|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr UV Hoya do Canona
kistian - Czw 13 Sty, 2011 Temat postu: Filtr UV Hoya do Canona Witam.
Chcę kupić filtr UV. Po testach na optyczne.pl postanowiłem na firmę HOYA. Tylko jak zauważyłem nie wszystkie filtry które są dostępne w sprzedaży są w teście. W teście polecają HOYA HMC UV(0) - który niby kosztuje 79 zł. Patrzyłem na allegro i cena sięga ponad 130zł dobiegając nawet ponad 150zł. http://allegro.pl/japonsk...1402918731.html
drugi to Hoya Pro1 Digital MC UV-0 który jest jednak tańszy. http://allegro.pl/filtr-h...1393494892.html
Proszę powiedzcie mi czy warto któryś z tych kupić czy jednak HOYA ze znaczkiem UV(C) których nie ma w testach. Czym one się tak naprawdę różnią ?
Nie chciałbym wydawać ponad 150zł na ufałkę bo to też bardziej jako osłona na obiektyw. Tylko nie chciałbym kupić takiej przez którą zdjęcia będą nie takie jak powinny, czy odblaski większe itd.
hijax_pl - Czw 13 Sty, 2011
Bo to Hoya Super HMC a nie HMC kistian napisał/a: | Nie chciałbym wydawać ponad 150zł na ufałkę bo to też bardziej jako osłona na obiektyw. | No to nie kupuj, nie ma co kasy wyrzucać - no chyba, że masz obiektyw nieszczelny wciągający do środka kurz...
kistian - Czw 13 Sty, 2011
mam Canon 18-135mm f/3,5-5,6 IS nówkę więc jeszcze nic nie zasysa ;p
ale taki filtr to zawsze jakaś osłona jak się gdzieś wybywa w plener ( na rybki ) krzaki mogą niechcący porysować obiektyw a trochę szkoda
komor - Czw 13 Sty, 2011
Polecam osłonę przeciwsłoneczną, na każdy posiadany obiektyw. Choć w przypadku takiego prawie-megazooma jak 18-135 pewnie zbyt wielka nie będzie, ale zawsze coś.
kistian napisał/a: | krzaki mogą niechcący porysować obiektyw a trochę szkoda | Weź czarną nitkę, rozciągnij przed soczewką przednią, jak najbliżej niej - zrób zdjęcie i zobacz co widzisz
Zrobiłem i nic nie widzę, nie ma chyba różnicy ;p To jednak dołożę i kupie filtr polaryzacyjny bardziej się na rybki przyda czy nawet na co dzień
kistian napisał/a: | To jednak dołożę i kupie filtr polaryzacyjny bardziej się na rybki przyda czy nawet na co dzień | True...
w takim razie temat zamykamy
|
|