forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr ółówkowy szary i efektowny gwieździsty

gumisek28 - Sro 19 Sty, 2011
Temat postu: Filtr ółówkowy szary i efektowny gwieździsty
Witam wszystkich, mam kolejne pytanko jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach, chodzi mi o krajobrazy przede wszystkim, bo chyba do potrtetów go nie idzie wykorzystać. Będę wdzieczny jak podacie jeszcze jakieś konkretnej firmy
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą, aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzzystywaniu tego filtra.
Z góry dziękuje za odpowiedz
pozdrawiam
Mam Nikona D3000 z obiektywem tamron 18-200mm

hijax_pl - Sro 19 Sty, 2011

gumisek28 napisał/a:
jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach,
Zależy od kontrastu pomiędzy np niebem w ziemią... A po co się go stosuje przeczytaj tu -> http://www.optyczne.pl/22...C3%B3wkowy.html
gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą
Przymknij przysłonę do np f/22 ;)
gumisek28 napisał/a:
aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzzystywaniu tego filtra.
A po co? chcesz robić portrety na tle rozgwieżdżonego, nocnego miasta? Bo jeśli tak to lampa, f/22 i podbij ISO ;)
kasiakaaz - Sro 19 Sty, 2011

gumisek28 napisał/a:
jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach... Będę wdzieczny jak podacie jeszcze jakieś konkretnej firmy

Najlepiej "wejdź" w system Cokin P, nawet jeśli nie zamierzasz zmieniać obiektywu. Jest to o tyle wygodne, że możesz sobie ustawiać "granice przejścia" na różnych poziomach (przesuwając w górę lub dół), w zależności od potrzeb, co filtr nakręcany uniemożliwia. Holder i adapter spokojnie możesz kupić jakieś chińskie, jednak sam filtr - lepszy, np. Hitech'a. Na początek może zacznij od ND 0,9 (z przejściem soft), a później zobaczysz, czy i jaki jeszcze ewentualnie jest Ci potrzebny.
gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą, aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzystywaniu tego filtra.

Nie musisz mieć dodatkowej lampy, ten filtr "wykorzystuje" punktowe źródła światła. Przymknięcie przysłony daje bardziej naturalny efekt, ale jeśli podobają Ci się te uzyskane przy pomocy filtra, obojętnie jaki kupisz. To jest plastik "porzecinany" rowkami. Kwestia wyboru jest tylko taka, ile ramion mają mieć gwiazdki... :wink:

P.S.
hijax_pl, do twarzy Ci w tym kapeluszu i okularach... :grin: :wink:

rutek75 - Sro 19 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:

gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą
Przymknij przysłonę do np f/22

A ja się zastanawiałem dlaczego przy nocnych naświetlaniach z przesłoną f22 wychodzą mi gwiazdki :oops:
Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że na 99% odpowiedź na moje pytanie albo juz padła na forum albo zaraz padnie :mrgreen:

hijax_pl - Czw 20 Sty, 2011

rutek75 napisał/a:
A ja się zastanawiałem dlaczego przy nocnych naświetlaniach z przesłoną f22 wychodzą mi gwiazdki
A nigdy nie mrużyłeś oczu jak patrzyłeś na jakieś silne źródło światła? ;)
Możesz sobie poekperymentować - zmruż i zobacz jak taki punkt widzisz. Nie dość, że mniej światła wpuszczasz do oka to jeszcze.. no właśnie ;) .

Jak w aparacie domykasz przysłonę mocno to de facto robisz to samo - obiektyw mruży ;)