|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka BUSHNELL Problem
arencio - Czw 13 Sty, 2011 Temat postu: Lornetka BUSHNELL Problem Witam jestem tu nowy wiec na poczatku chcialem sie przywitac i na poczatek mam juz pytanie . Kupilem pare dni temu lornetke BUSHNELL 7-21x40 uzywana i mam taki problem ktory mnie troche dziwi przy minimalnym powiekszeniu 7x obraz jest ok przy 10x tez jest OK ale juz przy powiekszeniu 19do 21x widze obraz podwójny i co najbardziej mnie dziwi znajomy patrzac przez te lornetke przy minimalnym Zoomie 7x widzi tez OK ale juz przy 10x widzi obraz podwójny (był trzezwy ) wiec nie wiem co myslec o tej lornetce Moze ktos mi cos doradzic?POZDRAWIAM
Arek - Czw 13 Sty, 2011
Mówiąc brutalnie, nie nalezy kupować tanich, chińskich lornetek z zoomem. Koszt ich ewentualnej naprawy przewyższa koszta ich zakupu. Więc jedyne co pozostaje to:
1. wyrzucić do śmieci i kupić coś lepszego,
2. używać powiększeń 7-10x (większe w takim sprzęcie i tak są mało użyteczne) i zapomnieć o problemie.
Abs - Czw 13 Sty, 2011
Podwójne widzenie to zazwyczaj problem rozkolimowania lornetki. W lornetkach stałoogniskowych są śrubki, które pozwalają na ręczną korektę kolimacji (przy zoomie - nie wiem ale warto sprawdzić).
kivirovi - Czw 13 Sty, 2011
Kolimacja spada i najdokladniej ja widac na najwiekszych powiekszeniach. Pryzmaty sa pewnie przyklejone do plastiku i nie ma zadnych srub. Korekta przewyzszy cene lornetki jesli w ogole bedzie mozliwa.
Guliwer - Czw 13 Sty, 2011
Twój mózg jest bardziej "elastyczny" niż mózg kolegi. Skada 2 obrazy w jeden jeszcze przy powiększeniu naście razy.
Niestety, jak napisali koledzy, lornetka jest rozkolimowana.
Jeśli są śrubki do kolimacji można spróbować nastawić.
http://forum.astropolis.p...macja-lornetek/
|
|