|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do zdjęć makro?
kima - Wto 18 Sty, 2011 Temat postu: Jaki obiektyw do zdjęć makro? mam canon eos 500d chciałabym sie dowiedziec jaki obiektyw nadał by sie do zdjęć makro.
Potrzebuje zrobic zdjęcia w stylu tych tasiemek http://www.tasiemkiozdobn...0b46df71120262d Bede wdzięczna za podpowiedź.
Jesli sa rózne opcje to wolałabym tańszą
adziohiciek - Wto 18 Sty, 2011
Te tasiemki chyba całkiem spore są (jak na standardy makro). Myślę, że do takiego typu zdjęć nie trzeba obiektywu makro. Wystarczy obiektyw, który ostrzy z małej odległości. Kitem nie da rady zrobić?
Jeśli chodzi o Macro to w Canonie są następujące opcje dające powiększenie 1:1 w cenie do 2000zł
Canon 100mm 2.8 USM Macro
Canon 60mm 2.8 Macro
Sigma 105mm 2.8 Macro
Tamron 90mm 2.8 Macro
Tamron 60mm 2 Macro
Każdy się sprawdzi w tym zastosowaniu.
Można też kupić 50mm 1.8 II za ~400zł + pierścienie pośrednie z automatyką ~300zł i to chyba będzie najtańsza opcja. (nie wiem jak pierścienie się sprawują z kitem ale to też jest jakieś rozwiązanie)
B o g d a n - Wto 18 Sty, 2011
Wystarczy obiektyw typu EF-S 18-55mm, który być może masz (jeśli dopiero będziesz kupowała cały sprzęt, to wybierz ten z dopiskiem IS), oraz statyw i wężyk spustowy (lub samowyzwalacz). Zdjęcia robisz w RAW i docinasz bezstratnie w jakiejkolwiek wywaływarce.
Jesli koniecznie chcesz coś bardzo małego fotografować (guziki itp) to proponuję najtańszego Canona makro: EF-S 60mm f/2,8 USM Macro. Statyw i td. i tak się przyda bo trzeba przymykać przysłonę i czasy wyjdą długie. Nie można też pominąć kwestii oświetlenia: może namiot bezcieniowy itp.
|
|