|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nadtopiona szybka w lampie
cybertoman - Czw 13 Sty, 2011 Temat postu: Nadtopiona szybka w lampie Dlugo byla w softboxie, wiec na 24mm, przy ktorych to palnik jest bardzo blisko szybki czolowej. Ostatnio praktycznie caly czas pracowala na pelnej mocy. Teraz po kazdym blysku na 24mm i pelnej mocy dym i smrodzik idzie z nadtopienia. Mial ktos juz cos takiego?
Usjwo - Pią 14 Sty, 2011
Przypal jeszcze troche i nie potrzebujesz "stofena"
skasowany - Pią 14 Sty, 2011 Temat postu: Re: Nadtopiona szybka w lampie
cybertoman napisał/a: | Mial ktos juz cos takiego? |
Osobiście nie, widziałem u innych. Podobno jeszcze trochę się nadtopi i przestanie
Co Ty robisz załpem na pełnej mocy?
jaad75 - Pią 14 Sty, 2011
cybertoman napisał/a: | Mial ktos juz cos takiego? | Takiego nie, ale przysmażyłym kiedyś filtr - do tej pory jest ślad.
cybertoman napisał/a: | Ostatnio praktycznie caly czas pracowala na pelnej mocy. | Powinno się to linkować w wątkach, gdzie polecane są półlampy...
komor - Pią 14 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Powinno się to linkować w wątkach, gdzie polecane są półlampy... |
Racja, półlampy na pewno by się nie przysmażyły, z braku mocy.
cybertoman, nie podałeś modelu lampy. Czy to Nissin Di866?
cybertoman - Pią 14 Sty, 2011
Ruslan napisał/a: | Podobno jeszcze trochę się nadtopi i przestanie | Takie tez sluchy z innych zrodel mnie dochodza. Kosztuje 20 PLN, wiec na wszelki wypadek kupie ze dwie.
Ruslan napisał/a: | pełnej mocy? | Ciagnie softboxa 120x80. Zadalem sobie duzo trudu, by uzyskac w miare dobre wypelnienie, wiec swiatlo rozklada sie na dosc duzej powierzchni. Do tego ISO100, f8 i...
jaad75 napisał/a: | przysmażyłym kiedyś filtr | A ja czarne spodnie... Podejrzewam, ze pozostalosci tychze rozpetaly proces nadtapiania.
komor napisał/a: | Czy to Nissin Di866 | Tak.
cybertoman napisał/a: | Ciagnie softboxa 120x80. Zadalem sobie duzo trudu, by uzyskac w miare dobre wypelnienie, wiec swiatlo rozklada sie na dosc duzej powierzchni. Do tego ISO100, f8 i... | Na jakim dystansie to f/8?
A tak z metr moze bedzie.
Czyli przy sensownym dystansie i lampie skręconej do 1/2 można te f/4 mieć, ewentualnie f/5.6 na ISO200 - jak na ten rozmiar softboksa, w miarę ok... Miałeś podwójny dyfuzor? Ta lampa jest zdaje się trochę silniejsza od klasycznych speedlightów?
jaad75 napisał/a: | Miałeś podwójny dyfuzor? | Tak. Plus maly, srebrny stozek posylajacy troche swiatla na brzegi.
jaad75 napisał/a: | Ta lampa jest zdaje się trochę silniejsza od klasycznych speedlightów? | Podobno... Tak sie zlozylo, ze jednoczesnie nie mialem ich w reku. Jesli chodzi o subiektywne odczucia, to Metz 58 AF-2 wydaje mi sie byc odczuwalnie silniejszy i od Nissina i od Canona. Ale upieral sie nie bede.
|
|