|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Szklo do ZESTAWU D80, AF 50mm 1.8, AF 80-200 2.8ED.POMOCY!!!
Lukasz83 - Nie 26 Sie, 2007 Temat postu: Szklo do ZESTAWU D80, AF 50mm 1.8, AF 80-200 2.8ED.POMOCY!!! Witam Wszystkich Zapalenców (':D')
Po kilku tygodniach poszukiwań postanowilem zwrócić się do Was o POMOC.
Nie wiem czy to pytanie nie za ogólne. Dodam ze portretowa 50-tka NIKKORA to rewelacyjnie jasne i celne szkielko, o tele Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED juz nie wspomne bo Ci co mieli w rękach to juz sie z nim nie rozstali
Moim DYLEMATEM jest szkielko do kompletu. Zalezy mi w sumie na praktycznosci. Byloby milo gdyby byl to obiektyw zmiennogniskowy , od szerokigo kąta po krótki zoomik powiedzmy 50,70,80mm, oczywiscie jasny 2.8, i w cenie do 2500 WIEM CO POWIECIE... NIEREALNE!!!
Najlepiej moim zdaniem byloby sie zaopatrzyc w jakis szeroki kąt typu Nikkor AF-S DX 12-24 mm + Nikkor AF 24-85 mm f/2.8-4D IF.
Tyle Ze to MASAKRA CENOWA jak dla mnie.
24-85 To rewelacyjne szklo tylko praktycznie bez szerokiego kata, jesli brac je solo pod uwage( moze sie myle). Czy moze lepiej na poczatek uniwersalny zoom Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED( zacheca cena, uniwersalnosc, ale za to chodzą sluchy o luzach no i jasnosc 3.5). Ewentualnie cos z zupelnie innej beczki np. Gigantycznie szeroka Tokina AT-X 124 AF PRO DX AF 12-24 mm f/4 .A moze ktos ma jeszcze jakies pomysly????? Bede wdzieczny za kazda rade
Moze ktos poprostu doradzilby jak zkompletowac powyższy zestaw:
( D80, AF 50mm 1.8, AF 80-200 2.8ED ) przyjmujac za gorny pulap 2500PLN
ZDEZORIENTOWANY
MM - Nie 26 Sie, 2007
A mało to jest szkieł mających szeroki kąt i stałe światło 2.8?
Tamron 17-50/2.8, Sigma 18-50/2.8, Tokina...
Arek - Nie 26 Sie, 2007
Dokładnie. Zawsze jeszcze można rozważyć Sigmę 10-20 mm jako ultraszeroki kąt i do tego dorzucić dobrego i sprawdzonego Tamrona 28-75 f/2.8.
Arek
P_M_ - Nie 26 Sie, 2007
Kup uzywanego kita 18-70 albo nawet 18-55, ktory ma znosny szeroki kat i zbieraj kase na sprzet, ktory cie naprawde zadowoli. Pare m-cy z tym przezyjesz. Te szkla nie traca duzo na wartosci, bo i duzej nie maja.
Sugestia MM tez nie jest zla, ale tokiny to ja bym nie polecal, po obejrzeniu szeregu sampli na sieci.
PS. Naprawde potrzebny ci ten ultraszeroki kat?
Lukasz83 - Nie 26 Sie, 2007
Dzieki wielkie za pare podpowiedzi. Trudno cokolwiek doradzic gdy nie ma sie dokladnie sprecyzowanego pytania. Najtrafniejszym rozwiazaniem w tej sytuacji wydaje sie kupienie kita 18-70 na poczatek no i zapewne w tedy pojawi sie potrzba dokladnie jakie szkla potrzebuje i z jakiego bede naprawde zadowolony. Bo okreslic sie jaki obiektyw jest mi naprawde potrzny , nie jestem w stanie. Wec chyba najbezpieczniej bedzie pozostac narazie przy kicie 18-70 za 600zeta a z czasem rozwijac choryzonty. Cytat: | PS. Naprawde potrzebny ci ten ultraszeroki kat? | Dobre pytanie. wlasnie z tego wzgledu postawilem ten temat byscie mogli mi doradzic ktore szklo do tego zestawu jest mi tak naprawde niezbedne,uznajmy niech bedzie to,tak jak to nazywacie,spacerowy zoom.
|
|