|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - nissin d622 a nissin d622 mark II
boonya - Pon 10 Sty, 2011 Temat postu: nissin d622 a nissin d622 mark II hej,
chciałabym zakupic którąś z tych lamp , czy ktoś może wie jaka jest między nimi różnica. Róznica w cenie jest niewielka, z tego co widzę to różnicy w mocy nie ma.
Proszę o pomoc
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
Mam lampę Nissin 622i i jest zupełnie wystarczająca dla amatorskich doświetleń.
Jeśli nowsza jest w podobnej cenie - kup, nie pytaj.
Tutaj część testu.
jaad75 - Pon 10 Sty, 2011
muzyk, doświetlenie, to nie to samo co oświetlenie, zwłaszcza jeśli używasz lampę trochę bardziej zaawansowanie, niż na stopce aparatu... Nissin jest słaby. Poużywasz trochę dłużej i intensywniej lampy, to sam to stwierdzisz.
komor - Pon 10 Sty, 2011
jaad75, oj tam, oj tam… Ale za pięć stów jako pierwsza lampa to może być. Za lampę z logo Canon/Nikon czy inne takie, trzeba dać dwa razy tyle, a i tak liczba przewodnia będzie co najwyżej taka sama jak w Nissinie, albo niższa.
Dlatego lepiej kupić mocniejszego Nissina...
boonya - Pon 10 Sty, 2011
to wiadomo nissin jest słaby w porownaniu do canona, ale czy ktoś może udzielic mi odpowiedzi apropos tych dwoch lamp ?
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | doświetlenie, to nie to samo co oświetlenie, |
Ja miałem na myśli ogólne użycie. Słowo "doświetlenie" użyłem w sensie, że masz "dodatkową świeczkę na puszce".
jaad75 napisał/a: | Poużywasz trochę dłużej i intensywniej lampy, to sam to stwierdzisz. |
Ja już to stwierdziłem przed POWTÓRNYM zakupem. I tak kupiłem, bo mi wystarcza po prostu. Czasem denerwuje mnie, że za mocno świeci
komor napisał/a: | oj tam, oj tam |
No właśnie.
jaad75 napisał/a: | Dlatego lepiej kupić mocniejszego Nissina... |
Co, z "plazmą"? 866i jest już za mocny (żartuję)
muzyk napisał/a: | Ja już to stwierdziłem przed POWTÓRNYM zakupem. I tak kupiłem, bo mi wystarcza po prostu. Czasem denerwuje mnie, że za mocno świeci | Załóż na niego CTO i Stofena, bardzo szybko okazuje się, że ledwo dycha...
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Załóż na niego CTO i Stofena, bardzo szybko okazuje się, że ledwo dycha... |
Nie wątpię, tyle, że rzadko w ogóle lampiona używam.
Może sobie kiedyś kupię 580 tkę, ale póki co, słoiki mi w głowie i średnioformatowe weki, które jeszcze muszę dokompletować.
Nauka pracy z lampą da Ci z pewnością więcej niż zakup kolejnych choćby i kilkunastu szkieł.
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Nauka pracy z lampą da Ci z pewnością więcej niż zakup kolejnych choćby i kilkunastu szkieł. |
Nie wątpię, toteż kupiłem W OGÓLE jakąś zewnętrzną lampę (2x tą samą), a jak za tą kasę, jest ok.
komor - Pon 10 Sty, 2011
No już po drugim akapicie widzę, że ten test jest mało wiarygodny:
The best addition for users of TTL flash is the i-TTL or E-TTL wireless flash mode, which allows to trigger it remote, e.g. from a Nikon SB-700 as master.
Wersja pierwsza też działa jako slave w trybie bezprzewodowym.
According to user reports about the mark 1 model, the 580EX II diffuser fits, but the diffuser from the Yongnuo 560 does not work together with the Di622 mark II.
YN560 oraz 580EX II mają identyczne obudowy (tutaj), więc moim zdaniem nie jest możliwe, żeby jedno do drugiego nie pasowało. Jak pamiętam mój „Stofen” do 580EX II nie pasował zbyt dobrze na głowicę Di622, trzeba było nieco wciskać.
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
komor napisał/a: | No już po drugim akapicie widzę, że ten test jest mało wiarygodny: |
Nie znam tak dobrze angielskiego
komor - Pon 10 Sty, 2011
W rozdziale 4 doprecyzowują, że chodzi im o to, że w trybie bezprzewodowym nowa wersja pracuje w TTL, znaczy puszka ustawia moc. Pierwsza wersja w takim trybie działała tylko z manualnym ustawianiem mocy.
muzyk napisał/a: | Nie znam tak dobrze angielskiego |
Die beste Ergänzung für Nutzer von TTL-Blitz ist das i-TTL-bzw. E-TTL Blitzbetrieb Wireless, die zur Auslösung Fernbedienung erlaubt es, zB von einem Nikon SB-700 als Master.
Lepiej?
boonya - Pon 10 Sty, 2011
jaad zlituj się i pomoż mi
[ Dodano: Pon 10 Sty, 2011 20:13 ]
http://www.oleole.pl/lamp...html#content_2c
http://allegro.pl/nissin-...1375197226.html
boonya, nie używam tych Nissinów, ani nigdy nie byłem zainteresowany zakupem lamp tej mocy, więc Ci nie pomogę niestety...
baracuda - Pon 10 Sty, 2011
To jest zrobione z nissin 622 , światło odbite od jakiegoś sufitu zgniłozielonego,
a właściwie to nie sufit tylko jakaś konstrukcja żelbetonowa , jak dla mnie
to na teraz wystarczy , miałem obawy co do tej lampy , ale nie jest tak źle
kliknij aby powiększyć.
baracuda, jak wyżej - załóż na tę lampę CTO i Stofena. O włożeniu jej do softboksa nie wspominając...
komor - Pon 10 Sty, 2011
boonya, z lektury testu, który zalinkował powyżej muzyk wynika, że warto dołożyć do wersji Mark II. O ile jest rzeczywiście dostępna w sprzedaży.
jaad75, no zgadza się , lecz na początek wystarczy
a z czasem to każdy sam stwierdzi czy na tym koniec czy dalej
inwestujemy
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | O włożeniu jej do softboksa nie wspominając... |
No no. Ma takiego "hama" dmuchanego - i też z nim jest ... za jasno.
Może moja lampka jest popsuta i za mocno błyska?
muzyk napisał/a: | No no. Ma takiego "hama" dmuchanego - i też z nim jest ... za jasno. | To, o czym mówisz, nawet obok softboksa nie leżało...
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | To, o czym mówisz, nawet obok softboksa nie leżało... |
Hmm, to zarzucę jeszcze jakimś czymś - szmata, papier - na to.
muzyk, rozmiar się liczy...
jaad75 napisał/a: | muzyk, rozmiar się liczy... |
Rozmiar czy technika
baracuda napisał/a: | Rozmiar czy technika | A pytasz o softboksy?...
jaad75 napisał/a: | baracuda napisał/a: | Rozmiar czy technika | A pytasz o softboksy?... |
Oczywiście , jakby nie było to forum ma coś w nazwie z fotografii
idę teraz na allegro i wybiorę największego , a co
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | muzyk, rozmiar się liczy... |
Toż nie założę softboxa metr na metr na lampiona.
Ta poduszka ma hmm, 30 parę na kilkanaście czy cuś.
baracuda napisał/a: | Rozmiar czy technika |
Generalnie technika. Rozmiar ją wspomaga
boonya - Wto 11 Sty, 2011
zamówiłam markII i tyle
dzięki
Wicked131 - Czw 27 Sty, 2011
Nie rozumiem jednej rzeczy. Dlaczego mówicie, że Nissin Di622 ma za mało mocy? Sam posiadam taką lampę i obojętnie czy w pomieszczeniu, czy na dworze, czy u babci na imieninach, mocy nigdy mi nie zabrakło, także podczas używania softboksa. Porównując do SB-900:
- Nissin Di622 - liczba przewodnia (ISO 100) 44
- Nikon SB-900 - liczba przewodnia (ISO 100) 34
Są to dane producentów. Więc powiedzcie mi, czy ta lampa jest za słaba? Jeśli tak to wnioskując z tych danych (nie posiadam SB-900) to miejscie lampy Nikona jest w śmietniku, skoro jest ona tak słaba?
jaad75 - Czw 27 Sty, 2011
Wicked131 napisał/a: | Porównując do SB-900:
- Nissin Di622 - liczba przewodnia (ISO 100) 44
- Nikon SB-900 - liczba przewodnia (ISO 100) 34
| Sprawdź sobie kąty rozsyłu (ogniskowe).
hijax_pl - Nie 30 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Sprawdź sobie kąty rozsyłu (ogniskowe). | Albo: "sprawdź sobie dla tego samego kąta rozsyłu (ogniskowej)"
cybertoman - Nie 30 Sty, 2011
No wlasnie, te 34 to Nikon dla jakiej ogniskowej podaje?
cybertoman napisał/a: | o wlasnie, te 34 to Nikon dla jakiej ogniskowej podaje? |
cybertoman - Nie 30 Sty, 2011
O jeju! Wielkie Dzieki! Nie chcialem sprawiac az tyle klopotu
komor - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl, tak z ciekawości, WP w tej tabelce to pewnie wide panel, a co to jest BA?
Cytat: | • BA: z zamocowaną nasadką rozpraszającą firmy Nikon
• WP: z zastosowaniem adaptera szerokokątnego |
Jedynym słowem BA to stofen, a WP ta klapka wyciągana znad palnika
jaad75 - Nie 30 Sty, 2011
komor, pewnie firmowy Omnibounce, który jest w SB-900 w komplecie.
[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 23:42 ]
Coś wolny dzisiaj jestem...
|
|