forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kilka pytań o Samsunga GX10 (Pentax K10D)

yogi74 - Pon 27 Sie, 2007
Temat postu: Kilka pytań o Samsunga GX10 (Pentax K10D)
Na początek chciałem się z wszystkimi przywitać. To mój pierwszy raz :)
Do tej pory tylko dużo czytałem, nie tylko na tym forum ale nie mogę się doszukać odpowiedzi na kilka pytań. Mam obecnie na testach Samsunga GX10 i prawdopodobnie go zakupię ale chciałbym rozwiać kilka wątpliwości:
1. Podczas używania aparatu stwierdziłem że przy obracaniu go w pozycję pionową i odwrotnie słychać (a raczej czuć) jakby coś w nim się "przesuwało". Czy jest to objaw pracy jakiegoś systemu wykrywającego położenie aparatu lub coś innego a może po prostu mam wadliwy egzemplarz.
2. Jaka jest z szybkością pracu autofokusa w porównaniu z Nikonem D80 czy Canonem 30D. Chodzi mi o praktyczne odczucia z użytkowania.
3. Jak ogólnie sprawuje się sytem lamp błyskowych PTTL Pentaxa w porównaniu z systemami innych producentów. Czy te przedbłyski nie powodują np. że model zdąży przymknąć oczy?
(Pewnie niektórzy uznają pytanie za głupie)

Liczę na opinie osób, które używają Samsunga GX10 (Pentaxa K10D) lub mają wiedzę w tym temacie.

pozdrawiam

P_M_ - Pon 27 Sie, 2007
Temat postu: Re: Kilka pytań o Samsunga GX10 (Pentax K10D)
yogi74 napisał/a:
Na początek chciałem się z wszystkimi przywitać. To mój pierwszy raz :)
Do tej pory tylko dużo czytałem, nie tylko na tym forum ale nie mogę się doszukać odpowiedzi na kilka pytań. Mam obecnie na testach Samsunga GX10 i prawdopodobnie go zakupię ale chciałbym rozwiać kilka wątpliwości:
1. Podczas używania aparatu stwierdziłem że przy obracaniu go w pozycję pionową i odwrotnie słychać (a raczej czuć) jakby coś w nim się "przesuwało". Czy jest to objaw pracy jakiegoś systemu wykrywającego położenie aparatu lub coś innego a może po prostu mam wadliwy egzemplarz.
2. Jaka jest z szybkością pracu autofokusa w porównaniu z Nikonem D80 czy Canonem 30D. Chodzi mi o praktyczne odczucia z użytkowania.
3. Jak ogólnie sprawuje się sytem lamp błyskowych PTTL Pentaxa w porównaniu z systemami innych producentów. Czy te przedbłyski nie powodują np. że model zdąży przymknąć oczy?
(Pewnie niektórzy uznają pytanie za głupie)

Liczę na opinie osób, które używają Samsunga GX10 (Pentaxa K10D) lub mają wiedzę w tym temacie.

pozdrawiam

1. To zdrowy objaw. Poprostu czujnik ustawienia aparatu. Dzieki temu wie, czy zdjecie bylo zrobione poziomo, czy pionowo.
2. Zalezy od obiektywu. Kitowe sa porownywalne.
3. Przedblyski powoduja zamykanie oczu. Mam ta samo z canonem (analog, ale w cyfrze jest podobnie). Do analoga mam lampe, ktora zamiast przedblysku swieci na czerwono. Jest lepiej. Nikon ma lampe wspomagajaca AF. Jest to chyba najlepsze rozwiazanie.

yogi74 - Pon 27 Sie, 2007

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Co do trzeciego pytania to wyraziłem sie chyba trochę nieprecyzyjnie. Nie chodziło mi o wspomaganie autofokusa ale o sam błysk występujący podczas robienia zdjęcia. Czy odstęp czasu między przedbłyskiem a właściwym błyskiem nie jest na tyle duży by wystarczył na zmrużenie oczu.
jaad75 - Pon 27 Sie, 2007

Co do pierwszego pytania, to chodzą słuchy, że to stabilizacja, albo paluszek filipińskiego dziecka, w zależności od wersji... :wink:
W kwestii szybkości AF wypowiedział się już mój przedmówca... :) Ja dodam tylko, że porównywałem K10D z 50/1.4 i 35/2 do Nikona D80 z 18-135 i 18-55 i K10D wręcz miażdżył Nikona szybkością, zwłaszcza z 35-tką... :D Oczywiście wystarczyłoby zapiąć jakiś zawodowy obiektyw do D80 i już nie byłoby tak różowo... Ogólnie, zwykło się uważać, że D80 ciut lepiej radzi sobie w przypadku kiepskiego oświetlenia. W każdym razie kwestia obiektywu jest tu kluczowa.
P-TTL nie jest bez wad - zresztą chyba żaden system przedbłysku nie jest... Słyszałem o kłopotach z mrużeniem oczu, ale przez bardzo długi czas myślałem, że to taka"urban legend"... Po prostu nie trafiałem na "blinkerów", jak się okazało... Pierwszą osobą z na tyle szybkim czasem reakcji, żeby zamknąć oczy między błyskiem pomiarowym, a głównym okazałem się ja sam... Moja dziewczyna usiłowała mi zrobić zdjęcie z lampą w P-TTL-u i na żadnym nie było możliwości uchwycenia mnie z otwartymi oczami - nie byłem w stanie tego kontrolować... Dopiero przełączenie lampy w tryb własnej automatyki rozwiązało problem. Blinkerzy na 100% się zdarzają, więc tylko kwestią czasu jest, kiedy na kogoś takiego trafisz - na szczęście rozwiązanie problemu jest proste, pod warunkiem, że odpowiednio wcześniej się zorientujesz i możesz powtórzyć ujęcia...