forum.optyczne.pl

Wolne tematy - jak przekonać żonę że warto kupić lustrzankę :)

mmariusz - Czw 20 Sty, 2011
Temat postu: jak przekonać żonę że warto kupić lustrzankę :)
potraktujmy ten temat z przymrużeniem oka ;) ...
dziś oznajmiłem żonie że kupuję aparat D7000 ... ona stwierdziła, że oszalałem ponieważ mamy inne wydatki ... na co ja jej, że przecież mamy spore oszczędności, że zmieniłem pracę i mam więcej czasu, który też poświęcę dla niej i krasnalka, że rzuciłem fajki więc budżet tego nie odczuje itd. ... ;)
a tak serio, czy wy też mieliście takie przejścia przy zakupie aparatu :)
jak przekonaliście żony że warto mieć lustrzankę w domku :)

być może to temat do "fotografia na wesoło" ale wg mnie może być jak najbardziej poważny ...

baracuda - Czw 20 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:
jak przekonaliście żony że warto mieć lustrzankę w domku :)

Ja kupuję i już :mrgreen:

baracuda, pewnie nie masz żony więc kupujesz i już :P

to naturalnie żart i mam nadzieję, że tak to odbierzesz :)

mmariusz napisał/a:
baracuda, pewnie nie masz żony więc kupujesz i już :P

żonę , dzieci , wnuczkę a nawet psa , marki suka :mrgreen:
ale żeby tak było to trzeba poświęcić trochę czasu na wychowanie
małżonki :wink:

(panie się nie obrażą :razz: )

zaryzykuj i kup , albo będziesz miał żonę i lustrzankę albo samą lustrzankę :razz:

ophiuchus - Czw 20 Sty, 2011

dlatego gdy stanąłem przed dylematem żona albo lustrzanka, zgadnijcie co wybrałem :grin:
hijax_pl - Czw 20 Sty, 2011

ophiuchus napisał/a:
zgadnijcie co wybrałem
Czyli nie kupiłeś C7D? ;)
arietiss - Czw 20 Sty, 2011

A mnie właśnie żona namówiła na pierwszą lustrzankę! :grin:

[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 22:56 ]
hijax_pl, ale się zmieniłeś! :smile:

ophiuchus napisał/a:
dlatego gdy stanąłem przed dylematem żona albo lustrzanka, zgadnijcie co wybrałem :grin:

Poszukaj żony na forum , tylko patrz jaki ma sprzęt w stopce :mrgreen:

Arek - Czw 20 Sty, 2011

Moja żona mi ostatnio zrobiła "awanturę". Zwykle w domu wala się kilka lustrzanek, bo zawsze coś tam testuję, więc leży. Ale tak się złożyło, że nawet prywatną lustrzankę z domu do redakcji wyniosłem i nie było nic. Wracam z pracy, a żona do mnie, że jak to jest, że jest żoną redaktora Optyczne.pl, a jak chce zrobić zdjęcie dziecku, to nie ma czym... No więc Święty Mikołaj przyniósł jej aparat.

Dlatego kochajcie swoje żony, a jednocześnie udowodnijcie im, że i lustrzanka dla Was i mały aparat dla niej jest Wam niezbędny.

baracuda napisał/a:
zaryzykuj i kup , albo będziesz miał żonę i lustrzankę albo samą lustrzankę :razz:

moja Pani siedzi i czyta nasze/moje posty i coś czuję że będę miał i żonę i zamiast lustrzanki to siniankę ;P ... chyba się rozwiodę i poszukam żony na forum ;)

Cola - Czw 20 Sty, 2011

ja zrobiłem inaczej.... kupiłem lustrzankę żonie na gwiazdkę i focę ;)

ophiuchus napisał/a:

ja wiem ... wybrałeś tyskie ... tyskie ponad wszystkie ;P

[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 23:13 ]
Cola,
tak się składa, że to moja żoncia mnie zaraziła foceniem ...

[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 23:25 ]
baracuda napisał/a:

w stopce? czyli co masz na myśli bo to pewnie nie jest coś głupiego??

mono - Czw 20 Sty, 2011

Mój to nawet chciał mnie pod sklep odstawić, abym kupiła. Denerwowało go, że tyle wybierałam :]

mono napisał/a:
Mój to nawet chciał mnie pod sklep odstawić, abym kupiła. Denerwowało go, że tyle wybierałam :]

i co wybrałaś??

Arek - Czw 20 Sty, 2011

mono, trzeba było najpierw test na Optyczne.pl przeczytać... No chyba, że tak długo wybierałaś kolor ;)
mmariusz - Pią 21 Sty, 2011

u mnie jak na razie zimna wojna ;)
ja już wiem że kupię aparat a moja Pani ... musi to przyjąć do wiadomości i basta ;)

PiotrOs - Pią 21 Sty, 2011

Bo nie zachowales odpowiednich procedur. Nalezy wykonac operacje odwrocenia uwagi, niestety wiaze sie to z dodatkowymi kosztami.
1. Zabierasz zone, dajmy na to, do Kruka
2. Pod byle pozorem ruinujesz sie na cos ladnego
3. Pytajac o lustrzanke, uslyszysz "Oczywiscie kochanie!"
:mrgreen:

MC - Pią 21 Sty, 2011

Ewentualnie usłyszysz:
"Daj spokój, przecież już wydaliśmy dzisiaj tyyyle pieniędzy..."

PiotrOs - Pią 21 Sty, 2011

Ryzyko jest, ale chyba szybciej przekonasz zone do wiekszego wydatku, niz wytlumaczysz sie z kupienia samej lustrzanki :wink:
MC - Pią 21 Sty, 2011

Zależy od konkretnej żony.

PiotrOs napisał/a:
Bo nie zachowales odpowiednich procedur. Nalezy wykonac operacje odwrocenia uwagi, niestety wiaze sie to z dodatkowymi kosztami.
1. Zabierasz zone, dajmy na to, do Kruka
2. Pod byle pozorem ruinujesz sie na cos ladnego
3. Pytajac o lustrzanke, uslyszysz "Oczywiscie kochanie!"

he he he, dobry sposób i wypróbowany ale z moją panią nie przejdzie ;)
muszę wymyślić coś nowego i oryginalnego :)

blaine - Pią 21 Sty, 2011

Kupno lustrzanki to akurat najmniejszy problem, schody zaczną się dopiero jak będziesz musiał przekonać, że ta wspaniała, wymarzona jasna stałka o cenie przewyższającej cenę aparatu z kitem jest Ci absolutnie potrzebna. ;)
moronica - Pią 21 Sty, 2011

skombinujcie sobie bobasa, ilu juz tu na forum przychodzilo po porady dotyczace kupna sprzetu pod tym pretekstem ;)

No ja na szczęście dzieci nie mam i nie planuje w najbliższej przyszłości, więc muszę sobie radzić jakoś inaczej. ;)

blaine napisał/a:
Kupno lustrzanki to akurat najmniejszy problem, schody zaczną się dopiero jak będziesz musiał przekonać, że ta wspaniała, wymarzona jasna stałka o cenie przewyższającej cenę aparatu z kitem jest Ci absolutnie potrzebna. ;)

no ładnie, teraz to mnie zatkało :)

Cytat:
skombinujcie sobie bobasa, ilu juz tu na forum przychodzilo po porady dotyczace kupna sprzetu pod tym pretekstem ;)

bobasek już jest :) i właśnie ten argument, aby uwieczniać rozwój małego krasnalka wydaje mi się najbardziej rozsądny, choć ona może powie że równie dobrze można to robić kompaktem za niecały tysiąc :)

a tak powaznie to mojego faceta przekonalo do moich fotograficznych zakupow to, ze sprzet jest w uzyciu, ze mamy pamiatki z wakacji, koncertow, itd i juz od jakiegos czasu sie nie buntuje a nawet czasem sam cos wspomina ze "przydalaby ci sie jakas dluzsza lufa" ;) mi sie na szczescie na chwile obecna nie marza zadne szkla przewyzszajace cene kopusu z kitem i zawsze poluje na jak najbardziej ekonomiczne rozwiazania

Ja również nie porywam się na najdroższe obiektywy ;)
Zresztą, z obiektywami nie ma większego problemu, ale jak już któregoś dnia wspomniałem o nowym body, to już dziewczyna krzywo na mnie spojrzała. ;)

Arek - Pią 21 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:
bobasek już jest :) i właśnie ten argument, aby uwieczniać rozwój małego krasnalka wydaje mi się najbardziej rozsądny, choć ona może powie że równie dobrze można to robić kompaktem za niecały tysiąc :)

Głębia ostrości, jakość obrazu itp itd. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nie powinieneś mieć jednak problemów, żeby udowodnić, że jakość obrazu lustrzanki jest o wiele lepsza. Wystarczy pokazać tylko jakiś portret robiony w okolicach f/2.0.

w pełni się z Tobą zgadzam, ale wiesz jak to jest z kobietami - teraz pewnie podpadnę Paniom na forum :) - w zasadzie nie szkoda im kasy jedynie na ciuszki ;)
inna sprawa, że chcę kupić D7000 a on swoje kosztuje :)

no jesli twojej pani nie szkoda kasy na ciuszki to uwazaj, ty kupisz d7000 a ona w ramach zemsty pare Louboutinow ;)

liczę się z tym i mam nadzieję, że moja młodzieńcza psychika z tym sobie mimo wszystko poradzi ;)
komor - Pią 21 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:
w zasadzie nie szkoda im kasy jedynie na ciuszki

To jest skandaliczne i wierutne kłamstwo obrażające nasze Panie!
Przecież są jeszcze buty i kosmetyki.

jaad75 - Pią 21 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:
inna sprawa, że chcę kupić D7000 a on swoje kosztuje :)
Przyzwyczajaj ją do cen, przegladając oferty Leiki i Hasselblada, potem będzie z górki... :razz:

jaad75 napisał/a:
Przyzwyczajaj ją do cen, przegladając oferty Leiki i Hasselblada, potem będzie z górki... :razz:

Potwierdzam, to działa. ;)
Przeglądałem sklepy, pokazywałem ceny 85L i zachwycałem się tym obiektywem, a po przyjściu do sklepu i pokazaniu 85/1.8 było dużo łatwiej przekonać. :D

jaad75 napisał/a:

he he he, przednia myśl, przy cenach Hasselblada zakup D7000 to faktycznie nic wielkiego :)

baracuda - Pią 21 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:

gdzież by , napisałem stopce mając na myśli opisy w podpisie ,
no tu widzimy jaki mamy sprzęt i zaczynamy nawijać :mrgreen:

nie wiem czyj to nawet podpis :cool:
Cytat:
Nikon D90, Tokina 12-24mm f/4 II, Nikkor 18-105mm f/3.5–5.6G VR, Tamron 90mm f/2.8 Macro, Nikkor 80-200 f/2.8, Nikon R1C1, Vanguard Alta Pro 263AT, Manfrotto 804RC2

komor napisał/a:

byłem pewien, że dostanę po głowie od Pań a tu od faceta mi się obrywa :)

Sajgon - Pią 21 Sty, 2011

mmariusz napisał/a:
komor napisał/a:

byłem pewien, że dostanę po głowie od Pań a tu od faceta mi się obrywa :)

Przeczytaj jeszcze co jest napisane małą czcionką :razz:

baracuda napisał/a:
mmariusz napisał/a:

gdzież by , napisałem stopce mając na myśli opisy w podpisie ,
no tu widzimy jaki mamy sprzęt i zaczynamy nawijać :mrgreen:

Cytat:
Nikon D90, Tokina 12-24mm f/4 II, Nikkor 18-105mm f/3.5–5.6G VR, Tamron 90mm f/2.8 Macro, Nikkor 80-200 f/2.8, Nikon R1C1, Vanguard Alta Pro 263AT, Manfrotto 804RC2

baracuda, a jak się taka stopkę robi? to jest w ustawieniach profilu jako podpis?

Cola - Pią 21 Sty, 2011

zobacz co jest drobnym drukiem ;)

edit.... uuuu juz wszyscy szybsi byli ;)

mmariusz napisał/a:
baracuda, a jak się taka stopkę robi? to jest w ustawieniach profilu jako podpis?

Tak, dokładnie.
Profil -> Podpis -> Tekst podpisu

mmariusz napisał/a:

Tak , w profilu usera masz wszystkie dostępne opcje włącznie z podpisem :wink:

wpisujesz co uważasz za stosowne i klikasz wyślij

baracuda napisał/a:
Cytat:

ty mnie tu nie swataj, ja sie zabawkami nie dziele :P

Sajgon,

ślepy jestem, w ogóle nie zauważyłem :)

zwracam honor komor, sorry, masz u mnie zimne piwko :)

Sajgon - Pią 21 Sty, 2011

blaine napisał/a:
mmariusz napisał/a:

Tak, dokładnie.
Profil -> Podpis -> Tekst podpisu

I wtedy możesz być posiadaczem wszystkiego czego pragniesz, oczywiście wirtualnie :smile:

moronica napisał/a:
ty mnie tu nie swataj, ja sie zabawkami nie dziele :P

No gdzież bym śmiał , pomagam koledze sprzęt skompletować :mrgreen:

moronica, od czasu do czasu można zrobić wyjątek ;)

mmariusz, powaznie, moge ci cokolwiek z mojej garderoby pozyczyc ale sprzet foto nie ;)

myślę że nie skorzystam bo źle by mi się przez park w obcasach uciekało ;P

nie nosze obcasow, kobiety nosza obcasy by byc mojego wzrostu ;)
tak zupelnie powaznie to mam teraz na sobie buty, ktore dopiero niedawno sie dowiedzialam ze sa z meskiej kolekcji Zary

moronica napisał/a:
nie nosze obcasow, kobiety nosza obcasy by byc mojego wzrostu ;)
Brzmi nieźle... :smile:

no co Ty opowiadasz, damska nóżka w obcasie wygląda ... poezyjnie :)

tak, wiadomo ze poeci to ludzie udreczeni i cierpiacy ;)

oj, nie łap mnie za słówka ;)
każdy facet Ci powie że tak jest :)

bleh, "kazda kobieta to...", "kazdy facet tamto..." a potem sie dziwia, ze im zony marudza gdy kupuja sprzet a nie widza nic dziwnego w chodzeniu na szczudlach za 5 patykow ;)

a tak z innej beczki jeszcze moronica, ten sprzęt który masz w opisie, wszystkie obiektywy używasz jednakowo często? bo to chyba nie jest chyba tak, że dany obiektyw służy lub powinien służyć do robienia wyłącznie jakiś określonych fotek, np jeden tylko do portretów a kolejny tylko do makro, itd.? może to głupie pytanie ale mimo wszystko zapytam :)

mmariusz napisał/a:
każdy facet Ci powie że tak jest :)
Ja tam do podziwiania kobiet na obcasach dojrzałem dopiero niedawno, dawniej najbardziej seksowna była dla mnie laska w zwiewnej sukience i ciężkich buciorach... Chyba się starzeję... :mrgreen:
mmariusz napisał/a:
bo to chyba nie jest chyba tak, że dany obiektyw służy lub powinien służyć do robienia wyłącznie jakiś określonych fotek, np jeden tylko do portretów a kolejny tylko do makro, itd.? może to głupie pytanie ale mimo wszystko zapytam :)
To głupie pytanie... :razz:

mmariusz napisał/a:
a tak z innej beczki jeszcze moronica, ten sprzęt który masz w opisie, wszystkie obiektywy używasz jednakowo często? bo to chyba nie jest chyba tak, że dany obiektyw służy lub powinien służyć do robienia wyłącznie jakiś określonych fotek, np jeden tylko do portretów a kolejny tylko do makro, itd.? może to głupie pytanie ale mimo wszystko zapytam :)

jasne, ze kazdy sluzy do czego innego ;) kita uzywam najrzadziej; 12-24 do krajobrazow; 80-200 zabieram na koncerty i niesmialo probuje sie z nim zblizac do ptakow choc wiadomo, ze nieco krotki do tego celu; 90 wraz z r1c1 do makro i napastowania kotow ;)

dzięki wielkie moronica za odpowiedź bo za każdym razem mogę się czegoś dowiedzieć i nauczyć przy okazji :)
ophiuchus - Pią 21 Sty, 2011

hijax_pl, no właśnie wybrałem C7D :oops: żona może poczekać :mrgreen:
AM - Pią 21 Sty, 2011

Jak dobrze byc wolnym czlowiekiem. Mozna sobie nakupic tyle zabawek!
hijax_pl - Pią 21 Sty, 2011

ophiuchus napisał/a:
no właśnie wybrałem C7D :oops:
Nie ma się co wstydzić - to bardzo fajny aparat :)

Cytat:

Jak dobrze byc wolnym czlowiekiem. Mozna sobie nakupic tyle zabawek!

bycie nie wolnym człowiekiem też ma swoje plusy, i zabawki też się kupuje tylko trzeba się czasem przy tym i tej drugiej osobie nieźle napocić ;)

zwirek210 - Pon 24 Sty, 2011

Moja żona jak mnie poznała to już wtedy biegałem z Zenitem wiec wiedziała ze fotografia sie interesuje ale równiez na niej dorabiam sobie. potem Nikon-601, D70, D80, D200, D300 no i w końcu wymarzone D700. I nigdy nie słyszałem jakiś wypominek a ni nie pamietam zebym sie pytał o to.
Więc nie rozumiem kwestii o pytanie sie żony czy moge kupić aparat. Jak mnie stac to czemu nie, gorzej gdy ledwo sie ciagnie od 1 do 1 a chłopu sie zachce nowe lustro, to wtedy rozumiem irytacje kobiet i latający wałek. Ja doscyć długo dochodziłem do mojego body lata odkładania i powolne inwestowanie w coraz to lepszy sprzęt.

Generalnie trza powiedzieć żonie: Fotografia to moja pasja nie ograniczaj mnie i nie odbieraj mi moich marzeń, czy ja zabraniam ci gotować lub prać . Na pewno zadziała :)

moronica - Pon 24 Sty, 2011

pasja twojej zony jest gotowanie i pranie? :shock: oj chyba zaraz jakis walek poleci
Tadeuszek - Pon 24 Sty, 2011

zwirek210 i dzięki Tobie kolega mmariusz ma po sprzęcie :roll: :mrgreen:
MC - Pon 24 Sty, 2011

zwirek210 napisał/a:
Fotografia to moja pasja nie ograniczaj mnie i nie odbieraj mi moich marzeń, czy ja zabraniam ci gotować lub prać . Na pewno zadziała

Z całą pewnością. Jeśli kobieta jest choć trochę rozgarnięta, to po czymś takim radzę kupić abonament na stołówce i poszukać adresu najbliższej pralni.

Marian - Pon 24 Sty, 2011

Masz mądrą żonę.
Kto teraz kupuje lustrzankę skoro wszyscy producenci pozbywają się luster z aparatów? Przecież lustrzanki już niedługo będą nieużywanymi gratami.

Monastor - Pon 24 Sty, 2011

zwirek210 napisał/a:

Generalnie trza powiedzieć żonie: Fotografia to moja pasja nie ograniczaj mnie i nie odbieraj mi moich marzeń, czy ja zabraniam ci gotować lub prać . Na pewno zadziała :)

Ale to nie jest wątek o tym jak pozbyć się żony, tylko jak przy żonie kupić lustrzankę :mrgreen:

jaad75 - Pon 24 Sty, 2011

Marian napisał/a:
Masz mądrą żonę.
Kto teraz kupuje lustrzankę skoro wszyscy producenci pozbywają się luster z aparatów? Przecież lustrzanki już niedługo będą nieużywanymi gratami.
Tak Marian, oczywiście. Wszyscy znamy Twoją obsesję.
mmariusz - Wto 25 Sty, 2011

zwirek210 napisał/a:
Więc nie rozumiem kwestii o pytanie sie żony czy moge kupić aparat

może dla Ciebie jest to dziwne ale my zawsze wspólnie podejmujemy decyzje co i kiedy kupić, mimo, iż nie musimy kombinować jak przeżyć od 1go do 1go ... myślę, że mógłbym spokojnie iść do sklepu i kupić ten aparat ale wydaje mi się, że tak jest chyba bardziej, no nie wiem, w porządku kiedy wydajesz niemało pieniędzy i wiesz, że wydatek akceptuje druga połowa :)

Raideur - Pią 25 Lut, 2011

mmariusz
zabierz zone do sklepu niech dotknie potrzyma w rece...i moze sie przekona ?;)

elvis000 - Sob 26 Lut, 2011

Bardzo prosto się przekonuje żoną na zakup lustrzanki A robi się to tak
Kochanie jak kupię nowego D5 oraz dwie "L" to zrobię tobie tak piękne fotki że koleżankom na nk puszczą zwieracze z wrażenia :)

radek_z - Nie 27 Lut, 2011

baracuda napisał/a:
ophiuchus napisał/a:

Racja, żeby nie wyszło tak jak tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg

Słyszeliście czym różni się mężczyzna od chłopca? Odpowiedź brzmi: Ceną zabawek.

Arek napisał/a:
mmariusz napisał/a:

Głębia ostrości, jakość obrazu itp itd. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nie powinieneś mieć jednak problemów, żeby udowodnić, że jakość obrazu lustrzanki jest o wiele lepsza. Wystarczy pokazać tylko jakiś portret robiony w okolicach f/2.0.

Ja bym dodał jeszcze fakt że małym dzieciom nie powinno się robić zdjęć z lampą błyskową. Robienie zdjęć przy świetle zastanym w pomieszczeniach są do wykonania wyłącznie lustrzanką, bo kompaktem .... no ten kto próbował ten wie.

mmariusz - Nie 06 Mar, 2011

radek_z napisał/a:
Ja bym dodał jeszcze fakt że małym dzieciom nie powinno się robić zdjęć z lampą błyskową. Robienie zdjęć przy świetle zastanym w pomieszczeniach są do wykonania wyłącznie lustrzanką, bo kompaktem .... no ten kto próbował ten wie.

tu, mimo mojego małego doświadczenia, zgadzam się z Tobą, był taki okres, że jak mój krasnalek widział mnie z aparatem w rękach to zmykał, z początku nie wiedziałem co jest ale po krótkim czasie okazało się, że po prostu nie lubi błysku lampy :/

hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

mmariusz napisał/a:
z początku nie wiedziałem co jest ale po krótkim czasie okazało się, że po prostu nie lubi błysku lampy :/
Rozumiem, że waliłeś lampą na wprost prosto w oczy?
mmariusz - Nie 06 Mar, 2011

k
hijax_pl napisał/a:
Rozumiem, że waliłeś lampą na wprost prosto w oczy?

wstyd mi się do tego przyznać ale w pewnych sytuacjach niestety tak :-(

hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

mmariusz, wstyd, nie wstyd - ale już wiesz dlaczego dzieciaki uciekały ;)
mmariusz - Pon 07 Mar, 2011

dokładnie, teraz już wiem, nie używam lampy (a jeśli już to nie centralnie po oczach) i jest OK :)
Canonier 400 - Wto 08 Mar, 2011

Wracając do tematu.... Najpierw kupiłem lustro żonie, a potem sobie :wink:
No i nie ma problemu.

Morpheus - Nie 20 Mar, 2011

A ja najpierw wspominałem, że zamierzam kupić lustrzankę powoli nie nachalnie przyzwyczajałem żonę do tej myśli, aż któregoś dnia przyniosłem nowy aparat i powiedziałem- mam nowy aparat i wcale się nie zdenerwowała tylko zapytała, a co ze starym aparatem? – damy dzieciom, odpowiedziałem

[ Dodano: Nie 20 Mar, 2011 20:07 ]
Teraz mam nowy problem, bo chcę zmienić na lepszy już zaczynam delikatnie wspominać, że chyba sprzedam ten, co mam – nie jest zadowolona wie, że coś knuję :twisted: