forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D7000 czy Nikon D300S

Mani - Wto 11 Sty, 2011
Temat postu: Nikon D7000 czy Nikon D300S
Witam. Mam pytanie. Jak w temacie: który lepszy? Różnica w cenie mała. Czy ISO 100 jest często przydatne (Nikon D300s tego nie ma)? Ktoś używał obu korpusów?
MM - Wto 11 Sty, 2011

Zależy do czego lepszy i dla kogo lepszy. Dla mnie lepszy będzie cały czas D300s, ale obrazek będzie miał lepszy D7000. Całą resztę wolę z D300s.
Mani - Wto 11 Sty, 2011

Już jakiś czas temu miałem kupić Nikona ale priorytety finansowe się zmieniły (rodzina i.t.d.) ale mam w planach któryś z tych korpusów zakupić wkrótce ale mam dylemat. Nikon D300s poza brakiem ISO 100 i 6400 to praktycznie dla mnie żadnych wad nie ma (tak myślę). A może ISO 100 i 6400 nie jest tak ważne. Obecnie chodzę jeszcze do szkoły fotograficznej. Nie wiem jeszcze w jakim kierunku fotograficznym pójdę. Chciałbym zająć się fotografią sportową, koncertową i lotniczą ale można moje preferencje zmienią się.
MM - Wto 11 Sty, 2011

Nikon D300s ma ISO 6400 choć wygenerowane dość sztucznie. ISO 100, czasem się przydaje. Zawsze możesz pomyśleć o neutralnym szarym filtrze.
Jeżeli fotografia sportowa, koncertowa, lotnicza i do tego poparta szkołą foto to będzie potrafił bajery zawarte w D300s a on będziesz potrafił z tymi dziedzinami się uporać. Kupuj D300s lub czekaj na jego następcę.

hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011

Używałem obu. Ergonomicznie D300s lepszy, no ale to przecież aparat prawie profi a D7000 dla zaawansowanego amatora kierowany.
Moim zdaniem pod względem AF praktycznie to samo z lekka przewagą D300s. Obrazek - lepszy z D7000. Pomiar ekspozycji? Trudno mi ocenić w użyciu (bo z rzadka korzystam z matrycowego), ale ze specyfikacji wychodzi, że D7000 ma lepszy (z tym, że w D300 jest i tak już świetny). D7000 to wyższa rozdzielczość matrycy i jej wyższa sprawność, no ale nie ma się co dziwić bo D300s to już "staruszek".

Tak jak mówi MM, zależy do czego. Jak cenisz ergonomię, zdecydowanie D300s. Jeśli ergonomia D7000 Ci nie przeszkadza - praktycznie na każdej inne płaszczyźnie jest lepszy.

Patrz na D7000 jak na poprawiony D300s (filmy, matryca, ekspozycja) wciśnięty w korpus D90.

Mani - Wto 11 Sty, 2011

Ja też obstawiałem D300s. Cena całkiem dobra jak na jakość. Około 4400 zł.
konczako - Sro 12 Sty, 2011

Za D300s przemawia ergonomia, wygoda, pancerność, szybkość, dla niektórych te cechy to być albo nie być.
Za D7000 - lepszy obrazek, dla osób o mniejszych dłoniach lub nie lubiących cegieł i chcących zachować większą dyskrecje, cichsza migawka, znacznie poprawiony balans bieli - ważne jeśli robisz dużo RAWów i chcesz szybciej uzyskać efekt. Dobra współpraca ze szkłami manualnymi - pomiar światła, potwierdzenie ostrości (z graficznymi wskaźnikami)
Co jest porównywalne w tych aparatach to wydaje się ze AF. Wydaje mi się że D300 lepiej trzyma ostrość w 3D ale za to D7000 pewniej trafia na skrajnych punktach w trybie AF-S.

Mani - Sro 12 Sty, 2011

Trzymałem w rękach D300s i D90 (body chyba takie samo jak D7000) i lepiej trzyma się D300s. Jest duży dylemat ale skłaniam się ku D300s
hijax_pl - Sro 12 Sty, 2011

Mani, no to bierz D300s :) Będziesz zadowolony :)
rad79 - Nie 16 Sty, 2011
Temat postu: Nikon d300s vs D7000
Wlasnie zastanawiam sie nad tym samym. Tzn d300s vs d7000. Ten drugi jeszcze malo znany i testowany. d300s czy to nie za stara konstrukcja za obecna cene ? W czym pomoga roznice w ilosci pol autofokusa ? Cholera jasna mam 1,5 miesiaca na decyzje... W obiektywy rowniez ost zainwestowalem, a teraz moja pani chce mi kupic puszke na urodziny hmm chyba mnie lubi... Dziwne po 10 latach razem :) Pod koniec kwietnia przyda sie na Malcie wiec troszke pstrykania architektury oraz krajobrazy. Posiadam Tamrona 17-50mm f2.8 Sigma 10-20mm f3.5 HSM nikon 35mm f1.8 Sigma 70 -300mm bez stabilizacji niestety. Pod co byscie to podpieli ? D300s czy D7000 ? Do czego moze sluzyc ta jak sie wydaje minimalna roznica w szybkostrzelnoscie pomiedzy aparatami ? (kl/s) Moze sie to wydac dziwaczne ale posiadam obecnie nikona d60 i chce wymienic body, bo zamontowalem dzisiaj lampe blyskowa Nissin Di622 pod niego i stalo sie strasznie niewygodne do utrzymania w rekach. A z obiektywem Tamrona powstaja brzydkie cienie na zdjeciach z wbudowana lampa. Ceny sa te same obu aparatow wiec ze mozliwosci ktoregos niewykorzystam hmm mam w domu kilka garnkow w ktorych gotuje niezbyt czesto... Jakies pomysly ? Jutro przymierze sie do d300s z lampa dzis montowalem na d90 podobno to samo body i jest w miare ok. Troszke mnie martwi mala ilosc opinie o d7000 jeszcze. W sklepach w UK (duza siec Currys) mieli dzis na caly kraj 2sztuki do kupienia a ja chcialem tylko lampe podpiac za daleko jechac w tym celu okolo 30 kilometrow..

Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ? Wezcie pod uwage moje amatorskie zastosowanie aparatu tj wycieczk(architektora oraz znajomi na jej tle)i, weekendy(roznie), urlopy(bardzo roznie), imprezy(zdarza sie slabo pamietac) itp. Nie zarabiam tym na zycie ufff mam lzejsza robote :) Cena jak wspomialem nie robi na mnie wrazenia miedzy tymi dwoma, bo nie widze roznicy w cenie. A teraz sie pozale stracilem okolo 2 tys fotek ost padl mi dysk twardy.... Najbardziej martwi mnie czy to nie jest troszke zabytek D300s w stosunku do D7000 bo parametry wygladaja podobnie. Filmy sobie odpuscmy w tym temacie. Oj sie rozpisalem...

[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 00:55 ]
Wlasnie zastanawiam sie nad tym samym. Tzn d300s vs d7000. Ten drugi jeszcze malo znany i testowany. d300s czy to nie za stara konstrukcja za obecna cene ? W czym pomoga roznice w ilosci pol autofokusa ? Cholera jasna mam 1,5 miesiaca na decyzje... W obiektywy rowniez ost zainwestowalem, a teraz moja pani chce mi kupic puszke na urodziny hmm chyba mnie lubi... Dziwne po 10 latach razem :) Pod koniec kwietnia przyda sie na Malcie wiec troszke pstrykania architektury oraz krajobrazy. Posiadam Tamrona 17-50mm f2.8 Sigma 10-20mm f3.5 HSM nikon 35mm f1.8 Sigma 70 -300mm bez stabilizacji niestety. Pod co byscie to podpieli ? D300s czy D7000 ? Do czego moze sluzyc ta jak sie wydaje minimalna roznica w szybkostrzelnoscie pomiedzy aparatami ? (kl/s) Moze sie to wydac dziwaczne ale posiadam obecnie nikona d60 i chce wymienic body, bo zamontowalem dzisiaj lampe blyskowa Nissin Di622 pod niego i stalo sie strasznie niewygodne do utrzymania w rekach. A z obiektywem Tamrona powstaja brzydkie cienie na zdjeciach z wbudowana lampa. Ceny sa te same obu aparatow wiec ze mozliwosci ktoregos niewykorzystam hmm mam w domu kilka garnkow w ktorych gotuje niezbyt czesto... Jakies pomysly ? Jutro przymierze sie do d300s z lampa dzis montowalem na d90 podobno to samo body i jest w miare ok. Troszke mnie martwi mala ilosc opinie o d7000 jeszcze. W sklepach w UK (duza siec Currys) mieli dzis na caly kraj 2sztuki do kupienia a ja chcialem tylko lampe podpiac za daleko jechac w tym celu okolo 30 kilometrow..

Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ? Wezcie pod uwage moje amatorskie zastosowanie aparatu tj wycieczk(architektora oraz znajomi na jej tle)i, weekendy(roznie), urlopy(bardzo roznie), imprezy(zdarza sie slabo pamietac) itp. Nie zarabiam tym na zycie ufff mam lzejsza robote :) Cena jak wspomialem nie robi na mnie wrazenia miedzy tymi dwoma, bo nie widze roznicy w cenie. A teraz sie pozale stracilem okolo 2 tys fotek ost padl mi dysk twardy.... Najbardziej martwi mnie czy to nie jest troszke zabytek D300s w stosunku do D7000 bo parametry wygladaja podobnie. Filmy sobie odpuscmy w tym temacie. Oj sie rozpisalem...

P.S.
Ktos slyszal ta cicha migawke w d7000 ? Tzn ze np nie wystrasze zubra i nie zacznie na mnie szarzowac ? Jest w tym jakas istotna roznica czy to po prostu dla fotografow robiacych zdjecia typu sluby, komunie itp tj kosciol czy tez inny urzad. I rozumiem ze wlacza sie to w czasie kiedy potrzebujemy bo inaczej by o tym nie pisano. Tzn tryb cichy migawki cos zuzywa sie szybciej (migawka...) wiec sprzet jest mocniej eksploatowany. Dobrze mysle ? Czy zupelnie w druga strone ?

hijax_pl - Nie 16 Sty, 2011

rad79 napisał/a:
Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ?
Tak - D7000 wybija się filmowaniem, lepszym balansem bieli, wyższym użytecznym ISO, natywną czułością ISO100, wyższą dynamika, większą ilością megapikseli...
rad79 napisał/a:
Ktos slyszal ta cicha migawke w d7000 ?
Tak, słyszałem. I działa tak samo w D7000 jak w D300s oraz D3100... Po prostu jest opóźnienie w czasie pomiędzy podniesieniem lustra a otwarciem migawki i opuszczeniem lustra, dzięki czemu to charakterystyczne klepanie lustra jest trochę cichsze i inaczej brzmiące. Formalnie wciskasz spust migawki - podnosisz lustro, zwalniasz przycisk migawki - opuszczasz lustro... Tak jak w czasie B, tyle, że migawka pracuje po swojemu ;)
Tu masz porównanie...
rad79 napisał/a:
Tzn tryb cichy migawki cos zuzywa sie szybciej (migawka...) wiec sprzet jest mocniej eksploatowany
Nie.
komor - Nie 16 Sty, 2011

Jak nie kręci Cię noszenie bardziej „profesjonalnego” korpusu na szyi to bierz D7000, będziesz zadowolony. A co padu dysku to tradycyjnie polecam backup. :)
konczako - Nie 16 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:
Tak - D7000 wybija się filmowaniem, lepszym balansem bieli, wyższym
użytecznym ISO, natywną czułością ISO100, wyższą dynamika, większą ilością megapikseli...

:mrgreen: O tuż to. I można wyciągnąć z niego naprawdę wiele:)
http://forums.dpreview.co...thread=37474381

rad79 - Nie 16 Sty, 2011

Ok wiec oba aparaty w sklepie pomacane i jednak wezme D7000. Troszke mniejszy ale calkiem funkcjonalny. Z ciekawostek dodam ze na chwile obecna D7000 jest tanszy w Polsce okolo 400PLN niz w UK... Calkiem zaskakujace jak dla mnie... Zwykle w Polsce jest drozej. Teraz musze na niego troszke poczekac. Nie moge sie doczekac ja dziecko.

Dzieki z odpowiedzi. :)

Fatman73 - Nie 16 Sty, 2011

Tylko przed zakupem sprawdź (oczywiście jak masz możliwość) czy AF nie robi problemów na większą odległość. Wystarczy kilka zdjęć (najlepiej ostrzyć na czyjąś twarz) z 5-8m. Najlepiej z użyciem jakiegoś jasnego szkła, wystarczy f2.8 np. przy 50mm, lub 35 1.8 [dzięki jaad75 ;) ] na f1.8.
jaad75 - Nie 16 Sty, 2011

konczako napisał/a:

:mrgreen: O tuż to. I można wyciągnąć z niego naprawdę wiele:)
http://forums.dpreview.co...thread=37474381
O, LanceB, kiedyś "flagowy" pentaksjanin... :smile: Trochę przesadził z odszumianiem na niektórych...
Fatman73 napisał/a:
65 1.8
To musi być fajne szkło... :wink:

Dzięki, już poprawiłem (palec mi się omsknął, to przez tą potworną dietę ;-) ).
rad79 - Nie 16 Sty, 2011

Fatman73 napisał/a:
Tylko przed zakupem sprawdź (oczywiście jak masz możliwość) czy AF nie robi problemów na większą odległość.

Mozliwos taka bedzie jak cos to oddam :) Tylko jakiego typu problemy ? (warczy ?) :) Czytalem o tym aparacie (d7000) ale nikt nie pisal o problemach z AF. Chociaz moze nie znalazlem nic ehh.

Ok dzieki, bo bede musial kawalek po niego podjechac nie wszedzie sa. Wiec bym sie wkurzyl jakbym mial wracac po wyjeciu aparatu z pudelka do sklepu...

No tak znalazlem twoj tescik Fatman :)

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Problem z AF w niektórych sztukach D7000 polega na tym, że przy większej odległości od fotografowanego obiektu, aparat nie trafia z ostrością tam gdzie powinien. Najczęściej dostajemy spory BF. Korekcja w body nic nie daje, bo jednego dnia niby pomaga ustawienie na -20, a już kolejnego (lub po mniejszym czasie), trzeba ustawiać np -5.

Tu masz przykład -BF na około 1m:

Istotne jest też to, że na niedużą odległość, czyli około 2m aparat/szkło trafia wręcz idealnie.

Na forum DPR, też sporo o tym pisali/piszą.

rad79 - Sob 22 Sty, 2011

Fatman przerobilem caly watek (!!!) na nikoniarze.pl Teraz dokladnie widze o co chodzi. Wiec poczekam z zakupem okolo 2-3 miesiace. Przypuszczam ze bedzie wiadomo wiecej. Max do poczatku kwietnia, poczatek licze tak do 12 kazdego miesiaca... W kwietniu zmykam na Malte na 10 dni i chce miec sprzecik ze soba juz. Jak to czytalem to juz siedzialem skwaszony myslac ze moze jednak d300s... W sumie pewnie nie wykorzystam mozliwosci i jednego i drugiego ale lubie miec fajny sprzet. Dla lepszego samopoczucia nawet :) ) I nie przeszkadza mi jak bedzie lezal tydzien nie uzywany i czekal na weekend. :) Dzieki za odpowiedzi.
Teraz szukam dodatkowo statyw. Maly po zlozeniu i lekki moze byc karbon... byle nie(kosmicznie powyzej 700PLN) drogi. Wiem nie ten temat. Zaraz cos znajde odpowiedniego. :) I jeszcze zeby mial niskie minimum wysokosci nie za wysokie.... Ale zdanie :)

bodzio239 - Nie 23 Sty, 2011

rad79 napisał/a:
Fatman przerobilem caly watek (!!!) na nikoniarze.pl Teraz dokladnie widze o co chodzi. Wiec poczekam z zakupem okolo 2-3 miesiace. Przypuszczam ze bedzie wiadomo wiecej. Max do poczatku kwietnia, poczatek licze tak do 12 kazdego miesiaca... W kwietniu zmykam na Malte na 10 dni i chce miec sprzecik ze soba juz. Jak to czytalem to juz siedzialem skwaszony myslac ze moze jednak d300s... W sumie pewnie nie wykorzystam mozliwosci i jednego i drugiego ale lubie miec fajny sprzet. Dla lepszego samopoczucia nawet :) ) I nie przeszkadza mi jak bedzie lezal tydzien nie uzywany i czekal na weekend. :) Dzieki za odpowiedzi.
Teraz szukam dodatkowo statyw. Maly po zlozeniu i lekki moze byc karbon... byle nie(kosmicznie powyzej 700PLN) drogi. Wiem nie ten temat. Zaraz cos znajde odpowiedniego. :) I jeszcze zeby mial niskie minimum wysokosci nie za wysokie.... Ale zdanie :)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ja również śledziłem ten wątek od początku i śledzę nadal chociaż z mniejszym już zainteresowaniem , a to z powodu ,iż nie wytrzymałem i nabyłem aparat . Na razie nie mam obiektywu więc nie wiem jaka sztuka mi się dostała. Wygląda na to że problem z tym modelem to już nie kwestia pojedynczych egzemplarzy lecz ewidentna wpadka producenta , który nabrał wody w usta i zachowuje się tak jakby o niczym nie wiedział i nie chciał wiedzieć. Czyżby przypadki opisywane dość licznie na renomowanych forach fotograficznych polskich , europejskich i nie tylko , nie zostały zauważone , tak aby firma łaskawie raczyła zająć oficjalne stanowisko w tej sprawie . No chyba , że wszystkie te przypadki opisywane na forach to wytwór chorej wyobraźni niezadowolonych użytkowników co potwierdzały by słowa jakie raczył do mnie skierować Szanowny Pan Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon na zadane prze zemnie pytanie :

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu lustrzanki D7000 lecz moje zamiary skutecznie ostudziły liczne doniesienia użytkowników o wadliwie działającym AF , które pojawiają się w internecie na forach fotograficznych polskich i zagranicznych . Natomiast nie widzę żadnej reakcji ze strony Nikona i tak sobie myślę , czy możliwe, że problem jest wytworem chorej wyobraźni tak licznej liczby użytkowników , czy po prostu sygnały te nie dochodzą do firmy i stąd brak reakcji? Proszę napisać czy Państwu coś wiadomo na ten temat czy może, też nie dochodzą do Was sygnały o tym problemie.

tutaj odpowiedź;

Szanowny Panie Bogdanie,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie D7000.

Otrzymaliśmy zgłoszenie o problemie AF w D7000 ale ani jedno z nadesłanych zdjęć nie potwierdziło jakichkolwiek problemów z poprawnym ustawieniem ostrości przez aparat.

Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych.

Pozdrawiam serdecznie

Roman Olczak

I jeszcze moja odpowiedź :

Szanowny Panie Romanie Olczak .

Wysoko sobie cenię Pańskie niebywałe poczucie humoru oraz umiejętność przedstawienia i marginalizacji problemu o, którym raczył Pan łaskawie napisać co zresztą ubawiło Nas (mnie i wielu innych ) do łez i tu cytuję Pańskie słowa : Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych. Pozdrawiam Bogdan Homka.
I tu nasza korespondencja się urywa.

Co będzie dalej zobaczymy . Pozdrawiam

komor - Nie 23 Sty, 2011

bodzio239, ale pamiętasz o starej internetowej zasadzie, że stu niezadowolonych zrobi na forum większy ruch niż sto tysięcy zadowolonych, którzy nigdy nie wejdą na forum, bo im po prostu działa? Przydałyby się jakieś bardziej miarodajne dane, ot jakiś przeciek od znajomego serwisanta czy sprzedawcy, który wie ile sprzedał, a ile osób wróciło z reklamacją działania AF. Bo tak to sobie możemy pisać…
rad79 - Nie 23 Sty, 2011

komor napisał/a:
bodzio239, ale pamiętasz o starej internetowej zasadzie, że stu niezadowolonych zrobi na forum większy ruch niż sto tysięcy zadowolonych, którzy nigdy nie wejdą na forum, bo im po prostu działa? Przydałyby się jakieś bardziej miarodajne dane, ot jakiś przeciek od znajomego serwisanta czy sprzedawcy, który wie ile sprzedał, a ile osób wróciło z reklamacją działania AF. Bo tak to sobie możemy pisać…

Komor jest w tym duza czesc racji, ale czy kupilbys na zywiol aparat z ktorym sporo zamieszania na roznych forach internetowych ? Mysle bardziej pewne jest wstrzymanie sie i zobaczenie jak sie sytuacja rozwinie. Fajna zasada jak sam nie zmieniasz sprzetu.

Fatman73 - Nie 23 Sty, 2011

bodzio239 napisał/a:
Otrzymaliśmy zgłoszenie o problemie AF w D7000 ale ani jedno z nadesłanych zdjęć nie potwierdziło jakichkolwiek problemów z poprawnym ustawieniem ostrości przez aparat.

Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych.

Pozdrawiam serdecznie

Roman Olczak

;-)

Poniżej zdjęcie, które dałem wyżej, z tym że teraz w pełnej rozdzielczości:

http://img593.imageshack....188/dsc4276.jpg

Moje subiektywne odczucie przy porównaniu z innym lustrzankami ( :) ): auć..... pudło (na wszelki wypadek napiszę, że nie chciałem zrobić zdjęcia krzaczorom uschniętego łopianu, tylko mojej szanownej małżonce).

O ile nie skasowałem RAWów to powinienem mieć około 10 fot pod rząd, gdzie subiektywnie odczuwając, bolą mnie oczy.
Osobiście znam już kilka przypadków gdzie problem z D7000 jest taki jak w mojej puszce. W 100% potwierdzone.
I chyba dwa przypadki (co do jednego nie mam 100% pewności), gdzie wszystko jest ok i pucha dowolnym szkłem trafia tam gdzie powinna (to znaczy trafia na tyle dobrze jak jej starsi bracia np. D90).
Teoretycznie w następnym tygodniu mój D7000 wróci z serwisu.........

jaad75 - Nie 23 Sty, 2011

Fatman73 napisał/a:
Teoretycznie w następnym tygodniu mój D7000 wróci z serwisu.........
Tego STRASZNEGO SERWISU? Nie bałeś się wysyłać aparatu?... :razz:
Fatman73 - Nie 23 Sty, 2011

Dla mnie przygoda ważniejsza jest niż głowa na karku ;-)

A tak serio to cholera wie, do którego serwisu poszedł -do naszego czy do naszych miłujących pokój sąsiadów zza Odry (tak się złożyło, że można było tu i tu, pozostawiłem wybór osobie, która ma w tym zakresie o wiele większą wiedzę niż ja ;-) ).

bodzio239 - Nie 23 Sty, 2011

Być może wyrażę się mało elegancko, ale myślę ,że moja metryka dużego chłopca mnie do tego upoważnia więc powiem :" tak długo będą nas dymać jak długo im na to pozwolimy". A zmieni się to ,dopiero wtedy jak zastosujemy staropolską zasadę "kupą mości Panowie bo w kupie siła". Nic dodać nic ująć. Niekiedy z poczucia bezsilności człowiek musi sobie ulżyć trochę więc nie bierzcie mi tego za złe.
rad79 - Pią 04 Mar, 2011

Od kilku godzin jestem posiadaczem d7000. Generalnie po przesiadce z d60 jeszcze nie ogarniam... A jutro pobawie sie troszke. Mam nadzieje ze sie nie bedzie gryzl Tamron 17-50 z D7000... Pierwsze wrazenia bardzo pozytywnie. :) Jak zawsze jak cos nowego.
Jazzzu - Sro 09 Mar, 2011

Wystraszyliście mnie tym AF. Przecież ja za 2-3 tygodnie kupuję D7000!
Wcześniej bad/hot piksele, teraz AF... co jest grane???

hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011

Jazzzu napisał/a:
Wcześniej bad/hot piksele, teraz AF... co jest grane???
Nic.. A co ma być? :shock:

Najlepiej jakby D7000 nie miał opcji video i dzięki temu byłby tańszy... ale AF muszę mieć dokładny! bez lipy!
moronica - Sro 09 Mar, 2011

Jazzzu, jesli kupujesz w sklepie - przetestuj
jesli w necie - masz czas na zwrot
wadliwa seria ponoc nie jest juz dostepna, nie panikuj ;)

jestem nerwowy, bo chwilowo jestem bez aparatu :mrgreen:
a w pracy tyle się dzieje...
ciekawe o ile tańszy będzie d300s jak wejdzie następca... może poczekam z tym d7000...

jaad75 - Sro 09 Mar, 2011

Jazzzu napisał/a:
Najlepiej jakby D7000 nie miał opcji video i dzięki temu byłby tańszy...
Taak, na pewno... :lol:
Polikon - Czw 07 Kwi, 2011

Panowie i Panie :wink:
Czy ktoś wie czy te kłopoty z D7000, o których ciągle czytam dalej występują?
Czy może była to tylko wadliwa partia?
Sam właśnie szykuję się do zakupu jakiegoś Nikonka. Na razie jestem za D300s z tego powodu, bo nie uśmiech mi się bieganie po serwisach.
I jeszcze jedno pytanko.
Nie mogę znaleźć informacji, jakie karty pamięci obsługują te aparaty, D300s i D7000.
Ale nie chodzi mi o typ karty tylko, jakie pojemności można zastosować i jakie prędkości karty wykorzysta aparat.
Bo, po co kupować kartę np. CF x600 za ponad 1000zł jak aparat i tak nie wykorzysta jej prędkości. :sad:

hijax_pl - Czw 07 Kwi, 2011

Polikon napisał/a:
Czy ktoś wie czy te kłopoty z D7000, o których ciągle czytam dalej występują?
Ponoć AF to losowość, ale nie znam szczegółów. Przez dwa dni intensywnie bawiłem się D7000 - pomiar szumów, filmowanie, AF z jasnym szkłem na różnych dystansach... Zero problemów
Polikon - Pią 08 Kwi, 2011

Tutaj jeden z posiadaczy D7000 opisuje dokładnie ten problem. http://forum.nikoniarze.p...=176224&page=12
hijax_pl - Pią 08 Kwi, 2011

Tak. Tu tez jest ten użytkownik ;-)
Ashir - Nie 06 Lis, 2011

Dzień dobry :)
Jestem nowym forumowiczem i odgrzeję troszkę kotlecika, chcę się przesiąść na Nikona i właśnie nurtuje mnie cały czas pytanie "D7000 czy D300s" - niestety nikt tu nie napisał dokładnie i bardziej precyzyjnie "za i przeciw" - jako że od ostatniego postu upłynęło troszkę czasu, może ktoś wypowie się na nowo w tej kwestii znając już bardziej model D7000 :)

mozer - Nie 06 Lis, 2011

D7000 - lepsza jakość obrazu i filmowanie, D300s - wytrzymalsza i solidniejsza konstrukcja oraz lepsza ergonomia. To inna klasa sprzętu, nie ma co porównywać. Co chciałbyś nowego usłyszeć?
Coman - Czw 10 Lis, 2011

Jako użytkownik D7000 powiem Ci tyle- kup D300s.
jaad75 - Pią 11 Lis, 2011

Coman, tyle, że jesteś specyficznym użytkownikiem, bo trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Nie wszystkie D7000 chlapały olejem, tak jak i nie wszystkie miały problemy z AF-em.
Sunders - Pią 11 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie wszystkie D7000 chlapały olejem, tak jak i nie wszystkie miały problemy z AF-em.

Czy te problemy D7000 nie zostały już rozwiązane :?: Ostatnio chyba nie słychać o takich nowych przypadkach :?:

MC - Pią 11 Lis, 2011

E tam. I tak idzie fama, że wszystkie D7k chlapią olejem i mają problemy z AFem.

Podobnie jak to, że w A700 nie da się wyłączyć odszumiania itp.

jaad75 - Pią 11 Lis, 2011

Sunders, nie wiem, czy całkowicie wyeliminowane (zresztą nigdy nie były powszechne), ale na pewno ograniczone. Ci którzy problematyczny egzemplarz mają/mieli zawsze jednak będą bardziej zauważalni na wszelkiego typu forach tematycznych.
kozidron - Sob 12 Lis, 2011

TO
MC napisał/a:
E tam. I tak idzie fama, że wszystkie D7k chlapią olejem i mają problemy z AFem.

+ TO

jaad75 napisał/a:
Ci którzy problematyczny egzemplarz mają/mieli zawsze jednak będą bardziej zauważalni na wszelkiego typu forach tematycznych.

+ rzesza troli i problem rozdmuchany na potęgę, do tego dochodzi powtarzanie w kółko jednego przypadku na kilku forumach i mamy tadkowych specjalistów w szczególności od zwrotów w rodzaju:

moronica napisał/a:
wadliwa seria ponoc nie jest juz dostepna, nie panikuj ;)

nie było nigdy, żadnej wadliwej serii :razz:
moronica, bo będziesz musiała podać numery tych serii :wink: bo tym razem nie wypowiadasz się w kategorii "przypuszczenia" :wink:

komor - Sob 12 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
nie było nigdy, żadnej wadliwej serii

A skąd wiesz? :)

kozidron - Sob 12 Lis, 2011

komor napisał/a:
A skąd wiesz? :)

z tego foruma :razz:

jaad75 - Wto 15 Lis, 2011

Basso, a jakaż to "usterka" Cię dotknęła?... :razz:
maput - Wto 15 Lis, 2011

jaad75 napisał/a: