|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Zestaw do czyszczenia optyki za grosze.
kistian - Sob 15 Sty, 2011 Temat postu: Zestaw do czyszczenia optyki za grosze. Witajcie.
interesuje mnie zakup jakiegoś taniego zestawu do czyszczenia optyki.
Na allegro dużo jest tanich takich zestawów. Mówię o kwocie 30zł(+przesyłka) Nie wiem który z tych byłby najlepszy... Jedyną jaką firmę znam z tych do tej kwoty to HAMA. Jakich Wy używacie, i który Wy byście polecili
pozdrawiam
mnich - Sob 15 Sty, 2011
Zdecydowanie odradzam używanie czegokolwiek co ma w nazwie HAMA, a już w szczególności ich beznadziejnego zestawu do czyszczenia.
Idź do optyka, kup sobie dobrej jakości ściereczkę do okularów i ewentualnie płyn do ich czyszczenia.
Możesz także kupić dobrej jakości pałeczki higieniczne do czyszczenia trudno dostępnych miejsc.
Gruszki z pędzelkami są zbędne. Lepiej kupić dużą gruszkę w jakimś sklepie internetowym przy okazji innych zakupów.
kasiakaaz - Sob 15 Sty, 2011
Ja do tej pory używałam tylko gruszki (kupisz w aptece, koniecznie taką bez talku) i ściereczki (czasem podkoszulki - w "trasie" )oraz alkoholu izopropylowyego zakupionego na Allegro. 1l wystarcza na baaaaaardzo dłuuuugo.
pitras - Sob 15 Sty, 2011
mnich napisał/a: | Zdecydowanie odradzam używanie czegokolwiek co ma w nazwie HAMA, a już w szczególności ich beznadziejnego zestawu do czyszczenia.
Idź do optyka, kup sobie dobrej jakości ściereczkę do okularów i ewentualnie płyn do ich czyszczenia. |
Potwierdzam, sam używam takiej szmatki do okularów i do czyszczenia optyki, efekt znakomity.
Sunders - Sob 15 Sty, 2011
A co powiecie o takim zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-...1412422549.html
Czy ktoś tego używał?
TS - Sob 15 Sty, 2011
pitras napisał/a: | Potwierdzam, sam używam takiej szmatki do okularów i do czyszczenia optyki, efekt znakomity. |
Ja też polecam. Szmatka do nabycia u każdego optyka, a płyn to Chemax pomarańczowy (do szkieł z powłokami), ten trochę trudniej dostać (zwykle mają niebieski)
pitras - Nie 16 Sty, 2011
TS napisał/a: | pitras napisał/a: | Potwierdzam, sam używam takiej szmatki do okularów i do czyszczenia optyki, efekt znakomity. |
Ja też polecam. Szmatka do nabycia u każdego optyka, a płyn to Chemax pomarańczowy (do szkieł z powłokami), ten trochę trudniej dostać (zwykle mają niebieski) |
A ja po prostu ... ... chucham na szkło
kasiakaaz - Nie 16 Sty, 2011
pitras napisał/a: | A ja po prostu ... ... chucham na szkło |
Jeśli po drinku, to efekt murowany...
TS - Nie 16 Sty, 2011
kasiakaaz napisał/a: | pitras napisał/a: | A ja po prostu ... ... chucham na szkło |
Jeśli po drinku, to efekt murowany... |
Ja na tyle dbam o czystość optyki, ze jednak wolałem kupić płyn (do psikania)
skasowany - Nie 16 Sty, 2011
Hehe, zauważalna tendencja jest taka, że im tańsze szkła tym właściciel więcej wydaje na g...a do jego czyszczenia!
Chuch i szmatka, czasami patyczek do matrycy i bawełniana koszulka jak już soczewa jest kompletnie zawalona i wsio...
kistian - Nie 16 Sty, 2011
No ok, szmatkę mam od okularów polaroida, więc powinna być dobra, a jakiś płyn który moglibyście polecić to jaki ? Ten zestaw Zeissa jest fajny ale drogi.
baracuda - Nie 16 Sty, 2011
TS napisał/a: | Chemax pomarańczowy (do szkieł z powłokami) |
Także polecam , plus dobra mikrofibra , chemax na allegro u jednego sprzedawcy znalazłem ,
lecz wystarczy w google wpisać Chemax pomarańczowy i zaraz mamy sklepy
gdzie jest on dostępny , może akurat znajdzie się sklep koło naszego miejsca zamieszkania
hijax_pl - Nie 16 Sty, 2011
Chemax niebieski jest uniwersalny, a pomarańczowy (czyli Chemax 3) do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Na allegro do dostania za ok 10-15zł za 85ml
Zamówiłem Chemax pomarańczowy 125ml, i jeszcze 25 zielonego, sprawdzimy czy działa ;p
A na aukcjach są w kompletach takie pędzelki, czy to warte zakupu?
mnich - Nie 16 Sty, 2011
kistian napisał/a: | A na aukcjach są w kompletach takie pędzelki, czy to warte zakupu |
Nie... Będziesz robił zdjęcia czy malował?
komor - Nie 16 Sty, 2011
Ja tam pędzelek z gruszeczką polecam. Zawsze można ściągnąć większość pyłu, zanim się soczewkę nawilży i zacznie szorować piachem przy pomocy tej waszej mikrofibry czy podkoszulki.
kistian napisał/a: | i jeszcze 25 zielonego | A po co zielony, nagminnie parują Ci szkła?
podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów ostateczność to dla mnie specjalna ściereczka do obiektywów.
Też tak sobie myślę że warto mieć taki delikatny pędzelek i gruszkę aby przed czyszczeniem delikatnie usunąć pyłki kurz itd..
[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 11:34 ]
w starym Sony H9 jak wychodziłem na dwór i wracałem to strasznie mi parował obiektyw. A teraz go nie używam tylko mamuśka która często wchodzi z dworu do domu i pstryka zdjęcia i narzekała że jej paruje. To wysmaruje i może pomoże
mnich - Nie 16 Sty, 2011
kistian napisał/a: | podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów |
a to najlepsza metoda
pod warunkiem że chuch ma odpowiednie oprocentowanie
kistian napisał/a: | podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów |
Jeśli masz koszulki wyszywane cekinami, to rzeczywiście lepiej kup sobie gruchę...
kistian napisał/a: | w starym Sony H9 jak wychodziłem na dwór i wracałem to strasznie mi parował obiektyw. | W każdym będzie parował, bo to wynik kondensacja pary na granicy dwóch temperatur. Oczywiście można zasmarować, ale można też poczekać aż samo odtaje...
Wiesz mi nigdy to nie przeszkadzało, ale mama jest nie cierpliwa i ona od razu chciałaby żeby było ok. Jedynie babcia będzie używać do okularów 6zł to nie majątek
lama - Nie 16 Sty, 2011
Ja również polecę 1l izopropanolu Do nabycia za kilkanaście zł w sklepach z elektroniką.
lama napisał/a: | Ja również polecę 1l izopropanolu |
Pięć litrów na allegro wystarczy do emerytury Izopropanol
TS - Nie 16 Sty, 2011
Metoda na chuch i koszulkę jest dobra w terenie, ale w ten sposób szkła się porządnie nie wyczyści. Żeby zmyć (a nie rozmazać) plamy po palcach czy jakiś osad potrzebny jest inny rozpuszczalnik niż woda z chucha - płyn do optyki lub alkohol.
TS, naciągasz Może będzie okazja się jeszcze spotkać i wtedy pokażę Ci dwa identyczne obiektywy czyszczone 'na chuch' i płynem. Gwarantuję Ci, że nie będziesz widział różnicy ani patrząc na szkło ani po zrobieniu zdjęć
TS - Nie 16 Sty, 2011
Umówmy się tak: ja zrobię plamy palcami na dwóch obiektywach, a Ty wyczyścisz jeden na chuch, a drugi alkoholem . Na zdjęciach pewnie nie będzie widać różnicy nawet bez czyszczenia, więc niech soczewki będą czyste .
TS napisał/a: | Umówmy się tak: ja zrobię plamy palcami na dwóch obiektywach, a Ty wyczyścisz jeden na chuch, a drugi alkoholem
|
Ok
TS napisał/a: | Na zdjęciach pewnie nie będzie widać różnicy nawet bez czyszczenia, więc niech soczewki będą czyste . |
No i to jest najlepsze podsumowanie tego wątku!
Ruslan napisał/a: | No i to jest najlepsze podsumowanie tego wątku! |
Takie podsumowanie pojawia się co jakiś czas, ostatnio tu
Może by admini to wzięli i przykleili?
Szmaty , płyn , to groszowe sprawy , kupić szmatę i płyn
używać na przemian i po problemie
|
|