|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - canon 1000d + helios 44-2
panopticon - Sro 19 Sty, 2011 Temat postu: canon 1000d + helios 44-2 witam,
Znalazłem na strychu stary aparat z obiektywem helios 44-2.
Mam 1000d i zastanawiam się, czy będą razem dobrze współpracować - czy warto kupować adapter (btw jaki polecacie?). Może ktoś z Was testował taki zestaw? Jak się spisuje 1000d z obiektywami nie od canona? Jak wygląda pomiar światła w takim konfigu? zdjęcia robić na AV?
podobno Helios w adapterem bez soczewki ostrzy na max odlegosc 1,5-2m?
inna sprawa, to czy tylko ja mam problem z ostrzeniem w 1000d?
pzdr
komor - Sro 19 Sty, 2011
panopticon napisał/a: | Mam 1000d i zastanawiam się, czy będą razem dobrze współpracować - czy warto kupować adapter (btw jaki polecacie?). |
Będzie współpracować na tyle dobrze, na ile wizjer Ci pozwoli. A propos adaptera, to w dziale Filtry, konwertery i soczewki masz już parę tematów o tym problemie, np. Canon adapter m42.
panopticon napisał/a: | Jak wygląda pomiar światła w takim konfigu? zdjęcia robić na AV? |
Pomiar światła działa, choć nie w pełni precyzyjnie, w zależności od obiektywu, ustawionej przysłony może wyjść nieco za ciemne lub za jasne. Pewnie zależy też od konkretnej puszki, na ile sobie radzi. Moje 400D myliło się, ale w zakresie który bez problemu był do skorygowania na RAW-ach. Zdjęcia możesz robić na AV (body pokazuje przysłonę „––” ale dobiera czas wg światłomierza), możesz też robić na M, dzięki czemu być może będziesz miał bardziej powtarzalne rezultaty po nabraniu pewnej wprawy.
panopticon napisał/a: | podobno Helios w adapterem bez soczewki ostrzy na max odlegosc 1,5-2m?
|
Ten problem jest w Nikonie, nie w Canonie, ze względu mniej fortunną kombinację flange distance w przypadku zakładania M42 na bagnet F, niż w przypadku EOS-a.
panopticon napisał/a: | inna sprawa, to czy tylko ja mam problem z ostrzeniem w 1000d? |
Pytasz o ostrzenie ręczne tym Heliosem czy ogólnie o działanie AF? Standardowa matówka w lustrzankach cyfrowych zafałszowuje odbiór głębi ostrości (zwiększa jasność wizjera kosztem zwiększania GO), stąd gorzej się nadają do ręcznego ostrzenia manualnymi jasnymi obiektywami. No i wizjer w 1000D też do mistrzowskich nie należy, nawet w klasie lustrzanek APS-C.
Baku - Sro 19 Sty, 2011
Jeśli trafiła się dobra sztuka heliosa to gra może warta świeczki. Efekty, zwłaszcza na mniejsze dystanse, mogą być bardzo dobre. W takiej sytuacji warto zainwestować w adapter z dandelionem, czyli układem umożliwiającym potwierdzanie ostrości. Problem wizjera jest wtedy częściowo rozwiązany (służy do kadrowania a nie do precyzyjnego ustawiania ostrości). Z moich doświadczeń wynika, że dandenlion daje dość dokładne i powtarzalne efekty.
panopticon - Sro 19 Sty, 2011
komor napisał/a: |
Pytasz o ostrzenie ręczne tym Heliosem czy ogólnie o działanie AF? Standardowa matówka w lustrzankach cyfrowych zafałszowuje odbiór głębi ostrości (zwiększa jasność wizjera kosztem zwiększania GO), stąd gorzej się nadają do ręcznego ostrzenia manualnymi jasnymi obiektywami. No i wizjer w 1000D też do mistrzowskich nie należy, nawet w klasie lustrzanek APS-C. |
AF nie działą najlepiej wg mnie, ręcznie to już ciężko wyostrzyć dobrze z większej odległości, przy dużym otwarciu. Może mam ocś z oczami, choć na badaniach było ok.
adapter z dandelionem? jak działa to potwierdzenie ostrości? cenowo jest duża różnica? na co patrzeć przy zakupie adaptera?
ps dzięki za szybkie odpowiedzi
blaine - Sro 19 Sty, 2011
Potwierdzenie ostrości działa tak samo jak w przypadku AF - podświetla na czerwono punkty AF w których ostrość ustawiona jest prawidłowo.
Cenowo to w granicach 100-150zł, przykładowo:
http://allegro.pl/adapter...1380688802.html
http://allegro.pl/pro-ada...1380688830.html
cybertoman - Sro 19 Sty, 2011
panopticon napisał/a: | jak działa to potwierdzenie ostrości? | Mozesz potrenowac w taki sposob:
Przelacz obiektyw (ten, ktory wlasnie posiadasz) na MF
Namierz motyw i trzymajac spust wcisniety do polowy krec pierscieniem ostrosci, powoli i delikatnie, az uslyszysz znajome pipniecie, zapali sie zielona dioda (w wizjerze po prawej stronie) i na czerwono mrugnie punkt, w ktorym zlapana zostala ostrosc.
Tak samo bedzie to wygladac przy adapterze z dandelionem.
blaine napisał/a: | ]http://allegro.pl/pro-ada...1380688830.html | W tym adapterze ustawiasz sobie 50mm, min przyslona 2.0 i w exifie mozesz miec prawdziwe parametry ekspozycji.
panopticon - Wto 01 Lut, 2011
jeszcze nie kupiłem adaptera, ale mam inny problem...
wydaje mi się, że aparat źle ostrzy - mało które zdjęcie jest trafione, czy da się to jakoś naprawić? czy to wina body czy szkieł? staje się to flustrujące
cybertoman - Wto 01 Lut, 2011
panopticon napisał/a: | czy da się to jakoś naprawić? | do kalibracji trza odeslac. A na LV dobrze ostrzy?
panopticon - Sro 02 Lut, 2011
na LV nie ma problemu.
do kalibracji korpus czy obiektywy? czy to podlega gwarancji?
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
panopticon napisał/a: | czy warto kupować adapter (btw jaki polecacie?) |
Warto z dandelionem - masz potwierdzenie ostrości, a to ułatwia fotografowanie, tym bardziej z puszką APS-C o malunim wizjerzątku.
Mam dandeliona z ebay - był taki sklep HP-Photo czy HT-Photo, ale już się chyba zwinął, albo ma inną nazwę. W każdym bądź razie kosztowało to to 11 euro z haczykiem i działa, ale tylko z cyfrowymi eosami i z 300X.
cybertoman - Sro 02 Lut, 2011
panopticon napisał/a: | do kalibracji korpus czy obiektywy? | komplet.
panopticon napisał/a: | czy to podlega gwarancji? | zazwyczaj tak
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
panopticon napisał/a: | wydaje mi się, że aparat źle ostrzy - mało które zdjęcie jest trafione |
Czy ustawiłeś dobrze dioptrię?
Czy sprawdziłeś pomiarem skupionym (punktowego nie ma) wybierając tylko dla punktu środkowego?
cybertoman - Sro 02 Lut, 2011
muzyk napisał/a: | Czy ustawiłeś dobrze dioptrię? | A to ma jakis zwiazek z AF? "Aparat zle ostrzy", to raczej o automat chodzi.
muzyk napisał/a: | Czy sprawdziłeś pomiarem skupionym (punktowego nie ma) wybierając tylko dla punktu środkowego? | AF przy pomiarze skupionym dziala jakos wyjatkowo w 1000D? Czy tez przy recznym ostrzeniu odgrywa to jakas role?
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
cybertoman napisał/a: | AF przy pomiarze skupionym dziala jakos wyjatkowo w 1000D? Czy tez przy recznym ostrzeniu odgrywa to jakas role? |
Mniejsze pole.
Usjwo - Czw 03 Lut, 2011
muzyk napisał/a: |
Czy sprawdziłeś pomiarem skupionym (punktowego nie ma) wybierając tylko dla punktu środkowego? |
Co to jest ten pomiar skupiony AF?
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
Usjwo napisał/a: | Co to jest ten pomiar skupiony AF? |
Pomiar światła. Oj, nie pamiętam dokładnie, który poza punktowym ma najmniejsze pole.
W 1000D są trzy, bez punktowego przecież.
jaad75 - Czw 03 Lut, 2011
muzyk, pomiar światła nie ma nic wspólnego z AF...
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
Nie o to mi chodzi. Coś pomieszałem funkcje... sorry.
Ustawić jeden punkt AF, np. środkowy i zrobić zdjęcie, najlepiej jakiejś tablicy testowej.
panopticon - Wto 15 Lut, 2011
wysłałem do serwisu, body i obiektyw, wróciło skalibrowane.... niestety gorzej niż poprzednio, serwis pogłębił wadę i teraz zupełnie nie trafiam z ostrością, im dalej tym większa tragedia.
twierdzą, że skalibrowali do wzorca. wysyłam jeszcze raz, mam nadzieję, że tym razem wróci poprawnie ustawiony. AF testowałem przy użyciu tablicy testowej i statywu + samowyzwalacz, ciągle ostrzy przed obiektem, powtarza się błąd.
btw czy jest soft do kalibracji body, który mógłbym zakupić i sam ją przeprowadzić?
jaki to soft?
cybertoman - Wto 15 Lut, 2011
panopticon napisał/a: | btw czy jest soft do kalibracji body, który mógłbym zakupić i sam ją przeprowadzić? | Zakupic sie nie da.
a w inny sposób wejść w posiadanie? w jaki? no i jak nazywa się taki soft?
MC - Wto 15 Lut, 2011
Soft serwisowy, który nie jest na sprzedaż.
kufel - Wto 15 Lut, 2011
panopticon, soft którym serwisy kalibrują puszki etc jest do użytku tylko dla nich samych i nie ma charakteru komercyjnego. dostarczony jest zapewne od samego producenta.
panopticon napisał/a: | a w inny sposób wejść w posiadanie? | z tym to raczej ciezko...
[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 12:32 ]
MC mnie ubiegł
co w tej sytuacji zrobić? sprzęt już wysłany, jeśli nie poprawią wady to nie będzie się nadawał do czegokolwiek. gwarancja do końca miesiąca (12miesięcy) potem kolejne 12 od sprzedawcy, ale ten jest nieosiągalny - allegro zawiesiło konto.
w Lublinie nie znalazłem serwisu, który zajmuje się kalibracją, ogólnie słabe nastroje...
MC - Wto 15 Lut, 2011
Reklamacja naprawy, potem pozostaje droga sądowa.
bnmnb - Wto 15 Lut, 2011
helios i 40D, działa fajnie, tylko trzeba się pomęczyć przy ustawianiu ostrosci, pozdr.
[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 23:09 ]
http://www.fotosik.pl/pok...919a742b9e.html
http://www.fotosik.pl/pok...9777379df3.html
komor - Wto 15 Lut, 2011
bnmnb napisał/a: | helios i 40D, działa fajnie, tylko trzeba się pomęczyć przy ustawianiu ostrosci, pozdr. |
Albo trzeba kupić to: Matówka Ef-S do Canona 40D/50D a potem ewentualnie jeszcze to: Konwerter na wizjer 1,35x lub coś podobnego.
panopticon - Pią 18 Lut, 2011
serwis nic nie poprawił - twierdzi, że to wina obiektywu 1.8 50 II - że nie można go wyregulować.
w tej chwili nie da się poprawnie złapać ostrości.
na gwarancji jet do końca lutego, czy mogę reklamować u sprzedawcy po upływie gwarancji (12m)? podobno jest 24m ustawowo. Ale czy zostanie uznana reklamacja?
czy serwis mnie nie zbywa? twierdzi, że mogę co tydzień wysyłać obiektyw, a i tak tego nie naprawią, bo "te obiektywy tak mają".
czy mogę się powoływać na niezgodność towaru z umową?
przed kalibracją sprzęt lepiej ostrzył
bacruk - Pią 18 Lut, 2011
panopticon, masz możliwość podpięcia innego obiektywu AF i sprawdzenia czy jest ok?
panopticon - Pon 28 Lut, 2011
po ostatniej kalibracji jest trochę lepiej - czasem trafi . inne szkło to kit 18-55 is, nie jest źle z trafianiem.
co do argumentu serwisu dotyczącego luzów na pierścieniu ostrzenia to fakt, są i rzeczywiście mają wpływ - przetestowałem.
no więc teraz problem w tym, czy mogę samodzielnie te luzy zniwelować?
czy są one na samym pierścieniu (tam są odczuwalne), czy może gdzieś w środku na zębatkach, albo w silniku?
szukałem dokumentów jak rozebrać obiektyw, ale jeszcze nie zdecydowałem się na operację, może ktoś tutaj bawił się w naprawę 50 1.8? niby tani obiektyw, ale nie dla mnie.
|
|