forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Pocket Wizard Control-TL - jak używać

GoOrange - Sob 08 Sty, 2011

Czym różni się PW FLEX TT5 od FLEX TT1? Różnica cenowa między zestawem TT5 + TT1 a 2 x TT5 nie jest duża...
jaad75 - Sob 08 Sty, 2011

GoOrange, TT1, to transmitter (czyli nadajnik), który umieszczasz na stopce, TT5, to transceiver (czyli nadajnik/odbiornik), który sam ustawi się w dany tryb w zależności od tego, gdzie go użyjesz. Podstawowa różnica, to wielkość i zasilanie - TT5 działają na AA, TT1 na CR2.
GoOrange - Sob 08 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
GoOrange, TT1, to transmitter (czyli nadajnik), który umieszczasz na stopce, TT5, to transceiver (czyli nadajnik/odbiornik), który sam ustawi się w dany tryb w zależności od tego, gdzie go użyjesz. Podstawowa różnica, to wielkość i zasilanie - TT5 działają na AA, TT1 na CR2.

OK, ale czy przypadkiem TT5 z TT5 nie zobaczą się z dalszej odległości? Być może wzrost odległości będzie ponad i tak za dużą odległość ale jednak... Hmmm?

jaad75 - Sob 08 Sty, 2011

Nic mi o tym nie wiadomo, chociaż teoretycznie jest to możliwe - TT5 ma rozkładaną antenę, TT1 wbudowaną.
GoOrange - Sro 12 Sty, 2011

Dotarły do mnie Flex i Mini, działają wyśmienicie.

Troszkę ostatnio zainwestowałem w fotografię... :mrgreen: Nie ma to jak się pochwalić :razz:

komor - Sro 12 Sty, 2011

Da się przy pomocy tych fleksów ustawiać manualnie, ale zdalnie moc lamp w grupach? Czyli czy można robić to samo, co w kanonierskim Wireless-TTL.
jaad75 - Sro 12 Sty, 2011

Tak. Tyle, że najlepiej mieć do tego AC3.
GoOrange - Nie 16 Sty, 2011

jaad75 pomocy!

W jaki sposób niezależnie zmieniać siłę błysku lamp, jednej zamontowanej na TT1, na sankach body (270EX) a drugiej na TT5 (580EX II)?

Szczerze to dopiero poznaję pracę z lampami i dla mnie wszystko to nowość.

jaad75 - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange, ustawić je w dwóch różnych grupach...

jaad75 napisał/a:
GoOrange, ustawić je w dwóch różnych grupach...

Ale na 270EX da się to zrobić?

GoOrange napisał/a:
Nie wiem... Sprawdź w instrukcji. Jeśli 270EX jest na stałe przypisana do jednej grupy, przypisz po prostu 580EX do innej.

jaad75 napisał/a:
GoOrange napisał/a:
Nie wiem... Sprawdź w instrukcji. Jeśli 270EX jest na stałe przypisana do jednej grupy, przypisz po prostu 580EX do innej.

Ale w PW czy ustawieniach lampy? Na TT5 jest przełącznik stref, czy to to samo co grupa? Na TT1 tego nie ma. Wynika z tego że inną grupę należy ustawić w menu lampy w tym wypadku 580EX II?

Poza tym jak później zmieniać zdalnie siłę błysku?

Ech, widzę że dużo muszę się jeszcze nauczyć...

komor - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange, do tych Wizardów to nie dają jakiejś instrukcji obsługi? Pytasz w sumie o zupełne podstawy z instrukcji. Masz też już dwa artykuły o PW na Optycznych, w pierwszym z nich była opisana ogólna koncepcja grup itd.

komor napisał/a:
GoOrange, do tych Wizardów to nie dają jakiejś instrukcji obsługi? Pytasz w sumie o zupełne podstawy z instrukcji. Masz też już dwa artykuły o PW na Optycznych, w pierwszym z nich była opisana ogólna koncepcja grup itd.

Jasne ale...

1. Nie widzę w żadnej konfiguracji takiej jak moja czyli jednej lampy na TT1 i wszystko na aparacie a drugiej lampy zdalnej na TT5.

2. To mój pierwszy kontakt z lampami w ogóle a do tego zapakowałem się jeszcze w wyzwalacze radiowe :-)

Powiem tak, zastanawiam się czy z tym co mam teraz mogę zdalnie, indywidualnie sterować mocą tych dwóch lamp w ramach pierwotnego ustawiania ich mocy przez Canonowską automatykę?

komor - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange napisał/a:
To mój pierwszy kontakt z lampami w ogóle a do tego zapakowałem się jeszcze w wyzwalacze radiowe

No to rzeczywiście sporo naraz. :) Przeczytaj zatem najpierw rozdział dotyczący trybu Wireless z instrukcji do 580EX II. Tam masz ogólną koncepcję wyłuszczoną, a bez zrozumienia jak Canon zrobił swoje bezprzewodowe wyzwalanie ciężko będzie śledzić co z tym robi PW, dublując funkcje Canona, a co rozszerza po swojemu.
Generalnie lampy pracują w grupach, dla każdej grupy osobno ustawiasz moc (lub stosunek mocy między grupami), natomiast wszystkie lampy w jednej grupie pracują z takim samym ustawieniem. Pierwotnym i domyślnym ustawieniem jest praca w TTL, czyli decydujesz nie o mocy, tylko o stosunku (ratio) mocy między grupami. Stąd domyślne ustawienie, że lampy pracują w dwóch grupach A:B, czyli w korpusie lub na lampie ustalasz stosunek mocy, np. 1:1 oznacza, że obydwie grupy mają świecić tak samo jasno (a jak konkretnie jasno – o tym zdecyduje E-TTL). Drugi tryb to trzy grupy lamp, przy czym ta trzecia jest z myślą o oświetlaniu tła (patrz instrukcja ang., s.43), stąd oznaczenie tego trybu A:B C (brak drukropka między B a C). Trzeci tryb, który osobiście mnie najbardziej interesuje (i Ciebie też powinien) to manualne ustawianie mocy lamp w każdej grupie, A:B:C.
Poza problematyką grup są kanały komunikacji (channels), ale to przy pracy przy pomocy radia nie powinno mieć znaczenia, bo radio ma swoje kanały, a Twoje lampy powinny być pewnie wszystkie ustawione na kanał 1 i cześć.

Teraz po przetrawieniu tego i spróbowaniu w praktyce tych funkcji bez użycia PW, weź instrukcję od PW i zobacz co oni z tym wszystkim robią. :) W szczególności, jeśli jedną lampę chcesz zostawić na aparacie (po co?) to trzeba doczytać czy ona jest przez aparat uważana za lampę bezprzewodową czy może mastera bezprzewodowego czy jak?

komor, bardzo, bardzo dziękuję!

Natomiast ja obecnie mam dwie lampy, 580EX II i 270EX, one niestety ze sobą nie współpracują, ponieważ ta mniejsza może być tylko Masterem (czy jakoś tak).

Inna kwestia to to że aby móc użyć tych dwóch lamp z tym co teraz mam jedną z nich muszę założyć na TT1, czyli w sumie na aparat.

Generalnie z tym co mam obecnie chciałem użyć 580EX II jako lampy głównej z parasolką a 270EX na aparacie jako dodatkowej, lekko modyfikującej działanie tej pierwszej.

Mam wrażenie że mogąc niezależnie sterować ich mocą oraz proporcją między nimi zdołam uzyskać niezłe efekty ale z tego co widzę to bez drugiego TT5 chyba jednak się nie obejdzie. Powiedzcie tylko czy przypadkiem nie będę musiał jednak oprócz tego kupić jeszcze jednej 4/580EX II a z 270EX jednak się rozstać skoro ona pracuje tylko jako master?

komor - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange napisał/a:
Na TT5 jest przełącznik stref, czy to to samo co grupa? Na TT1 tego nie ma.

Przeczytaj jednak te dwa odcinki przewodnika o PW z Optycznych. :) Cytując z części pierwszej:
O Flex TT5: (…)przełącznik pomiędzy trzema grupami A, B i C. Każdy odbiornik musi należeć do jednej z tych grup, dzięki czemu można m.in. sterować proporcjami mocy błysku pomiędzy nimi. Do grupy może należeć dowolna liczba odbiorników.
I dalej: Warto podkreślić, że to Pockety sterują podpiętymi do nich lampami (oczywiście tylko zgodnymi z systemem EOS Canona) – nie musimy ich zatem przełączać w tryb Slave, radiowy, manualny czy automatyczny. Wszystkim zajmują się same urządzenia niezależnie od tego, w jakim wcześniej trybie działała podpięta lampa.

MiniTT1 z definicji nie musi mieć przełącznika grup, bo jako nadajnik musi nadawać do wszystkich grup, inaczej nie moglibyśmy ich obsłużyć. Stąd tylko odbiorniki (FlexTT5) trzeba przypisywać do grup.

Edit: ta malizna 270EX to raczej jako slave może pracować, nie master. Master to tylko 580EX, dzięki pazerności Cwanona. Zaraz wydzielę wątek o PW bo się bałagan robi.

komor, co w takim razie z lampą zapiętą na TT1, czyli na aparacie? W której ona jest grupie? Jaką tworzy zależność między samą sobą a drugą lampą na TT5?

Inaczej, 270EX nie może być Slavem dla 580EX II.

Hej, jeśli używasz PW, to pojęcia lampy slave/master przestają funkcjonować - masterem jest nadajnik, a slave'ami wszystkie odbiorniki... :smile:
komor - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange napisał/a:
komor, co w takim razie z lampą zapiętą na TT1, czyli na aparacie? W której ona jest grupie?

Jeszcze raz zacytuję przewodnik Konrada z Optycznych:
Na górze nadajnika znajdziemy zaś gorącą stopkę, dzięki czemu możemy do niego podpiąć lampę błyskową albo nadajnik ST-E2.
Pierwszy przypadek jest oczywisty – wraz z lampami zdalnymi wyzwalana będzie lampa „lokalna”. Pozwala to zapewnić doskonałą synchronizację czasową błysku z innymi lampami. W innym przypadku jest ona odrobinę gorsza, choć i tak zdecydowanie wystarczająca do większości zastosowań.

Weź jednak przeczytaj ten tekst, co? :)

GoOrange napisał/a:
Inaczej, 270EX nie może być Slavem dla 580EX II.

Ja nie wiem czy ta lampka w ogóle może pracować jako slave w Wireless-TTL (sprawdź w instrukcji czy ma w ogóle taki rozdział Wireless Flash), ale skoro wpakowałeś kasę w Pocket Wizardy to już bym się tym specjalnie nie interesował. Mówiąc szczerze to trochę się dziwię, że zdecydowałeś się na najdroższy i najlepszy system po to, żeby mieć raptem jeden nadajnik i jeden odbiornik, tym bardziej, że jak twierdzisz wydanie „paru” złotych nie stanowi. W sumie też mógłbym sobie dziś kupić 1xMiniTT1 + 1xFlexTT5, tylko nie wiem co bym z tym miał robić. Dla mnie to ma sens wtedy, gdy mamy co najmniej dwie przyzwoite lampy pracujące w kanonierskim TTL (czyli 580EX II lub może coś tańszego, jeśli w praktyce okazałoby się zgodne z technologią Control-TL) a do tego ilość odbiorników FlexTT5 odpowiadająca ilości lamp plus jeden MiniTT1, i jak się okazuje ZoneController też szybko okaże się niezbędny, żeby cieszyć się szybkością i wygodą.

komor, OK, jest wieczór po ciężkim dniu (dla mnie), więc na razie nie pytam o nic więcej. Wrócę do dwóch artykułów optycznych a później zadam ewentualnie kolejne pytania.

Co do drugiej części Twojej odpowiedzi... Właściwie miałem kupić zestaw 2 x TT5 + TT1 a do tego oprócz przypadkowo posiadanej 270EX jeszcze 2 x 580EX II ale w przyszłą sobotę trafił mi się ślub kuzyna i zachęta do asystowania zamówionym fotografom w związku z czym zamiast kompletu PW pieniądze poszły na 16-35 o czym w innym wątku.

komor koniec końców ilu bym jeszcze TT5 z 580EX II nie kupił to i tak zawsze zajdzie ochota zapięcia tej 270EX na aparat i chciałbym wiedzieć jak to działa i czy w ogóle jest sens...?

komor - Nie 16 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
jeśli używasz PW, to pojęcia lampy slave/master przestają funkcjonować - masterem jest nadajnik, a slave'ami wszystkie odbiorniki.

Dokładnie, co już cytowałem z tekstu Konrada, wyżej:
Warto podkreślić, że to Pockety sterują podpiętymi do nich lampami (oczywiście tylko zgodnymi z systemem EOS Canona) – nie musimy ich zatem przełączać w tryb Slave, radiowy, manualny czy automatyczny. Wszystkim zajmują się same urządzenia niezależnie od tego, w jakim wcześniej trybie działała podpięta lampa.

jaad75 napisał/a:
Hej, jeśli używasz PW, to pojęcia lampy slave/master przestają funkcjonować - masterem jest nadajnik, a slave'ami wszystkie odbiorniki... :smile:

jaad75, tylko że moje pytanie cały czas brzmi, czy się da i jak sterować zależnością między mocą lampy na TT1 a tą na TT5?

Na obecną chwilę robię to przyciskiem kompensacji ekspozycji lampy błyskowej ale mam wrażenie że zmieniam moc obu lamp w tym samym stopniu.

skasowany - Nie 16 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
jeśli używasz PW, to pojęcia lampy slave/master przestają funkcjonować - masterem jest nadajnik, a slave'ami wszystkie odbiorniki.

To nie wisiało przed chwilą w innym wątku? :)

GoOrange, naprawdę nie ma nic o sterowaniu lampą na stopce TT1 w instrukcji PW? Nie bardzo mi się teraz chce sciągać i sprawdzać... Teoretycznie powinna być w grupie A...
komor - Nie 16 Sty, 2011

GoOrange napisał/a:
Właściwie miałem kupić zestaw 2 x TT5 + TT1 a do tego oprócz przypadkowo posiadanej 270EX jeszcze 2 x 580EX II

I tę koncepcję raczej trzeba będzie kiedyś zrealizować, bo inaczej sens posiadania radia przenoszącego TTL będzie dyskusyjna, przynajmniej jak dla mnie. Ostatecznie do jednej lampy to jeszcze można pobiegać i poprzestawiać jej moc. :)

GoOrange napisał/a:
ilu bym jeszcze TT5 z 580EX II nie kupił to i tak zawsze zajdzie się chęć zapięcia tej 270EX na aparat i chciałbym wiedzieć jak to działa i czy w ogóle jest sens...?

Jako fill z aparatu można to próbować stosować. Nie wiem jak w praktyce z taką małą lampką, czy wiele to da. Ale jak już uzbiera się parę zabawek za te parę złotych to warto zacząć stosować jako światło wypełniające coś o większej powierzchni. Ja od kiedy kupiłem ten niby-softlighter, o którym dyskutowaliśmy w wątku Studio domowe amatora, tanim kosztem, to użyłem go parokrotnie jako wypełnienie, bo nie sieje mi do tyłu, a mam go blisko aparatu.

Ruslan napisał/a:
Wisiało - dodałem, w trakcie wydzielania tego i zostało na chwilę... :smile:

jaad75 napisał/a:
Ruslan napisał/a:
Wisiało - dodałem, w trakcie wydzielania tego i zostało na chwilę... :smile:

Jakby to powiedzieć... :roll: Jest ale nie ogarniam ze względu na to że większość kwestii w temacie lamp i PW to dla mnie zupełna nowość.

GoOrange, spokojnie - poczytaj, przemyśl, potestuj... To naprawdę nie są takie skomplikowane rzeczy... Na początek poznaj zachowanie systemu z jedną lampą...
komor - Nie 16 Sty, 2011

No i jeszcze raz radzę najpierw poznać po prostu Wireless Flash Canona, na podstawie odpowiedniego rozdziału z instrukcji do 580EX II. Bo dokumentacja Wizardów na pewno do tego się odnosi i nie tłumaczy tego od A do Z, zakładając, że użytkownik tę wiedzę już po prostu posiada.

jaad75 napisał/a:
GoOrange, spokojnie - poczytaj, przemyśl, potestuj... To naprawdę nie są takie skomplikowane rzeczy... Na początek poznaj zachowanie systemu z jedną lampą...

OK, postaram się powoli, metodą prób i błędów... :grin:

[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 21:01 ]
Ale się naciąłem. Połaszczyłem się na tanią ofertę w redcoon.pl i dostałem lampę bez polskiej instrukcji.... Jak tu się teraz nauczyć porządnej obsługi? Dostałem co prawda jakiś nędzny przedruk ale o jego jakości nawet nie wspomnę...

Czy Wy dostaliście oryginalną, polską instrukcję?

Może ktos poratuje pdf-em?