forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i o¶wietlenie - Trigmaster MX1C

g±bka - Sro 19 Sty, 2011
Temat postu: Trigmaster MX1C
Witam!
Kupilem dzis wyzwalacz radiowy firmy Trigmaster model MX1C, ponoc ma dzialac z lampa nissin di 622 i canonem 1000d . Podlaczylem wszystko i nic, kanaly sa ustawione odpowiednio i nie wiem w czym problem.
Z gory dziekuje za pomoc!

http://allegro.pl/wyzwala...1386508379.html

dokladnie taki sam wyzwalacz jak w linku powyzej.

jaad75 - Sro 19 Sty, 2011

g±bka, a lampa błyska po przyci¶nięciu "test"?
g±bka - Sro 19 Sty, 2011

nie blyska, tylko gdy wcisne "pilot" na lampie to wtedy ale to nie ma chyba nic wspolnego z wyzwlaczem

Przede wszystkim sprawdĽ styki odbiornika, no i oczywi¶cie baterie. Je¶li masz dostęp do jakiej¶ lampy z PC - zobacz, czy odpala przez kabel...
g±bka - Sro 19 Sty, 2011

baterie chyba sa dobre bo wkladalem nowe prosto z opakowania i gdy wyzwalam aparat lampa na odbiorniku miga rowno z lampka na wyzwalaczu, lampy niestety innej nie mam a co do stykow no wydaje mi sie ze sa w porzadku, nie wiem co moglo by byc z nimi nie tak

Czasem wygl±da, że jest wszystko ok, a nie stykaj± - po prostu przeczy¶ć profilaktycznie. O położenie przeł±cznika w odpowiedniej pozycji nie pytam, bo zakładam, że zwróciłe¶ na to uwagę?
g±bka - Sro 19 Sty, 2011

tak, tak kanaly i przelacznik sie zgadza, jeszce dodam ze uzywalem tego wyzwalacz by wyzwolic migawke w aparacie i wszystko dziala, to musi byc wina lampy lub stopki odbiornika.
komor - Sro 19 Sty, 2011

g±bka, po pierwsze miło byłoby, gdyby¶ nie popełniał dwóch różnych błędów w nazwie urz±dzenia (jeden w temacie, drugi w tre¶ci, obydwa poprawiłem). Po drugie nie wiem czemu ten sprzedawca na Allegro twierdzi, że to powinno działać z Nissinami Di622. Jak wiemy z odpowiedniego w±tku, lampa Di622 (wersja nie Mark II) w odmianie kanonierskiej nie działa z wyzwalaczami radiowymi odpalaj±cymi ze ¶rodkowego styku.

Na zdjęciach z tej aukcji s± sprzeczne zdjęcia, na niektórych ten wyzwalacz ma na stopce wiele styków (choć nie jest wyzwalaczem przenosz±cym TTL wg specyfikacji dystrybutora), na innym za¶ zdjęciu w ogóle nie ma styków.

Czy możesz powiedzieć czy Twoja sztuka ma tylko ¶rodkowy styk X czy ma co¶ więcej?

g±bka - Sro 19 Sty, 2011

nie ma oprócz ¶rodkowego jeszcze 5 innych, 4 poniżej X po lewej i prawej stornie po dwa i na gorze tak jak na zdj nr 2.

PS. za błędy przepraszam :P