodatkowe elementy i dodatkową 'zabawę' a co za tym idzie trochę to odbiega od idei kompaktu
Ja generalnie byłam pewna, że mój następny aparat będzie lustrzanką, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że na daną chwilę lustrzanka jest dla mnie nienajlepszym rozwiązaniem ze względu na gabaryty, bo ja potrzebuję aparatu, który mogę mieć zawsze pod ręką i który nie będzie wymagał dodatkowej torby do noszenia
hijax_pl - Czw 13 Sty, 2011
adriana napisał/a: | No czyli to generuje kolejne koszty + dodatkowe elementy i dodatkową 'zabawę' a co za tym idzie trochę to odbiega od idei kompaktu | No spoko
W sumie jedyną informację, którą możesz wynieść z tego co napisałem to to, że "macro od 1cm" niekoniecznie musi dawać ten sam wynik w każdym aparacie
I wcale nie należy zakładać, że macro od 5cm jest gorsze od macro od 1cm jeśli interesuje cię uzyskiwane powiększenia (czyli efektywna skala odwzorowania). Bo jeśli to nie istotne, a ważne żeby zaryć soczewą w ziemi - wtedy faktycznie 1cm lepszy od 5cm
No to może precyzyjniej będzie jak napiszę, że interesuje mnie dobre makro bez konieczności dokupowania kolejnych gadżetów
hijax_pl - Czw 13 Sty, 2011
A jakie macro jest w S95? Na razie wiadomo tylko tyle, że od 5cm
No ale w porównaniu do g12 na pewno gorsze
ov_Darkness - Czw 13 Sty, 2011
To bierz G12 skoro Ci się podoba.
Ja bym kompaktu w tej cenie nie kupił, chyba, ze z APS-C i świetną optyką.
ov_Darkness napisał/a: | Ja bym kompaktu w tej cenie nie kupił |
A dlaczego? Tak z ciekawości pytam.
ov_Darkness napisał/a: | chyba, ze z APS-C i świetną optyką. |
A jaki to by był np?
ov_Darkness - Czw 13 Sty, 2011
Bo kompakt ma wolny AF, słabą dynamikę, kiepską tonalność, wkurzające sterowanie i ergonomię z lasu.
Małe rozmiary, które dla wielu osób są zaletą, mnie przeszkadzają.
Nie ma takiego aparatu, ew Sigma DP1/DP2. Będzie Fujifilm X100, ale tak czy siak, AF na detekcji kontrastu.
gdybym miał szukać aparatu tak małego i nieporęcznego do makrofotografii pewnie wybrał bym Olympusa PEN lub któregoś Panasa i doczepił przez przejściówkę jakieś szkło M42 z pierścieniami makro.
Można tez myśleć nad NEX'em, bo jest mniejszy.
http://sonyalphanex.blogs...ro-adapter.html
Pierścień odwrotnego mocowani to jest czad.
Można też dokupić za ok 100PLN do NEX'a adapter M42, za drugie tyle prawdziwy obiektyw (jakąś 50'kę) i za grosze (10-20PLN) pierścienie makro M42. I takim zestawem można naprawdę fajne efekty osiągać, chociaż ja bym wolał dłuższą ogniskową do makro.
Z całą imprezą zmieścisz się w 1500pln
No tylko znowu ja nie szukam aparatu WYŁĄCZNIE do makrofotografi. To musi być coś uniwersalnego, no i zdaję sobie sprawę, że w tym przypadku to jest coś za coś...
|
|