forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia pończoch

kima - Pon 17 Sty, 2011
Temat postu: Zdjęcia pończoch
Jak sfotografować pończochy, podkolanówki na manekinie nogi aby były zachecajace do zakupu? Zaczynam działalność mam hurtownie, od której bede brała ale tamte zdjecia nie podobaja mi się- chciałabym sama zrobic lepsze.

Licze na wsza podpowiedź, ztem zdjecia tej hurtowni znajduja się tu ale trzeba kliknąc w napis Kliknij tutaj aby pobrać naszą pełną ofertę a oto ta strona: HURTOWNIA

Usjwo - Pon 17 Sty, 2011

A nie mozesz zrobic na zywym modelu, a nie na manekinie?
Tworas - Pon 17 Sty, 2011

no zdjęcia z tej stronki faktycznie brzydkie :P
Mi się również wydaje, że pończochy i inne rajstopy najfajniej wyglądają na nogach modelek... :wink: druga trudniejsza sprawa to oświetlenie przy takich zdjęć...masz sprzęt?

komor - Pon 17 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:
A nie mozesz zrobic na zywym modelu, a nie na manekinie?

A zapłacisz za żywego modela? :) Moim zdaniem pytanie trochę nie na miejscu. Natomiast oczywiście na miejscu jest pytanie, czy kima zdaje sobie sprawę z tego, że dobre zdjęcia takiego towaru to nie jest kwestia „jak ustawić jakieś przełączniki w aparacie”, tylko kwestia światła i miejsca.

A na przyszłość, kima, nadawaj swoim tematom jakieś sensowne tytuły i wstawiaj w odpowiednim dziale.

lancer - Pon 17 Sty, 2011

Od profesjonalnych zdjęć zależy więcej niż Ci się wydaje. Chociaż już wiesz że ich potrzebujesz, a to dobrze o Tobie świadczy. Osobiście uważam, że sama sobie z tym nie poradzisz. Pończochy mają różna strukturę (np jedne są z połyskiem inne bardziej natowe, a jeszcze inne w koronkę) wydobycie detali z takich materiałów wymaga sporego doświadczenia od fotografa.
Zatrudnij kogoś ktoś zrobi Ci na modelce kilka dobrych zdjęć na front sklepu a resztę rób sama na manekinie i białym tle, jeśli to duża ilość. Osobiście robiłem fotki dla sklepu z pościela i wiem że z różnorodnymi takaninami łatwo nie jest bo często trzeba zmieniać oświetlenie.

fotoG3 - Pon 28 Mar, 2011

Żywe nogi są dla fotografa zawsze lepsze od plastikowych.

kima jeżeli będziesz często zmieniała ofertę tzn będziesz musiała co jakiś czas robić kolejne zdjecia to ważna jest powtarzalność i koszt zdjeć.

Jeżeli potrzebujesz zdjecia na start do ogólnej reklamy to faktycznie najlepiej wynająć fotografa, ale nie kolegę tylko takiego, który już coś takiego robił i wybrać super modelki, bo przy takich zdjęciach bardziej patrzy się na modelkę niż na przedmiot. Nawet kobiety tak mają. Jak modelka nie będzie wyglądała zjawiskowo w pończochach to klientka może ich nie kupić bo ona też w nich może nie wyglądać korzystnie.

Manekin jest tańszy w eksploatacji i bardziej powtarzalny,ale tylko do zdjęć typowo technicznych. Jeżeli zależy Ci na odrobinie artyzmu to w tej branży łatwo nie będzie.

FrouFrou - Wto 29 Mar, 2011

Jeśli nie dysponujesz sprzętem i umiejętnościami, dużo lepiej będzie skorzystać z usług profesjonalnego fotografa, nie wspominając już o modelce - takie zdjęcia będą po prostu bardziej przekonujące, a ludzie kupują głównie na podstawie zdjęć, więc warto się postarać.